Romania, “tara cu cei mai multi analfabeti din Europa”
România este ţara cu cei mai mulţi analfabeţi din Europa. Şase la sută din populaţie nu ştie carte, adică 150.000 de români trebuie să-şi pună amprenta, pentru că nu pot să semneze. 41% dintre elevii români au acasă mai puţin de zece cărţi şi cam acelaşi procent dintre adolescenţii de 15 ani citesc cu dificultate. Aproape 100.000 de copii de şcoală nu ajung nici o zi în clasă într-un an, iar dacă se adună cei care nu merg la grădiniţă la liceu sau la şcoala profesională numărul este de ordinul sutelor de mii.
Statisticile prezentate azi de Federaţia naţională a organizaţiilor neguvernamentale pentru copii au stat la baza Platformei naţionale pentru educaţie, care e de azi pe internet, la dispoziţia tuturor celor care au nevoie de instrumente pentru a evalua şi îmbunătăţi situaţia copiilor care nu au parte de educaţie.
Scopul organizaţiilor implicate este de a reduce absenteismul şi de a preveni abandonul şcolar, în creştere în ultimii ani.
Cei mai mulţi dintre copii abandonează şcoala din cauza sărăciei
Patruzeci de mii de copii cu vârste între 6 şi 15 ani au renunţat la şcoală anul trecut, cu consecinţe grave pe termen lung, atrage atenţia reprezentantul UNICEF în România, Sandi Blanchet.
“Sunt 40.000 de copii cu vârste între 6 şi 15 ani care nu s-au dus la şcoală nici o zi. Au stat acasă sau uneori pe stradă, fără să facă nimic, fără să înveţe nimic. Este vorba despre ceea ce noi la UNICEF numim o “urgenţă tăcută”.
“E tăcută pentru că nu produce titluri răsunătoare de presă, nu deschide jurnalele de ştiri, dar este o urgenţă pentru că aceşti copii îşi pierd copilăria şi pierd şanse şi momente importante, iar România îşi subminează propriul viitor. Este deci nevoie să se facă toate demersurile pentru ca toţi copiii să meargă la şcoală, să primească educaţie de calitate, să obţină o calificare ca să devină mai târziu cetăţeni care să producă şi să sprijine astfel dezvoltarea României”, a spus Sandi Blanchet.
Cei mai mulţi dintre copii abandonează şcoala din cauza sărăciei, dar şi a lipsei de educaţie a părinţilor, care nu înteleg importanţa şcolii, arată studiile de specialitate. Cei mici sunt trimişi la muncă pentru a sprijini familia, sau pur şi simplu nu au ce să îmbrace pentru a merge la şcoală. De Carmen Valică – Radio Romania Actualitati