NAŢIONALIŞTII, marii învinşi ai alegerilor din Ucraina
Deşi în timpul protestelor din Kiev, care au dus la lovitura de stat împotriva fostului preşedinte Ianukovici, forţele naţionaliste ucrainiene au fost în prima linie, acest lucru nu s-a transpus şi în voturi. În urma alegerilor parlamentare de duminică marii câştigători sunt liberalii pro-europeni.
Blocul Poroșenko a obținut 23% din voturi iar Blocul de Opoziție (aliații fostului președinte Viktor Ianukovici) 8%, depășind astfel pragul minim de 5 procente necesar pentru accederea în parlament, relevă primele sondaje la ieșirea de la vot (exit-polls), transmit AFP și Reuters. Pe poziția a doua s-a plasat Frontul Popular, al premierului Arseni Iațeniuk (21%), urmat de Samopomitch (13%), partid compus din tineri reprezentanți ai societății civile și din combatanți veniți din Est, informează Agerpres. Aceste două formațiuni sunt favorabile unei ofensive mai dure contra separatiștilor proruși din estul țării. Vor mai fi reprezentate în parlament Partidul Radical (condus de Oleh Liașko, 6% din sufragii), formațiunea naționalistă Svoboda (6% din voturi) și partidul Batkivșcina, al fostului premier Iulia Timoșenko (5,4% din sufragii).
Rata prezenței la vot a fost de aproape 40%. Aceste alegeri au fost convocate de președintele Petro Poroșenko, ales în luna mai încă din primul tur de scrutin.
Scrutinul reprezintă un eşec pentru naţionaliştii de la Svoboda (Libertate), care în 2012 au atins apogeul electoral de 10,4 la sută. Deasemenea, Sectorul de Dreapta, una din cele mai radicale grupări din ţară, a obţinut între 2 şi 3 la sută, neintrând în Parlamentul din Kiev.
Scrutinul de duminică a fost umbrit de conflictul dintre forțele ucrainene și separatiștii proruși din bazinul minier Donbas, ce s-a soldat potrivit ONU cu peste 3.700 de morți începând din aprilie și a constrâns peste 800.000 de persoane să își părăsească locuințele. Pe de altă parte, conform Kievului, în jur de cinci milioane de alegători, din cele 36 de milioane din întreaga țară, nu au putut vota în Crimeea, regiune reunită cu Rusia în martie, și în zonele controlate de separatiști din est. Drept urmare, 27 de locuri de deputați vor rămâne goale. Sursa: FrontPress.ro