Quantcast
Channel: 100 Ro
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3410

Rochia pantalon

$
0
0
vineri, 3 ianuarie 2014 

Rochia pantalon si Bucurestii anului 1911

La inceputul secolului trecut Bucurestiul era capitala modei acestei parti de lume. Si un eveniment de sensatie ca aparitia primelor rochii pantaloni nu putea trece neobservata de societatea vremii. Constantin Bacalbasa surprinde momentul in   Bucurestii de alta data – vol. 4 - 1911-1914:
 „ Un croitor parizian a pus la moda rochia-pantalon, iar agentii sai în Bucuresti, ca si in alte orase ale tarei, au imbracat femei-manechinuri pe care le-au insarcinat sa circule pe stradele principale. Era reclama. Dar publicul bucureştean – ca pretutindeni de altfel – n-a voit sa admită moda cea noua, iar bietele manechinuri au fost fugarite pe strazi, si, daca erau ajunse, erau maltratate, iar pantalonii sfasiati.
Imi amintesc de o scena destul de comica petrecuta pe Piata Teatrului. O femeie destul de tanara si frumusica apare într-un superb costum; pantalonul tinea locul rochiei. Deodata o miscare se face in public si huiduelile izbucnesc. Femeea trece parca  n-ar fi fost vorba de ea! Insa valurile multimei încep sa spumege. Derbedei se aduna repede la auzul huiduelilor şi femeea este inconjurata. Vazand pericolul, manechinul iuteste pasul, dar cativa trecatori mai aprinsi si mai indignati impotriva noului costum, se reped asupra ei. Aproape sa fie sfasiata. Cu mare greutate intra intr-un gang unde, ajutata de cativa domni, dispare.”


Furnica - 17 martie 1911

Revista Furnica nu putea ramane nici ea impasibila la aceasta incercare de a impune o moda senzationala. Transcriu in continuare cateva paragrafe din articolul Rochii-pantaloni, semnat Tarascon din numarul aparut  10 martie 1911:
„Domnii Casca-gura, Pierde-vara, si altii ca ei, s’au dedat la manifestatiuni ostile inpotriva a doua femei cari se plimbau pe strada imbracate cu ultima noutate a modei: asa numitele rochi-pantaloni. O cocoana la Bucuresti a fost huiduita si n’a scapat sa fie linsata de multime decat fugind cu o birja, ajutata de un domn amabil si civilizat.O alta cuconita, la Galati, a cazut si mai serios victima <>, care i-a sfasiat vesmintele de pe ea.”
Acelasi Tarascon sesiseaza, cu umor, si adevarata miza a purtarii rochiilor pantaloni de catre femei:
„In gestul grosolan al domnului Casca-gura de azi care manifesteaza inpotriva rochiilor-pantaloni, eu vad in definitiv instinctul de conservare al sexului tare ce-si apara privilegiile care au inceput sa-i fie asa de aprig diputate de sexul celalalt.(...) Si atunci, vai de cei ca domnul Casca-gura!Atunci se va dovedi ca, din punct de vedere al inteligentei si ratiunei, multi barbati ar merita sa fie imbracati cu rochii, ba inca cu malacoave !”
 
" Daca femeile au inceput sa maimuteasca pe barbati, adica noi de ce nu ne-am izmeni ? "desen de A. Murnu - Furnica nr. din 17 martie

Nu la fel de ingatuitoare este Leny, autoarea Cronicii modei aparute in Moda noua ilustrata, numarul din 1 martie 1911:
„ Pentru-ca toata lumea se ocupa de foi-pantalon sau de foile crete jos la tiv, cu atat mai mult eu, nu-i asa? Dar va asigur ca nu o pot aprecia – Moda are multe capricii ce e drept, dar acest fel de fusta e un capriciu cu totul deosebit si chiar ridicul. Se zice ca moda e in legatura cu strea sociala si ca ea traduce aspiratiunile femeilor si pare a fin in adevar ca fusta-pantalon vrea sa dovedeasca o incercare a femeilor la trecerea masculinizarei. Da, dar admirati contradictia si ilogismul! Pe cand aceasta rochie ne da aparenta unei moderne amazoane lasata larg si stranse jos, ea are doua expresii carri se opun una fata de alta.”

Moda noua ilustrata - nr. din  1 martie 1911
Atunci aceasta moda nu aprins. Dar primul pas fusese facut. Mai tarziu, prin 1927 aflăm din „Viitorul” că o femeie ar fi fost reţinută în Bucureşti pentru că a fost surprinsă mergând pe stradă îmbrăcată în pantaloni, fapt încă nepermis chiar şi la acea epocă târzie, deoarece pantalonii erau „îngăduiţi femeilor doar la călătorie şi exerciţii de manej”. Curajoasa doamna a scapat doar cu o amenda pentru atentat la pudoarea publica.
Maria Mihaescu – alias Mita bicicilsta – despre care am mai scris intre postare, personaj celebru al epocii nu putea ramana insensibila la fenomen: „Cand aparea pe Calea Victoriei, aristocratii de la Capaa, burghezii de la Otetelesanu si boemii de la Kubler abandonau politica si svartul ca să admire superbul exemplar ciclist. Bicicleta cu ghidon de argint era a unei suple şi elegante fiice a Evei, cu zulufi negri, cu pantaloni de catifea mov stransi pe picior, cu bluza corai din care fluturau maneci inflorate, cu ghete înalte şi cu o cascheta de matase alba, înfasurata în voal alb, din care rasareau incrucisate doua ace mari a la Madame Butterfly” (Alexandru Predescu  -  „Vremuri vechi bucureştene”) .

Maria Mihaescu - alias Mita biciclista

Pantalonii pentru femei sunt acceptati definitiv in anii ’50,  astazi pantalonii fiind la fel de utili si de purtati ca si o pereche de ciorapi. Marile si micile case de mode  se intrec in fiecare sezon in a  oferi modele si croieli care nu numai ca incanta prin originalitate, dar incearca si sa evidentieze feminitatea.


deieri-deazi.blogspot.com

Viewing all articles
Browse latest Browse all 3410

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48