Quantcast
Channel: 100 Ro
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3410

De la ibrik

$
0
0


De la ibrik și filigeană la…espresso-ul modern


Nimic  nu se compară cu plăcerea de a bea o cafea fierbinte și aromată în intimitatea propriului cămin, nu-i așa? Dar asta nu se poate  face dintotdeauna. Dacă  aveti puțin timp si..o cafea bună  lănga voi o să vă spun acum câte ceva din  …povestea cafelei  la români:

Istoria nu consemnează cu exactitate cine a fost primul român care a gustat această licoare magică și parfumată. Legenda ne spune însă că un curtean al domnitorului Bogdan cel Orb, aflându-se în solie la Poarta otomană a fost tratat de sultan cu o  băutura aromată dar..fierbinte și, neștiind cum să o bea s-a opărit la limbă. Sărmanul logofăt nu avea cum să știe că peste veacuri aceasta bautură nu va lipsi din nici o casă românească. Cert este însă că de la mesele domnitorilor romani începe să fie nelipsită  această licoare parfumată , o masă rafinată din acele vremuri nefiind completă  dacă nu se ofereau   onoraților oaspeți  …..ciubuce si cafele.

Prima cafenea (“cahvenea”) se deschide în București pe la 1667 fiind proprietatea unui fost ienicer  pe nume Kara Hamieși se afla cam pe locul unde este acum palatul Băncii Naționale. Incetul cu încetul  cafeaua și…cafenelele devin o prezență permanentă  în peisajul  Bucureștilor. Și bineînteles, cafenelele au devenit  “locuri de discuție, agitație și opoziție împotriva stăpânirii“. Atunci (ca și acum) acest lucru nu era pe placul conducătorilor și ca urmare într-un  pitac de la 1782 “se poruncește cu toată severitatea să nu se discute în cafenele în legatură cu domnia sau stăpânirea turcească”. 


Vechiul...ibrik
Cert este că perioada de glorie a cafenelelor a fost a doua  jumătate a secoluial  XIX-lea  –și  începutul secolului XX. Intr-una dintre cafenelele  vestite ale vremii , deschisă  de polonezul românizat Fialkowski pe strada Câmpineanu de azi. In cafeneaua lui se intâlneau cele mai reprezentative figuri ale orașului: actori, diplomați, profesori, artiști, scriitori, juriști… “Fialkowski nu mai era o cafenea ci ajunsese o adevarată  instituție” ne spune Constantin Bacalbașa. Și tot el ne spune că  “aci atâția poeți tineri și scriitori, la cari începuse a le miji talentul și mustățile, au sorbit șvarțuri cu un pic de rom, capuținere și au scos pe nas rotocoale de fum”.Scriitori ca și Caragiale, Macedonski, N. Filimon, actori vestiși dintre care amintesc pe Grigore Ventura, C.I Nottara, Petrache Liciu, Ion Livescu iși “ făceau veacul” la Fialkowski. 

S-au deschis mai apoi la fel de vestitele cafenele Capșa,Terasa Otetelișanu, Rigler, Kubler, High Life, Cafe de Parisși atâtea altele. Cafeneaua Capşa rămâne însă, de departe, cea mai faimoasă. Înfiinţată de Grigore Capşa în 1891, ea devine spaţiul cultural şi politic al societăţii bucureştene. În prima perioadă, până la Primul Război Mondial, aici obişnuiau să vină Alexandru Ghica, Radu Văcărescu, Mişu Văcărescu (Claymoor), iar dintre scriitorii şi gazetarii politici: George Lahovary, Nae T. Orăşanu, Cincinat Pavelescu etc.

Iar cafeaua servită în aceste celebre cafenele  nu era doar o simpla cafea:  se servea  <<șfarț>>, <>,  <>,  <>  sau.. vestitul  <>. Dar cafeaua acelor vremuri era preparată  încă în banalul ...ibrik. Și pentru că sunt convins că v-am facut curioși, o sa va spun câte ceva despre fiecare rețetă de cafea:

ȘFARȚ  -  era cafeaua neagră (numele vine  de la  germanul  schwarz sau  schwarzer Kaffe) mai subțire,   fără caimac și fără lapte făcută dupa moda germană a vremii.

CAPUȚINERUL– cafeaua cu lapte, dar cu mai multă cafea decât lapte.

TURCEASCA -  Cafeaua neagră  dar cu caimac (spuma  groasă si aromată care o deosebește de șfarț).  Un proverb turcesc descrie cafeaua astfel: “Cafeaua trebuie să fie neagră ca iadul, tare ca moartea şi dulce ca dragostea.”  Cafeaua turceasca se bea încet alături de un pahar cu apă sau cu  lichior de mentă . Nu se adaugă niciodată frişcă sau lapte.
MAZAGRAN  -  Băutură răcoritoare preparată din cafea neagră foarte concentrată  în care se introduc bucățele de gheață.

MARGHILOMAN - Având o întreagă istorie în spate, această  denumire care poate părea unora dintre voi ciudată, face referire la un tip de cafea considerat ca fiind o specialitate românească. Cu o aromă deosebită, datorată unei rețete pe masură, aceasta se fierbea în ibrice așezate pe nisip încălzit cu cărbuni și se servea în cețti foarte mici, fără toartă, cunoscute sub numele de "filigeană". Rafinata şi celebra băutură, veche de mai mult de o  sută de ani, se prepară astfel:  se fierb la foc mic 70 ml coniac, 30 ml apă şi două linguriţe de zahăr. Când clocoteşte, se adaugă trei linguriţe de cafea. Se ia ibricul de pe foc, se acoperă trei minute, ca  să se lase zaţul. Se toarnă amestecul în ceaşcă şi se savurează cu înghiţituri mici.

Unul dintre primele
modele de espressor

Se părea că nimic nu se mai putea inventa privitor la prepararea cafelei. Dar nu a fost așa: inginerul italian Pavoni patenteaza primul model de espressorși conceptul de preparare al cafelei începe să se schimbe radical. Prin folosirea presiunii aburului se intensifica bineînțeles  parfumul și aroma cafelei . Espressodevine băutura preferata a funcționarilor și a muncitorilor, care dimineața în drum spre locul de muncă se opresc pentru câteva minute într-o cafenea  ca să bea din ceșcușa mică cu cafea cremoasă și tare care urmeaza să-i energizeze pentru întreaga zi.

Espresor automat modern - Philips
Pâna în zilele noastre insă nu puteai avea privilejul de a bea un espresoo adevărat  în intimitatea propriului cămin. Și asta era o adevarată  problemă, nu-i așa? Cafeaua la ibric nu are aceiasi savoare... Din fericire nimic nu e de nerezolvat. Au început să apară  „aparate de făcut cafea din ce în ce maiperformante” și...din ce în ce mai accesibile pentru noi toți. Azi ne putem prepara cafeaua acasă, espresso-urile moderne fiind pregătite  întotdeauna să ne  servească specialitatea de cafea preferată. Oricare este preferinţa noastră, aceasta este preparată la o apăsare de buton - şi este pregătită imediat datorită ingeniozității lor.

Sursa informațiilor : „Din Bucureștii de ieri” (George Potra – 1990), „Bucureștii romantici” (Iuliu Moisil – 1935) și http://www.philips.ro/  deieri-deazi.blogspot.com

Viewing all articles
Browse latest Browse all 3410

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48