Victorie impotriva mafiei imobiliare tiganesti din Timisoara: ”Casa Muhle” va trebui refacuta pe cheltuiala proprietarilor
Liga Bănăţeană anunţă cu mare bucurie faptul că a fost admisă acţiunea prin care proprietarul casei Mühle va fi obligat să readucă imobilul la starea iniţială anterioară mutilării din luna mai 2012.
Vă reamintim că în urma inspecţiilor ulterioare demolării parţiale a casei din luna mai 2012, lucrările au fost oprite de către autorităţile competente, iar proprietarului imobilului – domnul Ionel Stancu – i s-a pus în vedere să ia anumite măsuri, însă acest lucru nu s-a întâmplat.
Societatea civilă a luat atitudine, participând la mai multe proteste chiar în faţa casei Mühle şi strângând semnături pentru a solicita exproprierea imobilului autorităţilor locale. Ca urmare, Primăria Municipiului Timişoara a acţionat în instanţă proprietarul cu scopul de a-l obliga să readucă imobilul la starea iniţială, anterioară demolării şi celorlalte acţiuni întreprinse fără respectarea autorizaţiei de construire obţinute.
Liga Bănăţeană, prin intermediul partenerilor noştri de la Pro.Do.Mo (Asociaţia pentru protecţia şi documentarea monumentelor şi patrimoniului din România), s-a alăturat Primăriei în acest demers. Deşi proprietarul s-a opus cererii noastre de intervenţie, instanţa a admis-o, motiv pentru care am putut să aducem o contribuţie activă şi importantă în această luptă împotriva proprietarilor care mutilează monumente istorice.
Deşi nu avem încă la dispoziţie toate detaliile admiterii cererii, sperăm că instanţa în înţelepciunea ei, a admis propunerea noastră de a impune un calendar – cât mai strict, dar realist – proprietarului în îndeplinirea obligaţiei sale de a readuce imobilul la starea iniţială. În caz contrar, Primăria Timişoara va avea dreptul să execute lucrările pe cheltuiala proprietarului.
Considerăm că acesta ar putea fi un moment important pe drumul către normalizarea situaţiei monumentelor din Timişoara. Pe lângă succesul din instanţă trebuie remarcate implicarea şi efortul comun al autorităţilor, al altor organizaţii şi al societăţii civile care au demonstrat că pot face front comun în apărarea unor principii care ar putea sta la baza unei normalităţi mai bune. Acesta este doar un pas – sperăm ferm – care nu trebuie să ne împingă către un optimism exagerat. Pentru Casa Mühle mai e de parcurs un drum lung până să o revedem aşa cum ne dorim. E un pas important dar reprezintă doar o luptă. Pentru a-l fructifica trebuie să ne asigurăm că va fi pus şi în practică în mod corespunzător. Mulţumim tuturor celor implicaţi. Dar în acelaşi timp atragem atenţia că este nevoie de implicarea (şi de răbdarea) lor în continuare.
Profităm de ocazie pentru a atrage atenţia că eventuala achiziţie în condiţii corecte de către Primărie a Casei Mühle ar putea reprezenta un traseu mult mai scurt înspre o restaurare corespunzătoare. Corelând acest scop cu importanţa pe care o are povestea casei pentru Timişoara şi aspiraţiile că tre titlul de Capitală Culturală putem să evaluă m ca oportună această cale şi să sugeră m revederea propunerilor Ligii Bă nă ţene în acest sens.
Conform specialiştilor consultaţi de către instanţă, încă nu este prea târziu pentru casa Mühle, cea atât de dragă nouă timişorenilor! Acest lucru nu poate decât să ne bucure pentru că abia aşteptăm să o vedem la fel de frumoasă ca înainte.
Dorim ca aceste demersuri pentru Casa Mühle să devină un precedent semnificativ în faţa tuturor acelora ce tratează cu dispreţ patrimoniul şi legea. De Liga Bănăţeană