Ziua parasutistilor militari
În 10 iunie este Ziua paraşutiştilor militari, astăzi împlinindu-se 73 de ani de la Ordinului D.M. 93/1941, actul prin care a luat fiinţă prima subunitate de paraşutişti (Compania de Misiuni Speciale), comandată de locotenentul Ştefan Soverth. Câteva luni mai târziu, mareşalul Ion Antonescu dispune angajarea unui batalion cu trei companii, care se va înfiinţa la 25 februarie 1942, în subordinea Flotilei 1 Aerostaţie.
Primul salt cu paraşuta pe pământ românesc dintr-un avion a avut loc anterior, în 19 septembrie 1925, când aviația militară a fost înzestrată cu parașute de fabricație germană. Cel care a sărit a fost însuși constructorul de parașute Heinecke, care a executat două salturi ditr-un avion Potez XV, pilotat de locotenentul aviator Paul Dumitrescu.
Au mai fost documentate câteva salturi cu parașuta în timpul Primului Război Mondial, în 1917, dar din baloane de observație, scrie colonelul Vasile Soare în cartea ”Forțele Speciale – Comandouri aeropurtate în acțiune”.
O lună mai târziu, la mitingul de aviație de la Tecuci, locotenentul Jean Nicolescu a devenit primul român care a sărit cu parașuta din avion.
În 1928, la Berlin, Smaranda Brăescu a devenit prima femeie din România care a sărit cu paraşuta, stabilind recordul naţional de înălţime printr-un salt de la 6.000 de metri. În 1932, Smaranda Brăescu a doborât, la Sacramento, în California, recordul mondial de înălţime al vremii, cu un salt de la 7.233 metri. Sursa: FrontPress.ro