Astăzi, 22 ianuarie, doctorul Mircea Coadă și-a dat demisia din funcția de manager al Spitalului Municipal de Urgență Roman (SMUR). Demisia a fost înaintată primarul municipiului Laurențiu Leoreanu, însă acesta spune că a luat la cunoștință, dar nu a luat o decizie încă (deși demisia este un act unilateral!!!), iar acest lucru se va întâmpla după ce, în 48 de ore, așteaptă un rezultat al unui control în unitatea medicală. În ciuda zvonurilor conform cărora demisia lui Coadă vine ca urmare a unei presiuni politice pentru numirea unui manager apropiat USL, autoritățile locale spun că nici vorbă de așa ceva și totul ține de două mari probleme: lipsa de comunicare dinspre SMUR către Primărie și organizarea concursului pentru angajarea a 21 de asistenți medicali.
Concurs amânat, anulat și reprogramat
De aproape o săptămână, focul mocnește în Spitalul Roman, după ce concursul organizat de unitatea medicală pentru angajarea a 21 de asistenți medicali a fost "bâlbâit". Adică, în ziua concursului, Puiu Sârbu, președintele Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAM), filiala Neamț, a atras atenția asupra nerespectării legislației în vigoare, așa că s-a s-a decis amânarea concursului cu o zi. La desfășurarea în sfârșit a concursului, au apărut alte probleme - două hotărâri diferite de organizare a concursului: HG 286/2011 și HG 497/2010, cea de-a doua fiind considerată de Puiu Sârbu potrivită, ea reglementând organizarea concursurilor strict pentru unitățile sanitare. Cei aproape o sută de candidați înscriși pe posturi au aflat, pe 17 ianuarie, că a fost anulat concursul la care participaseră, iar conducerea SMUR a anunțat alte două date de organizare: pe 29 și 31 ianuarie și pe 01-02 februarie. Noul concurs ar urma să se desfășoare conform HG 497/2010, când nota minimă pentru promovare este de 7 și nu de 5 cum prevede cealaltă hotărâre.
Control cu rezultat în 48 de ore
Vâlva făcută de acest concurs în presă a determinat și o reacție din partea managerului SMUR, direct responsabil cu această organizare. Astfel, astăzi, 22 ianuarie, acesta s-a prezentat la Primăria Roman pentru a-și depune demisia. "Confirm faptul că și-a depus demisia. Demisia se depune la Primărie, pentru că noi l-am investit pe manager. Am luat la cunoștință azi dimineață de această demisie, iar încă de ieri am dispus constituirea unui corp de control. De azi a și început activitatea de verificare și control cu privire la unele sesizări privind examenul de ocupare a posturilor de asistenți medicali, sesizări venite din partea unor persoane fizice și din partea unor organizații profesionale. Competența oamenilor trebuie să fie prioritate, iar concursul trebuie să fie organizat corect, cu respectarea procedurilor", a declarat primarul Laurențiu Leoreanu
Acesta spune că verificările din spital au în vedere modul în care s-a organizat primul concurs și modul în care s-au făcut pregătirile pentru cel anunțat la finele lui ianuarie-începutul lunii februarie, "Comisia de control este formată din trei oameni de la resurse umane și juridic. Rezultatul controlului este așteptat în 48 de ore. Instituțiile statului sunt deasupra oamenilor. Există o zvonistică prind un lobby făcut pentru ocuparea de posturi, dar eu vreau să vorbesc în cunoștință de cauză, iar acest control va lămuri situația. Vreau ca noul concurs să respecte legislația, pentru că vorbim de sănătatea oamenilor din spital", a mai spus edilul.
Comunicare în colaps
C-o fi bine, c-o fi rău, edilul spune că a remarcat, în ultima perioadă, o lipsă de comunicare din partea conducerii Spitalului care, "pe timpuri", se consulta în luarea oricăror măsuri. "În ultima perioadă a fost o comunicare mai slabă între Spital și Primărie. Noi nu am dorit să preluăm spitalul, dar dacă așa au fost deciziile guvernamentale, noi ne-am asumat acest fapt. Pentru Primăria municipiului este o sarcină majoră asigurarea funcționalității spitalului. Spitalul nu oferă servicii numai pentru Roman, ci pentru 200.000 de locuitori, plus că se află pe E85, drum denumit calea morții. O comunicare mai bună făcea să găsim soluții, mai ales că am căutat să sprijin - prin direcțiile de resurse umane, financiar-contabil, juridic sau de achiziții publice - instituția. Împreună cu actala conducere am reușit o bună perioadă să comunicăm și să rezolvăm multe probleme, dar nu știu ce s-a întâmplat în ultima perioadă. Nu vreau să o asociez cu acte politice, acte independență sau altceva, dar comunicare este mai slabă, altfel lucrurile s-ar fi cântărit mai bine și nu se ajungea ca în jurul spitalului să fie atâta zvonistică", a mai spus edilul.
Punctul de vedere al managerului SMUR, medicul Mircea Coadă, nu a putut fi precizat, acesta având telefonul închis. Chiar dacă demisia este un act unilateral, primarul Laurențiu Leoreanu a lăsat de înțeles că nu ar vrea să renunțe prea ușor la buna colaborare pe care a avut-o în trecut cu medicul Mircea Coadă, ceea ce ar permite o schimbare a situației. Totuși, nimeni nu este de neînlocuit.