Quantcast
Channel: 100 Ro
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3410

Moda

$
0
0


Modă şi stil la sfârşit de secol XIX

Sfârşitul secolului al XIX-le reprezintă  o perioadă de occidentalizare a  întregi societăţi româneşti – care pendula între modelul francez şi cel german mai cu seama, dar care prelua şi elemente din modelul englez sau din cel italian. Bineînţeles că toată această frământare prezentă în societatea românească se regăseşte şi în evoluţia modei acelor vremuri. 
Tot mai mulţi croitori şi coafori din occident, în special francezi şi germani, îşi fac simţită prezenţa în marile oraşe ale Regatului. Tonul modei era dat tot de marile capitale europene ( Paris, Viena, Londra ) - dar hainele  erau comandate tot mai des la sucursale ale  marilor case de moda  europene deschise la Bucuresti sau la Iaşi.
Bineînţeles, că tot Parisul rămâne  etalonul modei şi al bunului gust. De fiecare data când o doamnă admira într-un magazin o rochie sau o pălărie , negustorul făcea precizarea că este vorba de “un model şic – din Rue de la Paix”.
George Costescu descrie în lucrarea sa “Bucureştii vechiului regat” ,  cu lux de amănunte,  moda de la   sfârşitul  secolului XIX:
Moda pentru doamne şi domişoare

Moda pentru doamne şi domişoare
Rochii de preumblare
Moda parisiana 1898
Rochiile cu malankof  (un schelet făcut din oase de balenă  purtat sub jupe cu rolul de a le ţine înfoiate) care se mai purtau încă pe la 1870 încep să fie înlocuite de “cucoanele mai tinere” cu fuste de pânză scrobite puse câte doua-trei, unele peste altele. Taliile rochiilor treceau puţin peste cingătoare şi aveau mânecile lungi şi largi, iar la gât se încheiau până  sus cu un rând de nasturi. La gât şi la mâneci rochiile erau “chenărite cu dantelă  îngustă”.
Prin 1878 aceste fuste sunt reduse la una singură, îmbrăcată  peste coapsa corsetului rigid, la care nu se renunţase încă, iar “ jupele rochiilor au fost şi ele restrânse din croială, la atât cât cereau deschizăturile paşilor în mersul întins. În schimb înfoiala a fost făcută  pe-afară  prin două  şorţuri de stofă la fel cu a fustei, drapate în faţă  şi în spate şi printr-un volan de două palme, încreţit şi cusut peste marginea de jos a fustei.” Tot acum creşte puţin şi “scobitura din dreptul gâtului”, mânecile se strâmtează  iar la talie se purtau “şiruri spumoase de dantelă  lată  sau de mousselină  plisată – podoabă  ce se numea jabot“.

Moda pentru doamne şi domişoare
Rochii de bal
Moda parisiana 1898
Pe la 1885 dispar şi şorţurile de jupe care sunt înlocuite cu volane, “cucoanele nevoind  încă să renunţe  nici la silueta înfoiată a vremurilor de mare luxurie, nici la distanţa aceea respectuoasă  pe care forma toaletelor o impunea încă galanteriei bărbaţilor”.  Toaletele ţineau aşadar bărbaţii la o oarecare distanţă.

Peste încă  vreo zece ani, volanele aplicate au rămas specifice doar rochiilor de seară, tăietura costumului feminin  “s-a lipit şi mai mult de trup”, garniturile adăugate au dispărut şi ele, iar fustele au început să fie croite drept  şi au fost scurtate “doar până  aproape de glesne”. Talia era mereu accentuată, fiind una dintre simbolurile frumuseţii, alături de coafură.
Lenjeria feminină era albă, din ţesături fine, împodobită cu broderii şi dantelă  lucrată  la igliţă  (numita frivolites) sau cu acul (points de Venice).
Moda pentru doamne şi domişoare
Rochii de casa
  Moda parisiana 1898
Ciorapii se purtau la început până la genunchi, apoi până deasupra lor, şi erau susţinuţi de jartiere elastice, fastonate   în “frou-frou” şi împodobite cu ghirlande mici de flori de câmp lucrate “ în mătăsuri colorate sau cu câte un trandafir de catifea sau chou de panglică”.


Încălţămintea la modă  erau pantofii  escarpins (scobiţi) – purtaţi la rochiile de seară – şi ghetele cu carâmb înalt,  cu 16-20 de nasturi şi cu tocuri de lemn învelite în piele, înalte de doar 5 cm.
Se poartă  mânuşile lungi, iar perlele sunt în mare vogă. Coafurile preferate de doamne seara erau cocurile clasice, “care niciodată nu se demodează”. Ziua capul era acoperit cu pălării mici, cu rol mai mult de accesoriu. Iar  evantaiele  erau considerate încă un semn de distincţie.
Moda pentru domni

Domni din inalta societate
Barbaţii , atunci ca şi acum, erau mai conservatori. Stilul vestimentar al îmbrăcăminţii pentru bărbaţi a rămas unul sobru şi demn. Fracurile sau regingotele şi pantalonii bine croiţi caracterizau ţinuta oricărui domn la modă. Iar cele mai întâlnite accesorii erau bastoanele subtiri din lemn şi pălăriile. Bărbaţii  îşi lăsau de regulă mustaţă  şi purtau favoriţi.

Moda masculină  impunea purtarea redingotei negre sau albastre chiar şi  în zilele de lucru precum şi a pantalonului negru sau de culoarea oului de raţa. Pe cap se purta jobenul (țilindrul) sau melonul (cipagul) . La gât se putau cravatele din mătase neagră, fără  lustru, înnodate “cu nod de fundă , de plastron sau de regată”.  Artiştii şi intelectualii purtau La Valliere, pe care le înnodau în fundă mare şi moale, în jurul gulerelor albe, tari şi inalte, nerăsfrânte nici la colţuri şi care le ţineau gâtul înţepenit”. Se purtau doar cămăşi  albe, cu “pieptul şi mânecuţele cămeşei întărite în scobeală şi lustruite”.  Ciorapii, ca şi mânuşile, erau în zilele obişnuite de culoare gălbuie, iar la ţinutele de gală  negre. Mânuşile purtate erau albe ca zăpada (glace).

“Din ţinuta domnilor mai făceau parte: ceasornicul cu capace care se purta în buzunarul vestei  şi cu lănţişor petrecut prin chiotoarea nasturilor de pe piept, până  la buzunarul opus unde la capătul lanţului se punea un creion mecanic, un medalion cu vreo fotografie dragă  şi uneori cutiuţa cu tabac de tras pe nas; - apoi tabachera de tutun şi ţigaretul de fildeş, de chihlimbar, de abanos sau de sidef; în sfârsşt, bastonul, neîncovoiat şi cu mâner de aur, de argint, de fildes, de baga ori de sidef, dacă nu chiar de vreun crâmpeiu de corn de cerb.” Uneori mânerul bastonului era detaşabil şi avea ataşată o lamă de stilet, fiind folosit pentru autoapărare (baston cu şiş).
Sursa informatiilor si a citatelor:
          “Bucurestii vechiului regat– George Costescu -1944
Sursa ilustratiilor:
           Revista Moda parisiana, numere din anul 1898
deazi-deieri.blogspot.com

Viewing all articles
Browse latest Browse all 3410

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48