Spitalul Municipal de Urgență Roman (SMUR) are manager aflat în concediu de odihnă. Când va reveni la serviciu, acesta nu va mai ocupa o funcție de conducere. În tot acest timp, Primăria Roman - autoritatea tutelară asupra unității medicale - caută un nou manager. Primarul Laurențiu Leoreanu spune că are trei candidați, din care unul nu face parte din sistemul medical. Numele lui Leonard Achiriloaei, actual director financiar contabil al SMUR, sau al lui Dănuț Lichiardopol (consilier local PNL) au fost vehiculate în ultima perioadă, dar nimeni nu a confirmat prezența lor pe listă. Oricum, cine va primi funcția o va ocupa pentru șase luni, condiția principală fiind găsirea resurselor pentru acreditarea Spitalului, acreditare fără de care unitatea nu va mai avea finanțare, deci se va închide.
Medicul Mircea Coadă și-a dat demisia, aceasta fiind acceptată de conducerea Primăriei, chiar dacă primarul Leoreanu spune că nu-l găsește vinovat pe manager pentru organizarea deficitară a concursului pentru angajarea a 21 de asistenți. Comitetul director a luat la cunoștință de erorile făcute de comisia de concurs. "Luni, m-am întâlnit cu comitetul director, unde am prezentat concluziile controlul efectuat. Toți au fost de acord că acest raport a surprins realitatea. E vorba de concursul de pe 14 ianuarie, amânat pentru 15 ianuarie. Concursul a avut vicii de procedură, nerespectându-se mai multe etape obligatorii. În urma concluziilor, demisia directorului Coadă a fost acceptată. Vina nu-i aparține în totalitate managerului, deoarece comisia nu și-a dus la bun sfârșit obligațiile. Decizia bună luată de manager a fost anularea concursului, altfel putea fi atacat în instanță", a declarat primarul Laurențiu Leoreanu.
Edilul spune că viitorul manager trebuie să îndeplinească mai multe condiții: "Trebuie să fie un om dinamic, priceput și curajos în a lua decizii. De foarte multe ori se iau decizii cu întârziere și există o fugă de răspundere". Pe lângă curaj, viitorul manager are o sarcină grea de îndeplinit: acreditarea Spitalului. În luna mai, SMUR trebuie să fie pregătit pentru a primi Comisia Națională de Acreditare a Spitalelor. "Îi mulțumesc lui Mircea Coadă pentru colaborarea avută, pentru deciziile bune luate și care au adus spitalul pe linia de plutire. La începutul lunii februarie, după ce Mircea Coadă își va termina concediul, voi propune comitetului director un director interimar. Acesta va trebui să gestioneze problemele spitalului și să acrediteze spitalul. Nu e o sarcină ușoară, pentru că sunt mulți indicatori de realizat. Interesul este ca spitalul să fie cât mai competitiv, actul medical să fie unul cu dedicație pentru pacienți și să ne păstrăm renumele bun", a mai spus edilul.
Situația SMUR nu este chiar una de invidiat, unitatea având de plătit datorii ce provin din erori de management ale fostelor conduceri. Autoritățile locale spun că unitatea are doar datorii curente și că nu se pune problema neachitării salariilor sau a lipsei medicamentelor. "Banii sunt o problemă pentru orice instituție, inclusiv la nivel guvernamental. Totuși, SMUR nu este în pericol să intre în colaps, dar funcționează sub egida eficientizării cheltuirii banilor", a mai spus primarul Leoreanu.