Quantcast
Channel: 100 Ro
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3410

1 aprilie

$
0
0


1 Aprilie - Păcăleli, farse şi caricaturi de ieri...

Ziua păcălelilor are o istorie mult mai îndelungată decât am fi tentaţi să credem. Una dintre ipotezele cu privire la originea zilei de 1 aprilie este legată tocmai de Noe, care se pare că şi-a trimis porumbelul să caute în mod greşit uscat după ce apele au început să se retragă pe 1 aprilie. Ziua de 1 aprilie a fost consacrată ca zi a păcălelilor mai întâi în Europa, a fost mai apoi “exportată” peste ocean şi după aceea pe tot mapamondul.
Referiri la această zi ei am gasit şi în periodice vechi româneşti.Vă dau ca exemplu un articol amuzant, semnat Enache şi apărut în ziarul <>  numărul din 3 aprilie 1896:
Farsă de 1 Aprilie - Furnica 1910
De Duminică şi până astăzi, locuitorii ţarei noastre cărora le mai arde de râs şi glume şi-au petrecut mai întâiu vremea combinind ceva păcăleli  pentru amici, rude, cunoştinţe, si apoi istorisind cu mare haz resultatul glumelor lor mai mult sau mai puţin sărate. La 1 Aprilie, trebue să păcăleşti pe cine-va, aşa e obiceiul.

Dar de unde o fi venind acest obiceiu ?

Savanţii  cari îşi cheltuesc tinereţele şi bătrâneţele spre a descoperi origina causei primei măsele stricate la Moş Adam, şi-au dat neaparat toate silinţele spre a afla şi pe autorul invenţiunei păcălelilor de 1 Aprilie. Unii dintr'ânşii pun în joc pe Isus Christos, alţii pe regele Franciei Carol al IX-lea.
La 1564, i-a venit poftă acestui suveran să nu mai înceapă Anul nou la 1 Aprilie, ci la 1 Ianuarie; în definitiv o poftă ca toate poftele şi foarte inofensivă. Îndată ce Carol al IX-lea a operat această revoluţie în
calendar, darurile de Anul nou cari se făceau la 1 Aprilie, au început să se facă la 1 Ianuarie, iar la 1 Aprilie toţi acei cari asteptau câte un cadou de la mama soacră sau tata naşu, au rămas păcăliţi.
Alţii însă pretind că obiceiul păcălei la 1 Aprilie este o ceremonie bisericească
de prost gust din evul mediu în amintirea primelor patime ale fiului Domnului, Isus Christos, care în luna Aprilie a fost luat în derisiune şi trimes de la un judecător la altul, de la Ana la Caiafa, de la Irod la Pilat şi vice -versa supus fiind astfel unei păcăleli îndelungate.

Origina ça origina - interesant rămâne pentru acel care respectă aceste obiceiuri să dea dovadă de pricepere şi să combine cu dibăcie ceva păcăleli nostime.
0 imaginaţie care să respectă puţin, nu se mai mulţumeşte astăzi să trimeată prin poştă invitaţii la prânz în glumă, sau circulare imprimate către mal mulţi prieteni spre a asista la o nuntă... care nu se face.Odinioară asemenea păcăleli aveau multă trecere, precum aveau  trecere şi farsele între funcţionari,scrise pe hârtie ministerial cu pecetia şi numărul din registru, prin care se anunţa păcălitului o înaintare neprevăzută  sau o destituire şi mai puţin prevăzută.
Păcăleală de 1 Aprilie - Furnica 1910
S'a deşteptat lumea, s'a deschis de tot şi victima în perspectivă iţl taie tot gustul zicându'ţi: «Nu se prinde nene eu mine. Azi e 1 Aprilie.»
Asemenea păcăleală cu «Nu stii dragă cine te caută afară cu un grop (colet!?) de la poştă !»  nu mal are trecere nici măcar în Fundătura Spitalului sau în  Câmpul lui Grant.

Răposatul întru fericire pentru Dobrogea, Licinsky, a adus mari servicii de 1 Aprilie unor ziare. Ani îndelungaţi presa a putut să'şi păcălească cititorii la 1 Aprilie anunţându-le prinderea acestui bandit celebru zic la 1 Aprilie, pentru că e bine ştiut de toata lumea că ziarele serioase mai ales cele cari nu sunt în mâna liberalilor, n'au obiceiul să taie gogoşi publicului decât o dată pe an, a doua zi după încheierea lui Martie când se pune în aplicare noul budget al Statului.Încolo, nici o dată, ferească Dumnezeu !

Dovadă  l'Indépendance Roumaine, care pentru 1 Aprilie a anunţat cititorilor săi că Duminică va pune în vânzare un supliment extraordinar, conţinând fotografiile şi semnăturile celebrităţilor române de ambe-sexe.
Pe ziua de Duminică, amatorii, de dimineaţă până noaptea la 12, dau năvală la chioşcuri cerând vânzătorilor faimosul număr cu portrete, şi primesc drept răspuns:  « Astăzi n'a ieşit, domnule. » Tocmai târziu au băgat de seamă nenorociţii că era o farsă de 1 Aprilie.... cu anticipaţie însă, făcută  la 31 Martie.

Spre a termina acest articol, trebue să adaog că sunt în omenire bărbaţi cari au luat pe seama lor monopolul de victimă a păcălelilor. Pentru aceştia e 1 Aprilie tot anul.Dacă nu mă credeţi, întrebaţi şi pe nevestele lor. Dar... asta e treaba duhovnicului !”
O să inchei azi cu o poezioară cu aceiasi temă semnată Phoebus şi apărută în numărul din 5 aprilie 1898 al săptămânalului <>>:
ÎNTÂI APRIL

Se'ntorcea acasă vesel
Şi de sine mulţumit:
Câţi prieteni întâlnise
El pe toţi i-a păcălit.

Şi mergând pe drum, într'una
Tot în gându-i plănuia
Ce să facă, ce să zică,
Ca s'o-nşele şi pe ea?

*
*   *
Strânşi în braţe îi găsise!...
A rămas încremenit.
                                   « Ah ! Te-oi omorî femeie
Cu netrebnicu-ţi iubit !»

Însă Ea, râzând, îi zise :
«Ce te superi ?... Esti copil!
Ţi-am jucat şi eu o festă
  Azi e doar Întâi April.»
deieri-deazi.blogspot.com

Viewing all articles
Browse latest Browse all 3410

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48