Quantcast
Channel: 100 Ro
Viewing all 3410 articles
Browse latest View live

Toamna

0
0


Toamnă interbelică


A venit toamna. Dinnou. La fel cum venea peste satele şi oraşele României în perioada interbelică. Cu frumuseţea pastelată a frunzelor ruginite şi cu parfumul dulce al strugurilor copţi. Cu ploile mohorâte şi interminabile – aducătoare de inevitabile inundaţii. Ce s-a schimbat ?  Ce a rămas la fel ? Vă las pe voi să răspundeţi, după ce veţi citi un colaj de articole „cu parfum de toamnă” culese din presa interbelică:

Culesul viilor la Nicoreşti

Interbelic
Dulcele rod al viilor
Culesul de vii pe atunci, la Nicoreşti, mai ales la Coana Salomia era cu totul altceva decât este astăzi. Oarmenii şi podgorenii, ce e drept, aveau mai puţine griji, mai puţine greutăţi; dar şi viaţa, obiceiurile, datinele erau mai frumoase, mai curate. Crama nu avea becuri electrice, spalierii nu aveau postamente de beton. Podgoreanul nu cetea “manulale de vinificaţie", dar nu ştiu cum, podgorenii erau podgoreni, vinul era vin şi oamenii in general erau oameni. Viaţa liniştită, patriarhală de atunci permitea podgoreanului să iubească butucii de viţă românească cu pasiune şi în orice caz altfel decât iubesc podgorenii de astăzi... viţa americană.
Coana Salomia îşi îngrijea musafirii ca ochii din cap. Pe unii îi culegea de sub butuci, pe alţii îi doctoricea în paturile largi şi numeroase, până ce îi putea întruni pe toţi laolaltă în jurul sarmalelor stropite cu smântână şi unt proaspăt sau a cureluşelor de păstramioară de capră muiate în rubiniu de Nicoreşti, minunea autentică ce a făcut celebritatea întregei regiuni.


Doar culesul ţinea şapte-opt zile şi cine “începea" culesul nu-l putea părăsi cu una cu două. Lăutarii cântau ziua şi noaptea, oamenii se înveseleau şi cât era via de mare stăpânea numai râs, glume şi voie bună. Cine trecea pe la vie, avea dreptul să-şi umple doniţa sau vasul cu must proaspăt. Aşa hotărâse Coana Salomia cea voioasă cu faţa trandafirie, cu cerceii mari de aur, care moştenise obiceiul din batrâni. Lăutarul cu care ciocnise cel dintâo pahar cu must, avea un drept şi mai mare. Putea să ridice oricât must ar fi vrut – butoaie să fi avut.
Toamna interbelica
Culesul viilor
Petrecerea de care îmi amintesc a ţinut mai bine de o săptămână. Ştiu bine că patru zile dearândul vizitiul nostru a încercat să ne clintească pentru treburi la oraş. Dar cui să vorbească? Culegătorii, gazdă şi musafiri, în sunetele tarafului de lăutari, lucrau şi petreceau în aşa chip, încât nici o putere omenească nu putea deplasa un singur om. Nici măcar Ştefanache dascălul nu s'a putut duce la slujba de Duminică – omul mulţumindu-se să cânte sub un butuc bătrân din fundul viei, toate cântecele câte le ştia pe dinafară.

Culesul s’a sfârşit, după câte ţin minte cu o “masă mare” cu “alivănci" - un fel de plăcinte moldoveneşti de care se dusese faima ca şi de vinul rubiniu al Coanei Salomia, la care voioasa şi harnica podgoreancă şi-a trecut ca de obicei, cu un strălucit success, examenul de neîntrecută gospodină.

De atunci a trecut o viaţă de om. în poarta viei unde am petrecut atâţia ani, atâta lume, văd şi astăzi, în contururi şterse, umbra străcitoare a unei femei care seamănă cu Coana Salomia cea voioasă şi cea primitoare.” (semnat: “T.”)
( “Ilustraţiunea româna” – 10 octombrie 1934)

Bucureştiul – oraşul lagunelor

Functionari constiinciosi
Funcţionari în drum spre slujbă
Inundaţia care a transformat mai zilele trecute cartierul Tei într’o copie nereuşită a oraşului lagunelor, a prilejuit câteva scene amuzante prin ineditul lor.


Iată mai sus un grup de funcţionari, cari trebuind să se ducă la slujbe, au angajat în lipsa unui alt vehicul un... camion, pentru a-i trece peste apele revărsate şi a-I debarca la staţia de tramway.


Cartierul Tei
Negoţ pe ape...
Jos vedem o scenă pe jumătate comică: un mic vânzător de fructe din cartier şi-a transformat lada pe care şade de-obicei, în piedestal care sa-l apere de ape. Nu încetează însă nici un moment să-şi ofere marfa trecătorilor, din din care unul, ispitit de merele rumene, s'a oprit... să se informeze asupra preţului. Cu toate că stă în apă până la genunchi, umbrela-i umbrelă...

Teiul, mahala uitată de edili, bătută de Dumnezeu, cu toate că străzile poartă exclusiv numele sfinţilor.

Pălării şi pantofi de toamnă... la modă

Moda interbelica
Coafură la modă în anul 1934
- Care sunt ultimele succese înregistrate de modă la capitolul palăriilor?

- Beretele şi micile toci gen “şapcă" ocupă primul loc în seria pălăriilor. ţi-am vorbit despre aceste pălării cu mult înainte de aşi fi făcut apariţia. Dar iată că alte pălărioare vin azi să le dispute primul loc. Cu foarte mult succes au fost adoptate - mai ales ca pălării de dupăamiază – tricornurile rococo.

- Din ce material sunt mai cochete aceste tricornuri ?

- De preferinţă din fetru-filt, dar care pot fi garnisite - de obicei colţurile ridicate - cu breitschwanz sau cu catifea. 0 condiţie esenţială pentru ca tricornul să fie într'adevăr cochet, este maniera de a-l purta.
- Această condiţie cred că e reclamată de orice pălărie.

- Orice pălărie o putem purta dreaptă s-au aplecată, după fantezie. Tricornul nu este “şic" decât dacă e tare aplecat pe ochiul drept.

- Ochiul drept dispare deci din nou sub borul pălăriei, prefăcându-ne din nou în Ciclopi. Mi se pare de altfel că aceasta a devenit o regulă generală pentru modul de a purta pălăria actuală. Regula aceasta mai este valabilă pentru pălării înalte cu bor, gen tirolez. În schimb nu este de loc respectată când e vorba de o tocă fantezie, din catifea, care se poartă de preferinţă drept, aplecată pe frunte, dar nu exagerat, lăsând liberă toată ceafa. Degajarea completă a cefii, iătă regula generală a pălărillor de toamnă, care nu îngăduie nici o abatere.

Moda de toamna
Moda toamnei anului 1934
- De la pălării aş vrea să trecem de-a dreptul la moda încălţămintei.

- Moda încălţămintei apare cu noutatea pantofilor foarte montanţi. În contrast cu escarpenul foarte decoltat şi cu sandalele care lăsau piciorul aproape complet liber, pe care le-am purtat anul trecut - aceasta modă apare foarte curioasă. Intr’adevăr cu moda încălţămintei se petrece un fenomen foarte curios. În nici un alt detaliu al toaletei nu ne arătăm atât de conservatoare ca la încălţăminte. Terminâm totuşi prin a adopta noul pantof prescris de modă. Mi-l poţi deci descrie în toată liniştea.

- Pantotul de zi sau de seară se va ridica aproape ca un trotteur. Anumite tăieturi şi croieli îi vor imprima eieganţă. Dimineaţa, pantoful va avea tocul jos şi vârful mai rotinjit. (Botul pătrat începe să cadă). Se lucrează bineînteles dintr'o piele mai solidă. După amiază, se vor purta pantofi din şevro, lac sau căprioară. Catarămi, şireturi, funde, toate sunt întrebuinţate pentru a închide cât mai mult pantoful.

Pantoful de seară are puţin aspect medieval, atât de mult se apropie de gleznă. Are tocul foarte înalt şi botul bine ascuţit. Are şi acest  pantof garnituri din şireturi de fir şi fel de fel de motive din metal şi pietre. Marea surpriză, pe care ne-o pregăteşte moda sunt ghetele. Au multă asemănare cu şoşoneii scurţi.

- Vom purta din nou aceste orori cu şireturi?

- Li se prezice în orice caz mult succes.“ (autor: Rodia)

( “Ilustraţiunea româna” – 10 octombrie 1934)

deieri-deazi.blogspot.com

:)))

Adriano Celentano

Pofta buna !

Mormantul lui....

0
0


Mormântul lui Adolf Hittler… la Bucureşti


( Hittler  - cu doi “t” – ca şi în titlul articolului original şi ca pe monumentul funerar din Cimitirul Filantropia. Precizare făcută pentru a nu mă corecta cârcotaşii...).

După cum am obişnuit deja prietenii blogului - fiind week-end vă pregătesc un articol de divertisment. Astăzi este vorba despre o ştire - din categoria senzaţionalului – găsită în presa interbelică.O ştire despre posibila origine semită a dictatorului german Adolf Hitler, cel care în anul apariţiei articolului cules din presa interbelică – 1933 – abia preluase puterea absolută în Gemania. Ceasul începuse însă să ticăie, iar marele război şi ororile lui se apropiau implacabile.

Mormântul lui Adolf Hittler în Bucureşti

Mormântul lui... Adolf Hittler
din Cimitirul Filantropia
Evreii americani comentând atitudinea dictatorului german faţă de cetăţenii de rassă semită, au emis părerea că Hitler trebuie să fie evreu, deoarece în decursul istoriei cei mai mari asupritori ai israeliţilor au fost renegati. Astfel, o pildă printre cele mai ilustre o alcătuieşte marele inchizitor Torrequemada, care era evreu botezat.

În consecinţă, americanii au fãcut apel la comunităţile evreieşti din toată lumea să cerceteze dac'a existat o familie austriacă, Hitler, înrudită cu cancelarul german.


Un evreu bătrân din Alexandria (Egipt) şi’a amintit c'ar fi cunoscut în România cu patru-cinci decenii în urmă pe un oarecare Hitler. S'a adresat rabinului dr. Niemerower din Bucureşti, care de fapt a găsit în cimitirul Filantropia un mormânt datat 26 Octombrie 1892 şi a cărui piatră funerară o reproducem în ilustraţia noastră.

Detaliu din fotografia publicată
 de "Realitatea ilustrată" din
 28 septembrie 1933
Mormântul e al lui Adolf Hittler, supus austriac. El a venit în România din părţile Poloniei de azi şi s'a angajat ca portar la hotelul Boulevard.

E probabil că nu există nici o legătură între decedatul şi Adolf Hitler cancelarul german. Oricum însă se dovedeşte că numele Hitler poate fi nume evreiesc şi că ipoteza ca în vinele cancelarului german să existe sânge semit nu este exclusă.

Dealtminteri aceasta n'ar avea absolut nici o importanţă.

Mormântul poartă no. 9 şi se găseşte în rândul al 18-lea.Se găseşte în locul unde sunt îngropaşi săracii.”


Nu ştiu dacă mormântul mai există azi în Cimitirul Filantropia. Poate mă ajutaţi voi ???

deieri-deazi.blogspot.com

EBOLA

0
0






Ebola, politici şi bătaie de joc

Ebola, un nume care stârneşte groaza, care te face să te gândeşti la moarte, la fel ca şi Enola Gay. Numai că dacă Enola Gay este numele mamei şi împrumutat avionului colonelului american Paul Tibbets, pilotul care a aruncat prima bombă atomică din lume asupra unor ţinte civile nevinovate, Ebola este numele unui râu care izvorăşte din Zair se transformă în râul Mongala şi se varsă în fluviul Congo. Ce coincidenţă ca marile blesteme să poarte nume aparent inocente. În ceea ce priveşte râul Ebola, nu cred că ar avea cineva ceva de obiectat că personal nu are nici o vină, deşi i se atribuie paternitatea sau maternitatea numelui virusului aşa cum doamnei Enola Gay i se atribuie onoarea naşterii unuia din cei mai mari criminali din istorie. Bineînţeles, Paul Tibbets nu a fost singur, el doar a executat un ordin nu, ca şi comandanţii puşcăriilor comuniste din Piteşti, Aiud sau altele, el doar a pilotat avionul cel care a apăsat pe buton, a fost colegul lui, Thomas Farebee căruia îi cam tremurau mâinile atât de mult la antrenamente, încât ca să nu fie nevoit să îl înlocuiască, Tibbets a făcut un dispozitiv care îi ţine mâna colegului pe detonator. Dar să ne întoarcem la Ebola.
Istoricul bolii
Boala şi-a făcut apariţia în Iunie 1976 în Sudan, într-un depozit de bumbac din Nzara, dar atunci necunoscându-se nimic despre ea a fost confundată cu un virus Sudanez pe nume Sudan Virus(SUDV) şi a făcut 151 de victime din 284 infectaţi. Apoi virusul a apărut pe 26 August acelaşi an în Zair în districtul Mongala la un director de şcoală, pe nume Mabalo Lokela. De aici s-a dat numele virusului, deoarece Lokela făcuse o vizită la originile râului Ebola şi s-a spus că acolo ar fi contactat boala. Lokela a murit pe 8 septembrie în spital. După moartea lui au apărut şi alte cazuri care s-au înmulţit atât de mult încât preşedintele Zairului, Mobutu a decis închiderea întregii regiuni ţinând zona în carantină până la dispariţia cazurilor,timp de 26 de zile. În acest caz din 318 cazuri, 280 au fost mortale.
O a doua epidemie majoră a avut loc în 1995 în Congo şi a cunoscut 315 cazuri din care 250 mortale.
În august 2007 o altă lovitură a virusului, tot în Congo a provocat 187 de decese din 264 de cazuri.
În Noiembrie 2007 alt focar în Uganda ucide 37 de oameni din 149.
În 2012 au mai avut loc două „mici” cazuri în Uganda şi altul în Congo.
În Martie 2014 Ebola îşi face apariţia din nou în Guineea, dar primul caz apăruse de fapt în Decembrie 2013. Din August 2014, Ebola se extinde şi în alte ţări africane, precum Liberia, Sierra Leone, Guineea şi Nigeria. Apoi apar cazuri izolate şi în SUA, Spania, Anglia, de la persoane întoarse din Africa. Până în prezent sunt 9216 cazuri suspecte de Ebola din care 4555 decese şi cifrele se schimbă zilnic
Boala nu alege, dar medicamentele da

Un banc deocheat....

0
0


La un azil de nebuni .. o baba pe un scaun cu rotile prinde viteza pe coridor.
In curbe se inclina baba si se ridica in 2 roti .. O opreste un nebun si o intreaba :
- Aveti permis de conducere ?
Baba ii da o hartie de la o ciocolata si merge mai departe ..
O opreste un alt nebun si o intreaba :
- Aveti verificarea tehnica?
Baba ii da o hartie de la un pachet de guma..si merge mai departe.
Dupa colt vede pe dreapta un alt nebun gol., cu p..a sculata ... la care baba ofteaza:
- Off ... iara trebuie sa suflu in fiola ...

:))))


Opinia

Buna dimineata soare

0
0

  Mesaj pentru mai tîrziu


 I-am văzut şi azi, îi văd în fiecare zi şi de fiecare dată nu-mi provoacă decît admiraţie!
    Am rămas surpinsă de liniştea ce au lăsat-o în urmă şi ştiu că orice aş spune, nu poate reda ce am simţit. 
    El îi ţinea strîns mîna, exact ca acum 70 de ani. Era un adevărat domn, înalt, de vre-un metru şaptezeci, purta pălărie şi palton negru, avea pantofii bine lustruiţi şi pantalonii călcaţi şi curăţei. Inspira încredere chiar dacă trăsăturile feţei îi erau mari, accentuate. N-avea mustaţă, poate dacă avea nu mi-ar fi plăcut aşa mult. 
    Era bărbatul perfect, pentru că alături avea o doamnă, perfectă şi ea.    Femeia era mult mai mică decît el şi foarte subţire. Nu-i lăsa mîna în pace nici pentru o clipă. Culoarea pielii îi era palidă, dar expresia feţei îi era neobişnuit de însufleţită, purta o oboseală în priviri, dar era  fermecător de frumoasă. Buzele îi erau  nuanţate într-un roz care o făcea mai vie din creştet pînă-n glezne. Fruntea o avea înaltă, iar culoarea castanie a părului încerca să-i ascundă vîrsta.
     Îl tot privea cu ochii ei mari şi nelămuriţi. La felul cum era îmbrăcată pot zice că o chema Maria. Purta un palton cafeniu cu un guleraş alb, haina nu-i era larg deloc larga.    vea pe cap o beretă roz şi la gît o eşarfă de aceeaşi 
culoare înflorată, asta conturînd-o în nuanţe inteligente şi melancolice. Emana o căldură feminină puternică, poate de aceea el o trata cu atîta grijă.Mergeau atent şi foarte încet, dar demni şi mîndri. Şi în 70 de ani, n-au încetat niciodată să se iubească, şi-au educat frumos raţiunea de a fi unul pentru celălat oricînd şi oriunde. 
Primăvara chiar e un început, dar şi Toamna n-aduce niciodată cu ea sfîrşituri.


Azi am văzut ceea ce vroiam să văd: oameni cărora le place să iubească. Şi mi s-o părut al naibii de în regulă comportamentul lor. Pentru toate motivele din lume aş vrea să trăiesc şi eu o asemenea poveste, aş vrea să simt căldura mîinii tale în fiecare clipă.


p.s nu este nimic rău în aţi dori ceva cu adevărat , şi apoi ştiţi vorba aceea : "ai grijă ce-ţi doreşti, că s-ar putea să se îndeplinească".


 
 

Buna Dimineata Soare

0
0

   
    Trecătoare este viaţa... trecător este gândul... Totul trece... floare, firicel , iarbă şi copac... 
   Povestea vieţii se scrie zilnic, filă cu filă, rând cu rând...      Zgomotul zilei rămâne că un ecou în amintire...

    Mă îndrept acum spre fapt, spre inima, spre cer...Faptele vorbesc... rămân doar cele făcute cu inima...cele care sunt orientate spre cer... Indiferent de timpurile în care trăim, faptele pot rămâne, pot vorbi, pot respiră de aceea te îndemn să faci fapte demne, în adevăr şi lumina, cu o inima sinceră şi curată! 
   Poţi face asta! 
   Poţi face istorie!
   Poţi trăi frumos!
   Poţi trăi măreţ!
   Fă că faptele să conteze! 
  Îţi doresc o săptămînă cu călăuzire cerească cu binecuvîntări fără sfîrşit cu pace şi iubire şi nu uită să fii bun să dăruieşti bucurie şi lumina celor de lîngă ţine mereu ,tu poţi face lumea mai frumoasă şi mai bună .
   Te îmbrăţişez prietene! 
Sufletul omului este asemeni apei.   Vine din cer, spre cer se ridică şi din nou coboară pe pământ, veşnic schimbător. 
Goethe
 

Marii invinsi

0
0

NAŢIONALIŞTII, marii învinşi ai alegerilor din Ucraina

sectorul de dreaptaDeşi în timpul protestelor din Kiev, care au dus la lovitura de stat împotriva fostului preşedinte Ianukovici, forţele naţionaliste ucrainiene au fost în prima linie, acest lucru nu s-a transpus şi în voturi. În urma alegerilor parlamentare de duminică marii câştigători sunt liberalii pro-europeni.
Blocul Poroșenko a obținut 23% din voturi iar Blocul de Opoziție (aliații fostului președinte Viktor Ianukovici) 8%, depășind astfel pragul minim de 5 procente necesar pentru accederea în parlament, relevă primele sondaje la ieșirea de la vot (exit-polls), transmit AFP și Reuters. Pe poziția a doua s-a plasat Frontul Popular, al premierului Arseni Iațeniuk (21%), urmat de Samopomitch (13%), partid compus din tineri reprezentanți ai societății civile și din combatanți veniți din Est, informează Agerpres. Aceste două formațiuni sunt favorabile unei ofensive mai dure contra separatiștilor proruși din estul țării. Vor mai fi reprezentate în parlament Partidul Radical (condus de Oleh Liașko, 6% din sufragii), formațiunea naționalistă Svoboda (6% din voturi) și partidul Batkivșcina, al fostului premier Iulia Timoșenko (5,4% din sufragii).
Rata prezenței la vot a fost de aproape 40%. Aceste alegeri au fost convocate de președintele Petro Poroșenko, ales în luna mai încă din primul tur de scrutin.
Scrutinul reprezintă un eşec pentru naţionaliştii de la Svoboda (Libertate), care în 2012 au atins apogeul electoral de 10,4 la sută. Deasemenea, Sectorul de Dreapta, una din cele mai radicale grupări din ţară, a obţinut între 2 şi 3 la sută, neintrând în Parlamentul din Kiev.
Scrutinul de duminică a fost umbrit de conflictul dintre forțele ucrainene și separatiștii proruși din bazinul minier Donbas, ce s-a soldat potrivit ONU cu peste 3.700 de morți începând din aprilie și a constrâns peste 800.000 de persoane să își părăsească locuințele. Pe de altă parte, conform Kievului, în jur de cinci milioane de alegători, din cele 36 de milioane din întreaga țară, nu au putut vota în Crimeea, regiune reunită cu Rusia în martie, și în zonele controlate de separatiști din est. Drept urmare, 27 de locuri de deputați vor rămâne goale. Sursa: FrontPress.ro

  • Stirile Zilei: A inceput campania electorala pentru alegerile prezidentiale; Suedia ar putea fi primul stat din UE care recunoaste Palestina

La restaurant

0
0




De trei zile nemâncat
A cerut imediat,
Într-o frază scurtă:
---Click pe poză---

Avertizare

0
0

SUA avertizeaza ROMANIA: “Ori gaze de sist si Rosia Montana, ori va izolam si va paste razboiul” (VIDEO)

Pungesti ACABSUA santajeaza Romania: ”Ori lasati americanii sa extraga gaze de sist pentru a le vinde Europei dependente de gazul rusesc, ori va vom izola ca pe vremea lui Ceausescu si va lasam prada razboiului”.
Politologul american George Friedman este unul dintre acei analisti pe care ii asculta liderii politici si militari de la Washington. Director al Stratfor, una din cele mai apreciate agentii de analiza din SUA, George Friedman, evreu nascut in Budapesta, ne avertizeaza pe noi, romanii. Individul practic ne santajeaza si ne spune in fata, tradus, cam asa: ”ori puneti tara la bataie si ne dati gazele de sist si aurul de la Rosia Montana, ori veti avea soarta lui Ceausescu. Da, efectele asupra mediului sunt grave, dar asta e pretul pe care trebuie sa il platiti”. Rar mi-a fost dat sa aud la un asemenea nivel o abordare mai abjecta.
friedman-01Dar sa ascultam ce zice in cadrul emisiunii difuzate de Pro Tv:
“Americanii vin aici sa faca bani. Sunt multe feluri de a face bani si un mod sigur de a-i pierde: sa nu cunosti situatia, adica impredictibilitatea. In ultimii ani, investitorii americani s-au saturat de Romania. exemplul care imi vine in minte e Rosia Montana. A devenit un simbol in comunitatea de investitori a ceea ce se poate intampla in Romania. Cred ca guvernul a inteles asta si faptul ca principalele voastre resurse sunt cele energetice si minerale. Trebuie sa va targuiti, dar odata incheiat targul, sa va tineti de el.
Daca un guvern incheie un contract, toate guvernele de dupa el trebuie sa il respecte. Daca nu, viabilitatea Romaniei ca tara independenta e amenintata. Romania are nevoie de investitori straini, nu are resursele sa se dezvolte singura. Capacitatea europenilor de a investi e limitata, chinezii au bani, dar isi aduc propria forta de munca, rusii au bani, dar nu au expertiza, americanii le au pe toate. Problema e acum domnia legii – un contract sa ramana un contract, sa nu se schimbe. Asa ca nu faceti targuri proaste, ca sa nu trebuiasca sa le schimbati.
In 6 luni – un an, investitorii vor incepe sa vina. Companiile americane urmaresc acum cu atentie Romania. Stim de o companie care vrea sa investeasca in energie si are nevoie de informatii. Din pacate, la voi aceste informatii sunt secrete, or nu poti aduce investitii cu informatii tinute in secret.
Gazele de sist sunt o arma care poate fi folosita pentru a evita razboiul. Rusia controleaza Europa prin gaze. Aveti nevoie de resurse alternative iar Romania e cea mai bogata in astfel de resurse. De aceea americanii sunt atat de interesati de resursele voastre.
Romania trebuie sa decida daca va permite exploatarea gazelor de sist. Ar fi minunat daca nu am avea nevoie de ele, dar data fiind pozitia strategica a Romaniei, exploatarea gazelor de sist e o problema strategica nationala. Gazul de sist limiteaza influenta ruseasca. Oricat de mult ar putea afecta mediul el ofera o solutie geopolitica. In situatia actuala a Romaniei, ar fi iresponsabil sa nu luati in considerarea exploatarea gazelor de sist.
Decizia trebuie luata acum”, ne atentioneaza analistul american “fiindca acum rusii taie energia Europei”.
“Totul presupune un risc. Gazele de sist ar putea polua mediul, dar Rusia… Nimic din ce am construit nu a ramas fara consecinte asupra mediului. Romania vrea sa fie sigura ca restul Europei are suficient gaz ca sa nu poata fi santajata de rusi, altfel Romania va fi izolata, asa cum a fost in timpul Razboiului Rece. Riscul ecologic e real, riscul geopolitic e si mai real. Pericolul ca Romania sa se intoarca la perioada cand era izolata de toata lumea, ca in timpul lui Ceausescu, trebuie luat in considerare.” De pe InfoCivic
,    

:)))


:))))

0
0


Image Caption: The arapaima fish, which once dominated Amazon fisheries, is long and can weigh as much as 400 pounds. Credit: Sergio Ricardo de Oliveira


Tjobs.ro - Locuri de muncă în străinătate | Tjobs.ro

A murit Rozalia Rus 56 de ani

:)))

Inertie

Viewing all 3410 articles
Browse latest View live