Quantcast
Channel: 100 Ro
Viewing all 3410 articles
Browse latest View live

Politisti ucisi

$
0
0

ZECI de politisti indieni ucisi si raniti de rebelii comunisti

autor: FrontPress12.03.2014

maoist indianNu mai puţin de 12 poliţişti indieni au fost ucişi şi alţi 25 răniţi în statul Chhattisgarh de către insurgenţii maoişti. Aceştia făceau parte dintr-o patrulă menită să asigure securitatea muncitorilor care lucrau la un drum din districul Sukma. Aceştia au fost luaţi marţi prin surprindere de asaltul rebelilor comunişti.
india-maoistÎn aceeaşi regiune, în luna mai a anului trecut, insurgenţii au atacat un convoi oficial, ucigând 27 de persoane, inclusiv mai mulţi politicieni locali.
Maoiştii sunt bine reprezentaţi în statul Chhattisgarh, aceştia fiind activi în mai bine de o treime din cele 600 de districte ale Indiei, alcătuind un aşa-zis “coridor roşu” din nord-estul ţării înspre centru.
Datorită ofensivei armatei şi poliţiei din ultimii ani, rebelii au fost nevoiţi să se retragă tot mai mult în junglă şi în zonele rurale. Deşi incidentele armate au scăzut în intensitate, atacurile fulger ale maoiştilor, precum cel de marţi, sunt încă destul de dese, omorând sute de oameni anual.
naxalitiMaoiştii indieni, sau Naxaliţi – după denumirea satului unde şi-a avut originea rebeliunea armată comunistă, au început un război de gherilă împotriva statului încă din 1967. Aceştia susţin că luptă pentru săracii din zonele rurale şi pentru instaurarea unui regim comunist.
În 2006, premierul indian de la acea vreme a catalogat rebeliunea maoistă ca fiind o ameninţare la siguranţa statului mai mare chiar decât pericolul grupărilor islamiste radicale. În cei peste 40 de ani de violenţe, peste 11.000 de persoane şi-au pierdut viaţa. Conform estimărilor oficiale, maoiştii dispun de peste 20-35.000 de luptători şi alte câteva zeci de mii de susţinători activi în mai multe state de pe întreg cuprinsul Indiei. Sursa: FrontPress.ro


Invitat

$
0
0

Liderul Jobbik la Moscova, la invitatia lui Alexandr Dughin

autor: FrontPress 12.03.2014

vona gabor rusiaLucrurile se leagă tot mai mult. În timp ce încearcă să se apropie de graniţa estică a României, edificând, prin Crimeea, un culoar spre Transnistria şi R. Moldova, Rusia încurajează extremiştii maghiari, care militează făţiş pentru independenţa şi apoi alipirea Transilvaniei la Ungaria.
Liderul partidului extremist Jobbik, Vona Gabor, a făcut de curând o vizită la Moscova, la invitaţia lui Alexandr Dughin. Vona a susţinut o prelegere la Universitatea de Stat “Lomonosov” din Moscova.
După întoarcerea de la Moscova, Vona a participat la mitingul cu scandal al secuilor de la Târgu Mureş. Legătura este flagrantă. Cine susţine probabil separatismul maghiar în Transilvania? Kremlinul.
În acest monstru arhitectonic, care este Universitatea “Lomonosov” din Moscova, Vona Gabor a afirmat că “Statele Unite ale Americii este un experiment european deformat”, că Uniunea Europeană este “o organizaţie trădătoare” şi că, de fapt, Rusia este “mult mai europeană, pentru că ea păstrează traditia, mai degrabă decât venerează banii si cultura de masă“.
Vona Gabor: “Promisiunile UE au fost minciuni, nu am câștigat mai multă libertate de la aderarea la Uniunea Europeană, în schimb au luat piețele noastre, fabricile noastre și au umplut rafturile magazinelor noastre cu gunoi vestic”.
Liderul Jobbik afirmă că în câțiva ani ţara sa va trebui să aleagă: “Ori va rămâne lipită de UE, ori va adera la Uniunea Eurasiatică, ori va rămâne independentă“.
200-pPentru cine nu ştie, clădirea Universităţii Lomonosov din Moscova este mama, matricea, modelul director după care au fost construite mai multe “Case ale Scânteii” în tot fostul lagăr comunist.
În Kiev, Leningrad şi Minsk există câte o astfel de clădire-monstru, extrem de urâtă, iar în Moscova sunt şase. Unele au fost transformate în hoteluri, altele în centre de conferinţe.
O clădiree analogă se află în centrul Varşoviei, chiar lângă artera principală comercială Marshalkovska şi gara subterană Warszawa Centralna.
Formatul arhitectonic al clădirii Universităţii “Lomonosov” din Moscova este considerat de est-europeni un simbol al comunismului şi al puterii Kremlinului. De pe Starea Presei

Mircea Eliade

$
0
0

107 de ani de la nasterea filozofului nationalist Mircea Eliade

autor: FrontPress13.03.2014

eliadeJoi, 13 martie, se împlinesc 107 de ani de la naşterea filozofului naţionalist, istoricului, scriitorului şi profesorului Mircea Eliade, una dintre cele mai consacrate personalităţi ale generaţiei de intelectuali interbelici români.
S-a născut în Bucureşti şi încă din adolescenţă a fost interesat de misticism, filozofie şi de lectură. Învaţă italiana, engleza, ebraica şi persana. Ulterior pleacă în India unde studiază limba sanscrită, religia şi tradiţia locului.
De la mijlocul anilor ’30 ai secolului trecut, se apropie de filozoful naţionalist Nae Ionescu şi devine un adept al Mişcării Legionare. Publică în această perioadă o serie de articole politice şi se implică activ în campania electorală din 1937. Din cauza militantismului său este arestat în 14 iulie 1938 din ordinul regelui dictator Carol al II-lea. La vremea arestării tocmai publicase articolul “Provincia și legionarismul” în ziarul Vremea, ministrul de interne, Armand Călinescu, considerând că Eliade ar fi autor de propagandă legionară.
Mircea-EliadeA fost încarcerat timp de trei săptămâni la sediul Siguranței Statului de la Malmaison, timp în care autorităţile fac presiuni la adresa lui Mircea Eliade să se dezică de camarazii săi. Acesta refuză sa o facă şi este transferat la un lagăr provizoriu din Miercurea-Ciuc. Aici starea lui de sănătate se înrăutăţeşte şi este astfel eliberat în 12 noiembrie 1938, după aproape 4 luni.
În aprilie 1940, cu ajutorul lui Alexandru Rosetti, un reputat lingvist și filolog român, este numit Ataşat Cultural în Marea Britanie. După deteriorarea relaţiilor bilaterale româno-britanice, din cauza celui de al Doilea Război Mondial, este transferat în Portugalia, unde va îndeplini aceeaşi funcţie pe lângă ambasada din Lisabona. Îşi păstrează postul atât în timpul Statului Naţional Legionar cât şi în timpul dictaturii militare a mareşaleului Ion Antonescu.
Tot în Portugalia scrie o carte în favoarea “Statului Nou”, un concept filozofic-social aplicat de liderul naţionalist al ţării din acea perioadă, Antonio de Oliveira Salazar.
paris-emil-cioran-stanga-eugen-ionescu-centru-mircea-eliade-dreapta_86009829Paris 1977: Emil Cioran, Eugene Ionesco si Mircea Eliade
În timpul celei de a doua conflagraţii mondiale călătoreşte în Franţa pentru a se întâlni cu prietenul şi camaradul său Emil Cioran. Deasemenea merge la Berlin pentru a avea o întrevedere şi cu Carl Schmitt, un controversat teoretician naţionalist şi profesor de drept. Deasemenea vizitează regulat Spania naţionalistă condusă de generalul Franco.
După ce războiul este câştigat de alianţa dintre Occident şi Uniunea Sovietică, Eliade se mută în Franţa, în 1945. Din 1957 se stabileşte în Chicago, SUA, unde devine profesor universitar de istorie comparată a religiilor. Tot aici se va stinge din viaţă, în 22 aprilie 1986.
De-a lungul vieţii a scris peste 30 de volume științifice, opere literare și eseuri filozofice traduse în 18 limbi și a circa 1.200 de articole și recenzii cu o tematică extrem de variată, foarte bine documentate. Opera completă a lui Mircea Eliade ar ocupa peste 80 de volume, fără a lua în calcul jurnalele sale intime și manuscrisele inedite. Sursa: FrontPress.ro

mircea-eliade

Invitati

$
0
0


Nationalisti europeni invitati sa monitorizeze referendumul pentru alipirea Crimeii la Rusia

autor: FrontPress13.03.2014
marine moscovaMarine Le Pen în Moscova
Mai multe partide naţionaliste din Europa, care de-a lungul anilor au manifestat poziţii eurosceptice şi pro-Kremlin, au fost invitate zilele trecute să monitorizeze referendumul care va avea loc duminică în regiunea separatistă Crimeea din Ucraina, care recent şi-a declarat independenţa faţă de Kiev şi urmăreşte alipirea la Federaţia Rusă.
Printre formaţiunile invitate să monitorizeze scrutinul din Crimeea se numără Frontul Naţional din Franţa, Partidul Libertăţii din Austria, Partidul Libertăţii din Olanda sau Partidul Naţionalist Bulgar, format din foşti membri Ataka. Deasemenea au fost invitaţi să desemneze un grup de observatori pentru Crimeea şi liderii Interesului Flamand, un partid separatist parlamentar din Belgia. O parte din formaţiunile invitate au anunţat deja că nu vor trimite observatori în regiune, deşi au ţinut să menţioneze că nu îşi schimbă poziţia faţă de necesitatea unei apropieri între forţele identitare europene şi Rusia.
Referendumul din 16 martie privind alipirea Crimeii la Rusia este considerat ilegal de oficialii UE. Însă dacă hotărârea de a adera la Rusia va fi susţinută de populaţie la referendum, peninsula de la Marea Neagră va fi declarată iniţial stat independent şi suveran. Ulterior, Republica Crimeea va adresa Moscovei oficial cererea de a fi inclusă în componenţa Federaţiei Ruse. Sursa: FrontPress.ro

Razmelita

$
0
0


1825: Răzmeriță stârnită de instalarea primei băi publice la București


Băile publice au dispărut aproape cu desăvârsire în zilele de acum. Să mergi azi la un asemenea stabiliment este desigur ceva desuet. Dar a fost o vreme în care bucureștenii de rând au făcut un adevărat cult pentru igiena corporala și așteptau cu nerăbdare ziua din săptșmână în care mergeau să se relaxeze și, de ce nu, să...socializeze în aburii fierbinți ai unei băi publice. 
reclame vechi
Reclamă pentru o baie publică
apăruta în ziarul Epoca
 din 16 ianuarie 1898
Mai ales că apa caldă nu era la îndemâna oricui. Era un lux rezervat celor cu dare de mână și celor care locuiau în blocurile construite după 1918. Până la apariția  băilor publice, mai toata lumea făcea baie acasă la ea, „ fie în căzi speciale de tinichea de zinc sau în hârdaie scunde și largi cu doage de lemn încercuite cu fier, fie în albiile de lemn, de plută sau de plop pe care le scobeau anume și le vindeau țiganii rudari. Vara, mulți se mulțumeau numai  cu un duș, instalație proprie, făcuta prin fundul curților sau pe după casă și prin magazii de scânduri ale gospodariei. Dușurile acestea erau alcătuite dintr-o îngrăditură strâmtă de rogojini, deasupra căreia se atârna o stropitoare de tinichea plină cu apă, pe care și-o deșertau pe cap trăgând de o sfoară legată de pârghiuța ce ridica un căpăcel de pe fundul ei. De binefacerea unei asemeni instalațiuni ingenioase se  foloseau pe rând toți ai casei, ba uneori chiar unii dintre vecinii, ce nu erau pliroforisiți cu așa... confort". (Bucureștii vechiului regat” – George Costescu – 1944)


Dar, ca și orice „reformă”, înființarea primei băi publice în București a fost prilejul unei adevărate „răsmerițe”– prilej de „dezbateri furtunoase”  și de „ jalbe” trimise lui Vodă. Îl las mai bine pe Ioan Massoff, redactor al săptămânalului „Realitatea ilustrată” să vă povesteasca toată tărășenia:



„Partea comică a chestiunii, însă, o constitue faptul că instalarea primei băi la Bucureşti, a stârnit o adevărată revoluţie — o „răsmeriţă", cum se spunea pe vremea aceea. Aşa s'a întâmplat întotdeauna cu marile... reforme. La început ele au întâmpinat rezistenţă, pentru ca, în urmă să se impună. Şi nici nu s'ar fi putut ca obiceiul, atât de salutar, al curăţirii bucureştenilor de „murdalîc" să nu întâmpine rezistenţa... interesaţilor.Dar, după cum veţi vedea, totul nu a fost decât o chestiune de tarabă. Să vedem ce spune istoria. Ne referim la V. A. Urechia . (Cine-i mai citeşte astăzi atât de pitoreştile „aduceri aminte" scrise uneori, pe bază de documente?) 


 Aşadar, în Capitală nu exista acum 112 ani  ( notă:articolul a fost scris în anul 1937) nici o baie mai ca lumea. Un franţuz întreprinzător, cu numele de Lagarde, s'a gândit că ar fi o afacere deschiderea unei băi la Bucureşti. Şi s'a înfăţişat Divanului cu o petiţie prin care cerea voie să deschidă un stabiliment de băi, cu un „privilegiu de 20 de ani. Petiţia purta data Martie 1825. Domnitorul Grigore Ghica, probabil surprins şi el de această neobişnuită cerere, a însărcinat o comisiune de doctori să... refere „de sunt asemenea băi folositoare ¡a sănătatea omenirii".

La 2 Aprilie 1825, doi doctori au luat „plirforie"(informaţie) că băile sunt necesare. Şi astfel Lagarde a primit autorizaţia cu următoarele condiţii:


 1) Stabilimentul va poseda 10 camere de băi în bună stare „cu uşi şi ferestre bune, cu pălimarul lor şi cu câte un pat de scânduri pentru odihnă, cu o mescioară şi cu o oglindă cu cele trebuincioase pentru gătire şi cu doua jgheaburi, care jgheaburi au să se păstreze curate şi adesea se vor schimba"

2) Doritorii de baie să afle „după gust, apă caldă sau rece, prin şuruburi".

In sfârşit, „anaforaua" mai prevedea şi monopolul: „să nu mai fie volnici alţii a mai deschide aci

acest fel de băi".

Hrisovul acesta, care constitue lucru de seama pentru istoria civilizaţiei române, este subscris de către  Postelnicul Mihalache Ghica, lordache Golescu, Scarlat Grădişteanu , D. Bibescu, legistul Nestor, marele logofăt Ion Fălcoianu şi Șt. Bălăceanu.



Baie publică în Bucureștiul interbelic
Dar să nu credeţi că hrisovul acesta a fost primit aşa, ca oricare altul, căci — cum spune istoricul „o mare agitaţiune s'a stârnit . „Cu mare jalbă în proţap, pleacă Kir Stanciu , arendaşul băii de lângă casa Beilicului, adecă casa unde se găzduiau musafirii turci, din strada actuală Şerban Vodă, însoţit de toţi frecătorii băieşi şi de două babe cari - făceau aceeaşi meserie pentru cocoane". Bucureştenii, văzând atâta lume adunată, nu ştiau ce să creadă. „Răsmeriţă !— spuneau unii negustori şi dedeau fuga să închidă tarabele. Atras de sgomotul mulţimii — ca întotdeauna grupului de iniţiativă s'ar fi adăogat şi haimanalele de pe uliţă, — Ghica Vodă s'a uitat in stradă, dar fără să priceapă mare lucru. Intrând în palat, invitat de Vodă, Kir Stanciu, patronul băii turceşti, se aruncă la picioarele Măriei Sale, sărutându-î, după obiceiul timpului, poalele anteriului.


Petiţia lui Stanciu spunea că „el şi băiaşii săi, cari au avut cinstea să îmbăieze pe toate paşalele tu rceşti până şi pe M. S. Vodă, când era numai boer, acum au să ajungă să cerşească pânea de toate zilele, pentrucă un păgân de franţuz a căpătat voie să facă baie ca la Viena



Bine'nţeles că Stanciu nu uită să pomenească şi pe cele zece băiaşe tinere: ..adică ce? Unguroaicele cele tinere ale lui musiu Lagarde vor f i mai pricepute decât băiaşele mele, ori săpunul meu cu miros de odogaci şi de trandafir, spală mai puţin bine decât ăl franţuzesc, făcut din seu de câne?“

Vodă scrise cu mâna lui pe jalba lui Kir Stanciu: „să nu se pricinuiască nicio zăticnire la celelalte băi din Bucureşti, unde merg oamenii de se spală de murdalîc, baia iui musiu Lagarde să fie numai pentru bolnavi".



Dar, totul a fost de prisos: lumea bună s'a dus toată la „musiu Lagarde",  Kir Stanciu rămânând cu mitocanii, cari se spălau din an în Paşti.” ( cf „Realitatea ilustrata – nr. din 3 martie 1937).

Baie publică
 în Bucureștiul interbelic
În timp, numărul băilor publice a crescut într-un număr considerabil. Dar nu atât de repede cum am crede. „Pe la 1870, Bucureștii nu aveau decât patru băi publice: Baia turceasca (hamam, cu aer uscat) din strada Șelar, Baia Ruseasca (cu aburi) dela Jignița, pe str. Negru-Vodă, reconstruită apoi de Meltzer; Baia din mahalaua Dudescului (Sfinții Apostoli) azi Baia Mitraschewski și Baia cu pucioasă a doctorului Lucaci, din dosul Palatului Regal. După mulți ani, Baia turcească și cea de pucioasă au fost desființate și înlocuite cu Băile Eforiei, cele dintâi mai bogate și mai largi  instalate, și cu Băile Doctorului Erdreich, cari la început erau în strada Vestei, la spatele statuiei lui Mihai-Viteazul, apoi au fost mutate pe strada Italiana lânga Biserica Armenească unde sunt și acum, dar sub altă direcțiune. În afară de acestea, Primarul

Protopopescu-Pache a pus să fie construita lângă, Piața Legumelor, dela Bibescu-Voda, și o Baie Populară destinată mai ales precupețimei și hamalilor Pieței-Mari”. 

Printre cele mai vechi băi publice sunt și băile Griviţa (existentă şi azi) şi Eforiei (din Palatul Eforiei, astăzi primăria sectorului V),  Baia Centrală, de pe strada Enei nr.11; Baia Comunală de pe Calea Plevnei 44; Baia Primăriei Municipiului Bucureşti (Splaiul Unirii 14); Bazinele Comunale ale Primăriei (b-dul Maria 110); Baia Comunală Populară (strada Maşina de pâine); Baia comunală Zerlendi (Şerban Vodă 185); Baia Melzer (str.Căuzaşi, astăzi dispărută); Baia Obor din câmpul Moşilor; Baia Marenco din strada Oiţelor. (cf. studiului „Bucureștii vechiului regat”– George Costescu – 1944)

Cert este că prin 1937, România avea o baie la fiecare 2000 de locuitoriși devansa la acest capitol țarii considerate „mult mai avansate” de la acea vreme.

Dar toate lucrurile de seamă s-au câştigat prin luptă, nu-i așa ? Până şi dreptul de a te spăla...

Surse :

Articolul „ Revoluția stârnită de instalarea primei băi publice la București” – Ioan Massoff – apaărut în săptămânalul „Realitatea ilustrată– nr. din 3 martie 1937 și lucrarea „Bucureștii vechiului regat”  – George Costescu – 1944)

deieri-deazi.blogspot.com

De la ibrik

$
0
0


De la ibrik și filigeană la…espresso-ul modern


Nimic  nu se compară cu plăcerea de a bea o cafea fierbinte și aromată în intimitatea propriului cămin, nu-i așa? Dar asta nu se poate  face dintotdeauna. Dacă  aveti puțin timp si..o cafea bună  lănga voi o să vă spun acum câte ceva din  …povestea cafelei  la români:


Istoria nu consemnează cu exactitate cine a fost primul român care a gustat această licoare magică și parfumată. Legenda ne spune însă că un curtean al domnitorului Bogdan cel Orb, aflându-se în solie la Poarta otomană a fost tratat de sultan cu o  băutura aromată dar..fierbinte și, neștiind cum să o bea s-a opărit la limbă. Sărmanul logofăt nu avea cum să știe că peste veacuri aceasta bautură nu va lipsi din nici o casă românească. Cert este însă că de la mesele domnitorilor romani începe să fie nelipsită  această licoare parfumată , o masă rafinată din acele vremuri nefiind completă  dacă nu se ofereau   onoraților oaspeți  …..ciubuce si cafele.


Prima cafenea (“cahvenea”) se deschide în București pe la 1667 fiind proprietatea unui fost ienicer  pe nume Kara Hamieși se afla cam pe locul unde este acum palatul Băncii Naționale. Incetul cu încetul  cafeaua și…cafenelele devin o prezență permanentă  în peisajul  Bucureștilor. Și bineînteles, cafenelele au devenit  “locuri de discuție, agitație și opoziție împotriva stăpânirii“. Atunci (ca și acum) acest lucru nu era pe placul conducătorilor și ca urmare într-un  pitac de la 1782 “se poruncește cu toată severitatea să nu se discute în cafenele în legatură cu domnia sau stăpânirea turcească”. 


Vechiul...ibrik
Cert este că perioada de glorie a cafenelelor a fost a doua  jumătate a secoluial  XIX-lea  –și  începutul secolului XX. Intr-una dintre cafenelele  vestite ale vremii , deschisă  de polonezul românizat Fialkowski pe strada Câmpineanu de azi. In cafeneaua lui se intâlneau cele mai reprezentative figuri ale orașului: actori, diplomați, profesori, artiști, scriitori, juriști… “Fialkowski nu mai era o cafenea ci ajunsese o adevarată  instituție” ne spune Constantin Bacalbașa. Și tot el ne spune că  “aci atâția poeți tineri și scriitori, la cari începuse a le miji talentul și mustățile, au sorbit șvarțuri cu un pic de rom, capuținere și au scos pe nas rotocoale de fum”.Scriitori ca și Caragiale, Macedonski, N. Filimon, actori vestiși dintre care amintesc pe Grigore Ventura, C.I Nottara, Petrache Liciu, Ion Livescu iși “ făceau veacul” la Fialkowski. 

S-au deschis mai apoi la fel de vestitele cafenele Capșa,Terasa Otetelișanu, Rigler, Kubler, High Life, Cafe de Parisși atâtea altele. Cafeneaua Capşa rămâne însă, de departe, cea mai faimoasă. Înfiinţată de Grigore Capşa în 1891, ea devine spaţiul cultural şi politic al societăţii bucureştene. În prima perioadă, până la Primul Război Mondial, aici obişnuiau să vină Alexandru Ghica, Radu Văcărescu, Mişu Văcărescu (Claymoor), iar dintre scriitorii şi gazetarii politici: George Lahovary, Nae T. Orăşanu, Cincinat Pavelescu etc.

Iar cafeaua servită în aceste celebre cafenele  nu era doar o simpla cafea:  se servea  <<șfarț>>, <>,  <>,  <>  sau.. vestitul  <>. Dar cafeaua acelor vremuri era preparată  încă în banalul ...ibrik. Și pentru că sunt convins că v-am facut curioși, o sa va spun câte ceva despre fiecare rețetă de cafea:



ȘFARȚ  -  era cafeaua neagră (numele vine  de la  germanul  schwarz sau  schwarzer Kaffe) mai subțire,   fără caimac și fără lapte făcută dupa moda germană a vremii.

CAPUȚINERUL– cafeaua cu lapte, dar cu mai multă cafea decât lapte.

TURCEASCA -  Cafeaua neagră  dar cu caimac (spuma  groasă si aromată care o deosebește de șfarț).  Un proverb turcesc descrie cafeaua astfel: “Cafeaua trebuie să fie neagră ca iadul, tare ca moartea şi dulce ca dragostea.”  Cafeaua turceasca se bea încet alături de un pahar cu apă sau cu  lichior de mentă . Nu se adaugă niciodată frişcă sau lapte.
MAZAGRAN  -  Băutură răcoritoare preparată din cafea neagră foarte concentrată  în care se introduc bucățele de gheață.

MARGHILOMAN - Având o întreagă istorie în spate, această  denumire care poate părea unora dintre voi ciudată, face referire la un tip de cafea considerat ca fiind o specialitate românească. Cu o aromă deosebită, datorată unei rețete pe masură, aceasta se fierbea în ibrice așezate pe nisip încălzit cu cărbuni și se servea în cețti foarte mici, fără toartă, cunoscute sub numele de "filigeană". Rafinata şi celebra băutură, veche de mai mult de o  sută de ani, se prepară astfel:  se fierb la foc mic 70 ml coniac, 30 ml apă şi două linguriţe de zahăr. Când clocoteşte, se adaugă trei linguriţe de cafea. Se ia ibricul de pe foc, se acoperă trei minute, ca  să se lase zaţul. Se toarnă amestecul în ceaşcă şi se savurează cu înghiţituri mici.

Unul dintre primele
modele de espressor

Se părea că nimic nu se mai putea inventa privitor la prepararea cafelei. Dar nu a fost așa: inginerul italian Pavoni patenteaza primul model de espressorși conceptul de preparare al cafelei începe să se schimbe radical. Prin folosirea presiunii aburului se intensifica bineînțeles  parfumul și aroma cafelei . Espressodevine băutura preferata a funcționarilor și a muncitorilor, care dimineața în drum spre locul de muncă se opresc pentru câteva minute într-o cafenea  ca să bea din ceșcușa mică cu cafea cremoasă și tare care urmeaza să-i energizeze pentru întreaga zi.

Espresor automat modern - Philips
Pâna în zilele noastre insă nu puteai avea privilejul de a bea un espresoo adevărat  în intimitatea propriului cămin. Și asta era o adevarată  problemă, nu-i așa? Cafeaua la ibric nu are aceiasi savoare... Din fericire nimic nu e de nerezolvat. Au început să apară  „aparate de făcut cafea din ce în ce maiperformante” și...din ce în ce mai accesibile pentru noi toți. Azi ne putem prepara cafeaua acasă, espresso-urile moderne fiind pregătite  întotdeauna să ne  servească specialitatea de cafea preferată. Oricare este preferinţa noastră, aceasta este preparată la o apăsare de buton - şi este pregătită imediat datorită ingeniozității lor.

Sursa informațiilor : „Din Bucureștii de ieri” (George Potra – 1990), „Bucureștii romantici” (Iuliu Moisil – 1935) și http://www.philips.ro/  deieri-deazi.blogspot.com

Ungurii din Timisoara

$
0
0

UNGURII din Timisoara ameninta cu proteste din cauza unui monument AUSTRIAC “anti-maghiar”

autor: FrontPress14.03.2014

husarMunicipalitatea din Timişoara a anunţat relocarea din Cimitirul Eroilor în Piaţa Bălcescu a monumentului neo-gotic denumit “Coloana Fidelităţii”, Consiliul Local votând acest lucru în şedinţa de zilele trecute cu 19 voturi pentru, unul împotrivă şi o abţinere. Imediat UDMR a criticat din nou iniţiativa susţinută şi de primarul liberal Nicolae Robu, ameninţând cu proteste.
Monumentul constestat a fost dăruit în 1853 Timișoarei de către împăratul Francisc Iosif I ca semn al recunoștinţei sale pentru loialitatea timişorenilor faţă de dinastia imperială din Viena şi pentru rezistenţa manifestată în timpul Revoluţiei maghiare din 1848-49. Mutarea monumentului a stârnit însă opoziţia fermă a UDMR, în condiţiile în care comunitatea maghiară a purtat negocieri, timp de o lună şi jumătate, cu municipalitatea şi susţinătorii acestei mutări şi a oferit alternative, precum Parcul Botanic.
Însă primarul PNL, însoţit la faţa locului de un grup de arhitecţi şi specialişti, a constatat că locaţia propusă de UDMR nu pune în valoare monumentul istoric şi a rămas valabilă soluţia Piaţa Bălcescu, propusă de urbanişti şi oameni de cultură, dar şi de societatea civilă românească. Acum însă, reprezentanţii UDMR îi transmit primarului Timişoarei că vor aştepta timp de o săptămână să fie reluate aceste negocieri, în caz contrar ei urmând să recurgă la proteste.
monumentul-victoriei_1848_02
 Preşedintele UDMR Timiş, Halasz Francisc, susţine că monumentul este ofensator pentru maghiari deoarece a fost donat Timişoarei de un „împărat absolutist”. Halasz a explicat că este ironic faptul că Primăria Timişoara a decis amplasarea acestui monument în Piaţa Bălcescu, în condiţiile în care Nicolae Bălcescu a fost exilat de Francisc Iosif, tocmai cel care a donat monumentul Timişoarei.
„A fost donat de un împărat absolutist Timişoarei pentru că Timişoara a dovedit fidelitate în 1849 faţă de un regim absolutist şi tiranic. Dacă noi, în Timişoara, considerăm că democraţia şi libertatea sunt valori, atunci nu cred că acest monument trebuie amplasat în Piaţa Bălcescu. Dacă aceste decizii lezează o comunitate, indiferent despre care comunitate este vorba, Timişoara mai este fanionul luptei pentru libertate şi democraţie?”, se întreabă liderul UDMR.
halasz-5-site2Ungurii din Timişoara transmit şi un ultimatum autorităţilor locale, ameninţând cu proteste, acestea fiind menite să agite spiritele şi să tulbure atmosfera de toleranţă interetnică din oraş. „Vom aştepta o săptămână să avem un dialog cu domnul primar. Dacă nu vom primi această invitaţie, după o săptămână vom trece la diferite forme paşnice de protest despre care acum nu vreau să discut, pentru că încă sunt de părere că în primărie există încă persoane care merg pe linia diplomaţiei şi dialogului”, a concluzionat Halasz Francisc.
Deasemenea,  în cazul în care primarul Nicolae Robu nu va reveni la masa negocierilor, reprezentanţii comunităţii maghiare din Timişoara vor urmări îndeaproape mutarea acestui monument din Cimitirul Eroilor în Piaţa Bălcescu, în condiţiile în care acest proiect trebuie să aibă şi acordul Ministerului Culturii, care este acum condus de un membru UDMR.
412Scurt istoric
Monumentul “Victoria” sau Monumentul “Fidelității”, opera arhitectului Joseph Kranner și a sculptorului Joseph Max, a fost inaugurat în 17 ianuarie 1853 în Piața Libertății. Piatra de temelie a fost turnată cu un an înainte, în prezența împăratului Iosif I. A fost mutat în 1936 în cimitirul din Calea Lipovei, unde se află și în prezent. Acum urmează să fie montat chiar în centrul Pieței Bălcescu.
A fost realizat din din ordinul împăratului Iosif I, pentru a comemora loialitatea locuitorilor cetății Timișoara față de coroana de la Viena în fața armatelor revoluționare ungare în timpul evenimentelor din 1848-1849. Cetatea a rezistat cu eroism celor 114 zile de asediu ale anului 1849, când populația civilă a avut enorm de suferit de pe urma bombardamentelor revoluționarilor unguri, conduși de generalul Jozsef Bem.
Timisoara_1848-1849Atunci, aproape un sfert din persoanele aflate în interiorul Cetăţii au pierit în timpul asediului; au fost distruse 139 de clădiri în Cetate, 71 în Josefin, 33 în Elisabetin, 129 în Fabric. Tifosul, febra tifoidă, holera vor face alte sute de victime şi după ridicarea asediului. Timişoara a trăit atunci cele mai dramatice zile din întreaga sa istorie modernă, încheiate cu peste 3.500 de victime şi sute de clădiri distruse.
“Coloana Fidelităţii” se află pe lista monumentelor istorice, conform unui ordin emis în 2010 de Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional. Statuia centrală a monumentului a fost devastată în 1918 iar în prezent se află la Muzeul Banatului, fără cap.
Argumente pentru mutarea în Piaţa Bălcescu
Locaţia propusă este în fața bisericii romano-catolice Preasfânta Inimă a lui Isus din cartierul Elisabetin. Din punct de vedere urbanistic și arhitectural stilul neogotic al clădirii este compatibil cu cel al monumentului. Deasemenea verticalitatea și silueta zveltă a ambelor obiective sunt alte puncte comune. Sursa: FrontPress.ro

33910680

DICTATOR

$
0
0

Micul dictator austriac: Engelbert Dollfuss

autor: FrontPress15.03.2014

poster austriaEngelbert Dollfuss, un catolic de dreapta care și-a învins toți rivalii, a luptat din răsputeri pentru a apăra independența micii republici austriece. Acest patriot cu origini umile nu a cedat în fața lui Hitler și ar fi putut schimba cursul istoriei dacă nu ar fi fost asasinat la începutul epocii naziste. Asasinat în iulie 1934, Dolfuss este unul dintre cei mai puțin cunoscuți dictatori din Europa secolului XX, deși reprezintă un caz foarte interesant.
Engelbert Dollfuss devine Cancelar al Austriei în mai 1932, la aproape 40 de ani, după ce ocuapse funcția de ministru al agriculturii doar un an de zile. Interesat mai degrabă de reforme sociale decât de democrație, în octombrie 1932 Dollfuss a repus în vigoare legea de război ce-i dădea dreptul să guverneze prin decrete. În martie 1933, în sânul Parlamentului au apărut neînțelegeri cu privire la neregulile privind procedurile de vot. Cei trei președinți ai parlamentului austriac și-au dat demisia pentru a-și putea exercita dreptul de vot ca simpli membri ai parlamentului, însă fără președinte, Parlamentul nu putea încheia sesiunea. Dollfuss a anunțat imediat că avea să guverneze fără Parlament și a interzis meetingurile publice. În mai 1933, a creat partidul Vaterländische Front (Frontul Patriotic) prin unirea Partidului Social-Creștin cu alte grupări politice naționaliste, și a scos în afara legii Partidul Comunist. În luna iunie, a interzis și Partidul Nazist.
Scopul principal al politicii sale a fost permanent păstrarea independenței Republicii în contextul în care naziștii germani conduși de Hitler cereau unirea Austriei cu Germania. Poate pentru a rivaliza pe plan simbolic cu svastica nazistă, Dollfuss a început să promoveze folosirea așa-zisei Krückenkreuz, cunoscută ca și Crucea Ierusalimului, ca simbol național.
fatherland front 086În februarie 1934, Dollfuss s-a confruntat cu o creștere a mișcărilor milițiilor socialiste în Linz, Steyr și Vienna. Guvernul a ales să reprime violent mișcările de stradă: blocurile muncitorilor au fost bombardate, șase oameni au fost uciși, și apoi 8 au fost judecați și executați pentru rebeliune armată. Spectacolul politicianului de dreapta care a folosit artileria împotriva muncitorilor a creat o mare vâlvă în capitalele Europei, generând atât critici cât și aprecieri. Următorul pas al lui Dolfuss a fost interzicerea tuturor partidelor politice cu excepția Frontului Patriotic.
Cariera politică
În ciuda portretului său politic, Dollfuss nu avea prea multe puncte în comun cu Mussolini sau Htiler. A reușit să se diferențieze de aceștia prin originile sale sociale mult mai obscure și impresionanta traiectorie în carierea politică.O parte a legendei lui Hitler și Mussolini a fost dată și de modestia trecutului lor, respectabil, dar destul de umil din punct de vedere social. Dollfuss era fiul unui țăran. Mai degrabă muncitor decât talentat ca student, a fost educat la seminar și apoi a plecat la Viena pentru a studia teologia, intenționând să devină preot. Ulterior, a descoperit că era mai interesat de studiile sociale, astfel că în 1914 a început să studieze dreptul. A început însă războiul. Dollfuss, fiind prea scund, fusese scutit de serviciu militar, dar a devenit atunci ofițer în Landwehr și s-a dovedit a fi un militar excepțional. A fost decorat de opt ori și a fost promovat la rangul de Oberleutnant.
După război, Dollfuss și-a terminat studiile, apoi a plecat câteva luni la Berlin. Acolo avea să-și cunoască viitoarea soție, cu care s-a întors în Austria. Și-a găsit de lucru în administrație, în Austria Inferioară, devenind directorul Camerei de Agricultură în 1927. În 1928 și 1929, a reprezentat Austria la congresele internaționale de agricultură ținute la Roma, respectiv la București. Reputația sa de bun administrator i-a adus postul de președinte al Consiliului Căilor Ferate Federale în octombrie 1930. Cinci luni mai târziu, a fost numit Ministru al Agriculturii.
anschluss_75_jahre_dollfuss_body_ap.2209598Austria a fost una din cele mai traumatizate țări după sfârșitul războiului. Dacă în 1914 ea reprezenta baza unui mare imperiu, în 1919, în urma destrămării Imperiului Austro-Ungar, s-a născut republica austriacă, lipsită însă de Boemia, principala regiune industrială a fostului imperiu, și de Ungaria, o sursă importantă de alimente. Viena, marea capitală cu peste 2 milioane de locuitori, a devenit dintr-o dată o metropolă fără hinterland, fără un rol politic important și incapabilă să ofere locuri de muncă. Inițial, austriecii credeau că unirea cu Germania era iminentă, dar aceasta a fost însă exclusă de către țările învingătoare. În urma unui plebiscit neoficial organizat în provincia vestică Vorarlberg, populația s-a pronunțat pentru unirea cu Elveția, dar guvernul elvețian a refuzat orice acțiune în acest sens. Unite doar prin limbă, provinciilor austriece le lipseau o identitate comună. Orașul și provincia Salzburg nici măcar nu fuseseră babsburgice până la începutul secolului al XIX-lea, fiind un principat ecleziastic în cadrul Imperiului Romano-German. Noua națiune s-a conformat contextului economic și constituțional al lumii postbelice, iar Dollfuss a fost unul din oamenii care au luptat pentru construirea țării. Datorită administrației sale foarte eficiente, Austria Inferioară nu a cunoscut polarizarea politică specifică Vienei.
Ernst Starhemberg, liderul Heimwehr, ce avea să devină în curând un aliat-cheie al Cancelarului, a declarat că înainte de 1932 nu se întâlnise decât de 2 ori cu Dollfuss. Relația acestuia cu Starhemberg poate fi văzută ca fiind tipică sau chiar definitorie naturii dictaturii sale. Deși titlurile aristocratice fuseseră abolite de primul val de republicanism de după război, Starhemberg rămânea un prinț, provenind din familia Mareșalului Ernst Starhemberg care comandase apărarea Vienei împotriva turcilor în 1683. Născut în 1899, Starhemberg a luptat doar în ultima parte a războiului, pe frontul italian. În 1930 a fost pentru scurt timp Ministru de Interne, dar și-a dat demisia după ce Heimwehr a obținut doar 6% din voturi la alegeri. Cu excepția antisocialismului și autoritarismului, Starhemberg avea puține convingeri politice fixe. Dollfuss și Starhemberg au fost în relații extrem de bune și apropiate. Cu siguranță, Dollfuss a văzut în Heimwehr un aliat extrem de util regimului, de care s-a folosit în reprimarea revoltelor din 1934. În semn de apreciere a loialității, Dolfuss l-a numit pe Starhemberg vice-cancelar al republicii în mai 1934.
Engelbert_DollfussUn alt tip de lider…
Contemporanii nu îl vedeau pe Dollfuss ca fiind un om cinic, manipulator sau dependent de putere. Nu era o personalitate carismatică, cu o imagine de tip mesianică, precum Mussolini sau Hitler. Era un alt tip de lider: cei care îl cunoșteau vedeau Dollfuss cu un temperament bun, generos, afectuos, rezonabil, iertător, sincer și conștiincios, un om care reușise în viață nu pentru că era carismatic sau extrem de inteligent, ci datorită transparenței loialității sale față de propria țară. În aproape toate privințele, Dollfuss părea a fi opus celorlalți dictatori contemporani. Hitler și Mussolini fuseseră caporali în război, dar rangul lor nu reflecta gradul de responsabilitate. În timp ce Hitler și Mussolini îi apreciau doar pe cei pe care puteau să-i domine, Dollfuss nu-i desconsidera pe egalii săi și nu avea nicio problemă cu cei care, precum Starhemberg, îi erau, teoretic, superiori prin naștere. Spre deosebire de Hitler, era căsătorit, și spre deosebire de Mussolini, a rămas fidel soției sale. Dacă Hitler era nefumător, Dollfuss fuma până la 40 de țigări pe zi.
În funcția de Cancelar, Dollfuss a fost un om hotărât să-și facă datoria. A vorbit sincer atașatului britanic la Viena despre ”lupta pentru independența Austriei în care era angajat împotriva Germaniei lui Hitler”, iar în 1934 părea că va putea să controleze situația și să reziste organizațiilor naziste ce încercau să forțeze unirea celor două țări, căci la momentul respectiv, Hitler era încă destul de slab.
În Austria, exista un val de antisemitism destul de puternic. Dollfuss cunoscuse câțiva evrei la Seminar, iar în rândul liderilor locali din Austria Inferioară întâlnise mulți antisemiți prost informați. Era probabil conștient că eliminarea oficialilor guvernamentali care erau cunoscuți ca fiind socialiști era folosită doar ca pretext pentru a-i înlătura și pe evreii ce nu aveau nicio legătură cu grupările socialiste. Dollfuss nu era însă interesat să copieze programul antisemit al lui Hitler și deși violențele împotriva evreilor din Austria nu s-au ridicat la nivelul celor din Germania, ar fi greșit să presupunem că regimul său nu ar fi devenit mai dur vis-a-vis de evrei dacă acesta ar fi considerat necesar acest pas.
Ce l-a determinat pe Dollfuss să se opună cu vehemență lui Hitler a fost loialitatea sa față de catolicism și dorința fermă de a nu vedea o Austrie dominată politic de germanii protestanți. Însă catolicismul lui Dollfuss, religie a ordinii, obligațiilor și discipline, era la fel de autoritar ca național-socialismul lui Hitler; totuși, datorită acestul catolicism, Dollfuss nu ar fi putut niciodată accepta eugenia rasială promovată de Reich-ul nazist. Strategia sa principală pentru păstrarea independenței Austriei era încheierea unei alianțe cu alte regimuri autoritare ce nu apreciau evoluția politică a Germaniei naziste, anume Italia și Germania. La acel moment, asemănările superficiale dintre regimul lui Hitler și cel al lui Mussolini nu puteau atrage apropierea celor două state, iar Austria era singurul vecin al Ungariei împotriva căruia guvernul de la Budapesta nu emitea pretenții teritoriale exagerate.
7030Miklós Horthy fusese comandantul flotei austro-ungare în Primul Război Mondial și apărea adeseori în uniforma sa de Amiral al Imperiului. Horthy era atașat emoțional de Austria, sentiment ce nu era însă împărtășit de mulți dintre compatrioții săi, și prefera chiar să vorbească limba germană în locul celei maghiare. Ungaria, Austria și Italia aveau o populație majoritar catolică (deși Mussolini era ateu și detesta Papalitatea), însă Horthy și premierul său antisemit Gyula Gömbös erau, în tradiția eroilor național maghiari, protestanți, nu catolici. Nu putem vorbi de o alianță a regimurilor catolice autoritare împotriva nazismului, ci mai degrabă de alianța unor vecini slabi care a fost oficializată la Roma în martie 1934.
35764Nu vom ști niciodată dacă această coaliție antihitleristă ar fi funcționat dacă Dollfuss nu ar fi fost asasinat patru luni mai târziu. Poziția Ligii Națiunilor față de invazia italiană în Etiopia și sprijinul militar acordat de Hitler și Mussolini lui Franco au dus la apropierea celor doi. Antisemitismul lui Gömbös a făcut ca acesta să cocheteze cu ideea cooperării cu naziștii; când Gömbös a murit în octombrie 1936 într-o clinică din Munchen, Hitler s-a alăturat cortegiului funerar până la gară și l-a trimis pe Goring să-l reprezinte la ceremonia organizată la Budapesta.

Dollfussar fi făcut orice să evite Anschlussul, dar Austria avea doar 1/10 din populația Germaniei și cea mai slabă bază industrială din toate țările central-europene. Țara sa nu ar fi putut deveni niciodată suficient de puternică pe plan militar pentru a putea rezista unei invazii germane. Succesorul lui Dolfuss, Kurt Schuschnigg. s-a străduit de asemenea să apare independența țării, însă fără succes. De Andreea Lupşor – Historia

POFTA BUNA !

:)))

Bombardarea Ploiestiului

$
0
0

Bombardarea Ploiestiului- cele mai mari pierderi din istoria aviatiei americane

autor: FrontPress16.03.2014

0Operaţiunea „Tidal Wave”, sau valul nimicitor pe care americanii au vrut să-l aducă la Ploieşti în 1943, s-a transformat, din fericire pentru români, în ceea ce a rămas în istorie drept „duminca neagră a aviaţiei SUA”.
bmisterele-istoriei-operatiunea-Tidal-wave-ploiesti-2„Tidal Wave” a fost denumirea aleasă pentru raidul aerian programat, în Al Doilea Război Mondial, pe 1 august 1943. Bombardierele Forţelor Aeriene ale Statelor Unite (USAF), cu baza în Libia, avreau drept ţintă nouă rafinării din jurul Ploieştiului. Operaţiunea s-a dorit a fi una strategică, parte din „campania petrolului“, cu scopul de a distruge bazele de furnizare a ţiţeiului pentru Germania nazistă. Rezultatul misiunii a fost, însă, un eşec răsunător. Nu numai că nu şi-a atins scopul, dar s-a transformat în una dintre cele mai costisitoare înfrângeri ale aviaţiei americane, de pe teatrul european de operaţiuni, soldându-se cu 53 de avioane doborâte şi pierderea a 660 de oameni, cele mai multe într-o singură misiune. „Valul Nimicitor” s-a transformat în „Duminica Neagră“ pentru americani.
bIAR80001Avioane de vanatoare romanesti care se aflau in slujba apararii Ploiestiului
Stupul cu miere al Wehrmachtului
Teritoriul României devenise un mare producător de petrol, dar şi un important procesator, încă de la începutul secolului XX, iar Ploieştiul constituia piesa de rezistenţă a acestui domeniu industrial. |n 1938, România era singura ţară din Europa exportatoare de petrol, cu o producţie de aproximativ şase milioane tone pe an. Toată industria de prelucrare românească, printre cele mai dezvoltate din lume, avea 28 de rafinării şi o capacitate de rafinare de 10 -12 milioane tone. Producţia de petrol a României se ridica, în timpul războiului, la şase milioane de tone anual, adică 35% din totalul producţiei de combustibil al celui de-al treilea Reich şi 70% din totalul producţiei de petrol brut. Tocmai de acea, încă din 1940, în zona Ploieştiului şi pe Valea Prahovei, 70.000 de militari germani au fost cantonaţi pentru protejarea câmpurilor de extrecţie şi uzinelor. Fără producţia de petrol a României de 500.000 tone lunar, Europa germană ar fi rămas cu numai 900.000 tone lunar, să confrunte un consum total de peste 1,4 milioane de tone. Practic, lipsa combustibilului ar fi transformat Wehrmachtul într-o armată de infanterişti.
bhqdefault1Porpaganda americană despre bombardament
Festung Ploieşti
În iunie 1942, 13 avioane B-24 Liberator au atacat Ploieştiul, venind din Libia. Deşi pagubele au fost nesemnificative, germanii au reacţionat imediat, înţesând împrejurimile Ploieştiului cu mijloace şi tunuri anti-aeriene. În România un singur om şi-a dat seama pe de-a-ntregul de gravitatea situaţiei: ataşatul aero al Ambasadei Germaniei la Bucureşti, generalul Alfred Gerstenberg. În faţa Statului său Major „de asistenţă militară“, după prezentarea justă a evenimentelor, el a concluzionat: „Este un început“. Ca urmare a raportului său, mareşalul Göring, şeful Luftwaffe, îi trimite la finele anului 1942 aproape patru divizii de militari, adică 50.000 de oameni, dotaţi cu artilerie anti-aeriană şi o brigadă de pompieri militari specializaţi tocmai pentru stingerea incendiilor de rafinării. |n jurul Ploieştiului sunt amplasate machete din placaj şi pânză la scară naturală care imită instalaţiile unor rafinării. Oraşul este declarat de germani „Festung Ploieşti“, adică Fortăreaţa Ploieşti, deci se dorea a fi de neatens. Generalul de aviaţie Alfred Gerstenberg a pus la punct una dintre cele mai bune reţele de apărare antiaeriană din Europa, având la dispoziţie câteva sute de tunuri de 88 mm şi de 105 mm şi multe altele de calibre mai mici. Un centru de comandă al Luftwaffe avea în subordine trei flotile aeriene de intercepţie ce totalizau 52 de avioane de vânătoare Messerschmitt Bf 109, interceptoare de noapte Messerschmitt Bf 110 şi câteva zeci de aparate IAR 80. Gerstenberg conta şi pe avertizările trimise de punctele radar din Grecia şi Bulgaria.
Ploesti, RumaniaPlanul de zbor american
Planul americanilor
Armata a 9-a Aeriană compusă din Grupurile 98 şi 376 de bombardament era parţial responsabilă de organizarea acestui raid în România. Toate bombardierele erau model B-24 Liberator. Colonelul Jacob E. Smart a planificat operaţiunea din aminitirea raidului din iunie 1942, când întâlnise puţine tiruri antiaeriene, aşa că a decis să atace pe timpul zilei, cu precauţia că zborul se va efectua la mică altitudine, pentru ca radarele să nu detecteze nimic. Bombardierele au fost echipate pentru această misiune cu rezervoare suplimentare cu capacitatea de 3.100 de galoane (13.900 litri) şi câte două tone de bombe fiecare. 178 de bombardiere cu 1.751 de militari au participat la una dintre cele mai importante acţiuni aeriene plănuite de americani. Avioanele urmau să decoleze de pe aerodromul din Bengazi (Libia).
b320px-B-24Ds_fly_over_Polesti_during_World_War_IIVine „Valul Nimicitor“
Pe 1 august, aparatele au început decolarea de pe aerodrom, dar unul s-a stricat încă din primele clipe. Deasupra Adriaticii, un avion a plonjat inexplicabil în mare. Un altul s-a întors să caute suprevieţuitori şi nu s-a mai putut alătura formaţiei. Interdicţia de a comunica prin staţiile radio a constituit un handicap care i-a oprit să se informeze pentru o ceoziune rapidă. Echipajele altor 10 aparate au ales să se întoarcă din drum. Americanii au omis total că ar putea fi descoperiţi şi au folosit chiar staţiile radio pentru a se regrupa, deşi li se interzisese clar lucrul acesta. Germanii au aflat din timp de intrarea formaţiunilor inamice pe teritoriul lor. În zona oraşului Piteşti, avioanele au coborât la o altitudine de sub 100 m, dispărând de pe radiolocatoarele germane de la Otopeni. La întoarcere, unul dintre aviatorii americani povestea: „Am zburat atât de jos, încât atingeam căpiţele de fân. Acest lucru s-a întâmplat cu o oră înainte de a atinge obiectivele principale“. Ajungând fără incidente în dreptul Piteştiului, la 105 km de Ploieşti, un grup de aparate s-a îndreptat către Câmpina, în timp ce grosul forţelor trebuia să ţină cursul spre Ploieşti, însă a greşit drumul, ţintind de fapt Bucureştiul. Comandanţii grupurilor au folosit din nou comunicaţiile radio pentru a semnala eroarea, dar la Ploieşti îi aşteptau deja aviaţia română, aviaţia germană şi sistemul de artilerie antiaeriană.
Ce îi aştepta pe americani
Oraşul era apărat cu o centură interioară a aviaţiei de vânătoare a Misiunii Militare Aeriene Germane în România, apărarea antiaeriană a Ploieştiului alcătuită din numeroase centuri de foc (40 de baterii grele având fiecare 4 sau 6 tunuri de 88 mm, înconjurate de alte baterii mai uşoare manevrate de români sau germani plus două centuri de „baloane de baraj“), sute de tunuri cu tragere rapidă bine ascunse în tranşee, în apropierea podurilor, pe castelele de apă, pe clopotniţele bisericilor sau camuflate în târguri şi în căpiţele de fân şi elementul surpriză, un tren mobil cu artilerie antiaeriană.
bhqdefaultPropaganda britanică despre raidul american
Atacurile
Imediat cum americanii s-au apropiat de oraş, apărătorii au dat drumul la ceaţa artificială şi au ridicat baloanele. Pufnituri gri au început să apară cu zecile, apoi cu sutele în jurul fortăreţelor argintii. Proiectilele antiaerienei făceau primele victime. Avioanele de vânătoare conduse de aşi ai pilotajului românesc, dar şi maeştri germani, alergau printre masivele aeronave mitraliindu-le din toate direcţiile şi străduindu-se să stea cu soarele în spate. Din cauza zborului la mică înălţime, artileria grea de 105 nu prea a putut fi folosită, dar tunurile de 88, de 20 şi de calibre mai mici au făcut prăpăd, trimiţând la pământ 16 liberatoare. Alte bombardiere au reuşit să arunce bombe asupra rafinăriilor Columbia, Astra Română, Unirea Orion. Escadrila 93 americană pierduse deja jumătate din avioane deasupra Ploieştiului. Aviaţia română şi germană pierduse doau cinci aparate, iar alte 11 fuseseră avariate.
Efectele
Raidul american asupra instalaţiilor petroliere a generat un peisaj apocaliptic. Au fost atinse rafinăriile de petrol Columbia, Vega, Orion, Astra –Română (cel mai important obiectiv, considerată unitatea cu cea mai mare capacitate de profil din Europa), Uzinele Concordia, Metalurgica, Depoul de Locomotive, Fabrica Creuzot a C.F.R. şi staţia C.F.R., toate din Ploieşti. De asemenea, au fost atacate cu bombe şi armamentul de bord rafinăria de petrol Steaua Română şi Uzina Electrică din Câmpina, rafinăria Creditul Minier. Pagube mari s-au produs şi în oraşul Ploieşti, unde 20 de case şi penitenciarul au fost incendiate de un avion care a căzut peste ele, ca şi cazărmile Regimentului 19 Artilerie şi 32 Dorobanţi. La Câmpina au fost distruse 50 de case de către bombe explozive şi incendiare, iar alte 150 au fost avariate. De asemenea, Uzina Electrică şi staţia de cale ferată Câmpiniţa au fost distruse. Mari pagube s-au înregistrat şi la staţia C.F.R. din Ploieşti, unde s-au distrus linii şi incendiat vagoane încărcate cu muniţie, liniile telefonice şi telegrafice fiind întrerupte. La fel, Depoul C.F.R. de locomotive, unde s-a înregistrat cel mai mare număr de victime. Cel mai greu lovite au fost rafinăriile Creditul Minier de la Brazi şi Columbia din Ploieşti, în care au fost pierdute capacităţile de producţie folosite în proporţie de 100%, Steaua Română din Câmpina, căreia i-au fost afectate 70% din capacităţile folosite pentru prelucrare şi Astra Română din Ploieşti, care a rămas cu jumătate din posibilităţile necesare unei producţii normale, toate acestea însumând pagube de peste 4.604.500.000 lei.
peronPeronul gării din Ploiești
Preţul plătit de americani a fost mare: 600 de morţi, 263 de prizonieri, 42 de aparate de zbor doborâte numai pe teritoriul României. Doar 88 de avioane s-au mai întors la baza de decolare din Libia, dar numai 33 erau operaţaionale. 180 de americani au fost luaţi prizonieri de soldaţii români. Deşi propaganda americană s-a lăudat cu succesul raidului, ascunzând proporţiile dezastrului, adevărul a ieşit la iveală la scurt timp. În raportul oficial s-a menționat că nu s-a produs o reducere semnificativă a capacităților de producție astfel încît raidul a fost evaluat drept nesatisfăcător. Bombardamentul (privit ca raid unic, nu din mai multe valuri) este pentru americani cel mai costisitor din punct de vedere al pierderilor umane și materiale din întreaga istorie a forțelor aeriene. Pentru că şi Bucureştiul a fost bombardat de trei ori în cursul războiului, locuitorii Capitalei se rugau, în 1944, când vedau avioanele americane pe cer, să se ducă la Ploieşti, oraş care a rămas o ţintă pentru aliaţi până pe 23 august 1944. De pe Istorie pe scurt

Prietenia şi virtualul

$
0
0

Sursa imagine
     Mai tot timpul găsim ceea ce căutăm şi în general avem parte de ceea ce vrem dar  dacă nu avem capacitatea să ne menţinem prietenii într-un proiect comun şi dacă nu putem avea capacitatea să îi menţinem aşa cum sunt , să îi acceptăm şi să îi iubim atunci cu siguranţă nu vom avea parte decât de lipsa satisfacţiilor .Ce-ţi spune un prieten este nevoie să iei obiectiv fără preconcepţii care să deformeze pentru că nu întotdeauna un acelaşi subiect ce are  însemnătate pentru tine are şi pentru altul iar atitudinea ce trebuie să o ai este indicat să fie bazată şi pe experienţe proprii dar şi pe ceea ce ai auzit de la alţii.
    Există amiciţie virtuală care rezistă în tăcere la fiecare reîntâlnire la depărtare , persoane care nu se privesc în ochi dar se recunosc după starea pe care o transmit.Nu le vezi surâsul ,lacrimile tristeţea sau nelinistea dar le simţi de fiecare dată .
   Există stări şi sentimente , există înţelegere sau nu , cuvintele se scriu sau nu dar se aud în mintea fiecăruia şi se simte chiar tăcerea pe care e mare lucru s-o înţelegi.Este o mare greşeală să probezi singurătatea pentru ca abia apoi să te simţi vinovat că nu ai fost alături de cei ce se simt singuri sau ei nu au fost lângă tine că nu te-ai bucurat cu ceilalţi la un loc sau ei cu tine.
   De cele mai multe ori ne amăgim confundând amiciţia , recunoştinţa şi interesele comune cu prietenia palpabilă , adevărată , dar nu , aceştia (prietenii) , de fapt sunt rari şi chiar dacă marile prietenii au la bază mici amiciţii , nu oricine se încadrează dar nici nu ştii cine este acela până la proba contrarie.


:)))

Tudor Gheorghe

:)))


Proteste

$
0
0

NO’ HAI! Ne cheama Avram Iancu! Proteste impotriva revizionismului maghiar in toata Romania

autor: FrontPress17.03.2014

avram iancuPe retelele de socializare au aparut indemne la proteste in marile localitati din tara, impotriva separatismului maghiar. Romanii sunt chemati sa-si dea intalnire miercuri, 19 martie, intre orele 16 si 19, in centrele oraselor pentru a fi solidari in lupta contra destabilizarii tarii.
“La Targu-Mures, romanii au fost loviti, batuti si injurati in plina strada. Jandarmii au fost umiliti, avand ordiine de la Bucuresti sa nu riposteze. O parte din hoardele venite de la Budapesta la meciul de la Bucuresti au venit acum sa agite spiritele cu un asa-zis tinut secuiesc. UDMR vrea autonomie teritoriala, steag si limba maghiara oficiala in statul roman. Romanii din Harghita, Covasna si Mures sunt abandonati de un guvern si un parlament venite pe “val” dupa promisiunea ca nu vor aduce la guvernare organizatia extremista, ilegala, UDMR”, sustin organizatorii pe Facebook.
Unul dintre organizatori, arhitectul Adrian Grigoriu, a declarat că deja mai multe grupuri de iniţiativă au confirmat participarea la acţiune. Până la această oră este vorba de oraşe precum Bucureşti (Piaţa Universităţii), Piatra Neamţ, Târgu Frumos, Arad, Braşov, Alba Iulia, Târgu Jiu, Câmpulung Muscel, Baia Mare, Mangalia şi Slatina. Organizatorii se arată încrezători şi susţin că numărul localităţilor participante va creşte până la data adunărilor publice.  Sursa: FrontPress.ro


Omagiu

$
0
0

Voluntarii Waffen SS omagiati in capitala Letoniei (FOTO+VIDEO)

autor: FrontPress17.03.2014

0Circa 2.000 de persoane au participat duminică la un marş desfăşurat în Riga şi dedicat voluntarilor care au luptat în divizia Waffen SS Legiunea Letonă împotriva Uniunii Sovietice în timpul celei de a doua conflagraţii mondiale. Acţiunea a fost precedată de o slujbă religioasă dedicată acelora care au căzut pe câmpurile de luptă.
Premierul Laimdota Straujuma le-a interzis membrilor guvernului să participe la marşul naţionalist din capitală, care are loc anual. Cu toate acestea, ministrul mediului, Einars Cilinskis, a anunţat încă de vineri că va sfida avertismentele primului ministru, invocând dreptul său de a participa la o manifestaţie care nu încalcă nici o lege din ţară. Drept urmare, ministrul, membru al partidului naţionalist Alianţa Naţională, a fost demis. Acesta a participat la evenimentul controversat, declarând că “o naţiune care nu îşi respectă eroii nu are nici un viitor”.
Protestatarii au denunţat prin pancarte şi discursuri “nazismul şi comunismul”, militând pentru independenţa şi suveranitatea Letoniei.
A existat şi o mică contrademonstraţie, care a adunat câteva zeci de persoane. Nu au avut loc incidente, poliţia ţinând la distanţă cele două tabere.
ssLegiunea Letonă a fost o unitate Waffen SS care a cuprins peste 80.000 de voluntari şi soldaţi în termen, care au pornit la luptă pentru recâştigarea independenţei naţionale, după ce Uniunea Sovietică a ocupat statele baltice în 1940. A fost printre ultimele unităţi militare ale Axei care au capitulat în primăvara anului 1945. Alţi 23.000 de letoni au luptat alături de germani ca soldaţi auxiliari ai Wermachtului. După ce armatele europene, conduse de cel de al Treilea Reich, au invadat gigantul comunist, soldaţii Axei au fost primiţi ca eliberatori de letoni. Cu puţin timp înainte de a ajunge trupele germane în Letonia, peste 15.000 de cetăţeni au fost deportaţi în Siberia din ordinul lui Stalin.
Unitatea Waffen SS a fost creată în 1943 şi a suferit pierderi grele în luptele contra Armatei Roşii, aproximativ o treime dintre combatanţii letoni pierzându-şi viaţa pe frontul de est. Dârzenia lor nu a putut împiedica reocuparea ţării de către sovietici în 1944, Riga rămânând sub autoritatea Moscovei până în 1991, când şi-a recăpătat independenţa.
La sfârşitul războiului, Tribunalul de la Nuremberg a condamnat unităţile Waffen SS, considerate “organizaţii criminale”. Au fost făcute însă câteva excepţii, una dintre acestea fiind şi Legiunea Letonă.
Letonia este membră a Uniunii Europene din 2004. Foştii componenţi ai Legiunii organizează un marş anual în Riga, la mijlocul lunii martie. Sursa: FrontPress.ro

1234567891012131415161718192021222324

Al Capone

Nationalistii rusi

$
0
0

Nationalistii autonomi rusi se impotrivesc unirii cu Crimeea (FOTO)

autor: FrontPress17.03.2014

0În timp ce majoritatea formaţiunilor naţionaliste din Rusia susţin unirea cu regiunea separatistă Crimeea, în urma referendumului de duminică, există şi formaţiuni politice radicale la Moscova care condamnă implicarea Kremlinului în criza din Ucraina.
În acest sens, membrii organizaţiei “Voinţa poporului” au participat sâmbătă pe străzile Moscovei la un marş prin care aceştia au condamnat susţinerea de către Rusia a unirii cu peninsula de la Marea Neagră. Naţionaliştii autonomi ruşi au mărşăluit sub deviza “Libertate pentru naţiuni! Moarte imperiilor!” şi au fluturat pe lângă steagurile negre ale organizaţiei şi drapele ucrainiene.
În opinia naţionaliştilor autonomi, “Vladimir Putin se foloseşte de pretextul protejării etnicilor ruşi din Crimeea pentru a îmbogăţi şi mai mult casta lacomă a oligarhilor ruşi”.
Delegaţia naţionaliştilor autonomi a reprezentat doar o mică parte din marşul de 50.000 de persoane, de diferite orientări ideologice, care au ţinut să iasă în stradă pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de politica Rusiei în privinţa Ucrainei. Sursa: FrontPress.ro

81234567

Radicalii ucrainieni

$
0
0

Radicalii ucrainieni ameninta cu atentate TERORISTE antirusesti

autor: FrontPress17.03.2014

sectorul de dreaptaServiciile de securitate din Ucraina au consolidat paza la magistralele de gaz, după ce liderul grupării radicale “Sectorul de dreapta” a ameninţat că adepţii săi vor arunca în aer conducetele care traversează ţara, “pentru a împiedica Rusia să profite de pe urma tranzitului gazelor prin ţara noastră în exporturile către Europa”.
Declaraţiile lui Dmytri Yarosh au fost făcute duminică, în ziua în care cetăţenii din provincia separatistă Crimeea au votat în proporţie de peste 95 la sută unirea cu Federaţia Rusă.
“Dacă bocancii soldaţilor ruşi calcă pe pământul nostru, vom face tot posibiliul ca ocupantul să plătească scump”, a declarat liderul “Sectorului de dreapta”, una din cele mai militante şi radicale grupări care au activat în timpul protestelor din această iarnă împotriva preşedintelui pro-rus Ianukovici.
“Rusia face bani pompând petrol şi gaze către Occident prin conducetele noastre, aşa că vom distruge aceste magistrale, cu scopul privării inamicului de o sursă importantă de finanţare”, a continuat acesta.
În urma ameninţărilor, autorităţile din Kiev au sporit paza la conductele de gaz.

În acelaşi timp, în urmă cu câteva zile, un tribunal din Rusia a emis un mandat de arestare internaţional pe numele lui Yarosh, acesta fiind acuzat că ar fi justificat public folosirea metodelor teroriste în lupta politică. Sursa: FrontPress.
Viewing all 3410 articles
Browse latest View live