Liderul Jobbik, la Joseni, judetul Harghita: “Ne asumam un conflict cu Romania!”
Prezent la evenimentele Taberei de Vară a Tineretului Maghiar din Ardeal (EMI), liderul partidului extremist Jobbik, Vona Gabor, a declarat, sămbătă, că formaţiunea pe care o reprezintă nu va renunţa la lupta pentru drepturile şi interesele maghiarilor din România chiar dacă acest compromis presupune un conflict deschis cu ţara noastră. Mai mult, liderul extremiştilor s-a arătat de acord cu solicitarea transmisă de Laszlo Tokes către premierul Viktor Orban privind instaurarea unui “protectorat” asupra Transilvaniei. În replica, Partidul Conservator, prin deputatul Ovidiu Raeţchi, cere ca Vona Gabor să fie declarat persona non grata.
În discursul susţinut astăzi în localitatea Borzon, judeţul Harghita, Vona Gabor a declarat participantilor la Tabăra EMI că interesele etnicilor maghiari prevalează în faţa relaţiei româno-maghiare, iar Ungaria “are obligaţia” să prezinte cerinţele minorităţii în faţa forurilor internaţionale.
“Guvernul ungar nu a adus în discuţie la nivel internaţional problema Trianonului şi a autonomiei Ţinutului Secuiesc. Nu vom renunţa la scopul nostru, ca toţi maghiarii să trăiască într-o singură patrie. Eu cred că Ungaria, dincolo de gesturile simbolice şi de iniţiativele civice, are obligaţia să încerce să dea glas acestei cerinţe în faţa forurilor internationale. Eu cred că această dispută (privind autonomia Secuimii) nu este disputa României şi Ungariei, ci una europeană. Ungaria trebuie să facă orice îi stă în putinţă ca disputa pe seama autonomiei să se finalizeze cât mai repede. Este evident că, pentru noi, principalul obiectiv nu este calitatea relaţiei dintre Romania şi Ungaria, ci starea societăţii şi naţiunii maghiare, care îi include şi pe maghiarii din Transilvania. Deci, dacă apărarea drepturilor maghiarior din România şi reprezentarea lor înseamnă conflict cu România, cred că Jobbik îşi va asuma această reponsabilitate, care trebuie, de fapt, asumată de întreaga Ungarie“, a declarat Vona Gabor, potrivit corespondentului Mediafax.
Întrebat cum cataloghează solicitarea privind instaurarea unui protectorat al Ungariei asupra Transilvaniei, Vona Gabor a afirmat că “nu poate decât să fie de acord cu fiecare pas care lărgeşte şi întăreşte drepturile minorităţii maghiare din România“.
“Dacă spunem ceva, acţionăm în spiritul celor spuse de noi. Noi nu vorbim în vânt, eu, personal, am auzit astăzi despre solicitarea lui Tokes Laszlo şi de acum înainte trebuie să ne gândim, să analizăm şi ar fi bine să discutăm şi cu el, să vedem oare la ce şi cum s-au gândit când au solicitat protectoratul Ungariei asupra Transilvaniei. Acţiune individuală pe această temă nu dorim să facem în niciun fel, dar vom dezbate acest subiect şi vom încerca să găsim soluţii care ne conduc înainte, şi nu înapoi“, a mai adăugat Gabor.
El a mai spus că problema minorităţii maghiare reprezintă “o tragedie a regiunii” impusă de Europa Occidentală cu obiectivul de a “exploata” naţiunile central europene. Lider al fostei grupări Garda Maghiară (interzisă de Ungaria în 2009), Vona Gabor a subliniat că “fenomenul care este numit de presă extremism nu este altceva decât vocea nouă care va conduce Ungaria viitorului“.
Singura luare de pozitie romaneasca pana in acest moment este cea a deputatul conservator Ovidiu Raeţchi cere Ministerului de Externe ca Vona Gabor să fie declarat persona non grata.
“Dacă declaraţiile lui Gabor sunt reale, atunci el ar trebui declarat persona non grata de către Ministerul de Externe. Vorbim de o incitare la conflict care se face pe teritoriul României şi de o declaraţie explicită care vizează modificarea graniţelor. Înţeleg că acest personaj exotic ar veni în România numai însoţit de o gardă paramilitară şi mă gândesc că statul român ar putea să reducă costurile acestui grup prea viril interzicându-i accesul în ţară. Dacă Ministerul de Externe a reacţionat atât de rapid şi de accentuat în ceea ce priveşte deplasarea lui Remus Cernea în Taiwan, mi se pare firesc să avem o reacţie similară şi pentru o instigare la conflict interetnic.”, a declarat deputatul PC de Diaspora, Ovidiu Raeţchi. Sursa: FrontPress.ro