Quantcast
Channel: 100 Ro
Viewing all 3410 articles
Browse latest View live

Te iubesc, femeie!


Caporalul Musat

0
0

“Grenade, baieti, grenade!”

autor: FrontPress02.02.2013
caporalÎntr-o țară care pare definitiv prinsă în ghearele corupției, în care politica este învârtită de tot soiul de neica-nimeni, atât în Parlament cât și seara, la TV, unde clanurile mafiote stabilesc valorile umane și cursul leului, într-o țară care-și uită tradițiile și le copiază pe ale străinilor, care nu-și mai poate hrăni populația din cauza mizeriei instalate la toate nivelele, ne amintim prea rar de eroii noștri, de cei care și-au dat viața pe câmpurile de bătălie, în războaie adevărate și nu cele etalate cu litere galbene prin tabloide și „breaking-news”-uri.
Musat-214x300Eroii noștri
Călătorii care coboară din tren în Gara Bușteni rămân parcă prea repede vrăjiți de versanții maestoși ai Caraimanului și Coștilei și trec fără să observe statuia Caporalului Mușat, eroul român căzut în Primul Război Mondial. Monumentul este realizat de sculptorul Dumitriu Bârlad în anul 1927, iar pe placa de bronz pusă pe pieptul soclului sunt amintiți 52 de locuitori ai Bușteniului căzuți pe diferite fronturi din război: Bucur Râșnoveanu, Dumitru Rădulescu, Aron Marin, Constantin Zuivertz, Gheorghe Vlădescu, Vintilă Alexandru sau Nicolae Seceleanu, sunt doar câțiva dintre eroii răpuși de război. Pe lângă trupul încrâncenat al celui care, rămas fără un braț continuă să arunce o ultimă grenadă în dușmanul nevăzut, se plimbă zilnic localnici, turiști și navetiști. În weekend, mai trec ci „Gipanele” cei care au case de vacanță în pitoreasca zonă montană. Unii mai știu de la părinții și bunicii lor povestea acestui brav luptător. Dar puțini. Alții habar n-au cine e și nici nu-i interesează. O statuie, acolo…
Și nici prin mass-media nu am descoperit prea multe despre caporalul Mușat.
caporal-musat-busteni-3Statuia cu inima vie
Pentru cei mai mulți, Bușteniul reprezintă o destinație „super” de sfârșit de săptămână, un loc în care ei și familiile lor se dau cu pungile, schiurile, săniile și plăcile pe pârtia de la Boncu, apoi mănâncă și beau pe săturate la vreunul din zecile de restaurante din zonă și strigă în cor: „distracție maximă”. Bușteniul mai reprezintă locul unde faimoșii paparazzi pot surprinde amantlâcurile vedetelor de carton sau vilele obținute din venituri ilicite și furturi ale unora din „puternicii” zilei. Și cam atât. În umbra nopții tari de munte, caporalul Mușat îi ceartă cu privirea pe cei care, beți-ștangă, încearcă să urineze la poalele soclului pe care el șade de atâția ani, neclintit, demn și singur. E înconjurat de crâșme, bietul, și adeseori alcoolicii fără șansă se optintesc în fața lui, goliți de viață și de suflete. Paradoxal, în acele clipe, Mușat e mai viu decât cei vii!
Caporalul Mușat din Bușteni a rămas o imagine a ceea ce ar fi putut fi România astăzi (dacă nu ar fi fost vândută și batjocorită). Caporalul Mușat reprezintă dorințele și idealurile pentru care altădată oamenii își sacrificau viețile, înainte de a-și vedea patria călcată în bocanci, de dușmani. Ce-a mai rămas azi din acel patriotism, din eroismul și istoria acelor vremuri?
„Grenade, băieți, grenade!”
Să ne amintim împreună cine a fost caporalul Constantin Mușat. Născut în anul 1890 în comuna Domnești, județul Argeș, Constantin a învățat carte în localitatea Crucea din județul Ialomița, așa cum aflăm dintr-o monografie a orașului Bușteni. A făcut parte din primul batalion al Regimentului II Grăniceri, cu misiunea de a păzi granița în sectorul muntelui Susai de la Predeal și Valea Prahovei. Pe 28 august 1916, batalionul de grăniceri din care făcea parte și soldatul Constantin Mușat, a început să coboare spre Brașov. În luptele crâncene din Defileul Oltului, la Câineni, Mușat a fost rănit de mai multe ori, însă a refuzat evacuarea în spatele frontului. După ce unitatea lui a plecat în Munții Vrancei, el a fost rănit la brațul stâng, care i-a fost amputat apoi la spitalul militar din Iași. Cu toate acestea, Mușat a refuzat să fie reformat și s-a întors alături de camarazii săi, continuând să arunce grenade cu brațul sănătos. A căzut eroic, în primele rânduri, în luptele de la Oituz. Ultimele lui cuvinte au fost: „Grenade, băieți, grenade!” De Răzvan Mateescu

Tradatorii Romaniei

0
0

Tradatorii Romaniei si glontul de gheata

autor: FrontPress02.02.2013
masuratoriCelebrul om de stat britanic, Benjamin Disraeli scria in sec. al XIX-lea: “Lumea este guvernata de cu totul alte personaje decat isi imagineaza cei a caror privire nu ajunge in culise…” Pentru noi, ca traitori intr-o Romanie fundamental alienata din punct de vedere politic, ne este cel mai lesne sa-l indrituim pe Disraeli.
A schimba numele si eticheta unui partid nu inseamna nimic, multimea amorfa si tabliodizata se multumeste doar cu fatada. Toate alegerile electorale de la noi au demonstrat apetitul pentru gardul vopsit si inevitabila intalnire cu leopardul. Exista, peste tot in lume o evidenta prapastie intre adevaratele intentii si metodologii ale puterii si ceea ce ajunge, ca informatie, la public.
Din pacate, in Romania nu mai exista nici o institutie neconectata la un inters strain de bunastarea nationala. Parca nicaieri in lume, politicienii nu se indreapta impotriva intereselor fundamentael ale popoarelor lor, ca la noi. Se schimba puterea de la dreapta la stanga si invers, dar in mod pradaoxal, interesele de grup ale acestor mafioti ordinari vanduti pe trei lei ocultei, raman aceleasi. In 22 de ani, am ramas fara productie interna, fara piete de desfacere, fara perspective. In loc sa ne poarte pe drumul predictibil al democratiei participative, cum se intampla in Elvetia, Anglia, Franta…toti politicienii romani, fara nici o exceptie de la Iliescu la Basescu, via Constantinescu au oferit neconditionat toate resursele independentei noastre economice unor entitati transfrontaliere si multinationale cu capital privat (sic).
Astazi nu mai producem nimic, asadar fiind nevoiti sa cumparam la preturi impuse, absolut tot ce este necesar vietuirii. Tradatorii de neam, cultura si credinta, pe care ne incapatanam sa-i votam din inertie si ignoranta ne-au concesionat integral. Macar daca s-ar fi multumit cu generatia noastra. Dar nu-i asa…Singura diferenta reala dintre PDL si USL este ca unii ne vand americanilor si altii…rusilor. Mai exista in universul pestilential al Puterii, vreunul care sa slujeasca, inainte de toate, pe Dumenzeu, patria, semenii si apoi pe sine? Romani treziti-va, altfel ceea ce au reusit stramosii nostri pana acum, si anume pastrarea intacta macar a traditiilor si spiritualitatii noastre, se va pierde rapid.Patria noastra nu are dusmani in afara granitelor, mai periculosi decat cei pe care ii votam o data la patru ani! Va veni o vreme cand statul mafiot va fi inlocuit de unul european, dar asta doar cand cetatenii nu se vor mai lasa manipulati si indobitociti! De Oreste Teodorescu
 

Dictatura alimentara

0
0

Dictatura alimentara ca forma a terorismului de stat

autor: FrontPress02.02.2013
paineRevoluţia bolşevică şi războiul civil au subminat profund şi irevocabil situaţia internă din fostul Imperiu Rus. Situaţia sanitară şi alimentară de la oraşe devenise insuportabilă. În anul 1918, condiţiile de trai, cu mult sub limita suportabilului, erau marcate de lipsa alimentelor: raţia zilnică a unui muncitor era sub jumătatea nivelului minim necesar supravieţuirii. Nici intelectualii nu făceau excepţie, savanţi cu renume mondial sufereau din cauza crizei alimentare urbane, considerată de unii cercetători ca fiind mai curând o problemă de distribuire şi schimb decât una de producţie, în condiţiile în care transportul feroviar paralizat nu era în măsură să asigure fluxul alimentar normal. O altă cauză principală a crizei urbane era refuzul ţăranilor de a-şi vinde produsele în schimbul banilor ce nu mai aveau nicio valoare. Încercarea executivului de achiziţionare a produselor agricole la preţuri fixe a avut efect contrar, obligând ţăranii să reducă suprafeţele cultivate[1].
În acest context, afirmaţia potrivit căreia Rusia revenea la mijloacele de producţie şi de trai din Evul Mediu, apare ca pertinentă. În plus, pe fondul recoltei nu tocmai bune din anul 1917, rezervele alimentare din anul 1918 au fost afectate pe măsură. În unele regiuni, cerealele de care dispuneau ţăranii nu numai că nu asigurau necesarul pentru campania agricolă, dar nu erau suficiente pentru întreţinerea familiilor. În timp ce locuitorii din astfel de regiuni mergeau în zonele mai favorizate, pentru a procura cereale, milioane de orăşeni se mutau la sate, astfel încât, de exemplu, în intervalul 1918-1920, potrivit unor surse, populaţia Petersburgului s-a diminuat cu aproape 75%. Unităţile economice care mai funcţionau se asociau în cooperative, transportau produsele lor la ţară şi le schimbau pe harnă. Primăvara anului 1918 a fost marcată de generalizarea acestui fenomen şi a aprofundat absenteismul muncitorilor de la uzine şi fabrici, ajungând în unele locuri la 80%[2]. Declinul economic a fost accelerat şi de faptul că, la nivelul anului 1919, proprietatea marilor unităţi industriale trecuse la stat în proporţie de 90%, iar spre sfârşitul anului 1920 toate societăţile care aveau mai mult de 5 angajaţi fuseseră naţionalizate[3].
Comunismul de război, ca expresie a „centralismului socialist” şi subordonării militare a economiei[4], a reprezentat soluţia bolşevică la criză. La 9 mai 1918 se legifera că orice surplus de cereale aparţine statului, reprezentanţii puterii fiind convinşi că dacă nu vor reuşi să-şi extindă controlul asupra mediului rural, revoluţia va fi anihilată sub povara oraşelor înfometate. „Lupta pentru pâine” nu era un simplu slogan, devenise expresia luptei noului regim pentru supravieţuire. Unul din instrumentele cele mai eficiente ale acestei lupte a constat în organizarea brigăzilor înarmate de rechiziţionare, al căror modus operandi consta în ocuparea localităţilor şi confiscarea violentă a cerealelor[5]. Apelul din 31 mai 1918 al Prezidiumului Sovietului Petrograd de înrolare în detaşamentele de aprovizionare, anunţa că, la 29 mai, adunarea tuturor organizaţiilor muncitorilor, marinarilor, soldaţilor şi ceferiştilor a decis trimiterea celor mai buni oameni sub lozinca: „La ţară după pâine pentru Petrogradul înfometat!”. „Tovarăşi, timpul nu aşteaptă. Înscrieţi-vă în Sovietele raionale. Adresaţi-vă în Smolnîi, cam. 41. Avem nevoie de sute şi mii de muncitori cinstiţi! Să trecem la fapte!”, se încheia strigarea Sovietului menţionat[6].
Printre măsurile care urmau să asigure instalarea dictaturii alimentare s-a numărat introducerea, în lunile iunie şi iulie 1918, a cartelelor de raţionalizare alimentară de patru categorii, mai întâi în capitală, apoi în alte oraşe, foametea urbană atingând apogeul la finele anului 1918 – începutul anului 1919[7]. Conflictul dintre mediul urban şi cel rural, crimele la care instigau liderii din Petrograd sunt confirmate şi de militarii români din Corpul I de voluntari: „Oraşele însă au nevoie de grâul de la ţară. Fără el oraşele nu pot trăi. Şi sătenii refuză să li-l dea gratuit sau pe preţurile fixate de Soviete”. Cei care au invadat satele erau comparaţi cu nişte „haite flămânde”, iar bazinul de recrutare al „detaşamentelor de rechiziţie” era descris cu exactitate: gărzi roşii, miliţii populare, armată, muncitorii de la oraşe, prizonieri unguri şi nemţi, „pe care le asmut asupra satelor ca să ridice cu forţa grâul de care au nevoie oraşele”. Raidurile s-au lovit de opoziţia armată a ţăranilor, fiind înregistrate adevărate bătălii cu „aceşti corbi, descinşi de la oraşe”[8].
Tonul campaniei de colectare a fost dat de Kremlin, aceasta fiind una din priorităţile regimului. Scrisoarea lui V.I. Lenin către A.D. Ţiuriupa, comisarul Aprovizionării, din 5 august 1918, privind colectarea din judeţul Eleţk, gubernia Orlov, este relevantă în acest sens. Unitatea administrativă fiind una „de unde se putea lua multă pâine”, Lenin ordona: „Să fie trimise imediat, cu rapiditate maximă, în judeţul Eleţk, toate detaşamentele alimentare, de recoltare şi de rechiziţionare, cu maximul de batoze şi utilaje (dacă se poate) pentru uscarea rapidă a pâinii ş.a. Să se dea sarcina ca judeţul să fie curăţat de tot de surplusul de pâine. Asta, probabil, va da câteva milioane de puduri de pâine”[9]. La 8 august Lenin acuza „burghezimea contrarevoluţionară” de blocarea executivului în activitatea de combatere a foametei şi cerea Consiliului Comisarilor Poporului intensificarea „terorii în masă necruţătoare” împotriva „trădătorilor care prin intensificarea foametei încercau să ajute jefuitorii străini”. Potrivit fondatorului statului sovietic, „lupta eroică cu foametea” trebuia să contribuie la instalarea dictaturii proletariatului, ţăranii care deţineau surplus de cereale trebuiau declaraţi „duşmani ai poporului”, arestaţi şi condamnaţi, pâinea ascunsă şi nedeclarată – ridicată fără nicio plată, comercianţii de cereale care se opuneau – executaţi pe loc dacă erau înarmaţi[10].
Pentru a înţelege contrareacţia ţărănimii, cităm instrucţiunea primului lider bolşevic către preşedintele Consiliului Comisarilor Guberniei Penza, preşedintele Comitetului Gubernial al RKP(b)[11] şi preşedintele Comitetului Executiv Gubernial, din 11 august 1918: „Tovarăşi, răscoala a cinci voloste kulăceşti trebuie să conducă la suprimare nemiloasă. Aceasta este în interesul întregii revoluţii, deoarece se dă ultima luptă decisivă cu kulăcimea. Trebuie dat exemplu: 1) să fie spânzuraţi (neapărat spânzuraţi – să vadă poporul) nu mai puţin de 100 kulaci cunoscuţi, bogătaşi şi dintre cei care sug sângele, 2) să se publice numele acestora, 3) să li se ia toată pâinea, 4) să fie desemnaţi ostaticii, potrivit telegramei de ieri. Să se acţioneze astfel încât pe o rază de o sută de verste poporul să vadă, să tremure, să ştie, să strige: sunt sugrumaţi şi vor fi sugrumaţi kulacii care sug sângele”. Revolta la care se referea Lenin (cuprinsese un număr de 8 voloste din gubernia Penza ca urmare a politicii de aprovizionare) a fost lichidată la 12 august 1918. Ţăranii care au participat la asasinarea a 5 agenţi alimentari şi a 3 membri ai sovietului local din satul Kucika, judeţul Penza, precum şi organizatorii revoltei au fost împuşcaţi[12].
Doar în intervalul iulie-august 1918 au fost înregistrate peste 200 de revolte împotriva comandourilor alimentare, care căutau şi calificau cerealele ascunse ca fiind surplus şi nu rezerve vitale. Confruntarea dintre populaţia civilă şi expediţiile de rechiziţionare atinsese cote dramatice, producând victime de ambele părţi, mai ales atunci când alternativa familiilor numeroase cărora li se confiscau toate produsele era foarte clară. Replica unui sat din regiunea Samara la jefuirea alimentelor şi executarea sumară a câtorva ţărani, a constat în decapitarea celor 12 membri ai brigăzii alimentare, precum şi expunerea capetelor activiştilor ucişi la intrarea în sat, în semn de avertisment pentru alte brigăzi. Trei săptămâni mai târziu satul a fost bombardat de armată, iar ulterior ars până la temelii. Un alt mijloc utilizat de autorităţile bolşevice a constat în organizarea „detaşamentelor de blocare” – acestea controlau şi confiscau produsele celor care încercau să ajungă în oraşe. Pe lângă cereale se confiscau mijloacele băneşti, hainele şi băuturile alcoolice[13].
O altă metodă de „colectare” a cerealelor care a viciat societatea rurală a constat în divizarea artificială a ţăranilor în „bogaţi” şi „săraci”, în utilizarea celor din urmă sub forma comitetelor ţăranilor săraci. Comitetele respective au fost organizate la nivel local sub conducerea Comisariatului Agricol şi a Comitetului Central Executiv al Sovietelor. Potrivit decretului VŢIK[14] din 11 iunie 1918, semnat de Lenin în calitate de preşedinte Consiliului Comisarilor Poporului, combedî erau competente să distribuie pâinea, să susţină organele locale de aprovizionare în activitatea de confiscare a „surplusului din mâinile kulacilor şi bogătaşilor”, beneficiau de privilegii la distribuirea produselor confiscate şi reduceri la cumpărarea pâinii confiscate de la aşa-numiţii kulaci[15]. În localităţile în care „surplusul” se confisca în totalitate, comitetele beneficiau de o reducere de 50% la cumpărarea produselor de primă necesitate şi a utilajelor agricole, iar în cele în care „ajutau energic organele alimentare” erau remunerate cu acordarea în folosinţă gratuită a utilajelor agricole mai sofisticate[16].
Un act normativ cu efect distrugător asupra producătorilor agricoli, semnat de Lenin, la 11 ianuarie 1919, a fost Decretul Consiliului Comisarilor Poporului privind razverstka[17]între guberniile producătoare de cereale şi furaje supuse punerii la dispoziţia statului. În scopul asigurării aprovizionării urgente cu pâine a Armatei Roşii şi a „raioanelor fără pâine” s-au stabilit reguli stricte de înstrăinare a „surplusului de cereale şi furaje în folosul statului”. Razverstka se aplica cerealelor destinate comercializării, dar şi celor destinate campaniei agricole şi presupunea preluarea cerealelor şi furajelor de la populaţie la preţuri fixate de stat (derizorii) în termene foarte scurte – 1 martie, respectiv, 15 iunie. Ţăranilor care nu respectau termenele de predare a cotelor li se confiscau rezervele descoperite de agenţii alimentari, iar cei care ascundeau rezervele sau se opuneau predării urmau să fie sancţionaţi, inclusiv cu măsura confiscării averii sau a închisorii. Astfel, întreaga agricultură a fost subordonată intereselor statului sau, mai bine zis, imensului aparat administrativ-poliţienesc şi armatei[18].
În fapt, la nivelul anului 1919 ţăranul nu mai putea reţine din producţia proprie decât strictul necesar familiei sale – restul trebuia predat statului, urmând să primească în schimb mărfuri industriale. Aici interveneau, pe de o parte, rezistenţa ţăranilor care ascundeau surplusul agricol, iar pe de altă parte, măsurile de rechiziţionare. Sătenii au răspuns în foarte multe regiuni cu „sângeroase şi permanente” revolte[19]. În Siberia, în lunca râului Uda, revoluţia distrusese orice rentabilitate a creşterii vitelor ce luase amploare înainte de război, iar autorii rechiziţiilor aparţineau ambelor tabere: „Când roşii, când albii jefuiesc populaţia de tot ce găsesc în hambare şi în preajma casei. Au rechiziţionat şi armele de vânătoare; vânatul şi fiarele sălbatice s-au înmulţit, constituind adesea un pericol pentru viaţa oamenilor şi a animalelor domestice”. Într-un sat din Taiga, în luna august 1919, voluntarii români au descoperit unul din cele mai vechi mijloace de ascundere a cerealelor şi a îmbrăcămintei de iarnă: săparea unor morminte în cimitire. În plus, voluntarii confirmau refuzul ţăranilor de a munci şi intensificarea rechiziţiilor ca urmare a „drasticelor măsuri” pentru aprovizionarea armatei[20].
Un mijloc de presiune prin care statul „stimula” drenarea cerealelor, cu caracter eminamente terorist, era luarea de ostatici. Exemple relevante în acest sens găsim într-un volum de documente pe tema rezistenţei anticomuniste din Siberia Occidentală. Având în vedere situaţia alimentară „dificilă”, adjunctul şefului Biroului Politic al Judeţului Işimsk şi adjunctul comisarului gubernial al aprovizionării Tiumeni, la începutul lunii decembrie 1920, ordonau „arestarea imediată a tuturor kulacilor, fără nicio excepţie”, dintr-un număr de 8 voloste. Se dispunea ca populaţia să fie informată că sătenii sunt luaţi ca ostatici până la executarea în întregime de către judeţ a impozitului alimentar. Din telegrama comisarului aprovizionării judeţului Tobolsk rezultă că în plasa Abalax a fost detaşat un detaşament din 35 membri pentru confiscarea averilor, ca urmare a neachitării obligaţiilor faţă de stat, menţionându-se că, în prealabil, au fost luaţi ostateci 10 ţărani. La 10 decembrie 1920 comisarul gubernial al aprovizionării, nemulţumit de rezultatele confiscărilor din volostea Ghilev, arăta că, pentru asigurarea îndeplinirii la termen a razverstka, se impunea „o răfuială brutală şi nemiloasă cu kulacii”. În plus, G.S. Indenbaum cerea ca în fiecare localitate să fie capturaţi 10 ostateci [21].
Prezintă interes şi câteva exemple pe tema instaurării regimului comunist în Siberia, accesibile cercetătorilor după prăbuşirea URSS. La 22 mai 1920, preşedintele Biroului Siberian al Comitetului Central al Partidului Comunist cerea centrelor guberniale să ia măsuri drastice faţă de cei care se opuneau predării cerealelor şi faţă de liderii locali care nu respectau planul, pregătirea unor „detaşamente alimentare înarmate sigure” şi aplicarea forţei. Câteva zile mai târziu, Sibrevkom[22] arăta că Siberia livrase centrului doar 4.600 vagoane de pâine, 618 vagoane de carne, 60.000 puduri grăsimi şi reproşa stoparea „criminală” a colectărilor. Preşedinţii locali care nu respectau planurile alimentare, „kulacii care nu au predat pâine şi au instigat populaţia la neplata impozitului” urmau să fie internaţi în lagăre de concentrare. În articolul „Lupta cu foametea”, preşedintele Sibprodkom[23] îşi exprima nemulţumirea faţă de colectarea până la 1 iunie 1920 a unei cantităţi de doar 14.637.572 puduri de cereale, 2.200.000 puduri de carne, criticând pasivitatea liderilor locali şi subliniind că adevărata putere a „organelor alimentare” se compunea din armata alimentară şi detaşamentele muncitoreşti. Potrivit lui Koganovici, reprimarea ţăranilor se baza pe principiul: „Nu dictatura alimentară trebuie adaptată la circumstanţe, circumstanţele trebuie adaptate dictaturii alimentare!” [24].
Acelaşi Koganovici, la începutul lunii iulie 1920, estima „surplusul” cerealier din gospodăriile ţăranilor siberieni la 100.000.000 şi constata că această cantitate nu mai putea fi preluată „prin mijloace obişnuite”. El propunea o „infuzie” de ţărani şi muncitori din regiunile înfometate ale Rusiei, organizarea detaşamentelor alimentare care să acopere guberniile Omsk, Altaisk şi Semipalatinsk – câte unul a câte 100 de membri fiecare din cele 200 de raioane. Totalul – 20.000 de membri, a căror activitate de rechiziţionare să fie susţinută, „în caz de necesitate”, de forţe regulate ale armatei. Pâinea ţăranilor răsculaţi, executaţi fără nici un proces, era confiscată şi distribuită celor care susţineau regimul. La 20 iulie 1920 Lenin semna decizia Consiliului Comisarilor Poporului de consolidare a forţelor de rechiziţionare a cerealor din Siberia cu încă 6.000 de muncitori, „predarea totală a surplusului de pâine” urmând să fie asigurată prin trimiterea unui număr de 900 de baionete şi 300 de săbii[25]. Numărul mare al unor astfel de instrucţiuni şi decizii denotă presiunea exercitată de la centru către periferie, responsabilizarea solidară generalizată a colectorilor locali şi a ţăranilor aflaţi „sub influenţa politică negativă a elementelor kulăceşti”.
Motivul principal al rezistenţei din Siberia Occidentală era teama de foamete. După arestarea şi interogarea unui număr de 15 ţărani care au participat la o adunare în plasa Abatsk, şeful miliţiei raionale raporta Biroului Politic al Judeţului Işimsk rezultatul anchetei şi evaluarea sa: „împuterniciţii organelor de aprovizionare au ordonat confiscarea tuturor cerealelor, atât a seminţelor pentru campania agricolă a anului 1921, cât şi a celor alimentare. Cetăţenii sunt îngrozitor de neliniştiţi de aceste ordine în vederea foametei. Starea de spirit în raion este extrem de acută. Pâinea se scoate toată, până la ultimul bob. Cetăţenii sunt agitaţi. Organele de aprovizionare acţionează neserios. Vă rog să vă deplasaţi pentru rezolvarea la faţa locului. Consecinţele vor fi foarte triste, anticipând revolte”. Un mijloc draconic de colectare consta în aplicarea sancţiunilor colective. Cităm din ordinul nr. 69 al Comitetului Executiv al Sovietelor Işimsk, din 1 ianuarie 1921, către toate autorităţile implicate în campania de colectare: „în toate cazurile în care se depistează ascunderea pâinii de către un cetăţean al comunităţii, se va confisca pâinea întregii comunităţi, fără nicio limită” [26].
Potrivit procesului-verbal al organizaţiilor sovietice din gubernia Tambov, din 21 iulie 1919, afectată deja de foamete la acea dată, activiştii de partid recunoşteau că dacă ar fi avut la dispoziţie cerealele din Siberia, Don şi Ucraina nu ar mai fi fost nevoiţi „să ia ultimul funt de pâine ţăranului”. Dintr-un raport de la sfârşitul anului 1919 rezultă că statul obţinea aproape exclusiv toate cerealele prin confiscări, prin detaşamentele constituite conform unor planuri concrete. Izolarea asigura succesul expediţiilor punitive: „De regulă detaşamentele acţionau dinspre periferia spre centrul fiecărui judeţ, pentru a nu permite trecerea pâinii dintr-un judeţ în altul; pe toate drumurile au fost instalate pichete, pentru a elimina posibilitatea trecerii pâinii în interiorul judeţului”. Aceste detaşamente confiscau întreg surplusul anual. Perfecţionarea mecanismului de preluare forţată este redată astfel: „Dacă după sistemul din anul trecut ţăranul putea să refuze, deoarece nu risca nimic, anul acesta situaţia lui s-a schimbat, deoarece riscă toată pâinea şi toate vitele pe care le deţine”. Asemenea rechiziţii în masă erau însoţite de ciocniri şi revolte, ţăranii foloseau ca scut uman împotriva detaşamentelor femeile şi copiii. Rechiziţii organizau şi unităţile militare[27].
La 11 ianuarie 1920, A.M. Bolişakov arăta într-un raport ce se întâmpla cu cerealele confiscate din judeţul Şaţki, gubernia Tambov: „Pe măsura necesităţii s-a apelat la detaşamente pentru ridicarea surplusurilor; uneori se întâlnesc cazuri de luare a ultimei pâini, nelăsându-se nici norma ţăranului. Acest sistem nu ne dă niciun drept să sperăm că ţăranii vor reuşi anul viitor să semene terenurile. Mai mult decât atât, în punctele de colectare se află 250 mii puduri de cereale, aşteaptă să fie încărcate şi transportate la Centru, dar nu ne dau vagoane. Din cauza spaţiilor de depozitare improprii grâul începe să putrezească”. În aceste condiţii, potrivit unui raport al Comitetului de Partid Gubernial, până la data de 1 februarie 1920, în Tambov s-au colectat 10 milioane puduri de cereale din planul de 27 milioane puduri. Se recunoşteau abuzurile comise de agenţii alimentari. Un asemenea caz a fost constatat de L. Serebriakov, secretar de partid, la 24 aprilie 1920, în judeţul Usmanski, gubernia Tambov: „Pâinea strânsă de la ţărani putrezeşte în staţiile din apropiere, iar ţăranii se agită. Agitaţiile se intensifică din cauza faptului că în timpul colectării detaşamentele de rechiziţionare folosesc represiuni inadmisibile: ţăranii sunt bătuţi, închişi în hambare reci”. Răspunsul satului abuzat a constat în asasinarea în masă a comuniştilor implicaţi în campaniile de colectare[28].
Nu întâmplător am prezentat acţiunile de rechiziţionare, armata sau unităţi paramilitare jucând un rol important în campaniile alimentare şi de reprimare a revoltelor. În regiunile în care „colectarea” a fost mai feroce, în anii 1921-1922 foametea a făcut ravagiile cele mai mari[29]. Rezistenţa generalizată a ţăranilor s-a manifestat nu doar sub forme pasive, dar sub cea a revoltelor armate, la nivel local şi regional. Dacă în anul 1918 au fost asasinaţi 200 de membri ai „brigăzilor alimentare”, în anul 1919, cifra a urcat până la aproape 5.000, iar în 1920 – la peste 8.000. La nivelul anului 1920 Ucraina sovietică era străbătută de revolte antibolşevice[30], iar Rusia Centrală de ţăranii răsculaţi sub conducerea lui Antonov. În Belarus, revoltelele au forţat evacuarea Minskului şi a Smolenskului. Fierbeau regiunile Voronej, Saratov, Samara, Simbirsk şi Penza. În munţii Caucaz numărul răsculaţilor depăşea 30.000. În Siberia s-au remarcat regiunile Tiumeni, Omsk, Celiabinsk, Tobolsk, Ekaterinburg şi Tomsk. Activitatea industrială a oraşelor a fost blocată de grevele muncitorilor, iar raţia de pâine – redusă la 1/3[31]. De Vadim Guzun – Rost

Negrii alungati

0
0

Conflicte rasiale in SUA: NEGRII sunt alungati din cartierele controlate de HISPANICI

autor: FrontPress 02.02.2013
azusaO familie de culoare cu trei copii adolescenţi şi un băiat de 10 ani a decis anul trecut să-şi petreacă vacanţa de Crăciun în oraşul Compton, din districtul Los Angeles, California. Problemele au început să apară imediat, zona fiind controlată de găştile de cartier formate din “latinos”, etnici proveniţi în principal din Mexic sau din ţări din America Centrală.
Los Angeles Times relatează un incident elocvent care l-a avut ca protagonist pe un prieten al familiei. Bărbatul a fost agresat de mai mulţi tineri care l-au “informat” că în acel cartier nu au ce căuta “ciorile”, aceştia folosind în ameninţările lor cuvântul “nigger”, considerat extrem de ofensator. Agresorii au mers până la ameninţarea cu un pistol a bărbatului, pe care l-au bătut până la urmă cu mai multe bări din metal.
A fost doar începutul… Atacurile asupra familiei au continuat cu o serie de incidente violente, provocate de etnicii hispanici, care controlează o mare parte din zona metropolitană a Los Angeles-ului şi a localităţilor din împrejurimi.
Oraşul Compton, care are o populaţie de circa 97.000 de persoane, era până nu de mult o localitate unde negrii erau grupul rasial dominant. Acum însă, conform recensământului din 2010, aproximativ 65 de procente din locuitori sunt hispanici, afro-americanii alcătuind doar 33 la sută din populaţie.
Autorităţile federale susţin că în ultimii ani mafia mexicană sau latino-americană duce un război nemilos împotriva găştilor de cartier formate din persoane de culoare. Sursa: FrontPress.ro

Aplicatii pe telefon

0
0

Viata condusa de aplicatiile pe telefon

autor: FrontPress02.02.2013
smartphone„Există o aplicaţie pentru asta” este o mai mult decât o propoziţie pe buzele fiecărui deţinător de smartphone, ci în Statele Unite a ajuns chiar un stil de viaţă, scriu jurnaliştii CSMonitor.
„Îmi folosesc telefonul şi atunci când dorm”, spune Amanda Soloway. În fiecare seară ea porneşte o aplicaţie de pe iPhone care se numeşte Sleep Cycle, după care îşi pune telefonul sub pernă şi se culcă. Aplicaţia monitorizează ciclurile de somn şi telefonul o trezeşte la momentul optim într-un cadru de timp de 30 minute presetat de ea.
Înainte să se pregătească de serviciu, verifică vremea, verifică ultimele veşti de pe Facebook şi se uită dacă a mai primit e-mailuri peste noapte. Toate aceste folosind telefonul. Când pleacă, îşi pune căştile în urechi şi caută muzică în Sound Cloud. După câteva ore, telefonul vibrează pentru a o atenţiona că peste 10 minute are o întâlnire importantă.
Soloway are în total peste 100 de aplicaţii pe telefonul mobil, fiecare servind unui scop diferit. Îşi depozitează banii prin aplicaţia de la Bank of Ameirca, găseşte orarul autobuzelor prin OneBusAway, se joacă Bejeweled când se plictiseşte, îşi face lista de cumpătăruri pe ZipList, trimite mesaje prietenilor gratuit prin WhatsApp şi îşi editează fotografiile cu 18 aplicaţii diferite.
Deşi articolul celor de la CSMonitor vizează milioane de americani care se bazează pe telefoane sau tablete pentru activităţile de zi cu zi, fără nicio problemă, ideea poate fi extinsă la orice deţinător de smartphone, fie el iPhone, sau altă marcă. În consecinţă, vizează şi vieţile a mii de români, care folosesc o mare parte din aceleaşi aplicaţii pe telefon ca şi americanii.
Conform firmei Flurry, care monitorizează folosirea aplicaţiilor, lumea a adoptat smartphone-urile şi tablete de 10 ori mai repede decât a îmbrăţişat calculatoarele personale în anii 1980, de două ori mai repede decât s-a conectat la internet în anii 90 şi de trei ori mai repede decât şi-a făcut cont pe reţelele de socializare.
În 2008, Apple a deschis App Store, o piaţă online unde programatori din toată lumea pot să îşi vinde aplicaţiile pe care le dezvoltă. Apple umărea procesul, cerând ca fiecare aplicaţie să se supună unei analize, dar în acelaşi timp ţinea porţile digitale deshise. Programatori pentru iPhone şi pentru Android, de la Google, puteau numai să profite de unelte care nu se găseau la calculatoarela personale: ecran tactil, senzori, cameră, conexiunea la internet, urmărirea locaţiei şi până la urmă faptul că oamenii poartă aceste gadget-uri cu ei tot timpul. Aşadar, în scurt timp, aplicaţiile inspirate din nevoile de zi cu zi, au intrat în vieţile oamenilor.
Matthew Ablon îşi foloseşte telefonul Android pentru a se menţine în formă. Proaspăt student la facultate, el le povesteşte celor de la CSMonitor că nu i-a plăcut niciodată să alerge în liceu, i se părea foarte monoton, plictisitor. O singură aplicaţie l-a făcut să se râzgândească.
Ablon a cumpărat cu 8 dolari aplicaţia Zombies, Run!, o aplicaţie care motivează oamenii să alerge, apelând la dorinţa lor darwiniană de a fi atacaţi de zombi. În timp ce Ablon aleargă, aplicaţia mixează elemente audio dintr-un joc de acţiune şi îi întrerupe playlist-ul normal de muzică, cu instrucţiune. De exemplu, primeşte vestea că a dat peste provizii (imaginare) pe care poate să le distribuie unor supravieţuitori care locuiesc în apropriere. Dar înainte să poată duce proviziile trebuie să măreacsă ritmul pentru a ieşi din zona cu zombi. Aplicaţia, deşi mai scumpă decât altele care au acelaşi scop „face fiecare ban”, spune Ablon, care aleargă acum până la 4 kilometri, de două ori pe săptămână, urmărit de zombi imaginari.
În mod sigur este un mod cel puţin ciudat de a încuraja obiceiuri bune, dar este şi eficient. Cel puţin aşa crede guvernul britanic. Când aplicaţia a depăşit un sfert de milion de descărcări, Serviciul Naţional de Sănătate din Marea Britanie i-a angajat pe cei care au creat aplicaţia să dezvolte una pentru publicul larg (fără tema cu zombi). Proiectul va fi anunţat la primăvară. De pe Semnele Timpului
 

Al.Capone

Capucino Marrakesh


Batalia de la Stalingrad

0
0

Batalia de la Stalingrad - Decimarea trupelor romane la Cotul Donului

Foto:Una din cele mai sangeroase batalii ale celui de-al Doilea Razboi Mondial a fost cea de la Stalingrad, unde au murit aproape 2 milioane de militari si civili.
Bătălia de la Stalingrad (acum Volgograd), din 1942/1943 în timpul celui de Al Doilea Război Mondial a reprezentat un punct de cotitură important în desfășurarea războiuluiși este considerată cea mai sângeroasă și mai mare bătălie din istoria omenirii. Bătălia a fost marcată de brutalitate și de lipsa de grijă pentru populația civilă.

Îngrijorat de soarta armatei române care era în continuare trimisă să lupte acuma, chiar în Caucaz, Iuliu Maniu nu pierdea nici o ocazie de a face să-i parvină Mareşalului nemulţumirile ce i se făceau cunoscute din ţară. Auzind că prietenul său politic dr. Nicolae Lupu va lua legătura cu Conducătorul statului, i-a trimis unele date primite, însoţind o scrisoare prin care spunea: „... te rog să-i aduci la cunoştinţă acestea şi să faci tot posibilul să simtă durerea şi îngrijorarea, care străbat inimile şi sufletul românesc şi să ia urgent măsurile ce se impun de împrejurările actuale. " (22 iulie 1942, Maniu)

Sex

0
0

Marea Britanie ca Titanicul. Daca esti musulman, poti face sex cu fete de 13 ani

autor: FrontPress03.02.2013
111„Nu ne-am născut în locul potrivit” spunea o melodie stupidă de acum câțiva ani. Cu un succes considerabil în rândul hipsterimii, ea venea în întâmpinarea acelor români care au prostul obicei de a spune că nicăieri pe lumea asta nu este la fel de rău ca în „Românica” (citat dintr-un alt mare contra-apostol al neamului, Mircea Badea): nici în Rusia, nici în Albania, nici în Somalia războilui civil sau în China terorismului de stat, nici în Liberia mutilărilor sau în Congo unde se mănâncă oameni pentru a face magie. Nu, în România este cel mai rău pentru că asta vor să creadă cei care și-au găsit astfel o scuză pentru propria ratare.
Deoarece strigătul de luptă „Jos România!” nu putea să aibă ca partener decât pe „Sus!” toți ceilalți, adesea se susține că oriunde este mai bine ca la noi. Numai în România mai există corupție, incompetență și decizii aberante.
Din fericire pentru noi, nu deținem monopolul răului de pe această lume. Se întâmplă grozăvii și pe la case mai mari. Să luăm cazul Marii Britanii.
O poveste din Al-Bion
Devenită în ultimele două decenii o umbră a ceea ce a fost cândva, Marea Britanie este extrem de preocupată de problemele pe care le ridică imigranții est-europeni, mai cu seamă cei din România și Bulgaria. Presa britanică întreține un tip aparte de isterie, lăsând impresia că Regatul Unit ar risca în orice moment să fie invadat de milioane de români și bulgari puși pe jaf, crimă și falimentarea statului socialist britanic. Corespunzător, există și partide foarte interesate de această temă, gata să profite de slăbiciunile guvernului „conservator” al centristului David Cameron, un premier slab care se pregătește să îngroape conservatorismul britanic.
Contrar a ceea ce afirmă stângiștii, cetățenii Marii Britanii au tot dreptul să stabilească cine poate sau nu intra în țara lor fără a fi supuși unui baraj de invective și acuzații. Ostilitatea unor britanici față de anumiți imigranți nu este cu totul nefondată, având la bază realități și experiențe extrem de neplăcute (rețele infracționale, destui doritori de trai pe spinarea socialismului britanic ș.a.m.d.) care nu pot fi negate. În același timp, trebuie recunoscută natura specială a tratamentului aplicat „în insulă” românilor și bulgarilor: puțini britanici ar îndrăzni să-l aplice musulmanilor sau asiaticilor care au venit (și vin încă) în număr mare în Marea Britanie și comit infracțiuni mult mai grave și în număr mult mai mare decât est-europenii. Nu bulgarii și românii fugăresc poliția britanică pe străzile din Londra; nu bulgarii și românii se aruncă în aer în autobuzele Londrei; nu bulgarii și românii cer introducerea legii islamice în Marea Britanie. De asemenea, mulți bulgari și români se achită cu brio de îndatoririle lor și se adaptează la viața britanică.
Nimic din toate acestea nu pare să conteze pentru că political correctness a stabilit de mult regulile dezbaterii acceptabile: albii europeni și creștini pot fi ținte legitime, non-europenii și non-creștinii nu, indiferent de comportamentul lor. Cum este mult mai simplu să te lași dus de val decât să i te împotrivești, mulți preferă supunerea față de normele corectitudinii politice, în ciuda tuturor câte se petrec.
Adil-RashidAdil Rashid, o lacrimă sub soare
Un musulman care a violat o fată de 13 ani pe care a agățat-o pe Facebook a fost scutit de o condamnare la închisoare după la audieri a susținut în fața judecătorului că a urmat o școală islamică unde a fost învățat că femeile sunt de nimic.
În vârstă de 18 ani, Adil Rashid a susținut că, din cauză că educația sa l-a lăsat ignorant în materie de legislație britanică, nu știa că era ilegal să facă sex cu fata.
Ieri (24 ianuarie 2013, n.t.), judecătorul Michael Stokes l-a condamnat cu suspendare remarcând: „Deși cronologic ai 18 ani, din rapoarte reiese cât se poate de clar că ești foarte naiv și imatur în ceea ce privește chestiunile sexuale.”
Din audierile anterioare ale curții s-a desprins informația că asemenea infracțiuni se pedepsesc cu condamnări cu închisoarea de patru până la șapte ani, dar judecătorul a zis că, întrucât Rashid este „pasiv” și „duce lipsă de afirmare”, trimiterea lui la închisoare „ar face mai mult rău decât bine”.
Rashid, locuitor al orașului Birmingham, a recunoscut că a avut relații sexuale cu fata, spunând că a fost „ispitit de ea” după ce s-au întâlnit online. Inițial au schimbat mesaje pe Facebook, apoi vreme de două luni și-au trimis mesaje și au vorbit la telefon. Ulterior s-au întâlnit în Nottingham, unde Rashid a închiriat o cameră la Premer Inn. Fata a declarat la poliție că au stat la hotel timp două ore și au făcut sex după ce Rashid s-a dus în baie de unde a ieșit purtând un prezervativ.
După întâlnire, Rashid s-a întors în Birgmingham și s-a dus direct la moschee pentru a se ruga. A fost arestat săptămâna următoare, după ce fata s-a confesat unei colege de școală care mai apoi și-a informat unul dintre profesori. Rashid a declarat poliției că știa că fata avea 13 ani și că a ezitat inițial , dar a cedat după ce a fost sedus.
Din audierile curții s-a revelat că, din cauza educației primite la o școală islamică din Marea Britanie (ce nu poate fi numită în articol din pricini legale), Rashid avea „puțină experiență cu femeile”. După arestarea sa, a spus unui psiholog că nu știa că sexul cu o fată de 13 ani este împotriva legii. Curtea a auzit că Rashid a aflat că era ilegal numai după ce a fost informat de un membru al familiei. În alte interviuri cu pshiologi, Rashid a susținut că în școala sa a fost învățat că „femeile nu sunt mai valoroase decât o acadea care a fost lăsată să cadă pe pământ.”
Când judecătorul Stokes a afirmat că Rashid „trebuie să fi cunoscut că era ilegal, atâta vreme cât nu trecea prin viață cu ochii închiși”, avocatul apărării, Laban Leake, a răspuns că rapoartele sugerează că Rashid avea „un anume grad de naivitate sexuală”.
„Nu este deplasat să spunem că școala pe care o frecventa poate fi descrisă ca o comunitate închisă, situație asemănătoare cu cea de a acasă. [...] Nu este o exagerarea să spunem că se prea poate să nu fi cunoscut că era ilegal să ai relații sexuale cu o fată de 13 ani.”
Judecătorul Stokes la condamnat pe Rashid la nouă luni scoală de corecție, sentință suspendată pentru doi ani, și doi ani supravegherere.
Descriindu-l pe Rashid, judecătorul a spus că „a avut o educație neobișnuită, cel puțin în ceea ce privește educația sexuală. Compararea femeilor cu acadelele este un mod foarte curios de a-i învăța despre sex pe tinerii bărbați”, dar că Rashid știa că ceea ce făcea era greșit.
„La școala pe care o frecventezi ți s-a explicat foarte clar că, în afara căsătoriei, relațiile sexuale cu o femeie sunt contrare preceptelor islamice.” „Accept că în această situație fata a fost dornică să se angajeze în relații sexuale cu tine, dar legea există pentru a proteja fetele tinere, chiar și atunci când sunt cât se poate de mulțumite în a participa la activăți sexuale.”
Decizia creează un precedent periculos.
1. Judecătorul Stokes a hotărât în funcție de presupusul grad de cunoaștere al legislației britancie, or ignoranța nu poate fi vreodată o scuză pentru încălcarea legii. Legea nu se discută, se aplică, iar sexul cu minorii este o infracțiune gravă.
2. Judecătorul Stokes trece foarte ușor peste misoginismul lui Rashid. Compararea femeilor cu un obiect este o faptă agravantă, nu atenuantă.
3. Judecătorul Stokes a făcut apel la legea islamică pentru a demonstra că Rashid știa că nu avea voie să aibă relații sexuale cu fata de 13 ani, dar argumentul este foarte slab. Legea islamică urmează îndeaproape modelul Mahomed, iar Mahomed a practicat pedofilia. Toți musulmanii învață că „profetul” s-a căsătorit cu fiica de 6 ani a celui mai bun prieten de-al său, Abu Bakr, și că avut relații sexuale cu ea începând de la vârsta de 9 ani. În același timp, Mahomed a încurajat sexul în afara căsătoriei, mai cu seamă violul și mai ales în cazul femeilor care nu sunt musulmane. Făcând apel la legea islamică, Stokes și-a demonstrat amatorismul total în materie de islamism.
Își imaginează cineva că un bulgar sau un român ar putea scăpa vreodată cu o astfel de sentință? Nu și nici nu ar avea de ce să scape pentru că relațiile sexuale cu minori sunt și trebuie să rămână ilegale.
Din fericire pentru Adil Rashid și din nefericire pentru supușii Majestății Sale, cetățenii Regatului Unit nu sunt egali în fața legii pentru că există o minoritate importantă care poate încălca orice lege fără a suporta consecințele legale ale acțiunilor ei. În numele corectitudinii politice, britanicii au renunțat de bunăvoie la aplicarea propriilor legi și s-a ajuns în situația absurdă ca aplicarea legii să fie mai riscantă decât încălcarea ei. Acuzațiile de discriminare și rasism, marii gropari ai carierelor din orice domeniu, pot fi oricând aruncate asupra celor care nu se pleacă în fața „diversității culturale”.
Dacă britanicii se comportă astfel când există numai câteva milioane de musulmani, cum se va prezenta viața peste vreo douăzeci de ani, când numărul lor va fi mult mai mare? Păi, dat fiind că politica de cocoloșire a Islamului aduce și mai mulți musulmani în Marea Britanie, întărește radicalizarea continuă a elementului islamic și se va încheia cu islamizarea treptată țării, se anunță vremuri grele pentru britanici. De Vlad M. – In linie dreapta
 

Probleme

0
0

Cele mai mari probleme ale Imperiului

autor: FrontPress03.02.2013
imperiuOricat de mult ar incerca imperiul sa contra-atace, fisurile se cam largesc si fie problemele vechi renasc precum capetele dragonului, fie altele noi apar de unde nici nu te astepti – toate semne ale unui imperiu in descompunere. Sa facem o scurta recapitulare a problemelor care pot sa aduca sfarsitul americii si haosul refacerii ordinii mondiale actuale:
ds1)implozia Japoniei: Japonia este cea mai indatorata tara din lume cu peste 200% din PIB datorie; nu asta ar fi problema, ci faptul ca se lupta cu stagnarea economica de vreo 15 de ani si pe langa faptul ca au o populatie imbatranita si prin urmare un revers al piramidei sociale, pe langa faptul ca au pierdut in competitia industriala de cativa ani de cand China – dar nu doar China – le cam ia locul pe acele piete care japonezii le dominau in totalitate, mai nou au o noua problema: renasterea nationalismului; era evidenta ca mai devreme sau mai tarziu, China isi va face niscavai portavioane, va mai pompa ceva miliarde in armata si va veni sa isi ceara insulele inapoi. Japonia raspunde la incordarea Chinei prin marirea bugetului militar si pregatirea de razboi. Nu mai trebuie sa detaliem ce ar insemna un razboi sino-nipon pentru Imperiu: inceputul unui nou razboi mondial. Ceea ce nu cred ca le-ar displace americanilor: foarte probabil ar fi mai doritori sa lupte acum cu China, decat sa mai astepte vreo 10 ani pana chinezii ii depasesc economic si ii ajung din urma si militar. Tot la punctul asta poate ar fi util sa mentionam si implozia Marii Britanii, caci tot suntem la capitolul “provincii”. Daca Marea Britanie nu are dusmani precum China, problema ei este insa dependenta de sistemul bancar mafiot. Manipularea ratei de dobanda de catre bancherii londonezi a fost probabil ultima picatura in rabdarea europenilor care au contracarat impotriva bancilor si o vor face din ce in ce mai mult la presiunea alegatorilor. Introducerea taxei pe tranzactii este doar un pas din acest razboi.
dave-simonds-debt-crisis--0012)riscul hiperinflatiei: americanii experimenteaza cu politicile monetare precum un jonglor ar performa cu grenade. Tiparirea de sume imense de dolari, esecul acestei politici de a reporni motoarele economice si capitularea politica in fata lobby-ului bancherilor ii tine pe americanii care vad ce se intampla intr-o stare continua de spaima. Multi asteapta de ani de zile prabusirea dolarului si explozia preturilor. Deocamdata insa americanii au avut ceva noroc, dolarul fiind salvat pur si simplu de increderea in armata americana si de aparitia de crize majore in alte parti ale lumii (criza Europeana, primavara araba, conflictele din Orientul Mijlociu etc). Marea problema a americanilor este insa ca daca lucrurile se calmeaza prin alte parti, dolarul va pica, imprumutarea va fi din ce in ce mai dificila, economia americana se va contracta in continuare si prin urmare ei vor fi nevoiti sa fabrice razboaie si crize te miri unde ca sa ii tina pe investori indeajus de speriati incat sa fuga inspre dolar, dar atat de speriati incat sa se duca inspre aur. De altfel, aurul este un alt dusman fioros al dolarului, cu care armate de bancheri centrali (aflati sub umbrela americana) se lupta zilnic ca sa il tina sub control.
occupy-wall-street-cartoon3) coacerea mamaligii in interior: oricati bani vor mai tipari si oricata propaganda va ascunde adevarata stare a natiunii, poporul american nu prea mai poate rabda mai mult si nu va trece mult pana la aparitia unei noi miscari anti-sistem si de data asta probabil mai pregatita decat “occupy”; masinaria de manipulare si propaganda americana a reusit sa deturneze occupy-ul prin varii tehnici specifice si foarte agresive; cand insa foamea se va inteti si masa critica se va forma, oricata propaganda vor pompa, nu vor reusi sa ii calmeze pe americani; sa nu uitam ca foamea i-a facut si pe romani sa dea jos cu Ceausescu, oricat de uns avea el sistemul de anihilare a oricarei opozitii. Daca romanii au putut schimba sistemul (macar atat cat au facut) cu atat mai mult vor putea cateva sute de milioane de yanchei inarmati. Lucrurile nu pot merge asa la nesfarsit, iar agresivitatea cu care guvernul incearca sa le ia armele, e inca un semn – daca mai aveam nevoie – ca guvernul se teme de popriul popor. Ori daca se teme, inseamna ca stie ca nu va fi bine.
Desi problemele sunt multe si mari, nu inseamna deloc o moarte sigura pentru imperiu. Ce stim noi sunt doar niste bube care se vad, dar pentru care nu excludem ca imperiul sa aiba deja pregatit un medicament, precum a fost cu pragul fiscal. Ca rezolvarea a fost doar amanarea unui deznodamant tragic, este adevarat. Dar la urma urmei, nici un imperiu nu supravietuieste pentru totdeauna, caderea va veni mai devreme sau mai tarziu, fie din cele trei pricini mentionate de noi, fie din altele de care nici nu avem habar. De Gigel Chiazna

Hundertwasser de Bucureşti Prima cladire in stil Gaudi din Romania

0
0
Hundertwasser de BucureştiHundertwasser de Bucureşti, clădirea colorată învelită în cioburi
În nordul Bucureştiului a apărut recent o clădire de birouri total atipică pentru capitala noastră, atât de înţesată în centru de turnuri din sticlă, iar în cartiere de blocuri gri muncitoreşti.
Hundertwasser House Bucuresti se afla pe strada Siriului, la cinci minute de mers pe jos de statia de metrou Aurel VlaicuSursa: Andreea Dogar
Cu o faţadă colorată vesel, în galben, albastru, portocaliu şi cărămiziu, Hundertwasser House Bucureşti este creaţia şi proprietatea Sandei Maican, profesoară la Facultatea de Electronică a Politehnicii Bucureşti.

Ea a supravegheat mai tot timpul lucrările de pe şantier, iar acum glumeşte că, după ce şi-a dat doctoratul în calculatoare, şi-l va da şi pe cel în construcţii.
De la bun început, Maican şi-a spus că nu vrea să construiască un colos din sticlă deoarece preferă o structură clasică din beton, mai rezistentă la cutremure: "Iar atunci am zis hai să fie ceva mai special, că altfel ar arăta ca o şcoală".

"N-am dat chix. Pentru că putea să iasă un kitsch mare"

Sursele de inspiraţie au fost culorile vii, liniile ondulate şi rotunjimile folosite de arhitectul austriac Friedensreich Hundertwasser şi de spaniolul Antonio Gaudi. "Am fost în Viena de mai multe ori. Am văzut, mi-a plăcut, erau tot timpul turişti pe acolo, era ceva interesant. Am fost şi în Barcelona . Şi ideea a fost că aşa ceva ar putea fi realizat în România".


Intrarea principală în clădire

Însă arhitecţii pe care i-a contactat în legătură cu o clădire în stil Hundertwasser au refuzat să se ocupe şi de partea de ornamente, ci doar de proiectare, de spaţii şi de volume. A primit consultanţă de la o firmă de construcţii, însă ideile i-au aparţinut ei şi câtorva artişti plastici care s-au ocupat de faţadă şi de detalii.

"N-am dat chix. Pentru că putea să iasă un kitsch mare", spune Maican. De exemplu, dacă pătratele colorate nu ar fi fost separate de un brâu mai închis la culoare, din cioburi de faianţă, faţada nu ar fi arătat deloc bine. "Brâul le diferenţiază, le subliniază, imediat se îmbunătăţeşte aspectul", explică ea.


Sanda Maican a supravegheat permanent construcţia clădirii

Muncitorii faţă cu Hundertwasser: "Râde lumea de noi"


Aceste brâuri au fost făcute din cioburi de la plăci de faianţă sparte: "În naivitatea mea, mă gândeam că îi dai drumul de la o anumită înălţime şi se sparge. Aiurea. Când îi dai drumul, se fac numai aşchii mici. Se duce toată placa, o pierzi pe toată. Şi până la urmă s-a descopeirt o tehnologie de spargere prin lovire a două plăci una de alta. Şi băieţii au prins o manualitate şi loveau în aşa fel încât să spargă cioburi mari, să nu se piardă mult material. Altfel, nu găseşti cioburi de aceeaşi culoare, de formele astea".

Cei cinci muncitori care au lucrat timp de opt luni de zile la faţadă au fost şcoliţi pe şantier cum să vopsească şi să monteze bucăţile de faianţă. Formele ondulate ale copertinei (partea de sus a clădirii) le-au dat însă ceva bătaie de cap. "Eram jos şi le spuneam: "Acolo cobori cu 25 de centimetri". "Doamnă, râd vecinii de noi. Râde lumea că nu ştim meserie". Şi când au terminat ziceau: "Nu mai ştim să lucrăm după vechiul sistem". I-am cam scos puţin din meserie şi a fost o luptă până au învăţat", îşi aminteşte Maican.

Fără bufniţe pe pereţi


Pentru alegerea vopselelor s-au făcut zeci de probe, iar culorile au fost temperate pe calculator astfel încât să nu fie ţipătoare. Maican s-a ocupat şi de ornamentele din interior. La o toaletă de la parter a vrut să pună o bufniţă din cioburi de faianţă, gândindu-se că ea simbolizează înţelepciunea. Însă la români aduce ghinion, aşa că toată lumea, de la agenţi imobiliari la muncitori, au insistat să o schimbe. Până la urmă, a făcut o lebădă.


Baia pentru persoane cu dizabilităţi din Hundertwasser House Bucureşti


Holul de la intrarea principală în clădire

Fantezia a avut şi ea limitele sale. Deşi Hundertwasser a folosit şi podele denivelate în interiorul clădirilor, Maican a preferat să nu meargă atât de departe cu experiementele: "Am fost acolo (la Viena-n.r.) şi unor persoane li s-a făcut rău, au avut ameţeală de la denivelare. Şi atunci noi am făcut denivelări numai în anumite zone mai ascunse deoarece aici vine multă lume şi nu ştii ce sensibilităţi are fiecare".

"Aaa, mie nu mi trebuie clădirea asta"

Reacţiile oamenilor când dau cu ochii de clădire sunt diferite. "Se uită, se întorc, fotografiază. Unora nu le place deloc. Oricum, e ceva care nu te lasă indiferent, asta e clar. E o clădire care pentru a fi apreciată presupune un anumit grad de cultură, de umblat prin lume, de văzut una, alta. Şi am avut situaţie cu un patron român, cu trei fabrici, care voia să cumpere 1.000 de metri. Agenţia ne-a spus că are banii şi mâine cumpără. Când a venit, nici nu a vrut să intre în clădire: a oprit la colţul străzii: "Aaa, mie nu mi trebuie clădirea asta"".

O clădire verde cu lumini care se sting automat

Construcţia clădirii realizată de Expert S.P., firma deţinută de Maican, a început în 2006, iar ultimele finisaje la exterior au fost făcute în acest an. Invetiţia totală de până acum a sărit de 10 milioane de euro, dar Maican spune că mai au de lucru. La final, pe acoperiş vor fi terase-gărdină cu copaci, un restaurant-cafeterie şi un teren de sport reconfigurabil (pe care se pot juca tenis, volei sau baschet).

Primii chiriaşi s-au mutat în clădire la începutul lunii septembrie, plătesc aproximativ 17 euro pe metru pătrat, iar Maican spune că mai are două etaje de închiriat. Clădirea este una "verde" deoarece pierde foarte puţină căldură şi energie. În timpul zilei este înconjurată de soare de jur împrejur astfel încât vara nu este nevoie de iluminat electric. Se deschid toate ferestrele, astfel încât şase luni pe an nu este nevoie de aparatele de aer condiţionat. Aparatura este toată cu consum redus, iar lumina se stinge automat când angajaţii pleacă acasă.
Ferestrele clădirii au mărimi şi forme diferite pentru a nu contrasta cu vopseaua aplicată neregulat
 

Ora de ras - PERLE DIN ARMATA ROMANA

0
0
 Sa mai si radem...
 
1.Fruntasul Popescu va fi pedepsit cu 5 zile de arest pe motiv ca a
fost gasit cu o persoana de sex feminin la gardul unitatii în loc sa
fie în pat...

2.Sergentul Popescu va fi pedepsit cu 5 zile de arest pe motiv ca
imitând vocea locotenentului Ionescu a urlat ca un bou...

3.Instructia domnului medic militar Ionescu, cu tema "Cum ramân
sanatos" se amâna pe motiv de boala...

4.Bagati la tartacuta, regulamentul nu poate fi încalcat absolut
niciodata, cu exceptia situatiilor prevazute de regulament!

5.Sa nu mai prind picior de soldat nebarbierit prin unitate!

6.Mai rahat, nu mai misca în formatie ca te manânc!

7.O mâna criminala a dat cu piciorul si a spart chiuveta!

8.Am auzit un zâmbet în formatie!

9.Bateti trei pasi si începeti sa cântati cu stângul!

10.Sa nu mai prind televizorul mergând noaptea prin camera!

11.Daca sunteti prosti si nu tineti minte cumparati-va un carnetel si
un pix si tineti-le la buzunarul de la piept, si va puteti nota. Uite
asa ca mine...

12.Varianta: Daca sunteti prea prosti sa va aduceti aminte scrieti-va
pe ceva. Si eu îmi scriu totul.

13.Aveti grija la pragul ala de sus. Daca va dati cu capul de el
ramâneti prosti pe toata viata. Si eu mi-am dat de trei ori, de aia
stiu...

14.Unuia i se face morala în fata plutonului: Aveti în fata un magar
si un porc...(urmeaza mustruluiala si la sfârsit)...treci la loc în
formatie magarule!...

15.La instructia de front, dom' plutonier ordona: "Pluton, alinierea
în front câte unul! Pentru verificarea bocancilor, ridicati piciorul
drept!" Unul dintre soldati ridica, din greseala, piciorul stîng, la
care dom' plutonier, vazând si un bocanc stâng ridicat, striga
imediat: "Ba, care ai ridicat amindoua picioarele?"

16.Sergentul catre soldati: -Trebuie sa tineti dusmanul tot timpul în
ochi...Ce te holbezi asa la mine soldat!?....

17.Dupa dus: V-ati parfumat ca niste c....! Numai nevasta-mea si
fiica-mea se mai parfumeaza asa.
 
 
 
 

Glume super tari

0
0
Domnisoara,
va privesc si nu am cuvinte…
-Dar bani ai?


Alcoolul ucide celulele nervoase. Raman doar cele linistite...


Dacă simţi că soarta îţi pregăteşte un şut în fund, nu încerca să
te întorci, lovitura este mult mai dureroasă!


O tipă cu o maşină trăznet într-un service auto. Mecanicul întreabă:
- Ce s-a intamplat?
- Merge aiurea si se opreşte motorul.
Mecanicul deschide capota si găseşte un biletel: "Este o proastă,
nu ştie să conducă, iar eu n-am de gând să plătesc. Soţul" .
Mecanicul închide capota:
- Ne pare rău, dar nu vă putem ajuta, mergeti la un alt service.
Tipa furioasă:
- La mama dracului, sunteti al şaptelea service care mă refuză.


Un tip cu doua gagici la o terasa, apare chelnerul si intreaba:
-Cu ce va servim?
-O bere, la tap...
-Si la caprele astea?...


La Radio Erevan , un ascultator intreaba:
- Ce este un "titlu onorific"?
Radio Erevan raspunde:
- Titlu onorific este atunci cand sotia spune: "Sotul meu este capul
familiei".


La Radio Erevan , un ascultator intreaba:
- Cand a folosit Lenin pentru prima data celebra expresie: "Invatati!
Invatati! Invatati!"
Radio Erevan raspunde:
- Cand a vazut carnetul de note al lui Stalin...


Planurile care nu corespund posibilitatilor tale financiare, intelectuale
şi fizice, se numesc vise.


Daca ajuti pe cineva, ai sa vezi ca isi va aminti de tine si data viitoare.
Cand are nevoie de ajutor...


Fluierul piciorului este un dispozitiv de găsire a mobilei pe întuneric.

Conduce atât de rău încât GPS-ul i-a zis: "in 50 de metri trage pe
dreapta că eu cobor"


Mă bucur că zăpada e atât de mare, că abia nu vede poliţia că nu
am cauciucuri de iarnă !



Ea: Iubitule, sunt gravida. Ce ai vrea sa fie?  

El: Banc


Politistul catre sofer:
- Va rog, sa coborati din masina!
- Sunt prea beat, urca tu!


Maria il toooot asteapta ingrijorata pe Ion. In sfarsit, acesta apare in
zori.
Ea: poti sa-mi spui pentru ce vii la ora asta?
El: pentru micul dejun!


Mistreţul furios îşi cumpără o bicicletă şi se dă cu ea prin pădure.
Iepuraşul, fugind pe lângă el, îi tot strigă:
- O să cazi! O să cazi!
Mistreţul, nervos:
- N-o să cad! N-o să cad!
Până la urmă cade într-o groapă. Iepuraşul, vesel:
- Vezi, ţi-am zis eu c-o să cazi!
Mistreţul îi răspunde răutăcios:
- Parchez unde vreau, da!?


Cred că autostopiştii sunt cei mai prietenoşi oameni.
Am trecut pe lângă vreo zece în ultima oră şi toţi mi-au făcut cu
mâna.


Doi amici:
- Am auzit că te-ai însurat, de ce?
- Nu mai voiam să umblu pe la alte femei.
- Şi acum?
- Acum vreau!



- Ce ti-a zis nevasta cand te-ai intors tarziu de la chef?
- Nimic, oricum trebuia sa-mi scot dintii din fata...



- Romania este tara in care portofelul coboara cu o statie inaintea ta.




Citat dintr-o scrisorica primita de la finante:
...."Suntem nevoiti sa va returnam declaratia fiscala cu rugamintea
sa o revedeti si sa faceti corecturile necesare, deoarece nu putem accepta
raspunsul dvs. de la rubrica PERSOANE AFLATE IN INTRETINERE unde ati trecut
: Guvernul, Parlamentul,
functionarii administratiei locale, judetene si de stat precum si cateva
milioane de tigani".

Imagini care sa va bucure !!!

0
0
 
http://aotc.littleasllc.netdna-cdn.com/September-21-2011-22-10-47-tumblrlrgqaifzEt1qk5yn3o11280.jpeg
 
http://aotc.littleasllc.netdna-cdn.com/August-04-2011-04-29-47-twitter.jpeg
 
http://aotc.littleasllc.netdna-cdn.com/September-21-2011-22-10-44-tumblrlpmd7tgsZC1qk5yn3o11280.jpeg
 
http://aotc.littleasllc.netdna-cdn.com/August-21-2011-18-46-10-47807-af8502-530-353.jpeg
 
http://aotc.littleasllc.netdna-cdn.com/September-21-2011-22-10-42-tumblrlk2gsskn4Z1qajg12o1500.jpeg
 
http://aotc.littleasllc.netdna-cdn.com/August-21-2011-18-46-10-cat-6b3qtrecx-134305-530-346.jpeg
 
http://aotc.littleasllc.netdna-cdn.com/September-21-2011-22-10-49-2647507274.jpg
 
http://aotc.littleasllc.netdna-cdn.com/September-27-2011-11-30-23-tumblrlf04zioaEN1qevsrno1500.jpg
 
http://aotc.littleasllc.netdna-cdn.com/September-21-2011-22-10-31-japanesedwarfflyingsquirrelsnow600x450.jpeg
 
http://aotc.littleasllc.netdna-cdn.com/September-21-2011-22-10-41-tumblrliu6u367CQ1qzqvm2o1500.jpeg
 
http://aotc.littleasllc.netdna-cdn.com/August-22-2011-18-52-10-4995253.jpeg
 
http://aotc.littleasllc.netdna-cdn.com/August-20-2011-14-47-56-faves-birdsonawire.jpeg
 
http://aotc.littleasllc.netdna-cdn.com/October-28-2011-00-47-55-tumblrlrnfgszSvo1qf2sbfo1500.jpg
 
http://aotc.littleasllc.netdna-cdn.com/September-21-2011-22-10-36-rapscallionsgirlsmightcryvia.jpeg
 
http://aotc.littleasllc.netdna-cdn.com/October-26-2011-01-23-42-tumblrlnt38vzWX81qk5yn3o11280.jpg
 
http://aotc.littleasllc.netdna-cdn.com/August-04-2011-03-30-17-AhEKF.jpg
 
http://aotc.littleasllc.netdna-cdn.com/August-20-2011-14-47-56-faves-23673975@N07.jpeg
 
http://aotc.littleasllc.netdna-cdn.com/September-22-2011-21-42-43-cutebabyGiraffekiss.jpg
 
http://aotc.littleasllc.netdna-cdn.com/August-22-2011-21-44-18-tumblr_lna50ghiD91qjjxzto1_500.jpeg
 
http://aotc.littleasllc.netdna-cdn.com/September-21-2011-22-10-48-www.commitcrime.jpeg
 
http://aotc.littleasllc.netdna-cdn.com/September-21-2011-22-10-50-ScreenShot20110915at11.jpg
 
http://aotc.littleasllc.netdna-cdn.com/October-18-2011-02-36-12-5.jpeg
 
http://aotc.littleasllc.netdna-cdn.com/October-18-2011-02-36-12-PinnedImage1.jpeg
 
http://aotc.littleasllc.netdna-cdn.com/October-02-2011-16-36-55-tumblrlmf0xd7wHC1qki9myo1500.jpeg
 
http://aotc.littleasllc.netdna-cdn.com/October-27-2011-22-47-17-tumblrlekou6XJs81qa4lqjo1500.jpeg
 
http://aotc.littleasllc.netdna-cdn.com/August-20-2011-00-47-29-cute-9pez14xc3-86078-400-266.jpeg
 
http://aotc.littleasllc.netdna-cdn.com/October-27-2011-22-47-18-tinyadorableanimals36.jpeg
 
http://aotc.littleasllc.netdna-cdn.com/August-20-2011-14-47-56-sunday-in-bed-ko64vfnu-133731-500-366.jpeg
 
http://aotc.littleasllc.netdna-cdn.com/October-27-2011-22-47-15-cutekittens607.jpeg
 
http://aotc.littleasllc.netdna-cdn.com/September-21-2011-22-10-37-sweetestaddictions.tumblr.jpeg
 
http://aotc.littleasllc.netdna-cdn.com/September-30-2011-02-59-28-4528ec04676fd7.jpeg
 
http://aotc.littleasllc.netdna-cdn.com/August-18-2011-20-02-35-funny-cute-hamster-swing.jpeg
 
http://aotc.littleasllc.netdna-cdn.com/September-21-2011-22-10-36-ratemythisweekstop30funnypics.jpeg
 
http://aotc.littleasllc.netdna-cdn.com/October-18-2011-02-36-12-1361386900.jpeg
 
http://aotc.littleasllc.netdna-cdn.com/September-01-2011-22-24-53-tumblrlo02bmf2I61qg7bz2o1500.jpeg
 
http://aotc.littleasllc.netdna-cdn.com/November-03-2011-19-24-39-41092large.jpeg
 
http://aotc.littleasllc.netdna-cdn.com/August-20-2011-00-47-29-66621-e581c8-500-241.jpeg
 
http://aotc.littleasllc.netdna-cdn.com/September-01-2011-22-25-10-4267277.jpeg
 
http://aotc.littleasllc.netdna-cdn.com/October-26-2011-01-23-41-tumblrln6eixDu3S1qk5yn3o11280.jpg
 
http://aotc.littleasllc.netdna-cdn.com/September-21-2011-22-10-43-tumblrllmt0qji791qztwlro11280.jpeg
 
http://aotc.littleasllc.netdna-cdn.com/September-24-2011-00-00-58-tumblrlanm2mhkzo1qbd305o1500.jpg
 
http://aotc.littleasllc.netdna-cdn.com/August-18-2011-20-02-35-Screen%20Shot%202011-08-12%20at%204.39.10%20PM.jpeg
 
http://aotc.littleasllc.netdna-cdn.com/September-21-2011-22-10-18-2966634119.jpeg
 
http://aotc.littleasllc.netdna-cdn.com/October-26-2011-01-23-42-tumblrlntpiowojB1qk5yn3o1500.jpg
 


Cea mai mare carte cu retete raw-vegane

0
0
Daca va lasati de carne...
cea mai mare carte cu retete raw-vegane
 



Bauturi

  1. Sucul de dimineata-theCUCCHIAIO
  2. Suc mar-kiwi-portocala-Bucataria Vie
  3. Lapte de migdale-Bucataria Vie
  4. Ceaiuri macerate si sucuri acidulate prin fermentatie naturala- Bun si sanatos
  5. Suc de mere verzi si lime-Bun si sanatos
  6. Bautura din migdale sau “Lapte din migdale”-Bun si sanatos
  7. Suc acidulat de portocale-Bun si sanatos
  8. Proiect Smoothie- Corina Bacalu
  9. Vit C tonic super smoothie-Corina Bacalu
  10. Suc de afine si catina-Corina Bacalu
  11. Compot de fructe raw ( Raw fruit compote)-Corina Bacalu
  12. Pink Smoothie-Corina Bacalu
  13. Voda’n Loboda!-Corina Bacalu
  14. Purrrrple zmuti-Corina Bacalu
  15. Capuccino energizer-Corina Bacalu
  16. Lapte de susan – Sesame milk-Corina Bacalu
  17. Popeye’s Spinach-Corina Bacalu
  18. Sucul serbet de lamaie-Crazy Good Raw
  19. Combo probiotic-Crazy Good Raw
  20. Sucul pasiunii-Crazy Good Raw
  21. Sucul pentru gurmanzii sanatosi-Crazy Good Raw
  22. Lemon & Ginger Zinger-Crazy Good Raw
  23. Un suc. Un super suc-Crazy Good Raw
  24. Lapte de migdale- Crud si Sanatos
  25. Smoothie de banane cu ghimbir (PROPRIE)-Crud si Sanatos
  26. Smoothie cu plante salbatice-Mimi Walter
  27. Smoothie cu fragi si plante din flora spontana-Mimi Walter
  28. Lapte de cocos -Doina Oprea
  29. Lapte de migdale/nuci-Doina Oprea
  30. Lapte din nuci cu fructe de acai -Doina Oprea
  31. Lapte din nuci cu valente terapeutice-Doina Oprea
  32. Ambrozie cu gojie berries-Doina Oprea
  33. Kombucha – Ceaiul Zeilor -Doina Oprea
  34. Kombucha cu fructe -Doina Oprea
  35. Nectar de pere cu capsuni si portocale-Doina Oprea
  36. Cocktail verde cu suc de portocale -Doina Oprea
  37. Suc verde “Inceput de primavara”-Doina Oprea
  38. Suc verde “Kale si portocale”-Doina Oprea
  39. Suc verde “Primavara” -Doina Oprea
  40. Iarba de grau -Doina Oprea
  41. Piure de kale cu citrice -Doina Oprea
  42. Smoothie din frunze de patrunjel cu aroma de zmeura-Doina Oprea
  43. Suc de legume “Eroica” -Doina Oprea
  44. Lapte de susan-Ramona Chivereanu
  45. Smoothie cu spanac şi măr-Ramona Chivereanu
  46. Nici o zi fara “Green Smoothie”-Raw is fun
  47. MăCeșele-sursa de vitamina C-Arawma de viata
  48. Green Kids?- uite ca se poate-Arawma de viata
  49. CUM SE FACE REJUVELACUL-Raw style
  50. NECTAR ENERGIZANT CU CATINA, GOJI SI GHIMBIR-Raw style
  51. CUM SE FACE OTETUL DE MERE CU MIERE-Raw style
  52. APA DE ARGILA, APA DE TARATE SI APA DE LEGUME-Raw style
  53. Raw Energy Drinks (Multumesc Corina!)-Raw style
  54. Cum se face hidromelul ? -Raw style
  55. ARTA CEAIULUI RAW-Raw style
  56. Nectar de dovleac-Raw style
  57. Un Nectar Divin-Raw style
  58. Milk-shake de exceptie-Raw style
  59. Cum se face borsul?-Raw style
  60. Smoothie super cremos-Raw lifestyle
  61. Smoothie dulce-acrișor cu zmeură-Raw lifestyle
  62. Lapte de susan-Raw lifestyle

Aperitive

  1. Drob de naut umplut cu dovlecei-Bun si sanatos
  2. Crema de tofu cu verdeata-Bun si sanatos
  3. Castane coapte-Bun si sanatos
  4. Biscuiti sarati din soia-Bun si sanatos
  5. Rulouri din tofu si castravete-Bun si sanatos
  6. Salata de mazare cu acritura-Bun si sanatos
  7. Tartine cu pasta de fasole-Bun si sanatos
  8. Cartofi uscati-Bun si sanatos
  9. Salty Cake (Appetizer)-Corina Bacalu
  10. Macadamia Cheese-Corina Bacalu
  11. Pate aromat si racoros-Corina Bacalu
  12. Spanac – supa crema/ pate/dressing-Corina Bacalu
  13. Purrrrrpleeee-Corina Bacalu
  14. Salata de floricele cu ulei de catina-Corina Bacalu
  15. Ciuperci cu maioneza-Mimi Walter
  16. Reteta fermecata – sos de salata, pateu, icre….-Mimi Walter
  17. Piure de conopida-Mimi Walter
  18. Zacusca raw-Mimi Walter
  19. Crema pasta din seminte de floarea soarelui cu crackers din seminte de in si malai-Mimi Walter
  20. Bruschete raw -Doina Oprea
  21. Ciuperci cu maioneza de caju-Doina Oprea
  22. Ciuperci Shiitake cu smantana si marar-Doina Oprea
  23. Guacamole-Doina Oprea
  24. Mini gogosari umpluti cu pateu din seminte-Doina Oprea
  25. Mini Pizza-Doina Oprea
  26. Pasta de dovlecel zucchini cu seminte si ulei de dovleac-Doina Oprea
  27. Pasta de primavara cu leurda-Doina Oprea
  28. Pasta picanta din cartofi dulci-Doina Oprea
  29. Pasta picanta din dovleac si avocado-Doina Oprea
  30. Pateu din seminte de pin cu busuioc-Doina Oprea
  31. Salata de icre din seminte de chia-Doina Oprea
  32. Salata de spanac cu maioneza de mustar-Doina Oprea
  33. Tahina-Doina Oprea
  34. Zacusca-Doina Oprea

Salate

  1. Mini-maratonul SALATE: Salata cu alge waka me-theCUCCHIAIO
  2. Mini-maratonul SALATE: Salata cu … loboda-theCUCCHIAIO
  3. Mini-maratonul SALATE: Salata cu maioneza vegana-theCUCCHIAIO
  4. Salata din frunze de gulie-theCUCCHIAIO
  5. Salata cu andive-theCUCCHIAIO
  6. Salata cu andive, versiunea imbunatatita-theCUCCHIAIO
  7. Salata de brocoli- Bucataria Vie
  8. Salata de avocado-Bucataria Vie
  9. Lasagnia-Bucataria Vie
  10. Pizza Primavera-Bucataria Vie
  11. Spaghetti Carbonara-Bucataria Vie
  12. Tabbouleh– reteta imbunatatita-Bun si sanatos
  13. Salata verde cu ciuperci si telina-Bun si sanatos
  14. Salata de rosii cu mazare noua-Bun si sanatos
  15. Salata de brocoli cu gulie-Bun si sanatos
  16. Salata de avocado cu hrisca-Bun si sanatos
  17. Salata de stevie cu germeni de grau-Bun si sanatos
  18. Salata iute de alge (bucatarie japoneza)-Bun si sanatos
  19. Salata de fennel cu grefe-Bun si sanatos
  20. Salata de iarna cu varza si germeni-Bun si sanatos
  21. Salata iute-acrisoara de iarna-Bun si sanatos
  22. Salata de telina-Bun si sanatos
  23. Varza marinata (Bucatarie chinezeasca)-Bun si sanatos
  24. Rucola cu salata creata-Bun si sanatos
  25. Andive cu castraveti-Bun si sanatos
  26. Tabbouleh (bucatarie arabeasca)-Bun si sanatos
  27. Salata de brocoli cu conopida-Bun si sanatos
  28. Salata de ciuperci cu struguri-Bun si sanatos
  29. Salata de telina cu alune-Bun si sanatos
  30. Salata de spanac-Bun si sanatos
  31. Salata de avocado cu mar si rosie-Bun si sanatos
  32. Salata de gulii sau “cartofi prajiti”-Bun si sanatos
  33. Salata verde cu papadie si susan-Bun si sanatos
  34. Salata de brocoli cu stafide-Corina Bacalu
  35. Salata Viareggio-Corina Bacalu
  36. Salate diverse cu leurda.-Corina Bacalu
  37. Salata de varza rosie-Corina Bacalu
  38. Salata de ciupercute-Corina Bacalu
  39. Salata Joy-Corina Bacalu
  40. Salata insorita-Corina Bacalu
  41. Salata de alge cu nuci-Corina Bacalu
  42. O, ce salata minunata!!!-Crazy Good Raw
  43. Salata Garbo-Crazy Good Raw
  44. Salata de varza with a twist-Crazy Good Raw
  45. Salata completa de avocado-Crazy Good Raw
  46. Salata frantuzeasca-Crazy Good Raw
  47. Salata de Craciun (PROPRIE)-Crud si Sanatos
  48. Salata de toamna-iarna (PROPRIE)-Crud si Sanatos
  49. Crema de ‘branza’ cu salvie si seminte de mac-Crud si Sanatos
  50. Salata vegana de icre-Mimi Walter
  51. Salata cu linte incoltita-Mimi Walter
  52. Salata de fasole Azuki-Mimi Walter
  53. Salata de rosii si ardei cu “branza” de hrisca-Mimi Walter
  54. Salata de varza murata cu frunze de papadie-Mimi Walter
  55. Salata de iarna-Mimi Walter
  56. Salate cu plante din flora spontana-Mimi Walter
  57. Lahanosalata. Salata greceasca de varza -Doina Oprea
  58. Salata de avocado -Doina Oprea
  59. Salata de cruditati cu varza de Bruxelles, ciuperci marinate si smantana de caju-Doina Oprea
  60. Salata de fennel cu sos picant de avocado -Doina Oprea
  61. Salata de kale cu morcovi baby si gulii -Doina Oprea
  62. Salata de sfecla rosie cu hrean si seminte de pin -Doina Oprea
  63. Salata de radacinoase cu iz tropical -Doina Oprea
  64. Tzaziky-Doina Oprea
  65. Salată de morcovi-Ramona Chivereanu
  66. Salată cu spanac-Ramona Chivereanu
  67. Salată cu rucola şi roşii-Ramona Chivereanu
  68. O salată delicioasă-Ramona Chivereanu
  69. Salată de rădăcinoase-Ramona Chivereanu
  70. Salată verde cu praz-Ramona Chivereanu
  71. Salată de broccoli cu stafide şi seminţe-Ramona Chivereanu
  72. Salată Simfonia culorilor-Ramona Chivereanu
  73. Salată de dovlecei-Ramona Chivereanu
  74. Salata din flori de papadie-Raw is fun
  75. Varza murata fara sare-Raw is fun
  76. SALATA PORTOCALIE SI FISTICHIE IN STIL MAROCAN-Raw style
  77. SALATA CU FETICA (VALERIANA) SI CIUPERCI-Raw style
  78. Salată verde cu semințe de dovleac-Raw lifestyle
  79. Salata Romanăcu semințe de cânepă-Raw lifestyle

Gustari si lactate

  1. Popcorn din conopida-theCUCCHIAIO
  2. Mix box-theCUCCHIAIO
  3. Coarne (ati mai auzit de ele?)-theCUCCHIAIO
  4. Cătina-theCUCCHIAIO
  5. Unt raw-vegan din ulei de masline-theCUCCHIAIO
  6. Chipsuri din cartofi dulci-Bucataria Vie
  7. Pop-corn-Bucataria Vie
  8. Ceapa deshidratata-Bun si sanatos
  9. Uleiul de porumb si reteta de raw popcorn-Bun si sanatos
  10. Branza crema de caju-Doina Oprea
  11. Branza cu busuioc -Doina Oprea
  12. Branza cu zucchini si chimen-Doina Oprea
  13. Branza de caju-Doina Oprea
  14. Branza de migdale-Doina Oprea
  15. Branza de migdale cu ardei si rosii-Doina Oprea
  16. Branza dulce din nuci de macadamia -Doina Oprea
  17. Branza picanta de caju -Doina Oprea
  18. Cascaval din nuci de macadamia -Doina Oprea
  19. Crema de branza-Doina Oprea
  20. Parmezan din seminte de pin-Doina Oprea
  21. Smantana din caju -Doina Oprea
  22. Branzica si Laptic Raw-Raw is fun
  23. Ciuperci cu frunze curry (reteta proprie)-Raw is fun

Supe si ciorbe

  1. Supe rapide-Bun si sanatos
  2. Supa-crema de avocado si rucola-Bun si sanatos
  3. Bors rece de sfecla si dovlecei-Bun si sanatos
  4. Supa de urzici crude-Bun si sanatos
  5. Gazpacho (bucatarie spaniola)-Bun si sanatos
  6. Bors rece de spanac-Bun si sanatos
  7. Bors rece de varza-Bun si sanatos
  8. Supica de telina-Corina Bacalu
  9. Supa de “rawsii” sau Supei la plic ar trebui sa-i fie frica, foarte frica!-Crazy Good Raw
  10. Supica picanta de broccoli-Crud si Sanatos
  11. Supa de rosii, ardei si castraveti-Mimi Walter
  12. Bors rusesc-Mimi Walter
  13. Gazpacho-Doina Oprea
  14. Supa crema de dovleac-Doina Oprea
  15. Supa crema de legume cu chimen-Doina Oprea
  16. Supa de legume cu varza de Bruxelles si smantana din caju -Doina Oprea
  17. Supa de rosii -Doina Oprea
  18. Supa de rosii cu mazare verde-Doina Oprea
  19. Supa miso-Doina Oprea
  20. Supă cremă de dovleac-Ramona Chivereanu
  21. Supă cremă de avocado şi spanac-Ramona Chivereanu
  22. SUPA CREMA DE TELINA CU USTUROI-Raw style
  23. Supa cremă cu lapte de susan-Raw lifestyle

Sosuri

  1. Branza “topita”-Bucataria Vie
  2. Sos din seminte de floarea-soarelui-Bun si sanatos
  3. Sos de spanac si usturoi-Bun si sanatos
  4. Sos de rosii in stil italian-Bun si sanatos
  5. Me back! Green Tahini or Sesame Pesto?-Bun si sanatos
  6. Sos Tahini-Bun si sanatos
  7. Sos de castraveti-Bun si sanatos
  8. Guacamole (bucatarie mexicana)-Bun si sanatos
  9. Sos acrisor din naut-Bun si sanatos
  10. Sos Hummus-Bun si sanatos
  11. Sos de dovleac si mar copt-Bun si sanatos
  12. Un guacamole perfect-Crazy Good Raw
  13. Raw Vegan Gourmet-Crazy Good Raw
  14. Sos de usturoi-Crud si Sanatos
  15. Guacamole-Crud si Sanatos
  16. Sos marinara-Crud si Sanatos
  17. Pesto de patrunjel / busuioc-Crud si Sanatos
  18. Mustar si maioneza vegana-Mimi Walter
  19. Dressing Misso-Doina Oprea
  20. Maioneza de avocado -Doina Oprea
  21. Mustar raw -Doina Oprea
  22. Pesto de busuioc -Doina Oprea
  23. Pesto de masline -Doina Oprea
  24. Sos de smantana cu marar -Doina Oprea
  25. Sos de usturoi din dovlecei si caju -Doina Oprea
  26. Untul de caju-Raw lifestyle

Feluri principale

  1. Shaorma vegana si de post-theCUCCHIAIO
  2. Retete cu avocado-theCUCCHIAIO
  3. Guacamole-o noua reteta cu o noua intrebuintare :)-theCUCCHIAIO
  4. Ardeiul imbuibat - Bucataria Vie
  5. Chiftelute vegetale-Bucataria Vie
  6. Piure de spanac- Bucataria Vie
  7. Pastai cu sos de rosii-Bun si sanatos
  8. Fasole graffiti-Bun si sanatos
  9. Legume la tigaie-Bun si sanatos
  10. Mancare din linte germinata si orez-Bun si sanatos
  11. Mancare din cartofi si mazare germinata-Bun si sanatos
  12. Turte din morcov si mazare-Bun si sanatos
  13. Mancare de soia cu varza rosie-Bun si sanatos
  14. Orez cu urzici-Bun si sanatos
  15. Mancare din germeni mung (bucatarie indiana)-Bun si sanatos
  16. Mancare de praz cu cirese de pamant-Bun si sanatos
  17. Tocana de naut cu varza creata-Bun si sanatos
  18. Bureti iuti cu telina si alge (bucatarie chinezeasca)-Bun si sanatos
  19. Chiftele din cartofi cu naut-Bun si sanatos
  20. Dovlecei indesati-Bun si sanatos
  21. Sote de vinete cu varza si ghimbir (bucatarie chinezeasca)-Bun si sanatos
  22. Mancare de linte cu malai-Bun si sanatos
  23. Fasole scazuta (bucatarie romaneasca)-Bun si sanatos
  24. Chiftele de linte cu sos de rosii-Bun si sanatos
  25. Ciuperci umplute-Bun si sanatos
  26. Ceapa umpluta cu naut-Bun si sanatos
  27. Tofu cu usturoi (Bucatarie chinezeasca)-Bun si sanatos
  28. Ciuperci in aspic-Bun si sanatos
  29. Orez cu legume-Bun si sanatos
  30. Bushes-Bun si sanatos
  31. Zacusca-Bun si sanatos
  32. Mancare de legume la cuptor-Bun si sanatos
  33. Mancare de cartofi cu dovlecel si paste (bucatarie italiana)-Bun si sanatos
  34. Sote de vinete si ciuperci cu struguri-Bun si sanatos
  35. Mancare de ardei copti-Bun si sanatos
  36. Galusti cu sos verde-Bun si sanatos
  37. Sarmalute in foi de vita de vie-Bun si sanatos
  38. Tofu sau “branza din soia”-Bun si sanatos
  39. Painici de cartof-Bun si sanatos
  40. Mazare curry (bucatarie indiana)-Bun si sanatos
  41. Sote de pastai-Bun si sanatos
  42. Sote de ciuperci cu morcovi-Bun si sanatos
  43. Frigarui vegetarine-Bun si sanatos
  44. Cartofi copti pe grill-Bun si sanatos
  45. Cus-cus cu masline si ciuperci-Bun si sanatos
  46. Sote de ciuperci cu brocoli-Bun si sanatos
  47. Sfeclim ceva?-Corina Bacalu
  48. Brocoli cu avocado-Corina Bacalu
  49. Mancare din telina-Corina Bacalu
  50. Namaste!-Corina Bacalu
  51. Mancare cu rosii colorate-Corina Bacalu
  52. Spicy veggies stir-nonfry-Corina Bacalu
  53. Chiftelute Awsome!-Corina Bacalu
  54. Pilaf cu taitei-Corina Bacalu
  55. Sarmale cu maligutza raw-Corina Bacalu
  56. Say Cheeese!-Corina Bacalu
  57. Tabouleh-Corina Bacalu
  58. O gustare grozava pentru sistemul imunitar!-Corina Bacalu
  59. “spaghete” cu nuca si miere-Corina Bacalu
  60. Pesto de masline Cristina Barascu-Corina Bacalu
  61. Papardelle veselle-Corina Bacalu
  62. Guacamole (a la Madaly)-Corina Bacalu
  63. Paste Bianco-Corina Bacalu
  64. Varza si ciupercute high-Corina Bacalu
  65. Telina cu maioneza vegana-Corina Bacalu
  66. Barcuta cu pate si ciupercute prietenoase.-Corina Bacalu
  67. Raw French Fries-Corina Bacalu
  68. Ciupercuta Sandwich-Corina Bacalu
  69. Tagliatelle cu sos de rosii-Corina Bacalu
  70. “Orez” cu avocado-Corina Bacalu
  71. Spanac cu avocado-Corina Bacalu
  72. I would like a RAWMBURGER-Corina Bacalu
  73. Brocoli cu nuci si ciupercute-Corina Bacalu
  74. Me like sushi!-Corina Bacalu
  75. Pizza per favore!-Corina Bacalu
  76. Pizza Salad-Crazy Good Raw
  77. Exista fast food dupa raw vegani?-Crazy Good Raw
  78. Paste raw din dovlecei-Crazy Good Raw
  79. Chiftelute pentru ex-carnivori-Crazy Good Raw
  80. Paste cu ciuperci salbatice-Crazy Good Raw
  81. Curry cu broccolli-Crazy Good Raw
  82. Sote picant de broccoli asezonat cu “orez” gustos-Crazy Good Raw
  83. Chiftelutze din cartofi dulci (PROPRIE)-Crud si Sanatos
  84. Piure de conopida (PROPRIE)-Crud si Sanatos
  85. Sarmalutze crude-Crud si Sanatos
  86. ‘Cartofi prajiti’ (PROPRIE)-Crud si Sanatos
  87. PIZZA-Mimi Walter
  88. Spaghetti raw – variatiuni pe aceeasi tema-Mimi Walter
  89. Chiftelute raw vegan -Mimi Walter
  90. Sarmale -Mimi Walter
  91. Pseudo-orez indian -Mimi Walter
  92. Ciuperci Shiitake umplute cu branza de migdale-Doina Oprea
  93. Dovlecei zucchini cu crema de usturoi -Doina Oprea
  94. Hrisca cu ardei si mirodenii-Doina Oprea
  95. Hrisca cu ciuperci Piciorul Caprioarei-Doina Oprea
  96. Humus din seminte de floarea soarelui-Doina Oprea
  97. Humus din dovlecel si pasta de susan -Doina Oprea
  98. Lasagna -Doina Oprea
  99. Orez de legume cu legume-Doina Oprea
  100. Pasta de varza murata si nuca -Doina Oprea
  101. Piure de broccoli cu usturoi verde -Doina Oprea
  102. Pizza Raw -Doina Oprea
  103. Sarmale fara foc (raw)-Doina Oprea
  104. “Piure de cartofi” din conopida si rozmarin-Doina Oprea
  105. Piure de hrisca cu legume uscate si mirodenii -Doina Oprea
  106. Spaghete din dovlecei cu sos de rosii-Doina Oprea
  107. Sushi Nori cu sparanghel si telina-Doina Oprea
  108. Ciuperci marinate-Doina Oprea
  109. Biluţe din migdale aromate cu verdeţuri-Ramona Chivereanu
  110. Hrişcă bătută-Ramona Chivereanu
  111. Pateu din seminţe şi leurdă-Ramona Chivereanu
  112. Paste colorate cu sos alb-Ramona Chivereanu
  113. Sărmăluţe-Ramona Chivereanu
  114. Varză acră cu nuci-Ramona Chivereanu
  115. Pateu de caju şi spanac-Ramona Chivereanu
  116. Frigărui-Ramona Chivereanu
  117. Spaghete cu sos de roşii-Ramona Chivereanu
  118. Shaorma-Ramona Chivereanu
  119. Ciuperci umplute-Ramona Chivereanu
  120. Piure de broccoli-Ramona Chivereanu
  121. Sarmalute crude-Raw is fun
  122. Sushi-raw fast food-Arawma de viata
  123. Pătrunjelul – sursă de vitamina B12-Arawma de viata
  124. Flori de dovlecei umplute cu branză-Arawma de viata
  125. SUPA ENERGETICA ANN WIGMORE-Raw style
  126. BRANZICA DE CAJU CU REJUVELAC-Raw style
  127. MANCARE SAU/SI CIORBA RAW-Raw style
  128. PATEU DE MASLINE KALAMATA-Raw style
  129. BROCCOLI MARINAT CU SOS CREMOS DE BRAWNZA-Raw style
  130. CHIFTELUTE MARAWNATE-Raw style
  131. “CARTOFI PRAJITI” DIN TELINA-Raw style
  132. Supersalata delicioasa de paste-Raw style
  133. Hamburgeri raw-Raw style
  134. Ne-spaghete cu sos de roșii-Raw lifestyle
  135. Rulouri din castraveți cu nuci și legume-Raw lifestyle
  136. Biscuiti raw vegani din susan-Raw lifestyle
  137. ”Chiftele” vegane crude-Raw lifestyle
  138. Spaghete “Green Delight”-Raw lifestyle

Desert

  1. Brownies vegane si delicioase!-theCUCCHIAIO
  2. Bomboane din caju-theCUCCHIAIO
  3. bomboanele Bombocina-theCUCCHIAIO
  4. Tartă raw cu fructe-theCUCCHIAIO
  5. American Pie -Bucataria Vie
  6. Budinca de banane cu capsuni-Bucataria Vie
  7. Praline cu alune de padure-Bucataria Vie
  8. Tort “Simfonia Gustului”-Bucataria Vie
  9. Tort cu fructe de padure-Bucataria Vie
  10. Salata de pepene galben si papaya-Bun si sanatos
  11. Tarta de nuci cu fructe-Bun si sanatos
  12. Prajitura cu migdale, caju, nuci si fructe-Bun si sanatos
  13. Bomboane spiralate-Bun si sanatos
  14. Turte din susan-Bun si sanatos
  15. Inghetata de banane-Bun si sanatos
  16. Bomboane din curmale-Bun si sanatos
  17. Mini-tort din migdale si cocos-Bun si sanatos
  18. Bomboane din caise uscate-Bun si sanatos
  19. Bomboane de ciocolata cu migdale-Bun si sanatos
  20. Budinca de ciocolata-Bun si sanatos
  21. Mucenici dietetici-Bun si sanatos
  22. Mini pan-cakes (fara ulei)-Bun si sanatos
  23. Frigarui Antilles (Bucatarie Caraibiana)-Bun si sanatos
  24. Orez cu portocale-Bun si sanatos
  25. Congee cu nuca si banane-Bun si sanatos
  26. Vis de vara – tort raw-Cornelia Marin
  27. Inimioare cu inima de ciocolata pentru mic dejun-Cornelia Marin
  28. Urasc inghetata asta pentru ca este divina!!-Cornelia Marin
  29. In tinuta eleganta, bomboane satioase si sanatoase-Cornelia Marin
  30. Bomboane Dara. Bomboane speciale pentru o zi deosebita-Cornelia Marin
  31. Chips-uri de mere–ultima mea pasiune-Cornelia Marin
  32. Un altfel de musli. Pentru copii si nu numai-Cornelia Marin
  33. Tort cu afine, lamaie si mere-Cornelia Marin
  34. La cererea clientilor Fibrio… Branza din migdale! O nebunie!-Cornelia Marin
  35. Rosyllium-Corina Bacalu
  36. Bomboane Milky Way-style-Crazy Good Raw
  37. Almond cupcakes-Crazy Good Raw
  38. Raisin Truffles-Crazy Good Raw
  39. Delicioasele bomboane cu cocos-Crazy Good Raw
  40. Bomboane RAW-Crazy Good Raw
  41. Almond cupcakes-Crazy Good Raw
  42. birthday cake for the birthday girl-Crazy Good Raw
  43. Budinca de chia (PROPRIE)-Crud si Sanatos
  44. Budinca de cioco cruda-Crud si Sanatos
  45. ‘Placinta’ cu mere (PROPRIE)-Crud si Sanatos
  46. Prajiturici de Craciun-Crud si Sanatos
  47. ‘Placinta’ cu pere (PROPRIE)-Crud si Sanatos
  48. Tortuletz in 3 culori-Crud si Sanatos
  49. Clatite de banane cu sirop de cioco-Crud si Sanatos
  50. Bombonici cu morcov si scortisoara-Crud si Sanatos
  51. Bombonici de caju cu miere-Crud si Sanatos
  52. Bombonici de cocos cu lamaie-Crud si Sanatos
  53. Baton de cereale cu dovleac (PROPRIE)-Crud si Sanatos
  54. “Compot” de struguri cu ghimbir (PROPRIE)-Crud si Sanatos
  55. Gem de caise si gem de capsuni-Mimi Walter
  56. Gem de caise, crud si fara zahar-Mimi Walter
  57. Ciocolata fara zahar -Mimi Walter
  58. Tarta(tort) de fructe -Mimi Walter
  59. Trufe raw cu cocos şi curmale -Doina Oprea
  60. Budinca de chia cu afine-Doina Oprea
  61. Budinca de chia cu lapte si aroma de vanilie-Doina Oprea
  62. Budinca de chia si ciocolata-Doina Oprea
  63. Budinca simpla de banane cu cacao -Doina Oprea
  64. Ciocolata alba cu ghimbir -Doina Oprea
  65. Ciocolata Black&White -Doina Oprea
  66. Ciocolata energizanta -Doina Oprea
  67. Ciocolata raw -Doina Oprea
  68. Ciocolata cu menta -Doina Oprea
  69. Ciocolata cu migdale -Doina Oprea
  70. Clatite de capsuni cu crema de ciocolata si cocos-Doina Oprea
  71. Crema de banane si curmale -Doina Oprea
  72. Crema de capsuni cu banane -Doina Oprea
  73. Fructe Uscate -Doina Oprea
  74. Inghetata de banane si capsuni-Doina Oprea
  75. Lapte crema cu ciocolata -Doina Oprea
  76. Prajitura cu migdale si mere -Doina Oprea
  77. Salata de fructe cu mango -Doina Oprea
  78. Tiramisu -Doina Oprea
  79. Tort cu crema de vanilie si capsuni-Doina Oprea
  80. Tort de migdale cu fructe -Doina Oprea
  81. Tort de migdale cu crema de ciocolata si fructe de merisor-Doina Oprea
  82. Tort de nuci cu ciocolata si vanilie -Doina Oprea
  83. Îngheţată cu afine-Ramona Chivereanu
  84. Tort fin cu zmeură-Ramona Chivereanu
  85. Banane învelite în ciocolată-Ramona Chivereanu
  86. Prăjitură din fructe-Ramona Chivereanu
  87. Budincă de fructe-Ramona Chivereanu
  88. Bomboane colorate-Ramona Chivereanu
  89. Bomboane de ciocolată cu cocos-Ramona Chivereanu
  90. Tortuleţ cu dovleac-Ramona Chivereanu
  91. Bomboane cu cocos-Ramona Chivereanu
  92. Bomboane sănătoase şi delicioase-Ramona Chivereanu
  93. Tortul de ziua mea-Ramona Chivereanu
  94. Clătite cu vişine-Ramona Chivereanu
  95. Mini tarte cu mere şi scorţişoară-Ramona Chivereanu
  96. Tort cu mure-Ramona Chivereanu
  97. Prăjitură cu straturi fructate-Ramona Chivereanu
  98. Budincă de chia şi fructe-Ramona Chivereanu
  99. Biscuţi din migdale şi fructe uscate-Ramona Chivereanu
  100. Prajitură cu zmeură-Ramona Chivereanu
  101. Prajitura Raw cu stafide si seminte de floarea soarelui-Raw is fun
  102. Tortulet Raw de Sf. Valentin-Raw is fun
  103. Mini-tarte “Trandafir”-Arawma de viata
  104. BOMBOANE CU CAPSUNI SI NUCA DE COCOS-Raw style
  105. INGHETATA MINUNATA CU CAPSUNI SI NUCI-Raw style
  106. FRUCTE USCATE “DELICIUL COPIILOR”-Raw style
  107. TORT RAW SI DEMENTIAL DE VERDE-Raw style
  108. APROAPE TORT DE CLATITE DULCE ACRISOR-Raw style
  109. PRA(W)JITURELE CU SPIRULINA-Raw style
  110. FUR(AW)STAFIDE-Raw style
  111. INGHETATA DE AFINE CU MACADAMIA-Raw style
  112. INGHETATA DE BANANE CU COACAZE SI ALUNE DE PADURE-Raw style
  113. INGHETATA (it’s my obsesion, my dear) – CU CIRESE SI MENTA-Raw style
  114. INGHETATA DEMENTIALA RAW-Raw style
  115. INGHETATA CU FLORI DE SALCAM-Raw style
  116. SPUMA DE CAPSUNI RAW-Raw style
  117. Halva raw vegană-Raw lifestyle
  118. Prăjitură cu fructe de pădure-Raw lifestyle
  119. Budincă din pară, cu avocado-Raw lifestyle
  120. Budinca de chia cu cocos-Raw lifestyle
  121. Prăjitura cu nuci și smochine-Raw lifestyle


despre Taratele de grau si Cealalta fata a plantelor medicinale

0
0
Taratele de grau
Fout! Bestandsnaam niet opgegeven. Folosite de sute de ani, sunt un tratament ieftin si eficient, . pentru o multime de boli
Ieftine si la indemana oricui, taratele de grau sunt unul dintre cele mai importante "medicamente" ale naturii, cu rezultate uimitoare intr-o multime de boli. Cea mai importanta parte a bobului de grau se afla in invelisul lui, care se regaseste integral in tarate, dar nu si in faina cernuta pe care o consumam.
In urma cercetarilor de laborator, s-a stabilit ca cerealele integrale si inclusiv taratele din grau contin inhibitori de proteaze si antioxidanti care au un rol foarte important in inactivarea substantelor carcinogene. Un regim alimentar bazat pe cereale integrale, asociat medicatiei clasice, ajuta l a vindecarea cancerului. Dar lista afectiunilor in care se recomanda administrarea taratelor de grau este mult mai mare, ele avand proprietatea de a readuce echilibrul organismului, atunci cand acesta este dereglat. Taratele se macina, foarte fin, cu rasnita de cafea. Este indicat sa nu se puna in alimente care au temperaturi mai mari ca temperatura corpului. Se pot lua cu apa, lapte, ceai, inainte de mese sau dupa mese, in orice perioada a zilei, de preferinta in 5-6 prize pe zi. Taratele au mare eficienta si in curele de slabire, avand in vedere ca ele duc la scaderea colesterolului si a depunerii de grasimi. Totul depinde de cantitatea de tarate care se administreaza. Cu cat consumam mai multe, cu atat este mai rapida cura de slabire si rezultatele sunt mai vizibile.

Proprietati medicinale

Foarte bogate in grupul de vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9), in aminoacizi si minerale (sodiu, potasiu, magneziu, calciu etc.), taratele de grau au numeroase proprietati medicinale: regleaza digestia, sunt emoliente, in special pentru stomac si intestine, laxative, nutritive, reconfortante, remineralizante, tonic general.
Se indica in urmatoarele afectiuni: demineralizare, afectiuni endocrine (regleaza glandele datorita continutului mare in minerale, aminoacizi si vitamine), afectiuni ale ovarelor, afectiunile prostatei, ale sanilor, adenopatii, anemie, cancer, dermatoze diferite, diabet zaharat, epilepsie, obezitate, afectiuni neuro-musculare, afectiuni neurologice, afectiuni ale sistemului neuro-vegetativ, afectiuni cardiace, ateroscleroza (se ia si usturoi zilnic), afectiuni digestive, ale ficatului, colita, constipatie cronica, dispepsie, dureri epigastrice, hemoroizi, meteorism, adenom de prostata, fibrom uterin, impotenta sexuala, prostatita, sterilitate, afectiuni renale, cistita, retentie urinara, laringita, rahitism, depresie nervoasa, nevroze, psihastenie, sarcina, tumori cu diferite localizari, reumatism, afectiuni degenerative, convalescenta, majoritatea afectiunilor care sunt denumite cu "hipo" sau "hiper", pentru ca taratele contribuie la reglarea intregului organism.

Preparate din tarate de grau
Fout! Bestandsnaam niet opgegeven. Cea mai sanatoasa parte a bobului de grau se afla in coaja, care se indeparteaza cand se fabrica faina
 
Inainte de a fi consumate, e bine ca taratele sa fie cat mai fin maruntite, pentru a fi asimilate mai usor de organism. Pentru aceasta, se vor macina din nou, cu ajutorul rasnitei de cafea.

Pulberea de tarate - se adauga cate 1-2 linguri la mancare, de 3-5 ori pe zi. S-a demonstrat ca taratele de grau contin substante care fac digestia rapida si usoara. Luati tarate praf, in ciorbe, ceai sau orice alt lichid, principalul este sa nu aiba temperaturi mai mari de 40 grade, ca sa nu distruga vitaminele si enzimele pe care le contin.

Apa de tarate (mai putin eficienta la obezitate, dar utila pentru anemii si boli nervoase). Se pun 3-4 linguri de tarate intr-un litru de apa si se lasa de seara pana dimineata, apoi se strecoara. Se consuma in locul apei, fiind mult imbogatita cu vitaminele din complexul B. Si ajuta mai ales pe cei care au probleme cu stresul sau au anumite dereglari la nivelul creierului. Este recomandata si celor care doresc sa-si imbunatateasca memoria sau se afla in fata unor examene. Persoanele varstnice care au avut sau au suferinte cronice prelungite pot sa foloseasca permanent aceasta apa. (Pentru a fi mai gustoasa si mai bogata in vitamine, in apa se pot adauga suc de lamaie si miere.) Exceptie fac diabeticii si alergicii la cele doua alimente. Important de stiut: mierea trebuie folosita cat mai proaspat scoasa din stup. Cu cat distanta dintre extragerea din stup si folosire este mai mare, cu atat mai mult scad efectele medicinale. Este bine ca oamenii sanatosi sa consume tarate, cel putin 1 lingurita de trei ori pe zi, taratele contribuind in toate cazurile la mentinerea unui echilibru corect al organismului.

Tarate amestecate cu prafuri din plante medicinale - se pun la 1 litru de apa 4-8 lingurite de praf de plante medicinale. Se lasa apoi timp de 8-12 ore, eventual de seara pana dimineata, si apoi se strecoara prin tifon. Se adauga 2-3 lingurite de pulbere de tarate si se consuma zilnic, cel putin 30 de zile, apoi se face o pauza de 7 zile, dupa care se poate relua acest tratament. Cei care nu au diabet zaharat, alergie sau obezitate pot sa adauge miere si lamaie dupa gust, obtinand in acest fel un suc foarte placut la gust si sanatos. Cateva sugestii: de exemplu, daca aveti o dereglare glandulara - puneti 4 lingurite de praf de obligeana (Acorus calamus); aveti o afectiune neurologica, cu nervi si agitatie mare, puneti 4 lingurite de radacina de ciubotica-cucului (Primula officinalis); anumite infectii: 4-8 lingurite de praf de cimbru (Saturneja hortensis) sau flori de galbenele (Calendula officinalis); afectiuni cardiace sau venoase - 4 lingurite de vasc (Viscum album); lipsa poftei de mancare - 3-4 lingurite de praf de tintaura (Centaurium umbellatum); afectiuni renale - 4 lingurite de osul-iepurelui (Ononis spinosa); afectiuni pancreatice - 4 lingurite de seminte macinate de schinduf (Trigonela foenum graecum); afectiuni ale ficatului - 4-8 lingurite de anghinare (Cynara scolymus); anemie, slabiciune - 4-8 lingurite de fructe macinate de catina (Tamarix ramosissima) sau coacaz negru (Ribes nigrum) sau macese (Rosa canina); diabet sau afectiuni digestive cu diaree - 4-8 lingurite de afine; cancer - 4-8 lingurite de fructe de coacaz negru (Ribes nigrum) si 2 lingurite de coaja de ulm (Ulmus campestre); obezitate - 4-8 lingurite de fructe de soc (Sambucus nigra) etc. Metoda se aplica si cu alte plante medicinale, in functie de afectiunea pe care o aveti.

Tarate cu ceaiuri medicinale - se prepara un ceai, in functie de afectiunea pe care o tratati, conform indicatiilor prezente pe pungile cu plante. Se face un litru de ceai, si dupa racire (nu inainte) si strecurare se adauga 5-8 linguri de tarate de grau. Se lasa apoi de seara pana dimineata, cand se poate strecura. Se adauga suc de lamaie si miere, in cazul cand bolnavii nu au alergie, obezitate sau diabet zaharat. Se consuma zilnic un litru de ceai imbogatit cu apa de tarate, timp de 30 de zile, apoi se face o pauza de 7 zile si cura se reia.
 
Apa de tarate si tincturi - in cazul cand aveti anumite afectiuni la care se indica tratamente cu tincturi, ele pot fi amestecate cu apa de tarate. Se adauga la un litru de apa de tarate strecurata, 4 lingurite de tinctura. Se agita bine inainte de a se administra. In acest fel, tratamentul devine mult mai eficient, pentru ca se adauga si substantele continute in taratele de grau.

Tarate cu lapte - se pun 5 linguri de tarate de grau la un litru de lapte proaspat nefiert (nu pasteurizat) si se lasa de seara pana dimineata. Se strecoara, se consuma pe tot parcursul unei zile, fiind util in special in bolile grave (cancer etc.). In cazul in care va aflati in convalescenta si va confruntati cu o slabiciune cauzata de o boala grava, se pot adauga 2-3 galbenusuri batute spuma, 1 lingurita de drojdie de bere si miere dupa gust.

Cateva tratamente curente cu tarate de grau

Constipatie cronica - se pun la 1 litru de apa 5-8 linguri de tarate de grau si 6-8 prune uscate si maruntite (fara samburi) sau 4 lingurite de stafide maruntite. Se lasa de seara pana dimineata, cand se strecoara prin tifon. Se consuma lichidul in cursul zilei. Este un tratament foarte simplu, eficient si care se poate lua, fara efecte secundare, perioade lungi de timp. Cei care nu au alergie, diabet sau obezitate pot adauga si 2-3 linguri de miere de albine.

Diaree - intr-un litru de apa se pun la macerat 5 linguri de tarate si 4 linguri de afine uscate (fructe maruntite). Se consuma zilnic. Un mic secret: daca se adauga doua linguri de miere, este un foarte bun laxativ, dar daca cantitatea este mai mare - 3-4 linguri pe zi - mierea devine utila contra diareei. In plus, mierea ajuta la foarte multe alte afectiuni, inclusiv in afectiunile intestinale care au nevoie de antibiotice, distrugand o serie de germeni patogeni.

Prostata - apa de tarate facuta cu ceai de seminte de bostan (Curcubita pepo). Se iau 8 linguri de seminte si se maruntesc cu coaja cu tot (neprajite si nesarate). Se pun intr-un litru de apa si se fierb 15 minute. Se lasa sa se raceasca. Se scurge numai apa de la suprafata, care contine ulei de bostan, si se pune deoparte pana a doua zi. Restul de lichid se va turna nestrecurat peste 5 linguri de tarate de grau. Se lasa de seara pana dimineata, apoi se strecoara. Se combina cu apa care contine uleiul. Se pot adauga sucul de la doua lamai si, eventual, miere, daca nu aveti diabet, obezitate sau nu sunteti alergici. Este un tratament simplu, care se poate lua in completarea altor tratamente mult mai costisitoare.

Laringita, faringita - apa de tarate cu miere, daca nu exista contraindicatii. Rezolva foarte rapid aceasta afectiune.

Impotenta sexuala, frigiditate - la apa de tarate se adauga suc de telina, in cazul impotentei (50 ml la litru), sau 50 ml suc de patrunjel, pentru frigiditate.

Cancer de colon - se pun 5 linguri de tarate de grau la un litru de apa (sau ceai din plante antitumorale), se lasa pentru 8-12 ore (de seara pana dimineata), cand se strecoara si se consuma indulcit cu miere (daca nu exista contraindicatii). Acest lichid se foloseste zilnic si la clisme.
Fout! Bestandsnaam niet opgegeven. Taratele tuturor cerealelor sunt veritabile medicamente
 
Boli de piele cronice (inclusiv cancer) - se fac bai cu tarate: 500 g tarate se pun in cada, intr-un saculet, peste care se toarna apa fierbinte. Apoi se completeaza cu apa rece, pana se ajunge la temperatura dorita (preferabil temperatura corpului) si se sta in cada 20-30 de minute. Baile se fac zilnic. Intern, se consuma tarate de grau cu plante medicinale specifice bolii, in una din formele de mai sus. Are rol cicatrizant, emolient si este indicat si in psoriazis sau ihtioza.

Clisme - 100 g de tarate se lasa intr-un litru de apa de seara pana dimineata. Se strecoara si apoi se incalzeste la temperatura corpului. Se fac clisme utile in cancerul de colon sau afectiuni intestinale grave.

Dureri abdominale sau reumatice, dureri sciatice etc. - se pun tarate intr-un saculet de panza, se incalzesc si se aplica calde pe locul dureros. Remediul e bun si la dismenoree sau fibroame uterine. Taratele se pot incalzi cu apa calda sau cu ceaiuri calde, cu care se umezeste saculetul inainte de aplicare. Se tine cat timp este cald. Se pune apoi din nou apa calda (ceai) si se aplica pe locul bolnav.
Efecte adverse sau contraindicatii legate de tratamentele cu tarate nu se cunosc, cu toate ca se folosesc de sute de ani. 
 
 

  Cealalta fata a plantelor medicinale
 
   Ca fiecare medicament, si plantele medicinale au contraindicatii si efecte secundare atunci cand nu se respecta doza (se supradozeaza). Comparativ cu preparatele medicinale chimice, plantele actioneaza mai fin, provoaca mai putine reactii adverse si complicatii. Din aceasta cauza unii oameni considera ca folosirea plantelor este complet inofensiva, indiferent de modul lor de administrare.
Nu asa stau lucrurile in realitate. Ca si in cazul tratamentelor cu pastile, si administrarea plantelor necesita respectarea stricta a dozelor si termenilor. Depasirea lor provoaca deseori diferite dereglari in functionarea echilibrata a organismului, si anume :

  - Aloea provoaca in unele cazuri inflamatia intestinului gros, afluxul de sange la organele bazinului mic, inhiba peristaltismul intestinal. Cei cu afectiuni ale ficatului, rinichilor si vezicii biliare vor folosi cu prudenta aceasta planta.
Armurariul nu se foloseste in cazurile de: tromboflebita, hipertensiune si coagulabilitatea sangelui crescuta.
- Barba - ursului (multi o cunosc drept coada calului) in caz de supradozare apar dureri de rinichi, in zona de jos a spatelui. Trebuie folosita cu moderatie de catre bolnavii cu hipertensiune, cu boli de inima si de rinichi.
Baile de namol (peloidoterapia, fangoterapia) imbunatatesc metabolismul organismului in general, stimuland functionarea glandelor endocrine. Nu se folosesc (chiar se interzic) in cazuri de: afectiuni oncologice, mioame, tuberculoza activa, tiroidoza, imediat dupa un infarct miocardic, in timpul sarcinii, in procesele inflamatorii acute.
Castanul, supradozat folosit sub forma de flori in ceai, in doze mari provoaca crampe ale degetelor de la maini.
Cimbrisorul in cantitati foarte mari duce la hiperfunctia glandei tiroide. Este contraindicat femeilor insarcinate si in cazuri de ulcer stomacal si duodenal, pielonefrita, hepatita,
 aterioscleroza coronariana si cerebrala, fibrilatie auriculara (atriala). 
Catina alba este contraindicata pentru bolnavii cu colecistita acuta, pancreatita, diaree cronica. La barbati, catina alba poate provoaca prostatita adenomatoasa, iar la femei mastopatie datorita continutului de fitohormoni. In caz de astm bronsic si in alte cazuri rare, beta-carotenul, care se afla in cantitati mari in catina alba, poate provoca alergie.
Coada soricelului poate provoca, in caz de supradozare, ameteala, diaree, eruptii, tromboflebita.
Echinacea nu se recomanda in cazuri de imbolnaviri progresive (evolutive) sistematice ca: tuberculoza, scleroza multipla, colagenoza si in caz de sensibilitate ridicata fata de plante compozite.
Florile de tei supradozate, folosite in ceai dau complicatii la inima daca se bea mai mult de o luna, de doua ori pe an. Pauza intre doua cure trebuie sa fie nu mai mica de 6 luni.
Hameiul, folosit in cantitati mari, duce la dureri de cap, dureri de burta, greata, voma, dezvoltarea tumorilor, scaderea potentei, iritarea mucoasei tractului digestiv.
Iarba mare ridica tensiunea.
Imortela, folosita in doze mari, ridica tensiunea arteriala, provoaca fenomene de incetinire a functiilor ficatului.
Inul, sub forma de seminte, provoaca diaree. Folosirea indelungata (mai mult de trei saptamani) actioneaza negativ in cazuri de colecistita si hepatita.
Ginsengul nu se recomanda bolnavilor cu hipertensiune, cu diferite infectii, hiperexcitabilitate. Uneori apare insomnie, dureri de cap, de inima, dezvoltare sexuala prematura (mai ales la fete). Supradozarea duce la scaderea potentei.
Laptisorul de matca nu se foloseste in caz de boala Addison (boala a glandei suprarenale).
Laminaria (alge marine) - supradozata, folosita timp indelungat, duce la osteoporoza.
Macesul, atat de cunoscut, provoaca distrugerea smaltului dentar, depunerea pietrelor la rinichi, diaree, daca e folosit excesiv.
Matasea de porumb in cantitati mari inhiba centrul nervos care coordoneaza activitatea inimii, dar in doze mici il stimuleaza. Supradozata provoaca de asemenea si tromboflebita.
Melisa nu se foloseste in caz de hipotensiune.
Mustarul este contraindicat in tratarea bolilor de rinichi si a tuberculozei.
Paducelul, in doze mari provoaca scaderea brusca a tensiunii arteriale, dureri de cap, spasme intestinale si voma daca este baut pe stomacul gol. Dupa folosirea ceaiului sau tincturilor cu paducel se interzice a se bea apa rece deoarece apar colici intestinale.
Patlagina si semintele ei, in caz de supradozare, cand sunt folosite ca ceai sunt contraindicate bolnavilor de ulcer si gastrita hiperacida. Daca aciditatea este scazuta, patlagina se foloseste cu succes in tratarea acestor boli.
Patrunjelul  agraveaza durerile de cap iar sucul este contraindicat femeilor insarcinate si mamelor care alapteaza. Consumarea lui duce la eliminari in exces de potasiu, care trebuie recuperat consumand alimente bogate in acest element.
Pelinul, in cantitati foarte mari provoaca spasme, halucinatii, tulburari psihice.
Pojarnita (sunatoarea) ridica tensiunea arteriala, provoaca stenozarea (ingustarea) vaselor sanguine, fotodermita, scaderea potentei daca o folositi un timp indelungat. Folosind pojarnita nu aveti voie sa folositi inhalatori pentru astm bronsic, medicamente pentru raceala si febra de fan. Cu pojarnita nu sunt compatibile produse ca: berea, cafeaua, bobul, ciocolata, castravetii in otet, iaurtul.
Menta nu se recomanda pentru bolnavii cu hipotensiune, aciditate scazuta a sucului gastric, hernie. Folosirea indelungata a mentei duce la decontractarea sfincterului vezicii urinare, si ca rezultat la incontinenta urinara. Uneori duce si la scaderea potentei. Menta proaspata are toxicitate redusa si este indicat a fi folosita in ceaiuri.
Podbalul este interzis categoric celor cu afectiuni ale ficatului si alcoolicilor. Provoaca dureri abdominale, greata, stari febrile, icter.
Pungulita de camp este contraindicata femeilor insarcinate.
Rostopasca este o planta minune care a salvat multi oameni bolnavi. Dar folosirea indelungata a plantei provoaca greata, voma, inhibarea centrului respirator, paralizie spinala, crampe musculare.
Salvia nu se administreaza mai mult de 2 luni la rand deoarece poate provoca iritarea mucoaselor. Femeilor insarcinate si bolnavilor de nefrita le este contraindicata folosirea interna.
Socul, boabele de soc, folosite in doze mari (peste 200 g pe zi), duc la intoxicarea organismului asociata cu stari de voma, arsuri la stomac, iritarea gatului, dificultati in respiratie, convulsii. Este contraindicat persoanelor cu diaree cronica si acuta, producand iritatii ale colonului.
-  Stejarul - coaja lui se foloseste in medicina populara pentru tratarea diareei, dizenteriei, stomatitei. Folosita timp indelungat pentru gargara duce la scaderea simtului olfactiv. Folosit pentru uzul intern in doze mari provoaca scaderea apetitului, voma, colica renala.
Stevia este contraindicata bolnavilor de tuberculoza. Uneori provoaca uremie.
Troscotul, in doze mari, intareste tonusul uterului, coagula-bilitatea sangelui. Nu se recomanda pentru femeile insarcinate, pentru bolnavii cu inflamatii acute ale rinichilor sau vezicii urinare.
Urzica, in cantitati mari, duce la marirea coagulabilitatii sangelui. Nu se recomanda pentru bolnavii cu hipertensiune arteriala, aterioscleroza, polipi, adenom testicular. Se interzice in caz de hemoragie uterina provocata de fibroame si mioame. La varstnici poate agrava tromboflebita.
Valeriana (odoleanul), folosita timp indelungat, duce la inhibarea functiilor organelor interne, provoaca dureri de cap, greata, schimbari in functionarea inimii, scaderea capacitatii de munca.
-   in caz de fibrom uterin este contraindicat medicamentul Raunatin.
- Vetricea este contraindicata femeilor insarcinate si copiilor mici deoarece ridica tensiunea daca e folosita in cantitati mari.
Preparatele diuretice supradozate, consumate un timp indelungat, pot provoca dereglarea ritmului cardiac si edem cerebral. Nu este indicat a se bea leacurile care scad tensiunea si cele pentru inima cu suc de grepfrut. Aceasta duce la intoxicarea organismului si la alte urmari grave.
Folosirea plantelor medicinale in vindecarea copiilor cere o atentie deosebita si cunostinte aprofundate de fitoterapie. Trebuie consultat si medicul pediatru.
De pilda, adultii usor excitabili folosesc cu rezultate foarte bunetalpa gastei si valeriana(odolean). Pentru copiii cu aceeasi problema in nici un caz nu se folosesc plantele mentionate mai sus. Folosirea sistematica a plantei talpa gastei la copii poate duce la oprirea cresterii si la caderea parului.
Ceaiul din flori de tei cu miere de albine, poate fi consumat de copii de la 14 - 15 ani, daca nu sufera cu inima si nu au afectiuni renale sau distonie vegetativa vasculara. La unii copii ceaiul provoaca ridicarea brusca a tensiunii.
Am incercat sa arat ca tratamentul cu plante medicinale nu este atat de inofensiv cum ar parea la prima vedere. Asta nu inseamna ca trebuie sa disperati si sa renuntati la fitoterapie. Natura este farmacia Domnului si nu putem sa nu apelam la ajutorul ei. Pentru ca tratamentul cu plante sa va aduca numai sanatate si bucurie trebuie sa indepliniti cu strictete indicatiile medicului fitoterapeut, sa nu depasiti
dozele si termenele propuse in retete si sa faceti pauzele necesare intre seriile de tratamente.
Uneori medicii spun: "este tarziu". Natura insa niciodata nu spune "este tarziu"; ea are leacuri pentru orice stadiu al maladiei si permanent ne intinde o mana de ajutor, propunandu-ne diferite solutii.

PRODUSE ALIMENTARE

Nu numai plantele medicinale, ci si produsele care se folosesc in alimentatia naturista - fructele si legumele - contin compusi care pot avea un efect puternic asupra unui organism bolnav.
-  Apa. Evitati prepararea ceaiurilor folosind apa de la robinet. Amestecata cu clor - un element foarte activ si agresiv, a carui folosire a fost interzisa in toate tarile civilizate - poate provoca niste combinatii chimice nedorite.
Apa fiarta nu se foloseste dupa mai mult de 24 de ore dupa ce a fost pregatita, pentru ca devine nociva. Apa fiarta capata o structura nedorita, este saraca in oxigen si absoarbe din aer multi virusi, bacterii si microorganisme. Folosirea permanenta poate provoca litiaza renala. Apa fiarta se consuma imediat dupa fierbere, sub forma de ceai, supa, etc.
Bauturile ambalate in cutii de aluminiu (bere, pepsi si altele) contin un conservant care provoaca producerea hormonilor feminini in organismul barbatesc. Barbatii care beau mai mult de 5 cutii pe zi risca sa se aleaga nu numai cu o "burta mare" ci si cu impotenta si cu marirea sanilor.
-  Berea este o bautura foarte apreciata si foarte consumata, in special de barbati. Dar trebuie sa se stie ca, in timp ce ea se evapora, elimina anumite substante care ajung in mucoasa nazofaringiana si conduc la scaderea libidoului (apetitului sexual).
Bobul  si fasoleaconsumate timp indelungat, conduc uneori la aparitia durerilor de picioare si uneori la periostita dentara. De asemenea, ceaiul din pastaile de fasole, recomandat mai ales celor bolnavi de diabet zaharat, reduce intr-adevar nivelul zaharului din sange cu 35%, dar daca se supradozeaza, tot cu 35% se inrautateste si vederea bolnavului.
Bostanul si dovleceiicontin alcaloizi care provoaca inflamarea amigdalelor, iar folosirea indelungata a semintelor poate provoca uneori furunculoza. De asemenea, consumul de bostan este contraindicat in gastritele cu aciditate scazuta, in ulcerul stomacal, in formele acute de boli stomacale, si in formele grave de diabet zaharat.
Branza de vaci se va consuma in cantitati cat mai reduse de catre cei cu afectiuni grave la rinichi. 
Cartofii consumati in cantitati mari nu se recomanda barbatilor cu excitabilitate sexuala crescuta.
Ceapa, in cantitati mari, duce la tahicardie si alte modificari in functionarea sistemului cardiovascular. Este contraindicata celor cu afectiuni ale ficatului, rinichilor, pancreasului, cu ulcer stomacal si duodenal.
Ciocolata este contraindicata persoanelor cu afectiuni hepatice.
- Compotul de caiseuscate sau proaspetenu e bun in cazul celor cu afectiuni stomacale.
Curmalele nu se recomanda bolnavilor care au afectiuni ale sistemului digestiv.
- Alimentele  de orice fel care au mucegait trebuie aruncate. Mucegaiul produce toxine, inclusiv de natura cancerigena, care nu se distrug prin nici un fel de fierbere.
Drojdiile sunt necesare organismului uman pentru reglarea metabolismului, pentru functionarea normala a sistemului nervos si ca izvor de vitamine. Dar trebuie folosite cu atentie. Ele trebuie inlaturate din meniul bolnavilor de hipertensiune, a celor cu afectiuni ale tractului digestiv.
Hreanul irita membrana mucoasa a tractului digestiv.
Laptele, consumat rece, deregleaza digestia. Pentru a-si face efectul benefic asupra organismului, el trebuie incalzit putin, trebuie consumat pe nemancate, cu inghitituri mici, tinandu-l cat mai mult timp in gura inainte de a-l inghiti.
Lactatele, inclusiv smantana, sunt contraindicate celor cu afectiuni hepatice.
Margarina contine multe transizomere - acizi alifatici nesaturati -care deregleaza functionarea fermentilor, schimband si structura membranelor celulare. Ca rezultat, creste nivelul colesterolului in sange, precum si riscul imbolnavirii de diabet si infarct miocardic.
Mararul, folosit indelungat si in cantitati mari, ca si alte plante din familia lui, scade apetitul sexual la barbati.
Menta si mentolul consumate in exces, constituie un impediment pentru femeile care vor sa ramana insarcinate.
Morcovul poate fi o otrava pentru fumatori. Intrand in reactie cu elementele cancerigene din fumul de tigara, betacarotenul provoaca aparitia cancerului.
Nucile, consumate in cantitati mari, provoaca constipatie, spasme ale vaselor sanguine din creier si dureri de cap. Nu este indicat sa se manance mai mult de 10 nuci pe zi (4 nuci pe zi este doza optima). Folosirea interna a preparatelor din
nuci mareste cantitatea de protrombina din sange (factorul II de coagulare a sangelui), motiv pentru care trebuie folosite concomitent ceaiuri sau preparate din plante, care provoaca fluiditate sanguina (subtierea sangelui): flori de boz, de castan, de tei, radacini de dud sau de zmeura. De asemenea, nucile nu se mananca pe stomacul gol daca aciditatea sucului gastric este ridicata, sau in cazuri de inflamatie intestinala, doar dupa masa fiind indicata consumarea lor.
Painea graham este foarte buna pentru slabire, prevenirea constipatiei si vitaminizarea organismului. Dar graul se stropeste de cateva ori pe an cu substante chimice. Aproape toate toxinele se regasesc in invelisul graului, care este prezent in graham.
Pepenele galben nu se recomanda mamelor care alapteaza (uneori la copii apare alergia), de asemenea, nu se recomanda celor care sufera de diabet zaharat, duodenita, ulcer stomacal, dizenterie, diaree.
- Produsele apicole, mai ales veninul de albina, nu se combina cu alcoolul. Din aceste motive, cu cateva zile inainte de folosirea veninului de la albina, se renunta la orice fel de alcool, inclusiv berea.
Rodiile - supradozate inrautatesc vederea, strica smaltul dentar, irita membrana mucoasa a stomacului, provoaca in unele cazuri vertij, crampe musculare, slabiciune.
Rosiile nu se consuma atunci cand bolnavul foloseste preparate (medicamente) sulfamidice. Se va reduce la minim consumarea rosiilor in cazurile de: astm bronsic, menstre dureroase, boli ginecologice, diateza urica, litiaza renala.
Sorbitolul (inlocuitor al zaharului) poate provoca balonare sau constipatie. Este contraindicat femeilor insarcinate.
Scortisoara nu este indicata femeilor insarcinate, celor afectati de epuizare nervoasa, precum si celor cu pielea foarte sensibila.
Semintele de floarea soarelui consumate in exces pot provoca leucoree.
Smantana are multiple calitati, dar supradozata este contraindicata in cazurile de ulcer stomacal sau intestinal, gastrita hiperacida, obezitate.
Strugurii si stafidele, consumate impreuna cu alte fructe si legume in cantitati mari, sau dupa care se bea lapte sau apa minerala, produc deranjamente ale functionarii stomacului.
Sucul de sfecla rosie, consumat proaspat, ridica tensiunea arteriala si poate provoca spasme ale vaselor sanguine. Se recomanda ca sucul de sfecla sa fie consumat la doua ore dupa ce a fost stors. Este de dorit sa fie amestecat si cu alte sucuri (morcovi, mere, varza).
Uleiurile volatile (eterice) sunt substante medicinale puternice si se folosesc in medicina naturista de mai bine de 5000 de ani. Unele dintre ele, folosite in aromoterapie sunt contraindicate femeilor insarcinate, bolnavilor de alergie, spasm bronsic, epilepsie, hipertensiune grava si celor care au suferit de atacuri cardiace, infarcturi de miocard si accidente vasculare cerebrale.
Usturoiul irita mucoasa tractului digestiv; consumat in exces, inhiba centrul respirator si provoaca uneori diaree si voma.
Vinetele acumuleaza o substanta otravitoare (toxica), solanina. Pentru a le consuma fara grija, inainte de preparare, ele se tin cateva minute in apa clocotita.
Vitamina A, in doze mari, provoaca caderea parului, dar in doze mici stimuleaza cresterea lui.
Zaharul este contraindicat femeilor insarcinate, deoarece scade nivelul calciului.

Dupa aparitia cartii lui Paul Bragg, "Foamea terapeutica (Nestoterapie)", a capatat o raspandire tot mai mare moda "rabdarii de foame", ca metoda de tratament. Adevarul este ca, metoda poate fi folositoare, dar are si contraindicatii; nu se foloseste categoric pana la varsta de 18 ani. Nu se foloseste, de asemenea, de catre cei care sufera de tuberculoza acuta, ulcer stomacal sau duodenal cu hemoragii, diabet zaharat, ciroza hepatica, scleroza renala, tiroidoza pronuntata, diferite boli psihice si ale sistemului nervos, precum si in cazul batranilor, a persoanelor slabe si a celor care sufera de epuizare.
-Pentru copii sunt contraindicate categoric bauturile de tip "Cola" si alte bauturi carbogazoase, mai ales cele care contin cofeina. Daca un copil bea mai mult de 1,5 l din aceste bauturi, pe saptamana, in organism apare o lipsa de calciu considerabila, ce duce la dezvoltarea bolilor cardio-vasculare si scaderea capacitatilor mentale. De asemenea, apar dereglari ale somnului, si toata ziua copilul nu se simte bine. Creste, de asemenea, starea lui de nervozitate ca si starea de stres. Mai mult decat atat, cofeina actioneaza negativ asupra organelor interne, ceea ce va conduce in viitor, la imbolnaviri mai serioase.
Ceaiul verde. Vreau sa va povestesc cateva cuvinte despre ceaiul verde care, inca din antichitate, era folosit nu numai ca bautura ci si ca un medicament cu proprietati deosebit de puternice. Ceaiul verde previne cancerul, scade colesterolul in sange, intareste peretii vaselor sanguine, scade nivelul zaharului in sange, inlatura oboseala si stresul, incetineste procesele de imbatranire. Ceaiul verde are foarte multe virtuti dar, totusi, nu poate fi de folos tuturor. Este contraindicat celor cu predispozitie la lipotimie, gastrita cu hiperaciditate, ulcer stomacal si duodenita. Produce dureri in zona stomacului.
Daca mamele care alapteaza copii consuma mult ceai concentrat (inclusiv cel negru) seara, o parte din cofeina trece in laptele matern provocand insomnii copiilor.
La persoanele hipotensive care consuma cantitati mari de ceai verde foarte concentrat, in prima faza tensiunea creste putin, se amelioreaza starea fizica, dar peste cateva ore tensiunea scade accentuat, apare senzatia de slabiciune, scade tonusul vaselor sanguine. In cazul lor este mai indicata folosirea ceaiului negru care creste tensiunea arteriala si mareste tonusul vaselor capilare.
Folosirea ceaiului verde este indicata, dar in cantitati mici si in concentratie slaba. Fiecare consumator de ceai (verde sau negru) trebuie sa aiba simtul masurii si dozele proprii, care sa nu-i afecteze starea sanatatii. Depasirea masurilor duce uneori la insomnie, palpitatii si alte simptome nedorite.
-Aspirina. Cei care consuma zilnic aspirina trebuie sa stie ca ea uneori are efecte in organism ca si alcoolul, ducand la distrugerea ficatului. Se poate ajunge in timp si la scaderea auzului. Consumul indelungat de aspirina duce la scaderea imunitatii organismului, iar asociat cu antibiotice, favorizeaza transformarea proceselor acute in procese cronice. Aspirina poate fi inlocuita cu 4 rosii ecologice consumate in fiecare zi sau ceai din coaja de salcie.
-Preparatele pe baza depropolis facute in casa nu trebuie fierte sau incalzite la temperaturi peste 50 °C; propolisul folosit la prepararea lor nu trebuie pastrat in congelator, deoarece acesta isi pierde proprietatile terapeutice.

Inteleptii anticii spuneau: "Daca te-ai imbolnavit, schimba-ti modul de viata; daca nu ajuta, schimba-ti alimentatia. Daca nici asta nu ajuta, incepe sa te tratezi." Intr-adevar, multe tratamente cer neaparat schimbarea regimului alimentar, cand trebuie excluse, sau doar reduse la minimum, unele alimente din meniul zilnic.
Iata cateva exemple de alimente al caror consum trebuie exclus sau redusdin alimentatia zilnica:
Afectiuni gastro-intestinale acute si inflamatorii: varza, ceapa, usturoi, ridiche de toamna, fragi, curmale. Ardeiul gras se poate consuma numai in cantitati mici;
Ulcer stomacal - castraveti murati, ardei capia, ceapa, usturoi, pepenele galben, morcov;
Duodenita, gastrita - portocale, pepene verde, struguri, rodii, grepfrut, suc de varza, lamaie, coarne, usturoi, ridiche de toamna (neagra), pere, hrean, stevie;
Colita si diaree - nuci, struguri, varza, hrean, pepene verde;
Pancreatita, enterocolita - portocale, lamaie, ridichi timpurii si de
toamna;
Afectiunile sistemului cardiovascular cu edem- sare, struguri, pepene verde, muraturi, stevie, ceapa si produse care provoaca balonarea: soia, fasole, mazare, paine alba;
Hipertonie vasculara - ginseng si alte plante energizante, sunatoare, struguri, sare;
Obezitate - piersici, nuci, struguri, banane, cartofi, usturoi, prune uscate, orez, paste fainoase;
Nefrita, afectiuni renale - zmeura sub orice forma, patrunjel, spanac, struguri, hrean, stevie, ceapa, usturoi, ardei iute, ridiche de toamna (neagra), muraturi, frunza de dafin, salvie si vetrice;
Litiaza biliara - rosii, vinete, fasole;
Boli ale aparatului locomotor - bob, fasole, spanac, stevie, piper
negru, mirodenii;
Coagulabilitatea sangelui marita - porumb, coada soricelului si urzica.

Meniul omului bolnav depinde nu numai de maladia lui. Trebuie sa se ia in considerare si ce medicamente foloseste. De exemplu, folosind preparate care sunt asemanatoare proteinelor (clofelina, teofilina, tetraciclina, digitoxina), trebuie sa renuntati la produse care contin proteine. Interactiunea moleculara dintre ele este atat de puternica, incat medicamentele nu dau efectul de vindecare scontat. Si invers, folosirea preparatelor hormonale presupune consumarea a cat mai multor alimente care contin proteine: branza de vaci, ficat, peste, carne slaba, etc.
-Mancarea grasa scade efectul medicamentelor pentru vindecarea stomacului si intestinelor: antihelmitincelor, sulfanilamidicilor, fenilsalitilatului.
Dar cand folositi vitaminele A, D, E, K, seduxen, metronidazol, anticoagulante, alimentele grase sunt indicate. 
Combinatia nereusita de medicamente si alimente poate provoca si o criza de hipertensiune. Asta se intampla cand bolnavul ia medicamente pentru scaderea tensiunii si mananca muraturi sicarne sau peste afumat, sau consuma antidepresive impreuna cu vin tare, bere, cascaval afumat, cafea, fasole, banane
Nu se recomanda combinarea medicamentelor cu invelisul acidorezistent cu laptele. Calciul din lactate opreste absobtia preparatelor analoage tetraciclinei.

 
In plus, cantitatea mare de vesela din cristal de pe rafturi, reprezinta un real pericol radioactiv. Cristalul focalizeaza emisia de unde electromagnetice si indreapta (reflecta) fascicolele daunatoare spre oamenii aflati in camera. Dar nu va grabiti sa aruncati toate vasele de cristal. Daca nu vreti sa le pastrati in cutii, puneti in fiecare pahar 2-3 alune, boabe de fasole sau o castana, pentru neutralizare.
 
 
 --------------------------

Recomandari facute de medici: 


1. Scapati de durere de dinti fara sa deschideti gura!
Aveti idee cum puteti scapa de o durere de masele "fara sa deschideti gura"? Va dam un indiciu: eliminati din start raspunsurile gen pastile, injectii, palinca, ceapa etc. Va spun numai atat: s-a gasit o metoda care nu are, aparent, nicio legatura cu stomatologia.

Este de ajuns sa frecati o bucatica de gheata intre degetul mare si aratator. Terminatiile nervoase care se afla in zona in forma de "V" a mainii stimuleaza o regiune din creier care blocheaza receptionarea semnalelor de durere provenite de la fata si de la maini. Un studiu canadian arata ca puteti incerca aceasta metoda si fara gheata, insa ar avea o eficienta cu 50% mai scazuta.


2. Daca va racaie pe gat, scarpinati-va in ureche!
Cum nu puteti sa va scarpinati direct in gat, incercati sa rezolvati problema altfel - prin ureche. Medicii ORL-isti explica: atunci cand sunt stimulati nervii care se afla in ureche, se creeaza un act reflex in gat, care provoaca un spasm al muschiului. Acest spasm face ca gadilatura sa dispara.


3. S-a descoperit leac contra fricii de injectii.
Cercetatorii germani au descoperit ca daca tusiti in timpul unei injectii nu va mai doare atat de tare intepatura. De ce? Pentru ca acest truc produce o crestere brusca si temporara a tensiunii in piept si in canalul spinal, inhiband structurile care conduc durerea la cordul spinal.


4. Cum sa stingeti arsurile la stomac.
Dormiti pe partea stanga, va sfatuiesc medicii gastroenterologi.
Explicatia este simpla: cand dormiti pe dreapta, stomacul se afla mai sus decat esofagul, permitand mancarii si acidului sa alunece spre gat. Cand stati intinsi pe stanga, stomacul este mai jos decat esofagul si gravitatia lucreaza in favoarea dumneavoastra.


5. Cum sa nu va mai curga sange din nas.
Cand eram mici si ne curgea sange din nas, eram pusi sa ne tinem cu 2 degete de nas si sa ne intindem pe spate pana se oprea sangerarea. Cum altfel se mai poate rezolva aceasta problema fara sa atrageti privirile indiscrete? Puneti o bucatica de bumbac pe gingia de sus, sub varful buzei, si apasati cu putere pe bucata de material.

"Sangele provine in special din partea anterioara a septului. Apasand aici, veti opri sangerarea", apreciaza medicii.

6. Cum sa scapati de ameteala.

Ati baut cateva pahare si v-ati ametit? Tineti-va cu mana de ceva stabil!
Mecanismul responsabil cu echilibrul se afla in urechea interna si pluteste intr-un fluid care are aceeasi densitate ca si sangele. Cum alcoolul dilueaza sangele, se modifica si structura lichidului, fapt care afecteaza echilibrul.

Asadar, creierul este dezorientat si are nevoie de o confirmare, care, in cazul de fata, este data de simtul tactil. In felul acesta, punand mana pe un obiect stabil, va veti recapata echilibrul.


7. Cum sa tineti inima in frau.

Nu o lasati sa o ia la galop! Daca simtiti ca aveti palpitatii si nu va stiti suferind de inima, puteti incerca sa apasati usor carotida imediat sub mandibula. Veti stimula nervul vag si puteti scadea frecventa batailor.


8. Preveniti miopia!

Miopia are rareori o cauza genetica, sustin oftalmologii. De obicei, poate avea drept cauza prea mult timp petrecut in fata computerului. Asadar, ca sa nu aveti probleme, ar fi bine ca de cateva ori pe zi sa inchideti ochii, incordati muschii, inspirati adanc si, dupa cateva secunde, expirati si destindeti-va.

Intinzandu-va si relaxandu-va bicepsii si glutealii puteti pacali muschii involuntari, precum cei ai ochilor, sa se relaxeze.

9. Invatati sa va folositi urechile!

Daca stati de vorba cu cineva la o petrecre, unde este foarte mult zgomot, este bine sa-l ascultati cu urechea dreapta. De ce nu cu stanga?

Cercetatorii americani sunt de parere ca dreapta va ajuta sa descifrati
mai rapid un discurs. Daca veti incerca sa va dati seama ce melodie se aude
intr-o camera indepartata, folositi-o pe stanga. Este mai buna cand vine

vorba sa capteze tonurile muzicale.

10. Cum sa nu obositi repede cand alergati.

Daca sunteti asemeni majoritatii oamenilor, cand alergati, obisnuiti sa
expirati atunci cand puneti in pamant piciorul drept. In felul acesta nu faceti decat sa exercitati presiune asupra ficatului (care se afla in partea dreapta), care apoi incepe sa va intepe. Cum sa scapati de aceasta neplacuta senzatie? Simplu. Expirati atunci cand puneti in pamant piciorul stang.
 


Sa va bucurati de viata fara sa aveti probleme !
   

DAN PURIC

0
0
"Mitocanul internaţional şi-a dat mâna cu mitocanul national"

Dan Puric, "Marele Mut" (aşa l-au numit chinezii) a cărui expresivitate uluitoare înnobilează străvechea artă a pantomimei, este un vorbitor extrem de nuanţat, pe suportul unei gândiri surprinzătoare şi complexe. De aceea, mai mult decât
orice consideraţie din afară, pe Dan Puric îl definesc cel mai bine propriile fapte şi propriile vorbe. 
Această formidabilă locomotivă de imagine a României n-are probleme cu atingerea performanţei, ci cu obţinerea diurnei. Din fericire pentru noi - şi din nefericire pentru trepăduşii pseudoculturii - Dan Puric este (încă) tânăr, puternic şi extraordinar de motivat în ceea ce face. Luptă singur pentru promovarea "brandului România", deşi nu e luat în considerare de proiectele MCC.
"Capitalismul de grotă nu are nevoie de cultură"

Un interviu cu Dan Puric, dacă eşti acordat pe frecvenţa lui de emisie, devine, în mod fatal şi fericit, o tulburătoare maieutică despre adevărurile fundamentale ale lumii în care trăim, văzute de pe scândura scenei pe care trudeşte. "Când faci un bine pentru ţară
- spune el - nimeni nu-l recunoaşte. Este ca într-o caricatură dintr-un ziar franţuzesc: o mamă scapă copilul din braţe într-un râu. Un tânăr, care se afla pe acolo, îşi riscă viaţa, sare în râu şi salvează copilul. Vine mama copilului şi, în loc să-i mulţumească salvatorului, îl întreabă: <Dar basca unde este?>. Ei bine, asta mi se întâmplă mie de 20 de ani, cu autorităţile din România: mă întreabă de bască. Şi-mi dau diurna după ce mă întorc din străinătate. Ba îmi mai şi scot ochii că mi-au făcut o favoare, lăsându-mă săplec, să joc la Teatrul Regal din Anglia".
V-aţi raportat vreodată la dimensiunea economică a actului de creaţie artistică pe care îl comiteţi?
Înainte de toate, trebuie făcută o trecere în revistă a schimbării de context istoric. Este evident că, după 1989, teatrul, arta în general, a funcţionat conform statutului impus de ghetoul neocomunist: ca o instituţie de supravieţuire. Elementul de viaţă era nul. În acest sens, trebuie să ne gândim la două etape: până în 1989 şi după 1989. 
Până în 1989, destinul profesionalismului şi al valorii era cel al monopolului ideologic. Puterea politicăfiind monocefală, confisca valorile, pentru a se legitima prin ele, le instrumenta în scopuriideologice, propagandistice, pe ideea de naţionalism comunist sau de comunism pur şi simplu.
Naţionalismul comunist nu e cumva o aberaţie, o struţo-cămilă? Căci, se ştie, comunismul este în esenţă cosmopolit, internaţionalist, iar naţionalismul ţine mai mult de doctrinele de dreapta...

Cei care au inventat comunismul l-au făcut iniţial internaţionalist. Pe parcurs li s-a stricat jucăria şi s-a ajuns la naţionalismul de tip comunist, care este diferit de 
naţionalismul creştin-ortodox sau cel de tip masonic.
Adică la un naţionalism "de partid şi de stat"...
Exact. 
Aici, condiţia artistului era una de lagăr. El era folosit pentru a preamări, pentru a lăuda. Doar zona de divertisment era ceva mai liberă, dar şi aceea era cenzurată. Asta nu înseamnă că, în aceste condiţii, nu s-au produs opere de artă, chiar în zonele de cenzură. În clipa în care, în 1989, s-a spart zidul şi am intrat în neocomunism, iar "eşalonul doi" a devenit mafie, forţă economică, n-a mai fost nevoie de propagandă prin sectorul artistic.
Valoarea a fost lăsată de izbelişte, nu mai prezenta nici un interes, căci capitalismul de grotă nu are nevoie de cultură.

"Haimanalele politice n-au avut nevoie de legitimarea prin artă"

S-a întâmplat atunci un contrafenomen care ţine de antropologia culturală: tot ce a fost pseudo-cultură înainte de 1989, tot ce a fost de proastă calitate ("Cântarea României" de exemplu, dar nu în totalitatea ei, căci s-au petrecut acolo şi lucruri bune), a ieşit la vedere, s-a cristalizat şi a creat o piaţă. O piaţă falsă, o piaţă a nonvalorii.
A amatorismului?
Nu, nu a amatorismului, pe care nu e bine să-l jignim, căci el reprezintă o fază a dezvoltării artistice. Şi eu vin din zona aceea. Aici e vorba de o piaţă a nonculturii.
Caracterizaţi în câteva cuvinte noncultura.
Promiscuitate, pornografie, kitsch.
Ce s-a întâmplat cu valorile culturale? Cum au supravieţuit?
Cum spuneam, oamenii noştri politici - haimanalele politice, de fapt - n-au mai avut nevoie de legitimarea prin artă. În aceste condiţii, marii artişti, dezamăgiţi şi deprimaţi, s-au retras în instituţii bugetare, cu economii de tip primitiv, în care toată lumea este egală. În zona de subzistenţă economică, mai exact. Iar în zonele performante, de televiziune să zicem, au apărut oameni de calitate îndoielnică din toate punctele de 
vadere.
România e vinovată în totalitate de ce i se întâmplă pe acest spaţiu al culturii?
Nu putem să aruncăm această vină numai pe spatele României, pentru că procesul demitocănizare e internaţional. "Familia Bundy", sitcomurile, toate cultivă instinctele gregare. Mitocanul internaţional şi-a dat mâna cu mitocanul naţional. Mai există şi o problemă de antropologie culturală: nivelul cultural al unei ţări are legătură cu gusturile conducătorilor politici şi ale liderilor economici. Ei bine, aceşti lideri, cei din '90 încoace,
vor manele, de fapt cultură de tip manea. Să nu se înţeleagă că aş avea ceva cu maneliştii, căci nu existenţa acestui tip de noncultură este problema, ci frecvenţa şi întinderea apariţiei lor la televizor, în zona divertismentului de proastă calitate, a băşcăliei, care a luat locul umorului.

"După 20 ani de imbecilizare, calitatea este respinsă" 
Care este, de fapt, diferenţa dintre băşcălie şi umor? 
Înainte de '89, un Toma Caragiu sau un Amza Pellea practicau umorul, care este o valoare a inteligenţei. Ca orice act artistic -vorba lui Heidegger - umorul te trezeşte din rutină. La noi el a fost o armă de apărare şi de rezistenţă. Umorul are dimensiuni sacre, spre deosebire de băşcălie, care desacralizează totul. Băşcălia este de tip ateu, neantizant, ea îşi bate joc de orice fel de valori şi repere. Acest sistem demolant al valorilor, care aparţine omului mic, a
ieşit în faţă. Şi atunci a început să se creeze pe bandă rulantă doar acest gen de divertisment, invocând ratingul. Ceea ce este un fals, atâta timp cât excluzi alternativa. 
Telenovelele fac parte din categoria incriminată? 
Telenovelele sunt specifice lumii a treia. Ele sunt nocive chiar şi pentru actori. Eu nu-mi acuz colegii, Doamne fereşte, pentru că săracii nu mai au unde să-şi practice meseria.
Acceptă aşadar să joace în telenovele, amestecându-se cu amatorii. E ca şi când un neurochirurg ar avea mâna dreaptă un brancardier, care mai e şi murdar pe mână. Imediat se face infecţie. Prin analogie, aşa ajungi să vezi un actor profesionist înconjurat de doi-trei amatori. Şi ştiţi ce se întâmplă? Profesionistului îi scad reflexele, are loc o contaminare inversă şi toţi actorii par amatori. Revenind la noncultură în sensul larg, efectele ei sunt dezastruoase în timp pentru consumatori. Hrana aceasta surogat devine din ce în ce mai agresivă şi aproape o chestiune de şantaj. După 20 ani de imbecilizare, dacă oferi calitate, ea este respinsă, căci între timp s-a creat dependenţa. Vorba lui Socrate: piaţa este plină de lucruri de care n-am nevoie. Acum consumatorii au false necesităţi, false determinări.
"Au făcut din cultură un fel de rezervaţie" 
Spuneaţi ceva de alternative. Unele televiziuni au programe culturale. 
Este doar o mimare a alternativei. Şi când spun asta mă gândesc la TVR Cultural sau TVR Internaţional care sunt nişte catastrofe. Ei, săracii, nu înţeleg că actul de cultură este un organism plin de vitalitate şi nu ştiu să lucreze cu aşa ceva. Au făcut din cultură un fel de rezervaţie, un muzeu. Cultura înseamnă coeficient de putere naţională. Să ne uităm puţin la ţările civilizate. Şi acolo este o luptă acerbă între structurile de market şi cele culturale. Şi totuşi, cu excepţia unor canale super-elitiste cum este Mezzo, ei reuşesc să-şi managerieze inteligent potenţialul cultural, performanţele culturale, pe care le "injectează" în programele şi emisiunile Tv, alături de alte emisiuni, unde cultura funcţionează mai bine decât izolată. La noi programele culturale sunt îngheţate şi convenţionale...
Ca la un parastas?...
Chiar aşa. Şi-atunci, omul de cultură, artistul, care este viu, n-are unde să se ducă: la muzeu nu vrea, în partea cealaltă nu-l primeşte nimeni. 
V-aţi confruntat cu această situaţie? 
Bineînţeles. Eu am filmat la BBC , la RTL , în Anglia, în Franţa, peste tot, cu spectacole de pantomimă. În România nu am apucat să intru în nci o televiziune. Nu m-a primit nimeni, nici chiar în Televiziunea Română. Şi n-o spun ca să mă plâng, vă răspund la întrebare.
Poate n-aţi insistat destul?... 
Ba da. M-am înscris inclusiv la concursul de scenarii. Dar, vedeţi dumneavoastră, ei mă consideră tot out-sider, n-am fost ales. Au pus tot murdăriile lor ieftine, care le ilustrează perfect natura inferioară. Pentru că oamenii superiori sunt responsabili. De exemplu, dacă un om ajunge director al unui teatru naţional, sau al unei televiziuni naţionale, el este responsabil faţă de naţiunea respectivă. Şi toată strategia sa managerială trebuie să ţină seama de această exigenţă majoră, a interesului naţional.

"Există două culoare de jogging către cimitir"
Ce strategie culturală ar trebui aplicată în România?
O politică a certitudinii. Eu nu fac exerciţii socratice asupra mamei mele. Pe de altă parte, cum să faci exerciţiu de democraţie în valorile naţionale, punând-o pe Mădălina Manole alături de Noica sau Eminescu? Henry Coandă a spus că avem atât de multe genii că putem da cu împrumut. Este o certitudine. Iar certitudinile încep cu conştiinţa. Am fost debusolat pe vremuri, când un secretar literar de la Iaşi mi-a spus că Eminescu a fost şi poet. "Cum ŞI poet?" -
l-am întrebat eu, indignat. "Păi da, mă, că a fost mai întâi o conştiinţă". O afirmaţie care face cât toată istoria literaturii a lui George Călinescu.
Ce perspective avem să ieşim din situaţia în care suntem acum?
Ştiţi ce coeficient de inteligenţă şi de talent are poporul ăsta? Vă rog să mă credeţi, pentru că vorbesc în cunoştinţă de cauză, în două săptămâni Televiziunea Română poate deveni, în materie de divertisment, cea mai performantă din lume. Ceea ce, evident, nu se va întâmpla, din cauza acestei dictaturi a nonvalorii.
Dar vine o generaţie foarte bine înarmată genetic împotriva acestor rechini, care le va pune mari probleme peste 10-15 ani. Asta este, în cultură depunerile sunt lente. Mai ales că acum avem o şcoală de teatru distrusă, o ciupercărie de academii de teatru din care actorii ies fără pregătire şi fără perspective... În momentul de faţă există două culoare de jogging către cimitir: pensionarii, care sunt morţi de vii, şi tinerii, care sunt deja
pensionari.
Există alternativa emigrării?.
Da. Şi asta este, de fapt, criza tineretului de la noi: din zece inşi nouă pleacă afară. Iar problema este că ei nu pleacă din cauza banilor, ci din cauza imposibilităţii de a se manifesta. Această criză a potenţialului care n-are unde să se manifeste, a fost creată de nonvalorile  iresponsabile din România, care nici măcar nu-şi pun problema ce face tineretul după ce termină şcoala. Iar reacţia acestuia de a pleca, este corolarul replicii vulpii din "Micul prinţ": "Dacă vrei să fim prieteni, îmblânzeşte-mă, educă-mă. Dacă m-ai educat, eşti responsabil".
Deci, încă o dată, există o soluţie de supravieţuire?
Noi, ca popor, pentru a supravieţui, trebuie să ne retragem în munţi - în cultură.
Altfel ne calcă gorilele cu Jeep-ul..

Zambiti va rog !!

Horoscopul faraonilor

0
0


 

 


Astazi vrem insa sa scoatem la lumina un alt tip al horoscopului egiptean si sa studiem in detaliu cea de-a doua interpretare a horoscopului Egiptean: Horoscopul Faraonilor. Faceti cunostinta cu unul dintre cele mai interesante si fascinante horoscoape antice, diferit de clasicul horoscop egiptean, insa bazat ca si acesta, pe existenta a 12 zodii mitice puternice si impresionante care influenteaza decisiv destinul unui grup de persoane nascute intr-o anumita perioada de timp.

Horoscopul Faraonilor: Cele 12 zodii faraonice

Iata care sunt cele 12 zodii ale Zodiacului Faraonilor. Vezi in functie de perioada in care te-ai nascut carei zodii faraonice ii apartii si citeste descrierea zodiei tale in paginile urmatoare:

THOTH (29 august– 27 septembrie)

HORUS (28 septembrie – 27 octombrie)

WADGET (28 octombrie – 26 noiembrie)

SEKHMET (27 noiembrie – 26 decembrie)

SPHINX (27 decembrie – 25 ianuarie)

SHU (26 ianuarie – 24 februarie)

ISIS (25 februarie – 26 martie)

OSIRIS (27 martie – 28 aprilie)

AMUN (26 aprilie – 25 mai)

HATHOR (26 mai – 24 iunie)

PHOENIX (25 iunie – 24 iulie)

ANUBIS (25 iulie – 28 august)

 

   

Zodia faraonica Thoth (29 august – 27 septembrie)

thoth Thoth este zeul intelepciunii, al informatiei si al invatarii, iar vechii egipeteni il percepeau drept cel care a adus scrisul pe lume. O zeitate foarte importanta in panteonul grecesc, Thoth este infatisat adesea ca un barbat avand capul unui ibis sau al unui babuin, animale considerate sacre. Cei nascuti sub semnul lui Thoth sunt persoane capabile si descurcarete, apte pentru a rezolva orice problema, indiferent de gradul ei de dificultate. Ai un sistem de gandire critic si o mare capacitate de organizare. Nu se pierd in detalii si acorda importanta felului in care se prezinta in lume. Pun mare pret pe originalitate in general. Sunt totodata impulsivi si impetuosi si comit greseli adesea din cauza lipsei de prudenta. Foto: Wikipedia - Jeff Dahl

Zodia faraonica  Horus (28 septembrie – 27 octombrie)

horus  Despre Horus se spunea ca reprezinta cerul insusi, insa in nesfarsitul sau cuprindea si soarele stralucitor si luna. Cei nascuti sub semnul lui Horus sunt persoane curajoase, pline de avant si indrazneala. Asumarea de riscuri nu ii sperie deloc si nici nu se feresc de potentialele pericole. Ar fi dispusi sa mearga pana in panzele albe si sa se sacrifice pe ei insisi pentru a iesi cu fruntea sus intr-o chestiune de onoare. Nu se bazeaza pe ceilalti si stiu ce trebuie sa faca pentru a obtine ce isi doresc. De obicei isi doresc ceea ce este mai bun. Isi gasesc motivatia in ei insisi si, optimisti din fire, nu se lasa niciodata demoralizati. Au insa asteptari nerealiste de la viata si uneori le lipseste spiritul practic. Foto: Jeff Dahl - wikipedia


Zodia faraonica Wadget (28 octombrie – 26 noiembrie)

Wadget este zeitatea cobrei roiale, simbol al cunoasterii si al nobletii. Cei nascuti sub semnul lui Wadget sunt persoane rationale si prudente. Ambitia ii ghideaza catre realizarea de lucruri marete. Sunt atasati de tot ceea ce inseamna familie, iar valorile familiale au o importanta primordiala pentru ei. Onestitatea si firea lor generoasa – iata doua calitati pentru care sunt apreciati de ceilalti. Au opinii pertinente care sunt ascultate cu atentie si prin care reusesc sa se impuna intr-un grup. In acelasi timp, au tendinta de a fi pesimisti si suspiciosi. Din cauza propriei mandri intampina dificultati in a interactiona si a socializa cu ceilalti.  Foto: Rama - Wikipedia

Zodia faraonica SEKHMET (27 noiembrie – 26 decembrie)

Sekhmet SEKHMET este zeita razboiului si a rivalitatii, dar si zeita vindecatoare a Egiptului de sus. Este adesea infatisata ca avand trupul unei leoaice, un animal feroce pe care vechii egipteni il admirau pentru abilitatile sale de pradator. Cei nascuti sub semnul lui Sekhmet sunt persoane pozitive, care au tendinta de a vedea in general partea plina a paharului. Sunt inzestrati cu inteligenta, agilitate, energie, dar au si o fire plina de imaginatie. Totodata, sunt plurivalenti si gasesc satisfactie in mai multe domenii ale vietii. Sunt critici si combativi si se lasa angrenati de buna voie si pentru propria placere in polemici diverse. Au viziuni exceptionale si o mentalitate stralucita. Se pot adapta fara dificultate oricaror circumstante. Sunt artagosi si au o fire iute. Se enerveaza din nimic si, impetuosi din fire, se iau la harta cu usurinta. Le lipseste autocontrolul, iar nerabdarea ii impiedica uneori sa-si duca la bun sfarsit un obiectiv. Foto: Jeff Dahl - Wikipedia


Zodia faraonica SPHINX (27 decembrie – 25 ianuarie)

sphinx Sfinxul este gardianul comorii si are trupul unui leu si capul unui barbat, putand insa lua forma oricarei fiinte. Putem spune ca cei nascuti sub semnul Sphinxului au intr-un fel o personalitate duala. Desi in exterior vor sa para veseli, sociabili si lipsiti de griji, in realitate sunt de fapt seriosi, profunzi si sensibili. Chiar daca le vine greu, lasa impresia ca se adapteaza cu usurinta oricarei situati. Sunt ageri si perspicace si au invatat ce inseamna autodisciplina. Merg adeseori pe mana ei. Sunt extrem de sensibili si atrasi de tot ceea ce inseamna amanunt si detaliu. Uneori insa, au tendinta de a judeca gresit si se arata a fi inflexibili si de neinduplecat. Foto: wikipedia


Zodia faraonica SHU (26 ianuarie – 24 februarie)

Shu este zeul aerului si personifica atat lumina soarelui, cat si puterea vantului. Cei nascuti sub semnul lui Shu au o creativitate uimitoare si sunt inzestrati de multe ori cu talente deosebite. De regula, cand reusesc sa atinga potentialul maxim al propriului talent, ating si succesul. Sunt insa tematori din fire si adesea, din cauza ezitarilor lor, rateaza multe oportunitati. Sunt perfectionisti si le frica sa nu dea gres si sa esueze. Au coloana vertebrala, scrupule si principii de viata frumoase. Umorul lor este fin, gustat de cei din jur.


Zodia faraonica ISIS (25 februarie – 26 martie)

isis Isis era zeita disciplinei in Egiptul antic, intruchipand mama si sotia ideala. In acelasi timp insa, Isis era perceputa si ca patroana a naturii si a magiei, apropiata de sufletul slavilor, al mestesugarilor si al pacatosilor. Ea asculta insa si rugaciunile celor bogati si sus pusi. Cei nascuti sub semnul lui Isis au o intuitie bine dezvoltata si dezvolta relatii frumoase cu cei din jur bazandu-se pe aceasta calitate a lor. Au o fire activa si dinamica. Sunt deschisi si nu ezita sa priveasca lucrurile din mai multe perspective si unghiuri. Au incredere in ei insisi si ceilalti ii gasesc la randul lor a fi niste persoane de incredere. Sunt directi si isi expun gandurile intr-un mod direct, insa indulcindu-le prin prisma umorului. Dau insa inapoi atunci cand situatiile se complica si au tendinta de a zabovi prea mult asupra unor ganduri si idei, prinzandu-se in panza lor. Foto: Jeff Dahl - wikipedia


Zodia faraonica OSIRIS (27 martie – 28 aprilie)

osiris Osiris este zeul lumii subpamantene si a mortilor si este infatisat adesea ca avand pielea verde, simbol al renasterii si al unei vieti noi. Cei nascuti sub semnul lui Osiris au o fire contradictorie si sunt plini de paradox emotional. Din aceasta cauza, au tendinta de a fi neintelesi sau prost intelesi de catre cei din jur. De regula, sunt oamenii initiativelor si nu se dau in laturi in a intreprinde lucruri noi, inedite. Isteti si plini de forta si avant, stiu sa profite de ocazii si oportunitati, beneficiind de pe urma lor. Un mare dezavantaj al personalitatii lor este acela ocolesc responsabilitatile.  Foto: Jeff Dahl - wikipedia


Zodia faraonica AMUN (26 aprilie – 25 mai)

Amun Amun este zeul creatiei si al genezei, cel care a pus bazele lumii. Cei nascuti sub semnul lui Amun au o personalitate puternica si o vointa pe masura. Sunt aspri, curajosi, siguri pe ei, hotarati si au capacitatea de a conduce. Cei din jur doresc sa se lase ghidati de ei gratie opiniilor lor pertinente, juste si realiste. Nu se dau batuti cu usurinta si nu vor niciodata sa-si recunoasca lor insisi infrangerea. Pot fi niste conducatori excelenti, dar exigenti. Au tendinta de a-i suprasolicita pe acei aflati in subordinea lor. Trebuie sa-si tina in control intoleranta si sa fie mai permisivi. Foto: Jeff Dahl - Wikipedia

Zodia faraonica HATHOR (26 mai – 24 iunie)

hathor Hathor este zeita antica a Pamantului si a cerului, ea reprezentand totodata fericirea, femininul, fericirea. Aceasta zeita este asociata si cu dragostea intensa si pasiunea. Cei nascuti sub semnul acestei zeitati feminine sunt persoane emotionale si expresive. Au un sarm aparte si exercita fascinatie asupra celor din jur. Au tendinta insa de a trece repede de la o stare la alta si oscileaza intre optimism si pesimism, intre fericire si depresie. Starile lor emotionale sunt duse la extreme. Stiu insa sa guste viata din plin, cu bune, cu rele, asa cum este ea. Chiar daca au un suflet generos si se sacrifica pe sine pentru binele celor dragi, sunt irascibili deseori. Sentimentele lor pot trece la extreme, iar dragostea puternica pe care o simt se poate transforma in ura, gelozie sau invidie.  Foto: Jeff Dahl - wikipedia


Zodia faraonica PHOENIX (25 iunie – 24 iulie)

Phoenix-Fabelwesen Phoenix este pasarea mortii si a vietii, pasarea resurectiei si a sperantei. Cei nascuti sub influenta zodiei Phoenix sunt persoane optimiste, pozitive, cu o mare incredere in oameni si in posibilitati. Nu se dau batuti si au abilitatea de a scoate frumos din urat, de a scoate bani din piatra seaca, de a renaste atunci cand nimeni nu le mai da nicio sansa. Ei scot la lumina partea buna din ceilalti si ii determina si pe ceilalti sa fie pozitivi si optimisti. In acelasi timp, sunt firi solitare si introvertite, dar si visatoare. Foto: Wikipedia


Zodia faraonica ANUBIS (25 iulie – 28 august)

anubis Anubis este pazitorul lumii subterane, cel pe jumatate om, pe jumatate sacal. Cei nascuti sub semnul lui Anubis stiu ce vor, ce pot, cum sunt si au mare incredere in ei insisi si in propriile puteri si abilitati. Hotararea si determinarea reprezinta punctele lor forte. Degaja incredere in sine, iar abilitatea lor de a tine lucrurile sub control intotdeauna ii face sa fie priviti cu respect si admiratie de ceilalti. Sunt perseverenti, constanti in ceea ce fac si, in ciuda caracterului lor aspru, au un suflet intelegator si iubitor. Nu se dau batuti atunci cand vine vorba de a-si face inteles punctul de vedere.
Viewing all 3410 articles
Browse latest View live