Taierea salariilor si LEGIONARII
O masura care s-ar potrivi in ziua de astazi, mai ales la anumiti bugetari, era implementata cu succes pe vremea legionarilor. O astfel de tentativa a avut loc si la noi, in istoria foarte recenta, dar nu in acest fel, a fost o masura de limitare. Desi timpurile si ideologiile erau diferite fata de cele de acum, asa ceva ar avea un oarecare efect asupra bugetului, cel putin la capitolul cheltuieli.
Un ordin asemeni celui dat mai jos, ar putea functiona pentru cei care au mai mult decat dublul salariului mediu net pe economie. Un salariu de 3.000 de lei este mai mult decat de ajuns pentru un functionar al statului, care mai mult ca sigur la o astfel de suma ocupa si o pozitie care-i permite sa faca un ban “pe langa”.
O nota care venea de la Secretariatul General al Miscarii Legionare, in data de 12 decembrie 1940, ii anunta pe toti legionarii cu salarii foarte mari ca orice suma ce este peste o anumita limita trebuie “donata”.
“Toti legionarii functionari cu lefuri mai mari de 20.000 de lei pe luna, conform ordinului Domnului Comandant HORIA SIMA, Seful Miscarii Legionare, trebuie sa depuna diferenta de la 20.000 de lei in sus, la Casieria centrala a Miscarii Legionare”, se anunta in respectivul ordin dat de Sima.
Horia Sima a fost presedintele partidului Garda de Fier si comandant al Miscarii Legionare. La 14 septembrie 1940, lua fiinta “Statul national-legionar roman”. Horia Sima a fost numit vicepresedinte al consiliului de ministri. Tot el a organizat in aceasta perioada si Politia Legionara.
In continuarea ordunului se spune ca “Aceste sume se vor varsa: de cei din Bucuresti direct la Casieria Centrala din str. Gutenberg nr.3, iar de cei din provincie la casieriile sediilor legionare respective, care de asemenea vor trimite, lunar, Casieriei Centrale a Miscarii Legionare”
In prezent, in ministere, dar si in administratiile locale sunt destule astfel de personaje care traiesc din salarii mult mai mari decat dublul salariului mediu net pe economie. Functiile pe care le ocupa le ofera mult mai multe avantaje, iar manipularea sistemului in beneficiul diferitilor “oameni de afaceri” nu este deloc ieftina.De Paul Barbu – Manager