18 ani de la moartea legionarului si marelui dirijor Sergiu Celibidache
Acum 18 ani a murit în Neuville-sur-Essonne, Franţa, marele dirijor şi compozitor de origine română Sergiu Celibidache. De-a lungul vieţii a dirijat pe toate marile scene ale lumii şi a fost director al mai multor orchestre de prestigiu: Berlin, Stockholm, Stuttgart şi Munchen. Deasemenea a fost membru de onoare al Academiei Române din 1992, la puţin timp după prăbuşirea regimului comunist. Un fapt inedit al biografiei marelui artist este apartenenţa sa din tinereţe la Mişcarea Legionară.
Sergiu Celibidache s-a născut în 28 iunie 1912 la Roman, județul Neamț, tatăl său fiind ofiţer de carieră. După ce termină liceul, pleacă la Iaşi unde studiază pianul, după care se înscrie la cursurile de filosofie și matematică ale Universității din București. Revine la prima sa iubire, în 1936, când pleacă la Berlin unde studiază la Academia de Muzică.
În anii ’30, tânărul Celibidache devine un activist politic în cadrul Mişcării Legionare.
Imediat după terminarea studiilor, în 1945, devine dirijor pro tempore al faimoasei Orchestre Filarmonice din Berlin, întrucât directorul acesteia, Wilhelm Furtwangler, fusese suspendat din funcție, fiind suspectat de a fi colaborat cu regimul naţional-socialist condus de fostul cancelar german, Adolf Hitler. Ocupă această funcţie până în 1952.
În perioada următoare este invitat să dirijeze diverse mari orchestre europene. Deasemenea ţine şi cursuri de specialitate în Italia, Franţa şi Germania.
În 1979 primește funcția de director muzical general al orașului Munchen și de dirijor permanent al orchestrei filarmonice din acest oraș. Sub conducerea sa, Filarmonica din capitala Bavariei devine una din cele mai bune orchestre simfonice din lume.
Artistul român a fost şi un compozitor talentat. Sergiu Celibidache este autorul unui impresionant Requiem, a patru simfonii și al unui Concert pentru pian și orchestră.
Se stinge din viaţă în 14 august 1996, la reședința sa din comuna La Neuville-sur-Essonne, departamentul Loiret, în apropiere de Paris. Sursa: FrontPress.ro