Razboaie subacvatice duse de drone
Slocum Glider in actiune
In timp ce drone americane patruleaza cerul unor tari cuprinse de anarhie cum ar fi Yemen, Pakistan sau Afganistan, cercetarea militara nu se opreste aici. SUA intentioneaza sa implementeze aceeasi dominatie si in oceanele lumii.
Diferenta majora intre o drona zburatoare si una subacvatica este aceea ca a doua categorie nu este dependenta de carburant. Asa numitele “Slocum Gliders” (dronele subacvatice) vor avea ca scop principal colectarea de informatii de pe navele militare inamice.
Folosind un proces numit “hydraulic buoyancy”, Glider poate oscila cu usurinta prin curentii marini, atingand o viteza maxima de 1,6 km/h. Potrivit unor rapoarte media, US Navy intentioneaza sa trimita un astfel de planor intr-un test ce va dura 5 ani. Dronele poarta denumirea in cinstea capitanului Joshua Slocum, primul om ce a navigat singur in jurul intregii lumi la sfarsitul anului 1800.
In prezent, aceste drone nu au capacitati de atac, ele fiind folosite in scopuri de cercetare si pentru calibrarea eficientei sonarelor. Un contract in valoare de 203,000$ a fost semnat cu compania Teledyne Webb Research, in scopul de a inzestra aceste masini cu mai multe “talente”. Marina spera ca in caz de razboi, dronele subacvatice sa poata detecta mine sau submarine inamice.
Scopul Marieni este acela de duce un razboi electronic reducand drastic consumul necesar patrulei traditionale cu nave. Interesul US Navy pentru aceasta tehnologie a inceput in 2009 cand a semnat un contract in valoare de 56 milioane $ pentru 150 de drone “Littoral Battleship-Sensing”. Primul lot va fi furnizat si dat in uz incepand cu 2014.
O importanta caracteristica a acestor drone este eliminarea minelor aflate in apele controlate de navele inamice, astfel Pentagonul spera ca viata puscasilor marini va mai in siguranta.
In 2012, un raport NATO, a prezentat intentia de a se opta pentru drone ce pot fi lansate de pe submarin. Spre deosebire de navele militare, submarinele se bucura de tehnologiea stealth, astfel misiunile cu drone pot capata un imens avantaj.
legiuneastraina.eu