Ion Ficior, al doilea tortionar comunist demascat de IICCMER. A condus un veritabil LAGAR al MORTII si acum e platit din bani publici
După demascarea torţionarului Vişinescu, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a prezentat miercuri profilul complet al celui de al doilea criminal comunist identificat. Acesta este Ion Ficior, care a condus în perioada 1958-1963 lagărul de deţinuţi politici de la Periprava din Delta Dunării. IICCMER a anunţat că a trimis către Parchetul General o sesizare privindu-l pe colonelul în rezervă, el fiind acuzat de genocid.
“Instititul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a solicitat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie începerea urmăririi penale împotriva lui Ion Ficior, fost comandant al Coloniei de muncă de la Periprava, pentru genocid”, a declarat, astăzi, într-o conferinţă de presă, preşedintele executiv al IICCMER, Andrei Muraru.
El a precizat că în urma investigaţiilor făcute de reprezentanţii institutului au fost identificate mai multe probe ce indică faptul că, în perioada în care colonelul de 85 de ani a îndeplinit funcţia de comandant al Coloniei de muncă de la Periprava, deţinuţii politici au fost supuşi unui regim de detenţie extrem de dur, fiind înfometaţi şi bătuţi.
IICMER a identificat peste 50 de supravieţuitori ai Coloniei de muncă, fiind luate mărturii de la 21 foşti deţinuţi politici. În timpul în care veritabilul lagăr era condus de Ion Ficior au murit 103 deţinuţi, toţi condamnaţi pentru delicte politice, probele fiind transmise Parchetului. Potrivit comunicatului de presă emis de Institut, din totalul deceselor înregistrate, cel mai tânăr decedat avea 19 ani, iar cel mai în vârstă 71 de ani.
Din documentele referitoare la cauzele deceselor, apare ca evident faptul că moartea acestor persoane a survenit ca urmare a regimului de exterminare patronat de colonel. Toate afecțiunile de care au suferit victimele au fost cauzate/agravate de lipsa hranei, programul de muncă extenuant și lipsa îngrijirilor medicale. Așadar, o serie de boli precum enterocolita, caşexia, tuberculoza, pneumonia, afecțiuni ale aparatului digestiv și excretor sau afecțiuni cardiace, care în condiții normale puteau fi tratate sau măcar ameliorate, au ajuns să ucidă peste 100 de persoane.
În prezent, Ioan Ficior locuieşte în municipiul Bucureşti, beneficiind de o pensie semnificativă din partea Ministerului Administraţiei şi Internelor, deşi a fost unul dintre cei mai duri ofiţeri superiori care a activat în Direcţia Generală a Penitenciarelor în perioada 1951 – 1982. Sursa: FrontPress.ro