Quantcast
Channel: 100 Ro
Viewing all 3410 articles
Browse latest View live

Dans

$
0
0

CIUMA DANSULUI: sau misterul care a speriat Europa secolului al XVI-lea

autor: FrontPress11.05.2014

danssCândva, la mijlocul verii anului 1518, în cetatea Strasbourg-ului, o femeie a ieşit pe o străduţă pietruită a citadelei şi a început să danseze frenetic şi spasmodic. Ceea ce părea la început un caz izolat de nebunie sau mai degrabă posesiune diavolească, conform credinţelor vremii, a luat o amploare nebănuită transformându-se rapid într-un fenomen de masă. Dispărut aproape la fel de repede cum apăruse, „Ciuma Dansului”, cum au numit fenomenul atât clerul, cât şi autorităţile vremii, continuă să suscite interesul şi astăzi, alimentând controversele din rândul istoricilor, psihologilor, psihiatrilor şi sociologilor care cercetează acest caz istoric.
dansCei ce dansau până mureau
Totul a început într-o aparent banală zi de vară din mijlocul lui iulie, anul 1518. Atunci, sub ochii mai mult decât miraţi ai vecinilor săi, Frau Troffea, o femeie de vârstă medie, a început să danseze convulsiv şi fără control pe străzile înguste ale cetăţii Strasbourg, Franţa (pe atunci aşezarea facea parte din Sfântul Imperiu Roman de Naţiune Germană).
Nu se auzea nicio muzică, iar grimasele, privirea fixă şi expresia feţei sale, nu arătau niciun semn de veselie sau fericire. Gândurile care fermătau în capetele mulţimii care se aduna tot mai speriată şi bănuitoare se învârteau în jurul bănuielilor de nebunie sau posesiune diavolească, singurele explicaţii din acele vremuri pentru o asemenea ieşire bizară cum avea Frau Troffea. Femeia nu părea capabilă să se oprească din dans, sau ceea ce părea dans, şi începea să-i înspăimânte tot mai mult pe privitori.
Documentele istorice de atunci care au înregistrat cazul din Strasbourg susţin că femeia ar fi dansat încontinuu între patru şi şase zile, după care s-ar fi prăbuşit fără suflare, răpusă fără îndoială de efort şi epuizare.
Ceea ce părea un caz, fără îndoială bizar de nebunie fără motiv, avea însă să se transforme într-un fenomen terifiant pentru locuitorii cetăţii. Căci spre sfârşitul acelei săptămâni, alţi 34 de oameni au început să prezinte aceleaşi simptome.
d1
În decursul săptămînii următoare, numărul acestor dansatori aflaţi în ceea ce părea o transă incontrolabilă s-a ridicat la 100, cu toţii murind după alte câteva zile din cauza infarcturilor survenite, a deshidratării şi a epuizării terminate în stop cardio-respirator.
Autorităţile erau pe bună dreptate şocate. Nici clasa nobiliară conducătoare, nici clerul nu se mai întâlniseră cu ceva asemănător.
Lucrurile mergeau din rău în mai rău, căci într-un interval de o lună de zile, numărul celor care se apucau din senin să danseze, să ţopăie şi să sară pe loc până cădeau răpuşi de epuizare, depăşise cifra de 400 de persoane. Medicii din acele vremuri s-au declarat cu toţii neputincioşi, căci nefericiţii care dansau erau parcă într-ală lume, nemai fiind capabili să comunice cu cei din jur. A venit în scurt timp rândul preoţilor să-şi declare ineficienţa, după ce slujbele şi şedinţele de exorcizări s-au dovedit la fel de ineficiente. Şi unii, şi alţii, la fle ca nobilii şi oamenii de rând, şi-au dat seama curând că dansatorii fără voie nu dansau din proprie iniţiativă, fapt care a alimentat părerea care viza amestecul Necuratului…
d2
Totuşi, din motive rămase insexplicabile şi în prezent, autorităţile d epe atunci ale oraşului Strasbourg au hotârât că singurul leac pentru dansatorii spasmodici fără motiv ar fi fost…încă mai mult dans!
Probabil credeau că într-un final, victimele se vor sătura de dansat şi se vor linişti de la sine. În această direcţie, nobilimea a ordonat construirea urgentă a unei uriaşe scend publice de dans, realizată din lemn. Au fost angajaţi şi muzicieni care trebuiau să bată din tobe şi să sufle în fluiere şi cimpoaie. Doar că în zilele care au urmat, au început să moară primele victime. Cei în vărstă sau cu inimi mai slabe…
d3
Cum numărul dansatorilor fără voie se înmulţea şi era gata să atingă cifra de 400 de oameni, autorităţile s-au temut că vor muri cu toţii pe scenă şi au hotărât să-i încarce în căruţe şi să-i ducă spre spitale de campanie amenajate în jurul cetăţii. Însă, la fel de subit cum începuse, isteria dansului nebunesc avea să se termine. Deja la sfârşitul lui septembrie 1518, cei peste 400 de oameni au murit cu toţii, lăsând o populaţie uluită şi înspăimântată, precum şi un mister care durează de aproape o jumătate de mileniu.
Nici măcar nu fusese prima epidemie de dans convulsiv în Europa. De fpat, pe baza evidenţelor istorice, fuseseră zece astfel de evenimente înainte de anul 1518, cel din anul 1374 cuprinzând mai multe sate din Belgia de astăzi, nord-estul Franţei şi Luxemburg. Doar că evenimentul din anul 1518 a fost cel mai bine documentat dintre ele. Nu a fost deci prima epidemie de dans convulsiv fără motiv, dar a fost cu siguranţă ultima din Europa.
Motive şi explicaţii
Cum se pot explica astfel de fenomene bizare? O idee populară în decursul timpului sugera că victimele dansului mâncaseră cornul secarei (Claviceps purpurea), o ciupercă parazit care creşte deseori pe boabele de secară, o cereală foarte populară pe atunci. Se pare că acel consum involutar de secară infestată ar fi dat naştere unor stări psihotropice vinovate de dansul convulsivo-fatal. Dar se pare că nu-i chiar aşa. Ergotismul sau intoxicaţia cu alcaloizi din cornul secarei provoacă stări de anxietate şi spasme, dar duce şi la scăderea fluxului sangvin spre extremităţile corpului, ceea ce duce la imposibilitarea mişcărilor coordonate.
Alte explicaţii ale vremii susţineau că bolnavii ar fi fost membrii ai unui cult eretic, fapt iarăşi improbabil, căci în cele din urmă nici reprezentanţii Bisericii Romano-Catolice trimişi la faţa locului nu i-au catalogat drept eretici, conştienţi că sunt victime ale acelor trăiri. Ultima explicaţie ia în considerare posibilitatea unui caz extins de isterie în masă, care în acele vremuri putea fi un fenomen mult mai puternic decât în prezent.
d4
Pare plauzibil, cu atât mai mult cu cât în anul 1518, sărăcimea din Strasbourg suferea de foamete generalizată, boli şi depresii preluate din generaţie în generaţie. Ipoteza aceasta este susţinută şi de istoricul John Walker, care în lucrarea sa dedicată „Ciumei Dansului”, intitulată „A Time to Dance, A Time to Die: The Extraordinary Story of the Dancing Plague of 1518”. John Walker crede că afecţiunile psihice de tipul isteriei generalizate în masă ar fi fost declanşate şi precedate de un stres psihic fără precedent suportat de acei oameni.
Regiunea fusese grav afectată de valuri succesive de foamete provocare de ierni deosebit de reci şi veri toride care duseseră la multe victime răpuse de malnutriţie şi boli infecţioase. Ori pe acest fond psihosocial volatil apariţia şi răspândirea psihozelor este foarte posibilă şi probabilă.
Ipoteza nu susţine însă dansurile îndelungate şi epuizante care durau până la câteva zile, performanţă pe care organsimul cuiva slăbit şi răpus de foame nu o poate susţine.
Rămâne deci posibilitatea unei stări de transă colectivă fără de care acei oameni nu ar fi putut dansa atât de mult. Cum starea de transă apare şi se instalează în situaţii de stres psihic maxim, iar pe atunci oamenii se puteau sugestiona uşor că sunt victimele unor acte de posesiune din partea duhurilor rele, toate aceste condiţii erau bine îndeplinite de realităţile din Strasbourgul anilor 1500.
d5Cu atât mai mult cu cât oamenii deja afectaţi mental de stresul vieţii de zi cu zi şi spectrul foametei, credeau cu fanatism în Sfântul Vitus, un sicilian martirizat pentru credinţa sa în anul 303, după Hristos, sfânt care în credinţele locale avea puterea de a intra în minţile credincioşilor şi de a se manifesta printr-un dans teribil şi convulsiv. Odată ce aceşti oameni aflaţi într-o stare mentală atât de sensibilă şi instabilă ajungeau să creadă că Sfântul Vitus îi pedepsea pentru păcatele lor, este foarte posibil să înceapă să se poarte ca şi cum ar fi purtat blestemul sfântului, în consecinţă dansând fără pauză.
Isteria în masă este deci posibil să fi fost provocată de disperarea şi mizeria acelor bieţi oameni peste care se suprapunea groaza şi teama cu rădăcini religioase. Unii cercetători cred că astfel de „Ciume ale Dansului” au dispărut gradual în timp datorită diluării superstiţiilor şi credinţelor supranatuale. În scurt timp, oraşul Strasbourg a devenit o aşezare dominată de cultul protestant, iar în timpul reformelor religioase, cultul sfinţilor a dispărut din regiune, odată cu astfel de „epidemii ale dansului”.
Au rămas însă fără răspuns încercările de a explica cazul de dans isteric în masă din anul 1840 petrecut în Madagascar. Sau şi mai bizar, cazul de isterie în masă din anul 1962 din Tanzania, când un număr de 95 de oameni au fost cuprinşi concomitent de un acces de râsete şi hohote care a dus la moartea lor… De Nicu Parlog – Descopera




:)))

Al Capone

Zorii Aurii

$
0
0

Nationalistii greci se pregatesc sa ia cu asalt Parlamentul European

autor: FrontPress12.05.2014

A supporter of Greece's far-right Golden Dawn party salutes in a Nazi style during a rally at central Syntagma square in AthensCurtea Supremă de Justiţie din Grecia a autorizat partidul radical Zorii Aurii să se prezinte la alegerile europarlamentare din 25 mai, a anunţat sâmbătă un avocat al formaţiunii naţionaliste.
“Ne aşteptam la această decizie. Avem încredere în justiţia greacă”, a declarat pentru AFP avocatul Pavlos Sarakis.
Participarea formaţiunii la alegerile europene a fost deja pusă la îndoială prin lansarea urmăririlor penale împotriva sa. Majoritatea celor 18 parlamentai ai partidului fac obiectul unei anchete judiciare, dar legea greacă stipulează că doar o condamnare poate împiedica un candidat să se prezinte la alegeri.
Premierul grec Antonis Samaras a apreciat recent că partidul radical trebuie învins la urne şi nu în justiţie.
Conform sondajelor de opinie din Grecia, lista candidaţilor Zorilor Aurii va aduna circa 8 la sută din voturi, fapt ce va permite în premieră intrarea formaţiunii în Parlamentul European.
Mai mulți lideri ai partidului parlamentar grec au fost arestați la începutul lunii octombrie a anului trecut, aceştia fiind suspectați de implicarea în uciderea unui cântăreț anarhist de hip-hop. Şase inculpaţi, inclusiv liderul formaţiunii, Nikos Michaloliakos, se află în prezent în arest preventiv după ce li s-a refuzat judecarea în libertate. Aceștia au negat orice legătură cu crima și susțin că ei sunt de fapt victimele unor înscenări și prigoane, cauzate de creșterea constantă în sondaje a partidului. Mai mult, reprezentanții Zorilor Aurii acuză autoritățile statului că închid ochii la atentatele teroriste îndreptate împotriva sediilor formațiunii și la tentativele de asasinat care i-au vizat pe mai mulți lideri de partid. Toate aceste fapte au fost puse pe seama grupărilor comuniste și anarhiste.
Un exemplu în acest sens este şi asasinarea în plină stradă a doi membri ai partidului Zorii Aurii, care au fost împușcaţi mortal în 1 noiembrie 2013, în faţa sediului formaţiunii din Atena. Victimele sunt Manolis Kapelonis de 22 de ani și Giorgos Fountoulis de 26. O a treia persoană a fost grav rănită. Este vorba tot de un membru al partidului, în vârstă de 29 de ani. Toţi au fost împușcaţi de la mică distanţă. Cei trei atacatori, cel mai probabil extremiști de stânga, au fugit de la faţa locului pe o motocicletă. Tinerii greci ucişi păzeau sediul partidului în momentul atacului, după ce au fost primite în prealabil mai multe telefoane de amenințare. Un purtător de cuvânt al Zorilor Aurii, Ilias Kasidiaris, a declarat la vremea respectivă că aceste amenințări au fost dezvăluite autorităților și s-a solicitat protecția poliției, dar cererea naționaliștilor a fost refuzată. Aceștia au fost nevoiți să apeleze la aripa de tineret, grupuri de voluntari stând de gardă regulat în fața sediilor de partid.
Partidul Zorii Aurii a zguduit în luna iunie a anului 2012 sistemul politic din Grecia obţinând la alegerile parlamentare 7 la sută din voturi, revenindu-i astfel 18 locuri în Parlamentul din Atena. Sursa: FrontPress.ro



A murit o mare actrita

Incriminare

$
0
0

Noua Dreapta Arges: “Comunismul ar trebui incriminat, nu Miscarea Legionara!”

autor: FrontPress13.05.2014

noua dreapta argesConducerea filialei Noua Dreaptă a comentat zilele trecute, în cadrul unei conferinţe de presă, recenta iniţiativă legislativă prin care se doreşte incriminarea formaţiunilor cu caracter neolegionar, precum şi cultul pentru personalităţile marcante care au făcut parte din Mişcare. În urmă cu o lună, proiectul a trecut de Senat, urmând ca forumul decizional, Camera Deputaţilor, să hotărască dacă legea va fi sau nu pusă în aplicare. Ţinând cont că multe dintre personalităţile culturii române (printre care Emil Cioran, Nae Ionescu, Petre Ţuţea, Mircea Eliade, Constantin Paulescu, Mircea Vulcănescu, Constantin Papanace) au purtat cămaşă verde sau măcar au cochetat cu Mişcarea Legionară, se poate ajunge ca un cetăţean să fie luat în colimatorul Parchetului doar pentru că elogiază una dintre persoanele enumerate mai sus.
“Unul dintre iniţiatorii acestei legi, Crin Antonescu, se laudă că este profesor de istorie, la bază… Dacă era un profesor bun, ar fi ştiut că, la procesul de la Nurnberg, Mişcarea Legionară şi cu Străjerii Bulgari nu au fost condamnaţi pentru vreo crimă împotriva umanităţii şi nu sunt considerate, de către legislaţia internaţională sau de către vreun înalt for juridic, ca mişcări cu caracter fascist, iredentist sau antisemit. Nu noi spunem asta, ci au spus-o, acum 70 de ani, judecătorii de la Nurnberg. Mai mult decât atât, foarte mulţi dintre legionari au constituit baza unei armate care ar fi trebuit să participe la eliberarea ţării de ruşi, în cazul unei intervenţii americane, care nu a mai avut loc.  Prin această iniţiativă legislativă  se doreşte eliminarea oricărei posibilităţi de a accede pe prima scenă a politicii a unui partid patriotic, uitându-se că, de fapt, comunismul a făcut cel mai mult rău acestei ţări şi lumii întregi! Pentru ca această ţară să progreseze, ar trebui interzis, în primul rând, comunismul”, a declarat Marius Florea, liderul Noii Drepte Argeş. De Dan Badea – ArgesPlus



:)))

Prostituate

$
0
0


Cele mai batrane prostituate iti spun cum sa faci un barbat fericit

Publicat la 12 mai 2014
AUTOR: Eugenia Tanase
S-au culcat cu mai mult de 335.000 de barbati de-a lungul unei cariere care dureaza de mai bine de jumatate de secol.
Gemenele Louise si Martine Fokkens, din Amsterdam, in varsta de 71 de ani, s-au pensionat oficial anul trecut, dupa ce au adunat impreuna un secol de experienta sexuala.

Potrivit gemenelor, exista cateva secrete cu ajutorul carora poti sa faci o relatie sa dureze si sa mentii un barbat satisfacut in dormitor.

Prima regula e simpla: trebuie sa stii ce vrea. 

“Fii deschisa si asculta ceea ce vrea - intotdeauna”, a declarat Louise, potrivit news.com.au.

“Cand am inceput in anii ’60, am invatat acelasi lucru de la femeile mai in varsta cu care lucram. Fiecare barbat vrea ceva diferit si aici incepe jocul - sa iti dai seama ce vor cu adevarat.” 

Femeile au devenit prostituate la varsta de 20 de ani, dupa ce au scapat dintr-o serie de relatii violente si au continuat in acest domeniu pana anul trecut.

Gemenele sustin ca barbatii s-au nascut cu o dorinta acuta de sex si ca ar trebui respectati asa cum sunt.

“Barbatii s-au nascut asa. Nu e o problema si ma enerveaza cand oamenii nu prezinta respect pentru ceea ce facem.”, spune Louise, subliniind ca au avut succes in bransa atata vreme pentru ca au respectat barbatii.

Citeste si:

Look-ul pe care barbatii il gasesc cel mai atragator

Femeia care ucide barbatii cu orgasmele ei

Casatorita cu un violator: "E bland, bun si sensibil"
femenis.ro

:)))

Prostituate

$
0
0


Cele mai batrane prostituate iti spun cum sa faci un barbat fericit

Publicat la 12 mai 2014
AUTOR: Eugenia Tanase
S-au culcat cu mai mult de 335.000 de barbati de-a lungul unei cariere care dureaza de mai bine de jumatate de secol.
Gemenele Louise si Martine Fokkens, din Amsterdam, in varsta de 71 de ani, s-au pensionat oficial anul trecut, dupa ce au adunat impreuna un secol de experienta sexuala.

Potrivit gemenelor, exista cateva secrete cu ajutorul carora poti sa faci o relatie sa dureze si sa mentii un barbat satisfacut in dormitor.

Prima regula e simpla: trebuie sa stii ce vrea. 

“Fii deschisa si asculta ceea ce vrea - intotdeauna”, a declarat Louise, potrivit news.com.au.

“Cand am inceput in anii ’60, am invatat acelasi lucru de la femeile mai in varsta cu care lucram. Fiecare barbat vrea ceva diferit si aici incepe jocul - sa iti dai seama ce vor cu adevarat.” 

Femeile au devenit prostituate la varsta de 20 de ani, dupa ce au scapat dintr-o serie de relatii violente si au continuat in acest domeniu pana anul trecut.

Gemenele sustin ca barbatii s-au nascut cu o dorinta acuta de sex si ca ar trebui respectati asa cum sunt.

“Barbatii s-au nascut asa. Nu e o problema si ma enerveaza cand oamenii nu prezinta respect pentru ceea ce facem.”, spune Louise, subliniind ca au avut succes in bransa atata vreme pentru ca au respectat barbatii.

Citeste si:

Look-ul pe care barbatii il gasesc cel mai atragator

Femeia care ucide barbatii cu orgasmele ei

Casatorita cu un violator: "E bland, bun si sensibil"
feminis.ro

Nationalism

$
0
0

Nationalismul, nu NATO, este marele nostru aliat

autor: FrontPress13.05.2014

usa patrioticÎntrucît Vladimir Putin a anexat Crimeea fără vărsare de sînge şi pare să ia în calcul ca armata sa să treacă frontiera pentru a-i proteja pe ruşii din estul Ucrainei, Washingtonul a început să devină activ, spunînd că va trimite trupe în Europa de Est. Dar, în afara cazului în care ne-am pierdut minţile, cred că nici un preşedinte nu are de gînd să înceapă războiul cu Rusia pentru un teritoriu care nu a fost niciodată considerat ca fiind vital pentru noi.
Pentru că, presupunînd că Rusia ar anexa Estul şi Sudul Ucrainei pînă la Odessa, asta ar însemna, pur şi simplu, că Putin ar reda Imperiului Rus ceea ce i-a aparţinut încă de cînd George Washington şi-a rostit discursul inaugural, în 1789, şi pînă la acelaşi discurs al lui George H. W. Bush, în 1989. Este adevărat că acesta nu este un argument valid, pentru a ignora comportamentul Rusiei.
Dar reprezintă un argument pentru a evalua ceea ce este, pentru noi, vital, sau nu, ceea ce ne ameninţă, şi ce anume ar descuraja, în mod real, o încercare de restabilire a Imperiului Sovietic. Dar, înainte de a începe să trimitem trupe înapoi în Europa, aşa cum am făcut acum 65 de ani, atunci cînd preşedinte era Harry Truman, ar fi bine să ne punem întrebarea: or fi fost armatele SUA, care nu au trecut niciodată Elba şi care nu s-au luptat niciodată cu Armata Roşie, or fi fost ele cele care au pus la pămînt Imperiul Sovietic şi au dizolvat Uniunea Sovietică? Nu. Ceea ce a dus la eliberarea popoarelor din Europa de Est şi URSS a fost voinţa lor nestrămutată de a fi libere să-şi decidă propriile destine şi să-şi creeze sau să-şi recreeze naţiunile, pe baza propriei lor istorii, limbi, culturi şi identităţi etnice. Naţionalismul este cel care a distrus imperiul.
Iar Mihail Gorbaciov a permis acestor state să „plece”, deoarece Rusia era prea obosită ca să menţină un imperiu coercitiv şi pentru că Rusia a dorit ea însăşi să facă parte din lumea liberă. Probabil că Putin doreşte ca ruşii din Ucraina şi din Belarus să revină la Rusia cea Mare. Dar, poate crede cineva că el ar vrea ca românii, bulgarii, polonezii, ungurii, cehii sau slovacii să se afle iarăşi sub conducerea Moscovei? Putin ştie că propria sa popularitate, de aproape 80%, se datorează nemijlocit faptului că este perceput ca un naţionalist, hotărît să se împotrivească americanilor şi pretenţiei lor de a fi singurii arhitecţi ai Noii Ordini Mondiale.
Naţionalismul, şi nu un NATO plin de profitori, este marele aliat al Americii în acestă lume a post-războiului rece. Naţionalismul a eliberat naţiunile captive, a distrus Uniunea Sovietică, a împărţit Cehoslovacia în două şi a divizat Iugoslavia în 7 ţări. Naţionalismul este cel care i-a împins pe ceceni să se rupă de Moscova, a făcut ca Abhazia şi Osetia de Sud să se separe de Georgia, şi a pus Crimeea să spună adio Kievului. Şi pentru că naţionalismul a sfîşiat Imperiul Sovietic şi URSS-ul, tot naţionalismul va împiedica refacerea lor.
Dacă Vladimir Putin va invada şi va anexa toată Ucraina, nu numai Crimeea şi partea de est, unde ruşii reprezintă majoritatea, Rusia va întîmpina, în vestul Ucrainei, aceeaşi rezistenţă cu care se confruntă astăzi în Daghestan, Ingusetia şi Cecenia. Iar Putin ştie acest lucru. Şi, dacă la alegerile din mai anul acesta, Estul Ucrainei ar manifesta voinţa de a se separa şi de a se alipi Rusiei, sau de a deveni un stat autonom separat, de ce ne-am opune? Oare nu sîntem, noi înşine, mîndrii descendenţi ai secesioniştilor din 1776? Dacă acceptăm, e drept, cu oarecare rezerve, hotărîrea Scoţiei de a se separa de Anglia, a Cataloniei de Spania, a Veneţiei de Italia, a Flandrei de Belgia, atunci de ce ar fi pentru noi o problemă ca Donbasul să se separe de Ucraina, dacă această acţiune s-ar petrece în mod democratic?
Naţionalismul este inamicul firesc al imperiilorşi se pare că este în creştere aproape peste tot în lume. Afirmarea naţionalismului chinez – revendicările Beijingului faţă de nişte insule pe care Japonia le-a ocupat de mai bine de un secol – a provocat o renaştere a naţionalismului japonez, aflat în stare latentă încă din timpul celui de al II-lea război mondial. Renaşterea curentului naţionalist în Japonia a provocat o creştere a naţionalismului anti-japonez în Coreea. Marele adversar al Chinei este, astăzi, naţionalismul asiatic.
India este iritată de faptul că Beijingul controlează teritorii pe care le-a acaparat într-un război de acum o jumătate de secol, precum şi de creşterea prezenţei navale chineze în Oceanul Indian. Pretenţiile Chinei în Marea Chinei de Sud au revitalizat naţionalismul în Vietnam şi în Filipine. În vestul Chinei, uigurii au recurs la violenţă şi chiar la terorism pentru a „rupe” Xinjiang de China, un teritoriu pe care ei speră să-l transforme în propria lor ţară, Turkestanul de Est. În egală măsură, naţionalismul kurd, care a fost un aliat al Americii în operaţiunea Furtună în Deşert, este, astăzi, o ameninţare pentru unitatea Turciei, Siriei, Irakului şi Iranului.
Alegerile pentru Parlamentul European din mai a.c,. vor consemna, aproape sigur, creşteri pentru UKIP, din Anglia, Frontul Naţional al lui Marine Le Pen, în Franţa, Partidul pentru Libertate, al lui Geert Wilders, din Olanda, şi pentru alte partide naţionaliste care au apărut, în ultima vreme, în Europa. Aceste partide sînt, într-un fel, un ecou al lui Vladimir Putin. Aşa cum el vrea ca Ucraina să nu intre în Uniunea Europeană, la fel şi aceştia vor ca ţările lor să iasă din UE! În creştere astăzi, secesionismul şi naţionalismul reprezintă prezentul. Centralizarea şi globalizarea reprezintă trecutul.
O lume nouă este pe cale să apară. Şi dacă toate acestea şi alte evoluţii, precum schimbările climatice şi lupta împotriva inechităţilor economice, sînt veşti proaste pentru elitele transnaţionale, cu siguranţă că ele nu dăunează deloc adevăratelor interese ale poporului american. De Patrick Buchanan, traducere de Ziarul Tricolorul

PatBuchananRedTie

Pofta buna !

:)))

Hans Ruedi Giger a murit

$
0
0



Fallece Ruedi Giger, el artista que inventó 'Alien'

El artista suizo Hans Ruedi Giger, creador del monstruo Alien y uno de los mayores representantes de la corriente conocida como "realismo fantástico" murió ayer, según ha informado el Museo HR Giger, localizado en Gruyères (centro de Suiza) y que acoge la totalidad de su obra.
Su deceso fue consecuencia de las heridas sufridas por Giger tras una caída, según reportes de la Televisión Pública Suiza.
Giger (Suiza, 1940) fue sobre todo un pintor surrealista, además de escultor, diseñador de escenarios y parte del equipo de efectos especiales que ganó en 1980 el Oscar a esta categoría por su trabajo en la película 'Alien', cuyo personaje se inspiró en la criatura que él había creado.
El director del filme Ridley Scott descubrió a el personaje cuando repasaba el libro de arte 'Necronomicon' (1978) de Giger, mientras buscaba la apariencia que quería que tuviese la criatura de su siguiente película.
elmundo
Descanse en paz, mi pésame a familia, seres queridos y amantes del cine y del arte

:)))


Miting

$
0
0

Miting de solidaritate cu nationalistii atacati de “antifascisti” (FOTO)

autor: FrontPress13.05.2014

0Duminică a avut loc în Rimini o manifestaţie de solidaritate a naţionaliştilor italieni de la partidul “Forţa Nouă” cu liderul local al acestei grupări, care a fost victima unor acte de vandalism din partea unor activişti “antifascişti” de extremă stânga.
Manifestaţia, la care a participat şi preşedintele naţional al organizaţiei, fostul europarlamentar Roberto Fiore, s-a dorit una de susţinere a liderului din Rimini a Forţei Noi. Acesta a fost ameninţat de mai multe ori din cauza militantismului său politic. Zilele trecute însă extremiştii de stânga au trecut la fapte şi au vandalizat autoturismul personal al acestuia.
La demonstraţia de duminică a fost afişat un mesajul sugestiv, adresat “duşmanilor naţionalismului”: “Cu zâmbetul pe buze împotriva urii antifasciste”.
În trecut atacurile împotriva Forţei Noi au mers până la agresiuni fizice împotriva membrilor formaţiunii sau chiar atentate teroriste. În luna ianuarie a anului 2013, birourile partidulu din Calabria au fost incendiate, după ce în anii precedenţi diverse sedii ale formaţiunii au fost ţintele unor atentate ale extremiştilor de stânga.
În ceea ce priveşte scrutinul pentru Parlamentul European din această lună, naţionaliştii de la Forţa Nouă şi-au îndemnat simpatizanţii să-şi anuleze voturile, după ce formaţiunea nu s-a putut înscrie în cursa electorală  din cauza faptului că nu au fost depuse la timp cele 300.000 de semnături necesare. Reprezentanţii organizaţiei dau vina pe abuzurile autorităţilor, care au constat în refuzul eliberării unor formulare de depunere a listelor cu semnături şi acţiuni de intimidare şi reţinere ilegală de către poliţie a unor militanţi. Sursa: FrontPress.ro



1412345678910111213

Pelerinaje iunie 2014

$
0
0
Va facem cunoscute doua pelerinaje noi pentru luna iunie.

Pelerinajul la manastirea Caraiman este un prilej deosebit pentru a ne intalni cu parintele Gherontie Puiu, un preot extraordinar, inaintevazator caruia i s-a aratat Maica Domnului spunandu-i sa construiasca acolo o manastire. Parintele Gherontie este un adevarat marturisitor a lui Hristos din temnitele comuniste. M-rea Caraiman este un coltisor de rai care merita vizitat.

http://paginadefolos.blogspot.ro/2014/05/pelerinaj-la-m-rea-caraiman-sambata-7.html

Al doilea pelerinaj pe care l-am creat Bucovina-Botosani cuprinde o serie de manastiri vechi cu traditie monahala precum si case memoriale precum casa lui Mihai Eminescu de la Ipotesti si N. Iorga din Botosani.

http://paginadefolos.blogspot.ro/2014/05/pelerinaj-bucovina-botosani-20-seara-22.html

Inscrierile au inceput.
Constantin
0748145015

PS va rog sa recomandati mai departe publicand acest anunt fie pe siturile personale fie pe facebook sau prin mail. Multumim!

Prima femeie taximetrist

$
0
0


1932: Prima femeie taximetrist din Bucureşti


Prima jumătate a secolului XX – îndeosebi perioada interbelică – a fost epoca în care femeile au cucerit, pas cu pas, pozitia în societate pe care o ocupa astăzi. Profesarea de catre femei a meseriilor rezervate până atunci exclusiv bărbaţilor constituie o etapă importantă în această “luptă pentru emanciparea femeilor”. Şi nu era doar un moft această aspiraţie e femeilor. În lipsa unei independenţe financiare, femeile ar fi rămas dependente de veniturile soţilor lor. Ori independenţa financiară nu se putea câştiga decât prin munca proprie.

Astăzi o să vă povestesc câte ceva despre prima femeie taximetrist – şofeur de piaţa cum se spunea taximetriştilor  în acea epocă – din România. Am multe informaţii despre aceasta doamnă: ştiu că era soţia unui medic de plasă şi mic proprietar de moşie, că a primit permisiunea de a conduce din partea bărbatului ei dupa o îndelungată  “luptă conjugală”, ca şi-a profesat meseria doar în Bucureşti pentru că, nu-i aşa,  “provincia nu tolera încă excentricităţi”. Ştiu cum arăta o zi din viaţa ei de taximetrist şi am chiar câteva fotografii ale draguţei şi energicei domniţe. 
Toate acestea din articolul “Şi la volan…” semnat Margareta Nicolau, apărut în săptămânalul “Realitatea ilustrată” numărul din 12 mai 1932. Nu ştiu un singur lucru – care e numele soferiţei. Probabil că apariţia în presă a numelui curajoasei taximetriste era încă prea mult pentru acea vreme.

Aşadar, iată povestea tinerei “sofeur-iţe de piaţă”:
Prima femeie taximetrist din Bucureşti
“ Desigur căîn clipa când tânăra femeie s’a hotărât să se aşeze la volan ca şofeur de meserie, drumul burghezesc al căsniciei pornise pe panta dureroasă a clarificărilor, din care emană de obicei acea dârză voluptate pentru muncă şi

izbândă în viaţă. Bărbatul,medic deplasă şi proprietar de moşie, a rămas întâi uluit de decizia soţiei. Provincia nu tolerează excentricităţi.Zvonul noutăţii ieşite din comun aleargă mai iute ca vantul, ca să alimenteze mai apoi săptăni şi luni conversaţiile căminurilor, adumbrite încă de parfumul unei rămăşiţe de partiarhism. Ei, dar farmecele femeii şi surprinzătorul ei dar de convingere — la timp priincios — sunt arme invincibile!

După nesfârşite discuţii casnice, şi cu valul de revolăt din ce în ce mai atenuat,bărbatul a dat voie soţiei, cu deplină încredere, să imbrăţişeze meseria de şofeur,practicată nă acum la noi în ţară numai de bărbaţi.


Doamna a apărut la început pe piaţa Capitalei, cu carnet de amatoare. Ce bine se pricepea atunci, cu câteva cuvinte de glumă, să cumpere tăcerea agenţilor de circulaţie, care răsar ca o ameninţare la fiecare colţ de stradă. Apoi a venit examenul şi ca să nu se umilească în faţa bărbaţilor, a rugat pe unul din profesorii examinatori să-i dea cateva lecţii în particular, ca să afle chestiunile speciale care avea să i le puie comisia.

Odată în posesia carnetului de şofeur şi-a şi fixat punctul de staţie — piaţa Teatrului Naţional, în faţa restaurantului Elisee. Deşi nu cunoştea bine Capitala, ochise că acolo trebut să fie punctul cel mai bun. Dar cum poliţia opreşte staţionarea maşinilor la această importantă intersecţie, reuşi să se strecoare o vreme prin tangentă. Se prefăcea că aşteaptă pe cineva, nă apărea clientul. Socotind apoi că drumul drept e cel mai sănătos, s’a aşezat statornic în piaţeta Vasile Lascăr şi laolaltă cu toţi tovarăşii de breaslă, s’a supus şi ea plictiselii lungilor şi interminabilelor aşteptări. Deseori răsfoia o carte sau o gazetă, dar gandurile se învarteau in jurul aceluiaşi punct obsedant: reuşita meseriei, care aduce bani şi încredere în puterea de isbândă a ţelului propus. Şi care a fost acesta? Doamna provincială nu face parte din nici o grupare feministă. Ultimii ani i-a trăit la ţară, la moşie. Legătura cu oamenii însă nu i-a lipsit si mai adăugând şi constatările făcute din proprie experienţă, a ajuns la convingerea că situaţia femeii la cămin,omiţand anume neplăceri, e în primul rând plină de siguranţă. Şi şi-a îndreptat atunci privirile spre atâtea femei rămase la mijloc de viaţă, stinghere, fără rost casnic şi fără vreo meserie, care să le procure un cât de umil mijloc de existenţă.
Volanul nu e greu de condus, iar sângele rece cu care lucrează femeia, când şi-a strâns în frâne nervii, e surprinzător.


La manivelă....
-      De ce - şi-a spus soţia medicului — meseria aceasta să nu aibă şi ea concurentele ei ? Ar fi o pâine câştigată demn şi fără multă greutate. Şi astfel începutul a fost făcut...

Când doamna şofeură a apărut în redacţieam încercat o mică decepţie. Mi-o închipuiam o făptură inaltă, cu timbrul vocii grav şi mişcările autoritare, largi, de aer liber. În locul ei a apărut o femeiuşcă, de statură mică, zâmbitoare şi guralivă din cale afară.Uşurinţa vorbirii o îmbrăca într-o haină extreme de simpatică.A părăsit provinciahotărâtă să muncească pentru că soţul şi-a înglodat recent moşia cu datorii.

-             -       Şi cum vă înţelegeţi cu clienţii ?

-      Deocamdată până ce ideea va prinde şi oamenii se vor obicinui, sunt încă multe de îndurat. Mulţi fac confuzii umilitoare. Îi pu'n insă imediat la punct, atrăgându-le atenţia că numai maşina mea e pe piaţă....

Şi cu un surâs nu tocmai dulce, adăugă:


-      -    La noi lucrul cinstit prinde greu...

În seara vizitei, făcea serviciu de noapteşi m’am urcat în maşină, alături de ea, din dorinţa de a-i urmări activitatea. Obsesia a împins-o tot spre piaţa Teatrului Naţional. La început sergentul i-a interzis staţionarea.


— Las-o dracului şefule, că nu pierzi nimic.

— Mă amendează, coniţă .

— Doar dac’ai avea vreo inspecţie.

În acelaşi timp ieşise dela Elysee un actor, rotind ochii după un taxi.

— Hai, amice vino aici, avem doar un automobil de piaţă.

Şi am făcut imediat prezentare'a d-nei şofeure. Tânărul Ronea, după ce s’a

lămurit, m’a privit puţin incurcat.

— Vezi, eu mă duc să iau o doamnă dintr’iun loc oarecare, pentru a merge cu ea in altă parte....

— Te-am luat de client.

— Trebuie oarecare discreţie.Doamna nu vrea să fie văzută. Şi mai ales recunoscută...

Iată un inconvenient, care conteazăîn cariera femeii şofeur. Desigur că şi de-acum înainte, tot ce nu poate fi scos în vileag cu inima deschisă, va ocoli taxi-ul şofeusei. Amoreziivremelnici vor să fie scutiţi de surâsuri ironice şi ascuţişuri de priviri în care întrevezi un supărător rechizitoriu.


Scurt timp după despărţirea noastră de cel care ar fi putut să ne fie client, iată că soseşte şi temuta „inspecţie”, în persoana sergentului major Traian Ioniţă, jovial tip caragialesc, care cum ne zăreşte începe să ne facă gesturi disperate, să o luăm din loc.Doamne, ce mişcare printre agenţi aduce sosirea lui ! Hainele cafenii se pregătesc parcă de paradă atâtea parlamentări au loc, în care ordinele sboară cu rigide tresăltări de musculatură facială.

Şi am pornit-o în sus, departe, dincolo de Capul Podului, dincolo de Vila Minovici,dincolo de Potou. Fiat-ul par’că sbura şi stăna lui îmi atrase atenţia:
-                 -  Am nişte roţi, toate moi. E o plăcere să mergi.

Dar deodată în plin câmp farurile s’au stins brusc, iar motorul a stopat.

-                 -  Ce-i, ce s’a întâmplat?

-                -   Nimic, lasă că-i vin eu de hac. Am mai păţit odată aşa. Dealtfel am simţit încă mai adineauri, că motorul are să se innece.
S’a dat jos şi scoţandu-şi sculele, mai mult pe bâjbâite, şi-afăcut reparaţia.

Localul la care am oprit era aproape pustiu. Chelnerii ne-au primit întâidrept clienţi şi cand le-am făcut cunoscut că noi la randul nostru îi aşteptăm, surâsurile li s’au oprit pe dată.
-      Puteţi aştepta atunci mult şi bine, sunt doar vreo câteva perechi în „chambruri”.

-             -       Dă-le de veste, cari vor să meargă spre oraş…

-             -        La ziuă !

Prorocirea lor nu s’a împlinit. Câţiva bărbaţi, însoţiţi de o duduie au ieşit din local. Începură să dea tarcoale, cu oarecare curiozitate şi numai după invitaţia noastră s’au urcat în maşina. Pe drumul lin, convorbirea s’a închegat de la primele rostogoliri ale roţilor.

-              -      De ce vă avântaţi aşa departe, în plină noapte?

-              -     Revolverul este tovarăşul care-ţi ţine cel mai bine de urât…

-      Şi ce ai să poţi face cu el, când ţi s-au imobilizat mâinile şi o persoană străină a trecut la volan?

-      Nu-i dai răgaz să ajungă până acolo. Apoi persoane suspecte nu iau în maşină, oricat mi s’ar oferi.

-              -     Invitaţii primiţi?

-               -    Fireşte.

Unul dintre bărbaţi chicoti înainte de a-şi formula dorinţa.

-               -    N’aţi vrea să ne intovărăşiţi şi pe noi la „Castelul cu Flori ?

Am ciocănit nervos cu degetele, speteaza canapelei.

-      Doamna cunoaşte, îmi pare, variete-ul ?


Un mic reglaj...
     -  Spelunca…  Aveam de gând să fac un reportaj şi  la ultima mea vizită în local, n’am găsit personagii tocmai interesante. Firma e cea care împrumută tot farmecul. În seara aceasta însă, frumoasa d-voastră tovarăşe îi va da dreptul să o poarte.

Aţi văzut vreodată zâmbete de alviţă, care se întind la nesfârşit, iar la capăt aştepţi să vină ceva, un cuvânt de răscumpărare şi înghiţi atunci desgustat în sec? Brusc domnii tăiară firul oricărei convorbiri. Automobilul la destinaţie taxă58 de lei. Doi lei au rămas bacşiş.

Imediat după ce i-am debarcat, am început din nou roata prin centru, dar poliţia devenise de-o conştiinciozitate îngemănată virtuţii.

„Carnetul... carnetul...” săcăiau ei, la fiecare nouă încrucişare de străzi.

Şi d-na şofeuză, nu ştiu cum făcea, dar de fiecare dată uita unde l-a pus şi în timpul acesta câte un gură cască privea cu o curiozitate bovină aşteptand deslănţuirea hărţuelilor obicinuite străzii.

În trei ore am avut opt călători.


În dreptul statuii Brătianu un viraj forţat a înţepenit maşina. Stăpâna a luat mâinile de pe volan şi cu o linişte care nu spunea nimic şi-a aprins o ţigară.

-      Trebuie să oprim un şofeur, pentru că eu acum nu-i mai pot face nimic.

Cu un gest al braţului a oprit primul automobil. Conducătorul s’a dat jos şi fără cârtire şi-a inceput munca.

-      Nu prinde manivela... mi se plânse ea. Nu-i acumulatorul bine încărcat şi nu mai poate porni contactul.

Când motorul a prins din nou viaţă am rugat-o să mă insoţească spre locuinţa mea. La despărţire şi-a formulat dorinţele:o maşină mare, frumoasă, elegantă şi din zori şi pană seara şiraguri nesfarşite de clienţi. Existenţa asigurată prin propriile mijloace, vindecă răni, deschizând zări de încredere în viaţă.


Sursa: articolul “Şi la volan…” semnat Margareta Nicolau, apărut în săptămânalul “Realitatea ilustrată” numărul din 12 mai 1932 citit în Biblioteca Digitală a Bucureştilor

Datorii anulate

$
0
0

Guvernul anuleaza datoriile catre buget pentru 15 companii din industria de aparare

autor: FrontPress15.05.2014

saurGuvernul a decis marţi prin ordonaţă de urgenţă anularea obligaţiilor fiscale datorate de 15 companii din industria de apărare care produc sau comercializează armament, muniţie şi material de război, invocând inclusiv actualul context regional geopolitic care “impune întărirea capacităţii de apărare” a României. Deasemenea, în urmă cu câteva zile, directorul general al Electromecanica Ploieşti, societate în subordinea Ministerului Economiei, declara că în viitorul apropiat unitatea ar putea reîncepe producţia de rachete sol-aer.
Guvernul arată în ordonanţă că nu există surse de finanţare pentru stingerea acestor obligaţii şi că este nevoie de anularea datoriilor, pentru a nu se ajunge în situaţia în care companiile din industria de apărare să intre în faliment, fapt care ar conduce la imposibilitatea asigurării capacităţilor necesare protejării, “în timp real”, a intereselor esenţiale şia le siguranţei naţionale.
“În actualul context regional geopolitic se impune întărirea capacităţii de apărare a României prin luarea unor măsuri urgente de redresare economico-financiară a operatorilor economici de interes strategic, astfel încât forţele naţionale de apărare şi securitate să poată fi pregătite pentru protejarea intereselor esenţiale şi siguranţei statului român, precum şi pentru a-şi onora obligaţiile asumate în calitate de stat membru NATO”, se arată în documentul publicat de Mediafax.
Pe lista companiilor ale căror datorii vor fi anulate au fost incluse Tohan Zărneşti, Carfil Braşov, Metrom Braşov, Uzina Mecanică Cugir, Fabrica de Arme Cugir, Uzina Mecanică Plopeni, Uzina Mecanică Sadu, Uzina Mecanică Mija, Uzina Automecanică Moreni, Arsenal Reşiţa, Uzina Mecanică Bucureşti, Electromecanica Ploieşti, Uzina de Produse Speciale Dragomireşti, Pirochim Victoria, Fabrica de Pulberi Făgăraş.
Guvernul susţine, în material, că sunt vizate doar companiile de stat din industria de apărare care sunt de interes strategic şi au o pondere semnificativă în producţia de armament, muniţie, blindate, fiind furnizori de bază pentru Forţele Sistemului Naţional de Apărare.
Pe aceste considerente, Executivul a decis anularea obligaţiilor fiscale, respectiv impozite, taxe, contribuţii sociale obligatorii, şi a accesoriilor administrate de ANAF şi neachitate până în prezent, datorate de companiile din industria de apărare care produc sau comercializează armament, muniţie şi material de război, inclusiv a datoriilor către fondul de risc aferente împrumuturilor externe garantate de stat, mai aminteşte Mediafax. În acelaşi timp, va fi oprită de drept orice măsură de executare silită pentru recuperarea datoriilor.
ponta aviator“Vreau, prin măsuri care ne sunt permise şi de Uniunea Europeană, să sprijinim industria de apărare din România, industrie care a fost, în ultimii ani, din păcate, o zonă oropsită, nimeni nu s-a mai preocupat de ea. Vreau nu doar să salvăm locurile de muncă, să redevenim competitivi, dar, prin ceea ce ne-a permis Uniunea Europeană, să putem şterge datorii istorice, pe care oricum nu o să le poată niciodată plăti, şi să relansăm acest sector esenţial pentru economia românească”, a spus Victor Ponta la începutul şedinţei de marţi a Guvernulu.
Măsura fusese anunţată încă din luna februarie de fostul ministrul al economiei, liberalul Andrei Gerea. “Avem o veste bună pentru cei care își desfășoară activitatea în industria de apărare și anume acceptul Ministerului Finanțelor și al FMI de a șterge mare parte din datoriile acumulate. Asta înseamnă foarte mult, pentru că este vorba de un miliard de lei”, declara la vremea respectivă Gerea, citat de Agerpres. “Asta înseamnă că această industrie are o nouă șansă, pentru că se poate din nou finanța, se pot vinde anumite active care nu mai sunt utilizate, în scopul asigurării de capital de lucru. Se pot desfășura activități, retehnologizări absolut necesare, în condițiile în care, totuși, alocările bugetare nu sunt foarte mari”, a explicat acesta. Sursa: FrontPress.ro

cugir

:)))

Viewing all 3410 articles
Browse latest View live