Quantcast
Channel: 100 Ro
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3410

Nikola Tesla

$
0
0


Nikola Tesla (1856-1943)

Nikola Tesla, inventatorul excentric care spunea ca poate desparti Pamantul in doua

techschool

Un om de stiinta nebun si megaloman. Asa il descria presa pe sarbul cu idei inovatoare. 
Un savant excentric si megaloman, care facea experimente dubioase pentru a prelua conducerea planetei. Asa il poti descrie pe Nikola Tesla daca citesti articolele aparute in ziarele vremii. Etnic sarb nascut, in 1856, pe teritoriul de astazi Croatiei, dar stabilit in ultima perioada a vietii in Statele Unite ale Americii, Tesla are o multime de legende care s-au tesut in jurul personaltaii tatii sale. 
Odata, pe cand lucra cu rezonanta magnetica, a descoperit frecventa Pamantului si ar fi provocat un cutremur atat de puternic incat aproape a demolat cladirile din vecinatatea laboratorului sau din New York, de pe 5th Avenue, si a trebuit sa distruga dispozitivul cu un baros inainte sa ajunga politia. Mai tarziu se lauda ca ar fi putut sa construiasca o masinarie atat de puternica incat sa desparta Pamantul in doua. Nimeni nu a indraznit sa-l provoace sa demonstreze asta. 
In ciuda unor idei care par putin probabile chiar si in ziua de astazi, precum iluminarea oceanului, controlarea vremii sau fotografierea gandurilor, multe dintre inventiile sale sunt de-a dreptul uimitoare si dovedesc capacitatile de geniu ale lui Nikola Tesla. 

Inventiile lui Nikola Tesla 
Savantul de origine sarba detinea 700 de brevete pentru inventiile sale, dar se stie ca multe brevete pentru inventii importante i-au fost furate. El vorbea 8 limbi straine, putea memora carti intregi si avea abilitatea de a proiecta masinarii direct din minte, fara sa noteze nimic – motiv pentru care multe experimente nu au putut fi reproduse.
Tesla a descoperit curentul alternativ si motorul electric alternativ, a inventat radioul - Marconi este doar cel care a devenit renumit in urma transmiterii primului mesaj transatlantic - si radarul, chiar daca Robert A. Watson-Watt este cel creditat, a descoperit radiatia izotopilor radioactivi (radiografia), a inregistrat pentru prima data undele radio din spatiu, a inventat telecomanda si lampa fluorescenta, a realizat prima centrala hidroelectrica la cascada Niagara, demonstrand ca acest tip de energie poate fi folosita, si a fost primul care a facut experimente de criogenie.

Curent continuu vs. Curent alternativ 
Thomas Edison este cunoscut ca fiind inventatorul becului, insa nu este decat cel care a reusit sa distribuie la scara larga ideea la care au lucrat 22 de oameni inaintea lui. Tesla a lucrat pentru Edison la inceputul carierei sale, dar in urma nerespectarii intelegerii financiare de catre Edison, colaborarea s-a incheiat.
Mai mult decat atat, descoperirea sistemului alternativ de electricitate de catre Tesla a devenit inceputul unei lupte intre cei doi, cunoscuta ca „razboiul curentilor”.
Metoda de iluminat a lui Edison era amenintata de calitatea superioara a noii descoperiri. Curentul continuu producea o lumina galbuie, fluctuanta, si nu putea fi transmis decat pe o distanta de aproximativ doua mile. Curentul alternativ, in schimb, dadea o lumina alba, constanta, si putea fi transmis la distante mult mai mari, intr-un mod mai sigur.

Electricitatea wireless – un concept care nu mai e deloc utopic
Daca descoperirea curentului alternativ este o inventie care a influentat foarte mult viata de astazi, o alta inventie electrica, de care Tesla era convins ca functioneaza, a ramas multa vreme in faza de proiect: electricitatea wireless.
Masurand undele unei furtuni si ciclul de descarcare electrica, Tesla a presupus ca Pamantul si atmosfera poseda electricitate si transforma planeta intr-un conductor nelimitat, care permite transmisia de mesaje telegrafice fara fir si chiar transmisia de electricitate la orice distanta, fara pierderi de rezonanta.
In laboratorul sau din Colorado Springs a experimentat cu o bobina enorma, cu ajutorul careia putea crea arce electrice de pana la 7 metri si mingi de foc - un fenomen atmosferic rar pe care cercetatorii nu l-au putut reproduce in laborator.
In 2007 insa, o echipa de oameni de stiinta de la MIT au reusit sa aprinda un bec de la o sursa de energie aflata la 2 metri distanta, confimand principiul lui Tesla de transmitere electrica wireless. Tesla a reusit, in 1899, in Colorado Springs, sa aprinda 200 de becuri de la o distanta de peste 40 km! In septembrie 2012, Nokia anunta lansarea unor telefoane care se incarca prin aer.
Mai tarziu, in laboratorul din Wardencliffe, statul New York, a incercat sa construiasca un turn care sa genereze energie wireless pentru intreaga planeta, dar din lipsa de fonduri proiectul a fost intrerupt. Turnul a fost daramat, terenul vandut, dar laboratorul a ramas in picioare.
Casa in care s-a nascut Tesla

„Let’s Build A Goddamn Tesla Museum” 
In 2012, acest teren si laboratorul sunt scoase la vanzare si o organizatie non-profit incearca sa le cumpere si sa realizeze primul muzeu Nikola Tesla de pe continentul american. Statul New York a promis sa acopere jumatate din pretul de vanzare, 850.000 de dolari, daca organizatia reuseste sa stranga restul banilor.
Intre timp, un alt cumparator liciteaza pentru terenul in cauza si se spune ca ar avea interesul de a demola edificiul sau de a construi un centru comercial. Matthew Inman este un artist de benzi desenate, admirator al lui Tesla, care a devenit cunoscut pentru campania online virala de strangere de fonduri - BearLoveGood.
In august, el a postat pe blogul lui, The Oatmeal, proiectul „Let’s Build A Goddamn Tesla Museum” si a reusit in 9 zile sa stranga un milion de dolari. In cazul castigarii licitatiei de catre organizatie, terenului si laboratorului marelui inventator vor fi protejate ca sit istoric, iar muzeul care va fi amenajat ulterior va face cunoscute inventiile revolutionare ale lui Tesla generatiilor viitoare.

Inventatorii romani de maine, la Tech School 
La sectiunea de tehnologie din cadrul Tech School exista doua proiecte interesante, care au ca tema electricitatea. Unul este cel al tricoului cu panouri solare de la care iti incarci telefonul:
Am atasat pe un tricou 2 panouri solare legate in serie (fiecare de 1,5v). Am conectat aceste panouri la un acumulator de 3,7v, atasat intr-un buzunar ascuns al tricoului. Am conectat un cablu cu adaptor de telefon si gata. (…) folosesc acest tricou in scopuri personale (cand sunt pe munte in drumetii etc.). Este foarte usor de realizat si are costuri mici (pe mine m-a costat cu tot cu tricou 30 lei) “
Al doilea proiect este cel de generare a energiei electrice folosind presiunea apei asupra a doua pistoane:
Dispozitivul are 2 gauri – cand una se deschide, cealalta se inchide, cand prima gaura se inchide presiunea scade si pistonul este impins din partea cealalta unde gaura se deschide si presiunea apei impinge pistonul. Aceasta actioneaza un generator de electricitate, ciclul continuand neincetat. Energia produsa este dusa la suprafata printr-un cablu de electricitate. Acest dispozitiv este scufundat in apa cu presiune mare chiar si in oceane si mari unde in cele mai adanci locuri presiunea este fenomenala.
Vrei sa afli care sunt cele mai noi inventii din tehnologie, cele mai cool domenii ale viitorului si ideile cu care star-uri din stiinta te inspira sa schimbi lumea de maine? Exploreaza www.techschool.ro
Sursa: Tech School

Viewing all articles
Browse latest Browse all 3410

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48