A murit Nicador Zelea Codreanu, nepotul intemeietorului Miscarii Legionare
![nicador codreanu](http://www.frontpress.ro/wp-content/uploads/2014/02/nicador-codreanu.jpg)
![nicador](http://www.frontpress.ro/wp-content/uploads/2014/02/nicador.jpg)
Nicador Florea a fost fiul lui Horia Zelea Codreanu, frate al “Căpitanului” Corneliu Codreanu. S-a născut la 27 septembrie 1935 şi a fost mereu mândru de prenumele Nicador. Cu doi ani înainte de naşterea acestuia, preşedintele Consiliului de Miniştri, I.G. Duca, era împuşcat în Gara Sinaia, de un grup format din Nicolae Constantinescu, Ion Caranica şi Doru Belimace. Grupul a rămas în istorie drept “Nicadorii”, cuvânt compus din primele silabe din prenumele fiecăruia dintre participanţii la acel act “de pedepsire” a premierului, acuzat de “de acte anti-legionare şi de trădare a ţării” deoarece în preajma alegerilor din decembrie 1933, I.G. Duca a ordonat arestarea şi închiderea a mii de naţionalişti români. Peste 11.000 de legionari au fost ridicaţi de la casele lor şi aruncaţi în închisoare şi mii de locuinţe au fost devastate. Valul de violenţă s-a soldat cu 18 morţi de partea legionarilor.
Tatăl Horia “cutreiera munţii cântând cântece legionare”, dar a murit în 1941. Nicador a fost crescut de mamă, în cartierul Tei din Bucureşti. Anul 1947, când numele oficial al statului român devenea Republica Populară Română, l-a prins pe fiul de legionar în şcoala generală. Avea 12 ani şi, orfan de tată, s-a văzut nevoit să lucreze.
Între ‘44 şi ’47, vânduse din casă pian, mobilă, ca să aibă ce mânca. Mai întâi a lucrat la descărcat vagoane în Gara Obor, apoi la cărat borduri. Când a ajuns la liceu, a fost dat afară din şcoală. “Eram un paria, eram ostracizat. 30.000 de elevi au fost excluşi din şcoli. Soră-mea a fost dată afară din facultatea de chimie, cealaltă soră din liceu, frate-miu din facultate”, declara în 2010 Nicador Zelea Codreanu într-un interviu pentru Evenimentul Zilei. Au urmat ani în care a fost rugbyist, căra saci la moara Assan, a fost şofer pe troleibuz şi autobuz, apoi a lucrat prin balastiere, apoi la Salvare. A fost dat afară de peste tot, de multe ori din cauza numelui. Deşi nu era legionar pe hârtie, a fost mereu cu sufletul: “Mergeam cu unchiu-miu la peşte şi îmi povestea. Cum a murit tata, ce spunea Căpitanul… Nu aveam cum să nu fiu şi eu legionar”. După 1990, a făcut rost de bani, şi-a cumpărat un camion şi a devenit propriul patron.
![ww](http://www.frontpress.ro/wp-content/uploads/2014/02/ww.jpg)
![w](http://www.frontpress.ro/wp-content/uploads/2014/02/w2.jpg)