Distrugatoare noi, o demonstratie de forta a Chinei
Primul distrugător de tip nou 052D-172 Kunming a intrat în dotarea flotei chineze după ce a fost testat cu succes. Astfel, Flota navală a Armatei de Eliberare a Poporului din China a primit o navă care, în funcţie de destinaţie şi capacităţi, este echivalentul navelor de tip Arleigh Burke, care constituie baza forţelor navale de suprafaţă ale flotei navale.
Noua navă este dotată cu sisteme de armament multirol, asemenea sistemelor americane Aegis, de asemenea, cu lansatoare verticale, capabile să folosească o gamă largă de rachete antiaeriene, de croazieră şi antisubmarin. Nava are în dotare cel mai modern tip de radar.
Acest tip de nave poziţionează China în faţa Rusiei, care nu a reuşit să construiască o navă proprie echivalentul sistemului Aegis. Specialiştii ruşi au lucrat în acest domeniu, flota rusă a folosit aproape toate resursele pentru construirea de submarine, iar domeniul legat de construcţia navelor de suprafaţă a fost neglijat. China este singura ţară, în afară de SUA, capabilă să construiască un asemenea sistem de armament multirol.
Distrugătoarele 052-D se construiesc într-o serie de cel puţin 12 nave şi este posibil ca numărul lor să sporească pe viitor. Noile nave vor permite Flotei navale a Armatei de Eliberare a Poporului din China să creeze unităţi puternice de atac, care pot fi folosite pentru demonstrarea forţei în orice loc de pe glob. 052D poate transporta 64 de rachete de croazieră, mai puţin decât poate transporta Arleigh Burke (90 de rachete). Cu toate acestea, unităţile din 4-6 asemenea distrugătoare în frunte cu un portavion reprezintă o forţă capabilă să aducă un prejudiciu extrem de mare economiei unui stat de dimensiuni medii. Tunul cu un calibru de 130 de milimetri poate fi folosit pentru aplicarea de lovituri asupra ţintelor de pe coastă. Se poate presupune că, potrivit exemplului american, chinezii vor încerca să creeze pentru acest tun un proiectil care va putea lovi ţintele aflate la o distanţă foarte mare, de câteva zeci de kilometri.
Se poate presupune că, pe viitor, tipul 052D va evolua la fel cum s-a întâmplat şi cu navele americane. În primul rând, este vorba de dotarea lor cu rachete antiaeriene mai puternice. Aceste rachete, probabil, vor fi capabile să distrugă rachete de croazieră şi chiar şi sateliţi plasaţi pe orbite joase. Va spori numărul rachetelor de croazieră şi vor fi create noi tipuri de asemenea rachete. Armele antisubmarin vor fi modernizate.
În prezent, flota chineză de portavioane este foarte slabă. Primul portavion chinez este o navă experimentală cu o valoare de luptă limitată, alte două portavioane sunt în construcţie. Vor mai trece ani până ce avioanele de punte chineze vor deveni o forţă reală de luptă. Navele 052D vor fi pregătite de luptă mult mai devreme. Chiar şi în lipsa portavioanelor, ele vor permite flotei chineze să se amestece, în caz de necesitate, în conflicte care se desfăşoară la mii de kilometri distanţă de coastele Chinei. Se înţelege că, pe lângă echipamentul militar, va fi nevoie şi de voinţă politică. De Vasili Kaşin - Vocea Rusiei