Patriarhia Romana in sprijinul crestinilor prigoniti in Siria de teroristii islamisiti sustinuti de Occident
Presedintele Siriei vizitând oraşul creştin Maaloula, recent eliberat din mâinile rebelilor islamişti
Solidaritatea umană este una din valorile fundamentale ale ortodoxiei, ignoranţa faţă de suferinţa unui frate de credinţă fiind considerată o pată pe conştiinţa şi sufletul oricărui creştin. În acest sens, Patriarhia Română îşi reafirmă solidaritatea cu Patriarhia Antiohiei şi a Întregului Orient şi Patriarhia Siriană a Antiohiei şi a Întregului Orient şi îndeamnă ierarhii, preoţii, monahii, monahiile şi credincioşii români să continue să se roage pentru creştinii din Siria şi alte zone din Orientul Mijlociu, mulţi dintre ei victime ale prigoanei şi violenţei din partea teroriştilor islamişti, susţinuţi de Occident şi unele state arabe.
Urmare hotărârii Sfântului Sinod din 13 februarie 2014,în semn de compasiune şi solidaritate cu creştinii sirieni aflaţi în suferinţă şi pentru ajutorarea lor, în toate bisericile şi mănăstirile ortodoxe din Patriarhia Română va fi organizată o colectă în primele trei duminici după sărbătoarea Sfintelor Paşti, respectiv în zilele de 27 aprilie, 4 şi 11 mai 2014.
“În anul 2013, potrivit rapoartelor organizaţiilor internaţionale, în Siria, 1.213 creştini au murit pentru credinţa lor, peste 60 de biserici creştine au fost distruse şi aproape 500.000 de creştini au părăsit această ţară. Doi ierarhi, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Paul de Aleppo şi Alexandretta din Patriarhia Antiohiei şi a Întregului Orient, precum şi Înaltpreasfinţitul Părinte Greforios Yohanna Ibrahim de Aleppo din Patriarhia Siriană a Antiohiei şi a Întregului Orient, au fost răpiţi în data de 22 aprilie 2013, în timp ce acordau asistenţă spirituală comunităţii creştine de limbă arabă din zona de graniţă a Siriei cu Turcia şi nu au fost eliberaţi nici până acum”, se arată într-un comunicat de presă al Bisericii Ortodoxe Române.
Patriarhia Română îşi exprimă speranţa că în această parte a Orientului Mijlociu vor fi restabilite cât mai curând pacea şi buna-înţelegere între oameni de credinţe şi culturi diferite.
În Siria, minoritatea creştină susţine regimul naţionalist condus de preşedintele Bashar al Assad, perceput ca un protector al credincioşilor şi al lăcaşurilor de cult, devenite ţinte ale teroriştilor extremişti, mulţi dintre ei afiliaţi grupărilor Al Qaeda.
Printre ţările care susţin logistic, politic, financiar şi chiar militar insurgenţa islamistă din Siria se numără SUA, Turcia, Arabia Saudită şi Qatarul. Pe de altă parte, regimul politic de la Damasc este sprijinit de Rusia, China şi Iran. Conform estimărilor ONU, peste 130.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma violenţelor care au început în luna martie a anului 2011, dintre care mai mult de 11.000 copii.
Siria era până nu de mult un exemplu al coexistenţei paşnice a diferitelor religii, într-un stat cu o populaţie majoritar musulmană. În această ţară trăiesc circa 300.000 de melkiţi catolici şi peste 800.000 de credincioşi ortodocşi, cea mai mare parte a lor aparţinând de Patriarhia Greco-Ortodoxă a Antiohiei şi a întregului Răsărit. Aceste două confesiuni, precum şi alte Biserici mai mici, reprezintă minoritatea creştină dintr-o ţară în care 87 de procente din totalul populaţiei de 19 milioane de oameni aparţin religiei musulmane. Sursa: FrontPress.ro