Faptul că de-a lungul timpului au apărut o serie de mituri medicale complet nefondate
sau doar infirmate mai apoi de acelaşi corp medical, nu este o noutate astăzi. Să nu credem că medicii au făcut asta voit, ştiinţa evoluează pe zi ce trece ajungând să-şi nege uneori propriile teorii considerate fundamentale cu ceva timp în urmă. Un articol publicat astăzi de Institutul pentru Medicină Naturală din Statele Unite ia în discuţie mult hulitele grăsimi saturate.
Lumea medicală incriminează efectul grăsimilor saturate începând cu anii 50, atunci când un studiu a făcut legătura între acestea şi creşterea alarmantă a bolilor cardiovasculare.La vremea respectivă, doctorul Ancel Keys a expus teoria sa, Asociaţia Inimii din Statele Unite i-a dat crezare şi jumătate de secol, omenirea a hulit grăsimile saturate.
Astăzi, majoritatea oamenilor cred acest lucru, şi la fel ca ei, majoritatea medicilor, recomandă evitarea alimentelor bogate în acest gen de grăsimi.
Astăzi, majoritatea oamenilor cred acest lucru, şi la fel ca ei, majoritatea medicilor, recomandă evitarea alimentelor bogate în acest gen de grăsimi.
Se pare că este vorba doar de un mit alimentar dovedit fals. Dimpotrivă, un consum consistent se pare că reduce riscurile de eveniment cardiac cu 30 la sută. Acum să nu credeţi că puteţi mânca cantităţi imense de slănină, untură, jumări sau mai ştiu eu ce produs alimentar similar.
În cei 60 de ani trecuţi de la "procesul" grăsimilor saturate, au apărut teorii care sugerau înlocuirea acestora cu carbohidraţi, un sfat dovedit extrem de periculos. Dacă consumul de cereale şi carbohidraţi rafinaţi determină inflamaţia vaselor de sânge, determinând apariţia bolilor de inimă şi apariţia timpurie a efectelor bătrâneţii, studiile recente arată că grăsimile saturate reduc inflamaţia. Procesele de scădere a LDL-ului, grăsimile nesănătoase din sânge şi creşterea HDL -ului, grăsimile sănătoase au avut loc în cazul în care pacienţilor le-au fost prescrise diete bogate în grăsimi saturate.
Un exemplu dat de specialiştii americani ne spune că uleiul de nucă de cocos, aliment bogat în grăimi saturate, poate proteja sănătatea inimii. Multe cercetări au demonstrat că dietele bogate în ulei de cocos nu au determinat creşteri ale colesterolului sau ale ratelor de imbolnăviri de inimă. Mai mult chiar, uleiul de cocos este un excelent antiseptic, ducând astfel la uciderea virusurilor şi bacteriilor care pot genera formarea ateroamelor.
Studiile sunt în faze incipiente, articolul nu oferă prea multe amănunte asupra alimentelor recomandate, singura informaţie fiind aceea că aceste grăsimi saturate trebuie să provină din surse naturale. Din nou, şi pentru a câta oară, se dovedeşte că nu mediul natural ne oferă otrăvuri contra sănătăţii noastre ci modul uneori prostesc în care găsim să le folosim.
Studiul infirmă efectele negative ale grăsimilor saturate naturale, acuzând în continuare acizii graşi trans. Asta înseamnă că nu a spus nimeni să dăm fuga la fast-food, sau să trecem la diete pline de alimente prăjite sau procesate industrial.
Dealtfel cercetări recente au sugerat că implicarea colesterolului în depunerile acumulate pe vasele de sânge, este mai puţin semnificativ decât concentraţiile de compuşi de calciu. Până ce medicina ajunge la concluzii cat mai exacte, sfatul cel mai sănătos rămâne cel al echilibrului, sfat desprins şi el din înţelepciunea naturii.
privireinviitor.ro