JOBBIK cere ajutorul Rusiei pentru recunoasterea AUTONOMIEI maghiarilor din afara granitelor
Lideri ai partidul revizionist Jobbik din Ungaria au purtat discuţii cu reprezentanţii Rusiei cu scopul de a susţine autonomia minorităţii ungaro-rutene din regiunea ucraineană Transcarpatia, care în trecut a fost administrată de Budapesta. Naționaliștii unguri s-au mai declarat în favoarea unei reorientări geo-strategice a țării în vederea unei alianțe cu Rusia.
Liderul formațiunii, Vona Gabor, a declarat pentru agenția maghiară MTI că epurarea etnică care, în opinia sa, are loc acum în estul Ucrainei ar putea să se întâmple şi în Transcarpatia, acolo unde se află o comunitate maghiară.
Liderul Jobbik a avut discuţii la Moscova, în cursul zilei de miercuri, însoţit fiind de Marton Gyongyos, vicepreşedintele comisiei de politică externă a parlamentului de la Budapesta, şi de Bela Kovacs. Cei trei au abordat criza relaţiilor dintre Rusia şi Ungaria.
Bela Kovacs este europarlamentarul maghiar, membru al partidului Jobbik, suspectat că ar fi spion al Moscovei la Bruxellesşi Budapesta. O comisie parlamentara de la Budapesta investighează acest caz, în timp ce procurorul-general al Ungariei a cerut ridicarea imunităţii sale.
Gyongyos a declarat că nu Rusia, ci Vestul a fost elementul agresiv în Ucraina şi că referendumul pentru unirea Crimeii cu Rusia a fost unul exemplar şi a “adus o rază de speranţă privind autonomia maghiarilor şi a rutenilor” din Transcarpatia.
Anterior, în luna mai, și premierul conservator Viktor Orban a avut o poziție similară referitoare la autonomia maghiarilor din Ucraina, alimentând și mai mult criza regională.
Vona a declarat ca Jobbik este una dintre forţele politice europene care a încurajat “cele mai bune relaţii posibile cu Rusia”. El a salutat crearea Uniunii Economice Eurasiaticeşi a spus că era nevoie de o contrabalansare a euro-atlantismului.
Marţi, cu o zi înainte, cei trei politicieni maghiari au discutat cu Alexei Juravlev, preşedintele partidului rus Patria. Ei urmează să se întâlnească şi cu preşedintele comisiei pentru energie a Dumei de Stat.
Alianţa Tinerilor de Dreapta – Mişcarea pentru o Ungarie mai bună (Jobbik) a obţinut puțin peste 20 la sută din voturi în urma alegerilor generale din aprilie 2014 şi un număr de 24 de parlamentari. La nivel european partidul are legături strânse cu mai multe formaţiuni naţionaliste importante. După alegerile europarlamentare din mai 2014, Jobbik a obţinut aproape 15 procente din totalul voturilor exprimate, revenindu-i 3 locuri în Parlamentul European.
În ultimii ani şi-a intensificat prezenţa şi pe teritoriul României, revizioniştii unguri contestând statalitatea ţării noastre. Deasemenea, la începutul anului, conducerea Jobbik a decis mărirea numărului membrilor cu drept decizional de la 60 la 65, cooptând câte un membru din Ucraina, Slovacia, Serbia şi doi din România, ţări unde minoritatea maghiară este relativ puternic reprezentată în anumite regiuni. Jobbik este primul partid din Ungaria care a aprobat în statut că grupurile partidului din afara graniţelor pot avea delegat cu drept decizional la congresul naţional. Astfel s-a decis ca Transilvania şi aşa-zisul Ţinut Secuiesc să aibă câte un delegat. Sursa: FrontPress.ro