Are you the publisher? Claim or contact us about this channel


Embed this content in your HTML

Search

Report adult content:

click to rate:

Account: (login)

More Channels


Channel Catalog


Channel Description:

Impreuna vom construi cel mai mare blog scris in limba Romana.

older | 1 | .... | 41 | 42 | (Page 43) | 44 | 45 | .... | 171 | newer

  0 0
 • 04/03/13--23:51: Front comun

 • Front comun impotriva actualei Ordini Mondiale: BRICS

  autor: FrontPress 04.04.2013
  bricsPreşedinţii Braziliei, Rusiei, Indiei, Chinei şi Africii de Sud (BRICS) s-au întâlnit la Durban, pentru a pune bazele unei Bănci Mondiale de Dezvoltare. Organizaţia marilor puteri emergente ale lumii a luat această decizie istorică explicând că FMI, Banca Mondială sau Secretariatul General al ONU nu ţin pasul cu avântul economic luat de membrii BRICS.
  În 2006, miniştrii de Externe ai Braziliei, Rusiei, Indiei şi Chinei s-au întâlnit la New York pentru a pune prima cărămidă a unui pact politic, economic şi cultural al celor patru naţiuni. Prima întâlnire la cel mai înalt nivel a avut loc în 2009, la Ekaterinburg, în Munţii Ural. Patru ani mai târziu, a fost primită în rândurile organizaţiei şi Republica Africa de Sud, atât pentru resurse, cât şi pentru poziţia geografică. Dacă în formatul iniţial acronimul membrilor – BRIC – sugera cuvântul care în engleză înseamnă „cărămidă” (corect ortografiat, „brick”), odată cu joncțiunea „S”-ului (de la Sud-Africa), noua titulatură ar face trimitere la înţelesul plural. Deci mai multe „cărămizi”, pentru a construi un „zid” care să protejeze interesele puterilor emergente BRICS în faţa triadei financiar-economice formate din SUA, UE şi Japonia.
  În 26 martie, la Durban, în Africa de Sud, s-a semnat prima decizie importantă a grupului – anume, acordul de înfiinţare a unei Bănci Mondiale pentru Dezvoltare, în care fiecare dintre cei cinci membri să contribuie cu un capital iniţial de câte 10 miliarde de dolari.
  O construcţie impecabilă, cu mici fisuri
  Mulţi ar spune că mai degrabă logica noii organizaţii mondiale este impecabilă, în timp ce construcţia în sine ascunde cam prea multe fisuri. Într-adevăr, cele cinci ţări impresionează prin faptul că laolaltă cuprind 40% din populaţia globului şi 25% din PIB-ul acestuia. Însă în înteriorul acestor state se cunosc mari probleme pe toate palierele, de la cel democratic, unde ţin de arhitectura puterii politice, pe de-o parte, şi de drepturile şi libertăţile individuale, pe de altă parte, la cel socio-economic, unde în toate cele cinci state sunt făţişe şi majore discrepanţele între categoriile sociale, respectiv, între pătura celor puţini şi foarte bogaţi şi cei mulţi şi extrem de săraci. Toate acestea pot genera în orice moment destabilizare şi insecuritate.
  Alte categorii de fisuri ale noii construcţii politico-economice se regăsesc chiar în relaţiile bilaterale dintre ele – spre exemplu, tema disputelor teritoriale dintre China şi India -, dar şi la nivelul intereselor internaţionale nu întotdeauna convergente ale fiecărui membru în parte. Cel mai interesant este cazul Rusiei şi evoluţia sa viitoare, în condiţiile în care este membră şi în BRICS, dar şi în G8 – pactul dintre cele mai bogate şi puternic industrializate ţări ale lumii.
  Totuşi, singura problemă care s-a evidenţiat oficial în urma Summit-ului de la Durban ar fi, potrivit ministrului rus de Finanţe, Anton Siluanov, stabilirea locaţiei sediului central al viitoarei Bănci Mondiale pentru Dezvoltare.
  BRICS – date & cifre
  Datele economice arată că ţările membre BRICS acoperă 25% din PIB-ul mondial şi 40% din populaţia globului. Mai precis, 15 triliarde de dolari şi 3 miliarde de cetăţeni.
  Brazilia – cu un PIB de 2,425 triliarde USD în 2012, este a 7-a economie mondială. Este deficitară la capitolul comerţ internaţional şi în ultimul an a avut creştere de 1%. PIB pe cap de locuitor – 12.000 USD, locul 75 pe glob.
  Rusia se află pe locul 9 în rândul economiilor lumii, cu un GDP de 1,953 triliarde USD. Este al 8-lea exportator mondial de gaze naturale. PIB pe cap de locuitor – 17.700 USD, locul 46 pe glob.
  India – în ciuda populaţiei de 1,24 miliarde, un jucător mai mic între economiile planetei, doar locul 10 (în cădere, la schimb cu Rusia) cu un PIB de 1,946 triliarde USD. PIB pe cap de locuitor – 3.900 USD, locul 126 pe glob.
  China, lider informal al grupului, are un PIB de 8,25 triliarde USD pe 2012, locul 2 pe glob. FMI a estimat creşterea economică a Chinei la 8,2% în 2013. Este cea mai populată ţară a planetei, cu 1,34 miliarde de locuitori. PIB pe cap de locuitor – 9.100 USD, locul 94 pe glob.
  Africa de Sud este cea mai mică dintre economiile BRICS, cu un PIB de 390 de miliarde USD (locul 28), la o populaţie de 50,5 milioane de locuitori. PIB pe cap de locuitor – 11.300 USD, locul 79 pe glob.
  Pentru comparaţie (conform datelor FMI):
  SUA: PIB = 15,6 triliarde USD (locul 1), PIB per capita = 49.501 USD (locul 6);
  Japonia: PIB = 6 triliarde USD (locul 3), PIB per capita = 46.895 USD (locul 15);
  EU: PIB = 15,8 triliarde USD, PIB per capita = 35.116 USD;
  România: 189,7 miliarde USD (locul 48) PIB per capita = 15.139 USD (locul 61). De Apollon Cristodulo –ZiuaNews
  TRIADA__BRICS_ZN

  0 0


  Un oras din Ucraina va plati indemnizatii voluntarilor Waffen SS

  autor: FrontPress 04.04.2013
  ss galitiaDe la începutul lunii aprilie, Consiliul Municipal al orașului Lviv din vestul Ucrainei va acorda indemnizaţii băneşti foştilor combatanţi din divizia Waffen SS Galiţia, care au luptat în timpul celui de al Doilea Război Mondial contra Uniunii Sovietice. Proiectul de Hotărâre a fost susţinut de partidul naţionalist Svoboda.
  Consilierii locali naţionalişti şi-au motivat iniţiativa prin faptul că voluntarii uncrainieni au luptat pentru independenţa ţării şi nu au fost menţionaţi în deciziile Tribunalului de la Nuremberg cu referire la crime de război, genocid sau crime împotriva umanităţii.
  Divizia SS Galiţia a fost formată în 28 aprilie 1943 şi din ea au făcut parte în principal etnici ucrainieni. Au mai existat şi voluntari slovaci, cehi sau olandezi. Divizia a fost aproape anihilată pe Frontul de est în vara anului 1944, după Bătălia de la Brody, în urma luptelor cu Armata Roşie. După reorganizare, unitatea a fost redenumită Prima Divizie a Armatei Naţionale Ucrainiene şi a luat parte la alte operaţiuni militare din Slovacia, Iugoslavia şi Austria. Soldaţii ucrainieni au luptat până în ultima zi a celui de al Doilea Război Mondial, predându-se Aliaţilor în data de 10 mai 1945.
  Deşi exită controverse legate de activitatea diviziei, membrii acesteia nu au fost condamnaţi de nici un tribunal militar pentru genocid sau crime de război. După înfrîngerea puterilor Axei, membrii Diviziei Galiţia rămaşi în viaţă au fost închişi în lagărele de prizonieri Aliate. Alţii au reuşit să fugă şi să emigreze în toate colţurile lumii. În prezent în Lviv mai trăiesc doar patru veterani ai fostei unităţi de elită.
  În regiunea Lviv, a cărei capitală este oraşul cu acelaşi nume, partidul Svoboda a obţinut scoruri electorale record. La ultimele alegeri regionale, formaţiunea radicală şi-a însuşit nu mai puţin de 25,98 la sută din voturi.Sursa: FrontPress.ro


  0 0
 • 04/04/13--06:02: Val de terorism

 • Europa se pregateste pentru un val de terorism intern

  autor: FrontPress 04.04.2013
  islamÎn timpul unei urmăriri, poliţia belgiană a împuşcat un algerian de 39 de ani, care furniza arme teroriştilor. Experţii atrag atenţia asupra faptului că viaţa europeană aminteşte tot mai mult de secvenţe dintr-un film de acţiune hollywoodian şi se îndoiesc de capacitatea autorităţilor de a reacţiona adecvat la un posibil val de teroare internă.
  În prezent, serviciile speciale urmăresc cu atenţie ce se întâmplă în lumea arabă. Acolo, judecând după toate aparenţele, se formează „terorismul internaţional”, ascuţişul căruia este îndreptat spre Europa. Mulţi consideră că „primăvara arabă” a impulsionat extremiştii. MAI britanic avertizează în legătură cu apariţia pe continent a sute de europeni, care propovăduiesc Islamul. Acum ei răstoarnă de la putere regimurile autoritare laice din Africa de Nord, mâine va fi rândul guvernelor democratice laice din Europa. După părerea analiştilor, legile antitero europene nu sunt încă adaptate în aşa fel încât serviciile speciale să poată lucra eficient.
  În acest sens vă prezentăm opinia lui Dmitri Danilov, expert la Institutul Europei din Rusia.
  „Este clar că înăbuşirea grupărilor teroriste de pe teritoriul Mali nu înseamnă că ele au fost distruse. Am în vedere regruparea forţelor teroriste şi a mijloacelor financiare. Şi se poate presupune că lichidarea unor fronturi exterioare de luptă împotriva terorismului va avea legătură cu creşterea activităţii teroriste în interiorul Europei. Acum toţi înţeleg prea bine că nu se poate lupta individual împotriva terorismului. Trebuie coordonate eforturile la nivel internaţional”.
  Experţii nu exclud faptul că la baza actualelor probleme se află greşeli sistematice, făcute cu câteva decenii în urmă. Străduindu-se să excludă recidivele ideologiei fasciste, europenii s-au concentrat pe confirmarea valorilor liberal-democratice, implementarea în conştiinţa societăţii a unei abordări respectuoase faţă de toate minorităţile naţionale, a toleranţei faţă de imigranţi. Aceste principii au fost exagerate. Şi, fireşte, radicalii s-au folosit de acest lucru.
  În esenţă, este vorba despre cursul politic al Europei, care presupune anumite riscuri, consideră Dmitri Danilov.
  „Este absolut clar că pericolul terorist nu se reduce, ci, din contră, va creşte. Şi cu cât statele europene se implică mai mult în lupta împotriva terorismului internaţional (nu doar în afara hotarelor Europei, ci şi în interiorul propriilor ţări), cu atât va fi mai mare pericolul atacurilor teroriste. Încă de la început, europenii au pus totul pe seama terorismului internaţional. Însă foarte repede s-a dovedit că nu se poate face o distincţie între terorismul internaţional şi intern. Terorismul internaţional tocmai de aceea este internaţional pentru că nu se opreşte la graniţe. De Serghei Duzi – Vocea Rusiei

  0 0
 • 04/04/13--06:08: Congres tiganesc

 • Congres international TIGANESC la Sibiu. Vadim Tudor printre vorbitori

  autor: FrontPress 04.04.2013
  cioabaAproximativ 250 de reprezentanţi ai comunităţilor ţigăneşti din 35 de ţări sunt aşteptaţi pe 7 şi 8 aprilie la Sibiu, pentru a participa la primul “Congres Internaţional al Romilor” găzduit de România. Evenimentul are loc chiar de “Ziua internaţională a romilor” şi va aduna ţigani din toate colţurile lumii, inclusiv din SUA, Australia sau India. Printre vorbitori este anunţat şi Corneliu Vadim Tudor, europarlamentar şi lider PRM. Deasemenea va lua cuvântul şi Elena Băsescu, membră a Parlamentului European şi fiica preşedintelui României, o apărătoare înflăcărată a minorităţii ţigăneşti la Bruxelles.
  eba„Vrem să tragem un semnal de alarmă către instituţiile europene pentru a pune capăt discriminării romilor. Vrem să atragem atenţia asupra faptului că noi nu suntem cetăţeni second hand, suntem cetăţeni europeni cu drepturi depline”, a declarat Florin Cioabă, autoproclamatul rege al ţiganilor şi vicepreşedinte al International Romani Union.
  Potrivit acestuia, printre temele abordate în cadrul congresului vor fi aceea a înfiinţării în fiecare capitală europeană a unui birou de îndrumare asemănător consulatelor, unde ţiganii care ajung în respectiva capitală să poată primi sprijin, precum şi înfiinţarea unei comisii din care vor face parte cei mai bogaţi dintre ţiganii din întreaga lume, comisie care va încerca să creeze un fond pentru a veni în sprijinul acestei comunităţi prin construcţia de locuinţe sau crearea de locuri de muncă.
  king cioabaLegitimaţii speciale pentru ţiganii infractori
  Florin Cioabă a mai anunţat miercuri că ţiganii ar putea avea legitimaţii speciale, cu identitatea şi ţara de provenienţă, pentru a fi monitorizaţi. “Vom încerca să găsim metode de a ne disocia de toţi cei care încalcă legile, care fac etnia de râs, dar nu numai etnia, ci şi ţările în care trăiesc, mai ales în cazul nostru, România. Vom încerca să eliberăm legitimaţii speciale care să arate identitatea şi ţara de provenienţă a fiecăruia, să-i monitorizăm mai bine în ţările în care sunt şi să putem să ne îndepărtăm de cei care comit acte antisociale. Facem acest lucru pentru că foarte mulţi romi care comit infracţiuni în Europa spun că sunt din România, ţara fiind singura blamată. Deşi în Europa trăiesc 13 milioane de romi, se vorbeşte doar de romii din România, nu şi de cei din Polonia, Germania sau Franţa”, a explicat Cioabă.
  Întrebat cum vor fi făcute aceste legitimaţii, având în vedere că mulţi dintre ţigani nu au acte de identitate, Cioabă a precizat că vor fi legitimaţii speciale, diferite de cărţile de identitate, dar care vor avea coduri de bare gestionate într-o bază de date internaţională. “Legitimaţiile speciale vor fi monitorizate şi vor avea un cod introdus în calculator. Când un rom a comis o infracţiune în Europa, dacă va spune că este din România, în baza acelei legitimaţii, noi vom şti unde este şi dacă spune sau nu adevărul. Noi vom avea o bază de date cu toţi romii plecaţi în afara graniţelor”, a afirmat Cioabă.
  presedinte-basescu-cioaba_02089900Mai mulţi politicieni români, ţigani şi unguri pe lista invitaţilor
  În afară de Vadim Tudor şi Elena Băsescu, mai sunt aşteptaţi la Congres deputatul social-democrat Mădalin Voicu şi Peter Ecstein Kovacs, fost consilier prezidenţial, reprezentant al UDMR. Deasemenea, au fost invitaţi atât preşedintele Traian Băsescu cât şi premierul Victor Ponta, însă niciunul nu a confirmat până acum participarea.
  În realitate cea mai numeroasă minoritate etnică din ţara noastră, ţiganii au ieşit la recensământ doar 619.000, adică 3,2 la sută din populaţia stabilă a României, faţă de 535.000 câți au fost numărați în 2002. Cifra este clar falsă, estimările neoficiale indicând cel puţin 2 sau chiar 3,5 milioane, la care se pot adăuga alte câteva milioane de persoane care provin din familii mixte. Deasemenea în ultimii 10 ani ţiganii au fost singura etnie care a înregistrat o creştere demografică, comparativ cu românii şi restul naţiunilor conlocuitoare. Sursa: FrontPress.ro


  0 0
 • 04/04/13--11:49: Legea talionului

 • Ochi pentru ochi: Tanar condamnat la PARALIZIE pentru ca si-a injunghiat prietenul

  autor: FrontPress 04.04.2013
  sauditiUn tânăr din Arabia Saudită a fost condamnat la paralizie, drept pedeapsă pentru o faptă comisă în urmă cu 10 ani. El şi-a înjunghiat prietenul, care a rămas imobilizat într-un scaun cu rotile.
  Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte, cam aşa s-ar putea traduce obiceiurile în materie de pedepse pentru cei care comit infracţiuni în anumite ţări care aplică legea talionului. Acesta este şi cazul unui saudit, Ali, de 24 de ani, care a petrecut deja 10 ani în închisoare, iar acum aşteaptă să fie paralizat printr-o intervenţie chirurgicală. El şi-a înjunghiat un prieten în spate, lăsându-l paralizat de la brâu în jos, transmite România Tv. Tragedia s-a produs când Ali avea 14 ani.
  Singura lui speranţă este ca familia să poată plăti victimei sale o sumă consistentă cerută de aceasta ca despăgubire. Mama tânărului condamnat a mărturisit că nu dispune însă nici măcar a zecea parte din suma cerută de familia victimei, şi că fiul ei avea doar 14 ani când s-au petrecut faptele.
  Potrivit presei din regatul saudit, un filantrop anonim încearcă să strângă suma cerută, un milion de riali (aproximativ două sute de mii de euro), pentru ca tânărul care a greşit când era adolescent să nu rămână paralizat pe viaţă.
  Acest gen de pedepse nu sunt tocmai o raritate în unele ţări islamice, unde Sharia este baza Codului Penal. Un caz similar, care a ajuns în paginile ziarelor din lumea întreagă acum doi ani, a avut loc în Iran. Un bărbat care a orbit o femeie cu acid sulfuric după ce i-a refuzat avansurile a fost condamnat să suporte aceeaşi soartă. Un doctor urma să îi picure acid în ochi, dar acesta a fost iertat în ultima clipă de victimă, femeia oprind la timp procedura. Sursa: FrontPress.ro
  333

  0 0
 • 04/04/13--12:42: Imi place

 • Chiar imi place

   
  Acest doctor e pe placul meu. Il iubesc!

   Dr. Paulo Ubiratan - Porto Alegre, Rio Grande do Sul, într-un interviu acordat televiziunii locale, a fost întrebat despre unele sfaturi pe care le-a dat totdeauna ...

  Întrebare: exercitiile cardiovasculare prelungesc viata?
  Raspuns: Inima a fost facută pentru a bate de un număr de ori ... Nu-ti irosi bătăile cu exercitii. Totul, în cele din urmă, se uzează. Accelerarea inimii nu vă va face sa trăiti mai mult. E ca si cum ai spune că se poate mări durata vietii unei masini, dacă o faceti sa meargă mai repede. Vrei sa trăiesti mai mult? Trage un pui de somn!

  Î: Ar trebui să mă opresc cu consumul de carne rosie si sa mănânc mai multe fructe si legume?
   R: Trebuie să întelegi logica eficientei ... Vaca ce mănâncă? Iarbă si porumb. Ce sunt astea? Plante. Deci, o friptura nu este nimic altceva decat un mecanism eficient de a introduce legume în corpul nostru. Vrei sa manânci niste boabe - mănâncă pui!


  Î: Care sunt avantajele unui program regulat de exercitii fizice?
  R: Filosofia mea este: dacă nu aveti nicio durere ... sunteti bine!

  Î: Fripturile sunt daunatoare?
  A: Nu m-ai ascultat! ... Astăzi alimentele sunt prajite in ulei vegetal. Acestea răman impregnate cu ulei vegetal. Cum ar putea uleiul de plante sa fie dăunător?

  I: Flexiunile ajuta la reducerea grasimii?
  R: Categoric nu! Exersarea unui muschi doar il face să creasca în dimensiune.

  Î: Ciocolata face rau?
  R: Esti nebun? E cacao! O altă legumă! Este bună pentru a fi fericit!

  Si tine minte: viata nu ar trebui să fie o călătorie până la mormânt, cu intentia de a ajunge sănătos acolo, cu un corp atractiv si un organism bine conservat. Mai bine apucă celălalt drum:  un organism complet uzat, pe deplin folosit, strigând că ...
  A MERITAT SA FACI CALATORIA!
  Dacă a umbla inseamnă a fi sănătos, postasul ar fi nemuritor!
  Balena inoată toată ziua, mănancă doar peste, bea apă si totusi e TARE GRASA!

  REMEMBER:
  Un iepure aleargă toată viata si trăieste 15 ani; broasca testoasă nu aleargă NICIODATA si trăieste 450 de ani

  0 0

  La Spitalul Roman, un medic rezident anul I ia, lunar, 918 lei, cel mai bine plătit liftier primește 942 de lei, iar un portar – 974 de lei. Sunt asistenți sau muncitori care câștigă mai bine decât un medic primar sau specialist. Anul trecut au plecat în străinătate 24 de medici, doi stomatologi, un kinetoterapeut și 59 de asistenți medicali.


  Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a anunțat că, în acest an, intenționează să schimbe modul de salarizare a medicilor. Până atunci atunci, însă, legislația în vigoare în ceea ce privește salariile naște, de multe ori, situații halucinante. Fără a minimaliza experiența, profesionalismul și importanța muncii fiecărui angajat, de multe ori asistenții medicali și simpli muncitori sunt puși pe picior de egalitate, din punct de vedere salarial, cu medicii primari sau specialiști.

  Salarizare inechitabilă

  În luna februarie 2013, cel mai mare venit realizat de muncitorii de la atelierele spitalului a fost de 1.288 de lei, în vreme ce un muncitor de la blocul alimentar a avut un salariu net de 1.037 de lei. La Cabinetul de diabet zaharat, cel mai mare venit al unui asistent principal a fost de 1.402 lei, în vreme ce un medic specialist a avut un salariu net de 833 de lei. La centrala telefonică, cel mai mare venit în luna februarie a fost de 1.067 de lei, în vreme ce, la centrala termică, cel mai mare salariu al unui muncitor a fost de 1.183 de lei. În ceea ce privește Comitetul Director, cel mai mare venit l-a avut directorul medical, cu 4.628 de lei.
  La Compartimentul de Chirurgie Infantilă, cel mai mare salariu l-a avut un medic primar – 3.201 lei, în vreme ce un asistent medical principal a câștigat 1.903 lei. La compartimentul Endocrinologie, cel mai mare venit al unui asistent medical principal a fost de 1.932 de lei, în vreme ce un medic specialist a încasat 1.670 de lei. Un alt exemplu este secția de Boli infecțioase, unde un asistent medical principal a câștigat 2.572 de de lei, în vreme ce un medic specialist a avut 2.176 de lei. Cel mai mic salariu al unui medic rezident anul I a fost de 918 lei, în vreme ce venitul cel mai mare al unui liftier a fost de 942 de lei, iar al unui portar – de 974 de lei. Cel mai bine plătit registrator a câștigat, în luna februarie, 1.015 lei, în vreme ce un șofer a câștigat 978 de lei. La farmacie, un rezident a fost plătit în luna februarie cu 986 de lei, în vreme ce un asistent principal a avut 1.713 lei, iar la spălătorie cel mai mare salariu a fost de 823 de lei.
  La secția de Medicină Internă, cel mai mare venit al unui asistent medical principal a fost de 2.241 de lei, în vreme ce un medic primar a câștigat 2.187 de lei.  La secția Neonatologie, cel mai mare salariu al unui asistent medical principal a fost de 2.474 de lei, în vreme ce un medic specialist a încasat 628 de lei. La secția Psihiatrie, un medic specialist a încasat 1.313 lei, iar cel mai mare venit al unui asistent medical a a fost de 3.348 de lei. Veniturile includ și sporurile, precum și vechimea în muncă.

  Salarizare după performanță

  Acestea sunt câteva exemple aleatorii, care ilustrează inechitățile legislației din sistemul sanitar, motiv pentru care Colegiul Medicilor din România a propus salarizarea medicilor în funcție de performanță, iar pentru medicii rezidenți un salariu care să pornească de la trei salarii medii pe economie. “Trebuie să se înțeleagă faptul că salariile medicilor nu pot fi uniformizate după o anumită grilă. Ce face un medic rezident la început de carieră, când nu este cunoscut și nu are pacienți? Renumele se dobândește de-a lungul anilor, dar, până atunci, medicul trăiește cu 7-800 de lei pe lună. În medicină nu se merge pe un standard, ca în alte domeniii. Trebuie criterii foarte clare, pentru a stabili ce salariu merită un medic. De exemplu, în chirurgie, după ce criterii este salarizat medicul? După numărul de operații sau după gravitatea lor?”, declara, recent, medicul Iosif Koszeghi, președintele Colegiului Medicilor Neamț.

  Cadrele medicale iau calea străinătății

  Nivelul și modul de salarizare din sistemul sanitar împing cadrele medicale să ia drumul străinătății. În primele două luni ale acestui an, nu mai puțin de 17 cadre medicale din județ și-au exprimat intenția de a pleca în străinătate. În luna ianuarie, un medic și șapte asistenți și-au depus documentele la Direcția de Sănătate Publică Neamț pentru a obține certificatul de conformitate, necesar pentru a lucra în țările din Uniunea Europeană. În luna februarie, un stomatolog și alți opt asistenți medicali au făcut același lucru. Anul trecut, în județul Neamț și-au depus documentația pentru a obține certificatul de conformitate – care le permite să profeseze în străinătate – 88 de cadre medicale, dintre care 24 de medici, doi stomatologi, un kinetoterapeut și 59 de asistenți medicali.

  0 0

  Timp de patru zile, medicii de renume din întreaga țară se reunesc la Roman, în cadrul Zilelor Sănătății Nemțene. Evenimentul științific, organizat de medicul chirurg Dan Gabriel Arvătescu, include dezbateri cu privire la hipertensiunea arterială.


  Joi, 4 aprilie, la Hotel Mariko Inn a debutat manifestarea Zilele Sănătății Nemțene. Până duminică, 7 martie, la eveniment vor participa medici de renume din întreaga țară și se vor prezenta zeci de lucrări științifice.
  zilele sanatatii 05043Devenită deja o tradiție, manifestarea, care se află la a opta ediție, este organizată a patra oară consecutiv la Roman. Tema din acest an este “Hipertensiunea arterială”, motiv pentru care invitatul de onoare la această ediție este medicul de talie europeană profesor doctor Cătălina Arsenescu Georgescu, profesor de medicină internă și cardiologie la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași și șeful Clinicii de Cardiologie medicală din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare “Prof. Dr. George I. M. Georgescu” din Iași. Manifestarea a început cu un cuvânt de bun venit din partea oficialităților prezente. Din partea Primăriei Roman, Mioara Cocea a prezentat mesajul de felicitare și mulțumire din partea primarului Laurențiu Dan Leoreanu, care nu a putut fi prezent la eveniment din motive obiective. Au mai luat cuvântul medicul Emanuel Nazaretian, din partea Direcției de Sănătate Publică Neamț, medicul Cătălina Pălăncianu, managerul  Spitalului Municipal de Urgență Roman, președintele Colegiului Medicilor Neamț (CMN), medicul Iosif Koszeghi, profesor doctor Cătălina Arsenescu, doctor inginer Irvin Ghira, invitat de la Clinica NewMedics din Germania, și organizatorul evenimentului, medicul chirurg Dan Gabriel Arvătescu, șeful secției Chirurgie din cadrul Spitalui Roman și vicepreședinte al CMN.

  Organizatorul evenimentului, medicul chirurg Dan Gabriel Arvătescu
  “Tema reuniunii noastre se referă la hipertensiunea arterială, o boală a societății moderne, bolile cardiovasculare fiind deja pe primul loc în patologia mondială. Avem invitați din București, Bacău, Iași, colegii noștri de la Spitalul Județean Iași și din județul Brașov. Sperăm ca noțiunile și lucrurile noi pe care le aflăm să le putem aplica în practica noastră medicală. Pentru Roman, această manifestare este un lucru deosebit, pentru că este singurul eveniment medical care se desfășoară în Roman după Revoluție. Anul viitor vom încerca să facem un lucru și mai frumos, pentru că atunci se vor împlini 150 de ani de când la Roman s-a început activitatea chirurgicală. Aceasta face din Roman al treilea centru al Regatului unde s-a operat cu anestezie generală, ceea ce este un lucru deosebit”, a declarat medicul chirurg Dan Gabriel Arvătescu (foto stânga).
  “În ansamblu, bolile cardiovasculare sunt principalul factor de morbi-mortalitate, iar în ansamblul patologiei bolilor cardiovasculare, hipertensiunea arterială ocupă primul loc, atât ca frecvență, dar și la complicații. Este atât de ușor să ajungi de la depistarea hipertensiunii arteriale în evoluție la o complicație majoră. Tot efortul nostru se concentrează pe depistarea cât mai precoce, pentru că depistarea precoce înseamnă un tratament aplicat în timp util. Cea mai bună dovadă că se face foarte mult în acest domeniu este faptul că s-au constatat niște cifre îmbucurătoare în ceea ce privește depistarea precoce hipertensiunii arteriale”, a declarat profesor doctor Cătălina Arsenescu Georgescu. “În urmă cu opt ani, când am fost aleși la conducerea Colegiului Medicilor, ne-am propus organizarea unor asemenea evenimente care sunt benefice pentru toți medicii din județ”, a precizat medicul Iosif Koszeghi, președintele CMN.


  0 0

  Reprezentanții unor firme din Franța și Italia au fost prezenți, joi, la Roman, pentru a vedea care este stadiul lucrărilor la microhidrocentrală.


  Construcția microhidrocentralei de pe râul Moldova a adus la Roman reprezentanții unor firme din Franța și Italia. Marc Leclerc, președintele MJ2 Technologies, din Franța, și Lorenzo Montenezzo, sales manager al STE Energy, din Italia, au fost prezenți, joi, la Roman, pentru a vedea care este stadiul lucrărilor la microhidrocentrală și ce particularități prezintă șantierul, în condițiile în care aceste firme vor realiza turbo-generatoarele care vor funcționa la Microhidrocentrala de pe Moldova.
  microhidrocentrala 05043“Mulțumesc Primăriei Roman că a ales turbinele de foarte joasă cădere (very low head – VLH). Este primul proiect pe care îl realizăm în România. Turbinele VLH au fost dezvoltate cu o tehnologie nouă. Acestea sunt complet sub apă, nu au impact vizibil, sunt silențioase și nici nu emit vibrații. Acestea au și un impact ecologic, nu distrug ecosistemul subacvatic, fapt demostrat în numeroase teste realizate de noi”, a afirmat Marc Leclerc, președintele MJ2 Technologies.
  Acesta a prezentat mai multe materiale video cu turbine VLH, montate în diferite țări europene. Discuțiile au fost tehnice, scopul lor fiind acela de a informa beneficiarul și constructorul lucrării de avantajul folosirii turbinelor VLH.
  Finanțarea proiectului microhidrocentralei este asigurată în cadrul Programului Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice, domeniul de intervenție 4.2 – “Valorificarea resurselor regenerabile de energie pentru producerea energiei verzi”. Valoarea estimată a proiectului a fost de 22.228.240 de lei, inclusiv TVA. La licitație au participat două firme – Romelectro SA București și Construcții Hidrotehnice SA Iași -, cîștigătorul desemnat fiind societatea ieșeană, care are peste 35 de ani de experiență în domeniul acestui tip de lucrări. Contractul atribuit firmei Construcții Hidrotehnice SA Iași este în valoare de 22.210.674 de lei, inclusiv TVA. Microhidrocentrala ar urma să fie construită în termen de 24 de luni, deci pînă în luna mai a anului 2014. Prin punerea în aplicare a acestui proiect, autoritățile locale estimează beneficii anuale de 2,5 milioane de lei, din producția de energie electrică.
  Zona viitoarei microhidrocentrale de pe râul Moldova poate fi vizionată on-line, prin intermediul unei camere video amplasate în zona punții dinspre Cotu-Vameș și conectate la Internet, de orice doritor, pe site-ul www.romancity.ro .


  0 0
 • 04/05/13--00:49: EURABIA

 • EURABIA: speculatii, conspiratii sau motiv de ingrijorare?

  autor: FrontPress 05.04.2013
  eurabiaS-au înmulţit ştirile despre iniţiativele musulmane în ceea ce priveşte educaţia, religia sau respectarea drepturilor omului în Europa, pe fondul unei discuţii mai vechi despre o nouă invazie în Europa, de data aceasta una paşnică, a Islamului. Dar chiar este aceasta o tendinţă puternică pe continent sau este doar un alt subiect ce dă apă la moară conspiraţioniştilor?
  Conspiraţioniştii numesc fenomenul „Eurabia”. Premisa de la care pleacă aceştia este aceea că populaţia musulmană din Europa va deveni majoritară în termen de câteva generaţii, ca urmare a imigraţiei continue şi a ratei ridicate a natalităţii în familiile musulmane. Termenul a apărut în 2005 şi a fost popularizat tot mai ades, după discursul fostului dictator libian Muammar Gaddafi, care declara în 2006: „Avem 50 de milioane de musulmani în Europa. Sunt semne că Allah va conferi Islamului victoria în Europa – fără săbii, fără puşti, fără cuceriri. Cele 50 de milioane de musulmani din Europa vor transforma continentul într-unul musulman, în numai câteva decenii.” (discursul video poate fi vizionat aici)
  Cauzele creşterii numărului de musulmani pe continent
  Factorii principali care explică islamizarea accelerată a Europei sunt, în opinia sociologilor, migraţia continuă, rata mare a naşterilor în rândul populaţiei musulmane şi convertirile frecvente ale europenilor care devin adepţi ai Islamului, conform Christian Telegraph.
  În sine, prezenţa musulmanilor nu este o noutate. De-a lungul anilor, mii de turci, arabi, algerieni şi alţi imigranţi au venit în Europa şi s-au situat în special în bazinul Mării Mediterane (Franţa, Italia, Spania) sau în nord-vestul continentului în căutarea unui loc de muncă şi, implicit, a unei vieţi mai bune.
  Fenomenul este unul simplu. Imigranţii au venit ca muncitori sezonieri, dar au devenit rezidenţi permanenţi. Ani de zile, ţările europene i-au primit pe aceştia cu braţele deschise şi au profitat de salariile mici cu care aceştia erau mulţumiţi.
  Însă numărul musulmanilor a crescut constant. Dacă în 1970, Enciclopedia Creştină a Lumii consemna că numărul creştinilor catolici era cu 20 de procente mai mare decât al musulmanilor, proporţia s-a inversat în 2000, când erau 1,2 miliarde de musulmani şi doar 1,06 miliarde de romano-catolici.
  În 2010, Europa găzduia 44 de milioane de musulmani, adică 6% din populaţia continentului, potrivit unui studiu efectuat de Pew Research Forum. Datele au exclus Turcia, unde credincioşii musulamani înseamnă peste 95% din populaţie.
  Astfel, de-a lungul anilor musulmanii au devenit o forţă culturală şi politică care afectează ţările gazdă şi care, în loc să fie asimilaţi paşnic, au potenţialul de a testa limitele toleranţei europene şi de a conduce la creşterea tensiunilor sociale.
  Această tendinţă este vizibilă în mod clar în Franţa, dar nu numai. Gazdă a celei mai numeroase comunităţi islamice din Europa (6 milioane), Franţa s-a confruntat cu numeroase tensiuni, privitoare la interzicea vălului islamic în aprilie 2011, finanţarea şi construirea de moschei, mai exact Marea Moschee din Marsilia, dar şi cu atacul terorist de la Toulouse.
  Totuşi, numărul exact de musulmani din Europa nu este decât unul aproximativ, deoarece statele seculare nu oferă întotdeauna statistici oficiale cu privire la rasă sau credinţa religioasă a locuitorilor.
  În afară de imigranţi, numărul musulmanilor creşte încet şi prin convertirile al căror număr s-a dublat în ultimii 25 de ani. Deşi acestea nu depăşesc 200 pe an (şi însumează doar 100.000, comparativ cu 50.000 în 1986), semnalul de alarmă îl constituie trei aspecte. În primul rând, convertiţii provin în marea majoritate din închisori, unde sunt abordaţi de musulmanii radicali. În al doilea rând, convertiţii trebuie să facă eforturi mai mari pentru a fi acceptaţi, ceea ce deschide uşa extremismului religios, declară Didier Leschi, responsabil cu religia în Ministerul de Interne al fostului cabinet Sarkozy. Şi în al treilea rând, convertiţii reprezintă un pericol prin însuşi faptul că deţin paşapoarte occidentale, ceea ce îi face să nu iasă deloc în evidenţă.
  Ascensiunea rapidă a Islamului în Europa are şi o altă cauză, despre care se vorbeşte mai puţin, dar pe care a evidenţiat-o Hasssen Chalghoumi, imam moderat al unei suburbii a Parisului. Convertirile s-au înmulţit şi din cauza secularismului din ţară, care cultivă „un gol spiritual la care Islamul are răspunsul”. Aşa se poate explica şi islamofilia unor francezi neconvertiţi, dar care ţin postul de Ramadan şi care mănâncă mâncare halal.
  eurabiaCare sunt pericolele
  Scepticii consideră că islamizarea continentului este un ţap ispăşitor, menit să deturneze atenţia de la problemele cu adevărat importante ale continentului. Însă cifrele şi faptele par să sugereze că islamul european nu este un fenomen demn de ignorat.
  Din punct de vedere al deficienţelor de imagine ale musulmanilor, europenii încă asociază Islamul cu terorismul. Iar terorismul care obişnuia să fie o problemă a Statelor Unite ale Americii a devenit mai viu ca niciodată cu ocazia atacurilor teroriste din Spania (2004), Marea Britanie (2005, 2007 şi 2008) şi Franţa (2011, 2012). În plus, musulmanii radicali s-au făcut foarte auziţi şi cu ocazia caricaturilor cu Profetul Mahomed care au inflamat sentimentele musulmanilor din întreaga lume.
  Însă declaraţiile liderilor europeni, în speţă Angela Merkel, care consideră că Islamul este parte din Germania nu arată decât intenţia acceptării sociale a Islamului paşnic.
  În cazul în care proiecţiile cu privire la numărul tot mai ridicat al musulmanilor se adeveresc, anul 2020 va cunoaşte o dublare a acestora pe continent. Însă nu existenţa propriu-zisă a musulmanilor reprezintă o ameninţare, ci riscurile asociate creşterii radicalilor şi extremiştilor musulmani. Islamiştii francezi au deschis deja o şcoală care să reprezintă un incubator care să scoată islamişti moderaţi. Dar iniţiativa este puţin cunoscută şi are un impact prea mic pentru a fi considerat o tendinţă. De pe Semnele Timpului


  0 0
 • 04/05/13--00:53: Robotizarea armatei

 • Robotizarea armatei, o directie de perspectiva

  autor: FrontPress 05.04.2013

  terminatorRoboţii militari vor deveni o armă de generaţie nouă. Militarii ruşi şi Complexul Militaro-Industrial (VPK) au stabilit priorităţile în privinţa creării unor tipuri de arme şi tehnică militară de perspectivă. Accentul se va pune pe crearea unor sisteme robotizate la maxim în cadrul cărora omul va îndeplini doar funcţia de operator.
  În cadrul Consiliului Public pe lângă Comisia Tehnico-Militară a guvernului Rusiei, consacrat problemelor şi direcţiilor de activitate ale Fondului de Cercetări Avansate, au fost dezbătute probleme legate de perspectivele robotizării armatei. Robotizarea este propusă drept o metodă care sporeşte semnificativ eficienţa acţiunilor de luptă şi în acelaşi timp reduce pierderile prognozate.
  Raportul prezentat în cadrul Consiliului Public al VPK presupune dezvoltarea câtorva familii de roboţi cu destinaţie militară: de la roboţi de recunoaştere şi aparate de atac fără pilot cu rază lungă de acţiune până la roboţi subacvatici şi exoschelete care permit creşterea în mod semnificativ a capacităţilor fizice ale omului.
  Vicepreşedintele Corporaţiei Unite pentru Construcţii Navale, Igor Zaharov, a declarat că este planificată dezvoltarea robonavelor destinate forţelor navale. Asemenea aparate se află în dotarea armatelor multor ţări. Şalupele-roboţi sunt necesare pentru acţiunile desfăşurate în zona de coastă, lupta împotriva minelor, operaţiunile de recunoaştere, acţiuni de sabotaj, ele pot fi dotate cu echipament pentru distrugerea infrastructurii inamicului, distrugerea liniilor de comunicaţii şi alte sarcini.
  Asemenea aparate înzestrate cu roboţi subacvatici pot deveni „ochii şi urechile” serviciilor de informaţii ale forţelor navale din cadrul teatrelor de acţiuni militare de coastă din Marea Baltică, Marea Neagră, Marea Mediterană, arhipelagurile din Asia de Sud-Est. Potrivit vicepreşedintelui Corporaţiei Unite pentru Construcţii Navale, Igor Zaharov, corporaţia intenţionează să achiziţioneze o robonavă Inspector şi un aparat subacvatic construit de compania franceză Echo. Pe viitor, Corporaţia Unită pentru Construcţii Navale intenţionează să dezvolte propriile proiecte în acest domeniu.
  Crearea câtorva familii de aparate ghidate de la distanţă şi autonome (subacvatice, terestre şi de zbor) şi a unui exoschelet robotizat care va asigura creşterea eficienţei sistemelor de armament existente şi de perspectivă, de asemenea a unor luptători individuali, va permite reducerea pierderilor de vieţi omeneşti, ceea ce este deosebit de important. Este necesară evitarea „euforiei robotice”, atunci când în cadrul proiectelor categoric ireale se mizează extrem de mult pe robotică, iar rezultatele amăgitoare reduc eficienţa programelor. De Ilia Kramnik – Vocea Rusiei

  0 0
 • 04/05/13--01:02: Anarhistii germani
 • 0 0
 • 04/05/13--04:44: Combatanti

 • Membrii Noii Drepte s-au intalnit cu combatantii Republicii Sociale Italiene

  autor: FrontPress 05.04.2013
  Italien, italienischer SoldatMembrii şi simpatizanţii filialei din Italia a organizaţiei naţionaliste româneşti Noua Dreaptă au dat curs invitaţiei camarazilor de la Comunitatea militantă Azione Punto Zero, care au organizat la sfârşitul lunii trecute o întâlnire interactivă în oraşul Civitavecchia cu foştii combatanţi din cadrul Republicii Sociale Italiene (RSI), entitate statală înfiinţată la sfârşitul celui de al Doilea Război Mondial.
  “Cuibul ‘Nicolae Bujin’ a fost martorul unei lecții de istorie, de demnitate și de optimism ce a văzut ca protagoniști pe combatanții R.S.I.: Pedrini, Dal Piaz, Lazzarotto, Cohen, Niglio. Profesorul Mario Michele Merlino a fost cel care a deschis conferința, vorbind despre tradiție si aristocrația celor ce au ales spiritul în detrimentul materiei. Ca şi în alte ocazii Profesorul Merlino l-a dat ca exemplu pe Corneliu Z. Codreanu și Mișcarea Legionară lucru binențeles cu care ne mândrim și care ne aduce aminte încă o dată de responsabilitatea care o purtăm în spate ca români care tind să se urmeze exemplul legionar”, se arată în comunicatul Noii Drepte Italia.
  În continuare, combatantul Stelvio Dal Piaz a vorbit despre societatea liberal-democratică, construită ca un castel de carți de joc având ca fundație minciuna și falsul. Dal Piaz contrapune acestui fals modelul de stat al Republicii Sociale italiene și energia tuturor acelor militanți ce apartin diferitelor comunitati identitare din Peninsulă, care au datoria să transmită mai departe moștenirea acelor principii eterne și universalmente valide. “Generația actuală nu este o generație arsă, ci o generație ce trebuie aprinsă” – cu aceste cuvinte combatantul Stelvio Dal Piaz a încheiat intervenția sa.
  imago1RSICV“Am simțit cât de importantă este prezența, fizică, a celor ce au luptat, au suferit și de cele mai multe ori au pierdut tot pentru ca noi să știm ce înseamnă Dumnezeu, Neam și Țară. Militanții din Italia au marele avantaj că alături de ei să se alinieze, gata de luptă, aceste izvoare vii ale Tradiției care permit continuarea lanțului intergenerațional. Acesti combatanți nu se limitează la comemorări sterile de evenimente şi persoane, ci continuă să lupte şi să fie lumini călăuzitoare noilor generații militante”, susţin naţionaliştii români din Peninsulă.
   În 1943 liderul fascist al Italiei, Benito Mussolini, este îndepărtat de la putere printr-o lovitură de stat şi este imediat arestat din ordinul regelui Victor Emanuel al III-lea. “Il Duce” este eliberat de un comando german condus de temerarul ofiţer SS Otto Skorzeny și pus în fruntea unei entităţi statele nou formate în nordul Italiei,Republica Socială Italiană, până când este capturat şi ucis de gherilele comuniste în 28 aprilie 1945, cu două zile înainte ca liderul de la Berlin, Adolf Hitler, să se sinucidă în buncărul său din capitala Reich-ului. RSI exercita drepturile suverane asupra Italiei de nord, dar depindea în totalitate de Wehrmacht pentru a păstra controlul asupra teritoriului. Acest stat efemer a fost dizolvat la sfârşitul lunii aprilie a anului 1945.
  germania-vostra-amicaÎn scurta perioadă de existență, în Republica Socială Italienă au existat mici unități armate precum „Brigate Nere” și „Decima Flottiglia MAS” care au participat la luptele împotriva Aliaților. Germanii au preferat să implice aceste unități în special în lupta împotriva partizanilor comunişti. În 16 octombrie 1943 a fost semnat un protocol între RSI şi al Treilea Reich, protocol care permitea italienilor recrutarea unor unități militare de mărimea diviziilor. Astfel, mareșalul Rodolfo Graziani a reușit să mobilizeze patru divizii cu aproximativ 52.000 de soldați. În iulie 1944, prima divizie a RSI a terminat stagiul de pregătire și a fost trimisă pe front. Pe 29 aprilie 1945, ministrul apărării al RSI, mareșalul Graziani, a fost prezent la ceremonia de la Caserta, în timpul căreia generalul german Heinrich von Vietinghoff a semnat capitularea tuturor forțelor Axei din Italia. Sursa:FrontPress.ro
  Italian_social_republic_map


  0 0
 • 04/05/13--04:59: Restrictionare

 • Ministerul Educatiei RESTRICTIONEAZA accesul elevilor la expozitia “cadavre jupuite”

  autor: FrontPress 05.04.2013
  1În perioada 22 martie – 30 iunie a.c., la Muzeul „Grigore Antipa” din Bucureşti este găzduită expoziţia “The Human Body”, în care peste 200 de cadavre jupuite, unele secţionate în fel şi chip şi conservate prin metoda plastinării (astfel că par trupuri vii), sînt prezentate într-un spectacol sinistru (unele în „mişcare”).
  În mai multe ţări, această expoziţie a stîrnit proteste şi în unele a fost interzisă (bunăoară în Franţa cea laică şi experimentală).
  La noi, autorităţile au început să reacţioneze după protestul public al unor asociaţii civice. Astfel, Direcţia pentru Protecţia Copilului a recomandat ca accesul copiilor sub 12 ani să fie permis numai dacă aceştia sînt însoţiţi de părinţi, iar Ministerul Educaţiei a transmis o adresă Inspectoratelor Şcolare Judeţene în care cere ca, pentru vizitele la această expoziţie organizate de şcoli, să se ceară votul majoritar în Consiliile de Administraţie ale şcolilor şi acordul scris al părinţilor, „întrucît există unele aspecte controversate, generate de tipul de exponate, precum şi un posibil impact emoţional negativ pe care acestea l-ar putea avea asupra elevilor”.
  Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, însuşi a declarat, spre cinstea lui, că nu şi-ar duce copiii la această expoziţie.
  2Motivele acestei atitudini responsabile sînt cunoscute:
  1. Trupurile provin din China şi ar putea fi ale unor deţinuţi politic, ucişi de autorităţi şi puse la dispoziţia organizatorilor expoziţiei. Desigur, China dă asigurări că aceste cadavre sînt ale unor oameni care au murit din cauze naturale şi că ele nu au fost revendicate de nimeni pentru a fi înmormîntate. Ce încredere putem avea însă într-o dictatură şi încă într-un regim comunist, prin definiţie criminal? Ne-ar fi convenit ca rude sau cunoştinţe ale noastre, care au fost victime ale comunismului din România, să fi devenit exponate?
  2. Prin expunerea acestor trupuri se aduce atingere atît concepţiei creştine despre trup (şi totuşi sîntem o ţară majoritar creştină), cît şi demnităţii persoanei în cel mai larg şi laic sens. O persoană merită respect şi după moarte. Iar profanarea de cadavre se pedepseşte în toată lumea civilizată.
  3. Vizitarea acestei expoziţii i-ar putea traumatiza psihic pe copii. O spun mai mulţi psihologi consultaţi de organizaţii ale societăţii civile. Dacă unii copii sînt traumatizaţi după ce participă la o înmormîntare, cum n-ar fi văzînd morţii „vii”?
  4. Această expoziţie este o modalitate mizerabilă de a face bani de pe urma suferinţei altora. Dacă urmăreau un scop strict ştiinţific, organizatorii puteau folosi corpuri şi organe fabricate după ultima tehnologie, care le-ar fi făcut să pară adevărate.
  În ciuda acestor argumente, ca de fiecare dată cînd e vorba despre un element de terorism cultural,„umaniştii” şi „progresiştii” de stînga au sărit ca arşi în apărarea expoziţie şi întru acuzarea autorităţilor. Diverşi jurnalişti, pătrunşi de entuziasmul cercetării ştiinţifice, şi activişti civici cu agendă politică i-au acuzat pe contestatarii expoziţiei de obtuzitate şi fundamentalism religios şi nu văd cu ochi buni restricţionarea accesului elevilor.
  Oficialii români trebuie să reziste acestor presiuni. Societatea civilă responsabilă îi susţine.
  Asociaţia „Rost” îşi declară sprijinul ferm pentru deciziile luate în acest sens de Ministerul Educaţiei şi Direcţiei pentru Protecţia Copilului. De Claudiu Tarziu
  3


  0 0
 • 04/05/13--21:40: Stindardul dacilor

 • Draco-ul dacilor, colorat in rosu, galben si albastru intr-o pictura franceza din secolul IX

  autor: FrontPress 06.04.2013
  draconesUn element distinctiv, caracteristic armatei dacilor era reprezentat de stindardul lor de luptă, cunoscut sub numel de draco sau dracon. Acesta era constituit dintr-un cap de lup, realizat din bronz sau argint, fixat pe o prăjină, continuat de un material textil, cu forma unui corp de balaur sau șarpe, care, în bătaia vântului, se umfla producând un șuierat ce avea ca scop intimidarea adversarilor, dar mai ales inducerea unei stări de nervozitate cailor armatei inamice.
  Reprezentări ale acestui stindard se regăsesc pe o serie de monumente antice, precum Columna lui Traian (Roma, Italia), Monumentul de la Adamclisi (România) și Arcul lui Galerius (Salonic, Grecia).
  Începând cu secolul al II-lea d.Hr., steagul de luptă dacic (o formă a sa fiind utilizată și de sarmați) va fi preluat de o serie de unități de cavalerie ale armatei romane și folosit o vreme îndelungată. Steagul era purtat de un militar ce purta numele de draconarius.
  Ammianus Marcelinus, în Rerum gestarum, atunci când descrie intrarea lui Constantin cel Mare în Roma, povestește cum “s-au strâns în jurul draconilor, legați cu vârfurile aurite și ferecate în pietre străƒlucitoare ale sulițelor, umflați de un vânt mare și astfel șuierând că și stârniti de mânie, lăƒsând săƒ fluture în vânt cozile ample”.
  dracoVom regăsi acest stindard de luptă în dotarea unor armate europene până în preajma secolelor IX-X. De pildă, o pictură medievală (în Psalterium Aureum) arată ostași din cavaleria franceză carolingiană aflați în marș, urmând un soldat care poartă un draco. Această pictură prezintă draconul colorat în…roșu, galben și albastru.
  De asemenea, în lucrarea medievală L’Historie de Merlin, aparținând lui Robert de Boron, regele Arthur este reprezentat, într-o ilustrație a volumului, purtând draconul într-o confruntare cu inamicii. De altfel, în lumea britanică, draconul mai apare reprezentat și cu alte ocazii.
  Spre exemplu, pe Tapiseria de la Bayeux, care reproduce bătălia de la Hastings din 1066, în cadrul scenei morții lui Harold, regele Angliei apare un dracon purtat de un draconar, în timp ce la Chester, în Anglia, a fost descoperită o stela funerară ce conține imaginea unui călăreț purtând un astfel de stindard. De Valentin Roman
  draco-pictat-in-Psalterium-Aureum


  0 0
 • 04/05/13--23:22: Recenzie

 • Recenzia la “Unsere muetter, unsere vaeter” (Mamele noastre, tatii nostri)

  autor: FrontPress 06.04.2013
  0Filmul-serial german „Unsere muetter, unsere vaeter” („Mamele noastre, taţii noştrii”), numit deja de criticii şi presa germană – „cel mai bun fenomen al anului”, a reuşit deja să scandalizeze mai multă lume. Era firesc acest lucru, pentru că noua peliculă nu respectă „direcţia ideologică” impusă de cei care au ieşit victorioşi în cel de-al doilea război mondial.
  Producătorul serialului nu a realizat un film despre „ororile nazismului” sau „soarta evreilor”, ci a încercat să prezinte viaţa acelor oameni simpli, care şi-au făcut datoria de soldat, de cetăţeni ai unei ţări.
  1Aşa s-a întâmplat că timp de mai multe decenii după război, propaganda oficială a lucrat intens la crearea unui stereotip al „neamţului inuman” şi „criminal”, iar generaţiile următoare au fost forţate să-şi pună cenuşă pe cap şi să-şi renege proprii părinţi şi bunici.
  Din 1945 până în prezent, Germania a fost unicul stat din Europa în care ura şi dispreţul faţă de propriul trecut a devenit o ideologie oficială. Filmul încearcă să ne convingă că istoria nu trebuie privită doar prin prisma unor evenimente politice, ci şi prin prisma vieţii oamenilor simpli, care îşi îndeplinesc datoria: fie că vorbim de un soldat sau o soră medicală.
  2Este important faptul că de-a lungul filmului, niciunul din eroi nu regretă ceea ce a făcut. Nimeni nu a fost stăpânul propriei vieţi, ci toţi au fost doar nişte marionete, nevoite să joace fără voia lor un spectacol al vieţii.
  Dacă tinerii germani au fost învăţaţi că Germania anilor 30-40 a fost o „maşinărie criminală”, autorul vine cu o altă abordare: „Germania este în primul rând părinţii noştri, cu toate speranţele, visele, idealurile lor”. De aici vine şi titlul filmului: „Mamele noastre, taţii noştri”.
  3Presupun că producătorii au ştiut din start că o astfel de producţie va fi întâmpinată cu numeroase critici şi suspiciunea de tentativă de „revizuire a istoriei”. Acest lucru este firesc, pentru că cel de-al doilea război mondial nu s-a terminat. El continuă prin cei care stau pe baricade şi luptă isteric împotriva pretinsului „pericol nazist”.
  4Filmul este una din primele tentative de „reabilitare” a poporului german. E o tentativă foarte timidă, dar care vorbeşte despre nişte schimbări profunde în conştiinţa germanilor de astăzi. De Octavian Racu


  0 0
 • 04/06/13--09:42: Noua lege a lui Murphy

 • TEORIA DISTRIBUIRII SPAŢIULUI

   a) Este loc sub soare pentru toată lumea.
  b) Inutil, pentru că toată lumea vrea la umbră.


  LEGEA CIOCOIRII

   Un cap ridicat la putere devine pătrat.


  DILEMA TÖKES

   Îi dai ungurului dreptul, el vrea şi stîngul !

   AXIOMA LIBERALĂ

   Tot ce e de stat - stă.


  Decembrie 1989

   Toată lumea a tras: armata - în unii, securitatea - în alţii, justiţia - de timp, nomenclatura - foloase, poporul - nădejde.

   TEOREMA NOSTALGICĂ

   O dreaptă nu poate să fie paralelă cu o stîngă.  LEGEA SIMPLĂ A CASELOR NAŢIONALIZATE

   Cui are, nu i se va lua. Cui n-are, nu i se va da.  VECHEA LEGE PARLAMENTAR-GUVERNAMENTALĂ A LICHIDELOR, FLUIDELOR, VÎSCOASELOR ŞI LIPICIOASELOR

   Dacă nu curge, pică. Cît curge, nu pică.
  DECRETUL EMBLEMEI

   Emblema vremurilor noi este secera şi ciolanul.  LEGEA PRIVATIZĂRII

   Dacă din ceva scoţi ceva, te poate prinde; mai bine iei cu totul.


  REGULA PARTIDELOR

   Unde nu e cap, sunt multe aripi.
  Acestea sunt noile legi ale lui Murphy.  --
  "O revoluţie e întotdeauna începută de naivi, continuată de intriganţi şi exploatată de escroci."

   
   

  0 0  0 0
 • 04/06/13--10:53: Exist...!
 • 0 0
 • 04/07/13--00:03: Albania

 • ALBANIA, miracolul european al secolului XXI

  autor: FrontPress 07.04.2013
  albaniaPuternicele si capitalistele tari europene ar putea lua unele lectii economice de la mica tara balcanica, Albania care, timp de decenii, s-a zvarcolit sub cruda dictatura stalinista. Astazi, Albania are una dintre cele mai promitzatoare economie din Europa. A fost singura economie din Estul continentului care a crescut, realmente!
  Este uluitor sa afli asemenea lucruri despre Albania! Dar nu cumva cel care si-a exprimat opiniile consemnate mai sus este un om “dus cu capul”? Vreun ziarist din gradina Domnului? Nu, este insusi Steve Forbes, editorul sef si proprietarul faimoasei publicatii cu acelasi nume, fondata in 1917.
  Cand a fost invitat, primul ministru al Albaniei, Sali Berisha, un intelectual de calitate,instruit in Occident, a prezentat, in birourile Forbes , cifre si informatii de alta natura privind miracolul numit Albania .Daca nu s-a laudat,iata ce a spus: In 1992, venitul pe cap de locuitor era de doar 200 de dolari. Dupa un deceniu, el depasea 3.500 de dolari.Si azi este in ascensiune. Tara se schimba cu repeziciune.
  Cum Dumnezeu s-a intamplat aceasta minune in Albania? Si de ce nu se intampla si in Romania? De ce Albania a decolat, in timp ce Romania, dupa zece ani de crestere, s-a prabusit? Unde este diferenta? Nu e deloc dificil sa observam diferenta.
  Si in Albania exista o taxa unica de impozitare. De numai 10%. Si, atentie! Aceasta taxa de numai 10 la suta este atat pe veniturile personale, cat si pe cele din afaceri. Si un singur impozit pe salarii. Care s-a micsorat de la 35, la 15 la suta. In Romania, pentru un salariu de 1.000 de lei mai platesti la stat, tu salariat si tu intreprindere, inca 680 de lei. In Albania platesti doar 150 de lei.
  Asta, evident, contribuie, pe de o parte, la cresterea consumului, pe de alta parte, la dinamizarea activitatilor economice, la largirea bazei de impozitare si, nu in ultimul rand, la eliminarea muncii la negru si la dimininuarea evaziunii fiscale. Plus ca Albania trateaza “chinezeste” evaziunea fiscala…Adica, fara exceptii , cu 25 de ani puscarie!
  In Albania TVA-ul este de 10 la suta. Dar cine “calca pe bec”… ia de la 10 ani in sus! In Romania TVA-ul este de 24 la suta, unul dintre cele mai mari din Europa. Mai ales daca tinem cont de faptul ca limita maxima admisa in Uniunea Europeana este de 25 la suta.
  Statele care se duc cu TVA-ul in sus, pierd bani la buget. Experienta europeana a dovedit-o: daca TVA este mare,alte masuri economice compensatoare …diminueaza astfel de “contributii” la pusculita publica si tin sub control evaziunea fiscala…
  Statele care se duc cu TVA-ul in jos, castiga bani la buget. Pare un paradox. Dar nu e, daca se aplica la “sange”… si colectarea impozitelor/darilor obligatorii! De fapt, e elementar: TVA-ul redus, ca si impozitele mici pentru firme si salariati, largesc baza de impozitare, dar sunt scoase la lumina si veniturile – uriase ! – din economia subterana… Colectezi mai putin ( dar tot…) de la mai multi si, in final, bugetul de venituri al statului, devine mai mare.
  In plus, in Albania, atentie, sistemul judiciar chiar este independent. Iar independenta ei , de la inceput a fost garantata. In Romania, se stie, sistemul judiciar este dependent. Este subordonat presedintelui, primului ministru si ministrului Justitiei.
  Ca fapt divers, de cativa ani in Albania a intrat in vigoare o lege care obliga toate constructiile noi, inclusiv statiile de benzina, sa aiba incluse echipamente ce folosesc energii regenerabile: panouri solar-termale, panouri fotovoltaice, pompe de caldura, instalatii eoliene etc. Iar acolo legile se aplica tot “chinezeste”…
  Si mai exista o diferenta. Guvernul, in Albania (ca si in Ungaria!) a rezolvat repede si definitiv problema proprietatii. Ceea ce a fost de restituit, s-a restituit (dar minimal) si o lege speciala garanteaza acum toate drepturile derivand din calitatea de proprietar. In Ungaria s-a fixat si un plafon: maximum 10.000 de dolar, adevarat, la nivelul anilor ’90-91 !
  Iata de ce Albania nu a recurs la sprijinul FMI. Si nici nu a avut de ce “implementa” ideile contabililor acestei banci mondiale. De pe InfoBrasov


older | 1 | .... | 41 | 42 | (Page 43) | 44 | 45 | .... | 171 | newer