Nu zgandari Ursul ranit in barlog
Ceea ce se întâmplă în Ucraina, cu implicarea Occidentului, şi mai ales, a serviciilor secrete americane, îmi pare ca o zgândărire de către nişte băieţi obraznici şi isteţi a Ursului rănit în bârlogul din pădure. În loc să lase Ursul în pace să hiberneze, SUA şi UE au pus la Kiev de un Euromaidan şi recunosc un preşedinte şi un guvern nelegitim şi neales din punct de vedere democratic. Era logic ca populaţiile rusofone din sud-estul Ucrainei să se revolte şi să-şi ceară înapoi preşedintele înlăturat prin forţă. Nu-i plâng de milă lui Ianukovici, un personaj controversat şi extrem de corupt, dar era preşedintele ales de popor. Actuala putere de la Kiev este nelegitimă. Astfel se explică refuzul armatei şi serviciilor speciale să tragă în demonstranţi şi să aplice legea şi ordinea în sud-estul ţării. Preşedintele Turchinov a recunoscut într-o întâlnire cu Lukaşenko că puterea lui nu este legitimă, de aceea nu poate aduce ordinea în sud-estul rusofon al ţării.
Ciudat că SUA şi UE sprijină un preşedinte numit şi nu ales să ordone armatei să tragă în populaţia civilă rusofonă din Harkov, Doneţk şi Slaviansk. Când Ianukovici a ordonat foc împotriva demonstranţilor civili a fost acuzat de Occident, ca instigator la genocid, şi propus la judecata de la Haga. Acum când un preşedinte nelegitim pro-occidental ordonă foc în plin împotriva demonstranţilor civili ruşi, SUA şi UE consideră că sunt măsuri anti-teroriste. Ciudat dublu standard aplică Occidentul. Când le serveşte interesele e genocid făcut de duşman, când nu, e terorism. Vă daţi seama că Putin şi Rusia nu pot sta cu mâinile în sân să privească cum civilii ruşi sunt executaţi pe străzi ca şi câinii de forţele speciale ucrainene. Am sentimentul că preşedintele ucrainean Turchinov e împins de Occident şi poate indirect de către Rusia să escaledeze violenţa, transformând sud-estul Ucrainei într-o nouă Sirie la graniţa României.
La prima vedere americanii şi aliaţii din NATO par victorioşi în cazul Ucrainei, dar cine are minime cunoştinţe de istorie ştie că nu e bine să zgânderi Ursul din bârlog. A făcut-o Carol al XII-lea al Suediei şi a pierdut tronul în secolul XVIII. Napoleon a cucerit Moscova la 1812, ca apoi cazacii lui Alexandru I să descalece la Arcul de Triumf de la Paris în 1815, inventând denumirea primului fast-food din lume: bistrou, de la slavul „bâstro”, adică repede. În 1918 occidentalii au debarcat la Murmansk şi Vladivostok şi i-au legitimat, prin înfrângerea lor, pe roşii lui Lenin. În 1941, Hitler a crezut în megalomania lui că poate cuceri Rusia şi refluxul slav s-a oprit la Berlin, noroc pe europeni că valul slav nu s-a oprit la Paris, ca în 1815, că acum vorbeam şi limba rusă. Ofensiva occidentală în coasta Rusiei poate să creeze un reflux devastator pentru ţările din estul Europei abia scăpate de sub influenţa rusească. De aceea, e mai bine şi pragmatic, ca liderii noştri politici să fie mai precauţi în declaraţii şi gesturi şi să nu intre în gaşca băieţilor obraznici ca să zgândere Ursul din bârlogul din pădure, că reacţia, o ştiu vânătorii încercaţi, poate fi mortală. Refluxul Rusiei unde se va opri acum în istorie: la Berlin sau la Paris? De Ionuţ Ţene – NapocaNews