SUA si Orientul Mijlociu: o reputatie patata
„Relaţiile speciale” dintre SUA şi Israel se destramă rapid. Mass-media americane dau alarma: Washingtonul şi Tel Aviv, care anterior au acţionat împreună nu pot ajunge la o opinie comună nici în privinţa situaţia din Siria, nici în privinţa programului nuclear iranian. În plus, după cum relevă observatorii, s-au intensificat divergenţele în rândul evreilor americani, care s-au împărţit în susţinători şi adversari ai legăturilor cu Guvernul israelian de centru-dreapta. Verdictul unor analişti este dur: SUA au pierdut poziţia de „garant al stabilităţii” în Orientul Mijlociu.
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a promis să salveze lumea de un „acord prost” cu Iranul. Aşa sunt numite la Tel Aviv propunerile Teheranului privind programul nuclear, care au fost examinate la Geneva la sfârşitul săptămânii trecute. De fapt, Netanyahu, şi-a îndeplinit promisiunea, dar grupul celor şase mediatori internaţionali nu a reuşit din nou să se înţeleagă cu Iranul.
Divergenţe semnificative există şi în planurile SUA şi Israelului cu privire la Siria. De la începutul conflictului sirian, Tel Aviv nu a bucurat lumea cu declaraţii zgomotoase, ci din când în când a aplicat lovituri aeriene asupra vreunei baze militare, după care iarăşi tăcea. Iar SUA, care l-au ameninţat pe Assad cu pedepse cumplite, s-au răzgândit brusc să bombardeze Damascul, dând ascultare propunerilor rezonabile ale Moscovei referitoare la transferul armelor chimice siriene sub control internaţional. Este posibil că Israelul a aşteptat o asemenea turnură a evenimentelor, însă nu şi-a exprimat nemulţumirea.
Timp de aproape o jumătate de secol, politica SUA în Orientul Mijlociu a avut drept scop să nu deterioreze relaţiile cu aliatul său principal şi în acelaşi timp să menţină influenţa asupra ţărilor arabe (cel puţin asupra unora din ele). În final, în zonă s-au înmulţit „punctele de tensiune”. Iar în prezent suntem martorii unui proces logic: autoritatea SUA în Orientul Mijlociu se reduce la zero, consideră politologul Oleg Matveicev.
„Situaţia este tensionată, toate divergenţele s-au adâncit şi este tot mai greu să fie menţinut un echilibru între arabi şi evrei. Din ambele părţi se aud pretenţii. Problema constă nu numai în faptul că relaţiile SUA cu Israelul s-au deteriorat, ele s-au înrăutăţit şi cu Arabia Saudită. În acest mod, Washingtonul pierde autoritatea unui „garant al stabilităţii” în Orientul Mijlociu”.
Se pare că în prezent, SUA nu au prea mulţi aliaţi în Orientul Mijlociu. După toate jocurile şi promisiunile neîndeplinite legate de Siria, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Qatar s-au supărat pe Washington. Este puţin probabil că în viitorul apropiat, Siria şi Libanul vecin vor avea sentimente calde faţă de „bastionul democraţiei”. Egiptul încearcă să-şi revină după seria de lovituri de stat şi judecând după toate probabilităţile, Cairo s-a săturat de experimentele americane şi autorităţile încep din nou să-şi arunce privirile în direcţia Rusiei. Deci, Washingtonul nu poate sub nicio formă să se certe şi cu Tel Aviv. De Igor Sileţki – Vocea Rusiei