Un investitor german intenționează să construiască, la granița dintre Roman și Cordun, o instalație de biogaz care să alimenteze o centrală care va produce energie termică și electrică. Investiția va fi realizată cu fonduri nerambursabile europene, în baza unui proiect câștigat de SC MB Norus Biogaz SRL. Intenția firmei a nemulțumit locuitorii din Cordun, care au case în zonă, ei susținând că această centrală va fi o sursă mare de poluare. Sprijiniți de Primăria Cordun, ei au depus mai multe sesizări la Agenția pentru Protecția Mediului din Neamț și Bacău, după ce, săptămâna trecută, localnicii s-au întâlnit cu reprezentanții societății SC MB Norus Biogaz.
Fonduri europene pentru producerea energiei bio
Administratorul SC MB Norus Biogaz SRL, Bert Wigger, însoțit de avocatul companiei, Bianca Krakkai, și de responsabilul de proiect pe zona Romanului, asistent manager Andrei Dorobanțu, au ajuns, miercuri, la Roman. Aceștia au prezentat, în exclusivitate pentru Ziarul de Roman, detalii din proiect și modul în care va afecta mediul înconjurător.
Potrivit administratorului Bert Wigger, firma, înființată în 2009, are preocupări în domeniul agriculturii bio, deținând mai multe terenuri agricole în județul Neamț și Botoșani.
Investitorii din Germania au în țara de origine zeci de fabrici de biogaz, având o experiență în domeniu de peste 20 de ani. De asemenea, mai au fabrici în Marea Britanie, Italia, Turcia și Ungaria. În 2010, au depus un proiect care prevede obținerea de energie electrică și termică prin folosirea resurselor regenerabile de energie, respectiv construcția unei centrale electrice de termoficare pe bază de biogaz în Roman.
Valoarea totală a proiectului era de 61.186.145 lei, din care fonduri nerambursabile aprobate în etapa de evaluare în valoare de 30.953.673 de lei. Proiectul a fost depus în cadrul Programului Operațional “Creșterea Competitivității Economice” 2007-2013, Axa Prioritară 4 – “Creșterea eficienței energetice și a securității furnizării, în contextul schimbărilor climatice”.
Administratorului Bert Wigger a afirmat că amplasamentul inițial era pe un teren de 6,2 hectare puse la dispoziție de către Agrana Roman, dar, din cauza unor conflicte de interese, societatea romașcană a reziliat contractul cu firma germană. În august 2012, SC MB Norus Biogaz a cumpărat de la o persoană fizică un teren de 4,3 hectare, în apropiere de vechiul amplasament. Terenul se află pe partea dreaptă a străzii Dumitru Martinaș, vis-a-vis de cartierul de vile “Roxana”.
“Motoarele fabricii nu vor fi amplasate la șosea, ci în partea cealaltă a terenului, în containere antifonate, astfel că nu vor fi probleme cu zgomotul. Pentru producerea biogazului noi vom folosi numai produse vegetale, gen porumb sau resturi vegetale, care au un potențial redus de poluare. Ele vor fi puse la fermentatîn catalizatoare cu dublă etanșare. Totul se va realiza după standardele germane. În Germania, legislația în domeniul protecției mediului este extrem de severă. Chiar și în aceste condiții, fabricile de acolo nu ajung nici măcar la jumătate din limita de emisii impusă de normele legislative. Instalația de biogaz și centrala vor fi construite exact după modelul german. Scopul nostru principal este să producem energie electrică, ce va fi furnizată prin intermendiul societății E.On, dar și energie termică“, a precizat avocatul Bianca Krakkai.
Potrivit acesteia, societatea are toate avizele de mediu și așteaptă, acum, autorizația de construcție. Administratorul Bert Wigger mai spune că investiția este foarte importantă pentru zona Romanului, întrucât construcția centralei va crea zeci de locuri de muncă, iar după punerea în funcțiune vor fi până la 20 de locuri permanente de muncă în cadrul centralei. Societatea s-a oferit să furnizeze locuitorilor din zonă enegie electrică și termică gratuit, pe o perioadă de zece ani, fiind dispusă chiar să construiască, pe cheltuiala firmei o rețea de distribuție a agentului termic.
Reprezentanții MB Norus Biogaz au dat asigurări că totul se va desfășura cu cea mai mare transparență și că, având în vedere experiența în domeniu din Germania, riscurile de poluare vor fi minime. De aceea, vor pune accent pe informarea locuitorilor din zonă, pentru că mulți dintre ei se tem că, pentru producerea biogazului, societatea va folosi resurse cu risc mare de poluare, cum ar fi deșeuri animale, lucru infirmat de reprezentanții firmei.
“Din punctul de vedere al investitorilor, ei ar începe lucrările oricând. Bani sunt, componentele vor fi aduse din Germania, deci nu ar fi nicio problemă. Vrem doar ca locuitorii din zonă să înțeleagă corect demersul nostru“, a precizat administratorul Bert Wigger.