Ungaria vrea sa cumpere ARDEALUL, bucata cu bucata
De la 1 ianuarie 2014, conform tratatului de aderare (anexare?) a Romaniei la Uniunea Europeana, statul roman a eliminat restrictiile impuse cetatenilor straini care vor sa cumpere terenuri agricole, inclusiv obligatia de a avea experienta in agricultura. Initial Bucurestiul a incercat sa impuna o limita de 100 de hectare si o experienta de minim cinci ani in domeniu pentru strainii care doreau sa achizitioneze teren agricol, dar acest proiect a fost abandonat la presiunile oficialilor de la Bruxelles. Acum insa sunt gata sa profite de noua oportunitate vecinii maghiari, inca nostalgici ai perioadei imperialiste ungare, acestia anuntand deja ca pregatesc un program prin care sa cumpere terenuri in Ardeal.
Acest lucru a fost confirmat de Szabo Jozsef, atasatul pe probleme de agricultura al Ambasadei Ungariei la Bucuresti, pentru postul de radio Erdely FM. Proiectul Ungariei prevede ca daca “cineva doreste sa-si vanda terenul, atunci poate incheia un contract cu statul maghiar in temeiul caruia va primi o renta viagera”, iar terenul ramane in proprietatea sa pana la sfarsitul vietii, a precizat diplomatul si pentru cotidianul Kronika. Proiectul Budapestei va fi demarat daca va putea fi pus in concordanta cu legea funciara romana, a precizat oficialul in urma cu cateva zile, care a explicat ca se asteapta doar normele de aplicare ale noii legi funciare romane. Terenurile vizate sunt in special in zonele unde etnicii unguri sunt majoritari.
Intrebat daca partea ungara s-a pregatit pentru un posibil razboi diplomatic, ca urmare a explodarii acestei stiri in in mass-media romana nationalista, Szabo Jozsef Andor a declarat ca nu se asteapta la asa ceva, deoarece principiile UE sustin in mod neechivoc libera circulatie a capitalului si libertatea de alegere a domiciliului si a locului de munca. “Acest principiu a fost adoptat atat de Romania, cat si de Ungaria, care au adoptat propriile legi funciare, si mai adaug si faptul ca romanii si-au construit legislatia pe principiile legii maghiare. Daca statul roman este in stare sa-si apere terenurile agricole si proprietarii care il lucreaza, foarte bine. Dar daca nu este in stare sa ofere ceva pentru acele terenuri, atunci piata este libera, poate sa vina oricine – nu neaparat un maghiar, poate fi un danez sau un francez – care doreste sa cumpere”, a sustinut Szabo Jozsef Andor, citat de HotNews.
Pe de alta parte, probabil de teama unor reactii, Ministerul ungar al Afacerilor Externe sustine ca a fost “doar o idee”, nu un program, si ca interviul atasatului pe probleme de agricultura din Kronika nu exista.
Mai mult, dupa ce presa de limba maghiara din Romania a relatat despre afirmatiile lui Szabo Jozsef Andor, a intervenit imediat si Zakonyi Botond, ambasadorul Ungariei la Bucuresti. Diplomatul a declarat ca nu comenteaza articolele pentru ca atasatul nu a dat un interviu cotidianului Kronika si ca din acest motiv ambasada a solicitat o rectificare din partea cotidianului. Potrivit lui Zakonyi, in decembrie, la Targu-Mures, cu ocazia unui eveniment informal, a aparut cu titlu de posibilitate, o idee, de a cumpara teren, dar nu exista un astfel de program guvernamental. Insa jurnalistul Szucher Ervin, semnatarul interviului cu atasatul din Kronika, a declarat ca interviul este cat se poate de real si a prezentat inregistrarea acestuia pe telefon pentru jurnalistii Nepszabadsag. Sursa: FrontPress.ro