Nina Cassian este pseudonimul lui Renée Annie Stefanescu, nascuta in 1924 la Galati intr-o familie de origine evreiasca si cu puternice inclinatii artistice. Tatal ei scria versuri iar mama canta lieduri de Schubert.
A invatat sa scrie la varsta de cinci ani si tot atunci a compus primul poem. Familia ei s-a mutat intai la Brasov unde a locuit timp de 9 ani. Aici, Renée s-a inscris la Liceul Principesa Elisabeta. Mai apoi, cand ea avea 11 ani, s-au mutat la Bucuresti unde a urmat cursurile Institutului Pompilian.
A debutat ca poeta in 1947 cu volumul La scara 1/1. Poeziile ei aveau o puternica tenta modernista drept pentru care ziarul partidului a calificat-o ca decadenta, burgheza, dusman al poporului. Volumul a fost retras din circulatie si ars. Pana in 1957 s-a rezumat la literatura pentru copii unde inca erau „permise” metaforele.
Nina Cassian
Sursa: Mediafax Foto

Fotograf: Andreea Balaurea
In 1943 s-a casatorit cu scriitorul Vladimir Colin. In 1948 a divortat si s-a recasatorit cu Al.I.Stefanescu.
Opera Ninei Cassian a stat la inceput sub influenta lui Mihai Eminescu si a lui Tudor Arghezi. Criticii spun ca stilul sau este cu adevarat schimbat de operele lui Ion Barbu. Toata opera sa poarta amprenta unei forme concentrate de suprarealism.

Morala: In lanturi apa sa se traga!


Intre anii 1955 si 1957 simte ca nu mai poate scrie deloc. Compune muzica. Notele muzicale, spunea ea, nu pot fi gasite in dictionar deci nu putea fi acuzata ca ar face aluzii in compozitiile sale.Dupa moartea lui Stalin, in 1957, scrie carte dupa carte.
In 1985 pleaca In Statele Unite la New York University. Aici afla vestea mortii lui Gheorghe Ursu in inchisorile comuniste. In casa acestuia fusese gasit, printre altele, un jurnal in care erau mentionati prieteni cu convingeri anticeausiste. Printre acestia se afla si Nina Cassian. A luat hotararea sa nu se mai intoarca in tara. In 1987, autoritatile ii pun casa din Bucuresti sub sechestru. Toate cartile publicate in Romania au fost interzise si retrase din librarii si biblioteci.
Poeta traieste in prezent la New York si s-a casatorit -a treia oara- cu Maurice Edwards care are toate (nesperatele) calitati ale unui companion tarziu. Docile sub mana ei, cuvintele transpun pe hartie complexitatea unor trairi intime proiectate asupra naturii.