Un copil-rege la Mamaia în vara anului 1928
Un copil la mare în vara anului 1928. Dar nu orice copil: M.S.Regele Mihai al României.
In anul 1928, micul rege avea aproape 7 ani și fusese proclamat rege deja de un an - în 20 iulie 1927, după moartea bunicului său M.S. Regele Ferdinand. Un copil despărțit de tatăl său, viitorul rege Carol al II-lea, care renunțase la tron și care rămăsese în străinătate înca din anul 1925 (de altfel, cu doar câteva zile înante de vacanța la mare pe care o voi descrie în continuare, la 21 iulie 1928, la cererea principesei Elena, Curtea de Apel București pronunțase divorțul dintre aceasta și Carol, motivat de părăsirea domiciliului conjugal de către Carol).
1928 -M.S. Regele Mihai pe plaja din Mamaia |
In 1928, Regele Mihai fiind minor, atribuțiile regale erau îndeplinite de o regență formată din prințul Nicolae, patriarhul Miron Cristea și președintele Curții de Casație, Gheorghe Buzdugan.
Așadar un copil care se joaca în nisip, care aleargă fericit printre valuri sau călare pe ponei. Dar un copil urmărit de presă în vacanțele sale pentru că, nu-i așa, românii trebuiau să știe ce le face suveranul. Voi „decupa” pentru voi, din paginile săptămânului “Realitateailustrata” din 11 august 1928 câteva fotografii și articolul care descrie vacanța copilului-rege la Mamaia:
„Şi vara aceasta ca şi în anii trecuţi regele Mihai îşi petrece vacanţa la Mamaia. O deosebire: micul suveran este şcolar. S’ar putea spune: o vacanţă şcolară. Un an întreg de învăţătură, de buchisire a slovelor !
Pe plajă, la Mamaia, regele Mihai, a uitat totul. Şi greutăţile Domniei şi neplăcerile studiului.
M.S.Regele Mihai împreună cu Prințul Filip al Greciei pe plaja din Mamaia |
Un colaborator al ziarului „Dacia" l’a urmărit pe micul suveran. L’a văzut dimineaţa, când nisipul mări pare de argint, l’a văzut după amiază când plaja pare stropită cu aur. Viaţa sa este acomodată după cea a semenilor săi, iar preocupările sale precoce, dovedesc o inteligenţă cu adevărat regească. In definitiv blânzii săi educatori au fost bine aleşi, spre a-l întări pe toate căile, pentru înalta misiune ce-l aşteaptă.
MUNCA IN AER LIBER
In bătaia vântului şi a valurilor spumoase ce ating în treacăt deodată atât tărmul fin cât şi pe regele acestei tări, se joacă graţios pe întinsul nisip al Mamaei.
In luptă cu valurile |
Singur, în costumul obişnuit al băilor, tras pe un corp înroşit până la negru de binefăcătoarele raze ale soarelui, micul monarh sapă din zori şi până’n amurg, cu lopăţica-i de tinichea în dunele nisipoase ce-i înconjoară corpul regesc. Alături de dânsul, cu grebla’n mână, îşi nivelează un loc, blondul Filip, micul principe al Greciei, văr al suveranului.
Dar a sosit şi ora băii, când cu gleznele înconjurate de apa sărată a mării, ei îşi răcoresc corpurile dogorâte, trecând apoi la masă.
CĂLĂRIE
Alte preocupări ale unui suveran tânăr care se desvoltă fiziceşte tot atât de mult ca şi la minte, nu pot fi decât sporturile şi jocurile inteligente. Să-l vedeţi pe Mihai I, călărind un superb ponney şi parcurgând ţărmul între apă și uscat, în amurg.
Apropierea militarilor îl încântă. Exerciţiile studenţeşti (ale elevilor Oficiului naţional de educaţie fizică) îl preocupă îndeosebi.
L’am văzut în mijlocul cercetaşilor, modest îmbrăcat ca un oarecare fiu de burghez, cu pălăria albă de dock, cu picioruşele prinse în sandale.
Regele călare condus de mama sa A.S.R. Elena |
O curiozitate specifică copiilor inteligenţi se putea observa la micul suveran prin cercetarea acumulatorului de electricitate instalat în tabără. Privea cu luare aminte şi aştepta explicaţiile mamei sale.
Intre nisipul încins de soare şi între valurile jucăuşe, regele Mihai îşi petrece vacanţa la Mamaia care îi este atât de dragă.”
deieri-deazi.blogspot.com