Cui nu-i plac dulciurile? Un studiu făcut în Franţa ne spune că zahărul este mai captivant decât
cocaina. În timp ce savuraţi o ciocolată albă, creierul secretă dopamină şi opiacee devenind dependent şi dorindu-şi cantităţi din ce în ce mai mari.
Consumul de ciocolată şi sucuri ne face fericiţi, cel puţin pentru moment, pentru ca mai apoi să genereze o stare depresivă şi anxietate. O cercetare din 2002 arată că aportul masiv de zahăr duce la depresie. În plus, calitatea zahărului găsit în sucuri lasă mult de dorit, majoritatea fiind făcute cu fructoză, cea mai ieftină variantă.
Riscurile consumului excesiv de zahăr le cunoaştem foarte bine, de la alterarea danturii până la boli de inimă, diabet şi cancer. Şi totuşi, nu ne putem "lăsa" de acest obicei de a consuma zahăr. Media consumului în America este de aproximativ 130 de kg pe an pentru un locuitor. Un studiu făcut la Universitatea din Princeton a constatat că şobolanii au intrat în sevraj în momentul în care le-au fost eliminate alimentele dulci cu care se obişnuiseră.
Vestea bună este că înţelepciunea Orientului şi ştiinţa Occidentului oferă acum noi strategii pentru "micşorarea" dorinţei creierului şi organismului nostru de a consuma zahăr. Câteva concluzii ale acestei îmbinări dintre culturi ne sunt oferite de Linda L. Prout, un specialist participant la Programul de Nutriţie Est-Vest, desfăşurat în ultimii ani.
Un mic dejun savuros poate fi alcătuit din ouă, lapte sau fulgi de ovăz. În momentul în care adăugaţi însă o linguriţă de miere, lansaţi deja comanda pentru a avea nevoie de incă o porţie de zahăr în numai câteva ore. Deci, încercaţi să nu îndulciţi în nici un fel alimentele consumate la micul dejun.
Puteţi consuma legume verzi. Broccolii, sparanghelul, spanacul, dar şi alte legume verzi au proprietatea de a oferi suficientă energie şi conţin suplimenar un mineral anti-zahăr, magneziul. Gustul uşor amărui al acestora taie pofta de dulce.
Evitaţi îndulcitorii artificiali. Studiile arată că sucurile dietetice stimulează pofta de zahăr real, reacţiile lor în ceea ce priveşte depunerile de grăsimi sunt mult mai rapide decât ale omologilor naturali.
Un sfat dat de specialiştii americani este şi acela de a folosi ştevia pe post de îndulcitor. Planta poate fi folosită în cafea, limonadă, budinci sau shake-uri.
Consumul de grăsimi benefice, nuci, avocado, somon, ulei de măline ajută la stabilizarea zahărului din sânge, oferind starea de saţietate pentru o perioadă mai lungă de timp, stimulând în acelaşi timp hormonii care ţin departe anxietatea şi depresia.
Consumă proteine la fiecare masă. Se pare că vegetarienii simt cel mai mult nevoia de zahăr. Carnea în general stimulează procesele neuro-chimice care reduc dorinţa de zahăr. Asta nu înseamnă să începeţi să consumaţi carne dacă sunteţi vegetarian.
O ceaşcă de ceai Gymnema Sylvestre ajută la stabilizarea echilibrului de zahăr din sânge, făcând aproape imposibilă o singură înghiţitură de ceva dulce după.
Lipsa somnului duce şi ea la procese chimice care fac organismul să tânjească după dulciuri. Persoanele care nu dorm suficient au secreţii mai mari de ghrelin, un compus chimic care-i face să-şi dorească să consume zahăr, în timp ce este suprimată eliminarea de leptină, un produs care comandă opritul din mâncat.
Deşi pare o provocare, eliminarea consumului de dulciuri vine cu recompense pe măsură, un abdomen şi coapse mai slabe, mai multă energie, o piele mai sănătoasă şi mai puţine vizite la medic.