Judecatoria Cluj a refuzat sa anuleze o amenda de 5.000 de lei primita de sovinul Csibi Barna
Judecătoria Cluj i-a respins lui Csibi Barna, extremistul maghiar devenit cunoscut după ce l-a spânzuratsimbolic pe Avram Iancu, contestaţia prin care solicita anularea unei amenzi în valoare de 5.000 de lei, pe care a primit-o de la Jandarmeria Cluj, după ce a încercat să organizeze o adunare publică prin care dorea să comemoreze un criminal de război, condamnat pentru uciderea mai multor români.
Extremistul maghiar era însoţit de alte opt persoane, şi dorea ca la 1 Decembrie 2010, de Ziua Naţională a României, să organizeze în centrul Clujului, o manifestare de comemorare a Batalionului Secuiesc.
Cu un an înainte, în 1 decembrie 2009, acesta a mai făcut acelaşi gest provocator şi stârnit atunci reacţia Noii Drepte şi a suporterilor clujeni, care s-au strâns în cadrul unei contra-demonstraţii spontane în centrul oraşului. Forţele de ordine au fost nevoite să-i evacueze sub escortă pe radicalii maghiari din zonă, pentru a nu fi linşaţi de tinerii revoltaţi.
Pentru a descuraja aceste manifestări, anul următor jandarmii clujeni l-au amendat pe Csibi Barna cu suma de 5.000 de lei pentru că a încălcat legea privind manifestările publice. Jandarmeria susţine că „batalionul secuiesc” care poartă şi numele de „Albert Wass”, este „o formaţiune fascistă, antisemită şi sovină”.
„Batalion Secuiesc care are şi denumirea de Wass Albert, al cărui comandant se află în Ungaria, la Gyor, reprezintă o fracţiune a Gărzii Maghiare, fondată de Gabor Vona, lider al partidului de extremă dreaptă din Ungaria, Jobik şi de către Lajos Fur, fost ministru al Apărării. Garda Maghiară, la fel şi Batalionul Secuiesc, are o ideologie fascistă, fiind considerată o miliţie a extremei drepte ungare, şi se proclamă ca fiind continuatoarea Partidului Crucii cu Săgeţi, partid antisemit, scos în ilegalitate, din cauza violenţei şi a radicalismului, ideologia acestui partid fiind inspirată din cea Partidului Naţional Socialist, condus de Adolf Hitler”, susţin reprezentanţii Jandarmeriei Cluj, citaţi de Evenimentul Zilei.
Csibi Barna a cerut anularea amenzii primite deoarece în momentul în care a fost reţinut de jandarmi, se afla pe o stradă din centrul Clujului, şi nicidecum în locul în care se spune că ar fi vrut să organizeze comerarea Batalionului Secuiesc „Albert Wass”. El poate să facă recurs la sentinţa Judecătoriei Cluj Napoca.
În momentul în care au fost reţinuţi, membrii grupului lui Csibi Barna avea asupra lor mai multe steaguri secuieşti.
Albert Wass a fost un scriitor maghiar care a trăit în Transilvania până în anul 1944, când s-a refugiat în Germania. Acesta a fost condamnat la moarte, în anul 1946, de Tribunalul Poporului, Secţia Cluj, după ce a fost găsit vinovat de uciderea mai multor români în satele Sucutard şi Mureşenii de Câmpie. Sursa:FrontPress.ro
Citeste si CSIBI BARNA