Are you the publisher? Claim or contact us about this channel


Embed this content in your HTML

Search

Report adult content:

click to rate:

Account: (login)

More Channels


Showcase


Channel Catalog


Channel Description:

Impreuna vom construi cel mai mare blog scris in limba Romana.

older | 1 | .... | 35 | 36 | (Page 37) | 38 | 39 | .... | 171 | newer

  0 0
 • 03/08/13--02:31: Atentie !

 • Atentie la postarile “NATIONALISTE” de pe FB! Precedent: O instanta din Romania a stabilit ca pagina de Facebook este spatiu PUBLIC, nu PRIVAT

  autor: FrontPress 08.03.2013
  CNDCCurtea de Apel Targu Mures a stabilit, intr-o cauza judecata in contencios administrativ, ca pagina de Facebook este spatiu public, nu privat. “Reteaua de socializare Facebook nu poate echivala, sub aspectul controlului mesajelor difuzate cu o casuta postala electronica. Profilul sau personal pe Facebook chiar daca este accesibil doar prietenilor adica unui grup restrans de persoane, tot public este, oricare dintre ‘prieteni’ putand distribui informatiile postate de titularul paginii, aspecte pe care reclamantul le cunostea”, se arata intr-o decizie pronuntata de Curtea de Apel. Este vorba de un dosar in care fostul director de cabinet al prefectului din Targu Mures a contestat o sanctiune primita de la Consiliul National pentru Cobaterea Discriminarii din cauza unei postari pe pagina personala de Facebook.
  In timpul protestelor din iarna anului trecut impotriva Guvernului Boc, mai exact pe 19.01.2012, Mircea Munteanu Nicolae, fostul director de cabinet al prefectului din Targu Mures, a postat pe pagina personala de Facebook un mesaj: “Arbeit macht frei – asta sa inteleaga protestatarii”.
  Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) l-a sanctionat in februarie 2012, ca urmare a autosesizarii Consiliului, cu amenda contraventionala in valoare de 1.000 de lei, pe motiv ca “fapta constituie o propaganda nationalista care aduce atingere demnitatii umane si creeaza o atmosfera degradanta, umilitoare si ofensatoare indreptata impotriva grupului de protestatari”.
  Munteanu a atacat hotararea in instanta, considerand-o nelegala din mai multe motive, invocand intre altele si faptul ca pagina sa de Facebook, unde a postat mesajul incriminat, ar fi spatiu privat, nu public. Instanta i-a respins contestatia fostului director de cabinet.
  “Utilizarea in sine a afirmatiei ‘Arbeit macht frei’ intr-un cadru public sau accesibil publicului cu ocazia exprimarii unei opinii referitoare la o anumita categorie de persoane (protestatarii), provoaca fara nici un dubiu asocierea acesteia cu sentimente de dispret, repudiere, intoleranta, asa incat, reclamantul nu poate sustine ca a actionat fara vinovatie. Pe de alta parte, nu pot fi retinute nici sustinerile potrivit carora prin postarea mesajului nu a urmarit lezarea demnitatii umane cata vreme, asa cum s-a aratat mai sus, utilizarea acestui slogan, asociat in constiinta populara cu ororile nazismului, dovedeste intoleranta acestuia fata de drepturile civile ale protestatarilor, consecinta fiind lezarea demintatii acestora”, se mai arata in decizia Curtii de Apel Targu Mures.
  Hotararea a fost pronuntata in 17 ianuarie 2013, iar intre timp a fost publicata si motivarea. Hotararea poate fi atacata cu recurs.
  In Romania, cazul este o premiera, insa situatii similare au fost judecate si in alte state europene. Justitia franceza a condamnat in ianuarie 2012 la amenda de 500 de euro un slariat al unei operator Call center care postase pe Facebook expresii injurioase la adresa angajatorului sau. De D. Tapalaga – HotNews


  0 0
 • 03/08/13--03:21: Bani si arme

 • De pe mormintele de BANI si de ARME

  autor: FrontPress 08.03.2013
  arme si baniAr trebui să nu aud, să nu-mi aduc aminte sau să arunc pisica moartă în curtea indiferenţei, cînd zăcămintele intră singure în abataj prin mîna miliţienilor planetari? Mă întrebam aşa, în sinea mea, oare dacă Irakul ar fi produs iepuri de casă în loc de petrol, ar mai fi fost vreodată invadat? Din moment ce mai toţi preşedinţii americani au vorbit personal cu Dumnezeu, probabil în şcolile de la ei copiii învaţă că civilizaţia s-a născut în Texas, iar scrierea a fost inventată de strămoşii lor.
  William McKinley a declarat în 1898 că a vorbit cu Dumnezeu într-o noapte, în timp ce se plimba pe culoarele Casei Albe, şi a primit ordin de la El să ia în stăpînire Filipinele, pentru a civiliza şi pentru a creştina populaţia de acolo. La mai mult de un secol, Bush asigura lumea că Dumnezeu este de partea sa în cucerirea Irakului. Oare de ce Dumnezeu o fi trimis ordine contradictorii lui Bush şi Papei de la Roma? La fel cum Reagan anunţa că Nicaragua este un pericol, Bush, plagiindu-l, a strigat că Irakul este un pericol. Obama, prea ocupat cu multiplele invazii, a uitat să respecte tradiţia şi să ne informeze cînd a vorbit cu Dumnezeu şi ce fel de democraţie i-a spus să instaureze în ţările invadate. Aceeaşi democraţie pe care au instaurat-o în Republica Dominicană, în Haiti şi în Nicaragua?
  Toată lume ştie azi că S.U.A. are propriile ogive nucleare care îi oferă impunitatea. Toată lumea a auzit că America fabrică şi vinde arme din greu şi că prin tradiţie se află mereu în război cu cineva. Atunci cine ucide pacea popoarelor? Indiscutabil, o asemenea istorie contemporană înspăimîntă şi ţine omul cu sufletul la gură, evidenţiind fragilitatea lumii în care trăim, dezechilibrele ei fundamentale, pe fondul cărora ficţiunea poate deveni în orice moment adevăr crud. Înainte de distrugerea Iugoslaviei, în cărţile lor figura România. Ar trebui ca numele lui Eduard Şevardnadze să fie dat unui bulevard din Bucureşti sau unei instituţii de pace, pentru că el a refuzat invitaţia Washington-lui de a invada România, altfel am fi fost o Bosnie sau un Kosovo. Secretarul de stat american, de la vremea loviturii de stat din ţara noastră, James Baker, îi ceruse lui Şevardnadze să invadeze România. „Ce, aţi înnebunit, aţi preluat voi doctrina Brejnev”, i-a replicat acesta, pe atunci ministru de externe al U.R.S.S. După lovitura de stat din decembrie 1989, cînd Baker a venit la Bucureşti, pe cine credeţi că a pupat întîiaşi dată? Pe agentul în sutană Laslo Tokes, licenţiat în ştiinţele trădării, azi, eminent instigator şi duşman al unităţii de neam.
  Cam aceştia ar fi prietenii omenirii, înstăriţi prin subjugarea statelor, prin acumularea de resurse cît mai egoist şi războinic cu putinţă. Prietenia lor e o reacţie sinceră la adresa nepăsării prin care omenirea a lăsat de prea multă vreme scara valorilor răsturnată. Ei au hotărît aprig şi intempestiv destinul unor popoare, îngenuncheate în aşa hal cu aberaţii gen libertate, terorism, dictatori, capitalism, privatizare, investitori, economie de piaţă, liberalizări, încît au ajuns sclavii celor care au inventat şi au umflat sistemul bancar, inducînd idea că fără bănci şi fără sistemul financiar ticălos din care se hrănesc bogaţii lumii, omenirea se prăbuşeşte. Sistemul acesta clădit pe bani virtuali şi pe împrumuturi cu dobînzi de tip caritas la scară planetară este un imperialism mai periculos decît cele din istoria trecută, un imperialism care a impus statelor anumite guverne dispuse să-şi vîndă poporul. Dacă Hitler a invadat Polonia cu tancurile, astăzi caracatiţele financiare cotropesc şi ucid. De pe mormanele de bani şi de arme, miliţienii planetei, mereu la pîndă, privesc omenirea cu un singur ochi şi acela orb ca al lui Polyfem.
  În încheiere, vorba lui Bologa tatăl din „Pădurea Spânzuraţilor”: am potrivit gîndul cu sufletul, sufletul cu vorba, vorba cu întîmplările lumii şi mi-am adus aminte să vă spun că Patriotismul nu este un cuvînt inutil, nici o virtute învechită. Este putere, credinţă, bucurie, demnitate şi onoare naţională! Trebuie să credem în noi, fiindcă în fiecare locuieşte Dumnezeu, dar mai ales în Biserică! Conştiinţa noastră nu-i altceva decît glasul lui Dumnezeu din sufletul omului. Oricît ar progresa ştiinţa, cultura şi omul, niciodată nu vor depăşi ca măreţie, învăţătura pe care Hristos a dat-o lumii. Din academii pînă în palate şi colibe, numele Lui a umplut pămîntul cu iubire, dar nu în sensul deşănţat şi vulgar al veacului nostru, ci în sensul jertfelnic. Acest duh ne trebuie şi nouă, românilor. Ne lipsesc mucenicii pentru ţară. De Maria Diana Popescu – Agero


  0 0
 • 03/08/13--06:48: Suprematie

 • Suprematia Bancii Mondiale si a FMI amenintata de statele BRICS

  autor: FrontPress 08.03.2013

  BRICSWall Street Journal relatează despre o ofertă surprinzătoare pe care ţările BRICS au lansat-o pentru SUA şi Marea Britanie. Surse informate din cadrul diplomaţiei indiene au povestit jurnaliştilor americani despre intenţia BRICS de a oferi Washingtonului şi Londrei posibilitatea de a participa la finanţarea Băncii de Dezvoltare a BRICS, obţinând în schimb până la 45% din drepturile de vot în noua organizaţie financiară supranaţională.
  800px-BRICSDe fapt, acum asistăm la ultima fază a pregătirilor pentru o revoluţie în sistemul financiar global. Până acum, instituţiile financiare supranaţionale, adică FMI şi Banca Mondială, se aflau sub controlul american şi nu făceau altceva decât să promoveze politica americană, condiţionând creditele acordate de aceste instituţii de îndeplinirea unei agende politice şi economice vădit proamericane. Odată cu declanşarea crizei economice globale, a devenit evident că un sistem în care atât moneda de bază cât şi instituţiile supranaţionale sunt controlate de SUA nu mai corespunde realităţii economice şi ţările BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) au încercat să iniţieze o resetare a sistemului. Chiar şi în interiorul sistemului financiar occidental s-au găsit persoane care au acceptat realitatea şi au încercat să promoveze o reformă atât a sistemului financiar cât şi a structurilor financiare supranaţionale. Printre susţinătorii acestei reforme radicale s-a numărat şi Dominique Strauss-Kahn. Motivul real pentru care s-a organizat „mazilirea” şefului FMI a fost dorinţa acestuia de a transforma FMI într-o structură care să reprezinte în mod echitabil toate forţele economice ale lumii şi să gestioneze crearea unui sistem financiar în care un „coş de valute” ar fi înlocuit dolarul american în calitate de monedă de bază a sistemului monetar global.
  După operaţiunea de discreditare a lui Strauss-Kahn, FMI nu a mai putut fi folosit ca o platformă pentru reformarea sistemului financiar internaţional şi, pentru o perioadă, ţările BRICS s-au limitat la oferirea opţiunilor de finanţare alternativă pentru ţările care nu au mai dorit să fie dependente de FMI. În acest context se înscriu atât creditele acordate de China ţărilor din Africa, Europa (Ungaria, Portugalia) cât şi creditele acordate de Rusia pentru realizarea unor proiecte în Serbia şi America Latină. Destul de rapid, a devenit clar că eforturile individuale sunt insuficiente şi s-a ajuns la necesitatea creării unui „FMI paralel” care să poată rezolva radical problema reformării sistemului financiar internaţional. În prima fază, Banca de Dezvoltare a BRICS va avea la dispoziţie echivalentul a 100 de miliarde de dolari pentru acordarea de credite ţărilor care nu doresc să se supună cerinţelor FMI.
  Acceptarea invitaţiei de participare la acest proiect este o ultimă şansă pentru SUA şi Marea Britanie de a se integra în acest nou sistem financiar în condiţii acceptabile şi onorabile. Participarea la acest proiect va necesita sacrificii financiare şi politice din partea SUA, mai ales în condiţiile în care recent s-a ajuns la o reducere automată a bugetului american, reducere care a avut consecinţe grave şi neplăcute asupra forţelor armate americane. În contextul economic actual, Banca de Dezvoltare a BRICS nu este un concurent pentru FMI şi BM, ci un înlocuitor al acestora. Toate ţările BRICS, dar mai ales China şi Rusia, deţin atât de multe obligaţiuni americane încât chiar şi o vânzare parţială a acestora ar provoca o prăbuşire imediată a pieţei obligaţiunilor SUA şi ar provoca o creştere dramatică şi instantanee a costurilor de împrumut pentru guvernul de la Washington. Marea Britanie se află într-o situaţie identică, ba chiar şi mai vulnerabilă după ce a pierdut ratingul de „triplu A”. Dintr-o anume perspectivă, se poate spune că ţările BRICS au ajuns să ţină „pistolul financiar” la tâmpla economiei americane şi prin acest fapt se pot explica aspecte ale comportamentului recent al Washingtonului. America şi Marea Britanie vor trebui fie să se alăture noului sistem, fie să sufere consecinţele existenţei într-un sistem financiar global pe care nu-l mai pot influenţa deloc. De Valentin Mândrăşescu – Vocea Rusiei
  913-1


  0 0
 • 03/08/13--06:53: Stema

 • Modificarea Stemei Romaniei este o datorie patriotica!

  autor: FrontPress 06.03.2013
  stemaSalut cu interes demersul de la Realitatea TV al jurnaliştilor clujeni, prietenul Rareş Bogdan şi a profesorului meu de istorie de la UBB, ziaristul Ion Novăcescu, de a se demara o dezbatere publică privind modificarea Stemei României. De altfel Ion Novăcescu a explicat exhaustiv pe site-ul săuwww.novacescu.ro motivele acestei modificări:
  “Atunci, în 1923, mai mult din grabă şi din cauza tensiunilor politice generate de discuatrea Constituţiei, oficialii de la Bucureşti când s-a ajuns până acolo încât au fost aruncate grenade cu gaze în Parlament, oficialii de la Bucureşti au comandat fabricarea rapidă a noii steme a României Mari, care trebuia menţionată în Constituţie şi adoptată odată cu aceasta. În mod uimitor, nu s-a găsit niciun specialist român în heraldică, fiind desemnat să facă noua stemă heraldistul Keöpeczi Sebestyén József din Cluj. Acesta a inserat în stema României Mari simbolurile heraldice ale Moldovei, reprezentată, în dreapta sus, prin capul de bour, prin soare şi semilună. Lângă, în stânga sus, este stema Ţării Româneşti, cu Acvila imperială bizantină, care şine crucea în cioc, având alături semiluna şi soare. În stânga jos, este stema oficială a Banatului integral, cu leul Banatului şi podul peste Dunăre al lui Apolodor. La mijloc este stema Dobrogei, reprezentată prin cei doi delfini iar în dreapta jos este stema Transilvaniei.
  hungshi4Când a venit vorba să reprezinte Transilvania, Keöpeczi Sebestyén József a copiat stema Ardealului din stema oficiala a Ungariei Mari, plasând-o în acelaşi spaţiu pe stema oficială a României Mari, pentru a sugera, probabil, doar transferul unei provincii de la o ţară la alta.  Această stemă are în partea de jos simbolul săsesc al celor şapte turnuri, adică a celor şapte oraşe ridicate de şaşi şi şvabii din Transilvania iar sus sunt cele două simboluri maghiare şi secuieşti. Primul simbol este “pasărea Turul” (Turul madár), pe fond albastru, având deasupra soarele şi semiluna. Mai precizăm că pasărea Turul este simbolul mitic al maghiarilor, în legenda fondatoare a acestui popor precizându-se că această pasăre a condus triburile maghiare din stepele Munţilor Altai până în Europa, în Câmpia Panonică. Aşa cum releva şi Rareş Bogdan, copii maghiari sunt crescuţi în cultul acestei păsări mitice, inclusiv prin desenele animate pe care TV maghiare le difuzează.”
  stema romaniei-metal turnat-50 x 35 cm-mareAceastă dezbatere, din motivele sus-menţionate, a mai fost demarată de fostul primar Gheorge Funar în anul 2002, când se punea problema modificării Constituţiei din 2003 în vederea integrării în UE. Din păcate Transilvania românească nu este reprezentată în stema oficială a ţării, ci numai nobilimea maghiară, patriciatul săsesc şi grănicerii secui. Stema Transilvaniei cuprinde: scut împărțit în două câmpuri: în câmpul superior era o jumătate de acvilă, cu zborul desfăcut, ieșind din linia de demarcație, iar în câmpul inferior, turnuri de cetate, ultimele amintind de vechiul nume al Transilvaniei, Siebenbürgen (“Șapte cetăți”), nume atestat din anul 1296. Stema Transilvaniei este atestată din secolul al XVI-lea. În stema aprobată prin Constituţia din 1992 românii ardeleni nu există. Atunci Antonie Iorgovan, părintele Constituţiei a preluat stema din 1923 fără coroana regală. El nu a dorit să-l supere pe preşedintele Ion Iliescu care primise sprijinul liderilor maghiari şi al serviciilor secrete maghiare pentru lovitura de stat din 1989 şi asasinarea lui Nicolae Ceauşescu. Stema a rămas aşa până astăzi conform art. 1 din Constituţie: “Stema Romaniei simbolizeaza statul român naţional, suveran şi independent, unitar si indivizibil si se compune din doua scuturi suprapuse: scutul mare si scutul mic(…) d) în cartierul patru este stema Transilvaniei, cu Maramureşul şi Crişana: un scut tăiat de un brâu roşu îngust; în partea superioară, pe albastru, o acvilă neagră (tur) cu ciocul de aur, ieşind din brâul despărtitor, însotită de un soare de aur la dreapta, de o luna de argint conturata la stânga; în partea inferioară, pe aur, şapte turnuri roşii, crenelate, dispuse pe doua rânduri, patru si trei.”
  DSCF4266În următoarele luni preşedintele Comisiei de Revizuire a Constituţiei este liderul PNL Crin Antonescu şi conform împuternicirilor legale poate propune pentru noua lege organică a statului ca Stema României, în cartierul dedicat Transilvaniei, să fie modificată prin introducerea unui simbol al românilor ardeleni. Acesta poate fi legat de capitala dacilor Sarmisegetuza din Transilvania, prin inserarea steagului lui Burbista şi Decebal – Lupul Dacic. Mai poate fi opinca moţilor lui Horea şi Avrămuţ, soarele în formă de cruce de pe porţile maramureşene sau, de ce nu, Monumentul Memorandiştilor din Cluj-Napoca. Românii ardeleni nu mai trebuie să fie eliminaţi din reprezentarea istoriei Transilvaniei de pe stema statului român. De Ionuţ Ţene – NapocaNews
  o


  0 0
 • 03/08/13--12:51: Interviu

 • Interviu cu purtatorul de cuvant al NATIONALISTILOR greci

  autor: Second 08.03.2013
  h.kasidiaris__articleSe poate afirma cu certitudine faptul ca nationalistii greci sunt un exemplu demn de urmat pentru celelalte organizatii radicale de pe batranul continent, in aceasta perioada tulbure din punct de vedere identitar si economic. In iunie 2012, partidul radical Zorii Aurii a zguduit sistemul politic din Grecia, obţinand la alegerile parlamentare 7 la suta din voturi, revenindu-i astfel 18 locuri în Parlamentul din Atena. De atunci a crescut constant în sondaje, dupa unele surse, ajungand in prezent la procentul de 14 la suta din preferintele grecilor.
  In cele ce urmeaza FrontPress.ro va ofera in exclusivitate in limba romana cel mai recent interviu realizat cu purtatorul de cuvant al partidului nationalist Zorii Aurii, Ilias Kasidiaris. Interviul a fost realizat de revista nationalista Etnikismos.net
  Cum va simtiti dupa ce ati fost achitat de acuzatiile penale ce vi s-au adus?
  Am spus de la inceput ca eu sunt nevinovat. Cu toate acestea, canalele de televiziune m-au prezentat luni de zile ca fiind hot, huligan si criminal. S-a dovedit ca adevarul si morala sunt de partea mea, asta este umilinta suprema pentru ei. Minciunile celor de la Syriza si ale jurnalistilor, ca de altfel toate atacurile murdare, vor fi combatute permanent de Zorii Aurii.
  Despre acest caz al tau au existat comentarii ironice venite din partea lui Dourou(parlamentar din partea partidului Syriza)  si  a inceput un episod celebru pe canalul ANT 1.  De fapt, saptamana viitoare incepe urmarirea penala impotriva ta.
  Ei asa cred, ca odata cu aceasta ridicola represiune la care ma supun, Zorii Aurii vor ceda.  In episodul de la ANT 1  sunt acuzat de “tentativa la vatamare corporala grava”. Bine ca nu m-au acuzat de tentativa de omor… Desigur, toate acestea nu sunt altceva decat joaca de-a procurorul facuta de jurnalisti.
  Masele sunt tot mai atrase de partidul Zorii Aurii.
  Masele s-au orientat pana acum doar spre stanga sau dreapta, adica spre dusmanii nostri, Noua Democratie si Syriza. Insa Zorii Aurii creste. Sistemul tremura de frica de a recunoaste cat de sus a ajuns partidul nostru.
  Multi spun ca in urmatoarele alegeri Zorii Aurii va fi al doilea partid…
  Sigur, acest lucru a fost afirmat si de directorul programului ERT. Acesta a spus ca Zorii Aurii este deja pe locul doi in doua sondaje distincte. Urmatoarele alegeri vor fi, probabil, prea tarzii. Suntem, totusi, in asteptarea alegerilor municipale, caci ramane de vazut daca ne aflam pe al doilea loc, sau chiar mai sus.
  Care ar trebui sa fie prima decizie a unui guvern nationalist in viitor?
  Denuntarea memorandumului privind legea referendumului. Realizarea unui audit al datoriei publice si refuzul ferm de a plati datoriile ilegale. Declansarea forajelor pentru extractia de petrol si gaze naturale. Deportarea tuturor imigrantilor ilegali si luarea unor masuri dure impotriva criminalitatii. Deschiderea tuturor conturilor bancare ale ministrilor, deputatilor si a marilor afaceristi. Inchisoare grea pentru cei ce au deturnat banii publici si confiscarea averilor acestora.
  Ai timp liber, si daca da, cu ce te ocupi?
  Nu am aproape de loc timp liber. Pentru a aduce partidul la nivelul la care este si pentru a atrange sustinerea unui numar atat de mare de greci, este nevoie de o munca foarte grea, de lupta si de efort constant, zi de zi.Viata zilnica o petrec intre birourile centrale ale partidului, prin deplasari frecvente in organizatiile locale si prin participarea la sedintele parlamentare. Putinul timp liber pe care il am, il dedic exercitiilor si antrenamentelor fizice.
  Un mesaj pentru cititorii nostri nationalisti?
  Persecutiile impotriva noastra continua, ne aflam in transeele si noroiul razboiului, atacurile teroriste ale stangii continua, insa toate astea nu ne opresc. Ceea ce am spus de multe ori, am demonstrat in practica. Siteul vostru, siteul partidului nostru si blogurile patriotice nu au nevoie de cititori. Este nevoie de oameni care sa gandeasca si sa puna in practica ideile si cunostinele de lupta. Impreuna, vom continua lupta pentru o Grecie mare si libera! Traducere si adaptare FrontPress.ro dupa Etnikismos.net


  0 0
 • 03/08/13--20:51: China
 • China ar putea cumpara “tot aurul bancilor centrale din lume”

  autor: FrontPress 09.03.2013
  aur chinaChina ar putea cumpăra tot aurul băncilor centrale din lume, scrie Bloomberg. Potrivit publicaţiei, rezervele valutare ale ţării sunt în prezent de două ori mai mari decât suma necesară pentru cumpărarea acestuia.
  Din 2004, suma a crescut de peste şapte ori, astfel că, la sfârşitul anului trecut, fondurile erau de circa 3.300 de miliarde de dolari. În perioada 2004-2012, rezervele valutare ale Chinei au crescut de 7,2 ori.
  Celelalte trei mari economii emergente la nivel global, Brazilia, Rusia şi India, au consemnat însumat un avans de circa 4 ori în acest interval, la 1.100 miliarde de dolari, scrie Bloomberg.
  China, cel mai mare exportator din lume
  Dolarii ajunşi în China în urma schimburilor comerciale sunt vânduţi băncilor, care îi vând mai departe băncii centrale, sporind astfel rezervele.
  Procesul a fost alimentat de exporturi. În 2009, China a depăşit Germania, devenind cel mai mare exportator din lume.
  Activele din rezervele Chinei reprezintă 30,2% din cele la nivel global, faţă de 14% în 2004, arată datele Bloomberg. Totalul Chinei este de trei ori mai mare faţă de Japonia, situată pe locul doi în lume. În 2004, Japonia controla circa 24% din rezervele la nivel mondial. De Cristina Ghioca – Radio Romania Actualitati  0 0
 • 03/08/13--20:55: Urmasa Ecaterinei Teodoroiu

 • Urmasa Ecaterinei Teodoroiu, plecata la munca in Italia

  autor: FrontPress 09.03.2013
  ecaterinaNicoleta Catalina (31 de ani), stră-strănepoata Ecaterinei Teodoroiu, se luptă pentru supravieţuire şi a plecat de doi ani în Italia, unde îngrijeşte bătrâni. Mama ei, strănepoata Ecaterinei, este muzeografă în Târgu-Jiu.
  nEcaterina Teodoroiu este un simbol românesc al curajului şi al luptei. Pe de altă parte, o descendentă din Gorj a eroinei a ales să părăsească ţara şi să îşi caute norocul pe alte plaiuri. Sabina Lupu (57 de ani) este strănepoata Ecaterinei şi lucrează ca muzeograf la Casa memorială „Ecaterina Teodoroiu“ din cartierul Vădeni. Una dintre fiicele ei, Nicoleta Catalina, o stră-strănepoată a eroinei, se află de aproximativ doi ani la muncă în Italia, pe insula Sardinia, unde are grijă de doi bătrâni. Tânăra a absolvit Facultatea de Psihopedagogie, dar nu a reuşit să-şi găsească un loc de muncă în România.
  wdsMama ei a povestit, cu ochii în lacrimi, că Nicoleta a fost nevoită să plece departe de familie, pentru a asigura un trai decent fetiţei pe care o are.
  „Fiica mea cea mică se află la muncă în Italia. Nu a putut să-şi găsească un loc de muncă în ţară şi, din acest motiv, a fost nevoită să plece. Este foarte greu, pentru că e departe de fiica ei şi de noi. Eu am îmbătrânit şi sunt destul de bolnavă, aşa că aş avea nevoie de un sprijin. Mai este şi mama mea, nepoata Ecaterinei Teodoroiu, care are vârsta de 80 de ani. Nicoleta a plecat de nevoie. Ne descurcăm destul de greu, dar încercăm să ţinem pasul“, a spus Sabina Lupu.
  LUCREAZĂ ÎN CASA STRĂBUNICII CELEBRE
  Casa memorială „Ecaterina Teodoroiu“ se află în cartierul Vădeni din Târgu-Jiu şi a fost donată statului de către familia eroinei, în baza unei înţelegeri conform căreia urmaşii vor lucra aici şi vor duce mai departe amintirea faptelor de vitejie. Din fericire, această înţelegere a fost respectată de-a lungul timpului. Nepoata şi, acum, strănepoata Ecaterinei au fost angajate ca muzeografe la Casa memorială.
  Sabina Lupu se apropie de vârsta pensionării şi s-ar bucura ca fiica ei plecată în Italia să rămână în locul ei la Casa memorială a Ecaterinei Teodoroiu.
  „Mi-aş dori ca fata mea să vină să lucreze la muzeu. Este şi o tradiţie în familia noastră care trebuie dusă mai departe. Sufleteşte, aş fi mult mai împlinită. Câştigă mai bine în străinătate, dar trebuie să facă mai multe sacrificii. Nu ştiu când o să vină ceasul acela ca fata mea să se întoarcă acasă“, a mărturisit muzeograful.
  646x404Pentru urmaşele Ecaterinei Teodoroiu, viaţa este foarte grea şi plină de lipsuri. Sabina Lupu consideră că înaintaşa ei nu şi-ar fi dorit o astfel de viaţă pentru români.
  „Ecaterina a luptat cu arma în mână ca să avem un trai mai bun, dar rezultatul nu a fost cel aşteptat. De vină sunt toţi politicienii care au fost la putere după 1989 şi toate guvernările. Nu ştiu dacă va fi mai bine. Nu văd o speranţă, pentru că am sărăcit foarte mult. O să ajungem să fim şi noi vânduţi. Vrem locuri de muncă şi vrem să vină românii acasă. În Gorj nu mai există nicio întreprindere şi tineretul nu mai are unde să muncească. De asta pleacă în străinătate. Ne aflăm într-o situaţie foarte dificilă. Mai ales pentru mine, viaţa este foarte grea. Ecaterina nu şi-ar fi dorit ca românii să aibă o asemenea viaţă“, a spus Sabina Lupu.
  LA MUNCĂ SE SIMTE CA ACASĂ
  Bunica Sabinei Lupu a fost sora mai mică a eroinei de la Jiu. Strănepoata Ecaterinei Teodoroiu a lucrat la fabrica de pâine din Târgu-Jiu, iar apoi a muncit, alături de soţul ei, la o societate de construcţii, după care, în anul 1991, a venit ca muzeograf la Casa memorială „Ecaterina Teodoroiu“. Sabina Lupu a lucrat cu mare drag la păstrarea amintirii înaintaşei sale.
  „Eu nu consider că vin la locul de muncă, ci că vin tot acasă. Aşa am simţit. Aici este tot casa mea. Eu aşa cred. Aici s-a născut Ecaterina Teodoriu şi a trăit bunica mea“, a mai spus Sabina Lupu.
  Strănepoata Ecaterinei Teodoroiu a auzit de la bunica sa mai multe povestiri legate de eroina de la Jiu, care s-a născut la data de 14 ianuarie 1894. Astfel, încă de când era mică, nu se dădea în lături de la nimic. De exemplu, la şcoală, Ecaterina a jucat rolul lui Peneş Curcanu.
  Casa memorială este cea originală, în care s-a născut eroina de la Jiu, păstrându-se inclusiv câteva obiecte de mobilier. În această căsuţă ţărănească veche de peste 150 de ani s-a născut Ecaterina Teodoroiu şi au trăit zece suflete: părinţii Vasile şi Elena şi cei opt copii – cinci băieţi şi trei fete.
  Toate elementele casei s-au păstrat. În unele locuri, lemnul este afectat de mucegai, iar şindrila de pe acoperiş trebuie înlocuită, dar, în general, locuinţa se află în condiţii bune. Aici se păstrează mai multe obiecte personale care i-au aparţinut eroinei, cum ar fi părul pe care l-a tăiat înainte de a se înrola, fundele cu care îşi lega părul, batiste, un pieptar şi o cămaşă militară. Din mobilier mai există patul, unele scaune şi o ladă de zestre.
  OLYMPUS DIGITAL CAMERAEcaterina Teodoroiu, decorată de Regele Ferdinand
  Ecaterina Teodoroiu (14 ianuarie 1894 – 22 august 1917), pe numele ei adevărat Catalina Toderoiu, a activat, la început, ca infirmieră, în Primul Război Mondial, după care s-a înrolat în armată, în urma decesului fratelui său în luptele de la Porceni. Ecaterina a fost rănită grav la bazin şi picioare în luptele de la Ţânţăreni, fiind decorată personal de Regele Ferdinand I, la data de 19 martie 1917, cu „Virtutea militară“ şi a fost avansată la gradul de sublocotenent. După mai mult timp petrecut în spitale, Eroina de la Jiu a revenit în luptă, fiind numită la comanda unui pluton din Regimentul 43/59 infanterie Lupeni. Ecaterina Teodoroiu a căzut eroic, în fruntea acestui pluton, în seara zilei de 22 august 1917, în timpul luptelor de la Mărăşeşti. Dorin Brozbă, autorul unei cărţi despre viaţa Ecaterinei Teodoroiu, spune că numele acesteia a fost schimbat chiar de către ea. „Când se afla pe front, a scris câteva poezii semnate cu numele de Ecaterina Teodoroiu, pentru că era o admiratoare a lui Eminescu“. De Alin Ion – Adevarul
  w


  0 0
 • 03/09/13--05:05: Comunicat

 • Noua Dreapta Mures: “Harlem Shake”…pardon, “Szekely Shake” la Tg-Mures pe 10 martie

  autor: Second 09.03.2013
  ND MS 1In preajma protestelor pentru autonomia asa-zisului tinut secuiesc, Noua Dreapta Mures a emis un comunicat prin care condamna organizarea la Targu Mures a unui astfel de protest si cere respectarea Constitutiei si legilor Romaniei. Redam mai jos in integralitate comunicatul nationalistilor targmureseni.
  “În primul rând vrem să specificăm faptul că Asociaţia NOUA DREAPTĂ respectă orice minoritate etnică aflată pe teritoriul României. Condiţia pe care noi o cerem din partea oricărui cetăţean sau locuitor al acestei Ţări este de a respecta Constituţia şi legile României, Ţara care le oferă drepturi şi adăpost.
   Asociaţia NOUA DREAPTĂ, filiala Mureş, a luat act şi condamnă organizarea la Tg- Mureş, şi oriunde pe teritoriul Statului Român ( stat naţional, unitar, suveran, independent şi indivizibil), sub umbrela unei acţiuni comemorative, a unei noi provocări în scopul separatismului şi revizionismului maghiar: mitingul pentru autonomia aşazisului ţinut secuiesc.
  Care “ţinut” şi care “secui”? Cele 523 (cinci sute două zeci şi trei) de persoane care s-au declarat secui la recensământul din 2002 !? Nu ştim câţi s-au mai declarat secui la recensământul din 2011 (nu credem că acest număr a crescut spectaculos) dar să ceri ”autonomie” pentru circa 500 de persoane !!?? Faci cu ei un sat, chemi turiştii să-i fotografieze şi le spui “iată autonomia ţinutului secuiesc”!
  Nu e de mirare că, în scop electoral şi în disperarea de a atrage votanţi, organizatorii omit adevăruri istorice evidente: secuii nu sunt unguri, secuii au dispărut în istorie. Acum se cer “autonomii teritoriale” pentru un popor a cărui identitate a fost furată prin maghiarizare. Acesta este adevărul istoric. Şi toate acestea pe spatele bieţilor cetăţeni ai României, unguri sau români, care lăsându-se manipulaţi şi atraşi în conflicte artificiale, îngraşă “boierii români” sau “grofii unguri” profitori ce, în spatele cortinei, îşi satisfac liniştiţi afacerile şi interesele personale.
  Tocmai pentru A NU LEGITIMA acest gen de manifestări politicianiste NOUA DREAPTĂ MUREŞ NU SE LASĂ PROVOCATĂ spre organizarea unor manifestaţii speciale oferind astfel o nouă ocazie unora de a se “victimiza” după obiceiul caracteristic. De asemenea respingem orice tentativă de manipulare a opiniei publice privind implicarea NUMELUI, MEMBRILOR sau SIMBOLURILOR organizaţiei noastre în orice “contra-manifestaţie” ce ar face doar să le creeze lor, şi nu românilor, legitimitate, imagine şi mediatizare suplimentară. Nu vrem să le dăm această ocazie. NOUA DREAPTĂ are acţiuni şi activităţi publice proprii ce sunt publicate întotdeauna pe situl oficial www.nouadreapta.org , acţiuni pe care şi le asumă.
  NOUA DREAPTĂ MUREŞ îşi îndeamnă toţi membrii, simpatizanţii şi pe toţi românii de a rămâne calmi şi a nu oferi nici ei ocazia victimizării căci, dacă nu vor fi luaţi în serios, vor sfârşi în anonimat la fel cum sfârşesc în anonimat toţi participanţii la “evenimentele” de tip Harlem Shake. De observat ce vestimentaţie vor adopta participanţii la acest “Harlem Shake”…pardon “Szekely Shake” la Tg-Mureş pe 10 martie (dacă tot sunt obişnuiţi să maghiarizeze/ « secuizeze » orice nume, iată că au o nouă ocazie) ştiindu-se faptul că la manifestaţiile de acest gen din Covasna sau Harghita, pe lângă elementele galben-albastre cu soare şi semilună, apar şi simboluri ale altor organzaţii revizioniste sau care amintesc de trecutul exremisto-fascist maghiar.
  Adresăm totuşi o întrebare simplă care se află pe buzele fiecărui român în aceste momente:  cum putem să numim politicienii ce spun că ne “reprezintă”, după ce, în anul 2010, au revocat cu 24 de ore înainte autorizaţia Noii Drepte de a aniversa Ziua Naţională a tuturor românilor la Tg-Mureş, iar acum autorizează organizarea unui marş cu un adevărat « substrat incitator » (cum se menţiona în comunicatele de la acea dată), altfel decât trădători, oportunişti sau naivi !?
  Anumţăm pe această cale că, pentru a face cunoscut Adevărul şi pentru a ne cinsti înaintaşii, îndemnăm românii să participe la acţiunile identitare româneşti. Astfel pe data de 15 martie 2013 NOUA DREAPTĂ va defăşura, în premieră în municipiul Arad, “Marşul Memorial Avram Iancu” în cinstea “Crăişorului Munţilor” şi a Victoriei Revoluţiei Române din Ardeal din 1848-1849.
  Şi pentru că nu putem sta indiferenţi observând cu indignare faptul că situaţia actuală a României se datorează în mare măsură întregii clase politice ce se perindă la conducere, prin rotaţie, de 22 de ani făcând din poporul român sclavul îndatorat al Fondului Monetar Internaţional şi piaţa de consum a Uniunii Europene, NOUA DREAPTĂ va organiza, pe data de 16 martie 2013, la Timişoara, Marşul “România, ridică-te!” împotriva întregii clase politice, a dictaturii FMI şi UE.
  NOUA DREAPTĂ invită toţi românii să participe alături de noi la aceste evenimente ale MÂNDRIEI ŞI DEMNITĂŢII NAŢIONALE legal organizate şi aprobate!”  Biroul de presă al Asociaţiei NOUA DREAPTĂ, filiala MUREŞ


  0 0
   Scrurta cronologie a tiganilor in istoria Romaniei

   • Prima atestare documentară a robiei romilor pe teritoriul românesc datează din 3 octombrie 1385. La acea dată, domnitorul Dan Voda confirmă dania de „40 salaşe de aţigani“ daruiţi Mănăstirii Vodiţa de către domnitorul Vladislav, cu aproximativ 20 de ani înainte: „40 de salaşe de aţigani să fie slobozi de toate slujbele şi dajdiile de venitul domniei mele“.

   • În Transilvania, în jurul anilor 1400 (în timpul lui Mircea cel Bătrân), un boier Costea, stăpânea în Ţara Făgărasului satele Viştea de Jos, Viştea de Sus şi jumătate din Arpaşul de Jos, „precum şi 17 tigani de cort“? (Documenta Romaniae Historica, B, Moldova, I, Bucureşti, 1975, p. 32-33).

   • În Moldova, romii sînt amintiţi pentru prima dată într-un act din 2 august 1414? Informaţia se găseşte într-un document din timpul lui Alexandru cel Bun, care dăruieşte trei sate lui Pan Toader Pitic „pentru credincioasă lui slujba: un sat la Cobila, unde este casa lui, unde [este] a fost Veris Stanislav, iar alt sat la gura Jeravatului, unde cade în Bîrlad, anume unde au fost cneji de ţigani Lie şi tiganestii, iar al treilea sat pe Bîrlad, unde are altă casă a lui, unde sunt cneji de ţigani Tamaş şi Ivan“. (M. Costachescu, Documente moldoveneştii înainte de Ştefan cel Mare (1374-1437) vol I, Bucureşti, 1931, p. 103-105).

   • În anul 1422, regele Sigismund al Ungariei a acordat voievodului Ladislau privilegiul de a circula liber prin ţară „împreună cu ceata să de ţigani”? (Hurmuzachi, vol. I/2 p. 527).

   • În anul 1424, prin Constituţia dată de împăratul Sigismund, Romilor de la oraşe li se dădea o jurisdicţie proprie, pusă sub autoritatea unui voievod? Balthazar de Bornemisza (căpitanul general al Transilvaniei) le conferă lui Mathias Nagy şi Thomas de Aiud voievodatul ţiganilor din toată Transilvania”. (V.Ionescu, Romii în Istoria României, Bucureşti, 2002, p. 32). Fiecare ceata de ţigani avea un şef propriu, care se numea jude (giude) sau vătaf în Moldova şi Ţara Româneasca şi voievod în Transilvania. Voievodul era ales dintre bărbaţii cei mai puternici şi mai înţelepţi din grup. El se bucura de o ascultare deplină din partea grupului. Tot din acea perioadă, avem informaţii despre romii gabori din Transilvania. Numele acestui subgrup se pare că vine de la Gabriel (Gábor) Betleen, care le oferise unele drepturi. Primele atestări ale acestui subgrup datează din anul 1424, odată cu înfiinţarea demnităţii de „voievod al ţiganilor“, şi care avea ca însemne ale onorabilităţii tahtai-ul („paharul puterii“) şi pălăria cu boruri largi. În anul 1588, Dieta Ardealului desfiinţează primul voievodat al romilor. Ca urmare, romii nu mai plăteau, că până atunci, impozite voievodului lor.

   • Din aprilie pînă în august 1595, domneşte, în Moldova, Stefan Răzvan, domnitorul de etnie roma, care a fost alături de Mihai Viteazul în lupta să împotriva marelui Imperiu Turcesc? „Acest Răzvan era născut în Moldova, dintr-un tată ţigan şi o mumă moldoveanca. El intrase de tînăr în armia polonă şi, deosebindu-se printr-o vitejie ne obicinuita în războiul polonilor cu muscalii, fu din simplu soldat ridicat la cele mai înalte trepte ostăşeşti de craiul Poloniei, Stefan Băutori. În urma întorcîndu-se în Moldova, intra în slujba lui Aron Vodă, care îi dete rangul de aga şi îl trimise la mai 1593, sol la Sigismund Batori (...)Născut ţigan,dintr-un neam osîndit de veacuri la robie, el fu încă o dovadă puternică ca în ochii providenţei nu sunt popoare alese şi popoare osîndite, ca ea răspîndeşte deopotrivă îndurările sale peste toţi oamenii, fără osebire de naţie şi clasă, puind pe fruntea fiecărui pecetea dumnezeirii şi declarîndu-l cu drepturi deopotrivă ca toată omenirea, în libertate,la egalitate, la virtute şi la adevăr”. (N. Bălcescu, Românii supt Mihai Voievod Viteazul, Junimea, Iaşi, 1988).

   • La 1 decembrie 1599, „o ceata de lautari-tigani, cîntînd imnuri naţionale“, a fost prezentă la intrarea lui Mihai Viteazul în Alba Iulia? “Intrarea marelui domnitor în cetatea ardeleana „s-a făcut în sunetul viorilor ţigăneşti care ştiau să cînte pentru toate ceasurile din viaţa omului, ceea ce denotă că alături de cei 8 trîmbiţaşi care mergeau înainte erau şi viori ţigăneşti“. (Istoria Românilor: Chipuri şi Icoane, N. Iorga, p. 72).

   • Împărăteasa Maria Tereza (1740-1780) a decretat încă din anul 1758 legarea de un loc pentru plătirea de impozite a romilor din Banat şi Ungaria, şi a început un program de asimilare a acestora? Astfel:
   - „ţiganii nu puteau deţine cai şi căruţe,
   - tinerii peste 16 ani puteau fi supuşi serviciului militar,
   - ţiganii trebuiau să plătească impozite; În anul 1761, numele de maghiar este înlocuit cu ţărani noi (neubauer)
   - în anul 1767 se desfiinţează jurisdicţia voievodului asupra ţiganilor, - este interzisă folosirea limbii tiganasti, sunt interzise portul şi ocupaţiile specifice ale ţiganilor,
   - în anul 1773 sunt interzise căsătoriile intre ţigani, iar căsătoriile mixte sunt reglementate strict,
   - copiii de peste 5 ani urmează să fie ridicaţi şi încredinţaţi unor familii ne-tigane“. (Viorel Achim, Ţiganii în Istoria României, Ed. Enciclopedică, Bucureşti,1998).

   • În anul 1766, la 22 ianuarie, în Moldova, Alexandru Ghica Voievod aprobă prin Hrisovul sau domnesc eliberarea robilor care au fost credinciosi stapânului? „un Ţigan ce de copil mic îl va lua stpânul sau în casa lui îi va sluji cu credita şi cu dreptate pînă va veni la vîrstă cu aceia, şi apoi stăpînul lui pentru cea cu credinţa şi cu dreapta slujba, ce au avut de la dînsul intru atîţi ani se va milostivi asupra lui şi-l va ierta de robie ...“. (Nicolae Grigoras, Robii în Moldova. Anuarul Institutului de Istorie şi Antropologie A.D. Xenopol, Ed. Academiei, Iaşi, 1967).

   • La 12 septembrie 1782, Împăratul Iosif al II-lea (1780 -1790) a instituit un regulament numit De Regulatione Zingarorum, prin care reglementa statutul romilor din Transilvania? Astfel:
   - se interzice ţiganilor să mai locuiască în corturi; folosirea limbii ţigăneşti se pedepseşte cu 24 de lovituri de bâta,
   - cerşitul este interzis,
   - copiii de ţigan să fie daţi la şcoală şi să nu mai umble goi,
   - copiii de sexe diferite să doarmă separat,
   - ţiganii să frecventeze biserică duminica şi în zilele de sărbătoare,
   - să asculte de sfaturile preoţilor,
   - În ceea ce priveşte mâncarea, îmbrăcămintea şi limba, ţiganii să urmeze
   obiceiul locului,
   - nici un ţigan să nu mai deţină cai,
   - autorităţile săteşti să nu mai permită nici unui ţigan să trândăvească,
   - ţiganii sînt obligaţi să se ocupe de agricultură, altfel vor fi pedepsiţi,
   - li se permite să se ocupe de muzica lor doar atunci cînd nu este de muncă la câmp. (Viorel Achim, Ţiganii în Istoria României, Ed. Enciclopedic`, Bucureşti,1998).

   • În data de 19 iunie 1783, la Cernăuţi, Împăratul Iosif al II-lea a dat un ordin prin care robia era desfiinţată în Bucovina? A fost, însă, extrem de greu să fie aplicat acest ordin pentru că boierii şi mănăstirile nu voiau să renunţe la o mână de lucru neplătită şi care se afla la dispoziţia lor. Ei argumentau că starea de robie este „cea mai potrivită pentru ţigani, fiind în avantajul ţiganilor“. (Viorel Achim, Ţiganii în Istoria României, Ed. Enciclopedic`, Bucureşti, 1998).

   • La 22 august 1785, Iosif al II-lea dă o patenţă prin care desfiinţează robia în Ardeal? Deşi nobilimea maghiara s-a opus puternic acestei măsuri, un an mai tîrziu, „În 1786, s-a dat o ordonanţă imperială privind servitorii. Raporturile lor cu stăpânii trebuiau să fie voluntare şi să se bazeze pe un contract cu aceştia“. (P. Petcu, D. Grigore, M. Sandu, Istoria şi tradiţiile romilor, Manual, Ed. Ro Media,Bucureşţi, 2003, p. 57).

   • Într-o scrisoare din 1812, adresată lui Petru Maior de către Ion Budai-Deleanu, reiese că cei doi corifei ai Şcolii Ardelene aparţineau etniei rome ? „… am să-ţi aduc aminte cum că eu învăţând latineşti, italieneşte şi frantozeste, întru care limbi se afla poesii frumoase, m’am îndemnat a face o cercetare: de s’ar putea face s’in limba noastră, adică în cea româneasca (căci a noastră, cea ţigăneasca, nu se poate scrie şi puţini o înţeleg) cevas asemene; (…) Cea mai de pe urmă, să ştii că fiind eu ţigan ca şi tine, am socotit cuvios lucru de a scrie pentru ţiganii noştri, ca să preceapa ce feliu de strămoşi au avut/şi să să înveţe a nu face şi ei doară nebunii asemene, cînd s-ar întîmpla să vie cîndva la o tâmplare ca aceasta. Adevărat că aş fi putut să bag multe minciuni lăudînd pe ţigani şi scornind fapte care ei n-au făcut, cum fac astezi istoricii unor neamuri, care scriind de lăudând de începutul norodului sau, să sue până la Dumnezeu şi tot lucruri minutate bârfesc. Dar eu iubesc adevărul”. Sursa: D.Grigore, P.Petcut, M.Sandu, Istoria şi tradiţiile minorităţii romani. Manual pentru Clasele a VI-a [i a VII-a, MEC, Ed. Sigma, Bucureşti, 2005, p.48.

   • În anul 1821, în timpul revoluţiei condusă de Tudor Vladimirescu, un taraf de lăutari a fost masacrat alături de „batalionul sacru“? „În bătălia de la Drăgăşani, batalionul sacru care trebuia să se jertfească în această luptă, înainta având în fruntea să şi muzica de ţigani a boierului Constantin Golescu, pe care o luase de la Colintina“ (N. Iorga, Izvoarele contimporane asupra mişcării lui Tudor Vladimirescu, Bucureşti, 1921, p. 307).

   • În anul 1822, la 6 noiembrie, 200 de romi lăutari au participat la intrarea lui Grigore Ghica în Bucureşti? „În rândul al şaptelea, în făta domnului, venea armaşul călare, cu ofiterii săi şi înconjurat de peste 200 de ţigani, cântând din tot felul de instrumente şi îmbrăcaţi de asemenea bine, întocmai ca burghezii“. (George Potra, Contribuţiuni la istoricul ţiganilor din România, Mihail Dascăl Editor, Bucureşti, 2002, p.124).

   • În anul 1831, Regulamentului Organic din Ţara Româneasca era anexat şi un Regulament pentru îmbunătăţirea soartei ţiganilor statului ? Acesta urmărea:
   - lichidarea nomadismului,
   - statornicirea ţiganilor şi deprinderea lor cu lucrarea pămîntului,
   - repartizarea a câte 5-6 familii de ţigani într-un sat pentru a-i dispersa,
   - limitarea libertăţii lor de mişcare.

   • În Moldova, s-a adoptat „Reglementul pentru statornicirea ţiganilor“ prin care se dorea „aşezarea ţiganilor statului pe moşiile particulare, proprietarii asigurându-le teren şi gradina, dar şi să le înlesnească construirea de case“. (Regulamentele Organice ale Valahiei şi Moldovei, Bucureşti, 1944, p. 19, 26,191,194).

   • În anul 1843, la 22 martie, în Ţara Româneasca a fost dată prima lege prin care au fost eliberaţi robii domneşti: „Lege pentru desfiinţarea dajnicilor de sub adminstratia Vorniciei Temniţelor şi trecerea lor sub administraţia ocârmuitorilor de judeţe“? „După ce aceşti oameni vor fi pe deplin asimilaţi sub aspect fiscal cu plugarii sateni, zeciuiala lor intră în cutiile satelor, iar prin fondul de răscumpărare a ţiganilor particulari Visteria va da doar 47.600 lei“. (Analele Parlamentare ale României, XII/1, Bucureşti, (1890-1915), p. 301-304).

   • În anul 1844, la 31 ianuarie, în Moldova au fost eliberaţi robii manăstireşti? Mihail Sturdza adoptă legea „pentru regularisirea ţiganilor mitropoliei, a episcopiilor şi manăstirile în deobşte“, în baza cărora romii care erau robi manăstireşti deveneau liberi. Acum ei aveau şi dreptul de a se căsători cu români. „Dările adunate de la aceşti ţigani formează un fond special destinat răscumpărării ţiganilor robi pe care particularii şi scot la vânzare“. (Analele Parlamentare ale României, XII/2, Bucureşti, (1890-1915), p. 424).

   • În anul 1844, la 14 februarie, în Moldova, a fost votată legea prin care romii domneşti deveneau liberi, având aceleaşi drepturi ca şi moldovenii? „Ţiganii sunt scutiţi de bir timp de un an, iar de toate celelalte îndatoriri către stat ale locuitorilor dajnici timp de trei ani de la aşezare. Scutirile sunt valabile şi pentru ţiganii deja aşezaţi, şi se aplică începând cu momentul în care s-a petrecut aşezarea lor“. (Analele Parlamentare ale României, XII/2, Bucureşti, p. 521-523).

   • În anul 1844, Cezar Bolliac (1813-1881) publică, în „Foaie pentru minte, inimă şi literatură“, o „Scrisoare ...“ prin care militează pentru cauza romilor? „Veniţi domnilor, veniţi toţi câţi aţi pus odată mîna pe condei, porniţi de un sentiment nobil, profesori, jurnalişti şi poeţi, veniţi să facem pentru întâia oară o cauză comună, cauza ţiganilor şi să ne luptăm pentru slobozenia lor: religia, interesul statului şi duhul înaintării noroadelor ne va fi în ajutor“. („Foaie pentru minte, inima şi literatura“, nr. 40/2.10.1844, p. 315-316).

   • În anul 1847, la 11 februarie, au fost eliberaţi „toţi ţiganii mitropoliei, ai episcopiilor, ai mănăstirilor şi metocurilor, ai bisericilor şi ai oricărui alt aşezământ public“ din Ţara Românească? „se desrobeau, fără indemnitate, ţiganii mitropoliei, episcopiilor, manăstirilor şi aşezămintelor publice, fără deosebire, câte se află pe cuprinsul Ţării Româneşti“. (I.C.Filitti, Domniile sub Regulamentul Organic, Bucureşti, 1915, p. 86).

   • Revoluţionarii paşoptişti din Ţara Româneasca cuprinseseră în Programul lor din 9 iunie 1848 şi „desrobirea ţiganilor prin despăgubire“, punctul 14 din Proclamaţia de la Islaz. Ei au declarat, în 1848, la 26 iunie, dezrobirea robilor boiereşti/particulari şi au constituit „Comisia pentru liberarea robilor“, formată din Cezar Bolliac, Ioasaf Znagoveanu şi Petrache Poenaru. (Cornelia Bodea, 1848 la români. O istorie în date şi mărturii, Bucureşti, 1982, p. 536-537). Revoluţia a fost, însă, înfrântă de către Fuad Pass, iar caimacamul Ţării Româneşti hotărăşte „ca toate acturile slobozite în vremea revoluţiei în privinţa ţiganilor particularilor rămân desfiinţate şi că bileturile slobozite fiecăruia din acei ţigani de la 11 iunie din urmă până la 13 septemvrie curgător să se ia înapoi şi să se desfiinţeze“. (George Potra, Contribuţiuni la istoricul ţiganilor din România, Mihail Dascăl Editor, Bucureşti, 2002, p. 110). De altfel, şi în „Dorinţele Partidei Naţionale în Moldova“, revoluţionarii moldoveni au cerut, în august 1848, la Cernăuţi, desfiinţarea robiei. (Cornelia Bodea, 1848 la români. O istorie în date şi mărturii, Bucureşti, 1982, p. 661).

   • În anul 1855, la 10 decembrie, în Moldova, domnitorul Grigorie Alexandru Ghica (1849 -1856) abolea robia prin „legiuirea pentru desfiinţarea sclaviei, regularea despagubirei şi trecerea emancipaţilor la dare“? Prin această lege ţiganii boiereşti sunt declarati liberi. „Proprietarii urmau să încaseze o despăgubire, care era de 8 galbeni pentru lingurari şi vatrasi şi 4 galbeni pentru lăieşi..Dintr-un raport al Departamentului de finanţe al Moldovei din iunie 1856 reiese că 334 de proprietari au cerut despăgubiri pentru foştii robi, iar 264 au renunţat la ele“. (Viorel Achim, Ţiganii în Istoria României, Ed. Enciclopedică, Bucureşti, 1998).

   • În anul 1856, la 20 februarie, în Ţara Românească, domnitorul Barbu Ştirbei (1849 -1856) abolea robia prin „Legiuirea pentru emanciparea tuturor ţiganilor din Principatul Ţării Româneşti“? Prin această lege era desfiinţată robia romilor boiereşti. Proprietarilor li se acordă o despăgubire de 10 galbeni pentru fiecare individ. Numărul acelor boieri care nu au pretins nici o despăgubire de la stat este de 420, iar al ţiganilor liberaţi de ei - 2611. (George Potra, Contribuţiuni la istoricul ţiganilor din România, Mihail Dascăl Editor, Bucureşti, 2002).

  0 0
 • 03/10/13--06:14: Ciuhabii !

 • Si prosti si cu banii luati: cin’ sa fie, cin’ sa fie? Ciuhabii!

  autor: FrontPress 10.03.2013
  sauditEnglezii sunt aproape fericiti! Au reusit destul de bine sa-si vanda superavionul Eurofighter Typhoon catre tarile bogate din Golf intr-un numar foarte rezonabil, iar premisele sunt si ele optimiste. Dupa mega-afacerea cu sauditii pentru 72 de avioane, dupa alte 12 bucati livrate Omanului, urmeaza acum, cel putin sunt sanse reale, ca EADS-ul sa le sufle contractual pentru 60 de aparate celor de la Dassault cu Rafale si sa-i convinga pe cei din Emiratele Unite ca tot Typhoonul este crema.
  Ori daca in vremurile de dinainte de criza aceste afaceri erau considerate foarte bune, astazi, cand bugetele militare europene au intrat la apa, cand somajul atinge cote de nimeni nemaivazute de peste zece ani, un nou contract pentru 60 de avioane, este bineinteles un dar de la Dumnezeu.
  Dar trecand peste bucuria de inteles a britanicilor, pentru un nou contract in Golf, nu putem sa nu punem o intrabare intrebatoare: Ce fac ciuhabii petrolisti cu asa mandrete de avion?! Sau intr-un sens mai general, ce fac arabii cu tehnologia militara de varf pe care o achizitioneaza de zici ca rachetele si tancurile se pot tezauriza?!
  Desi intrebarea pare ne la locul ei, ca doar ce poate sa faca cineva cu o arma, altceva decat sa se apare sau sa atace pe vreun megies, are totusi sens in acest context foarte special al asa-ziselor armate arabe.
  Nu stiu daca se cunoaste, dar in general arabii cumpara respectivul sistem de armament cu tot cu tehnicieni si operatori occidentali si fac asta datorita faptului ca ei nu sunt in stare sa le foloseasca sau sa le asigure mentenenta. Astfel BAE Systems face pe dracu-patru sa angajeze tehnicieni si ingineri pentru a asigura mentenenta avioanelor Typhoon livrate deja in Golf, si asta deoarece scolirea ciuhabilor locali este o cauza de multa pierduta, iar europenii nici macar nu mai incearca sa fac acest lucru.
  saudityphoon2-500x375Bineinteles ca sunt si arabi in echipele de mentenenta, insa sunt atat de slabi pregatiti si atat de delasatori, incat daca tehnicienii vestici ar pleca maine, intrega flota aeriana saudita ar fi, ori cantonata la sol pe timp indefinit, ori s-ar prabusi toata, imediat cum ar desprinde trenul de aterizare de asfaltul pistei. Tehnicienii europeni si americani nici macar nu-i mai baga in seama pe omologii lor arabi, ci dimpotriva ii lasa in pace sa faca ce vor ei.
  Nu numai in cazul personalului de la sol situatia sta dezastros, ci si in cadrul personalului navigat, adica in cazul pilotiilor de lupta. Ei bine, arabii confunda pilotajul unui avion militar, cu o masina scumpa, astfel ca pe ei ii intereseaza mai mult titlul de pilot militar, nicidecum pregatirea din spatele acestei sintagme. Si cum stim cu totii ca viata unui pilot de supersonic este foarte grea, iar pentru a accede intr-o astfel de pozitie trebuie sa fii cu adevarat un om intelligent si foarte bine pregatit, sansa ca arabii sa se apropie de standardele europene sunt aproape nule.
  Pe de alta parte nici nu pot fi dati afara din escadrile pentru ca in general au legaturi de familie cu vreun seic local, sau chiar cu familia domnitoare, astfel incat atat timp cat asa-zisul pilot poate decola si ateriza, este mentinut in cadrul unitatii. De antrenamente comune cu avioane americane sau europene, nici nu poate fi vorba, iar situatia este atat de proasta incat pilotii americani au primit interdictie sa comenteze ceva vis-à-vis de partenerii lor arabi, sub amenintarea unor aspre sanctiuni, deoarece arabii nu trebuie jigniti, ei cumpara armament cu miliardele de dolari pe an, dau de lucru la zecii de mii de tehnicieni, asadar sunt baieti buni, mintea nu-i prea ajuta.
  Iar daca in cazul aviatie lucrurile stau cum stau, ne putem inchipui cam ce operatori folosesc sistemele AA arabesti de tip Patriot sau THAAD, daca tinem cont de faptul ca tehnicienii romani au avut nevoie de cativa ani buni pana cand au reusit sa opereze la intreaga capacitate radarele FPS-117.
  Dar aceasta situatie este de fapt un leitmotiv in intrega economie a statelor bogate din Golf.
  In Arabia Saudita 90% din cetatenii sauditi care au o slujba lucreaza la stat. In principiu munca la stat inseamna un statut inalt din punct de vedere social, dar si un venit consistent, iar daca legam aceste avantaje de faptul ca munca, in sensul de a face ceva in timpul serviciului, este optionala, ajungem la concluzia ca multe astfel de slujbe sunt de fapt banii oferiti gratuit proprilor cetateni. In economia reala, cea privata sau in cea de stat, dar productiva, peste 90% din personal este de origine straina, iar Arabia Saudita nu este o exceptie, ci dimpotriva un exemplu, in sensul bun. Adica altii stau mult mai prost de atat!
  In Emiratele Arabe Unite, procentul strainilor din economia non-bugetara, se apropie de 99%. Trebuie sa precizam aici ca cetatenii acestor state au subventii si venituri garantate de catre guvern, astfel ca obtinerea unei slujbe este pur si simplu optionala pentru ei.
  wAcest lucru face ca siguranta nationala a statelor arabe sa fie de fapt in mana unor puteri straine, arabii neputand sa duca la razboi de capul lor, fara acordul statelor europene sau al SUA, pentru ca raman efectiv fara personal calificat in fortele armate.
  Iar peste tot acest amalgam de probleme, mai este una, poate chiar mai importanta. Tari arabe exista, asta stie toata lumea, ceea ce nu stiu multi este faptul ca POPOARE arabe, nu prea exista. In general in toate tarile de sorginte araba, puterea este detinuta de o minoritate, iar esafodajul puterii nu se bizuie pe intreaga natiune, care de fapt nu exista, ci pe legaturile de sange sau tribale. Astfel o tara arba este condusa de un trib: Beduini in Iordania, Alawitii in Siria, Sunniti in Irak (in trecut) si Nejditi in Arabia Saudita, iar datorita acestui sistem social ofiterii sunt avansati si selectati, nu pe criterii de competenta, ci doar de apartenenta la tribul conducator. Mai mult decat atat exista o foarte spinoasa problema de neincredere intre ofiteri, pentru ca si acesti la randul lor provin din ramuri distincte ale aceluias trib, ramuri care pot avea interese divergente de foarte multe ori.
  Dar situatia cea mai proasta vine in cazul subofiterilor. Considerati in orice armata solida ca fiind coloana vertebrala a insasi institutiei militare, extrem de importanti mai ales pe front, in tarile arabe ofiterii si subofiterii sunt practic doua caste diferite, iar subofiterii au parte de un tratament de multe ori foarte dur.
  Daca impartasirea experientei intre ofiteri este un lucru banal si incurajat in armatele occidentale, in cadrul fortelor militare arabe, acest lucru pur si simplu nu se face, fiecare are in intentie sa stie cat mai multe, dar in acelasi timp sa tina totul pentru el, iar in timp ce la noi competitia intre militari este privita ca un lucru foarte bun si chiar banal, arabii evita cu orice pret astfel de atitudini, deoarece la ei cel care pierde este umilit. Asadar decat sa incerce ceva si sa rateze, prefara sa nu faca nimic.
  Vis-à-vis de capabilitatile ofiterilor arabi in situatii de lupta, nimeni nu crede ca acestia ar face altceva decat sa se incurce singuri si cel mai probabil sa se bata singuri, pana cand inamicul ar ajunge la ei. Arabii nu sunt pregatiti sa ia decizii individuale sau se adapteze unor situatii noi, si una peste alta, prefera sa inregistreze un esec dacat sa schimbe decizia unui sef. Partea cu adevarat periculoasa este atunci cand lupta in colaborare cu armate occidentale, si asta datorita faptului ca nici un ofiter arab nu ar recunoaste nici in ruptul capului ca nu are competenta sa ia o decizia intr-o anumita problema si astfel aliatii asteapta pana li se lungesc urechile miscarea sau decizia arabilor.
  Ori intr-o astfel de situatia generalizata in intreg sistemul militar arab, sansa ca acestia sa poate fi considerati altceva decat o colectie foarte scumpa de arme sofisticate, este foarte slaba. Desi Iranul este mult sub-inarmat fata de monarhiile din Golf, in cazul unui razboi intre Teheran si statele petroliere fara interventii din afara, cel mai probabil ca Iranul ar reusi, datorita pregatirii superioare a trupelor, sa zdrobeasca armatele monarhiilor petroliere.
  In acest conditii de exploatare a tehnicii de lupta vestice, costurile cresc astronomic, pentru ca una este ca tehnicienii sa fie localnici, alta se fie adusi de pe peste mari si tari, dar pentru tarile exportaoare de armament sunt numai avantaje. Pe de o parte au o piata de desfacere extrem de bogata si de avida dupa astfel de cumparaturi, iar mai apoi o mare parte din militari aflati in rezerva si din tehnicienii care oricum nu-si mai gaseau de lucru in tarile de origine, au un loc de munca foarte bine platit.
  Iar daca privim problema putin mai cinic, nu putem sa nu observam ca de fapt ciuhabii sunt prizonierii propriei lor armate, care este de fapt in mana companiilor europene si americane, companii care au oricand posibilitatea sa imobilizeze o imensa felie din arsenalul tarilor arabe, ba chiar ar exista posibilitatea sa foloseasca in interes propriu arsenalul acestora. Si, bineinteles, un alt avantaj este dat de faptul ca tarile europene si SUA au o rezerva diponibila oricand de personal bine pregatiti si instruit, personal care poate fi concentrata in caz de necesitate, dar care este sustinuta de catre arabi.
  Astfel declaratia ministrul german al apararii, precum ca vanzarea de armament catre tarile din Golf ar fi in interesul securitatii israeliene, este doar o abureala. In realitate tarile arabe nu reprezinta o amenintare serioasa pentru armata israeliana, orice arme ar avea si in orice cantitate, exceptie facand evident arsenalul nuclear. De pe Romania Military


  0 0
 • 03/10/13--07:01: Spaima

 • Rusul care baga spaima in americani

  autor: FrontPress 10.03.2013
  unchiul samSe numeste Dmitry Orlov, este inginer, s-a nascut in Rusia in 1962, a emigrat in SUA la 12 ani si a revenit periodic in Rusia in perioada de sfarsit a URSS-ului. Inca din anii 2005-2006 scrie articole in care compara inevitabilul colaps al SUA cu cel al URSS-ului pe baza urmatoarelor argumente:
  - scaderea drastica a productiei de petrol (peak-oil) [1] care va duce la explozia pretului combustibililor si prin urmare prabusirea nivelului de trai;
  - deficitul balantei externe: cresterea invers proportionala a importurilor comparativ cu exporturile;
  - buget militar supraumflat: cheltuieli aiuristice pompate in buzunarele complexului mililtar;
  - datorie externa subreda si fara nici o sansa de a fi platita; [2]
  Mai intai de toate, Orlov sustine cu fermitate ca SUA nu au cale de intors. Calea actuala a consumului nesabuit, a dezvoltarii continue fara limite nu poate continua. Gresala principala pe care o face SUA in lupta cu criza este tocmai incercarea “repornirii motoarelor”. Singura repornire utila ar fi una sustenabila in care oamenii sa duca un trai demn dar minimal, fara exagerarile ante-criza [3]. Deci, Orlov nu da nici o sansa oricarei reveniri, colapsul este inevitabil, se desfasoara. Punctul culminant va lovi insa mai tarziu, asa cum o furtuna are mai multe etape pana la cea mai intensa desfasurare a atacului ei asupra natiunii.
  Printre sfaturile pe care Orlov le da americanilor este si acela de a incerca sa devina mai sociabili, sa isi cunoasca vecinii, sa caute aranjamente si intelegeri cu ei care sa le permita impartirea si folosirea in comun a unor bunuri (de exemplu masina [3]). Ca si multi alti “doomeri”, Orlov recomanda economisirea de aur pentru cei care au bani multi [4] iar pentru cei care se pricep la a face orice lucru util pentru altii (croitorie, fierarie, etc) propunerea lui se rezuma la echipamente bune si rezistente cu care sa poata munci in viitor cand banii vor disparea si trocul le va lua locul; caci Orlov e de parere ca banii in forma actuala vor disparea indubitabil. O alta mare problema a americanilor pe care o vede Orlov este ce vor face cu militarii care se vor intoarce acasa din razboaie de peste mari si nu vor mai avea de lucru. Similar si cu puscariasii care nu mai au loc in puscarii, SUA fiind tara cu cel mai mare numar de puscariasi pe cap de locuitor iar unele state nemaiavand locuri pentru ei in puscarie au inceput sa ii elibereze. Militarii toata viata lor au lucrat cu armele si nu sunt obisnuiti sa stea, chiar daca vor avea de mancare. Vor apare astfel revolte, incidente, lupte etc
  Una peste alta, americanii nu sunt deloc pregatiti de colaps, mai ales comparativ cu rusii. Rusii stateau trei generatii intr-un apartament si cand a venit criza, bunicii stateau cu copii iar adultii mergeau sa rezolve problemele, sa caute de mancare, ba chiar mergeau si la munca desi nu erau platiti.
  Ce va insemna insa prabusirea americii pentru celelalte tari? Orlov nu vorbeste prea mult, doar explica ca daca pana acum aceste tari au fost dependente intr-un fel sau altul de capitala imperiului, cand aceasta va pica, toate celelalte tari vor avea de suferit intr-o masura poate si mai mare deoarece nu doar ca tot sistemul financiar si economic mondial va ingheta, dar prin aceasta prabusire, provinciile vor ramane suspendate in aer, cu sisteme politice depasite si uzate si ce va rezulta vor fi revolte si revolutii, miscari sociale menite sa produca schimbari radicale care vor rupe total legatura cu Imperiul si se vor departa nu doar economic si geopolitic de acesta, dar chiar si cultural si aspirational. De Gigel Chiazna
  NOTE:
  [1] paradoxal unii comentatori considera ca unul dintre argumentele prabusirii URSS tocmai scaderea pretului la petrol care le-a taiat veniturile cu care puteau sa continue sa importe grau si alte alimente necesare hranirii populatiei si mentinerii unui nivel de trai care sa nu creeze probleme status-quo-ului;
  [2] aceiasi comentatori de la [1] evalueaza necesarul URSS-ului apriori autodizolvarii ca fiind la 100 mld de dolari; in fata foametei, URSS a fost refuzata de finantele occidentale, indiferent de garantiile oferite;
  [3] evident Orlov este un idealist, americanii nu au fost in stare sa treaca de la camionul Ford la economicul Spark dar sa mai si traiasca “sustenabil”
  [4] rusii au o obsesie cu aurul: Rusia este unul dintre cumparatorii cei mai avizi de aur din ultima decada, Putin declarand ca aurul este singura aparare a Rusiei in fata razboiului valutar pornit de americani;


  0 0
 • 03/10/13--12:00: Barack Obama

 • Minciunile lui Barack Obama

  autor: FrontPress 09.03.2013

  mincinosZiua Mărţişorului a insemnat pentru America şi ziua în care au intrat în vigoare tăierile automate din cheltuielile bugetare în valoare de 85 de miliarde de dolari. Conform preşedintelui american asta înseamnă că urgia bate la uşă, 700.000 de bugetari îşi vor pierde locurile de muncă, traficul aerian va fi dat peste cap pentru că nu vor mai fi destui scotocitori prin bagaje şi buzunare care să violeze drepturile călătorilor, o mulţime de şcoli vor fi închise iar securitatea ţării va fi compromisă. Şi de vină pentru toate aceste lucruri sunt republicanii care nu vor să facă nici un fel de compromisuri pentru a evita sfărşitul lumii.
  Trist e că şi presa americană, cea care ar trebui să informeze corect, îi cântă în strună preşedintelui. În ultima săptămână paginile ziarelor şi ecranele televizoarele au fost pline de raportări alarmiste şi arătări acuzatoare cu degetul către republicani. Mă mir cum de nu s-a prăbuşit cerul şi cum de soarele a mai răsărit în America în dimineaţa de 1 martie 2013.
  obama_liesDar cum s-a ajuns, de fapt, aici?
  Ultima oară când America atinsese limita maximă de îndatorare, în urma unor negocieri intense, s-a căzut de acord ca ridicarea limitei de îndatorare să fie însoţită de reduceri ale cheltuielilor bugetare, reduceri care urmau să se negocieze ulterior în Congresul American. În cazul în care nu se va putea ajunge la o înţelegere, administraţia americană, adică Barack Obama, a propus ca aceste reduceri să intre automat în funcţie în proporţii egale, 50% se vor aplica programelor dragi stângii, adică pensii, asigurări de sănătate, şomaj, etc. şi 50% se vor aplica programelor dragi dreptei, adică cheltuielilor militare, totalul fiind de 85 de miliarde de dolari. Ideea era că astfel parlamentarii vor reuşi să ajungă la un compromis. Doar că realitatea este alta, parlamentarii americani nu au reuşit să se înţeleagă aşa că au intrat în vigoare tăierile automate din cheltuielile bugetare.
  Dar să vedem acum cam ce înseamnă 85 de miliarde de dolari.
  Bugetul de cheltuieli al SUA pe anul 2013 este de 3,8 trilioane de dolari. Mai exact 3.803.400.000.000. Şi din suma aceasta Barack Obama este nevoit să taie 85 de miliarde de dolari. Mai exact 85.000.000.000. Procentual, asta înseamnă exact 2,2%. Ceea ce el nu poate face pentru că rezultatele ar fi catastrofale pentru America. Este ca şi cum un cetăţean obişnuit care cheltuia 1.000 de dolari pe lună ar spune că nu se poate descurca cu 978 dolari pe lună. Exact cei 22 de dolari pe care nu-i mai poate cheltui fac diferenţa pentru el.
  Pentru Obama datoria publică a Americii, în valoare de 16,6 trilioane de dolari, din care peste 6 trilioane doar sub comanda sa, nu reprezintă un motiv de îngrijorare, cheltuielile nu trebuie reduse, împrumuturile externe nici atât. Lăsăm problemele acestea generaţiei viitoare. De Tudor Marincu – Rost


  0 0
 • 03/10/13--12:44: Ion Pribeagu (1887-1971)

 • O AVENTURA GALANTA

  de Ion Pribeagu


  Într-o seară, pe la zece,
  N-a fost cald, dar nici prea rece,
  Am avut o aventură,
  Nici cu Haike, nici cu Sură.

  O coniţă delicioasă,
  Nici urâtă, nici frumoasă,
  Şi-am intrat cu ea în vorbă,
  Nici de Cosmos, nici de ciorbă.

  Avea ochii ca doi aştri,
  Nici căprui, dar nici albaştri,
  Gura dulce, zâmbitoare,
  Nici prea mică, nici prea mare,

  Sânii – două rândunele
  Nici prea mari, nici mititele,
  Şi vorbind cu ea în şoaptă,
  Nici prostuţă, nici deşteaptă,

  Ne-am plimbat vreo cinci minute,
  Nici încet, dar nici prea iute,
  Discutînd ca la Geneva,
  Nici de-Adam şi nici de Eva.

  Şi-am ajuns la ea acasă,
  Nici prea naltă, nici prea joasă,
  Locuinţă minunată,
  Nici murdară, nici curată.

  Mi-a dat o cafea uşoară,
  Nici prea dulce, nici amară,
  Ş-a-nceput să se dezbrace,
  Nici încolo, nici încoace,  I-am sorbit formele toate,
  Nici din faţă, nici din spate,
  Pielea-i cu miros de nalbă,
  Nici prea neagră, nici prea albă,

  Avea talia subţirică,
  Nici prea mare, nici prea mică,
  Braţe albe, voluptuoase,
  Nici subţiri, dar nici prea groase,

  Nişte-îmbrăţişări divine,
  Nici prea multe, nici puţine,
  Ş-o sofa cu dungi banale,
  Nici prea tare, nici prea moale.

  Cum o sărutam prin beznă,
  Nici pe nas şi nici pe gleznă,
  Bate cineva la uşe:
  Nu-i nici unchi, dar nici mătuşe,

  Ci bărbat-su, Şmil din piaţă,
  Nici cu cioc, nici cu mustaţă,
  Dar cu un baston de mire,
  Nici prea gros, dar nici subţire.

  Inimioara mea pustie
  Nu-i nici moartă, nu-i nici vie;
  Simt un fior care mă trece,
  Nici prea cald, dar nici prea rece.

  Şi când mă rugam: – Prea Sfinte,
  N-am fost prost, dar nici cuminte,
  Doamne, scoate-mă din ladă,
  Nici în curte, nici în stradă,

  Deodată uşa scapă,
  Nici se sparge, nici se crapă,
  Şi stă Şmil ca un sihastru;
  Văd nici verde, nici albastru

  - Ce cauţi aici? – mă-ntreabă,
  Nici în pripă, nici în grabă.
  I-am spus, fără să-mi dau seama:
  - Nici pe tata, nici pe mama!

  Ci aştept, în tot minutul,
  Nici maşina, nici şerutul…
  … Şi au curs bastoane-n mine
  Nici prea multe, nici puţine!

  Restul n-are importanţă,
  Nici spital, nici ambulanţă,
  Ştiu c-am stat trei luni jumate
  Nici pe burtă, nici pe spate.

  De atunci mi-e viaţa roză,
  Nici în versuri, nici în proză,
  Şi aştept o aventură
  Ori cu Haike, ori cu Sură.

  0 0
 • 03/10/13--13:21: Ion Pribeagu

 • Sursa imagine: Oglindiri
  Ion Pribeagu (n. 27 octombrie 1887 Sulița, județul Botoșani - d. 1971, Tel Aviv, Israel) a fost pseudonimul literar al lui Isac Lazarovici, poet și umorist evreu originar din România.
  Până să se hotărască la pseudonimul literar de Ion Pribeagu, care l-a consacrat, a început prin a-și anagrama prenumele și a folosit primul pseudonim: Sachi Disperatu. Au urmat apoi alte pseudonime: Ion Palavră, Ivan Turbincă, Ion Vraiște, Vasile Ispravă, Vasile Găină.
  A scris foarte mult în viața lui: piese, reviste, cronici și în proză, dar mai ales în versuri. Ca poet și umorist, a fost deseori tentat să scrie mai libertin, așa cum au făcut la vremea lor Creangă, Alecsandri și alții.
  A scris mult "pentru sertar", iar aceste realizări le ținea numai pentru el, strânse într-un dosar și ferite de priviri indiscrete.
  Rareori citea ceva "conspirativ" vreunui prieten bun. În decursul a peste 60 de ani de activitate fecundă, a publicat aproape tot ce a realizat, în afară de aceste creații intitulate chiar de el "impertinente".
  În ultimii ani a intenționat să le publice, dar i-a lipsit curajul. Conștiinciozitatea și etica lui profesională nu l-au lăsat să depășească o anumită limită în relațiile lui cu cititorul.
  În perioada 1939 - 1944 a scris textele umoristice pentru spectacolele lui Constantin Tănase.
  Este autorul versurilor cunoscutei melodii „Zaraza”.
  În vremea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej a emigrat în Israel, unde a continuat să scrie poezie umoristică în limba română în "Cronica rimată" a cotidianului "Viața Noastră" din Tel Aviv și a fost autorul a câtorva spectacole de revistă.

  Curriculum Vitae în versuri

  Numele: Ion Pribeagu / Ocupația: scriitor, / Peste un metru înălțime / De la cap pân-la picior. / Data nașterii: octombrie / Locul nașterii: în pat / Semnele particulare:/ Mărunțel și inspirat. / Ochi deștepti ascunși sub lupe, / Nas copoi și barba rade, / După stil și comportare / Par a fi om cumsecade.

  Scrisoarea lui Ion Pribeagu către Gheorghiu-Dej

  Pentru că i s-a respins cererea de emigrare în Israel de câteva ori, Ion Pribeagu s-a hotărât să-i scrie lui Gheorghiu-Dej.
  Aceasta este scrisoarea datorită căreia i-a fost aprobată cererea de emigrare.

  „Am depus actele toate / Și bilet de sănătate, / Și fotografii recente, cazierul cu amprente, / Plus biletul de vaccin / Că n-am fost supus străin, / Note bune la purtare, / Ordinul de concentrare, / Act de naștere-al lui tata, / De la fisc pe cinci ani plata. / Anexez aici chitanța / Că-s la zi cu Manutanța, / Am dovada de la "Sacra"/ C-am trăit bine cu soacra, / Că n-am bloc, că n-am moșie, / Că n-am stat la pușcărie, Că n-am fost nici beat, nici mort. / Am și act de cununie / Și-mi mai trebuie-o hârtie, /Doar atâta: Pașaport."


  0 0
 • 03/11/13--02:45: Demonstratii

 • Demonstratii pentru autonomia “Tinutului Secuiesc” in Transilvania, Europa si America

  autor: FrontPress 11.03.2013
  secuiDemonstraţii pentru autonomia Ţinutului Secuiesc au fost organizate duminică în Ungaria, dar şi în oraşe importante din Europa – Londra, Viena, Helsinki, Haga, Munchen Stockholm şi Zurich, şi America – în apropiere de Casa Albă, la New York, Cleveland, Los Angeles, Toronto şi Ottawa. În Ungaria, demonstraţii au avut loc la Budapesta, Szolnok, Keszthely şi Sarospatak.
  Peste 1.000 de persoane de toate vârstele au protestat în faţa Ambasadei României de la Budapesta duminică după-amiaza. Steaguri ale Ţinutului Secuiesc şi Ungariei au fost fluturate de mulţime, iar numeroşi protestatari au purtat “steagul lui Arpad”, simbolul unei dinastii medievale ungare.
  dNumeroşi demonstranţi au venit îmbrăcaţi în costume populare secuieşti. De asemenea, unii au purtat o ţinută amintind de Garda Zdrenţăroşilor, o grupare paramilitară creată în anii ’20, iar alţii au fost îmbrăcaţi în ţinuta de culoarea neagră a “Gărzilor Patriei din Carpaţi”.
  Demonstraţia din capitala ungară, organizată de către Asociaţia Pro Szeklerland (Ţinutul Secuiesc), a început la ora locală 16.00 (17.00, ora României) şi a fost programată să coincidă cu cele organizate în oraşe importante din Europa şi America de Nord.
  Mozes Arpad Gyorgy, preşedintele asociaţiei, a declarat că demonstranţi au susţinut cauza inclusiv la Los Angeles (California), în pofida faptului că evenimentul a avut loc la ora locală 6.00 (15.00, ora României).
  Secretarul asociaţiei Lajos Laszlo a dat citire unui mesaj al Ţinutului Secuiesc, în care secuii afirmă că doresc să îşi utilizeze limba maternă şi simbolurile şi în care au îndemnat ca limba maghiară să fie recunoscută ca limbă oficială. “Vrem autonomie, deoarece autonomia este singura soluţie acceptabilă”, a subliniat el.
  Laszlo a declarat că aproximativ 3.000 de persoane s-au alăturat demonstraţiei de la Budepasta. El a adăugat că peste 30.000 de persoane au protestat la mitingul principal, la Târgu Mureş, cu ocazia Zilei Libertăţii Secuilor (10 martie).
  Demonstraţia de la Budapesta s-a încheiat fără incidente, cu puţin înainte de ora locală 18.00 (19.00, ora României), potrivit MTI.
  wLa Târgu Mureş, participanţii au dat citire unei petiţii adresate Guvernului României, cerând autonomie teritorială pentru Ţinutul Secuiesc, o regiune istorică în care trăiesc aproape jumătate dintre cei 1,4 milioane de etnici maghiari. Petiţionarii au cerut ca Ţinutul Secuiesc să devină o entitate separată în materie de acces la fonduri UE pentru dezvoltare.
  Demonstraţii pentru autonomia Ţinutului Secuiesc au fost organizate, de asemenea, la ambasade şi consulate ale României din Londra, Viena, Helsinki, Haga, Munchen Stockholm şi Zurich. În Statele Unite, proteste au fost plănuite la New York, Cleveland şi Los Angeles. Demonstraţii au avut loc şi în oraşele canadiene Toronto şi Ottawa.
  2807557Aproximativ 150 de persoane au demonstrat în Cleveland, la Biserica Saint Emeric, a declarat telefonic pentru MTI Lorant Csibi, organizatorul şi redactorul-şef al postului Bocskai Radio din oraş.
  Aproximativ 70 de persoane au participat la un program, la Biserica Reformată San Fernando Valley, în care au subliniat problema autonomiei secuilor prin rugăciuni, versuri şi muzică.
  Aproximativ 20 de persoane au participat la un flashmob, cu steagul secuiesc, în apropiere de Casa Albă, la Washington.
  La Viena, aproximativ 500 de persoane au participat la o demonstraţie pentru autonomia secuilor.
  La Helsinki, 35 de persoane au protestat în faţa Ambasadei României.
  Aproximativ 70 de persoane au demonstrat în faţa ambasadei româneşti din Stockholm.
  Aproape 25 de persoane s-au alăturat protestului organizat la Bruxelles.
  “Scopul Consiliului Naţional Secuiesc este să obţină autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc, ceea ce în secolul XXI înseamnă acelaşi lucru cu un statutul legal, liber şi independent naţional din secolul al XIX-lea”, afirmă Consiliul pe site.
  Ziua de 10 martie marchează comemorarea execuţiei la Târgu Mureş, în 1854, a trei secui care au încercat să obţină autodeterminarea naţională. De pe Mediafax
  1362934734_d_sos20130310024


  0 0
 • 03/11/13--02:53: Hitler

 • Peste 40 la suta dintre austrieci considera ca “Hitler nu a fost chiar asa de rau”

  autor: FrontPress 11.03.2013
  anschlussPuţin peste 42 de procente dintre austrieci consideră că fostul cancelar german, Adolf Hitler, “nu a fost chiar aşa de rău şi regimul său nu a avut doar aspecte negative”, conform rezultatelor unui sondaj de opinie realitzat de Linz Market Institute, pe un eşantion reprezentativ de 502 persoane. Acesta a fost efectuat înainte de aniversarea a 75 de ani de la unirea Austriei cu Cel de al Treilea Reich, cunoscută sub denumirea de Anschluss.
  Alte 57 de procente dintre respondenţi consideră că “nu există nimic pozitiv în legătură cu regimul hitlerist”. Totuşi, 61 la sută dintre austrieci susţin că ţara are nevoie de “un lider puternic”, procent în creştere faţă de 2008, când doar o cincime din populaţie credea acest lucru, scrie ziarul Der Standard.
  Sondajul de opinie a mai relevat faptul că 54 la sută dintre cei chestionaţi, majoritatea tineri şi cu educaţie superioară, cred că dacă nu ar exista legislaţia actuală care interzice partidele “neo-naziste”, acestea ar avea succese însemnate în alegeri.
  În 12 martie 1938 armata germană a intrat în Austria, soldaţii şi ofiţerii fiind întâmpinaţi de populaţie cu entuziasm. Conform rezultatelor sondajului, 53 la sută dintre austrieci cred că unirea celor două state a fost o chestiune voluntară, în timp ce 46 de procente cred că austriecii au fost victima unei agresiuni. Sursa:FrontPress.ro


  0 0
 • 03/11/13--05:09: Demitere

 • Romanii din “secuime” cer demiterea a doi directori de la Ministerul Eudcatiei, acuzati de tradare nationala

  autor: FrontPress 11.03.2013
  istoria secuilorForumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, o organizaţie care activează în “secuime”, solicită conducerii Ministerului Educaţiei din Bucureşti destituirea directorilor Direcţiei Minorităţi Szocs Domokos şi Szepsi Alexandru, în urma unui răspuns transmis de aceştia la o petiţie vizând folosireamanualului de Istoria secuilor în Harghita. Ambii sunt acuzaţi că servesc interesolor Budapestei.
  Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) protestează, într-un comunicat de presă transmis luni, faţă de un document emis de Direcţia Minorităţi a Ministerului Educaţiei Naţionale, mai exact faţă de răspunsul la petiţia unui cetăţean român din judeţul Harghita prin care se solicita “un punct de vedere privitor la folosirea manualului de Istoria secuilor în şcolile din judeţul Harghita”.
  Potrivit sursei citate, în documentul semnat de directorul general Szocs Domokos şi directorul Szepsi Alexandru este menţionat faptul că, deşi “nu este considerat manual (…), Cartea de Istorie a Secuilor, care conţine pe copertă înscrisul îndrumător metodic şi manual recomandat elevilor din clasele a VI-a şi a VII-a, corespunde din punct de vedere ştiinţific şi realităţii istorice, unităţile şcolare care au introdus acest opţional au respectat procedura elaborată de Inspectoratele Şcolare Covasna şi Harghita pentru introducerea unei discipline opţionale şi că (…) prin conţinuturile dezvoltate în cadrul acestui opţional se urmăreşte atingerea idealului educaţional al şcolii româneşti, aşa cum prevede Legea Educaţiei Naţionale”.
  “Conducerea FCRCHM protestează faţă de acest răspuns, care nu ţine cont de jignirile nepermise aduse românilor, de lezarea demnităţii româneşti şi a memoriei înaintaşilor noştri prin această însăilare pseudoştiinţifică numită Istoria Secuimii, aşa cum au fost aceste grave aspecte relevate de observaţiile pertinente ale istoricilor români şi de reprezentanţii societăţii civile româneşti din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş şi din întreaga ţară, arătându-se consecinţele grave, pe termen mediu şi lung, asupra convieţuirii interetnice din România dacă această ‘producţie’, izvorâtă din şovinism şi ură, are girul instruirii în şcolile din România”, se arată în comunicat.
  De asemenea, FCRCHM consideră că “aşa-zisul” manual opţional de Istoria Secuimii “distorsionează şi eludează adevărul istoric”, cultivă lipsa de responsabilitate faţă de trecut, cu grave consecinţe pentru formarea viitoare a tinerilor maghiari şi buna convieţuire interetnică, reprezintând o provocare şi o jignire la adresa românilor.
  Potrivit sursei citate, autorii manifestă o “crasă iresponsabilitate”, promovând în sistemul de învăţământ “maghiaro-secuiesc” educaţia în spirit “naţionalist-extremist” şi, în acelaşi timp, în spirit profund anti-românesc, bazat pe “denaturări, exagerări şi omisiuni”, care, în opinia FCRCHM, nu pot fi permise într-o ţară europeană, într-o lume a toleranţei şi respectului alterităţii, într-o Europă a onestităţii intelectuale.
  “Având în vedere gravitatea şi consecinţele unei asemenea atitudini din partea unor înalţi funcţionari publici ai statului român, FCRCHM solicită conducerii Ministerului Educaţiei Naţionale destituirea imediată a domnilor Szocs Domokos şi Szepsi Alexandru şi comunicarea poziţiei oficiale a conducerii Ministerului Educaţiei Naţionale faţă de folosirea acestui «opţional» în şcolile din România şi dacă prin astfel de ‘manuale’ înţelege ministerul român să contribuie la ‘atingerea idealului educaţional al şcolii româneşti’, cum cu atâta cinism s-au exprimat cei doi oficiali ministeriabili”, se arată în comunicat.
  Manualul despre istoria secuilor a fost lansat, în 18 septembrie 2012, la Miercurea Ciuc, în judeţul Harghita, iar ulterior şi la Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, informează Mediafax. Manualul a fost editat la iniţiativa consiliilor judeţene Covasna şi Harghita. Potrivit iniţiatorilor, acest manual alternativ este destinat în primul rând elevilor din clasele a VI-a şi a VII-a.
  Corpul de Control al Ministerului Educaţiei anunţase că analizează, în urma unei sesizări, modul în care a fost realizată cartea de istorie a secuilor după care se predă în şcoli din Harghita.
  Conducerea Centrului European de Studii Covasna-Harghita propunea eliminarea din şcoli a manualului alternativ “Istoria secuilor” şi pedepsirea celor care au susţinut, din banii publici, o astfel de “provocare jignitoare antiromânescă”.
  Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita si Mures (FCRCHM) s-a constituit în 27 mai 2005 având ca membri fondatori reprezentantii a 12 asociaţii româneşti. Potrivit Statului, organizaţia are ca scop asigurarea coordonării şi unităţii de acţiune a societăţii civile româneşti din judeţele unde maghiarii alcătuiesc majoritatea populaţiei, în vederea păstrării şi dezvoltării identităţii naţionale a românilor şi asigurării unei convieţuiri interetnice normale cu ceilalţi locuitori ai acestei zone, în interesul bunăstării generale şi a binelui public, în contextul integrării României în structurile europene. Sursa: FrontPress.ro


  0 0
 • 03/11/13--13:51: UDMR prezenta

 • De ce minte Victor Ponta? UDMR a fost prezenta la mitingul revizionist de la Targu Mures

  autor: FrontPress 11.03.2013

  0Liderii UDMR Covasna și UDMR Sfântu Gheorghe au fost prezenți ieri la mitingul de la Târgu Mureș (FOTO: facebook.com). Premierul Victor Ponta a afirmat aseară la Antena 3 în emisiunea ”Sinteza Zilei” cu Mihai Gâdea faptul că UDMR nu a participat la mitingul pentru autonomia teritorială a așa-zisului ținut secuiesc ce a avut loc ieri la Târgu Mureș. Nimic mai fals.
  Într-adevăr, la miting nu au participat liderii de la centru ai UDMR însă liderii din Covasna și Harghita au sprijinit acest miting din toate punctele de vedere. În zilele premergătoare mitingului UDMR a organizat, alături de PCM, PPMT și Consiliul Național Secuiesc conferințe de presă (cel puțin la Sfântu Gheorghe). Între timp, primarii din Covasna și Harghita au avut sarcină să aducă lumea la miting cu autocarele. Iar ieri, liderii UDMR din Covasna și Harghita au fost prezenți fizic la Târgu Mureș.
  În fotografia preluată de pe pagina de Facebook a liderului UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, se vede foarte clar faptul că atât el cât și liderul UDMR Covasna, Tamas Sandor, au fost prezenți la această manifestare extremistă. Liderul UDMR Harghita, Borboly Csaba, și-a anunțat și el prezența la miting. De Dan Tanasa


  0 0


  Lui Ernest Hemingway i-a fost greu să aibă o relaţie civilizată cu o femeie, cel puţin pentru un timp mai îndelungat, dacă aceasta nu făcea dovada unui servilism total.
  Hadley Richardson
  Prima sa soţie, Hadley Richardson, era cu opt ani mai în vârstă decât el şi destul de înstărită; a trăit din banii ei până ce cărţile au început să i se vândă în număr mare. Era o femeie plăcută, înţelegătoare, atrăgătoare, înainte de a se îngrăşa, gravidă fiind cu primul copil a lui Hemingway, Jack („Bumby”), şi neputând ulterior să mai slăbească.
  Relaţia lor s-a deteriorat din momentul în care Hemingway a cunoscut-o pe Pauline Pfeiffer, o fată zveltă, mult mai bogată decât Hadley. S-a ajuns la divorţ. Hadley a acceptat situaţia şi nu i-a creat probleme lui Hemingway.
  Hemingway şi Pauline Pfeiffer
  În ceea ce o priveşte pe Pauline, aceasta şi-a folosit banii pentru a face viaţa lor mai îmbelşugată, cumpărând şi decorând o casă frumoasă în Key West, Florida, care a contribuit la deschiderea gustului lui Hemingway pentru pescuitul în larg, pe care a ajuns să-l adore.
   Pauline i-a dăruit un fiu, Patrick. În 1931, când l-a anunţat  că aştepta un al doilea copil, Gregory, căsătoria lor a intrat însă în declin. Hemingway căpătase deja gustul pentru Havana şi acolo s-a încurcat cu o blondă, Jane Mason, cu 14 ani mai tânără decât el. Era subţire, drăguţă, băutoare, o sportivă de primă clasă, căreia îi plăcea să-şi petreacă vremea cu tovarăşii de băutură ai lui Hemingway, pentru ca apoi să conducă maşini sport cu o viteză ameţitoare. Era, din multe puncte de vedere, o eroină ideală pentru Hemingway, însă era şi o fire depresivă, care nu-şi putea controla viaţa complicată. A încercat să se sinucidă şi a reuşit să-şi frângă coloana, moment în care Hemingway şi-a pierdut interesul pentru ea.
  Martha Gellhorn şi Ernest Hemningway
  Încercările, pe care le tot făcea Pauline de a-şi recâştiga soţul, au eşuat. Ceea ce a urmat s-a numitMartha Gellforn, o reporteră şi scriitoare subtilă, provenind, ca majoritatea femeilor din viaţa lui Hemingway, din rândul înaltei burghezii din Midwest. Era înaltă, cu picioare uluitor de lungi, o blondă cu ochi albaştri, cu aproape zece ani mai tânără decât el. Martha era o fire mai curând pretenţioasă şi este puţin probabil să fi fost vreodată fizic atrasă de el. A refuzat întotdeauna să-i facă un copil şi mai târziu a adoptat unul. Ea se căsătorise cu Hemingway în primul rând pentru că era un scriitor vestit, ceva ce şi-ar fi dorit cu ardoare să fie şi ea: spera ca acea carismă literară a lui să treacă şi asupra ei.
  Martha a fost de departe cea mai inteligentă şi mai hotărâtă dintre soţiile lui Hemingway şi nu a existat vreo şansă ca mariajul să dureze. Şi asta datorită unui motiv: a obiectat vehement în faţa deprinderii lui Hemingway de a bea şi a brutalităţii pe care o genera băutura. Evident, s-au despărţit la sfârşitul anului 1944.
  Ernest Hemingway şi Mary Welsh
  Cea de-a patra şi ultima căsătorie a lui Hemingway a durat până la moartea acestuia şi asta în principal datorită faptului că protagonista de la acea vreme, Mary Welsh, era decisă să meargă până la capăt, orice s-ar fi întâmplat. Mary era ziaristă la Time, nu era o ambiţioasă precum Martha, însă era harnică şi isteaţă. Dându-şi seama că Hemingway dorea o nevastă–servitoare şi nu o posibilă rivală, ea a renunţat complet la ziaristică pentru a se mărita cu el.
  Relaţia n-a fost ocolită de certuri şi violenţă. Mary i-a spus lui Hemingway: “N-ai decât să mă tot îndemni cât vrei să părăsesc casa şi pe tine, că nu ai să reuşeşti… Orice ai spune sau ai face, dacă nu mă omori, ceea ce ar fi cam complicat, am să rămân aici şi am să-ţi ţin casa până în ziua în care ai să vii treaz dimineaţa şi ai să-mi spui sincer şi fără ocolişuri că vrei ca eu să plec”.
  Era o ofertă pe care Hemingway nu a acceptat-o. A plecat însă el, luându-şi viaţa.


  0 0
 • 03/12/13--04:54: Turcia condamnata

 • UE condamna Turcia pentru criticile la adresa Israelului

  autor: FrontPress 12.03.2013
  turcia israelComisarul european responsabil cu politica externă, Catherine Ashton, a catalogat declaraţiile recente ale premierului turc Recep Tayyip Erdogan la adresa doctrinei de stat a Israelului ca fiind “inacceptabile”. Acesta susţinuse la începutul lunii martie că sionismul ar trebui echivalat cu o crimă împotriva umanităţii.
  “Nu ştiu ce a spus. Dar rapoartele despre declaraţiile lui sunt inacceptabile. Acele remarci sunt de neacceptat în UE, acum şi pentru totdeauna”, a spus luni comisarul european în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la Bruxelles.
  Anterior, mai mulţi membri ai Parlamentului European, inclusiv politicieni români, au cerut Ministerelor de externe ale statelor membre UE să condamne ferm afirmaţiile lui Erdogan.
  Reacţii critice au mai avut oficiali israelieni, organizaţii evreieşti, Washingtonul, secretarul general al ONU şi Ministerele de externe ale Canadei, Germaniei şi Austriei.
  TURKEYPremierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a reaprins disputa dintre ţara sa şi Israel declarând la începutul lunii, în cadrul celei de a V-a reuniuni a Forumului Global ONU Alianţa Civilizaţiilor, desfăşurate în Palatul Hofburg din Viena, că doctrina statului evreu, sionismul, constituie “o crimă împotriva umanităţii”, asemenea fascismului, islamofobiei sau antisemitismului.
  Liderul turc s-a declarat în favoarea combaterii luptei internaţionale împotriva extremismului. “Sionismul, antisemitismul, fascismul şi islamofobia ar trebui să fie privite drept crime împotriva umanităţii”, a spus Erdogan.
  Sionismul este un curent politic secular, apărut în secolul al XIX-lea, care avea ca scop principal crearea unui stat evreiesc în Palestina, prin orice mijloace, inclusiv luptă armată. Este confundat adesea cu teritorialismul, curent care propovăduia şi el crearea unui stat evreiesc, dar care nu punea neapărat accentul pe spaţiile arabe din Orientul Apropiat. Sionismul a oferit şi un fundament ideologic creării Israelului după cel de al doilea război mondial iar din cauza exceselor sale a devenit tot mai criticat atât de către diverse organitaţii de stânga sau religioase, inclusiv evreieşti, cât şi de populaţia băştinaşă arabă, nevoită să-şi părăsească pământurile natale în urma ocupaţiei militare. Sursa: FrontPress.ro


older | 1 | .... | 35 | 36 | (Page 37) | 38 | 39 | .... | 171 | newer