Procurorul din procesul de dizolvare a singurului “partid legionar” din Romania: “N-ati invatat nimic din 1940!”
Ieri s-a judecat la Tribunalul Bucureşti un nou termen în cel de-al doilea proces de dizolvare a Partidului “Totul pentru Ţară”. Instanţa a respins administrarea probei cu martori, dar a precizat că va ţine cont de zecile de declaraţii pe proprie răspundere în care membrii şi simpatizanţii TPT au arătat presiunile care i-au determinat să renunţe a mai candida pe listele acestui partid.
Apărarea a susţinut că, faţă de obligaţia prevăzută de Legea 14/2003 de obţinere a minim 50.000 de voturi la scrutinele naţionale, în cazul TPT nu au fost îndeplinite condiţiile obiective în care un partid trebuie să îndeplinească aceste obligaţii. Avocatul a prezentat încă o dată modul în care Parchetul a deschis acţiuni de dizolvare a TPT în anii electorali 2008 şi 2012, acţiuni declarate de instanţe ca fiind nefondate, dar abia după terminarea alegerilor. Acuzaţii deosebit de grave, precum aceea de fascism, care este pedepsită aspru de codul penal, au intimidat membrii şi simpatizanţii TPT, aceştia refuzând să mai candideze pe listele unei formaţiuni politice incriminate în acest fel. S-a arătat că TPT a fost hărţuit sistematic, procuratura săvârşind abuzuri care au împiedicat participarea în condiţii normale a partidului la procesul electoral, pentru ca aeeaşi procuratură să invoce astăzi neîndeplinirea numpărului de voturi. S-a arătat, de asemenea, că este vorba de o încălcare a libertăţii de asociere, garantate de Constituţie şi de tratatele internaţionale, o asemenea legislaţie nefiind întâlnită în niciun alt stat european.
În replică, reprezentanta procuraturii a cerut din nou dizolvarea Partidului “Totul pentru Ţară”, strigând reprezentanţilor acestuia: “Şi n-aţi învăţat nimic din 1940!”.
Ieşirea pătimaşă a procuroarei a fost sancţionată de preşedintele executiv al TPT, prezent în sală, care a replicat: “În calitate de reprezentant al Ministerului Public, nu aveţi voie să faceţi aprecieri personale ostile la adresa unui partid!”.
“Da-i, domnule, declaraţia lui Horia Sima din 1990, să citească!”, a strigat un cetăţean cu părul alb, prezent în sală, în rumoarea publicului surprins de acest schimb de replici.
Instanţa a rămas în pronunţare.
Dosar de dizolvare pierdut între Tribunal şi Curtea de Apel
După şedinţa publică de la Tribunalul Bucureşti, l-am contactat pe preşedintele executiv al Partidului “Totul pentru Ţară”, dl Florin Dobrescu, care ne-a declarat: “Sunt stupefiat de reacţia procurorului. Nu înţeleg ce legătură are 1940 cu ceea ce se judecă astăzi. Dacă am ajuns să facem justiţie după resentimentele ideologice de acum 70 de ani, atunci avem o problemă!”.
Liderul TPT consideră că, prin această ieşire, procurorul a arătat care este adevăratul motiv al acţiunilor îndreptate împotriva acestui partid în ultimii 7 ani, factorul politic şi ideologic fiind determinant.
Florin Dobrescu a relatat şi cazul unui alt proces de dizolvare, deschis de procuratură în iulie 2012, sub acuzaţia de fascism, în baza OUG 31 /2002, proces câştigat de TPT la Tribunalul Bucureşti pe 22 iunie 2013. Tribunalul refuză de 10 luni să legalizeze sentinţa ca definitivă, motivând că Parchetul a făcut apel. Cu toate acestea, nici până astăzi Curtea de Apel Bucureşti nu a pus pe rol acest dosar, motivând că nu a ajuns la ei. Şi în acest caz, au fost încălcate toate procedurile codului civil în vigoare, dispariţia unui dosar între instanţa de fond şi Curtea de Apel fiind ceva de neconceput într-un stat civilizat.
La fel se întâmplă cu dosarul penal deschis conducerii TPT, pe care Parchetul de pe langa Judecătoria Sectorului 5 amână să îl definitiveze, menţinând asupra formaţiunii politice stigmatul gravelor acuzaţii de fascism, antisemitism şi activitate contrară ordinii de stat. De Alexandru Onofrei - Buciumul