Quantcast
Channel: 100 Ro
Viewing all 3410 articles
Browse latest View live

:)))


Medicina s-a inselat, grasimile nu fac rau

$
0
0
Faptul că de-a lungul timpului au apărut o serie de mituri medicale complet nefondate
sau doar infirmate mai apoi de acelaşi corp medical, nu este o noutate astăzi. Să nu credem că medicii au făcut asta voit, ştiinţa evoluează pe zi ce trece ajungând să-şi nege uneori propriile teorii considerate fundamentale cu ceva timp în urmă. Un articol publicat astăzi de Institutul pentru Medicină Naturală din Statele Unite ia în discuţie mult hulitele grăsimi saturate.
Lumea medicală incriminează efectul grăsimilor saturate începând cu anii 50, atunci când un studiu a făcut legătura între acestea şi creşterea alarmantă a bolilor cardiovasculare.La vremea respectivă, doctorul Ancel Keys a expus teoria sa, Asociaţia Inimii din Statele Unite i-a dat crezare şi jumătate de secol, omenirea a hulit grăsimile saturate.
Astăzi, majoritatea oamenilor cred acest lucru, şi la fel ca ei, majoritatea medicilor, recomandă evitarea alimentelor bogate în acest gen de grăsimi.
Se pare că este vorba doar de un mit alimentar dovedit fals. Dimpotrivă, un consum consistent se pare că reduce riscurile de eveniment cardiac cu 30 la sută. Acum să nu credeţi că puteţi mânca cantităţi imense de slănină, untură, jumări sau mai ştiu eu ce produs alimentar similar.


În cei 60 de ani trecuţi de la "procesul" grăsimilor saturate, au apărut teorii care sugerau înlocuirea acestora cu carbohidraţi, un sfat dovedit extrem de periculos. Dacă consumul de cereale şi carbohidraţi rafinaţi determină inflamaţia vaselor de sânge, determinând apariţia bolilor de inimă şi apariţia timpurie a efectelor bătrâneţii, studiile recente arată că grăsimile saturate reduc inflamaţia. Procesele de scădere a LDL-ului, grăsimile nesănătoase din sânge şi creşterea HDL -ului, grăsimile sănătoase au avut loc în cazul în care pacienţilor le-au fost prescrise diete bogate în grăsimi saturate.
Un exemplu dat de specialiştii americani ne spune că uleiul de nucă de cocos, aliment bogat în grăimi saturate, poate proteja sănătatea inimii. Multe cercetări au demonstrat că dietele bogate în ulei de cocos nu au determinat creşteri ale colesterolului sau ale ratelor de imbolnăviri de inimă. Mai mult chiar, uleiul de cocos este un excelent antiseptic, ducând astfel la uciderea virusurilor şi bacteriilor care pot genera formarea ateroamelor.
Studiile sunt în faze incipiente, articolul nu oferă prea multe amănunte asupra alimentelor recomandate, singura informaţie fiind aceea că aceste grăsimi saturate trebuie să provină din surse naturale. Din nou, şi pentru a câta oară, se dovedeşte că nu mediul natural ne oferă otrăvuri contra sănătăţii noastre ci modul uneori prostesc în care găsim să le folosim.
Studiul infirmă efectele negative ale grăsimilor saturate naturale, acuzând în continuare acizii graşi trans. Asta înseamnă că nu a spus nimeni să dăm fuga la fast-food, sau să trecem la diete pline de alimente prăjite sau procesate industrial.
Dealtfel cercetări recente au sugerat că implicarea colesterolului în depunerile acumulate pe vasele de sânge, este mai puţin semnificativ decât concentraţiile de compuşi de calciu. Până ce medicina ajunge la concluzii cat mai exacte, sfatul cel mai sănătos rămâne cel al echilibrului, sfat desprins şi el din înţelepciunea naturii.

privireinviitor.ro

:)))

Barfa

$
0
0
Bârfa chiar ne face să ne schimbăm părerile despre cei din jur. Bârfa negativă, spun specialiştii modifică modul în care sistemul nostru vizual răspunde ca urmare a perceperii chipurilor celor din jur.
Descoperirile sugerează că, la oameni, creierul este programat în aşa fel încât să răspundă la bârfă. Acest lucru susţine o teorie anterioară potrivit căreia bârfa i-a ajutat pe oamenii primitivi să prospere.
„Bârfa ne ajută să prezicem cine ne este prieten şi cine nu”, e explicat autorul studiului, profesorul Feldman Barrett de la Universitatea Northeastern.
Barrett face parte dintr-o echipă care studiază modul în care bârfa afectează nu numai ceea ce ştim despre un necunoscut, ci şi ceea ce simţim în legătură cu el. Până acum, oamenii de ştiinţă au arătat că obţinerea informaţiilor „la mâna a doua” poate avea un efect puternic.
În ultima sa cercetare, Barrett a vrut să găsească răspunsul la o altă întrebare: „Odată ce zvonurile ne-au determinat să îl vedem pe un individ într-un anumit fel, este posibil ca noi chiar să îl vedem diferit?”. Întrebarea poate părea ciudată, însă ea are sens atunci când luăm în considerare faptul că, la oameni, creierul are mult mai multe conexiuni între regiunile care procesează informaţiile vizuale şi zonele implicate în producerea emoţiilor de bază.
În studiu, echipa coordonată de Barrett a pus un grup de voluntari să analizeze poze ce conţineau atât chipurile unor oameni, cât şi câte o bârfă despre aceştia, precum: „a aruncat cu un scaun într-un coleg de clasă”(bârfă negativă)  sau  „a ajutat o femeie în vârstă să traverseze strada” (bârfă pozitivă).
Apoi, cercetătorii au urmărit modul în care creierele voluntarilor răspund la tipuri diferite de informaţii. Pentru a realiza acest experiment, subiecţii au urmărit cu un ochi o imagine şi cu celălalt o alta (de exemplu un ochiul drept un chim, în timp ce ochiul stâng vedea o casă). Aceste imagini diferite au creat ceea ce se numeşte rivalitate binoculară. Mai exact, creierul uman percepe imaginile pe rând. Aşadar, în mod inconştient, tinde să se concentreze asupra celei pe care o consideră mai importantă.
În studiu, oamenii de ştiinţă au constatat că voluntarii se concentrau mai mult pe imaginile care prezentau chipuri asociate cu bârfa de tip negativ. „Bârfa nu influenţează doar opinia pe care o avem despre oameni, ci şi modul în care îi percepem vizual”, a explicat Barrett.
Descoperirea sugerează că suntem „programaţi” să fim mai atenţi la persoanele despre care ni s-a spus că sunt periculoase, neplăcute sau mincinoase. Iar această teorie este susţinută şi de alţi oameni de ştiinţă care explică faptul că din punct de vedere evolutiv, ipoteza are sens.
„Am fost încântat să văd lucrarea. De mulţi ani, oamenii ca mine tot spun că interesul nostru intens pentru bârfă nu este chiar un defect de caracter. Face parte din cine suntem. Este aproape un eveniment biologic care există din motive evolutive bune”, a declarat Frank McAndrew, profesor de psihologie la Knox College, Galesburg.
Încă de pe vremea în care oamenii primitivi trăiau în grupuri mici, indivizii aveau nevoie să ştie cine le poate deveni partener şi cine le este duşman. Aflarea acestor informaţii direct din propria experienţă putea fi un proces lent şi periculos. Aşadar, soluţia ideală era bârfa. Tocmai de aceea creierul uman este programat să acorde o atenţie deosebită bârfei negative. „Dacă cineva reprezintă competiţia, atunci vrei să creeze bârfe negative la adresa lui pentru a-l depăşi”.


Scandal

$
0
0

Scandal politic in Austria dupa ce UE a fost comparata cu cel de al Treilea Reich

autor: FrontPress26.03.2014

UE naziAndreas Moelzer, candidat pe listele Partidului Libertăţii din Austria (FPO) la alegerile europarlamentare din luna mai, a stârnit controverse în micul stat alpin după ce a comparat Uniunea Europeană cu cel de al Treilea Reich, condus de Adolf Hitler.
Politicianul a fost citat zilele trecute de ziarul german Sueddeutsche Zeitung spunând că “dictatura UE face ca al Treilea Reich să pară prin comparaţie o structură liberală şi informală”. “Cu siguranţă nu existau atâtea reguli, directive şi interdicţii”, a declarat Moelzer luna trecută în cadrul unei întâlniri politice din Viena.
Printre cele mai virulente reacţii împotriva politicianului FPO au venit din partea comunităţii evreieşti din Austria, prin vocea liderului acesteia, Oskar Deutsch. El a cerut ca Andreas Moelzer să nu mai candideze deoarece a refuzat să-şi retragă afirmaţiile, deşi a recunoscut totuşi că nu a dorit să minimalizeze suferinţele evreilor din timpul regimului condus de cancelarul Adolf Hitler. Sursa: FrontPress.ro

Molzer

Romaşcanii sunt îndemnaţi să câştige un premiu de 12.000 de euro

$
0
0

Romaşcanii sunt îndemnaţi să câştige un premiu de 12.000 de euro

Romaşcanii sunt îndemnaţi să câştige un premiu de 12.000 de euro
26 March
03:25 2014
Marele premiu al concursului Oraşul reciclării va fi amenajarea unei zone eco wi-fi, un spaţiu inedit de relaxare cu acces liber la internet, în valoare de 12.000 de euro. Pentru ca Romanul să câştige, cetăţenii trebuie să colecteze deşeurile selectiv, pentru a fi reciclate.
Romaşcanii sunt rugaţi de primarul Laurenţiu Dan Leoreanu să acorde o mai mare importanţă colectării selective a deşeurilor, din două motive: primul este cel legat de posibilitatea reciclării deşeurilor colectate separat, iar al doilea motiv îl constituie concursul naţional Oraşul reciclării, o competiţie care ar putea aduce la Roman o investiţie de 12.000 de euro.
“În perioada 1 ianuarie – 30 iunie se desfăşoară ediţia a doua a  competiţiei naţionale Oraşul reciclării, organizată de asociaţia EcoRomAmbalaje, în parteneriat cu Primăria municipiului Roman şi operatorul de salubritate Rossal SRL Roman. Anul acesta, competiţia reciclării vine cu două noutăţi, care au ca scop conştientizarea populaţiei cu privire la colectarea selectivă a deşeurilor de ambalaje şi cum simplul gest al cetăţeanului de a colecta separat poate aduce titlul de Oraşul reciclării la Roman. Solicităm o implicare mai activă a instituţiilor, dar şi a persoanelor fizice. În oraş va fi amplasat un panou publicitar al campaniei, iar la radio va fi difuzat un spot publicitar, menit să îi stimuleze pe cetăţeni să colecteze selectiv”, a afirmat Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman.
La finalul celor şase luni, oraşul care va strânge cea mai mare cantitate de deşeuri va primi titlul de Oraşul reciclării şi marele premiu, o zonă eco wi-fi, un spaţiu inedit de relaxare cu acces liber la internet, în valoare de 12.000 de euro.
“Haideţi să încercăm, să intrăm în competiţie, poate câştigăm. Un lucru îmbucurător este faptul că, doar în prima lună de competiţie, s-au colectat selectiv peste 22,5 tone de ambalaje. Vă mulţumim şi vă rugăm să aruncaţi ambalajale în containerele special inscripţionate şi în continuare”, i-a îndemnat primarul pe cetăţeni.
La ediţia anterioară a acestei competiţii naţionale, care s-a desfăşurat în perioada 1 septembrie 2012 – 28 februarie 2013, municipiul Roman a primit premiu de excelenţă la categoria “Linia Întâi”, alături de municipiile Slobozia, Baia Mare, Iaşi şi Braşov. Pe parcursul primei ediţii, în Roman au fost colectate separat 133.022 de kilograme de deşeuri de ambalaje, dintre care 128.147 de kilograme de plastic şi 4.875 de kilograme de hârtie-carton.

Romania perdanta

$
0
0

Romania – campionul perdantilor

autor: FrontPress26.03.2014

UE FMIRomânia este ţara din UE cea mai jegmănită de către Vest prin dubla invenţie de la Bruxelles a liberalizării preţurilor în energie şi a creşterii la o cincime a contribuţiei energiei regenerabile. Motivele sunt în principal două.
1) România are resurse energetice (spre deosebire de alte ţări din Est care nu au): nu numai că acestea au fost preluate în exploatare de către companii străine (cu valoarea adăugată în contul acestora şi nu al României), dar, prin obligarea desfacerii lor nu la preţuri legate de costurile interne, ci la preţurile practicate pe piaţa UE (de pildă, la gaze preţurile la care economia dominantă, adică Germania, ţară fără resurse, se aprovizionează din Rusia), României de fapt i se interzice dreptul de a-şi folosi resursele proprii pentru impulsionarea întârziatei sale dezvoltări.
2)Întrezărind implicaţiile inevitabile, autorităţile române, în loc să preîntâmpine ceva din dezastrul energetic şi economic ce se abătea asupra ţării, au turnat dimpotrivă gaz peste foc, angajându-se nu numai la calendare ameţitoare de liberalizare, dar şi la supracompensări cu certificate verzi a investitorilor în energie verde, certificate al căror cost este în ultimă instanţă suportat de consumatori. Efectele s-au cumulat şi treptat facturile la consumator au devenit gâtuitoare. Consumatorii industriali şi-au amputat consumul. Investitorii străini ameninţă că pleacă din România. Producătorii găsesc cu greu cumpărători. Preţurile la producător s-au prăbuşit. Dar, în ciuda acestui fapt, împotriva oricărei raţiuni a economiei de piaţă, preţurile la consumator cresc pe mai departe în virtutea angajamentelor guvernamentale stupide faţă de Bruxelles şi FMI. Companiile vestice care au acaparat distribuţia exultă. Fără nici un efort, fără nici o investiţie, au parte de încasări în creştere, căci achiziţionează mai ieftin şi vând mai scump. Anomaliile întrec orice limite. După ce şi-a asumat toate stupizeniile transmise de la Bruxelles şi acceptate de cabinetul Boc, guvernul Ponta ajunge la mijloc. Nu îndrăzneşte însă să anuleze supracompensarea în privinţa certificatelor verzi şi nici să stopeze liberalizarea. Doar amână subvenţionarea de către consumatori a certificatelor verzi. Dar, nefiind de ajuns pentru a evita explozia preţurilor la consumator, sunt puşi producătorii de stat de energie ieftină (Nuclearelectrica şi Hidroelectrica) să vândă chiar sub costuri spre a ajunge electricitate către populaţie la preţuri rezonabile. Si, desigur, pentru a nu-i afecta cumva pe distribuitorii străini de energie! Aceştia pot pe banii românilor să se îmbuibe în continuare nestingheriţi!
Traian Băsescu îl prinde la strâmtoare pe Ponta şi vâră chestiunea în disputa politică. Dar, vai!, nu-l ia la bani mărunţi nici cu îmbuibarea inadmisibilă a companiilor străine din distribuţie şi nici cu şi mai inadmisibila extracţie în acest scop de bani de la companii de stat, ci cu faptul că nu ar fi notificat Bruxelles-ului demersul. De parcă n-am putea muri şi nenotificaţi la Bruxelles! De Ilie Serbanescu – Jurnalul National

Bancuri...

$
0
0


  1. Nebunul se duce la consultatie, la un doctor care avea doi papagali, unul rosu si unul verde, inchisi intr-o colivie. Cum ii vede nebunul le si da drumul, acestia zburand intr-un copac. Doctorul striga la el:

    - Ce faci mai nebunule??!!! Adu-mi papagalii inapoi!

    Se duce nebunul dupa ei si-i gaseste in copac; il ia numai pe cel rosu si il duce doctorului.

    Doc: - Da' tu n-ai vazut ca sunt doi?!? Pe celalalt de ce nu l-ai adus???

    La care nebunul: - Da' tu n-ai vazut ca celalalt nu era copt inca ??!!

  2. Trei berze participa la o conferinta. Una intreaba:
    - Ce ati mai facut zilele astea??
    Prima barza:
    - Eu am adus pe lume doi gemeni draguti!
    A doua barza:
    - Eu am adus pe lume niste tripleti!
    A treia barza:
    - Eu am speriat doi studenti!!
  3. Mergea un motociclist pe drum cu viteza mare. La un moment dat in fata ii zboara o vrabie si se paleste de motocicleta. El ridica vrabia, o duce acasa, o pune in cusca, ii da apa, pesmeti si se duce la culcare. Dimineata vrabia se trezeste si se uita prin parti:
    - Asa...apa, paine uscata..., gratii... Doamne!!!! Nu pot sa cred!!! Am ucis motociclistul!!!



    I: De ce are ciocanitoarea cioc?
    R: Sa nu se dea cu capul de copac.
  4. Un politist s-a dus intr-o zi la sectie cu un pinguin. Aici seful sau l-a intrebat:
    -Ce faci cu pinguinul aici? Du-l imediat la Gradina Zoologica!!!

    Dupa un timp, seful politistului a plecat de la sectie, iar pe drum s-a intalnit cu politistul care era cu pinguinul de mana.
    -Ti-am spus sa-l duci la Gradina Zoologica!
    -L-am dus, iar acum mergem la teatru.
 

:(((

Pofta buna !

:)))

Eurobarometru

$
0
0

Eurobarometru: 60 la suta din romani NU fac niciodata sport

autor: FrontPress27.03.2014

bere miciO pondere de 60 la sută din români nu fac niciodată sport, aproape de media europeană de 59 la sută, cei mai activi cetăţeni ai UE fiind în Suedia, unde 70 la sută dintre ei desfăşoară activităţi fizice cel puţin o dată pe săptămână, potrivit unui sondaj Eurobarometru.
Potrivit rezultatelor celui mai recent sondaj Eurobarometru privind sportul şi activitatea fizică, 59 la sută dintre cetăţenii Uniunii Europene nu fac niciodată sport sau rareori desfăşoară activităţi sportive, în timp ce 41 la sută fac sport cel puţin o dată pe săptămână.
Europa de Nord este mult mai activă fizic decât sudul şi estul, arată statistica. Astfel, 70 la sută dintre respondenţii din Suedia au declarat că fac sport sau activităţi fizice cel puţin o dată pe săptămână, plasându-se cu puţin înaintea Danemarcei (68%) şi Finlandei (66%), care sunt urmate de Olanda (58%) şi Luxemburg (54%).
La cealaltă extremă a clasamentului se află Bulgaria, unde 78% dintre persoane nu fac niciodată sport sau activităţi fizice, urmată de Malta (75%), Portugalia (64%), România (60%) şi Italia (60%).
“Comisia se angajează să sprijine statele membre în eforturile lor de a încuraja populaţia să fie mai activă. Vom pune în aplicare recent adoptata Recomandare a Consiliului privind activităţile fizice menite să îmbunătăţească sănătatea şi vom accelera planurile în vederea instituirii unei săptămâni europene a sportului. Noul program Erasmus + va oferi, la rândul său, – pentru prima dată – finanţare pentru iniţiativele transnaţionale de promovare a sportului şi a activităţii fizice”, a declarat Androulla Vassiliou, comisarul european responsabil de domeniul sportului.
Sondajul arată că în special autorităţile locale ar putea face mai mult pentru a încuraja cetăţenii să fie activi din punct de vedere fizic. Deşi 74 la sută dintre respondenţi sunt de părere că cluburile sportive locale şi alţi furnizori oferă suficiente oportunităţi pentru activităţi fizice, 39 la sută consideră că autorităţile locale nu fac destul.
Acest sondaj Eurobarometru a fost realizat pentru Comisia Europeană de către reţeaua TNS Opinion & Social în cele 28 de state membre, între 23 noiembrie şi 2 decembrie 2013. Aproape 28.000 de respondenţi din diferite grupuri sociale şi de populaţie au participat la sondaj. De Laura Mitran – Mediafax

Eleanor

Stil si eleganta

Ametist

$
0
0



Ametistul

In seria articolelor despre cristalele astazi a venit randul ametistului.
Cristalul de ametist este o varietate de cuart destul de raspandita in natura,are
 culoare  de regula violet, in diferite nuante, mergand pana la roz, uneori poate
 fi partial incolor sau pot aparea in structura cristalului dungi in nuante mai inchise.
Ametistul este un cristal foarte frumos, intra in categoria pietrelor semipretioase,
a fost folosit din vechime la bijuterii.Era folosit pe pe vremuri si in scopuri rituale.
Originea etimologica a denumirii vine din greaca(amethystos-contra vinului sau
contra betiei , in traducere)
Exista pe atunci credinta ca persoanele care consumau vin dintr-o cupa de ametist,
sau aveau o piatra de ametist asupra lor cand consumau vin, nu se imbatau.
Exista o legenda legata de zeul vinului,Bachus ,si culoarea ametistului-violet.
Se spune ca Bachus a turnat vin peste o nimfa trasformata in cristal,iar cristalul
s-a colorat in violet.
Compozitia chimica este alcatuita din bioxid de siliciu,fier si mangan iar duritatea
cristalului este 7(pe o scara de la 1 la 10).
Ametistului i se atribuie numeroase proprietati terapeutice.
Va postez aici   imagini cu cateva cristale de ametist.

1.cristale de ametist prelucrate (finisate)



2.ametist neprelucrat

3.ametist partial incolor

4.ametist- stalactita

Ucraina

$
0
0

Ucraina cauta aliati regionali: Exercitii militare comune cu Romania, Moldova, Polonia si SUA

autor: FrontPress27.03.2014

ucraina soldatiDupă unirea peninsulei Crimeea cu Rusia, fapt contestat de Occident şi Kiev, Ucraina caută aliaţi regionali în cazul unui viitor conflict. Astfel a fost realizat un proiect de lege menit să autorizeze mai multe exerciţii militare comune, la care ar urma să participe şi trupe din cele două state româneşti.
Ucraina ar urma să organizeze în 2014 o serie de exerciţii cu participarea militarilor din SUA, Polonia, România şi Republica Moldova, potrivit unui proiect de lege depus miercuri în Parlament de preşedintele interimar Oleksandr Turcinov, informează Mediafax. Proiectul de lege, publicat pe site-ul Parlamentului de la Kiev, cere ca Legislativul ucrainean să autorizeze accesul pe teritoriul naţional pentru trupe străine în vederea desfăşurării a şapte exerciţii: “Public Order 2014″, cu participarea poliţiei militare poloneze,“Rapid Trident 2014″, cu participarea forţelor din SUA, “Safe Sky 2014″, cu aviaţia poloneză, “Sea Breeze 2014″, cu forţele americane, două exerciţii multinaţionale – “Light Avalanche-2014″şi“Carpates-2014″– şi, în fine, “Sud-2014″, cu participarea unităţilor de infanterie şi vânători de munte din România şi Republica Moldova.
Publicatia turcă Hurriyet Daily News aminteşte că două din exerciţiile enumerate (“Rapid Trident” şi “Sea Breeze”) au suscitat îngrijorarea Rusiei în anii precedenţi. Motivul principal a fost datorat faptului că “Sea Breeze” avea ca loc de desfăşurare chiar peninsula Crimea, în apropiere de flota rusă de la Marea Neagră. În prezent soldaţii ucrainieni au fost retraşi din peninsulă, bazele militare fiind ocupate de forţele ruseşti.
Pe de altă parte, ministrul român al Apărării a chemat NATO să sporească capabilităţile de luptă în ţările care au graniţă cu Ucraina. „Trebuie ca în România, Polonia şi celelalte state care au graniţă cu Ucraina să existe capabilităţi care să permită o situaţie operativă a forţelor NATO”, a declarat Mircea Duşa. Potrivit lui, propunerea în acest sens va fi făcută la summitul NATO din septembrie din Marea Britanie.
Tensiunile din Ucraina au continuat şi după criza provocată de unirea peninsulei de la Marea Neagră cu Rusia. Recent, la graniţa de vest a statului vecin, separatiştii rusofoni din Transnistria au doborât o dronă de spionaj lansată din Ucraina. Sursa: FrontPress.ro

:)))

:)))

Cotroceni

$
0
0


Legenda Cotrocenilor

Scurt istoric


Auzim zilnic acest cuvânt: Cotroceni. Dar puţină lume ştie care este legenda acestui loc plin de istorie.

Istoria Cotrocenilor se întinde pe o perioadă de mai mult de 400 de ani. Inainte de a deveni reşedinţă domnească, la sfârşitul secolului al XVII-lea, Cotroceniul era o moşie aflată la “jumătate de ceas” de oraşul Bucureşti, cuprinzând păduri din vestiţii Codri ai Vlăsiei, terenuri agricole şi un sat de ţărani liberi. Satul şi “moşia” sunt atestate documentar pentru prima dată într-un hrisov domnesc din 27 noiembrie 1614 sub forma Cotroceni.

Zona Cotrocenilor devine în 1660 proprietatea lui Serban Cantacuzino, ca răsplata pentru preţioasele servicii aduse domnitorului Gheorghe Ghica.



Legenda Cotrocenilor
Cotrocenii la 1864

Legenda Cotrocenilor


De cele mai multe multe ori legendele ascund doar un sâmbure de adevăr. Legenda Cotrocenilor este însă una aproape adevărată. O transcriu aşa cum este redată în studiul “Istoria Cotroceniului” scris de C. Melonescu şi apărut în anul 1902:


Şerban Cantacuzino a fugit în pădurile de la Cotroceni de frica turcilor, ori a tătarilor-  nu se precizează bine -şi acolo s'a  «cotrocit» adicăs'a ascuns. Pe când sta el acolo s'a rugat Născătoarei de D-zeu că de'l va scăpa din mâinile vrăjmaşilor  sângeroşi, va zidi pe acel loc o biserică mareaţă. Prea Sf. scătoare de D-zeu  l'a ajutat de a scăpat şi când s'a făcut Domn s'a ţinut de cuvânt şi a înălţat biserica de la Cotroceni. Tot legenda ne mai spune că numele de Cotroceni vine de la cuvântul a «cotroci» şi de aici Cotroceni.

Varianta acestei legende ne spune că Şerban Cantacuzino, fugind de frica turcilor a pus potcoavele  la cal invers,ca să înşele pe vrăjmaşii  lui şi -i facă să creadă că el vine spre Bucuresci, iar nu merge la Cotroceni, mijloc

prin care scapă de următorii lui. Stă acolo cotrocit trei zileşi de la a «cotroci» s'a format numele de Cotroceni…”

Cât adevăr se ascunde în această legenda?

Şerban Vodă Cantacuzino
Ne spune acelaşi C. Melonescu: Şerban Cantacuzino a fost urmărit pentru a fi ucis şi s-a ascuns în pădurea Cotrocenilor în ziua de 7 octombrie 1678. Urmăritorii lui însă nu au fost nici turcii nici tătarii ci trimişii domnitorului Duca-Vodă. Şi tot adevărat este că  Şerban Cantacuzino a stat ascuns în apropierea unui vechi schit din aceste păduri seculare, vreme de 3 zile si trei nopti, fiind însoţit de un nepot de-al său. Şi sigur se va fi rugat pentru viaţa lui în acele zile de restrişte.Cert este că dupa cele trei zile a găsit o cale de a fugi către Rusciuc.

Şerban Cantacuzino nu uită întâmplarea şi…ajutorul divin primit. El ctitoreste în Cotroceni o mănăstire. Şi povesteşte întamplarea prin care a trecut într-un hrisov din anul 1681:

“Şi  nu fără motiv am zidit Monastirea aici (la Cotroceni), fiind-că, aici  s'a revărsat asupra noastra  mila Dumnezeiască (…) Deci acesta este locul unde Domnul Iisus Christos şi Prea Curata Prea Sf. Sa Maica Maria, ne-au ascuns şi scăpat de vrăjmaşii ridicaţi în contra noastră, care aruncă blasfemii asupra noastră; chiar din acest loc am fost mântuiţi din mâinile sângeroşilor vrăjmaşi cari voiau să ridice de pre pământ viaţa noastră; am ridicat această monastire pentru recunoştinţă şi în amintirea Prea sfintei imperetese a puterilor ceresci şi a Fecioarei cele fără de moarte, căreia’I datorăm viaţa nostră şi pentru  amintire în veci (…)“.


Sursa informaţiilor şi a fotografiilor: studiul “Istoria Cotroceniului” scris de C. Melonescu şi apărut în anul 1902: 
deieri-deazi.blogspot.com                              

Bruscat

$
0
0

Fostul lider al separatistilor turci din Cipru bruscat de nationalistii greci (FOTO)

autor: FrontPress27.03.2014

ELAMFostul preşedinte al separatiştilor turci din nordul Ciprului, Mehmet Ali Talat, a fost atacat miercuri de un grup de naţionalişti eleni de la organizaţia radicală E.L.A.M. (Frontul Naţional al Poporului)în timpul unei conferinţe despre viitorul insulei divizate şi care a avut loc în oraşul Limassol din partea grecească a ţării.
Conform presei locale, peste 100 de naţionalişti greci au pătruns în sala unde avea loc conferinţa şi au aruncat cu ouă înspre fostul preşedinte al Ciprului de Nord. Au urmat îmbrânceli cu cei prezenţi, grupul de protestatari fiind până la urmă evacuat din incintă de poilţişti.
În sală se mai aflau înalţi demnitari ciprioţi, ambasadorul SUA şi delegaţi ai Uniunii Europene.
Ca urmare a protestului, delegaţia turcă a fost escortată până la graniţa cu zona controlată de separatişti de forţele de ordine cipriote. Autorităţile greceşti din Cipru şi-au cerut oficial scuze pentru incident.
Organizaţia militantă ELAM este considerată filiala cipriotă a partidului naţionalist parlamentar din Grecia, Zorii Aurii.
Cipru a fost divizat din 1974, când Turcia a invadat partea de nord a insulei, ca răspuns la o lovitură militară de stat sprijinită de guvernul elen în vederea unirii insulei cu Grecia. Cipru a aderat la Uniunea Europeană în 2004, iar auto-proclamata Republică Turcă a Ciprului de Nord este recunoscută doar de Turcia, ţară care are staţionat în regiune un contingent format din 30.000 de soldaţi. Sursa: FrontPress.ro

1234567cipru 2cipru 1
Viewing all 3410 articles
Browse latest View live