Nationalistii ucrainieni cer preluarea administratiei civile de catre militari
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Liderul partidului naţionalist Svoboda (Libertate), Oleh Tiahnybok, a declarat că luptele din regiunile estice dintre armată şi grupările paramilitare ucrainiene şi insurgenţii pro-ruşi au ca miză supremă independenţa ţării şi păstrarea integrităţii teritoriale. Din această cauză, a cerut oficial introducerea legii marţiale, cel puţin în zonele cu activităţi separatiste, precum Donetsk şi Luhansk.
Clik here to view.

“Desigur că salutăm eforturile forţelor de securitate, care au eliberat treptat oraşele şi satele ucrainiene de bandiţi şi invadatori, dar credem că pentru a obţine un succes mai mare în lupta contra teroriştilor ar trebui introdusă legea marţială. Este nevoie deasemenea să recunoaştem oficial agresiunea la nivel de stat a Rusiei împotriva Ucrainei. În plus, cerem statelor occidentale să anuleze orice înţelegeri cu Federaţia Rusă, chiar dacă acestea aduc beneficii politice sau economice acestor ţări. Trebuie să fim fermi şi să cerem o intervenţie militară directă şi sancţiuni care să atingă toate ramurile regimului Putin”, a declarat liderul Svoboda.
“Dacă declarăm legea marţială timp de o lună, în tot acest timp preşedintele va avea multiple opţiuni la îndemână penru a curăţa toate zonele de terorişti. Aceasta este poziţia noastră: legea marţială şi alegeri parlamentare anticipate. Lege marţială, ordine, alegeri anticipate, un Parlament nou, reconstrucţia statului şi o viaţă mai bună în Ucraina”, a mai punctat liderul naţionalist.
Legea marțială este un sistem legal care este folosit atunci când o autoritate militară preia controlul în locul administrației civile obișnuite. De obicei legea marțială suprimă unele dintre drepturile individuale ale cetățenilor, limitează durata unui proces, și prevede pedepse mai dure decât în mod obișnuit. În multe țări unele infracțiuni se pedepsesc cu moartea, chiar dacă legea obișnuită nu conține pedeapsa capitală. De cele mai multe ori, puterea judecătorească este exercitată de tribunale militare (curți marțiale). De asemenea, autoritățile pot să dispună lipsirea de libertate a anumitor indivizi fără a fi nevoie de o condamnare judecătorească.
După evenimentele din Kiev de la începutul anului, în Ucraina a venit la putere o alianţă între naţionalişti şi partidele pro-europene. Printre primele măsuri adoptate de parlamentari, la propunerea Svoboda, a fost anularea legii cu privire la principiile politicii lingvistice din 3 iulie 2012, care acorda dreptul minorităţilor etnice, inclusiv românilor, de a folosi limba natală în administraţia locală.
Pe fondul luptelor din estul ţării, criza politică a fost accentuată joi, când premierul Arseni Iateniuk şi întregul cabinet ucrainean au demisionat. Sursa: FrontPress.ro