Armata SUA vrea sa-si subordoneze tunetele si fulgerele
Serviciile speciale americane s-au arătat interesate de posibilitatea de „a controla” clima pe Pământ. CIA a cerut Academiei Naţionale de Ştiinţe din SUA să efectueze o cercetare în acest sens, ceea ce a alimentat temerea potrivit căreia americanii vor să intre în posesia armei climatice.
630.000 de dolari au fost alocate de CIA pentru realizarea unui studiu în domeniul geoingineriei. În schimbul acestor bani, oamenii de ştiinţă trebuie să cerceteze, în decurs de 21 de luni, impactul uman asupra condiţiilor meteorologice. Mai mult, specialiştilor li s-a trasat sarcina să afle ce în ce mod geoingineria poate ameninţa securitatea naţională.
La prima vedere, cercetarea pare inofensivă, însă realizarea ei pe banii CIA oferă motive să presupunem că, în realitate, americanii speră să dezvolte arma climatică. E dificil, deocamdată, să ne dăm seama dacă această ipoteză este justă.
Solicitaţi de Vocea Rusiei, majoritatea experţilor au refuzat să facă vreun comentariu pe marginea temei respective. Cu toate acestea, niciunul dintre specialişti nu a negat faptul că militarii din întreaga lume visează să intre în posesia armei climatică.
Potrivit lui Aleksander Şaravin, directorul Institutului de Analiză Politică şi Militară, „principalele state ale lumii sunt preocupate de mult timp de dezvoltarea armei climatice, de mai bine de 50 de ani. Unele au avansat, altele mai puţin. Se ştie despre cazuri în care factori externi influenţează asupra climei. Cel mai dificil lucru în acest domeniu este să anticipezi rezultatul. De aceea, după părere mea, nu putem vorbi despre tot ceea ce se întâmplă în acest domeniu în ceea ce priveşte armamentul”.
Totuşi, numeroase persoane cred că americanii sunt în stare să facă „vrăji climatice” pentru inamicii lor. Astfel, în septembrie anul trecut, preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a declarat că seceta din Republica Islamică este provocată de inamici.
Rusia, la rândul său, a spus că vinovată de valurile de căldură anormală abătute asupra ţării s-ar face staţia americană HAARP, afirmă Aleksei Kokorin, director de programe la Centrul de Studii Climatice de pe lângă Fondul Mondial pentru Natură (WWF).
„Este binecunoscută staţia de cercetare HAARP din Alaska. În iulie 2010, când Moscova a fost învăluită de un val de caldură fără precedent, au apărut zvonuri că totul se întâmplă din cauza staţiei. În principiu, o astfel de staţie este capabilă să facă o gaură în nori, chiar şi la o distanță mare. Cu totul altceva e că, în timpul valului de căldură de la Moscova, aşa ceva nu a fost înregistrat”.
Staţia HAARP nu este un proiect unic. Instalaţii similare funcţionează şi în alte ţări, inclusiv în Rusia, în regiunea Nijni Novgorod. Singura diferență este că majoritatea datelor recepţionate de HAARP sunt secrete, iar la realizarea proiectului au contribuit Forţele Aeriene şi Maritime ale SUA.
Probabil acest moment a contribuit la demonizarea imaginii staţiei HAARP. Orice-ar fi, staţia a fost închisă recent. Pentru susţinerea activităţii ei, în buget nu s-au mai găsit bani. De Artiom Kobzev – Vocea Rusiei