Are you the publisher? Claim or contact us about this channel


Embed this content in your HTML

Search

Report adult content:

click to rate:

Account: (login)

More Channels


Showcase


Channel Catalog


Channel Description:

Impreuna vom construi cel mai mare blog scris in limba Romana.

older | 1 | .... | 112 | 113 | (Page 114) | 115 | 116 | .... | 171 | newer

  0 0
 • 04/03/14--11:41: Dupa moarte

 • Oamenii de stiinta spun ca, dupa moarte, constiinta noastra se poate muta intr-un univers paralel!

  constiinta multiversIn anii 1980, Andrei Linde, om de stiinta de la Institutul de fizica Lebedev, a dezvoltat teoria mai multor universuri. El este acum profesor la Universitatea Stanford. Linde explica: “Spatiul este format din mai multe sfere crescatoare care dau nastere la sfere similare, iar acestea, la randul lor, produc un numar si mai mare de sfere, si asa mai departe. In univers, acestea sunt distantate; ele nu sunt constiente de existenta celorlalte. Dar ele reprezinta parti din acelasi “macrounivers” fizic”.
  Faptul ca universul nostru nu este singular este sustinut de datele primite de la telescopul spatial Planck. Folosind aceste date, oamenii de stiinta au creat harta cea mai exacta a radiatilor de microunde, asa-numita radiatia cosmica de fundal initiala, care a ramas de la inceputul universului nostru; astfel, ei au descoperit ca universul are o multime de “lipsuri” extinse, care se pot explica prin existenta altor universuri. Fizicianul Laura Mersini-Houghton de la Universitatea Carolina de Nord si colegii ei sustin ca anomaliile de fond ale radiatiilor de microunde exista datorita faptului ca universul nostru este influentat de alte universuri existente in apropiere.
  De ce-am vorbit de toate aceste lucruri pana in prezent? Pentru ca exista o teorie conform careia sufletul uman, dupa moarte, s-ar duce intr-un alt univers paralel. Si acest lucru nu e sustinut de filozofi, ci chiar de unii oameni de stiinta respectati.
  Conform Dr. Stuart Hameroff si a fizicianului britanic Sir Roger Penrose, constiinta are resedinta in microtubulii din celulele creierului, care sunt locurile primare ale prelucrarii cuantice. Dupa moarte, aceasta informatie este eliberata din organism, ceea ce inseamna ca aceasta constiinta pleaca. Conform oamenilor de stiinta, experienta noastra de constiinta este rezultatul efectelor gravitatiei cuantice in acesti microtubuli. Constiinta, sau cel putin proto-constiinta, este teoretizata a fi o proprietate fundamentala a universului, fiind prezenta chiar in primul moment al universului, din perioada Big Bang-ului.
  Sufletele noastre sunt de fapt construite din “tesatura” profunda a universului si poate au existat inca de la inceputul timpului. Creierele noastre sunt doar receptoare si amplificatoare pentru proto-constiinta; deci, exista intr-adevar o parte din constiinta noastra care este non-materiala si care va supravietui dupa moartea corpului fizic?
  Dr. Hameroff: “Sa presupunem ca inima nu mai bate; atunci, sangele se opreste, iar microtubulii isi pierd starea lor cuantica. Informatia cuantica din interiorul microtubulilor nu este distrusa; ea nu poate fi distrusa, ci sa imprastie si sa raspandeste in acest univers sau in altul.” In cazul in care pacientul este resuscitat, reinviat, aceasta informatie cuantica poate merge inapoi in microtubuli iar pacientul poate spune: “Am avut o experienta in apropierea mortii”. Dar, daca pacientul nu este reinviat, ci moare , este posibil ca aceasta informatie cuantica sa existe in afara corpului, probabil, pe termen nelimitat, ca si suflet.
  Acest stare a constiintei cuantice explica multe lucruri, ca experientele din apropierea mortii, proiectiile astrale, experientele din afara corpului  si chiar reincarnarea, fara a fi nevoie sa se apeleze la ideologia religioasa. Energia constiintei noastre poate patrunde intr-un corp diferit, la un moment dat, si, in acelasi timp, poate exista in afara corpului fizic, la un alt nivel de realitate, si, eventual, intr-un alt univers.
  lovendal.ro

  0 0
 • 04/03/14--12:21: :)))


 • 0 0
 • 04/03/14--20:22: Perversitate
 • Perversitatea profetiei bolsevicului Silviu Burcan despre cei 20 ani de democratie

  autor: FrontPress03.04.2014

  brucanŢineţi minte, cei mai copţi la vârstă, interviul lui Silviu Brucan din cotidianul „Le Figaro”, după revoluţia din 1989, în care spunea că „românilor le trebuie 20 de ani să înveţe democraţia”. Atunci declaraţia lui Silviu Brucan a stârnit o reacţie vehementă negativă, nu neapărat că o spunea unul dintre fondatorii bolşevismului românesc şi instigatorul închiderii în gulag a elitei intelectuale, kominternistul Silviu Brucan, ca redactor şef la Scânteia, ci datorită duratei de a învăţa democraţia pentru români.
  Şi acum mi se întoarce stomacul pe dos când îmi amintesc cum PRO TV l-a promovat pe Silviu Brucan ani la rând ca şi profesor de democraţie, el unul dintre cei mai duri comunişti din PCR, venit pe tancurile sovietice, care a făcut atât rău României. E ciudat şi pervers cum recent  cotitidianul „Adevărul” face o analiză a declaraţiei lui Brucan din 1990 punând scriitori, profesori şi bloggeri să-l proslăvească pe acest fost kominternist şi agent plătit al Moscovei şi să ne facă pe noi, românii, proşti că nu ştim ce este democraţia -, un fel pervers de a compromite şi bruma încredere pe care o mai avem. Dintre toţi cei intervievaţi de reporterii „Adevărul” despre declaraţia controversată a lui Silviu Brucan un răspuns corect şi pertinent l-a oferit conf. univ. dr. Doru Pop de la UBB. E singurul care a demantelat inserţia perversă a butadei acestui bătrân bolşevic, care avea ca scop compromiterea tinerii democraţii româneşti şi umilirea românilor după 50 de ani de comunism terorist şi ateu, pe care el l-a sprijinit ca un activist bolşevic crud şi feroce. Să nu uităm că Brucan nu era român, iar trecutul său e legat de agentura NKVD şi şcoala de partid de la Moscova. Clarificarea o fac pentru redactorii de la „Adevărul”, care dau dovadă că habar nu au de istoria României.
  Să vedem ce spune clujeanul Doru Pop: „Conferenţiarul Doru Pop, cadru didactic al al Facultăţii de Teatru şi Televiziune din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, consideră că Silviu Brucan însuşi a fost expresia perversă şi perfidă a factorului principal care nu a permis României şi românilor să iasă din capcanele dictaturii comuniste. Profesorul clujean consideră că această problemă, cu care ne confruntăm şi astăzi, este perpetuarea sistemului de relaţii şi interese al clicii conducătoare din vremea comunismului. De fapt, după 89, am fi asistat la privatizarea României de către fosta Securitate şi confiscarea tuturor resurselor de către eşalonul doi al Partidului Comunist Român. “Românii nu au un plus sau un minus de „democraţie”, nici nu trebuie să învăţăm democraţia ca un fel de analfabeţi politici. Toţi oamenii sunt născuţi egali, iar democraţia este un instinct natural al omului. Din păcate, „profesorii” noştri de democraţie după 1989, de la Ion Iliescu la Traian Băsescu, sunt cei care au deformat valorile tradiţionale şi specifice ale acestui mod de a guverna societatea pe care l-au practicat şi vechii greci. De fapt chiar butada aceasta cinică a lui Brucan indică „blestemul” pus asupra poporului român de către aceşti ideologi şi propagandişti ai regimului Ceauşescu”, spune Doru Pop. „Brucan, care a fost vreme de decenii în fruntea ideologiei de partid, fost redactor şef la Scânteia şi fost director general al TVR, a devenit rapid „Mafalda” politic al unui post de televiziune „capitalist”. “În fond, această obrăznicie a nomenclaturii comuniste, unde „foştii” au devenit „actualii”, a făcut să fim astăzi una dintre ţările cele mai slab dezvoltate ale Europei. Singura mare şansă a României a fost „fereastra” de schimbare petrecută între 1996 şi 2000, când România a făcut paşi importanţi spre NATO şi Uniunea Europeană. Altfel eram şi astăzi în captivitatea profitorilor regimului comunist, oarecum asemănător cu ceea ce se întâmplă în Ucraina.“
  Silviu Brucan a fost promotorul bolşevismului şi gulagului românesc în niciun caz ideologul democraţiei. Numai redactorii de la „Adevărul” au rămas setaţi ideologic pe programul „băieţilor” ieşiţi de pe băncile şcolii de partid comunist. De Ionuţ Ţene – NapocaNews


  0 0
 • 04/04/14--00:54: :)))

 • Bacalaureat !!!

  ° Inima este cel mai important organ genital al omului.

  ° Zoe si Tipãtescu se iubeau pe la spate.

  ° Împãratul avea o grãdinã si în fund un mãr.

  ° Cu ajutorul cainelui Vitoria Lipan si-a gasit foarte repede
  zacamintele sotului.

  ° Manole a pus-o pe Ana la zid si a inceput sa o lucreze.

  ° In 1877 trupelor rusesti li s-a permis sa traverseze teritoriul
  Romaniei, impreuna cu tancuri si avioane, iar romanii le-au dat
  mancare si cazare contracost.

  ° Poezia "Sburatorul" de Ion Has Radulescu este un omagiu adus
  aviatorilor romani.

  ° Mircea cel Batrin a fost inmormintat la Cozia impreuna cu umbra sa.

  ° Dintre cele cinci scrisori trimise de Eminescu, prima este
  considerata a treia.. In "Scrisoarea a treia" se desfasoara batalia de
  la Rovinari.

  ° Mircea cel Mare, care prima data a fost batrin, sta la un discurs cu
  Baiazid. Acesta il primeste politicos, dar cu obraznicie, si-l face in
  tot felul, ca pe o albie de porci. Cind Baiazid il intreaba arogant
  "Tu esti Mircea?", domnitorul roman nu se pierde cu firea si ii
  raspunde la fix: "Da-mparate! ". Pina la urma Mircea cel Mare, desi
  batrin il va ingenunchia pe trufasul otoman cu citeva proverbe si
  zicatori bine plasate.

  ° Imparati cu care lumea nu putea sa se mai impace au venit si la noi in
  Romania si au cerut pamint si de baut, dar cum venira s-a lamurit cu
  cine are de-a face si s-a dus de-a berbeleacul cu pleava pulberata,
  c-au ramas doar citeva de bucati de eniceri si spahii fugind, dintre
  care este amintita "inspre Dunare, o mina."

  ° La a-2-a parte a subiectul cerinta este compunerea unei scrisori
  catre o persoana imaginara pe nume Paula. Un elev raspunde(in
  scris):"Eu nu mai scriu scrisori pt k am internet... si pe Paula nici
  nu o cunosc!"

  ° Poema "Miorita" circula pe baza orala, adica nu a fost scrisa, din
  motive tehnice. In balada "Miorita" este vorba de trei ciobani care
  comploteaza impreuna sa-l omoare pe unul dintre ei. Ciobanul
  "Mioritei" a spus ca la cap sa-i puie diverse categorii de fluiere.

  ° Multimile de boieri exploatatori isi tineau banii numerar in pungi.
  Haiducii ii atacau si ii usurau de bani in toate baladele.

  ° Calin tine de mîna mireasa care are parul lung de fericire.
  Ea lupta sa puna mîna pe dragostea flacaului.

  ° Poetul îsi asteapta iubita ca împreuna sa cutremure o barca.

  ° Ion Creanga s-a nascut între anii 1887-1889.

  ° Nechifor Lipan a avut fericita ocazie de a nu se mai întoarce acasa
  fiind jefuit de niste oameni invidiosi.

  ° În romanul "Rascoala" personajul principal este poporul si marea
  masa a taranilor.

  ° Dimitrie Cantemir a avut un rol însemnat în viata sa.

  ° Nechifor Lipan statea " pe spate cu fatza in jos"..

  ° Haiducii din doine, balade si idile erau liberi si fericiti ca
  pasarile, animalele si pestii care zburda prin codri. De cum venea
  primavara, haiducii cei harnici plecau in padure. Acolo ei cintau
  suflind din frunza si lasindu-i pe boieri cu buza umflata.

  ° Latina clasica este o limba moarta, care nu se poate vorbi decit in
  scris. Dupa caderea Imperiului roman, o parte din latina clasica
  defuncta a devenit bulgara. Limba romana are la baza latina bulgara,
  amestecata cu elemente de daca si o groaza de cuvinte slabe. In
  secolul al XV-lea, limba vorbita de popor era considerata vulgara si
  n-o vorbea nimeni.

  ° Basmul este o poveste mai lunga, poate fi chiar cât o carte groasa,
  si are atâtea personaje ca nu le mai tii numarul dar trebuie sa fii
  atent la fabula ca te intâlnesti cu ea si in final.

  ° În cunoscuta baladã Miorita, sunt descrise câteva întâmplãri în care
  sunt implicate doi criminali, o oaie turnãtoare, si un cioban care
  socheazã prin prostia lui.

  ° Toma Alimos era viteaz pentru cã cu o mânã conducea calul, cu o
  mânã îsi tinea matele si cu o mânã se bãtea cu Manea..

  ° Eminescu este trist pentru cã nu a reusit sã facã nimic în viata.

  0 0
 • 04/04/14--08:57: Bombardamente
 • 70 de ani de la inceperea bombardamentelor anglo-americane asupra Bucurestiului (FOTO)

  autor: FrontPress04.04.2014

  Tragicul eveniment din 1944, atunci când peste 5.000 de bucureşteni au murit de-a lungul celor 17 bobardamente aeriene asupra Capitalei, rămâne unul dintre cele mai mari dezastre din istoria oraşului.
  Totul mergea bine pentru o zi de marţi din 4 aprilie 1944. Însă, dintr-o dată, la ora 13.45 fix, alarmele încep să sune în tot Bucureştiul. Din păcate mulţi dintre locuitorii Capitalei nu au băgat de seamă, întrucât au crezut că este un exerciţiu, şi nu au mai apucat să ajungă la adăposturile antiaeriene.
  Cerul se întunecă subit şi un zgomot asurzitor parcă anunţă sfârşitul lumii. E eclipsă de soare? Nu! Sunt peste 200 de bombardiere pregătite să atace oraşul. Închizi ochii, îi deschizi, şi brusc, frumoasa Capitală se transformă în ruine. Câteva ore mai târziu începeau să se numere victimele şi pagubele: mii de morţi şi sute de clădiri distruse.
  „Cînd am ieşit în curte am văzut plutind nenumărate hîrtii colorate (manifeste probabil) şi am crezut că într-adevăr avioanele nu aruncaseră altceva decît manifeste…Primele zvonuri venite din oraş (o bombă pe Brezoianu, una pe Strada Carol) mi s-au părut născociri. Cînd am ieşit spre centru, o stranie agitaţie nervoasă însufleţea străzile, parcă mai mult din curiozitate decît din groază. Abea mai tîrziu ne-am dat seama de întinderea dezastrului”, Mihai Sebastian, jurnal.
  Gara de Nord, principala ţintă
  Dar de ce să se întâmple o aşa nenorocire? SUA şi Marea Britanie îşi doreau ca astfel să împiedice transporturile militare spre frontul din Moldova, unde armata sovietică, aliatul lor, forţa înaintarea spre vest. Ţinta principala a bombardierelor a fost Gara de Nord.
  Potrivit arhivelor româneşti, „obiectivul strategic fundamental era distrugerea în Bucureşti, ca şi în alte oraşe româneşti, a sistemului de transporturi feroviare, a industriei de război, în ultima instanţă a tot ce ţine de economie, inclusiv populaţia civilă”. Au fost lovite în special cartierele de vest şi nord-vest, respectiv Cotroceni, Griviţa, Ghencea, şi în primul rând regiunea Gării de Nord, unde s-a întrebuinţat sistemul „covorul cu bombe”.
  Printre zonele atacate se mai numără Calea Victoriei, Gara Băneasa, Trajul Gării de Nord, Hotelul „Splendid‟ şi a „Parc-Hotelului‟, ambele hoteluri fiind complet distruse şi o mare parte a locatarilor ucişi.
  „Fără îndoială, reţeaua feroviară şi nodurile de comunicaţii pe timp de război sînt obiective militare, dar la 4 aprilie şi în continuare până în august, distrugerea acestora de către aviaţia americană şi engleză este însoţită de atacuri de o violenţă fără precedent a zonelor populate”, se arată în arhivele militare.
  Grave consecinţe ale bombardamentelor au mai suferit atunci hotelurile Athenee Palace, Ambasador, Papadopol, blocurile „Generala”, „Mica”, „Kapriel”, „Băicoianu”, Moara Românească şi Banca de Credit.
  „Se vedea arzând Athénée Palace, fum se ridica din alte părţi ale oraşului. Am ieşit cu Lena din hotel şi cu un sentiment de oroare ne-am îndreptat spre Athénée Palace care tot ardea, flăcări ieşeau de prin fiecare fereastră; ceva mai sus, pe Calea Victoriei, am văzut fumegând hotelul Splendid, aproape complet dărâmat, pe trotuare numai sticlă sfărâmată de la vitrinele magazinelor distruse de suflul bombelor. În spatele Ateneului devastat, mai fumega locul expoziţiei Comitetului de Patronaj. În sus pe Calea Victoriei, pe stânga şi pe dreapta, din loc în loc, clădiri dărâmate. Până în str.Frumoasă, mai toate geamurile făcute fărâme; călcam cu prudenţă şi ocoleam grămezile. Din str. Sf. Voievozi înspre Gara de Nord, bombardamentul făcuse îngrozitoare ravagii. Gara de Nord, Gara Basarab Mărfuri, Calea Griviţei grav lovite. Am văzut un tramvai surprins în mers; conducătorul mort stătea căzut cu pieptul lipit pe comenzi. N-am mers mai departe”, a povestit Academicianul Gheorghe Zane, economist.
  „Pe calea Giulesti erau corpuri sfârtecate cu organele interne si intestinele atârnând în copaci, bãlti de sânge si cadavre carbonizate, iar pe calea Grivitei, un cal de la o trãsurã fusese proiectat la etajul unui bloc ruinat. Au fost distruse multe case vechi si blocuri, oamenii care nu au mai încãput în adãposturi s-au ascuns în subsoluri, multi fiind striviti între dãrâmãturi sau asfixiati”, mărturii.
  Piloţii britanici atacau Capitala doar noaptea
  Infernul din Capitală a continuat şi în noaptea de 2 spre 3 mai, între orele 01.10 şi 01.30, când 70 de avione plecate din sudul Italiei au ajuns pe cerul Bucureştiului.
  Istoricii spun că britanicii bombardau România numai pe timp de noapte. Atunci a fost înregistrat primul atac nocturn executat de englezi care au revenit cu o sută de bombardiere grele în noaptea de 6 spre 7 mai.
  Pe 7 mai 1944, între orele 10.49 şi 12.06, un număr de 700 de avioane dintre care 500 de bombardament de tip B-24 şi 200 de aparate de vânătoare s-au năspustit asupra Capitalei, la doar zece ore de la atacul nocturn britanic.
  Ultima zi de coşmar
  Documentele istorice consemnează faptul că în ciuda intervenţiei prompte a celor 75 de avioane de vânătoare româneşti şi 64 germane, a artileriei antiaeriene, inamicul îşi atinge obiectivele, provocând distrugeri de o amploare fără precedent în capitala ţării.
  „La aproximativ zece ore după atacul englez nocturn, greu s-a putut organiza şi conduce acţiunea de intervenţie a pompierilor, care intrau primii în luptă către incendii, din cauza blocării căilor de acces. Un alt atac este înregistrat în noaptea de 9/10 august, când cele 100 de avioane de bombardament greu, britanice ce bombardează Ploieştiul, la întoarcere către baze, se descarcă de bombele nelansate, în Capitală, distrugând o casă la periferie şi ucigând doi locuitori. Cu acest atac, încetează ofensiva aeriană strategic aliată asupra Bucureştiului, în cel de-al doilea război mondial”, se mai arată în arhive.
  Cifre tragice după infern
  Un bilanţ statistic arată că de-a lungul celor 17 de bombardamente aeriene, începând cu cel din 4 aprilie 1944, executate de americani şi englezi cu aproximativ 3.640 de avioane de bombardament de diferite tipuri, însoţite de circa 1.830 de avioane de vânătoare pe timp de zi, au fost ucişi 5.524 de locuitori, răniţi 3.373, iar 47.974 au rămas fără adăpost devenind sinistraţi.
  Au fost distruse 3.456 de case de locuit, au fost distruse parţial 3.473, 401 au fost avariate şi au fost 2.305 de incendieri. Pentru apărarea Capitalei, s-au ridicat şi au angajat lupte antiaeriene, de multe ori în inferioritate numeric, 601 avioane de vânătoare româneşti şi 709 germane. De Florin Stoican – Historia 


  0 0
 • 04/04/14--09:11: :)))


 • 0 0
 • 04/04/14--09:35: Controlul Romaniei

 • Un scriitor american celebru a prezis într-o carte din 2013 anexarea Crimeii de către Rusia! Tot el a mai prezis şi controlul României de către Moscova! Vom vedea din nou în ţară “comisarii sovietici”!? 

   
  comisar sovieticDespre prevestirea alipirii Crimeii la Rusia şi eventualul război posibil dintre Rusia şi SUA am discutat acum câteva zile în cadrul acestui articol (Într-un articol din 2008 dintr-un ziar rusesc, se vorbeşte că “Obama va începe cel de-al treilea război mondial din cauza Crimeii”! Încă o dovadă că Oculta Mondială îşi programează din timp conflictele!?) când, nişte analişti politici ucrainieni ar fi prezis aceste evenimente încă din anul 2008. Acum însă vă mai prezint o predicţie şi mai interesantă dintr-o carte scrisă de un autor american, pe nume Tom Clancy, care din păcate, a murit anul trecut, în 2013.
  Conform Wikipediei, Tom Clancy a fost un romancier şi istoric american, binecunoscut pentru povestirile sale de spionaj şi ştiinţe militare, a căror acţiuni se petrec, de obicei, în timpul războiului rece. 17 din romanele sale au devenit “best-sellere”, Clancy vânzându-şi opera în peste 100 de milioane de exemplare. În ultimul său roman, “Command Authority” (“Autoritatea de comandă”), care a fost publicat post-mortem,Tom Clancy ne oferă din nou un thriller politic, în care este vorba de un om puternic în Rusia, a cărui ridicare în putere se bazează pe nişte secrete ascunse din trecutul său, la care a participat şi fostul agent CIA şi preşedinte american, Jack Ryan. Dar, iată un fragment din această carte, în care veţi vedea nişte predicţii care s-au împlinit. Iar acolo apare şi România, şi nu e de bine…
  Biriukov a continuat: “Roman Talanov, omologul meu din FSB conduce această însărcinare. Cred că, având controlul complet asupra activităţii serviciilor secrete ruseşti din străinătate, el îşi poate extinde influenţa şi începe destabilizarea naţiunilor din apropierea graniţelor. Rusia va invada Ucraina, probabil în câteva săptămâni. Ea va anexa Crimeea. De acolo, dacă nu va exista rezistenţă din partea Occidentului, ruşii vor prelua şi mai mult controlul asupra ţării, până la râul Dniepr.”

  Ei, incredibilă predicţie! Romanul a fost publicat în decembrie 2013 şi, într-adevăr, în câteva săptămâni Rusia a anexat Crimeea şi e pe punctul de a invada întreaga Ucraină. De unde ştia Tom Clancy aceste lucruri? Doar din intuiţie? Sau, mai degrabă, în scrierea romanelor sale de spionaj el se folosea de diferite surse din serviciile americane sau ruseşti!? Tot ce e posibil… Dacă această predicţie cu anexarea Crimeii s-a adeverit, să sperăm că următoarea nu se va adeveri niciodată:
  “Odată ce acest lucru este împlinit, cred că Volodin se va concentra în a crea alianţe benefice din poziţia de putere, atât în alte ţări aflate la graniţă, cât şi în fostele state ale Pactului de la Varşovia. El crede că poate reîntoarce întreaga regiune sub controlul Kremlinului. Polonia, Republică Cehă, Ungaria, Bulgaria, România. Ele vor fi următoarele domino-uri care vor cădea.”
  Dacă şi predicţia aceasta s-ar adeveri, atunci tare rău am ajunge, noi, românii… Am fi din nou sub controlul ruşilor!? Vor veni din nou comisarii sovietici, în maşinile Volga negre, pentru a ne controla?
  Tom Clancy carte
  lovendal.ro

  0 0
 • 04/04/14--11:52: Intamplari


 • Întâmplări de demult


  O sa vă povestesc astăzi câteva întâmplari de demult citite în numerele din primăvara anului 1894 ale revistei  „Vatra : Foaie ilustrată pentru familie”–revistă care a apărut sub ilustra direcțiune a scriitorilor  I. Slavici, I.L. Caragiale si G. Cosbuc:


  CEL DINTÂI ROMÂN CARE A BĂUT CAFEA

  Cel dintâiu Român care a băut cafea a fost logofătul lui Bogdan Chiorul, Ion  Tăutul. El a fost trimis de Vodă la Constantinopol, ca să închine Moldova Turcilor. Stând cu Vizirul la masă, i s'a adus cafea.

  Vatra
  Pe drum de țară
  Tăutu nu'și putea da cu socoteală ce beutură e asta, aşa neagră, şi nici nu visa că ea e ferbinte. El vedea, că Vizirul nu'şi bea cafeaua — vizirul aştepta să se mai răcească—și credea, că Vizirul aşteaptă ca Tăutul să închine şi să bea înainte, ca oaspete ce era. Tăutul ridică ceaşca şi strigând: «Trăiască Măria Sa Împăratul», dete cafeaua pe gât dintr'o sorbitură. De odată sări în picioare, ars pe gât de cafea, şi strigă cât îl ţinură plămânii: «Trăiască Imperatul şi  Vizirul». El a strigat, fiind-că nu mai putea de arsură. Vizirul a rămas cu gura căscată, auzindu-l închinând cu glas aşa de tare. Bietul logofăt  şi-o fi adus aminte multă vreme de «băutură Turcului».  GRAȚIEREA  OSÂNDIȚILOR  IN  VEACURILE  TRECUTE

  Vatra
  Primăvara
  Domnii noştri aveau un obicei frumos de a graţia pe osândiţi. La lăsata secului de postul Pastelor — mai târziu în Dumineca cea din urmă a carnavalului — Vodă primea o visită solemnă, apoi  oprea la masă pe boeri, pe episcop şi pe rudele sale. Punăndu-se la masă, înainte de a începe să mănânce, Mitropolitul zicea «Tatăl-nostru» şi boerii stăteau în picioare. Când ajungea Mitropolitul la  «iartă-ne  nouă greşelile noastre, cum iertăm şi noi greşiţilor noştri», se făcea tăcere şi logofătul dreptăţii (ministrul justiţiei) începea să citească de pe o listă numele osândiţilor, şi ruga pe Vodă să le ierte osânda ori să le-o uşureze. Atunci Vodă se întorcea spre logofăt:

  «Iertat să fie din partea mea, ca să mă ierte Dumnezeu» şi întorcându-se spre Mitropolit şi spre boieri : «Prea Sfinte şi voi cinstiţi boeri, rog pe Dumnezeu, să vă ţie, ca să vă am totdeauna ajutor la asemenea faceri de

  bine!»  Apoi se puneau la masă. A doua zi logofătul înştiinţa pe osândiţii care erau iertaţi.

  TURCUL  PLĂTEȘTE

  În divanul lui Alexandru Ghica-Vodă, era un înalt funcţionar foarte somnoros. O dată se judeca un proces între un Român şi un Turc. Judecătorii aflară pe Român vinovat şi-l condamnară să plătească despăgubiri. Pentru formalitate, fiecare judecător trebuia să spuie cu glas tare sentinţa. Toţi ziseră pe rînd: Românul să plătească etc. Când ajunse rândul la funcţionarul nostru, care dormise toată vremea, se ridică somnoros şi, fără să aibă habar de ce s'a petrecut, în divan, zice: Turcul plăteşte! Au râs toţi; vorba lui a ajuns din gură în gură şi-a rămas zicătoare.

  UN VODĂ EXCENTRIC

  Vatra
  Pis ! Pis ! Pis !
  Vodă Nicolae Mavrogheni era nebunatec din fire şi se îmbrăca foarte caraghios. El era Turc şi purta haine de marinar turcesc. Avea un ilic roşu (bluză) cusut cu aur, şalvarii de postav verde îi ajungeau numai până la genunchi, de i se vedeau picioarele. Nu purta ciorapi de loc şi umbla cu picioarele goale în nişte papuci roşii. În cap avea un fes turcesc verde. El era

  negru ca harapii, avea păr şi barbă neagră deasă, pulpele picioarelor îi erau părose ca la maimuţe. Asttel îmbrăcat, se plimba prin oraş într'o cabrioletă trasă de doi cerbi cu coarne mari. Cabrioleta avea și două tunuri mici, unul în dreapta şi altul în stânga vizitiului, în loc de felinare. Vizitiul avea poruncă, in caz de primejdie să aprindă fitilurile tunurilor şi să dea foc în cine s'ar apropia de cabriotetă. Dintre domnii fanarioţi nu a fost numai el singur aşa nebun şi caraghios.

  FOIȘORUL LUI MAVROCORDAT

  Mănăstirea Văcăreşti, azi penitenciar, a fost zidită la 1716 de fanariotul Nicolae Vodă Mavrocordat. El a zidit mănăstirea cu scopul să-i fie citadelă, fiindcă boerii îl urau şi el se temea de răzbunarea lor. Mavrocordat nu ieşea din citadelă mai niciodată; avea oştire în curtea mănăstirii şi sta acolo

  închis, făurind planuri contra boerilor pământeni. Mavrocordat îşi zidise însă şi un palat în Bucureşti (pe locul unde e azi biserica din mahalaua Foişor, ruinele se văd şi azi în curtea bisericei). În acest palat şedea doamna lui Mavrocordat. De la palatul doamnei până la Văcăreşti, la locuinţa lui Vodă, era zidită o galerie pe columne, un coridor cu geamuri, lung de un kilometru.

  Prin acest foişor venea Vodă, să-şi vadă soţia, căci pe stradă nu îndrăznea să iasă. Foişorul "era păzit de Greci simbriaşi şi de Arnăuţi. Ruinele foişorului se

  văd şi azi. După acest foişor se numeşte până azi mahalaua întreagă «Foişorul».


  Sursa informațiilor și a ilustrațiilor: „Vatra : Foaie ilustrată pentru familie”– numerele din ianuarie –aprilie 1894


  0 0
 • 04/04/14--11:54: :)))


 • 0 0
 • 04/05/14--04:42: Alianta
 • Alianta paneuropeana intre tinerii nationalisti flamanzi, francezi, austrieci si suedezi

  autor: FrontPress05.04.2014

  yeahZilele trecute a fost lansată în Viena ”Alianța Tinerilor Europeni pentru Speranță” (YEAH), formată din aripile de tineret ale unor partide parlamentare anti-imigraționiste și eurosceptice precum Frontul Național din Franța, Partidul Libertății din Austria, Democrații Suedezi și Interesul Flamand din Belgia. 
  Noua organizație, care este deschisă și altor partide cu orientări similare celor ale membrilor fondatori, își propune să lupte pentru ”Europa Națiunilor”, considerată o alternativă la proiectul ”Statele Unite ale Euroei”, care ”subminează suveranitatea națională”.
  Au fost discutate și posibilități de colaborare paneuropeană între partidele reprezentate la reuniunea din Viena, mai ales în condițiile în care sondajele de opinie indică faptul că formațiunile eurosceptice și naționaliste vor obține suficiente voturi la alegerile europarlamentare din această primăvară pentru a-și crea un grup parlamentar propriu. Sursa: FrontPress.ro
  0 0
 • 04/05/14--05:18: Jaf armat

 • ILIE NĂSTASE ne-a dezvăluit povestea nefardată a celui mai mare JAF ARMAT din istoria ţării: «La 13 ani, căram cu tata sacii cu bani de la BNR»

  ARTICOL POSTAT DE: Mirela Dinica

  F

  28 iulie 1959, ora 8.00. A fost cea mai cumplită zi din viaţa lui Ilie Năstase. Dacă ar avea puteri supranaturale, şi-ar şterge-o din memorie, ca să nu-l mai chinuiască teribilele amintiri.
  În acea dată fatidică, peste drum de Maternitatea Giuleşti, lângă o Circă de Miliţie, patru bărbaţi şi o femeie, mascaţi şi înarmaţi, au avut nebunescul curaj de a ataca maşina Băncii Naţionale.
  Cu sânge rece, cei cinci au subtilizat suma de 1.686.000 de lei, echivalentul a 250.000 de dolari! Autorii, intraţi în legendă drept “banda lui Ioanid”, au fost prinşi abia după două luni de anchetă, interval în care s-au efectuat peste 400 de arestări, iar Bucureştiul a fost întors pe dos.
  A fost luat în colimator şi Gheorghe Năstase, care lucra, la acea vreme, în funcţia de colector la Banca Naţională. Se afla la locul de muncă în momentul jafului, iar Securitatea l-a săltat atât pe el, cât şi pe şoferul maşinii, bănuiţi că ar fi fost mână în mână cu infractorii.
  S-au spus vrute şi nevrute despre acest jaf, însă adevărata poveste o ştie doar Ilie Năstase“Aveam 13 ani când tata era colector la bancă. Mergeam cu el sâmbăta şi duminica să-l ajut să strângă banii de la producători, de la fabricile de pâine, de lapte... Căram sacii cu bănet cot la cot cu tata, mai câştigam şi eu un leuţ de buzunar. Aşa era în acea vreme, colectorul mergea zilnic să adune banii... Tata nici nu se afla în maşină atunci, era în bancă, dar pentru că nu îi aveau pe adevăraţii vinovaţi, au fost săltaţi atât el, cât şi şoferul maşinii”.
  Nasty îşi continuă povestea cutremurătoare: “A fost crunt pentru noi, eu cu mama am suferit de foame luni întregi, pentru că numai tata aducea bani în casă. A fost bătut cu bestialitate, dar a scăpat cu viaţa pentru că era un munte de om, cântărea aproape 100 de kilograme. Când a ieşit de acolo abia dacă mai avea jumătate. Şoferul dubei a murit în puşcărie, nu a rezistat terorii... În anchetă au fost cooptaţi atunci şi boxeri de la Dinamo! Loveau în tata fără să lase urme. De la situaţia asta mi se trage mie ura faţă de Dinamo. Eu ţin cu Steaua!”.

  A vrut să-l calce cu maşina pe miliţian

  Totuşi, cineva sus pus avea să le sară în ajutor şi să pună punct acestui coşmar ce părea fără sfârşit: “Tata a avut noroc că fratele meu, Constantin, careeste cu 13 ani mai mare decât mine, lucra în Armată şi se cunoştea cu Gheorghe Maurer. Acesta a intervenit la Gheorghe Gheorghiu-Dej, preşedintele României din acea perioadă, i-a spus exact ce s-a întâmplat şi cum a căzut la mijloc. La ora 9.00 a plecat de la biroul lui, iar la 11.00 l-au repus pe tata în drepturi la bancă, aşa cum era normal să se întâmple! Tata a mai trăit până la 77 de ani”, ne-a mai dezvăl u i t Nasty. După câţiva ani, Ilie a aflat numele celui care îi transformase părintele în sac de box: “Pe miliţianul care l-a bătut pe tata am vrut să-l calc cu maşina. Am auzit că a fugit din ţară de frica mea... Pe tata l-am scos aproape mort din arest, săracul! Era într- o asemenea stare că, atunci când a ieşit în stradă, a leşinat imediat după ce a auzit un claxonat mai strident al unei maşini”.

  Bandiţii au fost împuşcaţi

  Toţi cei patru bărbaţi din “lotul Ioanid”, adică Alexandru Ioanid, Paul Ioanid, fratele lui Alexandru, Igor Sevianu şi Haralambie Obedeanu au fost prinşi după două luni febrile de căutări. Au fost condamnaţi la moarte şi executaţi pe 18 februarie 1960, la Penitenciarul Jilava.
  Singura femeie, Monica Sevianu, a fost condamnată la muncă silnică pe viaţă, pedeapsă comutată la 25 de ani. A ieşit însă din închisoare în 1964, când a beneficiat de o amnistie dată de Nicolae Ceauşescu.

  Film după «Jaful secolului»

  Pelicula “Closer to the moon”, care rulează în cinematografele din întreaga ţară, are la bază povestea jafului care în 1959 a uluit Bucureştiul. Cu un buget de 7 milioane de dolari, filmul s-a bucurat de succes încă de la lansarea-test, care a avut loc în SUA.
  Curios din fire, şi Ilie Năstase şi-a cumpărat bilet: “Am văzut filmul, mi-a plăcut... Culmea, am râs mult. Vă recomand să-l vedeţi, este o peliculă bună! Nu reflectă chiar realitatea, dar trebuie să recunosc că este un film extraordinar”.


  Mai http://www.libertatea.ro/detalii/articol/ilie-nastase-dezvaluit-povestea-nefardata-mai-mare-jaf-armat-istoria-tarii-caram-tata-sacii-bani-bnr-487909.html#ixzz2y0oQncM8

  0 0
 • 04/05/14--05:25: Nationalistii francezi
 • Nationalistii francezi interzic meniurile speciale din scoli dedicate musulmanilor

  autor: FrontPress05.04.2014

  halalDupă ce Frontul Național a câștigat recent la alegerile municipale 11 posturi de primar și mai multe locuri în diverse consilii locale, acum naționaliști vor interzice în localitățile pe care le conduc servirea în școli a meniurilor speciale pentru musulmani, care nu conțin carne de porc.
  Argumentul adus de naționaliști este structura seculară a Republicii Franceze.
  Interdicția îi va afecta însă și pe elevii și studenții evrei, iudaismul interzidând deasemenea cosnumul cărnii de porc.
  În Franţa musulmanii alcătuiesc peste 10 procente din totalul populaţiei, comunitatea islamică fiind formată din circa 6-7 milioane de persoane, majoritatea originare din Africa de Nord.
  Pe de altă parte, în Franţa trăiesc în jur de 600.000 de evrei, aceştia alcătuind cea mai mare comunitate mozaică din toate statele europene. Sursa: FrontPress.ro


  0 0
 • 04/05/14--07:51: Sa ne insusim atitudinea:)


 • 0 0
 • 04/05/14--21:52: Puterea
 • Puterea americana – construita pe ruinele Europei dupa Primul Razboi Mondial

  autor: FrontPress06.04.2014

  SUA EuropaSupremaţia dolarului şi dominaţia Statelor Unite asupra economiei mondiale s-au afirmat pe ruinele Europei devastate de Primul Război Mondial, care a pus capăt în mod brutal secolelor de stăpînire europeană a planetei.
  De fapt, Statele Unite sînt încă de la sfîrşitul secolului al XIX-lea prima putere industrială mondială, iar în anul 1913 aveau un PIB pe locuitor cu 30% mai mare decît al Marii Britanii, cel mai bogat stat european de la acea vreme. Dar, ajutată de izolaţionismul american, Europa rămînea principalul bancher al planetei, cu toată puterea politică ce decurgea din acest statut. Înainte de război, investiţiile externe cumulate ale Marii Britanii, Franţei şi, într-o măsură mai redusă, ale Germaniei, aveau o valoare de zece ori mai mare decît cea a Statelor Unite.
  Situaţia s-a schimbat radical cinci ani mai tîrziu, cînd Europa era devastată, inclusiv financiar, de un conflict care a costat, numai principalii şase beligeranţi europeni, între 150 şi 170 de miliarde de dolari, conform estimării economistului francez Alain Plessis, sumă ce însemna de trei sau patru ori PIB-ul lor. În plus, europenii au trebuit să facă faţă şi cheltuielilor post-război cu reconstrucţia regiunilor devastate, reconversia industrială şi cu pensiile milioanelor de mutilaţi, ale văduvelor de război şi orfanilor.
  Puterile europene au pierdut în urma războiului cea mai mare parte a rezervelor proprii de aur. În acest timp, Statele Unite şi-au dublat rezervele de aur şi au ajuns să deţină 40% din stocul mondial la finalul războiului şi 50% în anul 1923.
  “Nu există aproape nicio îndoială că Primul Război Mondial, prin modificarea durabilă a distribuţiei rezervelor de aur, este la originea supremaţiei internaţionale a monedei americane, ce urma să marcheze întregul secol XX”, consideră economistul francez Olivier Feiertag. Această nouă supremaţie a fost consolidată de faptul că Statele Unite au devenit la sfîrşitul războiului primul creditor mondial.
  Datoria externă şi internă va marca pe termen lung economiile europene. De exemplu, serviciul datoriei publice contractate în timpul şi după terminarea războiului, la care se adaugă pensiile victimelor, reprezenta în cazul Franţei 52% din buget în anul 1931. Această situaţie, însoţită de o creştere exagerată a cheltuielilor publice, va alimenta o inflaţie generalizată, neîntîlnită înainte de război. Preţurile, care în timpul conflictului s-au dublat în Franţa şi Marea Britanie şi au crescut de patru ori în Germania şi Austria, au explodat după încheierea războiului, slăbind dramatic monedele europene, cu excepţia notabilă a lirei sterline britanice.
  Marea Britanie este de altfel un caz special. Ea a investit înainte de război mai ales în America de Nord, nu a fost nevoită să aloce fonduri masive pentru reconstrucţie, întrucît teritoriul ei a fost ferit de distrugerile războiului, şi a reuşit să-şi finanţeze efortul de război mărind taxele. Aşadar, Marea Britanie s-a regăsit după conflict într-o situaţie mai bună decît alte state învingătoare, precum Franţa, unde distrugerile au fost masive şi care şi-a pierdut cea mai mare parte a capitalurilor, investite cu predilecţie în Europa Centrală şi Rusia.
  Francul francez se va devaloriza cu două treimi între anii 1919 şi 1928, în timp ce marca germană se va prăbuşi în faţa unei hiper-inflaţii care îi va arunca economia în haos în anii 1922-1923. Dezordinea economică şi monetară s-a instalat de asemenea pe termen lung în majoritatea statelor moştenitoare ale imperiilor învinse, cum ar fi Rusia bolşevică, Ungaria, Austria, Cehoslovacia sau Finlanda.
  Ruinînd Europa în ansamblu, conflictul a contribuit la redefinirea ierarhiei puterilor economice mondiale, cu Statele Unite în prim plan, iar aceste linii au rămas aproape neschimbate pînă în zilele noastre. De asemenea, războiul de atunci a pus bazele unei economii a îndatorării la scară mondială, un model de dezvoltare încă valabil şi astăzi. De pe Ziarul Faclia


  0 0
 • 04/06/14--07:25: Lukasenko
 • Lukasenko rade de sanctiunile impuse Rusiei: Pe noi ne sanctioneaza de 20 de ani si degeaba

  autor: FrontPress06.04.2014

  lukashenkoPresedintele Republicii Belarus, Alexander Alexander Lukasenko, a calificat sanctiunile impuse Rusiei de statele Occidentale ca fiind “delirante” si “o simpla gargara”.

  El a afirmat ca, in opinia sa, Occidentul nu mai este capabil de nimic, iar “noi” – adica Rusia, Belarus si alte tari din grupul euro-asiatic – trebuie sa contam pe acest fapt, informeaza RIA Novosti,
  In aceasta ordine de idei, Alexander Lukasenko a reamintit ca asupra Republicii Belarus se aplica deja sanctiuni de doua decenii, fara ca efectul lor sa afecteze in vreun fel tara.
  Dar, dupa parerea sa, Rusia trebuie sa procedeze astfel incat sanctiunile sa se intoarca in folosul sau. Ele i-ar putea ajuta pe cei sanctionati sa-si descopere propriilor lor probleme interne si sa le gaseasca solutii, pentru ca, intarindu-se, sa devina de neclintit.
  In opinia lui Lukasenko, acum e momentul ca prietenii Rusiei sa faca totul pentru ca “ulterior, sa nu regretam ca n-am folosit aceasta oportunitatte pe care ne-o ofera sanctiunile”.
  Presedintele Belarusului s-a referit si la faptul ca deocamdata sactiunile aplicate Rusiei n-au putut sa afecteze decat inghetarea unor active si neacordarea vizelor de calatorie unor personalitati. In ce priveste sanctiunile economice, despre ele se discuta deja de cateva saptamani, dar o hotarare nu s-a luat inca nici astazi.
  Membrii G7 s-au limitat sa ameninte Rusia cu asemenea sactiuni numai in cazul escaladarii situatiei dinUcraina. De Victor Pitigoi – Ziare.com


  0 0
 • 04/06/14--08:03: Pofta buna !
 •  Aici am pleca primul meu inițiere în bucătăria moleculară, am recomanda-o pentru noi toți care iubesc această lume, este o experiență unică.
  - Aici am pleca primul meu initiere in bucataria moleculara, am recomanda tuturor ne place această lume, este o experiență unică.
  Tradu
   In aceasta reteta am să-i mulțumesc Cocinista tu m-ai trimis Starter Kit pentru bucătăria moleculară, vă mulțumesc foarte mult. Servește 4 Ingrediente: - 1 g de agar - 150 gr de piersici ...


  0 0
 • 04/06/14--09:05: Sfarsit straniu


 • Sfârşitul straniu al unor scriitori celebri


  Eschil
  Dacă apocrifele nu ne mint, marele autor de tragedii greceşti a avut parte de un sfârşit cel puţin hilar. Se spune că Eschil se plimba prin Sicilia, când a fost lovit în moalele capului de o broască ţestoasă căzută fix din ghearele unui vultur.

  Dante
     Să mori de malarie in acele vremuri, aşa cum s-a intamplat cu Dante,  nu era un lucru neobişnuit, însă ceea ce s-a intamplat dupa moartea sa este foarte bizar.

     După ce Dante a fost îngropat la Ravenna, corpul lui a fost revendicat de  Florenţa (oraşul natal al lui Dante,acelaşi oraş care-l alungase şi-l condamnase la moarte). Pentru a preveni răpirea cadavrului lui Dante de către florentini, oficiali ai bisericii din Ravenna au ascuns în secret corpul acestuia într-un perete.

     Ascunzătoarea a fost uitată până în 1865, când un muncitor a descoperit-o din întâmplare, în timp ce lucra la renovarea bisericii.

     Ca să fie şi mai neobişnuit, în procesul de reîngropare a lui Dante, câţiva oameni au furat părţi din corpul poetului. În 1878, fostul cleric al oraşului Ravenna a returnat o cutie cu oase(pe care le furase)  aparţinând lui Dante.
  Shelley
  Percy Shelley
  Autorul poemului „Prometeu descătuşat” a murit înecat în Golful Spezia şi a fost incinerat câteva săptămâni mai târziu, când apele i-au adus trupul la mal. Aparent, nimic neobișnuit. Ceea ce puţină lume ştie e că trupul lui Shelley a ars, dar inima… nu. Scriitorul suferea de o boală care a produs calcifierea muşchiului, motiv pentru care acesta a refuzat să ia foc. Inima sa a fost păstrată multă vreme într-un borcan în biroul soţiei sale, Mary Shelley.
  Mark Twain

   Mark Twain
  S-a născut în 1835, odată cu apariţia cometei Halley. Şi a murit în 1910, tot odată cu ea. Pe 21 aprilie, când Halley se afla cel mai aproape de Pământ, Mark Twain a suferit un atac de cord, în urma căruia a murit.

  Ernest Heminway

  Ernest Hemingway
  Înainte să moară, Hemingway a avut parte de două evenimente" ironice" din cale afară. Avionul în care se afla în timpul unei călătorii în Africa s-a prăbuşit. Iar avionul care trebuia să-l salveze…s-a prăbuşit şi el. Ultimii ani din viaţă i-a petrecut în dureri crunte. A ales să se sinucidă în 1960, când efectele celor două accidente aviatice i-au afectat memoria până în punctul în care nu a mai putut scrie. S-a împuşcat în cap pe 2 iulie 1968.

  0 0
 • 04/06/14--09:12: Pofta buna !
 • We start our roundup of dishes Easter with this rustic pizza with asparagus, very inviting and flavors with targeted, Good Sunday to all
  Tradu

  0 0
 • 04/06/14--09:40: Mafioti :)))

 • 0 0
 • 04/06/14--09:49: Dean Martin

older | 1 | .... | 112 | 113 | (Page 114) | 115 | 116 | .... | 171 | newer