Quantcast
Channel: 100 Ro
Viewing all 3410 articles
Browse latest View live

Alice Cocea

$
0
0



Artisti aproape uitati : Alice Cocea

ALICE COCEA

(n. 28 iulie 1899, Sinaia – d. 2 iulie 1970, Boulogne – Billancourt, Franţa). Actriţă.

 
Click pe fotografii pentru a le vizualiza mai bine!

Sora pamfletarului N.D. Cocea, a studiat arta dramatică la Conservatorul din Bucureşti şi la Paris, unde a absolvit în 1917, când a şi debutat în filmografie.

Curând a devenit o stea a scenei şi a marelui ecran la Paris, unde a deţinut roluri principale în mai multe filme: Mon gosse de père (1930), Atout-cœur (1931), Delphine (1931), Marions-nous (1931), Nicole et sa vertu (1931) sau Le greluchon délicat (1934).

Printre parteneri i-a avut pe marii actori Harry Baur şi Pierre Fresnay. A creat rolul fetei din spectacolul Părinţii teribili, de Jean Cocteau, care s-a jucat, la Teatrul Maturins, stagiuni în şir.

Între 1940–1944, a fost director la «Théâtre des Ambassadeurs», dar, după terminarea războiului, a fost acuzată de colaboraţionism, interzicându-i-se apariţia pe scena pariziană.

După câteva apariţii sporadice în filme, se retrage şi se dedică picturii, organizând o expoziţie care s-a bucurat de un real succes.

„O statuetă de Tanagra… era adorată şi totodată detestată. A fost înălţată pe cele mai înalte culmi şi aruncată apoi în cel mai adânc abis al uitării. Dar a ieşit iar la suprafaţă, învingătoare iarăşi, până ce anii, boala au doborât-o definitiv” (Dina Cocea).

Bibliografie: George Marcu (coord.), Enciclopedia personalităţilor feminine din România, Editura Meronia, 
deieri-deazi.blogspot.com

Conditia UDMR

$
0
0

Conditia UDMR pentru a intra la guvernare: STEAGURI SECUIESTI pe cladirile statului ROMAN

autor: FrontPress 25.02.2014

steag secuiescPe fondul tensiunilor din interiorul USL, în ultimele zile UDMR a devenit o formaţiune tot mai curtată de partidele din actuala coaliţie de la putere, în vederea obţinerii unui sprijin politic parlamentar cât mai larg, în cazul ruperii alienţei dintre Crin Antonescu şi Victor Ponta. Profitând de situaţie, aşa cum au făcut-o şi cu alte ocazii după 1989, cea mai mare formaţiune a etnicilor maghiari din România plusează şi cere arborarea steagurilor secuieşti pe clădirile publice unde ungurii sunt majoritari. 
Preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, a declarat ieri că „Uniunea nu poate fi cumpărată cu săli de sport şi drumuri” şi că negocierile pentru o eventuală intrare la guvernare nu ar putea avea loc decât după ce comunitatea maghiară ar obţine dreptul de a-şi folosi în mod liber simbolurile naţionale.
„Nouă nu ne trebuie cinci săli de sport în plus, pe noi nimeni nu ne-ar putea cumpăra politic cu 100 de kilometri de drumuri, ci ne interesează principiile. Mai concret, posibilitatea de a folosi simbolurile locale, judeţene şi cele naţionale (ale comunităţii maghiare). Rezolvarea acestor probleme ar putea fi o condiţie premergătoare unei eventuale negocieri”, a declarat Tamas Sandor pentru Agerpres, subliniind că în momentul de faţă nu există niciun fel de negocieri legate de posibilitatea intrării UDMR la guvernare în cazul ruperii USL.
USL-UDMREl a amintit că, în 2012, premierul Victor Ponta a invitat UDMR să intre la guvernare şi chiar există un acord semnat, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat din cauza opoziţiei liderilor PNL şi PC, respectiv Crin Antonescu şi Dan Voiculescu. Despre acest protocol a amintit recent şi premierul Victor Ponta. Deasemenea, liderul PSD Ilie Sârbu a declarat la rândul lui că din punctul de vedere al social-democraţilor acest document este încă valabil şi că în cazul ruperii USL, postul de ministru al culturi ar putea reveni UDMR.
Pe de altă parte Tamas a mai adăugat că UDMR poate să vină oricând în sprijinul partidelor româneşti pentru a „stabiliza” viaţa politică, dar în niciun caz fără rezolvarea condiţiilor preliminare enunţate. Conform Agerpres, el a apreciat faptul că premierul Victor Ponta a înţeles necesitatea de a coopta la guvernare reprezentanţii minorităţii maghiare „pentru asigurarea armoniei şi păcii sociale”. Aceste afirmaţii sunt o aluzie la unele declaraţii mai recente ale premierului Victor Ponta, care a vorbit despre importanţa includerii în “structuri politice” a minorităţii maghiare, argumentând că, „dacă laşi o minoritate în afară, acea minoritate se radicalizează”.
Cu toate acestea, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat marţi la rândul lui că protocolul semnat în 2012 cu USL nu mai este valabil şi că deocamdată nu se pune problema împărţirii ministrelor cu USD (PSD+PC+UNPR) pentru că nu crede că liberalii vor renunţa la guvernare.
“Există miniştri pe funcţii. Ar fi foarte incorect să spun eu ce am vrea să facem… Eu nu sunt foarte convis că se va întâmpla (că se va rupe USL) (…) Au nişte probleme familiale, trebuie să le rezolve, nu avem de ce să fim invitaţi în acest moment. Sper că foarte repede USL va găsi o soluţie ca să meargă mai departe şi să avem un Guvern care să meargă mai departe aşa cum au fost votaţi, ei nu au fost votaţi să guverneze doar un an sau doi.(…) Acel protocol nu mai este valabil, dar principiile sunt valabile”, a spus Kelemen Hunor. Sursa:FrontPress.ro
ponta UDMR

:)))

Iulia Timosenko

$
0
0


Tocurile Iuliei Timosenko si modelul ucrainean: Basescu demis, Nastase eliberat

autor: FrontPress25.02.2014
iuliaÎmi plac detaliile şi miracolele. Detaliul de azi sunt tocurile Iuliei Timoşenko şi miracolul este că poţi merge cu platforme de 5 cm şi tocuri de 20 cm chiar dacă suferi de hernie de disc. Iulia Timoşenko ar câştiga dragostea femeilor din întreaga lume dacă ar explica public acest miracol. Pentru că Iulia Timoşenko a apărut pe scena Euromaidanului din Kiev împinsă într-un scaun cu rotile – însă purtând nişte încălţări cu platforme şi tocuri gigantice. Dacă priviţi cu atenţie imaginile veţi observa acest detaliu.
Din câte îmi amintesc, Iulia Timoşenko a cerut să fie eliberată din închisoare pentru a-şi trata în Germania o hernie de disc care ameninţa să o lase paralizată. Şi toată comunitatea internaţională a izbucnit în lacrimi: o biată femeie suferă şi nu este lăsată să se trateze. Avem de-a face cu o situaţie uşor delirantă: ori Iulia Timoşenko poate merge cu tocurile alea gigantice şi atunci tot circul cu scaunul cu rotile este o manipulare şi o regie scârboasă; ori chiar este bolnavă de hernie de disc dar este de o cochetărie ieşită din sfera normalului de vreme ce a ţinut să apară cu încălţările acelea de prost gust.
Nu vreau să mă înţelegeţi greşit: oamenii care au murit la Kiev merită respectul nostru. Însă ce se întâmplă cu Ucraina începe să semene cu regia unui film prost.
timoshenko-1Modelul ucrainean aplicat în România
Să ne imaginăm următorul scenariu: Parlamentul condus de Crin Antonescu îl demite pe Băsescu cu 322 de voturi. Apoi scoate din Codul Penal articolul care l-a trimis pe Năstase în puşcărie. (Ar fi fost ideal să fi fost în lanţuri Alina Mungiu Pippidi, dar cred că ne descurcăm şi cu Adelu’). După care Năstase este adus din puşcărie în faţa unei mulţimi în delir în Piaţa Universităţii, ţine un discurs cutremurător şi spune că nu îl interesează postul de premier. Cel mai probabil va candida la prezidenţialele anticipate, proclamate în urale de deputaţii conduşi de un Crin Antonescu înflăcărat. Parlamentul României anulează toate legile care le dau drepturi maghiarilor, singura limbă oficială urmând să fie limba română. Statele Unite ale Americii aplaudă curajul şi hotărârea parlamentarilor români. Şi pentru că România se găseşte într-o situaţie economică dificilă, i se anulează toate datoriile.
Imaginea României în lume este cea a unei ţări locuită de oameni viteji şi setoşi de libertate. Ne-ar trebui un clip viral pe Youtube cu o româncuţă machiată profesionist care să spună chestii. Şi ar mai trebui ca jandarmii să împuşte cam 100 de români luptători pentru libertate (propuneri de eroi: Claudiu Crăciun, Mihai Bumbeş, Mircea Toma, Mihai Goţiu, la Remus Cernea mă mai gândesc – cum zic băieţii de la TNR – e bun pentru blană).
Zoso zice că pe români nu-i interesează Ucraina. Poate că este aşa, dar avem foarte multe motive să ne intereseze: Delta Dunării, Marea Neagră, românii din Bugeac şi Bucovina. Ca să vă daţi seama ce se întâmplă în Ucraina vă propun filmuleţul de mai jos, reacţia oamenilor din oraşul Kerci faţă de revoluţia Euromaidanului de la Kiev. De George Damian

Alternativa la cafea

$
0
0

Alternativă la cafea: a fost dezvăluită metoda ingenioasă folosită de armata SUA pentru a ţine soldaţii treji!

24.02.2014 |
2 Comentarii
Armata SUA testează o alternativă la cafea, una cu adevărat inedită: creierul operatorilor de drone este stimulat cu ajutorul curentului electric.     (Ilustraţie: Shutterstock.com)+ZOOMAlternativă la cafea: a fost dezvăluită metoda ingenioasă folosită de armata SUA pentru a ţine soldaţii treji!
Galerie foto (1)
Atunci când petreci ore în şir urmărind activitatea dronelor, cofeina nu este suficientă pentru a te menţine în stare alertă. Din acest motiv, armata SUA testează o alternativă la cafea, una cu adevărat inedită: creierul operatorilor de drone este stimulat cu ajutorul curentului electric!
Cercetătorii stimulează creierul acestor soldaţi cu un nivel mic de electricitate. Rezultatele studiilor sunt impresionante: „Am descoperit că oamenii care au recepţionat această stimulare au obţinut rezultate foarte bune”, a declarat R. Andy McKinley, inginerul responsabil de această cercetare. „Subiecţii care au participat la acest test erau la fel de eficienţi ca în primul minut”, a relatat McKinley.
Cum funcţionează acest mecanism? Micile doze de curent electric ajung în anumite regiuni ale creierului şi provoacă accelerarea impulsurilor nervoase. Această terapie a fost recunoscută de majoritatea autorităţilor medicale, fiind folosită pentru a trata mai multe afecţiuni psihiatrice, printre care depresia.
Armata SUA a ajuns la acest mecanism de stimulare a creierului uman după ce a realizat că, în ciuda faptului că multe funcţii militare au fost automatizate de computere, este nevoie de tot mai mulţi oameni pentru a monitoriza cantităţile uriaşe de informaţii necesare pentru luarea deciziilor pe câmpul de luptă.
„În trecut, cei care câştigau partida de skandenberg câştigau războiul. În viitor, câştigători vor fi cei care pot procesa cele mai multe informaţii într-un timp cât mai scurt, reacţionând la asta. Dacă nu poţi înţelege toate informaţiile care vin spre tine pentru a lua o decizie, atunci acestea sunt inutile”, a explicat Alan Shaffer, adjunct al secretarului apărării pe probleme de cercetare.
Pentagonul doreşte două lucruri de la stimularea cerebrală: stimularea gradului de atenţie şi îmbunătăţirea performanţelor cognitive.
Monitorizarea unui flux de date intens poate deveni rapid repetitiv, mai ales atunci când nu se întâmplă nimic, astfel că atenţia are de suferit într-un timp scurt, de doar 20 de minute. Folosind stimularea cerebrală cu curent electric, cercetătorii au descoperit că subiecţii obţineau rezultate mult mai bune decât atunci când foloseau cofeină, fără a întâmpina efectele secundare neplăcute ale cafelei. De altfel, testele au arătat că soldaţii stimulaţi cu curent electric erau mult mai eficienţi decât cei care băuseră cafea.
Armata SUA nu este singură în încercarea de a folosi stimularea cerebrală pentru a îmbunătăţi funcţiile cognitive: civilii încearcă acelaşi lucru, existând deja mai multe companii care comercializează produse în acest scop.
Sursa: Boston Globe

:)))

Ancheta

$
0
0

Zeci de oficiali ucrainieni anchetati pentru “omor in masa”. Rusii din est cer SEPARAREA de Kiev

autor: FrontPress 25.02.2014

ucraina violenteLa câteva zile după ce a părăsit Kievul pentru a se refugia în estul ţării preşedintele destiuit al Ucrainei, Viktor Ianukovici, este acum căutat de noua putere pentru a fi arestat sub acuzaţia de „omor în masă”. Aceeaşi soartă o au şi peste 50 de oficiali ai fostei administraţii.
Fostul şef al administraţiei de la Kiev a fost demis sâmbătă de către Parlament, în locul lui fiind ales preşedinte interimar Aleksandr Turcinov, considerat mâna dreaptă a Iuliei Timoşenko. Fostul preşedinte a plecat în regiunile din est, unde este încă foarte popular şi unde etnicii ruşi sunt puternic reprezentaţi numeric.
Violenţele care au avut loc în centrul Kievului, punctul culminant al unor proteste predominant paşnice începute în luna noiembrie a anului trecut, s-au soldat în februarie cu peste 80 de morţi şi sute de răniţi.
“O anchetă penală a fost deschisă, pentru uciderea în masă a civililor, împotriva lui Ianukovici şi mai multor funcţionari. Un mandat de arestare a fost emis pe numele lor”, a scris ministrul interimar de Interne Arsen Avakov într-un mesaj postat pe Facebook.
wTensiuni la graniţa cu Rusia
În tot acest timp, Rusia şi-a retras ambasadorul din Ucraina, motivând deteriorarea condiţiilor din ţară. Deasemenea Moscova condamnă demiterea preşedintelui Ianukovici.
În acest context, securitatea la frontierele ucrainene a fost sporită, pe fondul informaţiilor privind prezenţa trupelor ruse la graniţa estică, informează site-ul agenţiei Interfax, citat de Mediafax.
Rusia consideră că în Ucraina există în prezent tendinţa de a folosi “metode dictatoriale” şi chiar “teroriste” împotriva disidenţilor din regiunile cu populaţie rusă şi cere ca reformele constituţionale anunţate la Kiev să fie supuse unui referendum, se arată într-un comunicat emis luni de Ministerul rus de Externe, în care statele occidentale sunt acuzate că implicarea lor în Ucraina este motivată exclusiv de calcule geopolitice, relatează agenţiile Reuters, AFP şi RIA Novosti.
“Dacă oamenii care merg prin Kiev cu măşi negre şi kalaşnikov reprezintă noul guvern, ne va fi dificil să colaborăm cu un astfel de guvern”, a declarat luni premierul rus Dmitri Medvedev, citat de AFP.
“Cu acordul tacit al mediatorilor externi, acordul de pe 21 februarie este folosit ca o acoperire pentru a promova scenariul unei schimbări a puterii din Ucraina prin forţă”, se afirmă în textul ce vorbeşte şi despre o organizare prea rapidă a alegerilor prezidenţiale anticipate pe data de 25 mai.
“A apărut tendinţa folosirii de metode dictatoriale şi uneori teroriste pentru a suprima disidenţa din mai multe regiuni”, adaugă MAE rus, afirmând că îngrijorările exprimate de parlamentarii ucraineni din Crimeea, din sudul şi din estul Ucrainei (regiuni cu o numeroasă comunitate rusă) trebuie luate în considerare.
Tot în estul ţării au început şi protestele populare împotriva noi puteri de la Kiev. În oraşul port Sevastopol din Crimeea, baza flotei ruse din Marea Neagră, 50.000 de oamnei au demonstrat paşnic, cerând secesiunea faţă de Ucraina. Au fluturat steaguri comuniste şi drapele ale Rusiei şi au intonat cântece patriotice ruseşti. Demonstraţia s-a sfârşit cu un miting la care vorbitorii au cerut ruperea tuturor legăturilor cu Kievul.
Crimeea este o regiune tradiţional rusă, care a fost eliberată de sub tătari de către ruşi, aminteşte TVR. A făcut parte din Imperiul ţarist de la sfârşitul secolului al 18-lea şi apoi din Uniunea Sovietică. Abia în 1954, prim-secretarul de atunci al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, Nichita Sergheevici Hruşciov, a încorporat-o Ucrainei.
Şi în oraşul Kerci din estul extrem al Crimeei, o mare parte a populaţiei doreşte secesiunea faţă de Ucraina. Mulţimea a devenit chiar violentă şi a încercat să înalţe steagul Rusiei pe acoperişul primăriei. Sursa:FrontPress.ro

:)))


Martisor

$
0
0


Mărțișorul: de la o firfirică găurită la pandantivul cu briliante

Mărţişorul  - un micuț obiect prins în piept cu un şnur alb-roşu -  simbol al primăverii și al renaşterii naturii, un semn al speranţei dăruit celor dragi pentru a le aduce noroc.“Mărtișorul e un simbol al focului și al luminii, deci și al soarelui. Poporul nostru îl cunoaște și îl ține în mare cinste, și îl poartă copiii, fetele și mai rar nevestele și flăcăii, fiindcă el e crezut ca aducător de frumusețe și de iubire” – spunea George Cosbuc. Dar de unde vine tradiția Mărțișorului:

Legenda Mărțișorului

( conform unui articol semnat Heidel al Foii populare – numărul din 1 martie 1898 )

“Iată legenda mărțișoarelor, pe care gentilele noastre cetitoare le vor purta cu atât drag luna Martie!

Zeul Marte, fiul Junonei, îmbrăcat în haine scumpe de resboiu, pe când mergea spre Roma, ca să ducă feciorilor săi, Romul si Remus, stindardul roșu al războiului

și cel alb al pacei, zărește eșind din undele mărei pe Venera, și înmărmurit de frumusețea ei se repede la dânsa, o cucerește cu iubirea și cu puterea de zeu al resboiului, iar din această dogoare a dragostei lor se naște amarnicul Cupidon.

Din fundul infernului, de la soțul ei Vulcan, Venera fură o medalie pe care era săpat chipul amantului său Marte și la despărțirea lor, frumoasa zeița îi sfâșie marginele steagurilor, răsucește între degete cele două fire destrămate alb si roșu, și își anină de gât mărțișorul ca să’i  stea pe sân până ce el, iubitul ei, se va întoarce.

Mii de ani trecură d’atunci; femei și fecioare pe inima lor, între sânuri rotunde și albe, își anină  la 1 Martie mărțișoare purtătoare de noroc.”

 

Martisor
- Nenorocitule, de când mă țin după tine să te prind. Ce înseamnă asta?
- Ce să fie nevastă... Fiindcă azi e 1 Martie, mi-am atârnat și eu un mărțișor!
 


Mărțișorul de la o firfirică găurită la pandantivul cu briliante


Așadar asta e una dintre  poveștile nașterii tradiției milenarului firicel împletit. Simbolul s-a împământenit și a traversat secolele.Victor Bilciulescu ne povestește despre evoluția tradiției mărțișorului de-a lungul primei jumătăți a  secolului XX în volumul său “București și bucureșteni de ieri și de azi”– apărut în anul 1945 –:

Mărțișorul, care pe vremea copilăriei mele era tradiționalul crainic al primăverii și nu valora mai mult de o băncuța de cincizeci de parale, sau o firfirică cum i se zicea pe atunci, s’a modernizat treptat, până ce a ajuns astăzi să nu mai fie firfirica de 50 de parale, și aceia străpunsă ca să i se petreacă șiretul de care se lega de brățara mâinii, ci giuvaericaua ce se chiama pandantiv, care pentru unele pungi reprezintă  zeci de mii de lei, pandantivul trebuind să fie alcătuit din aur  sau platină  și câte odata chiar surmontat de o piatră scumpă ce începe de la safir, trece prin rubin, zmarald, sare câteodată  chiar peste diamante și nemerește chiar bliliantul.

Pe vremea copilăriei mele, mărțișorul acesta de 50 de parale se purta la brățara mâinii în toată luna lui Martie, iar la 1 April se cumpăra de el alviță (…).Astăzi mărțișorul nu se mai poartă toată luna lui Martie, ci numai două-trei zile și se păstrează frumos în cutiuța  lui de catifea, la rând cu toată  giuvaericaua, și nu se scoate decât la recepții, serate , baluri, ospețe, premiere sau alte asemenea ocaziuni, unde se poate scoate în evidență  strălucirea pietrelor rare.”

 


Bătaia halviței

Tot Victor Bilciulescu

Își amintește de un obicei astăzi uitat - bătaia halviței:

La lăsata Secului, membrii familiei se strângeau și atârnau de un cui din tavan,  legat cu o sfoară, un boț de halvița în care ascundeau un mărțișor – de obicei un  bănuț găurit  de argint sau de aur. Unul dintre participanți, de obicei tatăl, imprima boțului de halvița o mișcare circulară, astfel încât să treacă prin fața fiecăruia. Toți cei prezenți se străduiau să oprească cu gura mișcarea halviței și să muște din ea. Premiul îl câstiga cel care reușea să muște bucățica în care era ascuns mărțișorul. Iar premiul – chiar acesta mărțișorul.



Umor de mărțișor

Revistele din epocă nu puteau să nu găsească  în moravurile vremii legate de  obiceiul mărțișorului motive de a face haz:

       În loc de mărțișor

“- De cât să’ți iau, iubita mea,

Un mic obiect de tinichea

Care se stric’așa ușor,

Decât să’ți cumpăr Mărțișor,

N’ai prefera un Mercușor?

…Nevasta mi’a spus că preferă

Și, ca o bună menajeră,

S’a mulțumit la 1 Marte,

Când mărțișoare se împarte,

În loc de un anost suvenir,

Să dau solvabilul meu gir

Ca la <> la băcănie

Să cumpere pe datorie!”


(Furnica – 1 martie 1912 – semnat: Gospodin)

:)))

Moda

$
0
0


Modă şi stil la sfârşit de secol XIX

Sfârşitul secolului al XIX-le reprezintă  o perioadă de occidentalizare a  întregi societăţi româneşti – care pendula între modelul francez şi cel german mai cu seama, dar care prelua şi elemente din modelul englez sau din cel italian. Bineînţeles că toată această frământare prezentă în societatea românească se regăseşte şi în evoluţia modei acelor vremuri. 
Tot mai mulţi croitori şi coafori din occident, în special francezi şi germani, îşi fac simţită prezenţa în marile oraşe ale Regatului. Tonul modei era dat tot de marile capitale europene ( Paris, Viena, Londra ) - dar hainele  erau comandate tot mai des la sucursale ale  marilor case de moda  europene deschise la Bucuresti sau la Iaşi.

Bineînţeles, că tot Parisul rămâne  etalonul modei şi al bunului gust. De fiecare data când o doamnă admira într-un magazin o rochie sau o pălărie , negustorul făcea precizarea că este vorba de “un model şic – din Rue de la Paix”.

George Costescu descrie în lucrarea sa “Bucureştii vechiului regat” ,  cu lux de amănunte,  moda de la   sfârşitul  secolului XIX:

Moda pentru doamne şi domişoare


Moda pentru doamne şi domişoare
Rochii de preumblare
Moda parisiana 1898
Rochiile cu malankof  (un schelet făcut din oase de balenă  purtat sub jupe cu rolul de a le ţine înfoiate) care se mai purtau încă pe la 1870 încep să fie înlocuite de “cucoanele mai tinere” cu fuste de pânză scrobite puse câte doua-trei, unele peste altele. Taliile rochiilor treceau puţin peste cingătoare şi aveau mânecile lungi şi largi, iar la gât se încheiau până  sus cu un rând de nasturi. La gât şi la mâneci rochiile erau “chenărite cu dantelă  îngustă”.

Prin 1878 aceste fuste sunt reduse la una singură, îmbrăcată  peste coapsa corsetului rigid, la care nu se renunţase încă, iar “ jupele rochiilor au fost şi ele restrânse din croială, la atât cât cereau deschizăturile paşilor în mersul întins. În schimb înfoiala a fost făcută  pe-afară  prin două  şorţuri de stofă la fel cu a fustei, drapate în faţă  şi în spate şi printr-un volan de două palme, încreţit şi cusut peste marginea de jos a fustei.” Tot acum creşte puţin şi “scobitura din dreptul gâtului”, mânecile se strâmtează  iar la talie se purtau “şiruri spumoase de dantelă  lată  sau de mousselină  plisată – podoabă  ce se numea jabot“.


Moda pentru doamne şi domişoare
Rochii de bal
Moda parisiana 1898
Pe la 1885 dispar şi şorţurile de jupe care sunt înlocuite cu volane, “cucoanele nevoind  încă să renunţe  nici la silueta înfoiată a vremurilor de mare luxurie, nici la distanţa aceea respectuoasă  pe care forma toaletelor o impunea încă galanteriei bărbaţilor”.  Toaletele ţineau aşadar bărbaţii la o oarecare distanţă.


Peste încă  vreo zece ani, volanele aplicate au rămas specifice doar rochiilor de seară, tăietura costumului feminin  “s-a lipit şi mai mult de trup”, garniturile adăugate au dispărut şi ele, iar fustele au început să fie croite drept  şi au fost scurtate “doar până  aproape de glesne”. Talia era mereu accentuată, fiind una dintre simbolurile frumuseţii, alături de coafură.

Lenjeria feminină era albă, din ţesături fine, împodobită cu broderii şi dantelă  lucrată  la igliţă  (numita frivolites) sau cu acul (points de Venice).

Moda pentru doamne şi domişoare
Rochii de casa
  Moda parisiana 1898
Ciorapii se purtau la început până la genunchi, apoi până deasupra lor, şi erau susţinuţi de jartiere elastice, fastonate   în “frou-frou” şi împodobite cu ghirlande mici de flori de câmp lucrate “ în mătăsuri colorate sau cu câte un trandafir de catifea sau chou de panglică”.



Încălţămintea la modă  erau pantofii  escarpins (scobiţi) – purtaţi la rochiile de seară – şi ghetele cu carâmb înalt,  cu 16-20 de nasturi şi cu tocuri de lemn învelite în piele, înalte de doar 5 cm.

Se poartă  mânuşile lungi, iar perlele sunt în mare vogă. Coafurile preferate de doamne seara erau cocurile clasice, “care niciodată nu se demodează”. Ziua capul era acoperit cu pălării mici, cu rol mai mult de accesoriu. Iar  evantaiele  erau considerate încă un semn de distincţie.

Moda pentru domni


Domni din inalta societate
Barbaţii , atunci ca şi acum, erau mai conservatori. Stilul vestimentar al îmbrăcăminţii pentru bărbaţi a rămas unul sobru şi demn. Fracurile sau regingotele şi pantalonii bine croiţi caracterizau ţinuta oricărui domn la modă. Iar cele mai întâlnite accesorii erau bastoanele subtiri din lemn şi pălăriile. Bărbaţii  îşi lăsau de regulă mustaţă  şi purtau favoriţi.


Moda masculină  impunea purtarea redingotei negre sau albastre chiar şi  în zilele de lucru precum şi a pantalonului negru sau de culoarea oului de raţa. Pe cap se purta jobenul (țilindrul) sau melonul (cipagul) . La gât se putau cravatele din mătase neagră, fără  lustru, înnodate “cu nod de fundă , de plastron sau de regată”.  Artiştii şi intelectualii purtau La Valliere, pe care le înnodau în fundă mare şi moale, în jurul gulerelor albe, tari şi inalte, nerăsfrânte nici la colţuri şi care le ţineau gâtul înţepenit”. Se purtau doar cămăşi  albe, cu “pieptul şi mânecuţele cămeşei întărite în scobeală şi lustruite”.  Ciorapii, ca şi mânuşile, erau în zilele obişnuite de culoare gălbuie, iar la ţinutele de gală  negre. Mânuşile purtate erau albe ca zăpada (glace).


“Din ţinuta domnilor mai făceau parte: ceasornicul cu capace care se purta în buzunarul vestei  şi cu lănţişor petrecut prin chiotoarea nasturilor de pe piept, până  la buzunarul opus unde la capătul lanţului se punea un creion mecanic, un medalion cu vreo fotografie dragă  şi uneori cutiuţa cu tabac de tras pe nas; - apoi tabachera de tutun şi ţigaretul de fildeş, de chihlimbar, de abanos sau de sidef; în sfârsşt, bastonul, neîncovoiat şi cu mâner de aur, de argint, de fildes, de baga ori de sidef, dacă nu chiar de vreun crâmpeiu de corn de cerb.” Uneori mânerul bastonului era detaşabil şi avea ataşată o lamă de stilet, fiind folosit pentru autoapărare (baston cu şiş).

Sursa informatiilor si a citatelor:

          “Bucurestii vechiului regat– George Costescu -1944

Sursa ilustratiilor:

           Revista Moda parisiana, numere din anul 1898
deazi-deieri.blogspot.com

Milli Vanilli

$
0
0

Ca in politica romaneasca 2 in fata ceilalti in spate.

Masoneria

A murit Paco de Lucia

$
0
0



Fallece a los 66 años el genio de la guitarra Paco de Lucía


Por su magia, por su forma única de tocar la guirra, por su contribución a la música, por estas y muchas otras razones podemos concluir que con Paco de Lucía se va mucho más que un músico. Todo un emblema del flamenco y probablemente uno de los mejores guitarristas de la historia. Entre sus logros, el Premio Príncipe de Asturias de las Artes y ser el símbolo, junto con Camarón de la Isla, de la renovación y difusión mundial del flamenco.  El guitarrista ha muerto en Cancún (México) a los 66 años de edad (rea
El fallecimiento lo confirmaba el sobrino del artista, Ramón Sánchez, hijo de Ramón de Algeciras. La razón, un infarto mientras jugaba con sus nietos en la playa. Victoriano Mera, amigo íntimo del artista, ha señalado que de Lucía empezó a sentirse indispuesto. Fue trasladado a un centro sanitario, si bien no pudo hacerse nada por salvar su vida.
El Ayuntamiento de Algeciras está haciendo las gestiones, en contacto con la familia, para facilitar la posible repatriación del cadáver.  Paco de Lucía, nació en la localidad gaditana de Algeciras el 21 de diciembre de 1947.
El guitarrista flamenco fue Doctor Honoris Causa por la Universidad de Cádiz y por el Berklee College of Music, distinción concedida en mayo de 2010. Además Tuvo una gran influencia en toda una generación de guitarrista hasta la actualidad

publico

Paco de Lucía era algo espectacular a la guitarra, le debemos mucho por su difusión, descanse en paz, mi pésame a familia, seres queridos y a todos ya que le echaremos mucho de menos, os dejo con su fabuloso "Entre dos aguas"
impresiones.blogspot.com

:))


Criza continua

$
0
0

Criza din Ucraina continua. A venit randul rusilor sa se revolte si sa ocupe institutiile regionale din est

autor: FrontPress 27.02.2014

crimeea tensiuniDupă ce noua putere, formată din partide pro-europene şi naţionaliste şi-a consolidat poziţiile în Kiev şi în vestul Ucrainei, după mai multe luni de proteste şi violenţe, a venit rândul etnicilor ruşi din estul şi sudul ţării să se revolte la rândul lor şi să ceară secesiunea. Serviciul de Presă al Parlamentului din Republica Autonomă Crimeea, a anunţat că demonstranţii, unii dintre ei înarmaţi, au pătruns în noaptea de miercuri spre joi în clădire, îndepărtând paza. În faţa intrării în clădirea Parlamentului a fost ridicată o baricadă din paleţi de lemn şi tomberoane, în vreme ce forţele de ordine sunt în alertă. Şi în jurul Consiliului de Miniştri din Crimeea se află un număr mare de manifestanţi iar pe ambele instituţii au fost arborate steaguri ruseşti. În tot acest timp, armata Rusă este la rândul ei în alertă.
wPrim-ministrul republicii autonome, Anatoli Moghiliov, a încercat să negocieze cu cei care au ocupat sediile Parlamentului şi Guvernului Crimeii, însă negocierile au eşuat. Procuratura din Ucraina a catalogat ocuparea instituţiilor ca fiind un “act terorist”.
La rândul lui, preşedintele interimar al Ucrainei, Aleksandr Turcinov, a cerut Flotei Rusiei de la Marea Neagră, care se află în Crimeea, să nu părăsească zonele stabilite conform acordurilor corespunzătoare. „Mă adresez conducerii Flotei Ruse de la Marea Neagră cu cererea ca toţi militarii să se afle în limitele teritoriilor stabilite conform acordului. Orice mişcare în afara acelor teritorii va fi interpretată ca agresiune militară. Statul ucrainean va fi capabil să îşi apere suveranitatea şi integritatea teritorială”, a declarat Turcinov, potrivit Itar-Tass.
Rusia închiriază de la Ucraina o bază navală în oraşul port Sevastopol din Crimeea, pentru o taxă anuală de 98 de milioane de dolari şi are propria flotă la Marea Neagră instalată în zonă. Contractul bilateral stipulează prezenţa militară a Rusiei în Crimeea până în 2017.
Crimeea este o regiune tradiţional rusă, care a fost eliberată de sub tătari de către ruşi. A făcut parte din Imperiul ţarist de la sfârşitul secolului al 18-lea şi apoi din Uniunea Sovietică. Abia în 1954, prim-secretarul de atunci al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, Nichita Sergheevici Hruşciov, a încorporat-o Ucrainei.Sursa: FrontPress.ro
crimeea

Nationalistii britanici

$
0
0

Nationalistii britanici au cerut pedeapsa cu moartea pentru teroristii musulmani care au linsat un soldat pe strazile Londrei (FOTO)

autor: FrontPress27.02.2014

0Cei doi musulmani de culoare care au măcelărit anul trecut un militar britanic în plină stradă au fost condamnaţi: unul la închisoare pe viaţă, celălalt la cel puţin 45 de ani de detenţie, informează The Telegraph. Pe 22 mai 2013, Michael Adebolajo şi Michael Adebowale l-au lovit cu maşina pe militarul Lee Rigby, de 25 de ani, după care l-au târât pe o stradă din Londra şi l-au ucis cu macete. În faţa tribunalului a existat însă şi o manifestaţie de protest, organizată de Partidul Naţional Britanic (BNP) şi alte grupări radicale, demonstranţii cerând reintroducerea pedepsei capitale.
“Astăzi nu s-a făcut dreptate pentru Lee Rigby, pentru familia şi prietenii lui. Nu s-a făcut dreptate nici pentru poporul britanic. Cerem ca spânzurătoarea să fie reintrodusă ca metodă de execuţie în practica judiciară britanică”, au declarat printr-un comunicat de presă reprezentanţii BNP.
terorist-londraMichael Adebolajo (29 de ani) şi Michael Adebowale (22 de ani), cetăţeni britanici cu origini africate convertiţi la islam, au fost condamnaţi miercuri pentru uciderea lui Lee Rigby în 22 mai 2013, chiar în apropierea unităţii militare din cartierul Woolwich. Într-un material video filmat chiar după comiterea crimei, unul dintre terorişti explică cum a vrut să îi răzbune pe “musulmanii ucişi de soldaţii britanici”. Uciderea soldatului, care era îmbrăcat cu haine civile şi se afla în afara serviciului în momentul atacului, a şocat întreaga ţară în vara anului trecut. Atacatorii, care au folosit macete şi cuţite de măcelărie, au încercat să îl decapiteze pe bărbat în faţa câtorva zeci de martori oripilaţi. În timp ce îşi înjunghiau victima, aceştia au strigat necontenit “Allah este mare”. Nimeni nu a intervenit, mulţimea fiind ţinută la distanţă şi ameninţată cu un pistol de către unul dintre musulmani. Cei doi au fost reţinuţi de poliţie abia după ce forţele de ordine au tras focuri de armă asupra lor şi i-au rănit. Sursa: FrontPress.ro

aa12345678910111213141516a

Sovinism

$
0
0

Raniti in revoltele din Kiev tratati in Bucuresti. Guvernul nu sufla insa o vorba despre sovinismul noii puteri din Ucraina

autor: FrontPress 27.02.2014

ranitCa  un semn de bunăvoință față de noua putere de la Kiev, o coaliție între partidele pro-europene și naționaliștii șovini de la Svoboda, guvernul Victor Ponta a decis, la solicitarea ambasadei României la Kiev, să trimită un avion militar în capitala Ucrainei pentru a prelua 12 răniţi în confruntările cu forțele de ordine de săptămâna trecută, înainte ca președintele Ianukovici să fie demis de parlament și să se refugieze în estul țării. Gestul guvernului din București vine însă fără o condiționare, chiar și foarte diplomatică, legată de garantarea drepturilor românilor din Ucraina, cărora noul regim le-a interzis recent folosirea limbii materne ca limbă regională oficială în administrația locală.
Secretarul de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat a declarat că în funcţie de patologia constatată, răniţii din Ucraina ar putea fi îngrijiţi la unităţi medicale precum Spitalul de Urgenţă Floreasca, Spitalul Bagdasar, Spitalul Universitar sau Spitalul Elias. Alături de România, și alte țări, precum Germania și Polonia, vor acorda asistență medicală victimelor din Ucraina.
Zeci de persoane au fost ucise în Kiev în luna februarie și alte câteva sute rănite în timpul confruntărilor dintre manifestanți și forțele de ordine. Acţiunile, inițiate la sfârșitul anului trecut, au fost motivate iniţial de decizia fostului președinte Ianukovici de scoate ţara în afara sferei de influenţă a Uniunii Europene în vederea unei apropieri de Rusia. Între timp, pe măsura escaladării violenţelor, aripa naţionaliştilor radicali din rândul demonstranţilor a început să revendice o schimbare totală de regim şi orientarea Ucrainei spre un statut de ţară independentă, atât faţă de Bruxelles cât şi faţă de Moscova.
După ce noua putere a acaparat instituţiile decizionale din ţară, printre primele măsuri adoptate a fost şi anularea legii cu privire la principiile politicii lingvistice din 3 iulie 2012, care acorda dreptul minorităţilor etnice, inclusiv românilor, de a folosi limba natală în administraţia locală. Astfel de săptămâna trecută limba română şi-a pierdut statutul de limbă regională în mai multe localităţi din regiunea Cernăuţi, nordul Basarabiei şi ţinutul Herţa. Liderul partidului naţionalist Svoboda, Oleg Teagnibok, a declarat că până la adoptarea unei noi legislaţii lingvistice, funcţionarea limbilor va fi reglementată de legea din anul 1989, care acorda statut privelegiat limbii ucrainene.
În România, printre puținele voci din rândul clasei politice care a criticat aceste derapaje șovine s-a numărat și cea a lui Traian Băsescu. Legat de situaţia românilor aflaţi pe teritoriul ucrainean, șeful statului a afirmat marți că problema importantă este să se revină la dreptul de a utiliza limba română. “Deocamdată [românii] sunt într-o situaţie bună, adică nu sunt angrenaţi în conflicte, problema este să se revină la dreptul de a utiliza limba română, pentru că numai aşa Ucraina va reuşi să stea unită, dacă minorităţile vor avea respectul cuvenit din partea puterii. Inclusiv minoritatea rusă trebuie să aibă dreptul să se exprime în limba maternă”, a spus Traian Băsescu. Sursa: FrontPress.ro

Intrebari

$
0
0


Întrebări adresate prim ministrului României, Victor Ponta

Într-o scrisoare deschisă, senatorul Valer Marian îi solicită premierului să răspundă la cele 22 de întrebări din scrisoare și publicate pe blogul lui Ovidiu Ohanesian.
Redăm mai jos întrebările
“Am decis ca, prin această scrisoare-interpelare, să vă adresez mai multe întrebări legate de anumite aspecte nebuloase din trecutul şi prezentul dumneavoastrăAşadar şi prin urmare, vă solicit să răspundeţi la următoarele întrebări:
1. Dacă în fragedă tinereţe, respectiv în anii ’90, aţi avut un comportament sadic faţă de tatăl dumneavoastră (menţionat şi de mama dumneavoastră într-o scrisoare publicată în presă), care era imobilizat la pat din cauza unui cancer chinuitor? Dacă, în vara anului 1990, când aveaţi 18 ani, l-aţi bătut bestial pe tatăl dumneavoastră, rupându-i un picior, fapt care i-a agravat starea de sănătate şi i-a grăbit decesul?
2. Dacă, după acest episod, aţi plecat intempestiv în Franţa, cu o geantă de voiaj, şi dacă aţi locuit în Paris la doamna Nadia Marcu Pandrea, fiica marelui cărturar Petre Pandrea şi nepoata lui Lucreţiu Pătrăşcanu, prietenă a mamei dumneavoastră? Dacă aţi plecat de la aceasta neanunţat, cu două geamantane, şi dacă aţi dormit ulterior prin gări şi prin parcuri? Dacă aţi avut probleme cu poliţia franceză? Dacă aţi lucrat o lună la un restaurant Mc’Donald’s şi pentru ce motive aţi fost dat afară?
3. Dacă aţi locuit ulterior la un anume Marin Bobeică, ofiţer acoperit al SIE la Paris, cunoscut ca homosexual, şi dacă aţi întreţinut relaţii nefireşti cu acesta?
4. Dacă, după ce aţi devenit procuror, le-aţi sprijinit pe mama dumneavoastră şi pe o mătuşă a dumneavoastră, să acapareze în mod fraudulos vila de la Poiana Ţapului (Buşteni), moştenită de doamna Nadia Marcu Pandrea de la familia Pătrăşcanu?
5. Dacă este adevărat că, în timp ce eraţi procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, aţi soluţionat un singur dosar cu rechizitoriu şi că în acesta s-a pronunţat soluţie de achitare?
6. Dacă este adevărat că, în anul 1997, în timp ce eraţi procuror, aţi fost racolat în Serviciul de Informaţii Externe (SIE) de către generalul Cornel Biriş şi dacă aţi activat în unitatea deplin conspirată denumită “Umbre” sau H? Dacă aţi fost trimis la specializare antimafia în Italia cu misiunea de a o monitoriza pe Carla del Ponte, fost procuror antimafia, ulterior procuror şef al Tribunalului Penal pentru fosta Iugoslavie?
7. Dacă este adevărat că, în data de 7 mai 2012, înaintea depunerii jurământului de către primul guvern Ponta, festivitate care a început cu o întârziere de circa 15 minute faţă de ora anunţată , aţi fost invitat de preşedintele Traian Băsescu într-un birou de la Palatul Cotroceni, unde a chemat un aghiotant cu un telefon mobil deschis, pe care vi l-a înmânat şi la care aţi discutat cu ofiţerul de legătură pe care l-aţi avut în timpul misiunii din Italia?
8. Dacă, în timp ce eraţi şef al Corpului de control al primului ministru Adrian Năstase, aţi încercat de mai multe ori să-l determinaţi pe procurorul Cristian Panait, care v-a fost coleg şi prieten, să-l aresteze pe procurorul Alexandru Lele de la Parchetul Judeţean Bihor, “vinovat” pentru că l-a arestat, pentru contrabandă cu produse petroliere, pe fiul prefectului judeţului Bihor, Adrian Tarău, cunoscut sponsor local al PSD? Dacă aţi contribuit la sinuciderea procurorului Panait? Cum vă explicaţi că mătuşa la care acesta locuia a afirmat că ultimele sale cuvinte, înainte de a se arunca în gol de pe clădire, au fost “Câinele Ponta m-a ucis”?
9. Dacă aţi participat la orgii sexuale la Hotelul Ana din Târgu Jiu, proprietatea prietenului dumneavoastră Călin Lemnaru, şi la Hotelul Rin Gran Hotel din Bucureşti, proprietatea prietenului dumneavoastră Robert Negoiţă?
10. Care sunt motivele divorţului de prima soţie? De ce actualul socru Ilie Sârbu n-a acceptat timp de doi ani căsătoria dvs cu fiica sa Daciana?
11. Dacă la Târgu Jiu aţi întreţinut relaţii sexuale extraconjugale, în mod repetat, într-un apartament dintr-un bloc situat lângă Hotelul Ana, proprietatea aceluiaşi amic Călin Lemnaru, cu o membră PSD (cu iniţialele I.V.) pe care aţi promovat-o anul trecut viceprimar al municipiului Târgu Jiu? Ştiţi că aţi fost monitorizat în legătură cu această relaţie de serviciul secret al Ministerului Administraţiei şi Internelor (DGIPI)? Dacă nu ştiţi, întrebaţi-l pe actualul şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj, Viorel Salvador Caragea, care era atunci şeful SIPI Gorj?
12. Dacă în acelaşi apartament aţi întreţinut relaţii sexuale extraconjugale, în mod repetat, cu o prostituată minoră de lux, ai cărei părinţi au formulat plângere penală împotriva dumneavoastră pentru infracţiunea de relaţii sexuale cu minore? Dacă ştiţi că aţi fost monitorizat de SRI în legătură cu relaţiile sexuale cu prostituata minoră? Dacă nu ştiţi, întrebaţi-l pe colonelul Cătălin Peptan, şeful Direcţiei Judeţene Gorj a SRI în perioada respectivă? Dacă i-aţi solicitat naşului dumneavoastră George Maior, directorul SRI, să blocheze acest dosar?
13. Dacă, în calitate de deputat de Gorj, aţi intermediat încheierea unui contract bănos între Complexul Energetic Turceni şi cabinetul de avocatură al prietenului dumneavoastră Dan Şova, la care eraţi asociat? Care a fost valoarea totală a acestui contract?
14. Dacă, împreună cu amicul Dan Şova, i-aţi solicitat şi aţi primit de la actualul preşedinte al Organizaţiei judeţene PSD şi al Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, pe-atunci directorul Direcţiei Regionale Banat Apele Române, suma de 50.000 de euro pentru a-l apăra pe fiul său vitreg într-un proces penal la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, promiţându-i că veţi rezolva cu preşedintele completului de judecată? Fiind chestionat ulterior, judecătorul în cauză a afirmat că nu aţi făcut niciun demers în acest sens.
15. De ce nu recunoaşteţi plagiatul la lucrarea de doctorat “Curtea Penală Internaţională”? Întâmplător, profesorii de drept care v-au absolvit, Dumitru Diaconu de la Universitatea din Piteşti şi Gheorghiţă Mateuţ de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, mi-au fost colegi de facultate şi-mi sunt prieteni, astfel că ştiu adevărul. Aveţi demnitate, recunoaşteţi furtul şi demisionaţi!
16. Dacă este adevărat că, cu o săptămână înaintea referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu din 29 iulie 2012, împreună cu secretarul general Liviu Dragnea, le-aţi solicitat liderilor judeţeni ai PSD să discute cu preşedinţii de secţii de votare să raporteze la orele stabilite o prezenţă mai mare cu 25 de persoane decât cea reală, pentru a asigura astfel cvorumul de prezenţă la vot? Cum se traduce penal acest fapt? Dacă l-aţi menţionat în autodenunţul depus anul trecut la DNA, după începerea urmăririi penale împotriva lui Liviu Dragnea pentru instigare la fraudarea referendumului? Nu este prea târziu să recunoaşteţi şi să demisionaţi!
17. Dacă şi cu ce aţi fost şi sunteţi şantajat de preşedintele Traian Băsescu? Care este motivaţia reală a pactului de coabitare încheiat cu acesta?
18. Cine v-a impus s-o numiţi pe Laura Codruţa Kovesi, fostul procuror general al României, în funcţia de procuror şef al DNA? Cumva, un fost ambasador al SUA la Bucureşti, pe care Kovesi l-a ajutat scăpându-l de răspundere penală pe fiul său minor, autorul real al accidentării mortale a chitaristului Teo Peter de la Compact?
19. De ce v-aţi schimbat poziţia în problema exploatării gazelor de şist din România de către corporaţia americană Chevron?
20. De ce v-aţi schimbat poziţia şi v-aţi exprimat toleranţa faţă de căsătoriile între persoane de acelaşi sex?
21. De ce v-aţi schimbat poziţia în privinţa statului Kosovo, recomandând recunoaşterea independenţei acestuia de către România?
22. Dacă aţi încheiat o înţelegere cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, privind permisivitatea arborării steagului secuiesc şi lărgirea autonomiei maghiarilor din aşa-zisul Ţinut Secuiesc?
Satu Mare
Senator
Valer Marian”

stareanatiunii.com

Impotriva tiganilor

$
0
0

Manifestatie nationalista impotriva infractionalitatii tiganesti

autor: FrontPress27.02.2014

0Sâmbăta trecută a avut loc în oraşul Presov din estul Slovaciei o manifestaţie populară împotriva infracţionalităţii ţigăneşti. Alături de cetăţenii oraşului au mărşăluit şi naţionaliştii de la organizaţia radicală Comunitatea Slovacă, aceştia conducând coloana de protestatari.
Acţiunea de protest, care a strâns circa 200 de persoane, s-a dorit un semnal de alarmă adresat autorităţilor, pe fondul înmulţirii infracţiunilor comise de ţigani în oraş şi în localităţile limitrofe. Majoritatea victimelor acestui val de agresiuni sunt persoane vârstnice.
Conform recensământului din 2011, în Slovacia trăiesc în jur de 105.000 de ţigani, adică 2 la sută din totalul populaţiei. Dar, fapt identic cu situaţia din România, numărul real al ţiganilor este mult mai mare, unele surse estimând că acet grup etnic ar fi reprezentat de 500.000 de persoane, aproape 10 la la sută dintr-o populaţie de aproximativ 5.400.000 de locuitori. Sursa: FrontPress.ro

312
Viewing all 3410 articles
Browse latest View live