Ebola, politici şi bătaie de joc
Ebola, un nume care stârneşte groaza, care te face să te gândeşti la moarte, la fel ca şi Enola Gay. Numai că dacă Enola Gay este numele mamei şi împrumutat avionului colonelului american Paul Tibbets, pilotul care a aruncat prima bombă atomică din lume asupra unor ţinte civile nevinovate, Ebola este numele unui râu care izvorăşte din Zair se transformă în râul Mongala şi se varsă în fluviul Congo. Ce coincidenţă ca marile blesteme să poarte nume aparent inocente. În ceea ce priveşte râul Ebola, nu cred că ar avea cineva ceva de obiectat că personal nu are nici o vină, deşi i se atribuie paternitatea sau maternitatea numelui virusului aşa cum doamnei Enola Gay i se atribuie onoarea naşterii unuia din cei mai mari criminali din istorie. Bineînţeles, Paul Tibbets nu a fost singur, el doar a executat un ordin nu, ca şi comandanţii puşcăriilor comuniste din Piteşti, Aiud sau altele, el doar a pilotat avionul cel care a apăsat pe buton, a fost colegul lui, Thomas Farebee căruia îi cam tremurau mâinile atât de mult la antrenamente, încât ca să nu fie nevoit să îl înlocuiască, Tibbets a făcut un dispozitiv care îi ţine mâna colegului pe detonator. Dar să ne întoarcem la Ebola.
Istoricul bolii
Boala şi-a făcut apariţia în Iunie 1976 în Sudan, într-un depozit de bumbac din Nzara, dar atunci necunoscându-se nimic despre ea a fost confundată cu un virus Sudanez pe nume Sudan Virus(SUDV) şi a făcut 151 de victime din 284 infectaţi. Apoi virusul a apărut pe 26 August acelaşi an în Zair în districtul Mongala la un director de şcoală, pe nume Mabalo Lokela. De aici s-a dat numele virusului, deoarece Lokela făcuse o vizită la originile râului Ebola şi s-a spus că acolo ar fi contactat boala. Lokela a murit pe 8 septembrie în spital. După moartea lui au apărut şi alte cazuri care s-au înmulţit atât de mult încât preşedintele Zairului, Mobutu a decis închiderea întregii regiuni ţinând zona în carantină până la dispariţia cazurilor,timp de 26 de zile. În acest caz din 318 cazuri, 280 au fost mortale.
O a doua epidemie majoră a avut loc în 1995 în Congo şi a cunoscut 315 cazuri din care 250 mortale.
În august 2007 o altă lovitură a virusului, tot în Congo a provocat 187 de decese din 264 de cazuri.
În Noiembrie 2007 alt focar în Uganda ucide 37 de oameni din 149.
În 2012 au mai avut loc două „mici” cazuri în Uganda şi altul în Congo.
În Martie 2014 Ebola îşi face apariţia din nou în Guineea, dar primul caz apăruse de fapt în Decembrie 2013. Din August 2014, Ebola se extinde şi în alte ţări africane, precum Liberia, Sierra Leone, Guineea şi Nigeria. Apoi apar cazuri izolate şi în SUA, Spania, Anglia, de la persoane întoarse din Africa. Până în prezent sunt 9216 cazuri suspecte de Ebola din care 4555 decese şi cifrele se schimbă zilnic
Boala nu alege, dar medicamentele da