Cafenelele mortii – iata un titlu, un trend de fapt, care ar trebui sa ne ingrijoreze. Devin in voga si reflecta gandirea morbida a lumii occidentale. Sunt o simptoma a preocuparii ei tot mai obsesive cu moartea si sinuciderea si, in acelasi timp, interesul ei tot mai scazut pentru viata si viitor. Societatile occidentale devin, in esenta, societati inclinate spre moarte si extinctie. Gandirea occidentala se pare ca nu pretuieste viata, atit la inceputul ei cit si la finalul ei. Avortul previne aparitia vietii iar eutanasia si suicidul asistat pun capat vietii inainte de moartea naturala.
Acestea devin drepturi ale omului, in esenta dreptul la terminarea propriei vieti cu sau fara motive bine intemeiate. Tarile “progresiste”, printre ele Olanda si Belgia, acorda aceste drepturi chiar si minorilor. Recent a facut valuri o stire parvenita din Belgia unde o persoana a fost eutanasiata pentru ca procedura de schimbare a sexului biologic a esuat. Un adevart cult si o adevarata cultura a mortii incep sa defineasca starea de spirit a lumii occidentale.
Cafenele mortii sunt o reflectie a acestei culturi degradate. Sunt un trend in crestere in lumea occidentala, si consista in intruniri ale persoanelor preocupate de moarte unde subiectul principal de discutie e moartea si cum se poate face suicid. Persoane care gandesc asa se strang la un pahar de cafea doar pentru a discuta subiectul acesta. Cei care nu sunt interesati in subiect nu sunt acceptati in aceste cercuri de discutii. Discutiile au loc atit in cafenele de tip Starbucks cit si in casele celor pasionati de subiect.
Eutanasierea obligatorie
Exista insa trenduri si mai radicale si ingrijoratoare, acela, spre exemplu, care propune eutanasierea obligatorie a fiintelor umane ajunse la varsta inaintata. Discutiile in jurul acestui subiect par a fi mai ascutite si frecvente in Australia, unde recent o femeie de 74 de ani sugera intr-un editorial ca rezolvarea problemelor financiare si economice ale lumii occidentale s-ar putea face prin eutanasierea obligatorie a oamenilor in varsta. Din punct de vedere economic aceasta sugestie e rationala spun sustinatorii eutanasiei involuntare: o mare parte din bugetul public e cheltuit pe oamenii in varsta. Eliminarea deficitelor bugetare ar insemna, deci, eliminarea factorilor care le cauzeaza, printre ele fiintele umane batrane care impovoreaza societatea. In 2005 profesorul australian Philip Nitscke a publicat cartea Killing me Softly (“Ucide-ma incet”) in care a dat glas acestor ganduri pina atunci mentionate doar in soapta. El si cei care gandesc ca el sunt, zic ei, in extrema opusa celor care cred ca viata umana trebuie protejata si facilitata pina la moartea naturala. Asta este o obligatie, zic cei din urma, impusa societatii de Dumnezeu.
In anii 90 teritoriul australian Northern Territory a adoptat o lege numita Rights of the Terminally Ill Act (“Legea drepturilor persoanelor pe moarte”), o lege radicala care a acordat cetatenilor bolnavi dreptul sa-si scurteze viata dupa plac. Parlamentul australian federal insa a abrogat legea.
La inceputul anilor 2000 un studiu al guvernului australian arata ca 30% din cheltuielile publice pentru persoanele de peste 65 de ani se fac in ultimul an al vietii lor. In 2004 un studiu canadian indica ca 1.1% din intreaga populatie a Canadei consuma 21.3% din bugetul national alocat sanatatii. Cei 1.1% formau populatia cea mai in varsta a Canadei. Nu e de mirare, deci, zic cei care promoveaza eutanasierea involuntara, ca ajunsi la 80 de ani, fiintele umane ar trebui sa fie eutanasiate chiar impotriva vointei lor. Eutanasierea lor obligatorie e impusa din motive economice. Sugestia asta a fost facuta pentru prima data in 2010 in Australia. De fapt, in Australia exista chiar si un partid politic dedicat eutanasiei, asa numitul Voluntary Euthanasia Party (Partidul Eutanasierii Voluntare).
Spre ce societate deci ne indreptam? Daca aceste idei ni se par astazi aberante, miine vor fi privite ca fiind mai putin bizare, iar in viitorul nu prea indepartat vor fi aclamate ca fiind rationale, logice. In viitorul nu prea indepartat vor putea fi chiar legiferate. Fara indoiala se va afla o tara ori un parlament “progresist” care va sparge ghiata si in privinta asta. In 1995 teritoriul australian Northern Territory a fost prima entitate politica din lume care sa legalizeze eutanasia voluntara. In doar 18 ani de atunci, eutanasia a fost legalizata in Olanda, Belgia, Danemarca, iar suicidul asistat a fost legalizat in Oregon, Vermont si alte entitati politice din Europa. Rapoartele anuale care parvin din aceste tari ori state ingrijoreaza. Numarul celor eutanasiati ori care se sinucid prin asistenta medicala e in crestere. Daca la inceput motivele pentru terminarea vietii erau stricte si bine definite, in timp ele au devenit foarte subiective. In plus, evidenta ca eutanasierea unor fiinte umane se face impotriva vointei lor ori pentru a li se preleva organele creste. Ingrijorarile acestea ne fac sa afirmam ca societatea a ajuns la un punct critic: trebuie sa ia decizii ferme pentru a pune capat culturii mortii. Daca nu o va face, cultura mortii va rezulta in ceea ce astazi inca e de neinchipuit – eutanasierea obligatorie a varstnicilor ajunsi la 80 de ani. De Alianta Familiilor din Romania
AFR va recomanda: In linkul acesta puteti citi despre proliferarea cafenelelor mortii in Statele Unite iaraici despre proliferarea culturii mortii in Australia. In linkul acesta puteti citi ultimele stiri privind initiativele legislative din Belgia pentru a permite copiilor de la cinci ani in sus sa fie eutanasiati.