Un aliat neasteptat al evreilor ucrainieni: “Sectorul de dreapta” va continua lupta impotriva “antisemitismului”
În timpul protestelor de stradă din Kiev, din iarnă şi primăvară, în prima linie au fost mereu naţionaliştii radicali şi suporterii echipelor de fotbal, grupaţi în jurul organizaţiei umbrelă “Sectorul de dreapta”, tranformată ulterior în partid politic. După ce regimul Ianukovici s-a prăbuşit în urma violenţelor, soldate cu zeci de morţi şi sute de răniţi, reprezentanţii “Sectorului de dreapta” au căpătat o influenţă politică neaşteptată în marile oraşe din vestul ţării. Acuzaţi că ar fi “neo-nazişti”, militanţii organizaţiei au negat mereu acest lucru şi chiar au declarat că vor colabora cu reprezentanţii minorităţii iudaice din ţară.
Cel mai recent episod al acestei colaborări a avut loc în Odesa, unde liderul local al “Sectorului de dreapta” a avut o întâlnire cu rabinul şef din oraş, Avraam Wolf. Evenimentul a avut loc în contextul în care cimitirul evreiesc a fost vandalizat, pe unele morminte şi pe garduri fiind vopiste cruci încârligate (svastici) şi mesaje antisemite. În semn de reconciliere, liderul din Odesa al organizaţiei naţionaliste a acoperit simbolic aceste însemne alături de reprezentanţii evreilor. Mai mult, acesta a spus că, la nevoie, militanţii din subordinea sa vor asugura protecţia sediilor asociaţiilor şi organizaţiilor evreieşti.
Anterior, în luna februarie, liderii naţionali ai „Sectorului de Dreapta” au dat asigurări ambasadorului Israelului la Kiev, Reuven Din El, că “resping orice manifestări ale şovinismului şi xenofobiei”. Aceştia au mai subliniat că “mişcarea noastră se conduce după o politică a toleranţei în problemele naţionale”. În privinţa antisemitismului, “Sectorul de dreapta” a afirmat că nu susţine acest “fenomen negativ” şi că “va fi combătut prin toate mijloacele legale”.
“Scopul mişcării este construcţia unei Ucraine democratice, transparenţa proceselor de luare a deciziilor, combaterea corupţiei şi şanse egale pentru toate naţiunile şi popoarele, precum şi unificarea lor în construcţia unui stat naţional, unde izvorul puterii este poporul”, au mai spus liderii organizaţiei create în urma protestelor de stradă, conform unui comunicat al Ambasadei Israelului.
În tot acest timp, în oraşul Doneţk din estul ţării, separatiştii ruşi ar fi împărţit pliante în apropierea sinagogii prin care toţi evreii de peste 16 ani sunt anunţaţi că trebuie să-şi declare identitatea şi toate posesiunile materiale şi să plătească o taxă de înregistrare (circa 50 de dolari în trei ani). În caz contrar, aceştia sunt ameninţaţi cu deportarea şi confiscarea tuturor bunurilor.
Pliantul avea însemnele Partidului Republicii din Doneţk, înfiinţat fără a fi recunoscut de puterea de la Kiev, şi era semnată de Denis Puşilin, guvernatorul autoproclamat al regiunii.
Potrivit explicaţiei detaliate în document, această măsură a devenit necesară din cauza presupusului sprijin de care beneficiază liderii comunităţii evreieşti din partea elitei naţionaliste de la Kiev. La acest motiv se adaugă şi aşa-zisa ostilitate afişată de evrei faţă de „Republica Ortodoxă Doneţk” şi faţă de cetăţenii ei.
Pe de altă parte, Rusia suţine că această întâmplare a fost regizată de agenţii occidentali ai Kievului, pentru a discredita lupta pentru autodeterminare a populaţiei rusofone din regiunile estice şi pentru a abate atenţia de la derapajele “antisemite” ale naţionaliştilor de la partidul Svoboda (Libertate), formaţiune care face parte din coaliţia de guvernământ a puciştilor din Kiev.
Liderul “Svoboda” a fost inclus în 2012 de Centrul Simon Wiesenthal, o organizaţie sionistă internaţională cu sediul central în Los Angeles, în “Top 10″ al “antisemiţilor” şi al acelora care “urăsc Israelul”. Această listă, realizată an de an, include artişti, jurnalişti, clerici musulmani, lideri naţionalişti europeni şi chiar suporteri de fotbal. În topul din 2012, naţionaliştii ucrainieni de la “Svoboda” au fost clasaţi pe locul al V-lea. La vremea respectivă a fost citat liderul formaţiunii, Oleg Tyagnibok, care s-a pronunţat de mai multe ori împotriva “mafiei ruso-evreieşti”. Deasemenea au fost menţionate şi acţiuni stradale împotriva comunităţii evreieşti din Uman.
În Ucraina trăiesc în prezent peste 71.000 de evrei dintr-un total de aproape 46 de milioane de locuitori. Sursa: FrontPress.ro