Quantcast
Channel: 100 Ro
Viewing all 3410 articles
Browse latest View live

Sanatate » Disperarea bolnavilor de diabet: Partidul oamenilor suferinzi cere ajutor autorităților

$
0
0


endocrine2
Peste 100 de bolnavi de diabet au depus, la sediul administrativ al Spitalului Municipal de Urgență Roman, o solicitare prin care cer ca secția de Enocrinologie, Diabet și Boli de Nutriție să rămână în actuala locație de la etajul IV al unității sanitare. Dacă secția ar fi mutată din actuala locație, atunci pacienții ar avea un acces mai dificil la toalete, lucru vital pentru boala de care se tratează. DSP Neamț a făcut verificări și a cerut o schiță unitară pentru aceste mutări, inclusiv acordul șefilor de secții.


Sub titlul “Spitalul Roman, prieten sau dușman al bolnavilor de diabet?”, Asociația persoanelor cu diabet “Strop de miere” din Roman explică, într-un memoriu, dificultățile pe care le-ar întâmpina dacă această mutare ar avea loc. În momentul de față, pe palierul din partea stângă de la etajul IV al spitalului există două secții: Endocrinologia și Cardiologia. Conform procedurilor de reorganizare, în locul secției Endocrinologie ar urma să fie mutată secția ORL, iar pacienții ar urma să fie mutați pe mijlocul palierului, în cinci saloane. Bolnavii de diabet spun că acest lucru ar îngreuna extrem de mult accesul la toalete.

“Noi reprezentăm un «partid» al omului cu o suferință”

În prezent, în Roman sunt aproximativ 5.700 de bolnavi de diabet, din care 1.000 se internează anual în secția Endocrinologie din cadrul spitalului, pentru restabilirea echilbrului metabolic (scheme de tratament, insulină sau diabetice orale) ori pentru tratamentul complicațiilor (oftalmologice, neuropatice sau infecții). Secția se află în această locație de șase ani, iar în sala de mese a secției este amenajat un cabinet de educație sanitară, unde se vizionează filme educative pe teme sanitare. De asemenea, fiecare salon este dotat cu o stație audio, la care se difuzează materiale informative sanitare. Dorina Enășel, președintele Asociației “Strop de miere”,  suferă de diabet de 21 de ani. “Anul trecut, când doamna doctor Silvia Măndășescu a fost patru luni în concediu medical, iar secția a fost închisă, a trebuit să ajung tocmai pe la Timișoara să-mi pot administra medicația. Educația sanitară pentru bolnavii de diabet este foarte importantă, pentru că se referă la dietă și schimbarea stilului de viață. Dacă această reorganizare de secții, în vederea obținerii acreditării spitalului, ar avea loc, atunci secția ar fi mutată pe mijlocul palierului. Repoziționarea secției înseamnă pierderea accesului la cele patru grupuri sanitare proprii, ceea ce este extrem de grav, întrucât se știe că, prin natura bolii noastre, noi trebuie să mergem de multe ori la toaletă“, a spus Dorina Enășel.
La secția Endocrinologie, fiecare salon este dotat cu o stație audio, la care se difuzează materiale informative sanitare
La secția Endocrinologie, fiecare salon este dotat cu o stație audio, la care se difuzează materiale informative sanitare
În memoriul semnat de peste 100 de pacienți se arată că, în urma mutării, pacienții ar avea două alternative: fie folosesc toaletele de la capătul secției Cardiologie, fie grupurile sanitare de la secția ORL. “Avem, deseori, o scădere marcată a acuității vizuale, unii bolnavi de diabet sunt orbi, alții au amputații. Nu putem parcurge distanțe mari, cu atât mai mult cu cât secția ORL prezintă un risc mai mare de infecții, prin natura bolnavilor care se prezintă aici. De asemenea, noi am înțeles că, pentru examenele de bilanț pentru care ne internăm, este necesară ecografia abdominală. Deși programarea se face în prima zi de internare, noi suntem programați pentru ecografii foarte târziu, după două-trei săptămâni. Așa că nu avem altă vartiantă decât fie să plătim investigația, fie să mai facem un drum la spital pentru a respecta programarea“, precizează memoriul Asociației “Strop de miere”.
Dorina Enășel spune că a adus la cunoștința conducerii spitalului această situație și că va cere și ajutorul Primăriei Roman: “Dorința noastră este ca spitalul să ne rămână prieten, și nu dușman, pentru că numărul nostru este în creștere și, oricând, oricine poate fi în locul nostru“.
Spațiul în care ar urma să fie mutată secția Endocrinologie
Spațiul în care ar urma să fie mutată secția Endocrinologie
La toate aceste probleme se adaugă și deficitul de personal al secției Endocrinologie. După ce două asistente au intrat în concediu de maternitate, asistenta care se ocupă de programul de sănătate, și ea diabetică, s-a îmbolnăvit grav și a fost internată la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din Iași. “Am solicitat conducerii spitalului, de patru ani, un spațiu pentru a ne rezolva problemele specifice, și anume un spațiu unde să purtăm discuții despre dietă, despre problema accesului pe piața muncii sau despre probleme de cuplu, pentru că viața unei persoane obligate să trăiască diferit de ceilalți, cu patru injecții de insulină pe zi, este mai grea. În alte orașe s-au găsit soluții, dar aici nu. Noi nu cerem bani, noi cerem un spațiu. Noi reprezentăm un «partid» al omului cu o suferință cronică, pe care trebuie să o purtăm toată viața. Considerăm că avem dreptul la demnitate umană și trebuie să avem acces liber la un grup sanitar“, mai susține asociația bolnavilor de diabet, care are peste 500 de membri.
Primarul municipiului Roman, Laurențiu Dan Leoreanu, a declarat că nu are cunoștință despre această situație, dar a promis că se va interesa și va analiza această problemă.
Acest memoriu a ajuns și la instituția noastră. Ne-am deplasat la Spitalul Roman pentru a verifica cele sesizate. Am dat termen instituției sanitare să ne prezinte o structură unitară a modului de reorganizare și schițe pe secții, pentru a vedea dacă se respectă circuitele funcționale, dar și acordul medicilor șefi de secție pentru aceste mutări, având în vedere că ele au fost cam dese. Am propus și noi o soluție tehnică, însă așteptăm să vedem viziunea celor din spital“, a declarat medicul Daniela Marcoci, director executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Neamț.
Până la închiderea ediției, directorul medical al spitalului din Roman, medicul Daniela Glodeanu, nu a putut fi contactat.

Sanatate » Medicamentele din școli costă 15.000 lei

$
0
0
Elevii care învață la școlile și liceele din Roman vor avea acces la prim ajutor de specialitate în cazul unei urgențe medicale.


Săptămâna trecută, Primăria municipiului Roman a finalizat achiziția tuturor medicamentelor necesare pentru cabinetele școlare. În cadrul unităților de învățământ din municipiu funcționează 21 de cabinete școlare, iar suma totală cheltuită pe medicamente se ridică la 15.000 lei. Aceasta este a doua tranșă de medicamente care ajunge în școlile din Roman, de la începutul anului școlar.
De când unitățile de învățământ au trecut în subordinea administrației locale, acestea au fost aprovizionate cu medicamente de primă urgență de două ori pe parcursul unui an școlar, adică la începutul fiecărui semestru.



Drapelul secuiesc

$
0
0

Ungaria cere Romaniei permiterea arborarii pe institutiile statului a “drapelului secuiesc”

autor: FrontPress 06.02.2013
drapel secuiescAșa-zisul drapel secuiesc a fost arborat ieri, în semn de solidaritate cu maghiarii din Covasna și Harghita, pe o primărie din Budapesta.
Cotidianul de limba maghiară Kronika relatează într-un articol postat marţi pe pagina sa de internet despre răspunsul autorităților de la Budapesta în scandalul arborării pe clădirile publice ale statului român a așa-zisului drapel al așa-zisului ținut secuiesc.
Secretarul de stat în Ministerul de Externe de la Budapesta, Németh Zsolt, a afirmat la Budapesta cu prilejul arborării așa-zisului drapel secuiesc pe clădirea primăriei din Budafok-Tétény, care este în sectorul 22 al Budapestei, că ”în Secuime este un război al drapelurilor”.
Németh este de părere că prin faptul că prefecții din Covasna și Harghita au interzis arborarea drapelului secuiesc ”suntem martorii oculari ai unei agresiuni simbolice”. Secretarul de stat ungar a evocat vorbele ministrului roman al Apărării, Mircea Dușa, de la sfârșitul săptămânii, conform căruia drapelul secuiesc este un atac contra simbolurilor naționale românești. Potrivit Kronika, guvernul maghiar solicită cu fermitate guvernului român sa pună capăt acestei agresiuni simbolice.
Totodată secretarul de stat de la Budapesta a îndemnat toate primăriile din Ungaria, ca în semn de solidaritate cu localităţile din Covasna și Harghita, să arboreze drapelul secuiesc, prin care să se exprime pentru autonomie. De Dan Tanasa

Astazi joaca Romania

Bărbaţii sunt de pe Marte, femeile de pe Venus - devine film!

$
0
0
BÂRBAŢII SUNT DE PE MARTE, FEMEILE DE PE VENUS

Reese Witherspoon
Best-seller-ul lui John Gray, tradus în toate limbile de mare circulaţie, considerat manualul relaţiilor de dragoste din ziua de astăzi, urmează a fi ecranizat!!!
Cartea a ajutat milioane de cupluri să îşi îmbunătăţească relaţiile şi să înţeleagă cât de diferiţi sunt bărbaţii de femei în ceea ce priveşte modul de comportament, nevoile emoţionale şi stilul de comunicare. Oferind sfaturi referitoare la comunicarea fără conflicte şi permiţând cuplurilor să îşi dezvolte intimitatea, acest ghid s-a vândut în peste 7 milioane de exemplare şi a rămas 121 de săptămâni pe lista de bestsellere.
În anul 2010, Summit Entertainment şi-a adjudecat drepturile de ecranizare a cărţii “Men Are from Mars, Women Are from Venus”, iar în ianuarie 2011 i-a angajat pe Harry Elfontşi Deborah Kaplan(“Leap Year”, “Can’t Hardly Wait”, “Made of Honor”) pentru a elabora scenariul.
Primul pas în vederea introducerii proiectului în faza de producţie a fost instalarea lui Bryan Buckleyîn scaunul de regizor, iar dacă numele acestuia nu vă sună cunoscut, menţionăm că este vorba despre un debutant în domeniul regiei de lungmetraj, dar care a obţinut zeci de premii în calitate de regizor de reclame publicitare şi scurtmetraje.
Rolul principal feminin din “Men Are from Mars, Women Are from Venus” va fi interpretat de Reese Witherspoon, care tocmai a lansat drama “Mud” la Festivalul de la Cannes. Deşi este însărcinată cu al treilea copil, Reese Witherspoon are foarte multe proiecte pe masa de lucru, cele despre care s-a vorbit cel mai mult fiind drama biografică poliţistă “Devil’s Knot“, drama “Big Eyes“, comedia romantică “Wish List”, musicalul “One Hit Wonders” şi comediile “Pennyroyal’s Princess Boot Camp” şi “Who Invited Her?”.
Cartea poate fi comandată aici: Editura Vremea



Vă doresc o zi frumoasă!
Roxana Vlasceanu
PR Manager
Vremea Publishers
14 Constantin Daniel Street
010631 Bucharest 1
Romania
Phone 40-21-335.81.31
roxana@edituravremea.ro
www.edituravremea.ro

Sanatate » Frica îi face dependenți de medicamente

$
0
0
Mulți pacienți ajung în cabinetele medicilor psihiatri suferind de frică fără motiv. Pentru a-și stăpâni temerile, ei fac exces de medicamente și ajung dependenți de ele.


Tulburări psihice aparent banale pot avea urmări periculoase. Așa se întâmplă în cazul persoanelor care suferă de anxietate și care, în loc să facă ședințe de psihoterapie, preferă să apeleze la medicație. Și, pentru că aceste medicamente sunt foarte puternice, în timp, pacienții ajung să fie dependenți de ele. Medicii psihiatri spun că tratează trei-patru cazuri de anxietate pe an, însă numărul lor este mult mai mare, pentru că acești pacienți preferă să apeleze la cabinete private. Iar numărul cazurilor a crescut îngrijorător în ultimii ani. Săptămânal, în medie, la Centrul de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman ajung cinci pacienți diagnosticați cu atac de panică.
Anxietatea reprezintă o frică, o stare de neliniște fără obiect. De regulă, ea se asociază cu fobii sau cu tulburări depresive. Cel mai des întâlnit simptom este atacul de panică. Pacientul face tahicardie și are senzația de moarte iminentă. De regulă, aceste cazuri se tratează în centrele de primire urgențe, prin administrarea de perfuzii sau medicamente care întăresc organismul. De cele mai multe ori, oamenii refuză ajutorul psihiatrului, de rușine“, a afirmat medicul psihiatru Anca Hâncu, managerul Spitalului de Psihiatrie “Sfântul Nicolae” din Roman.
Așa s-a întâmplat în cazul unei femei de 30 de ani, din Roman, care are trei copii și care primește tratament medicamentos periodic, pentru anxietate, la Spitalul “Socola” din Iași. “Anxietatea se tratează mai mult în cabinetele de ambulator, prin ședințe de psihoterapie, astfel că la noi se internează doar trei sau patru cazuri într-un an. Bărbații recunosc mai greu decât femeile că au atacuri de panică. Declanșarea primului atac de panică e numai începutul problemelor. Bărbații preferă să apeleze la medicamente. Când se instaurează panica, ei iau pastile și, astfel, își controlează frica. Dar, pentru că aceste medicamente sunt foarte puternice, în timp, ei ajung să fie dependenți, pentru că le folosesc în exces“, a mai spus medicul psihiatru Anca Hâncu.

Un banc....)))

$
0
0


Un pic de amuzament...
Bulă merge la un bordel.
- Vreau o fată, dar să ştiţi că eu sunt sadic. Plătesc oricât!
Patroana îl conduce într-o cameră de lux.
- La mine, plata e înainte, zice fata. Am auzit că eşti sadic, aşa că vreau banii înainte. 2000 de euro!
...Scoate Bulă banii şi-i dă fetei.
- Auzi, zice fata, dar cum se manifestă sadismul tău?
- Mai întâi te bat, după care te f*t, după care iar te bat, apoi te
f*t din nou.
- Până când? întreabă îngrozită fata.
- Până când îmi dai banii înapoi!

Educatie...

$
0
0

urTreci acasa,Iliuta,daca vrei sa-ti fie bine !
Iar ai fost la vreo mandruta? Stai aicea,langa mine!
Sa-ti spun drept,am fost ,maicuta,insa nici n'aveam de gand
si nici nu ma lasa tata,...ca era si el la rand...WinkLaughingKiss

Veta Biris Tu Ardeal

700 mil.dolari

$
0
0

Romania a cheltuit 700 de milioane de dolari in Irak si Afganistan

autor: FrontPress08.02.2013
mort afganistanRomânia a reușit să fie un partener de încredere pentru SUA în Irak și Afganistan, deși nu a cheltuit sumele exorbitante pe care le-au alocat Statele Unite ale Americii. Cu puțin peste 700 de milioane de dolari, statul român și-a asigurat toate cheltuielile, atât în Irak, cât și în Afganistan, mai bine de 10 ani, din 2002, respectiv, 2003, și până în 2012. Mai exact, participarea la războaiele din Afganistan și Irak a costat România, în ultima decadă, aproximativ două miliarde de lei.
Am cheltuit 100 de milioane de dolari în Irak, avem de recuperat 900
Conform statisticilor MApN, suma cheltuită până la 31 decembrie 2008 pentru susținerea trupelor românești pe teritoriul irakian a fost de aproximativ 334.419.281 de lei, iar din 2008 până în 2012 suma a urcat la 382.530.031 lei, adică 118.968.100 dolari, în condițiile în care numai retragerea militarilor români din Irak a fost estimată la 7,5 milioane de lei, banii provenind din bugetul alocat pentru participarea cu trupe la misiuni externe în 2009.
România are de recuperat din Irak 900 de milioane de dolari, sumă care urmeză să fie plătită în tranșe ce se întind pe 23 de ani, în condițiile în care statul român, sub conducerea fostului premier Emil Boc, a ratat recuperarea a peste 600 de milioane de dolari, cu ajutorul JP Morgan.
22 de morți și două miliarde de lei alocate în Afganistan
Conform răspunsului transmis ZIUAnews de Ministerul Apărării, în perioada 2002-2012, pentru susținerea operațiunilor din Afganistan, România a cheltuit din bugetul de stat suma de 1.891.400.283 de lei (588.231.723 de dolari), adică de trei ori mai mulți bani decât au fost alocați misiunii din Irak. Pe de altă parte, bugetul MApN din acest an este în jurul a 1,27% din PIB, din care peste 80% a fost cheltuit cu angajații, fără ca vreun program de înzestrare aprobat de ani de zile să fi fost finalizat. România încă împrumută tehnică de luptă de la aliații din Afganistan, pentru că echipamentele militare aflate în dotarea soldaților noștri sunt vechi, uzate și depășite din punct de vedere tehnic. În plus, Armata ar trebui să înceapă, în primăvară, retragerea trupelor din Afganistan, fapt care presupune cheltuieli enorme pe care bugetul MApN va trebui să le acopere. De Maria Vanc - ZIUAnews

Campanie

$
0
0

Campania ARBORATI TRICOLORUL ROMANESC

autor: FrontPress 08.02.2013
tricolor NDScandalul diplomatic din jurul steagului Ţinutului Secuiesc a răscolit sentimente şi amintiri dureroase în rândul românilor ardeleni, dar nu numai. Arborarea unui drapel străin pe o instituţie a statului, că e vorba de steagul autonomiştilor secui sau chiar de cel al UE, este un afront pentru orice naţiune suverană. În acest sens îi îndemnăm pe toţi edilii şi pe toţi românii să afişeze la vedere drapelul românesc. Sa arătăm tuturor că am scăpat de orice complexe de inferioritate şi că începem să ne ridicăm în picioare, să fim mândri de moştenirea noastră culturală, să fim mândri că suntem români.
Toţi oficialii pot urma exemplul primarului unei comune din judeţul Braşov, care a arborat 30 de steaguri ale României pe toate instituţiile publice şi pe monumentele istorice din localitate. Conform Realitatea Tv, gestul edilului este susţinut de oamenii din comună, care au scos şi ei tricolorul la ferestre.
“Această idee a pornit în urma discursului ministrului de Externe al Ungariei şi a ceea ce se întâmplă în Harghita şi Covasna. Steagurile României le-am scos la toate unităţile publice din comuna Beclean – şcoli, cămine culturale, monumente, deoarece mi se pare normal ca în România să fie un stat de drept, suveran, cum scrie şi în Constituţia României”, a spus primarul din Beclean, Cosmin Leancu.
Localnicii sunt încântaţi de gestul primarului şi de cele 30 de steaguri care flutură în cele cinci sate ale comunei. “Trebuie să arătăm că suntem români. La noi e tot timpul pus la poartă, în balcon sus. Toţi trebuie să fim mândri de drapelul nostru, s-a pierdut din vedere treaba asta”, spune o localnică.
În acelaşi timp, primarul provocator al municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a postat pe Facebook un mesaj prin care îşi îndeamnă prietenii să posteze steagul secuiesc pe coperta lor de pe această reţea de socializare, transmite corespondentul Mediafax.
“Îi rog pe toţi prietenii mei maghiari şi români deopotrivă să posteze steagul secuiesc pe coperta lor în semn de protest faţă de circul mediatic care are ca ţintă simbolurile naţionale ale maghiarilor din România. Să spunem NU discriminării şi intoleranţei!”, scrie Antal în mesajul postat pe Facebook, în limbile maghiară, română şi engleză.
Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a mai susţinut joi, într-o conferinţă de presă, că în aceste zile comunitatea maghiară este “linşată mediatic”. Sursa: FrontPress.ro

Actiuni

$
0
0

Recrudescenta actiunilor cu caracter neorevizionist-extremist

autor: FrontPress08.02.2013
tinutul secuiescTrebuie să se ştie că una dintre cauzele principale care au contribuit la recrudescenţa acţiunilor cu caracter neorevizionist-extremist, revanşard şi separatist-teritorial pe criteriul etnic maghiar din România ultimilor 22 de ani se datorează şi politicii total greşite practicate de autorităţile statului român în acest plan. Şi din dorinţa de a demonstra, în plan extern, că în ţara noastră minoritatea maghiară beneficiază de cele mai numeroase drepturi şi libertăţi şi că reprezintă un model din acest punct de vedere – lucru de altfel perfect adevărat şi cu care sunt pe deplin de acord – decidenţii politici români au trecut nepermis de uşor cu vederea, excesele de factură neorevizionist-revanşarde, exclusivist etnice şi separatist-teritoriale, din ce în ce mai numeroase, venite în mod constant din partea unor elemente şi lideri ai etniilor minoritare maghiare şi secuieşti.
Datorită acestui fapt s-a ajuns, de-a lungul timpului, până în prezent, la cunoscutele cereri aberante formulate cu multă obrăznicie şi impertinenţă care vizează: acordarea unui statut special minorităţii maghiare; limba maghiară ca limbă oficială, pe lângă cea română, în Transilvania sau, cel puţin, în zonele locuite preponderent; autonomia teritorială pe criterii etnice pentru minoritarii maghiari şi secui din aşa-zisul ţinut secuiesc; reorganizarea administrativ-teritorială, prin prisma regionalizării, să statueze o regiune distinctă din punct de vedere etnic maghiar cu statut special – Judeţele Covasna, Harghita şi Mureş; scoaterea din Constituţia României a sintagmei de „stat naţional”; schimbarea datei Zilei Naţionale a României – 1 Decembrie – considerată ca fiind „zi de doliu” pentru maghiari; anularea prevederilor Tratatului de Pace de la Trianon, care a statuat unirea de drept a Transilvaniei cu România etc. Se ştie că toate aceste absurdităţi segregaţioniste, şovine şi exclusiviste ce sunt parte a planului general hungarist revanşard antiromânesc, în fapt neproductive, chiar pentru aceia care le solicită, din moment ce acestea vizează separarea şi izolarea totală a minorităţilor respective de restul populaţiei ţării, se încearcă a fi obţinute prin politica practicată de partidele şi formaţiunile politice maghiare şi secuieşti – UDMR, PCM, PPMT- dar, îndeosebi, prin şantajul practicat de UDMR la nivelul politicii din România!
Autorităţile statului român au greşit fundamental atunci când au ales să nu sancţioneze, aşa cum erau obligate de lege şi potrivit prevederilor acesteia, încă de la început, toate acţiunile şi manifestările de orice formă cu caracter neorevizionist-separatist teritorial îndreptate împotriva unităţii şi integrităţii teritoriale a României şi iniţiate de către formaţiunile şi partidele politice ale etnicilor maghiari şi secui din ţara noastră. Politicienii români şi partidele acestora care s-au aflat la conducerea ţării au trecut pe un plan secundar interesul naţional, în ceea ce priveşte stoparea – conform prevederilor legislaţiei în materie şi nu doar declarativ! – oricăror acţiuni îndreptate împotriva integrităţii teritoriale a României, preferând din interese mici şi meschine de partid, menajarea UDMR-ului care le-a asigurat, timp de 22 de ani, majorităţi parlamentare şi susţinerea la putere. Este de neimaginat, evident pentru orice cetăţean bine intenţionat, cum din această perspectivă s-au acceptat şantaje constante din partea UDMR-ului, deşi această formaţiune politică era şi este anticonstituţională şi acţionează împotriva statului naţional unitar şi indivizibil român, ea trebuind, de mult, scoasă în afara legii!
Dar în loc să procedeze astfel, guvernele şi parlamentele de până acum din România, au permis, în detrimentul intereselor naţionale fundamentale, încălcarea de către UDMR, între altele, a următoarelor articole de lege: Constituţia României, Art.40, alin 2: „partidele sau organizaţiile care prin scopurile ori activitatea lor militează împotriva…ori a suveranităţii, a integrităţii sau a independenţei României sunt neconstituţionale”; Legea nr.14/2003, Art.3, alin 1: „pot funcţiona ca partide politice numai asociaţile cu caracter politic, constituite potrivit legii şi care militează pentru respectarea suveranităţii naţionale, a independenţei şi a unităţii statului, a integrităţii teritoriale”; Legea nr.14/2003, Art 3, alin 2: „sunt interzise partidele care prin statutul, programele, propaganda de idei ori prin activităţile pe care le organizează încalcă prevederile Art. 30, alin. 7, din Constituţia României („sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii …la ură naţională…incitarea la separatism teritorial…”). În baza acestei stări de fapt, se poate concluziona pe bună dreptate că, în România, formaţiunea politică reprezentativă a minorităţii maghiare – UDMR beneficiază de un drept suplimentar pe care nu-l mai are nici un alt partid politic din lume, fie el chiar şi etnic, acela de a fi mai presus de lege! Oare de ce nu trâmbiţează politicienii maghiari şi secui dar şi susţinătorii lor prin cancelariile europene, americane, etc, şi această realitate, nu numai minciuni de genul că nu au drepturi destule, că ar fi în pericol de asimilare de către români, că tradiţiile, cultura şi limba lor nu pot fi păstrate şi conservate decât în cadrul unei autonomii teritoriale, etc.!?
În campania electorală pentru parlamentare, din decembrie 2012, cei care au câştigat alegerile au avut între promisiuni şi pe aceea că „legea va fi respectată”. Nu s-a spus atunci că aplicarea acesteia va fi negociată şi că nu va fi aplicată în cazul vreunui lider, partid sau formaţiune politică ce defăimează statul şi naţiunea română, incită la separatism teritorial şi acţionează împotriva integrităţii teritoriale a României. Mai mult, nu s-a spus nici că se va încerca orice pentru a se aduce (menţine) la guvernare o formaţiune politică antiromânească, anticonstituţională ce are ca principal obiectiv distrugerea statului naţional unitar român ca UDMR-ul. Cine va fi vinovat de ignorarea, menţinerea şi perpetuarea acestei vulnerabilităţi la adresa integrităţii teritoriale şi pe cale de consecinţă a siguranţei naţionale a ţării noastre? Va răspunde cineva?
Întrebarea legitimă, impusă de realitatea existentă, este dacă cei care au guvernat România în ultimii ani şi cei care o guvernează în prezent au avut şi au interesul de a proteja statul naţional şi integritatea teritorială a ţării noastre? Din această perspectivă, în ceea ce-i priveşte pe actualii guvernanţi proba adevărului va fi atunci când se va revizui Constituţia şi când vor fi definitivate procesul de regionalizare şi statutul minorităţilor. De Claudiu Aiudeanu – Ziarul Natiunea


Re:Love Friday

$
0
0
To

Header RAO

Love Friday


Cele mai frumoase carti de dragoste din portofoliul Editurii RAO vor fi reduse cu 50 la suta vineri, 9 februarie, in magazinul on-line de pe site-ul editurii. Campania face parte dintr-un program mai amplu, lansat la sfarsitul anului trecut, prin care editura isi propune sa sarbatoreasca momentele importante ale anului prin reduceri substantiale la diferite titluri. Reducerile se aplica indiferent de numarul de carti cumparate si sunt valabile inclusiv in magazinul on-line ... citeste mai mult
A l e g e   d i n  4 5  d e  t i t l u r i !
Prima iubire
Francine Prose
Prima iubire ne aduce în prim-plan drama unei familii ce se confruntă cu moartea fiicei celei mari, Margaret. Acţiunea cărţii se întinde pe perioada teribilei veri când se petrece tragedia şi o are ca personaj principal pe Nico, sora mai mică, rămasă în viaţă. Nico este o adolescentă de 13 ani care se confruntă cu durerea, cu depresia, ajungând la un moment dat să îşi piardă chiar identitatea. Părinţii nu pot trece peste această tragedie. Şi toate aceste lucruri se întâmplă în vreme ce corpul ei încearcă să îşi descopere sexualitatea. Uitată şi ignorată, nemaiştiind cine este, pentru că întotdeauna viaţa ei s-a identificat cu cea a surorii ei mai mari, o fată foarte frumoasă, visătoare, populară şi o talentată cântăreaţă, se îndrăgosteşte de prietenul ei Aron. Relaţia celor doi e cel puţin ciudată la început, pentru ca apoi să apuce pe o cale periculoasă.
Suflete pustii
Katharina Hacker
După ce nu se mai văzuseră mulţi ani, Isabelle şi Jakob se întâlnesc la 11 septembrie 2001, în Berlin, la o petrecere. Se îndrăgostesc unul de altul, se căsătoresc şi se bucură de şansa de a pleca la Londra, unde Jakob - să fie mâna sorţii? să fie pura întâmplare? - urmează să ocupe un post la un cabinet de avocatură, post care îi era destinat unui coleg, decedat în atentatele de la World Trade Center. Deşi se mută la Londra, Isabelle continuă să lucreze pentru o firmă din Berlin, specializată în grafică, şi se bucură de trepidanta viaţă din capitala Marii Britanii, când mai sunt câteva săptămâni până la izbucnirea Războiului din Irak. Cei doi au tot ce şi-ar putea dori un cuplu tânăr, de succes, şi totuşi li se pare că nu au nimic. Plini de dorinţe şi fără a şti ce ar trebui să facă de fapt, cei doi văd cum viaţa lor începe să plutească în derivă. Jakob este fascinat de şeful lui, Isabelle este atrasă de ... citeste mai mult
Locul in care a fost paradisul
Carlos Franz
O atmosferă nefastă pluteşte peste Iquitos, oraş de apusă splendoare din jungla amazoniană peruană, înconjurat de mirosul putred al drogurilor şi al morţii. Pe aceste pământuri arzătoare, ultima mare frontieră, unde, după cum spun localnicii, "a fost, pe vremuri, Paradisul", sosesc un consul, fiica sa, amanta acestuia şi un refugiat politic...
Personaje dezrădăcinate care trăiesc într-o lume ecuatorială ce îi va împărţi în emisfere etice ireconciliabile: cea a pasiunii furibunde şi a intrigii, şi cea a iubirii care se transformă din fapt nemărturisit în tragedie. "Locul în care a fost Paradisul" este un roman de o forţă dramatică aparte şi, în acelaşi timp, profund actual.
Cina cu Anna Karenina
Gloria Goldreich
Şase femei se reunesc într-un grup de lectura, împărtaşind aceeaşi pasiune pentru literatură. Deşi nu sunt prietene, fiecare nutreşte o profundă înţelegere pentru celelalte. Sau cel puţin aşa cred ele. Într-una dintre nopţile în care s-au adunat pentru a discuta despre carţi, află cu uimire ca tânara cea mai invidiată din grup divorţează de soţul ei cel perfect pentru un motiv pe care nu vrea sub nici o forma sa-l divulge celorlalte. Faptul ca o casnicie ce parea idilică s-a dovedit atât de vulnerabilă le uluieşte, împingându-le sa speculeze asupra cauzelor şi asupra motivului care ar constitui tradarea absolută în propria relaţie. De-a lungul unui an, în timpul unor discuţii despre romanele lor preferate, ele dezvăluie povara, amărăciunea şi adevărul dureros pe care le-au ţinut ascunse, şi, facând asta, încearcă sa găsească curajul de a deschide un nou capitol în viaţa lor.

Like
Tweet
Forward to Friend
+1
Share
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website

PORT.ro Recomandări TV zilnice - 8. februarie 2013.

$
0
0
La vie en rose - Pro Cinema, 20:00
Cavalerii Shaolin - Antena 1, 20:30
Anotimpul vrăjitoarei - PRO TV, 20:30
Academia lui Horia - Prima TV, 20:30

La vie en rose
(fra.-engl.-ceh., dramă, color) (15)
Pro Cinema, 20:00
Regizor: Olivier Dahan
In rolurile principale: Marion Cotillard, Sylvie Testud, Pascal Greggory

Filmul urmăreşte destinul cântăreţei Edith Piaf, de la copilul orb care cânta pe străzi până la colosalul succes de la Olympia. Marion Cotillard, în rolul principal, este excepţională, de Oscar.


Mai multe >>>

Cavalerii Shaolin
(sua-engl.-ceh., acţiune-comedie, color) (12)
Antena 1, 20:30
Regizor: David Dobkin
In rolurile principale: Jackie Chan, Owen Wilson, Aaron Johnson

După aventurile din "Shanghai Noon", urmează cele din "Shanghai Knigts". De data asta, scandalul se mută la Londra. Chon (Jackie Chan) şi Roy (Owen Wilson) trebuie să prindă un criminal.


Mai multe >>>

Anotimpul vrăjitoarei
(sua, aventură, color) (15)
PRO TV, 20:30
Regizor: Dominic Sena
In rolurile principale: Nicolas Cage, Ron Perlman, Claire Foy

Nicolas Cage îmbracă pentru prima dată haine medievale. Povestea îl duce pe personajul său la porţile întunericului, în luptă cu forţe greu de controlat. Costume frumoase şi efecte speciale.


Mai multe >>>

Academia lui Horia
(emisiune culinară, color) (AG)
Prima TV, 20:30

În 6 episoade, 18 bucătari neprofesionişti şi 18 vedete vor concura pentru a se califica în semifinale.


Mai multe >>>

Puteri paranormale în Long Island
(sua, serial documentar) (AP)
TLC, 21:00

Theresa Caputo din Long Island este medium. Ea merge la întâlniri organizate şi le împărtăşeşte celor prezenţi tot ce află de la spiritele celor dispăruţi din familiile lor. Interesant de urmărit.


Mai multe >>>

 
    
 

Un banc....

$
0
0
- Bunico, cum te tratezi matale cand esti bolnava?  - Pai, la raceala cu un paharel de tuica, daca imi creste tensiunea cu un
paharel de coniac, cand imi scade tensiunea cu un pahar de vin rosu, lipsa
poftei de mancare cu un un pahar de vin alb, iar pentru o digestie mai buna
un pahar de bere.  
- Bine, bunico, dar pentru ce boala bei apa? 
- Draga, asa boala grava inca n-am avut ...   

Programul cultural LiterNet 08.02.2013 - 14.02.2013

$
0
0
To
Vizualizati mesajul in browser |Adaugati programcultural@email.liternet.ro in lista de adrese Instructiuni aici
LiterNet.ro
EdituraAgendaAtelierDestinatiiGaleria
Program cultural LiterNet

2% pentru LiterNet
Dupa cum stiti, ca si in anii trecuti, aveti posibilitatea sa redirectionati 2% din impozitul pe venit deja platit statului catre o asociatie non-profit. Acest transfer nu va costa nimic; suma va fi platita direct de catre ANAF catre organizatia non-profit indicata de voi. Cei care au obtinut in 2012 venituri doar din salarii nu trebuie sa depuna declaratiile de venit pentru anul 2012, dar pot directiona suma respectiva catre organizatia non-profit aleasa completand declaratia speciala 230. Cei care au venituri si din alte surse trebuie sa depuna declaratii de venit pentru 2012 si pot directiona 2% optind pentru asta in cadrul formularului declaratiei.

Pentru cei care vor sa redirectioneze 2% din impozitul pe venituri pentru LiterNet, iata datele necesare:
Denumire entitate non profit: Asociatia LiterNet
Cod de identificare fiscala: 14791770 Cont bancar (IBAN): RO95BRDE080SV04774310800
Banca: BRD - Sucursala Brasov


Descarca programul saptamanii
Carte electronica
Hibernal haiku
Andrei Baciu

Haiku-urile hibernale desenate cu aparatul fotografic de Andrei Baciu sunt o suita de poeme pe tema fugii. A fugii restauratoare - de "lumea dezlantuita", de ritmurile infernale din mediul citadin. Ciclul sau numit Hibernal haiku este o invitatie pentru (si o fuga inspre) o lume a...
AGENDA LITERNET

Film

Testul Bechdel si Noul Val Romanesc
Mihai Kolcsar

In 1929 Virginia Woolf face urmatoarea remarca cu referinta la reprezentarea femeilor in literatura in eseul A Room of One's Own: Toate acele relatii intre femei sunt prea simple, m-am gandit eu, amintindu-mi imediat splendida galerie de femei fictive. Si am incercat sa-mi...
Antidepresiv de soc - Silver Linings Playbook
Madalina Dumitrache

Aflat in cursa pentru premiul Oscar din 24 februarie 2013, filmul Silver Linings Playbook ar putea sa creeze surprize sustinatorilor altor pelicule din competitie: Lincoln, Argo, Django Unchained, Zero Dark Thirty.   Regizorul David O. Russell face parte din acea generatie de...
Din Rusia, despre razboi si pace - Zilele Filmului Rus la Cluj, 2012
Mihaela Lovin

Dupa ce, pe final de noiembrie 2012, Ambasada Federatiei Rus e si Fundatia Russkyi Mir au organizat la Bucuresti a doua editie a Zilelor Culturii Ruse: Din Rusia, cu sufletul deschis, luna decembrie 2012 a adus la Cluj, latura transportabila a manifestarilor bucurestene, cea...



Cineclub Film Menu - Will Success Spoil Rock Hunter?Retrospectiva Jon Bang Carlsen la One World Romania, 2013Imaginea femeii in Noul Cinema RomanescParintele tarii - LincolnAmourg - AmourFestivalul Tres Courts 2013 asteapta filme foarte scurte romanesti!A fost frumos - AmourProiectii-eveniment in premiera - TIFF, 2013O privire asupra cinematografiei mexicane contemporane, 6-9 februarie 2013Nominalizata la Oscar la 85 de ani: Emmanuelle Riva, partenera lui Jean-Louis Trintignant, din AmourCampionii olimpici ai sportului romanesc sustin Pozitia copilului la Festivalul de film de la Berlin, 2013Spiritul capitalist in comunism: rascumpararea evreilor - Evrei de vanzareMedalion de familie: Aleksei Gherman - masterclass si programLars von Trier a incheiat filmarile la Nymphomaniac - prima imagine oficialaControl N anunta noi sesiuni de curs pentru First Draft si Director's Cut

Teatru

Un spectacol ca o slujba - Ingropati-ma pe dupa plinta
Sabina Balan

Ca sa intelegeti despre ce tip de spectacol de teatru vorbim si ce tip de experienta ati putea avea vazandu-l, ar trebui sa vorbesc despre catharsis, despre empatie, despre conventie, mecanismul sce nei turnante, fulgi de nea, lumini, cum sa ai 55 de ani si sa joci un copil de 9 ani...
Napasta si blestemul erotismului
Iulia Popovici

Pe ecranul televizorului la care zapeaza la un moment dat cineva in casa Ancai si a lui Dragomir, elegantul, albul apartament urban de pe scena Salii Media a Teatrului National Bucuresti, apar fugitiv imagini in alb-negru - o masa, o femeie frumoasa, un barbat. Exista invariabil...
Godot Cafe-Teatru deschide sala studio - Godot SubScena
Comunicat de presa

Vineri, 8 februarie 2013, Godot Cafe-Teatru deschide oficial portile salii studio -  SubScena. Aflat, asa cum ii spune si numele, sub scena binecunoscuta de pe Blanari nr.14, noul spatiu va gazdui exclusiv evenimente underground - la propriu si la figurat. In cei doi ani de...



Galerie foto - Hamlet

Muzica

Concert folk Marius Matache, la Teatrul Excelsior
Comunicat de presa

Cu trei zile inainte de Sfantul Valentin si in apropierea Sarbatorii de Dragobete, nastrusnicul Cupidon face un popas la Te atrul Excelsior. Asa ca, indragostiti de pretutindeni dati-va intalnire luni, 11 februarie 2013, fix la ora 19.30, la Teatrul Excelsior! Motivul? Un super...
Voteaza discul de muzica clasica al anului 2013 - Wanderer cu contratenorul Andreas Scholl
Iolanda Drambei

Wanderer / Calatorul este titlul ultimului album de lieduri al contratenorului Andreas Scholl, album pe care vi-l oferim in prima auditie radiofonica in doua editii succesive ale emisiunii Liedul - muzica si poezie.   "Am cantat repertoriu baroc si clasic aproape 20 de ani,...
Voteaza discul de muzica clasica al anului 2013 - Dirijorul Gustavo Dudamel: Simfonia a IX-a de Mahler
Cristina Comandasu

Va propun sa ascultati si sa comentati, in cadrul campaniei Voteaza discul de muzica clasica al anului 2013, un album inregistrat de celebrul dirijor Gustavo Dudamel, in compania Orchestrei Filarmonicii din Los Angeles. Este o aparitie a casei Deutsche Grammophon lansata in 25...



Pentru Mozart, cu dragosteVinerea asta: Niste baieti, pentru prima data in viata la Galati (sa ia o piatra in gura!)Voteaza discul de muzica clasica al anului 2013 - Violonista Jan ine Jansen interpreteaza Prokofiev

Diverse

In cautarea lui James Joyce
Marian Radulescu

A fost odata ca niciodata... Eram in penultima clasa de liceu, aveam aproape 18 ani si - recunosc - dintre scriitori (atunci cand nu ma gandeam la abisalul univers dostoievskian) ma obseda James Joyce. Tocmai citisem obscurele (dar pentru mine incantatoarele) sale opusuri: Ulise,...
Campania vALLuntar, editia a II-a: Bloggerii citesc si planteaza copaci cu sprijinul ROMSILVA
Comunicat de presa

Grupul Editorial ALL lanseaza editia a doua a campaniei online vALLuntar "Mai multe carti, mai multe sanse" prin care incurajeaza lectura si voluntariatul. Campania este sprijinita de ROMSILVA.   In 2013, bloggerii participanti in campanie vor primi cate un copac pentru...
Auditii P.A.R.T.S la Bucuresti
Comunicat de presa

Pentru ciclul 'Training' 2013 - 2016, P.A.R.T.S (Performing Arts Research and Training Studios, Bruxelles) va selecta un numar de aproximativ 50 de studenti. La Bucuresti, preselectia va avea loc pe data de 20 aprilie 2013, la WASP - Working Art Space and Production (Fabrica Flaros, str. Ion...



Curs de fotografie cu Mirona Radu
ATELIER LITERNET

Proza scurta

Zen si arta intretinerii motocicletei: The Perfect Mirror
Alina Nedelea

"Ma iubesti?" "Te ador, principessa." "Ti-e dor de mine cand nu esti cu mine?" "Ma perpelesc pe parchet..." "Ti-ai da viata pentru mine?" "Fara nici o ezitare!" "Esti mandra de mine?" "Eva, baga! Zi-mi repede, ce vrei de la mine?" "Sa-mi cumperi o surpriza.",...



Miscellanea: Macadamia (o expunere academica)Povestiri minimaliste: Accidentul de bicicletaCeaiul de joi dimineata: Fara indoiala: Cainele ti-a mancat si cutia postala...Fractalul Epic: Ilustrate cu flori si asfalt

Dialoguri

Bibliopolis: Spectacolul oamenilor neinteresanti care vorbesc mult despre ei insisi
Mircea Vasilescu, in dialog c u Daniel Cristea-Enache

(foto: din arhiva personala) "Spectacolul oamenilor neinteresanti care vorbesc mult despre ei insisi Mircea Vasilescu in dialog cu Daniel Cristea-Enache (1) Daniel Cristea-Enache: Stimate domnule Mircea Vasilescu, sinteti la antipodul intelectualului...



Interviuri: Am tradus lucruri pe care le iubesc in propriul meu esperanto, in limbajul miscarii

Fotografie

Fotografia de luni: Nouasprezece
Roxana Enache




Fotografia de marti: NouasprezeceFotografia de miercuri: NouasprezeceFotografia de joi: NouasprezeceFotografia de simbata: OptsprezeceFotografi a de duminica: OptsprezeceFotografia de vineri: Nouasprezece

Poezie

Epistole indiscrete: 5. scrisoare catre Daniel
Ofelia Prodan, Daniel D. Marin

dragul meu prieten, iarta-ma ca-ti scriu atat de putin si cu intarziere desi n-as merita pic de iertare, nici azi nu ti-as fi scris de nu te-as fi visat noaptea trecuta parca erai si nu erai tu aveai pe trup numai ochi si toti ochii aia ma fixau sadic, iar in loc...



Poezia saptamanii: tabernacul

Muzica

Muzica in mp3: Eu vreau sa stiu / Disco
White Ash

Ascultati doua piese in interpretarea formatiei White Ash: "Eu vreau sa stiu" (2,91 Mb) "Disco" (3,72 Mb) White Ash este compusa din urmatoarele somitati: Celebrul Dan - voce Andrei Mircea - chitara Mihai Patra - bas Florin Ciugulea - tobe ...



Fragmente si cronici ale cartilor pe hirtie

Fragmentarium: Fizica viitorului
Michio Kaku, traducere de Constantin Dumitru-Palcus

Michio Kaku Fizica viitorului Editura Trei, 2012 Traducere din engleza de Constantin Dumitru-Palcus Cititi un introducerea acestei carti. ***** FragmentO zi de viata din anul 21001 ianuarie 2100, 6:15 a.m. Dupa o...



Carte de Humanitas Fiction: ParfumulSemnal editorial: EnigmaCronici de atelier: Previziuni pentru urmatorii 100 de ani

Personale

Santier: flori / fleurs / flores
Gigi Caciuleanu

in cimitirul in care primele noastre iubiri zac ingropate e plin cu flori nu tu cruci nu pamant nici statui burnita doar o fina si eterna burnita de toamna apa din cer pentru ca in fiecare zi sa apara alte flori si pentru ca aceste flori sa...



Loc de citit: Doua scaune

Eseu

Evul Media: Desen, schita, schije (II). Bruion - Cu miinile ocupate
Bogdan Ghiu

Sintem in epoca, intr-o noua epoca a de-colorarii - nu doar in arta, arta poate fi, daca se respecta, daca se ia in serios, un meta-semn, o meta-expresie, un mediu, un regim si un registru de vizibilitate si de lectura a ceea ce se petrece, a ceea ce se produce...



4SPACE: Un doctorat meritoriu: arh. Alina Florea

Jurnalism

De locuit si povestit: Parcelarea Floreasca - povestea unuia dintre cel mai atractive cartiere din Bucuresti
Razvan Voinea, Dana Dolghin

In urmatoarele trei episoade vom analiza modul in care a evoluat cartierul Floreasca in ultimii 100 de ani, pentru a intelege de ce reprezinta una dintre cele mai atractive zone de locuit din Bucurestiul de astazi. O analiza comparata a ansamblurilor de locuinte din capitala, din...


ALTE INFORMATII

Despre acest newsletter

Program cultural LiterNet
Acest program este realizat de Razvan Penescu

Newslettere LiterNet.ro

Carti LiterNet.roProgram culturalRevista LiterNet.ro

Alte linkuri LiterNet.ro

Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Roman » 61 de milioane de lei pentru o centrală care produce energie bio

$
0
0


norus1
Un investitor german vrea să construiască în Roman o centrală care să producă energie electrică și termică. Centrala ar urma să funcționeze pe bază de biogaz, produs tot de către această firmă. Investiția a stârnit îngrijorare printre localnicii din Cordun, care se opun proiectului. Reprezentanții concernului german au prezentat, în exclusivitate pentru “Ziarul de Roman”, detalii despre întreaga investiție.


Un investitor german intenționează să construiască, la granița dintre Roman și Cordun, o instalație de biogaz care să alimenteze o centrală care va produce energie termică și electrică. Investiția va fi realizată cu fonduri nerambursabile europene, în baza unui proiect câștigat de SC MB Norus Biogaz SRL. Intenția firmei a nemulțumit locuitorii din Cordun, care au case în zonă, ei susținând că această centrală va fi o sursă mare de poluare. Sprijiniți de Primăria Cordun, ei au depus mai multe sesizări la Agenția pentru Protecția Mediului din Neamț și Bacău, după ce, săptămâna trecută, localnicii s-au întâlnit cu reprezentanții societății SC MB Norus Biogaz.

Fonduri europene pentru producerea energiei bio

Administratorul SC MB Norus Biogaz SRL, Bert Wigger, însoțit de avocatul companiei, Bianca Krakkai, și de responsabilul de proiect pe zona Romanului, asistent manager Andrei Dorobanțu, au ajuns, miercuri, la Roman. Aceștia au prezentat, în exclusivitate pentru Ziarul de Roman, detalii din proiect și modul în care va afecta mediul înconjurător.
Amplasamentul pe care ar urma să fie construită centrala
Amplasamentul pe care ar urma să fie construită centrala
Potrivit administratorului Bert Wigger, firma, înființată în 2009, are preocupări în domeniul agriculturii bio, deținând mai multe terenuri agricole în județul Neamț și Botoșani.
Investitorii din Germania au în țara de origine zeci de fabrici de biogaz, având o experiență în domeniu de peste 20 de ani. De asemenea, mai au fabrici în Marea Britanie, Italia, Turcia și Ungaria. În 2010, au depus un proiect care prevede obținerea de energie electrică și termică prin folosirea resurselor regenerabile de energie, respectiv construcția unei centrale  electrice de termoficare pe bază de biogaz în Roman.
Valoarea totală a proiectului era de 61.186.145 lei, din care fonduri nerambursabile aprobate în etapa de evaluare în valoare de 30.953.673 de lei. Proiectul a fost depus în cadrul Programului Operațional “Creșterea Competitivității Economice” 2007-2013, Axa Prioritară 4 – “Creșterea eficienței energetice și a securității furnizării, în contextul schimbărilor climatice”.
Administratorului Bert Wigger a afirmat că amplasamentul inițial era pe un teren de 6,2 hectare puse la dispoziție de către Agrana Roman, dar, din cauza unor conflicte de interese, societatea romașcană a reziliat contractul cu firma germană. În august 2012, SC MB Norus Biogaz a cumpărat de la o persoană fizică un teren de 4,3 hectare, în apropiere de vechiul amplasament. Terenul se află pe partea dreaptă a străzii Dumitru Martinaș, vis-a-vis de cartierul de vile “Roxana”.
Motoarele fabricii nu vor fi amplasate la șosea, ci în partea cealaltă a terenului, în containere antifonate, astfel că nu vor fi probleme cu zgomotul. Pentru producerea biogazului noi vom folosi numai produse vegetale, gen porumb sau resturi vegetale, care au un potențial redus de poluare. Ele vor fi puse la fermentatîn catalizatoare cu dublă  etanșare. Totul se va realiza după standardele germane. În Germania, legislația în domeniul protecției mediului este extrem de severă. Chiar și în aceste condiții, fabricile de acolo nu ajung nici măcar la jumătate din limita de emisii impusă de normele legislative. Instalația de biogaz și centrala vor fi construite exact după modelul german. Scopul nostru principal este să producem energie electrică, ce va fi furnizată prin intermendiul societății E.On, dar și energie termică“, a precizat avocatul Bianca Krakkai.
Potrivit acesteia, societatea are toate avizele de mediu și așteaptă, acum, autorizația de construcție. Administratorul Bert Wigger mai spune că investiția este foarte importantă pentru zona Romanului, întrucât construcția centralei va crea zeci de locuri de muncă, iar după punerea în funcțiune vor fi până la 20 de locuri permanente de muncă în cadrul centralei. Societatea s-a oferit să furnizeze locuitorilor din zonă enegie electrică și termică gratuit, pe o perioadă de zece ani, fiind dispusă chiar să construiască, pe cheltuiala firmei o rețea de distribuție a agentului termic.
Reprezentanții MB Norus Biogaz au dat asigurări că totul se va desfășura cu cea mai mare transparență și că, având în vedere experiența în domeniu din Germania, riscurile de poluare vor fi minime. De aceea, vor pune accent pe informarea locuitorilor din zonă, pentru că mulți dintre ei se tem că, pentru producerea biogazului, societatea va folosi resurse cu risc mare de poluare, cum ar fi deșeuri animale, lucru infirmat de reprezentanții firmei.
Din punctul de vedere al investitorilor, ei ar începe lucrările oricând. Bani sunt, componentele vor fi aduse din Germania, deci nu ar fi nicio problemă. Vrem doar ca locuitorii din zonă să înțeleagă corect demersul nostru“, a precizat administratorul Bert Wigger.
  

Actualitate » Informare meteo: Ninsori în Transilvania, Oltenia şi nordul Moldovei

$
0
0
Conform informării emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), vineri va ninge în cea mai mare parte a Transilvaniei şi Olteniei, precum şi în nordul Moldovei. În restul regiunilor vor predomina ploile.

Informarea este valabilă vineri, între orele 2.00 şi 16.00. La munte, ninsoarea va fi temporar viscolită, iar în masivele Făgăraş, Bucegi şi în zona Carpaţilor de Curbură, stratul de zapadă nou depus va fi consistent.
Potrivit ANM, în Muntenia, Dobrogea şi jumătatea sudică a Moldovei, precipitaţiile vor fi predominant sub formă de ploaie, cantităţile de apă urmând să depăşească 15-20 de litri pe metru pătrat.
De asemenea, vântul se va intensifica, atingând viteze de 50-55 de kilometri pe oră, iar temporar, pe litoral, de peste 70 de kilometri pe oră.

Bancul Zilei » Care este diferența dintre MITĂ și DAR?

$
0
0
Care este diferența dintre MITĂ și DAR?
- Un DAR este atunci când cel care primește spune: “Mulțumesc!”, iar cel care dă spune: “Să nu mai vorbim despre asta!”.
- O MITĂ este atunci când cel care dă spune: “Mulțumesc!”, iar cel care primește spune: “Să nu mai vorbim despre asta!”.

VETA BIRIS DOAMNE OCROTESTE-I PE ROMANI

Viewing all 3410 articles
Browse latest View live