Are you the publisher? Claim or contact us about this channel


Embed this content in your HTML

Search

Report adult content:

click to rate:

Account: (login)

More Channels


Showcase


Channel Catalog


Channel Description:

Impreuna vom construi cel mai mare blog scris in limba Romana.

older | 1 | .... | 79 | 80 | (Page 81) | 82 | 83 | .... | 171 | newer

  0 0
 • 12/18/13--11:17: Un banc....

 • Un ungur merge la un restaurant din Bucureşti. Când chelnerul vine să-i ia comanda, ungurul zice:
  - Vă rog să-mi daţi una la m**e!
  Chelnerul nu aşteaptă să fie rugat de două ori, şi-i arde una ungurului, de-l azvârle de pe scaun.
  Patronul restaurantului vede scena.
  - Eşti nebun? îl întreabă patronul pe chelner. Cum îţi permiţi să-l loveşti pe client?
  - El a vrut, se apără chelnerul.
  - Nu-i adevărat, zice ungurul. El a dat la mine una la m**e, soră cu moartea. Eu cerusem una lamuie, soră cu portocala!

  0 0


  0 0
 • 12/19/13--00:26: Romanii discriminati
 • Strigator la cer: Romanii sunt discriminati de CNCD in propria tara

  autor: FrontPress 19.12.2013

  CNDCPare incredibil dar în România, încă membră UE, românii ca majoritate sunt discriminaţi în propria ţară. A fi român eşti pasibil de amendă de la CNCD, dacă eşti extremist ungur sau producător ateu nu păţeşti nimic. S-a ajuns la culmea absurdului şi schizofreniei corectitudinii politice. Ca român în propria ţară nu mai ai niciun drept şi eşti amendat de un club al komisarilor de origine sovietică, ca în anii 50. 
  Jurnalistul Dan Tanasa a adus atenţiei opiniei publice un caz elocvent. Românii din judeţele Harghita şi Covasna sunt discriminaţi de UDMR şi CNS în propria ţară, fără ca CNCD să-i apere şi protejeze. Iată ce scrie Dan Tanasa pe blog: „Când vine vorba de discriminarea românilor din Covasna și Harghita de către autoritățile locale controlate de UDMR, CNCD are nevoie de peste un an de zile pentru a lua o hotărâre și nu emite nicio sancțiune. În luna august 2007, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) asupra caracterului discriminatoriu la adresa românilor din județul Covasna al manifestăriiorganizată din fonduri publice de către Consiliul Județean Covasna în luna august 2007. În urma acestei sesizări, CNCD a emis Hotărârea nr. 815/02.12.2008 prin care a confirmat sesizarea Forumului Civic. În acest caz CNCD a avut nevoie de peste 15 luni pentru a emite o hotărâre. Mai mult, deși a constatat existența unui tratament discriminatoriu la adresa întregii comunități de români din județul Covasna din partea președintelui Consiliului Județean Covasna și a primarului municipiului Sfântu Gheorghe, ambii membrii ai UDMR, CNCD nu a sancționat în niciun fel comportamentul discriminatoriu al celor doi la adresa românilor din Covasna. În acest caz nu a fost emis nici măcar un avertisment, ci doar o simplă recomandare.
  În schimb acelaşi Consiliu Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) se grăbeşte să amendeze RATUC şi Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj pentru un colind arhaic, aşa-zis antisemit şi difuzat pe TVR3. Sigur că acest colind de acum 200 de ani nu trebuia difuzat la televiziunea publică deoarece versurile lezau comunitatea evreiască, sensibilă după Holocaust. Un astfel de colind se păstrează în arhiva istorică şi tezaurul folcloric, în cărţi de specialitate pentru cercetători şi publicul interesat să ştie cum se cânta acum 200 de ani. Dar reacţia CNCD a fost exagerată şi disproporţionată faţă Tiberiu Groza, directorul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, care nu a făcut altceva decât să respecte fişa postului de a conserva şi promova folclorul arhaic românesc.
  Vinovat de difuzarea colindului aşa-zis antisemit este producătorul A. Rozenberg, care a făcut selecţia colindului de pe CD şi l-a difuzat pe post. Ciudat este că românul Tiberiu Groza, unul dintre cei mai buni manageri culturali clujeni, a fost obligat ilegal de preşedintele H. Uioreanu să-şi dea demisia, în urma scandalului, asumându-şi bărbăteşte incidentul, dar producătorul A. Rozenberg, care a difuzat colindul nu a fost amendat, nu şi-a asumat greşeala, nu şi-a dat demisia şi tace în continuare. S-a creat impresia periculoasă în opinia publică românească că numai românii pot amendaţi sau discriminaţi de CNCD, în schimb dacă eşti ungur sau evreu în România eşti deasupra legilor ţării şi nu suporţi consecinţele dacă discriminezi pe români.
  Mai mult, Horea Uioreanu, propune ca numele muzeului aviatic din Cluj-Napoca să fie a unui fost ofiţer SS de origine germană, care a participat la realizarea rachetelor V ce au căzut în anii 1944/1945 asupra Londrei omorând copii, femei şi bătrîni. La proiectul lui H. Oberth au lucrat prin muncă forţată evrei care au fost apoi ucişi la Auschwitz. Consilierul Judeţean Mariana Leş (PDL) a atras atenţia asupra acestui fapt într-o şedinţă CJ Cluj, iar o parte din consilierii judeţeni prezenţi la şedinţă au refuzat să voteze acest proiect propus de conducerea instituţiei. Cu toate că la adresa Consiliului Judeţean Cluj au fost înregistrate două plângeri oficiale din partea comunităţii evreieşti cu privire la promovarea lui Hermann Oberth, în fundamentarea necesităţii înfiinţării muzeului a fost introdus şi numele ofiţerului SS. Totuşi, preşedintele CJ, Horea Uioreanu a supus votului consilierilor judeţeni, aprobarea demisiei directorului Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Tradiţiilor, Tiberiu Groza, pentru scandalul colindului “antisemit”, acesta fiind înlocuit cu o contabilă. Cel care i-a cerut demisia abuziv lui Tiberiu Groza este însuşi Horea Uioreanu, care se pare că ignoră plângerile comunităţii evreieşti pe care vrea să dea impresia că o apără. Preşedintele CJ Cluj, Uioreanu, este paradoxal: promovează numele ofiţerilor nazişti din SS de origină germană, dar e deranjat în acelaşi timp de colindele arhaice româneşti vechi de 200 de ani, răfuindu-se în Postul Crăciunului cu un director român care a respectat fişa postului de tezaurizare a folclorului tradiţional.
  Cred că ar trebui urgent schimbată conducerea CNCD pentru încălcarea legilor şi discriminarea românilor în propria ţară sau să se creeze un nou organism instituţional, care să apere majoritatea românească de discriminările şi de abuzurile făcute de unele instituţii şi organisme civice finanţate din interior sau străinătate să persecute pe români. Vinovaţi sunt şi şefii de instituţii care îi desconsideră pe români şi preferă nume sau simboluri străine. Paradoxal sunt instituţii care trăiesc din taxele şi impozitele românilor, care pentru a îşi justifica existenţa bugetivoră, creează false probleme de antisemitism, cu consecinţe grave în presa internaţională, şi îi discriminează numai pe români, protejând pe radicalii maghiari sau anumiţi atei, de origine bolşevică, care nu au nico legătură cu religia, cultura şi poporul evreu, care a suferit în perioada Holocaustului. De Ionuţ Ţene – NapocaNews


  0 0


  Parlamentul de la Atena a aprobat tăierea fondurilor publice pentru partidul neonazist Zorii Aurii
   Miercuri, 18 Decembrie 2013

  Parlamentul grec a aprobat miercuri cu o largă majoritate suspendarea acordării de fonduri publice partidului neonazist Zorii Aurii, responsabilii de la vârful acestei formaţiuni fiind acuzaţii de numeroase delicte, cum ar fi acţiuni criminale, spălare de bani sau proxenetism, relatează agenţia EFE.


  Foto: AP ARHIVA / Thanassis Stavrakis

  Mai mulţi deputaţi ai acestui partid, inclusiv liderul său, Nikos Michaloliakos, şi adjunctul lui, Christos Pappas, au fost arestaţi preventiv în lunile septembrie şi octombrie pentru 'apartenenţă la o organizaţie criminală', după asasinarea unui muzician foarte popular în Grecia.

  Votul de miercuri s-a bazat pe actul normativ adoptat în luna octombrie ce prevede că unui partid i se poate tăia finanţarea publică dacă cel puţin o cincime dintre parlamentarii săi sunt puşi formal sub acuzare sau arestaţi pentru activităţi criminale ori teroriste.

  În replică, purtătorul de cuvânt al formaţiunii neonaziste a acuzat legislativul că nu ţine cont de 'prezumpţia de nevinovăţie'şi a ameninţat cu dezvăluirea unor scandaluri.

  Partidul Zorii Aurii a intrat în parlament în urma alegerilor din luna iunie 2012, când a obţinut 7% din voturi, şi de atunci a continuat să crească în sondaje. În urma scrutinului i-au revenit 18 din cele 300 de locuri din parlament. Anul trecut, formaţiunea a beneficiat de o finanţare publică în valoare de 873.000 de euro.AGERPRES/(AS - autor: Sorin Popescu, editor: Ionuţ Mareş)

  0 0
 • 12/19/13--04:05: Bancuri....

 • Căsătoria e şi un procedeu de a afla ce fel de bărbat ar fi preferat soţia ta. Soţia mea mi-a zis într-o dimineaţă:
   " Dacă m-ai fi iubit cu adevărat te-ai fi căsătorit cu altcineva...!
   Am asigurat-o ca eram foarte fericit cu ea, ca o iubesc şi, daca aş putea să-mi schimb locul cu Richard Burton n-aş face-o pentru nimic în lume. La care ea îmi zice:
   "Ştiu ca n-ai face-o. Niciodată n-ai face tu ceva care sa-mi facă mie placere."


  O bebelusa abia nascuta este inca la maternitate.
   - Tu esti fetita?, o intreaba baietelul de langa.
   - Da, raspunde ea.
   - Si care e diferenta intre noi, baieteii, si voi, fetitele?
   - Stai sa plece asistenta de aici si iti arat.
   Dupa ce pleaca asistenta, bebelusa ridica paturica si ii arata:
   - Vezi acum? Noi, fetitele, avem sosetutele roz!

  0 0
 • 12/19/13--04:17: Foarte frumos


 • 0 0
 • 12/19/13--07:40: Arta
 • “Arta” afro-americana: Tineri albi spanzurati de copaci

  autor: FrontPress 19.12.2013

  artaO studentă de culoare de la Universitatea de stat din Sacramento, California, a stârnit un val de controverse după ce a “linşat” la începutul lunii doi tineri albi, “spânzurându-i” de un copac din campus. Scena macabră face parte dintr-un “proiect artistic”, focusat pe drepturile civile.
  Christina Edwards a declarat că a ales această temă şi “inversarea raselor” pentru a transmite un mesaj mai puternic în legătură cu “discriminările la care sunt supuşi afro-americanii şi în ziua de astăzi”. Aceasta a mai spus că intenţia ei a fost să înregistreze reacţile studenţilor care treceau prin zonă.
  Conducerea instituţiei de învăţământ a declarat că nu a aprobat această scenetă şi că va investiga cazul.Sursa: FrontPress.ro

  0 0
 • 12/19/13--08:08: Putin
 • Vladimir Putin: Conservatorismul protejeaza Rusia de minoritatile “agresive”

  autor: FrontPress 19.12.2013

  RUSSIA/Peşedintele rus Vladimir Putin şi-a reafirmat public ataşamentul faţă de conservatorism şi valorile tradiţionale, aceste concepte fiind privite ca o soluţie pentru nevoia crescândă de a proteja ţara de minorităţile “agresive”.
  „Nu intenţionez să critic valorile occidentale, pentru mine este important să-i protejez pe cetăţenii Rusiei de comportamentul câtorva grupuri sociale, care, după părerea mea, nu doar că se comportă cum vor, ci îşi impun în mod agresiv poziţia lor asuprea oamenilor şi statelor”, a declarat joi preşedintele rus, Vladimir Putin, în timpul conferinţei de presă maraton care are loc anual la Moscova.
  „Rusia este o ţară cu o cultură veche profundă. Noi trebuie să acordăm atenţie valorilor ruseşti tradiţionale, deoarece fără ele societatea se degradează. Trebuie să revenim la ele şi pe această bază să avansăm. Este o abordare conservatoare, dar ea nu împiedică dezvoltarea”, a subliniat preşedintele în faţa a peste 1.300 de jurnalişti. Sursa: FrontPress.ro

  0 0
 • 12/19/13--08:48: :)))


 • 0 0
 • 12/19/13--11:29: Lu core meu

 • 0 0
 • 12/19/13--15:21: Buddha Vesel

 • Boa noite !!! 
  Dizem que todas as vezes que compartilhamos esse Buda Sorridente recebemos dinheiro ou uma notícia muito boa. Não custa tentar, né? 


  Montagens e Molduras para Fotos

  0 0
 • 12/20/13--06:44: Politician amendat
 • Politician francez amendat pentru ca i-a jignit pe tigani

  autor: FrontPress 20.12.2013

  tiganusiJean-Marie Le Pen, un veteran al naţionalismului francez şi preşedintele de onoare al partidului anti-imigraţionist Frontul Naţional, a fost condamnat joi la plata unei amenzi de 5.000 de euro pentru o afirmaţie considerată denigratoare la adresa ţiganilor.
  Tribunalul Corecţional din Paris l-a declarat vinovat pe Le Pen pentru injurii publice împotriva unui grup de persoane din cauza apartenenţei etnice. Parchetul ceruse o pedeapsă de două luni de închisoare cu suspendare pentru fostul lider al FN, în vârstă de 85 de ani.
  În toamna anului 2012, în cursul unei universităţi de vară a Frontului Naţional, Jean-Marie Le Pen a lansat o serie de provocări la adresa imigraţiei, temă favorită a partidului, în prezenţa fiicei sale, Marine, care conduce formaţiunea în prezent. Ironizându-i pe ţigani, el a stârnit râsete şi aplauze, atribuindu-le fraza: “Noi suntem ca păsările, zburăm în mod natural” (verbul “voler” din franceză înseamnă atât “a zbura”, cât şi “a fura”).
  Jean-Marie Le Pen a condus Frontul Naţional din 1972 şi nu de puţine ori a spus că va ceda locul de preşedinte doar “cu picioarele înainte”. Însă acesta s-a retras la începutul anului 2011, fiica lui preluând conducerea formaţiunii. Le Pen, un orator desăvârşit, a provocat un cutremur politic în 2002 atunci când l-a înfrânt pe primul ministru socialist Linel Jospin în primul tur de scrutin, ajungând să concureze direct cu Jaques Chirac pentru funcţia de preşedinte al republicii. Socialiştii şi dreapta moderată şi-au unit atunci forţele împotriva liderului naţionalist, portetrizându-l drept o figură extremistă a scenei politice şi determinând victoria lui Chirac cu peste 80 la sută din voturi. Sursa: FrontPress.ro
  jean-marie-le-pen-francois-hollande-d5caf

  0 0
 • 12/20/13--07:06: Un banc....

 • Aseara in club am agatat o femeie mai in varsta. Arata foarte bine pt cei 60 de ani ai sai si m-am trezit gandindu-ma ca probabil fiica ei arata si mai bine. Am baut putin (ei bine, putin mai mult), ne-am giugiulit putin si apoi ea m-a intrebat daca am practicat vreodata"dubla sportivului".
  - Ce-i asta?, am intrebat.
  Pai, faci dragoste si cu mama si fiica in acelasi timp…
  - Nu, n-am avut parte de asa ceva, i-am raspuns si am inceput sa ma intreb cum arata fiica.
  Am baut putin mai mult, mi-a facut din ochi si mi-a zis ca asta-i noaptea mea norocoasa. Ne-am dus apoi la ea acasa.
  Am intrat, ea a aprins lumina in hol si a strigat:
  - Mama, esti inca treaza?

  0 0
 • 12/20/13--07:14: Valeria Borza
 • Valeria Borza, campioana banateana la tenis de masa, a murit la 29 de ani

  autor: FrontPress 20.12.2013

  Valeria BorzaJucătoarea de tenis de masă Valeria Borza a murit joi seară în Franţa, din cauza unei meningite bacteriene. Sportiva din Caransebeş, judeţul Caraş-Severin, avea 29 de ani şi era legitimată la echipa franceză Lys-lez-Lannoy.
  Presa din Franţa a anunţat că tânăra se îndrepta spre un autobuz care urma să o ducă spre aeroportul din Charleroi pentru a veni în România cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Jucătoarea a acuzat dureri de cap extrem de puternice şi a fost transportată la spitalul din Roubaix, unde a fost dusă la secţia de reanimare, dar a intrat rapid în comă. Diagnosticată cu meningită bacteriană, Valeria Borza a încetat din viaţă la ora 18:15.
  Meningita bacteriană este o infecţie gravă a fluidului din măduva spinării şi a celei care înconjoară creierul. Sunt trei tipuri de bacterii care pot cauza această boală. Aceste bacterii trăiesc adesea în organismul uman, cel mai frecvent la nivelul nasului şi al gâtului fără să provoace afecţiuni. Totuşi, aceste bacterii pot provoca meningită dacă pătrund în circulaţia sanguină. În România, meningita bacteriană are o rată de mortalitate de peste 50 la sută. Cei care se salvează pot rămâne cu sechele grave. Meningita bacteriană se transmite de obicei prin intermediul salivei sau a secreţiilor nazale infectate.
  “Sunt în stare de şoc, nu-mi vine să cred, ne-am întâlnit ultima dată la Europenele de la Schwechat, din luna octombrie. Era o stângace foarte bună! A murit din cauza unei meningite bacteriene”, a declarat pentru ProSport jucătoarea Eliza Samara.
  “S-a născut la Caransebeş, iar de la vârsta de 13 ani a mers la Centrul Olimpic de la Bistriţa. A stat acolo până a terminat junioratul. E medaliată la Europenele de cadeţi în proba pe echipe şi avea foarte multe calităţi. După ce a terminat junioratul, Vali a mers mai întâi în Spania, iar apoi în Franţa, unde se stabilise. Sunt foarte trist”, a spus şi Viorel Filimon, fost antrenor al Valeriei Borza şi actualul selecţioner al reprezentativei feminine.
  Conform statisticii Federaţiei Române de Tenis de Masă, Valeria Borza a fost campioana naţională la simplu junioare în anii 2000 şi 2001, iar în 2005 a fost campioană a României în proba de dublu mixt.
  Deşi era departe de ţară, tânăra sportivă nu s-a ferit niciodată să-şi afirme identitatea. “La Multi Ani Romania! La Multi Ani romanilor de pretutindeni!!!”, este printre ultimele mesaje postate de aceasta pe o retea de socializare, cu ocazia Zilei Naţionale a României. Mesajul de 1 decembrie este însoţit şi de o imagine cu tricolorul românesc pe care stă scris “Arată-le tuturor că iubeşti România”Sursa: FrontPress.ro

  0 0
 • 12/20/13--09:42: Pavel Stratan

 • 0 0
 • 12/21/13--00:34: Adevarul

 • Foto Insula If.

  Contele de Monte Cristo este unul dintre eroii mei preferaţi. Ever! Poate doar Ulisse să-l mai întreacă – de la acesta din urmă trăgându-mi-se şi cheful de a călători întruna... Iar dintre călătoriile din alte veri, cu drag îmi amintesc de sudul francez. De ce? De ce nu!
  După o săptămână pe Saint Honorat, insula călugărilor, aflată doar la câteva minute distanţă de Cannes (oraşul în care, o dată pe an, debarcă toate vedetele lumii de celuloid), după acea săptămână de retragere voluntară din zbaterea vieţii obişnuite, urma să revenim pe continent şi să ne continuăm vacanţa, hoinărind prin orăşelele pitoreşti de pe Coasta de Azur... Dar... ceva ne îndemna să explorăm şi alte forme de recluziune, pe insulele Mediteranei. Cel mai aproape ne-a fost fortul-închisoare de pe insula Sfânta Margareta. Tot acolo, vizavi de Cannes. Fortăreaţa a fost, zice-se, domiciliul forţat al unuia dintre cei mai cunoscuţi prizonieri din istorie: Omul-cu-Masca-de-Fier. Despre viaţa lui s-au scris cărţi, s-au făcut filme, iar astăzi puţini se mai întreabă dacă geamănul regal a existat sau nu...

  Dumas – un „latifundiar” literar?

  Ceva mai la vest, către Marsilia, aveam să ajungem în aceeaşi vară pe o altă insulă-fortăreaţă (evit să spun: închisoare, deşi acesta-i adevărul). Dragul meu Conte de Monte Cristo mă chema... hmm, precum sirenele pe Ulisse. Aşa am intrat în lumea lui Dumas!
  Apropo de Dumas... propria-i existenţă ar putea fi subiect de roman! N-ar fi nevoie de nici o ficţiune. De când s-a născut, Alexandre Dumas – tatăl – a fost însemnat de destin. Păi cum altfel? Era... fiul unui general al lui Napoleon, Alexandre Davy dela Paillleterie şi nepotul unui creol, al unui marchiz căsătorit la San Domingo cu o negresă. Se spune că a scris peste 600 de romane, nuvele şi piese de teatru şi că, de la o vreme, pentru a face faţă „setei” de romane noi a cititorilor săi, şi-a angajat nişte... „negrişori”.Adică o duzină de „colaboratori”, care roboteau pentru el. El venea cu ideea, lua figuri şi evenimente demne să aţâţe curiozitatea cititorilor, apoi dumnealor roboteau şi foile scrise treceau pe dinaintea privirilor lui. Tăia, adăuga, făcea legături, dădea unitate şi viaţă romanului. Nu bag mâna-n foc că-i aşa. Poate e doar o bârfă... Cum aş putea să admit că acela care i-a creat pe D’Artagnan (ah, cum uitasem să-l trec în „lista scurtă” de eroi favoriţi!) şi Edmond Dantes era doar un... latifundiar literar!?

  „Le Defi de Monte Cristo”

  Dar să mă-ntorc în sudul francez şi să vă spun de ce am dat fuga-fuguţa în vara aceea la Chateau d’If. Pentru că, de vreun deceniu jumate, acolo se organizează un concurs inedit. Cei mai buni înotători ai Franţei se întrec... reconstituind evadarea lui Edmond Dantes! 5 kilometri de înotat în apa rece! Bineînţeles, e reconstituit inclusiv saltul de pe stâncă (mai puţin faza cu sacul de cânepă). „Le Defi de Monte Cristo”, originala competiţie de care aminteam, îi pune pe înotători la încercare în mai multe feluri. O dată – e distanţa. A doua oară – apa rece. A treia oară – e faptul că se concurează la mai multe categorii, dincolo de clasicele „fete” şi „băieţi”: se înoată în stilul „bipalme”, adică cu labele clasice (câte una pentru fiecare picior), apoi „monopalme”, cu acea înotătoare care prinde ambele picioare şi te transformă... într-o sirenă (că tot am amintit de ele) şi, în sfârşit, fără înotătoare, liber. Pe tot traseul, sunt răsfiraţi scafandri, sunt bărci de salvare, pentru ca acei vreo 30 de temerari să nu se afle cumva în pericol. Ehei, Edmond Dantes n-a avut parte de asta!

  Abatele Faria a existat!

  Turistul care păşeşte pe insula If va avea întotdeauna această întrebare în suflet: Oare Edmond Dantes chiar a fost „oaspete” al castelului-închisoare? Mai ales că, deasupra uneia dintre celule, de vreo sută de ani (adică exact de pe când insula a început a fi vizitată în scop turistic) e scris: „Cachot B. Edmond Dantes. Monte Cristo” (Celula B. Edmond Dantes. Monte Cristo). Înscrisul acela e considerat de unii dovada clară că Monte Cristo a existat. Ce ştim cert – căci există documente în sensul acesta – e că pe mica insulă din arhipelagul Frioul, în largul Marsiliei, a fost încarcerat Abatele Faria... (a ajuns acolo în anul 1797, nu se mai cunoaşte însă ce s-a întâmplat cu el). Abatele Faria, vă amintiţi, este acela care, în romanul lui Dumas, îl „şcoleşte” pe Dantes şi-i lasă drept moştenire harta locului unde fusese ascunsă o comoară. Iată, deci, că avem certitudinea că este real cel puţin unul dintre „musafirii” de la Chateau d’If citaţi de Dumas. De ce nu ar fi fost să fie şi cel de al doilea? Tehnica „scriiturii” lui Dumas era aceasta: să pornească de la personaje şi evenimente reale, pe care să le „înveşmânteze” în situaţii ficţionale, să le „antureze” cu personagii ieşite din fantezia creatorului.

  Cizmarul Picaud alias lordul Wilmore

  Dacă ar fi să dăm crezare ghizilor de la Chateau d’If, atunci, da, Edmond Dantes a existat. Doar că nu s-a numit aşa, iar povestea lui are un alt tip de romantism decât cea din romanul romancierului cu sânge creol. Dacă despre Abatele Faria a aflat din analele închisorii din arhipelagul Frioul, personajul lui Monte Cristo i-a fost inspirat de o cărticică scrisă de... unul dintre arhiviştii Poliţiei franceze. Da, da. Jacques Peuchet a publicat, pe la 1840, o culegere de cazuri celebre din arhiva poliţiei. Unul dintre cazurile pe care el le citează este acela al unui... cizmar din Nimes, pe numele său Pierre Picaud. El a reuşit să câştige inima unei tinere foarte bogate, cu care, de altfel, s-a şi logodit. Alţi patru bărbaţi care râvneau la inima (şi mai ales la mâna şi averea) fetei i-au pus gând rău şi l-au acuzat că ar fi lucrat ca spion, împotriva lui Napoleon. Era o vreme când Napoleon încingea spiritele, e deci de înţeles că bietul logodnic a fost trimis în închisoare. După 7 ani, a reuşit să scape, luând locul unui alt condamnat, care murise. De la acesta, se pare, a aflat şi secretul unei mari comori, ascunsă pe undeva, într-o peşteră, în apropiere de Milano. După evadarea sa, în 1814, Picaud s-a dus după comoară şi s-a reîntors în Franţa, luând numele unui nobil englez... Lord Wilmore. Apoi, următorul deceniu l-a petrecut ţesând intrigi în jurul celor care erau vinovaţi de condamnarea şi închiderea lui. Ah! dulce (şi scumpă! – la propriu) răzbunare!
  Pentru cei care cunosc romanul lui Dumas (ori măcar au văzut vreunul dintre cele 10-12 filme făcute după el) este evidentă asemănarea dintre povestea aceasta şi cea a contelui de Monte Cristo.

  Rinocerul şi alţi oaspeţi legendari de pe insula If

  În ce priveşte insula If, cu stâncile ei cizelate de bătaia Mistralului, ar trebui să ştiţi că ascunde încă multe alte poveşti. Castelul-închisoare se apropie cu paşi repezi de jumătatea de mileniu (a fost construit de Regele Francisc I, între anii 1524-1531) şi multe momente (întunecate) ale istoriei Franţei au legătură cu existenţa lui. Câteva mii de hughenoţi au fost închişi aici. Monsieur de Niozelles a fost "locatar" aici pentru că... a refuzat să-şi dea jos pălăria, dinaintea Regelui Ludovic al XIV-lea, şi tot aici au fost închişi scriitorul Gabriel Riqueti (secolul XVIII) şi unul dintre liderii Comunei din Paris, Gaston Cremieux.
  Pe lista „celebrităţilor” care au stat o vreme pe insulă se află şi un... rinocer. Este vorba despre un exemplar superb din această specie care, la 1515, fusese trimis de regele Portugaliei, în dar, Papei Leon al X-lea (rinocerul fusese primit de suveranul portughez, la rândul său, în dar, din partea unui rege indian). Vaporul care-l transporta a fost nevoit să oprească în golful ferit al insulei (fortăreaţa încă nu se construise pe atunci), pentru reparaţii, după ce fusese prins de furtună. Se zice că, în vremea asta, rinocerul s-a plimbat pe insulă legat cu un lanţ de aur. Un marinar cu veleităţi de grafician ar fi făcut atunci mai multe desene înfăţişându-l pe rinocer pe insula If, iar aceste desene au fost folosite de însuşi Albrecht Durer, ca sursă de inspiraţie pentru una dintre celebrele sale gravuri, înfăţişând ciudata şi teribila bestie...
  jurnalul.ro/

  0 0
 • 12/21/13--00:40: Alexandru Andries

 • 0 0
 • 12/21/13--00:55: Craciun fericit !
 • Craciun cat mai luminos, vis de iarna calduros, liniste langa cei dragi, veste buna dinspre magi!
  imaginea nu este afișată


  0 0
 • 12/21/13--04:13: Realizările de ieri

 • Va-ţi gandit vreodata că nu aţi fost recompensaţi îndeajuns pentru unele dintre lucrurile pe care le-aţi facut în viaţă ?
    Eşti genul de persoană care încearcă să trăiască de pe urma realizărilor din trecut?
     Credeţi-mă ,e fatal să trăim aşa.
     Sigur cum nimeni nu vrea să mânânce resturile zilei  de ieri, nimeni nu poate să trăiască bazându-se pe realizarile de ieri. Când încercăm să trăim hrănindu-ne cu meritele de ieri, murim astăzi. Gandiţi-vă numai!

    Câţiva ofiţeri din armata s-au dus odată la Napoleon ca să-i recomande un tânăr căpitan în speranţa că acesta va înaintat în grad. Napoleon i-a întrebat: “De ce îl propuneţi pentru avansare pe acest om ?” Ofiţerii au răspuns că datorita curajului, îndraznelii şi ingeniozităţii de care căpitanul dăduse dovadă, fusese câştigată o bătălie importantă în urmă cu câteva zile. Napoleon a stat câteva clipe pe gânduri, apoi i-a întrebat:”Bine, dar ce a făcut a doua zi?” Nimeni nu ştie ce au răspuns ofiţerii, dar din ziua aceea nu s-a mai auzit nimic despre căpitanul cu pricina.
      Se pare ca în lumea noastră există două tipuri de oameni:
  cei care au un moment de intensă strălucire şi cei pe care te poţi baza că vor face tot ce le stă în putinţă zi după zi, în fiecare zi din viaţa lor.
    Cu alte cuvinte, există fulminanţi şi truditori. Doar  printr-o singură acţiune fulminantă nu  vom primi rcompensă pentru o viata!Recompensa primită azi este pentru eforturile depuse azi; dragostea oferită azi se întoarce înapoi azi. Nu poţi să spui: “O, cât de mult am iubit-o ieri, ea de ce nu mă iubeşte azi?” Dacă vreţi să fiţi iubiţi azi, şi voi trebuie să iubiţi tot azi, dragostea de mâine nu există înca, iar dragostea de ieri a fost daruită şi primită.

             RECOMPENSA PRIMITĂ AZI ESTE PENTRU EFORTURILE DEPUSE AZI.

     Nu puteţi să luaţi cu împrumut din gloria de ieri şi să trăiţi o viaţă plină de sens.         Bucuraţi-vă de realizarile de ieri, sigur ca da, însă nu vă hraniţi conştiinţa, mândria şi imaginea de sine din realizările de ieri; e ca şi cum le-aţi da să mânânce cartofi sleiţi.       Realizaţi astăzi un lucru mic şi hrăniţi-vă din această realizare. Dacă puteţi să realizaţi înca un lucru, unul mult mai important, foarte bine, dar dacă nu puteţi, hraniţi-vă din ceea ce aţi realizat astazi.

  . “50 de idei care îţi schimbă viaţa” de Dr.Robert Anthony


  Recomandare "Articolul participă la  jocul "Buna dimineata soare"! Dacă doreşti să participi , IULISAîţi dă mai multe detalii!.

  sursa:fewstuff.blogspot.ro

  0 0
 • 12/21/13--06:38: Valeriu Sterian (1952-2000)

older | 1 | .... | 79 | 80 | (Page 81) | 82 | 83 | .... | 171 | newer