Viitorul TURCESC al Europei
Îmbătrânirea populaţiei europene devine pe zi ce trece o realitate care ar putea schimba irevocabil componenţa etnică a “bătrânului continent”. Conform datelor oficiale, Italia este ţara europeană cu cel mai ridicat procent al populaţiei bătrâne. Cel mai scăzut procent se înregistrează în Turcia, un stat asiatic cu o populaţie majoritar musulmană, considerat de unii analişti şi politicieni ca parte a “culturii europene”.
Biroul European de Statistică, Eurostat, a publicat un studiu potrivit căruia, Italia este ţara europeană cu cel mai ridicat procent al populaţiei de 80 de ani. Peste 6,1% din populaţia Italiei este bătrână, în condiţiile în caremedia de vârstă în această ţară este de 43,8 ani. Potrivit statisticilor, Italia este urmată de Franţa, ţară în care media de vârstă este de 40,2 ani iar procentul populaţiei bătrâne este de 5,5%. După Franţa vin Germania, Portugalia, Suedia şi Grecia.
Ţara “europeană” cu cea mai tânără populaţie este Turcia, unde media de vârstă este de 29,7 ani. În Turcia, 1,4% din populaţie este în vârstă de 80 de ani sau peste. Astfel Turcia ocupă locul 37, ultima poziţie din clasament, ceea ce se traduce însă printr-o medie foarte scăzută de vârstă şi un procent foarte mare al populaţiei tinere.
Cu toate că situaţia demografică a Turciei este una net superioară statelor europene, prim-ministrul conservator, Recep Erdogan, a facut recent un apel la femeile din ţara sa aibă cel puţin câte trei copii.
În clasamentul Eurostat, România ocupă locul 30, cu o medie de vârstă a populaţiei de 39 de ani şi cu un procent al persoanelor vârstnice de 3,3%, informează Rador. Bulgaria se află pe poziţia 20 în clasamentul ţărilor europene pe criteriul vârstei, cu o medie de vârstă a populaţiei de 42,7 ani şi cu un procent al persoanelor vârstnice de 4,1%. Sursa: FrontPress.ro