Cand va trage UE invataminte din experienta irakiana?
Agravarea situaţiei ilustrează ceea ce se întâmplă cu ţara pe care Washingtonul încearcă „s-o vaccineze cu democraţie”. Practic, Libia s-a descompus. Afganistanul, în afara Kabulului, este controlat de talibani. Ucraina, după lovitura de stat din 22 februarie, finanţată de Statele Unite, poate repeta experienţa tristă a acestor ţări.
Se pare că ofensiva islamismului radical în Irak stimulează Europa la trezirea din „orbirea ucraineană” şi renunţarea la obiceiul de a acuza în exclusivitate Kremlinul de criza din Ucraina. Europa este tot mai greu de convins de faptul că politica externă a Statelor Unite se bazează pe planuri premeditate şi nu pe interese egoiste, prost calculate. Mulţi experţi ruşi consideră că de vină este nivelul uimitor al incompetenţei echipei americane de politică externă a administraţiei Obama. Este vorba despre lipsa unor cunoştinţe elementare de istorie, despre incapacitatea de a calcula mişcările geopolitice, este de părere politologul Aleksandr Guşcin. Ei au creat haosul controlat din Ucraina şi au pierdut în faţa teroriştilor în Irak.
„În prezent, politica americană se află într-o situaţie dificilă şi numai în legătură cu Ucraina. O serie de regiuni ale lumii se află în criză în mare măsură din cauza faptului că Statele Unite au promovat o politică nechibzuită”.
Abordarea de către Washington a unor probleme asemănătoare surprinde prin folosirea standardelor duble. De exemplu, secretarul de stat american, John Kerry, a ceruit pe 24 iunie cabinetului lui al-Maliki să aibă un guvern mai reprezentativ pentru populaţie, să fie respectate drepturile minorităţii sunnite şi cererile kurzilor privind divizarea competenţelor şi un sistem juridic echitabil. Este aproximativ acelaşi scenariu pe care Rusia îl propune în legătură cu Ucraina: Kievul trebuie să ţină cont de interesele Donbassului şi Luganskului şi să le asigure drepturile elementare. Însă Washingtonul respinge categoric o asemenea schemă pentru Ucraina. De Andrei Fediasin – Vocea Rusiei