Fost SKINHEAD ales vicepresedinte al parlamentului de la Budapesta
Deputatul Tamas Sneider, membru al partidului Jobbik, a fost ales marți vicepreședinte al parlamentului din Budapesta. Controversele au apărut după ce presa din Ungaria a relatat că în anii ’90 acesta a făcut parte dintr-o grupare radicală care aparţinea subculturii “skinhead” adeptă a teoriilor care promovează superioritatea rasială a albilor.
Tamas Sneider a obținut sprijinul membrilor grupului său parlamentar și al unei mari părți din conservatorii de la Fidesz, partidul premierului Viktor Orban. Deputații opoziției de stânga au votat împotrivă, în timp ce ecologiștii s-au abținut.
Alianța de opoziție a declarat, înaintea votului, că Tamas Sneider nu ar trebui să ajungă vicepreședinte al parlamentului, din cauza faptului că este un fost skinhead, “cunoscut sub numele de Roy de către amicii săi neonaziști din acea perioadă” și care și-a dobândit faima prin agresiuni împotriva ţiganilor, notează MTI.
”Deoarece cunoaștem toți trecutul meu, prefer să evoc planurile mele pentru viitor”, a răspuns parlamentarul acestor acuze.
Alianţa Tinerilor de Dreapta – Mişcarea pentru o Ungarie mai bună (Jobbik) a obţinut puţin peste 20 la sută din voturi în urma alegerilor generale din 2014 şi un număr de 23 de parlamentari din 199, devenind al treilea partid ca mărime din ţară. La nivel european formaţiunea are legături strânse cu mai multe partide naţionaliste importante. După alegerile europarlamentare din 2009, Jobbik a obţinut aproape 15 procente din totalul voturilor exprimate, revenindu-i 3 locuri în Parlamentul European.
În ultimii ani şi-a intensificat prezenţa şi pe teritoriul României, revizioniştii unguri contestând statalitatea ţării noastre. Deasemenea, la începutul anului, conducerea Jobbik a decis mărirea numărului membrilor cu drept decizional de la 60 la 65, cooptând câte un membru din Ucraina, Slovacia, Serbia şi doi din România, ţări unde minoritatea maghiară este relativ puternic reprezentată în anumite regiuni. Jobbik este primul partid din Ungaria care a aprobat în statut că grupurile partidului din afara graniţelor pot avea delegat cu drept decizional la congresul naţional. Astfel s-a decis ca Transilvania şi aşa-zisul Ţinut Secuiesc să aibă câte un delegat. Sursa: FrontPress.ro