Ucraina cauta aliati regionali: Exercitii militare comune cu Romania, Moldova, Polonia si SUA
După unirea peninsulei Crimeea cu Rusia, fapt contestat de Occident şi Kiev, Ucraina caută aliaţi regionali în cazul unui viitor conflict. Astfel a fost realizat un proiect de lege menit să autorizeze mai multe exerciţii militare comune, la care ar urma să participe şi trupe din cele două state româneşti.
Ucraina ar urma să organizeze în 2014 o serie de exerciţii cu participarea militarilor din SUA, Polonia, România şi Republica Moldova, potrivit unui proiect de lege depus miercuri în Parlament de preşedintele interimar Oleksandr Turcinov, informează Mediafax. Proiectul de lege, publicat pe site-ul Parlamentului de la Kiev, cere ca Legislativul ucrainean să autorizeze accesul pe teritoriul naţional pentru trupe străine în vederea desfăşurării a şapte exerciţii: “Public Order 2014″, cu participarea poliţiei militare poloneze,“Rapid Trident 2014″, cu participarea forţelor din SUA, “Safe Sky 2014″, cu aviaţia poloneză, “Sea Breeze 2014″, cu forţele americane, două exerciţii multinaţionale – “Light Avalanche-2014″şi“Carpates-2014″– şi, în fine, “Sud-2014″, cu participarea unităţilor de infanterie şi vânători de munte din România şi Republica Moldova.
Publicatia turcă Hurriyet Daily News aminteşte că două din exerciţiile enumerate (“Rapid Trident” şi “Sea Breeze”) au suscitat îngrijorarea Rusiei în anii precedenţi. Motivul principal a fost datorat faptului că “Sea Breeze” avea ca loc de desfăşurare chiar peninsula Crimea, în apropiere de flota rusă de la Marea Neagră. În prezent soldaţii ucrainieni au fost retraşi din peninsulă, bazele militare fiind ocupate de forţele ruseşti.
Pe de altă parte, ministrul român al Apărării a chemat NATO să sporească capabilităţile de luptă în ţările care au graniţă cu Ucraina. „Trebuie ca în România, Polonia şi celelalte state care au graniţă cu Ucraina să existe capabilităţi care să permită o situaţie operativă a forţelor NATO”, a declarat Mircea Duşa. Potrivit lui, propunerea în acest sens va fi făcută la summitul NATO din septembrie din Marea Britanie.
Tensiunile din Ucraina au continuat şi după criza provocată de unirea peninsulei de la Marea Neagră cu Rusia. Recent, la graniţa de vest a statului vecin, separatiştii rusofoni din Transnistria au doborât o dronă de spionaj lansată din Ucraina. Sursa: FrontPress.ro